Etusivu Tammatalli Oritalli Kasvatustoiminta

Brynmor Idris

KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, YLA1, VWY-II & VWY-AB

♡ Ihana Iiro-ponimme 5.12.2012 - 21.2.2019

Virallinen nimi: Brynmor Idris, "Iiro" Rekisterinumero: VH13-022-0111
Rotu, sukupuoli: Welsh (sec. B), ori Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 5.12.2012 (8v. 5.1.2015) Koulutustaso: Helppo C & re 90 cm
Säkäkorkeus: 132 cm Väri: Ruunivoikko
Omistaja: Liia VRL-11284 Brunnby Maahantuoja: MelissaVirtuaalinen ponikantakirja 20.11.2015 KTK-III

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.7.2017 ERJ-I

VWY:n laatuarvostelu 31.9.2017 VWY-II

Yleislaatuarvostelu 30.1.2018 YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.12.2018 KRJ-I

Nopea ensivaikutelma Iirosta saattaa useimmilla ihmisillä olla äärettömän ystävällinen ja kultainen ponisöpöläinen, mutta jo hiukan lähempi tutustuminen paljastaa tästä herrasta aivan uusia ulottuvuuksia. Kultaisia silmäripsiään vastustamattomasti karsinassaan räpyttelevä Iiro kutsuu ihmisiä luokseen suorastaan veelan vetovoimalla ja kun pahaa aavistamaton hoitaja vihdoin avaa karsinan oven, ei sitä odotakaan tuttavallisesti turvallaan puskeva nallekarhu, vaan suoranainen ilkitöiden mestari!

Pienimmästäkin rakosesta itsensä tunkeva ja änkevä poni on mestari karkaamisen saralla, eikä sen ovea saa milloinkaan jättää hetkeksikään auki - Iiro ei mitä ilmeisimmin tunne käsitettä "empiminen", vaan se käyttää oikopäätä kaikki mahdollisuudet hyväkseen. Kaikki irtonainen omaisuus mitä hoitaja sattuu kädestään orin ulottuviin laskemaan päätyy todennäköisesti paksun kuolavanan ympäröivänä läheiseen lätäkköön tai on ponin mielestä verraton purulelu. Satuloidessa Iiro koettelee hoitajansa mielenterveyttä tepastelemalla ja hyörimällä ympäriinsä, eikä pullistelukaan ole sille mikään tuntematon juttu.

Ratsuna huomattavasti miellyttävämpi Iiro on lahjakas poni etenkin rataesteille. Ori tarvitsee kokeneemman ratsastajan sillä vauhtivaihde saattaa jäädä toisinaan päälle, eikä herra silloin korvaansa hetkauta ellei ratsastaja ole tiukkana. Loistavan hyppytaktiikan omaavana poni, joka on kuin kotonaan nopeilla, tiukkoja käännöksiä vaativilla kentillä. Maastoesteillä Iiro vaatii kunnon lämmittelyt, sillä se innostuu yleensä vielä enemmän huomatessaan ettei ole aitojen ympäröimänä. Varmajalkainen ja sitäkin varmempi hyppääjä, joka tuskin koskaan kieltää. Koulukentällä Iiro on huomattavasti rauhallisempi ja tasaisempi ratsu, jota joskus saattaa joutua hieman jopa ajamaan eteenpäin. Kauniit ja ilmavat liikkeet, joissa istuminen tosin vaatii pienoista harjoittelua. Helppo koota ja liikkuu muutenkin hyvin kauniissa ja pyöreässä muodossa lähes itsestään.

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Mabon Rhodri
Welsh sec. B, 135 cm, km
ii. Sieffred
Welsh sec. B, 135 cm, km
iii. Emryn Wfried
iie. Tabith Rose
ie. Gwendoline
Welsh sec. B, 130 cm, rnkm
iei. Werefred Luxury
iee. Minealthos
e. Brynmor Eleri
Welsh sec. B, 130 cm, rnvkko
ei. Wynfor
Welsh sec. B, 132 cm, rn
eii. Charmian
eie. Barklem Bess
ee. Tesni Tiwlip
Welsh sec. B, 131 cm, rnvkko
eei. Gwinnym Edeithos
eee. Gwinnym Cara

Mabon Rhodri on yksi Iiron kasvattajien silmäteristä. 135 cm korkea kimo poniori on vahva suorittaja etenkin rata- ja maastoesteillä, mutta kouluratsun ura ei lähtenyt etenemään aivan yhtä auvoisasti. Komea ja luonteikas poni, joka on hurmannut omistajansa etenkin varsin itsepäisellä ja varmalla käyttäytymisellään. Ratsuna energinen, mutta kuuntelee silti herkästi apuja ja jaksaa keskittyä hienosti kunnon lämmittelyjen jälkeen. Orilla on Iiron lisäksi kuusi jälkeläistä, joista suurin osa kilpailee rataesteillä.

Sieffred oli pienen ja tuntemattoman kasvattajan suurimmaksi ylpeydenaiheeksi kasvanut poniori, joka pärjäsi loistavasti esteradoilla, mutta keräsi menestystä myös näyttelykehissä. 135 cm korkea kimo ori oli luonteeltaan hyvin energinen ja valpas, mutta ehdottoman ystävällinen. Pitkän kisauran päätteeksi ori siirtyi jalostuskäyttöön ja suuri osa sen jälkeläisistä nähtiin myöskin kisakentillä.
Emryn Wfried oli vaalenaruatias 134 cm korkea ori, joka aloitti nuorella iällä hyvin lupaavan kisauran, mutta terveysongelmien johdosta se siirtyi varsin nopeasti pelkkään harraste- ja jalostuskäyttöön. Lempeä ja tasainen herrasmies, joka ryhtyi aina mielellään toimeen asian kuin asian parissa. Hieno yleisratsu, jolta löytyi taitoja ja potentiaalia niin kouluun kuin esteille. Orilla on vain kolme jälkeläistä, jotka kaikki ovat näyttäneet kykyjään kisakentillä.
Tabith Rose oli kiltti ja lempeä tamma, joka toimi lähinnä opetusratsuna, mutta kilpaili myös satunnaisesti rataesteillä. Hyvä ja varma hyppääjä, mutta koulukentillä tamma muuttui varsin tahmeaksi ja hiukan laiskaksikin, joten kisaura painottui vahvasti rataesteille. Hyväsukuinen ja kaunis poni, joka varsoi yhteensä viisi kertaa.

Gwendoline on ruunikonkimo 130 cm korkea ponitamma, joka viettää rauhallisia eläkepäiviä omistajansa luona. Nuorempana tamma kierteli etenkin näyttelykehiä hyvällä menestyksellä, mutta kilpaili myös rataesteillä matalissa luokissa. Luonteeltaan tamma on energinen ja yhteistyönhaluinen ratsu, joka koittaa parhaansa mukaan miellyttää ratsastajaansa. Gwendolinella on yhteensä kaksi varsaa jotka molemmat ovat menestyneet kisakentillä.
Werefred Luxury on yksi omistajansa eniten vaikuttaneista poneista - orilla on lähes kaksikymmentä jälkeläistä ja se onkin varsin yleinen nimi tämän päivän welshponien suvussa etenkin Briteissä. Luxury oli todella upea poni, joka menestyi näyttelykehässä ja ratsastuskentällä - todella mahtava urheiluponi on periyttänyt näitä ominaisuuksia suurelle osaa jälkeläisistäänkin.
Minealthos valtasi etenkin koulukentät tummanpuhuvalla läsnäolollaan jo nuorena. 133 cm korkea musta tamma pärjäsi esteratsastuksen parissa lähes ilmiömäisellä tavalla ja tamma nousi heti ponikasvattajien suosioon. Minella on yhteensä kuusi varsaa, jotka kaikki myöskin ovat olleet ahkerassa kisakäytössä. Luonteeltaan tamma oli omapäinen mutta silti suht hyväkäytöksinen ja fiksu.

Brynmor Eleri on hyvin kaunisrakenteinen siro ponitamma, joka on kerännyt menestystä etenkin näyttelykehissä. 130 cm korkea tamma kilpaili myös rataesteillä 70 cm luokissa, kunnes siirtyi jalostuskäyttöön ja junioreiden harjoitusratsuksi. Luonteeltaan Eleri on hyvin rauhallinen ja tasainen, kisakäyttöön ehkä turhankin löysä. Jälkeläisistä osa on pärjännyt hyvin kisakentillä, mutta osa on myös ratsastuskoulu- ja harrasteponeina.

Wynfor oli reipas ja rohkea ori, joka kilpaili nuoren ratsastajansa kanssa este- ja kenttäratsastuksessa. Tähtipäisellä ruunikolla ponilla oli korkeutta 132cm verran, mutta se ylitti 100cm esteet vaivattomasti kepeän ja varovaisen hyppytyylinsä ansiosta. Wynfor tuli jalostuskäyttöön vasta myöhemmällä iällä, herätettyään ihmisten mielenkiinnon kilparadoilla nähdyillä edesottamuksillaan. Jälkeläisilleen ori jätti selväpäistä luonnetta ja hyppytekniikkaansa.
Charmian oli ryhdikäs ja jokseenkin pyöreänmallinen B-sektion edustaja, jolla oli paljon temperamenttia. 133cm korkea tummanruunikko loisti 80cm esteradoilla, vaikka kuumakallen kanssa ei aina ollutkaan helppoa. Orin muutamat varsat ovat onneksi vähän isäänsä leppoisampia, mutta hyppäävät yhtä hyvin tai jopa paremmin.
Barklem Bess asusteli syrjäisemmällä seudulla pienellä ratsutallilla. Bess tiedettiin hyväksi ja varmajalkaiseksi hyppääjäksi, jonka kanssa otettiin osaan erilaisiin maasto(este)tapahtumiin. 130cm korkea ruunikkotamma varsoi vain kerran, mutta sen ainoassa jälkeläisessä Wynforissa olikin ponia kerrakseen. Bess kuoli vanhuudenvaivoihin 26-vuoden iässä.

Tesni Tiwlip myytiin parin vuoden iässä Brynmor-poneja kasvattaneelle tallille. 131cm korkea kaunis ruunivoikko ei koskaan kilpaillut, mutta toimi lastenratsuna rauhallisen luonteensa ja tasaisten liikkeidensä ansiosta. Tamma kyllä meni sen mitä pyydettiin, mutta tarvitsi taitavan ratsastajan. Tiwlip varsoi neljä kertaa, jättäen hyviä junioreille soveltuvia kisa- ja harrasteratsuja.
Gwinnym Edeithos oli mukava, ehkä hieman matalajalkainen ruunivoikko ori, jolla oli korkeutta 134cm verran. Edeithos tuli sopeutuvaisen ja kiltin luonteensa ansiosta toimeen eritasoisten nuorten ratsastajien kanssa. Kilparadoilla se nähtiin lähinnä helpohkoissa koulu- ja esteluokissa. Orilla on pari jälkeläistä, joille se jätti rauhallista luonnettaan ja kaunista väriään.
Gwinnym Cara syntyi jo ovensa sulkeneen Gwinnym-siittolan viimeiseen ikäluokkaan. Sievän 129cm korkean ruunikon päätä koristi Iiron tapaan tähtipiirto. Cara kilpaili kouluratsastuksessa tasolla helppo B ja hyppäsi siinä ohessa myös parit estekisat. Muuten kiltti ja reipas tamma oli esteillä hieman arahko. Tiwlipin lisäksi Caralla on kaksi muuta jälkeläistä.
Sukuselvityksen isänpuoli sekä emä © Liia - emänisästä eteenpäin © Disa S.

Jälkeläiset

Brynmor Idris astuu tuontisukuisia welsh- ja ratsuponijalostukseen soveltuvia tammoja. Komean värityksen omaava esteponi, joka on periyttänyt voikkoa väritystä 3/5 varsoista. Periyttää hyivä esteponin ominaisuuksia, sekä energistä luonnetta.  

♡ 02.06.2013 t. Pencalow Halloween Ch, KTK-II, VWY-II, VWY-AB
♡ 12.10.2013 t. Blackwoods Antoinette ERJ-II, KRJ-II, VWY-II
♡ 02.01.2014 t. Mannequin e. Models Only xx
♡ 16.12.2015 t. Glenwood Isadora VWY-II, ERJ-III
♡ 11.11.2017 t. Brunnby Isadora KTK-III
♡ 2.11.2018 o. Brunnby Ben Hur

Kilpailutulokset (44 sijoitusta ERJ)

04.02.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 04/50
12.02.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 06/50
23.02.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 01/40
24.02.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 02/40
24.04.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 60 cm - 05/40
05.06.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/50
14.06.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/50
16.06.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 07/50
30.08.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/32
10.09.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/40
11.09.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 06/40
13.09.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 06/40
22.09.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 04/40
01.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
18.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
22.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/40
14.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/50
12.08.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
17.08.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/40
11.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
13.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
31.08.2015 ERJ-CUP Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/158
15.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/50
15.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/50
16.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 06/50
05.07.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/50
21.02.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 04/40
15.02.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
18.02.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/30
16.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/08
17.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/14
15.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 03/50
15.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 05/50
10.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/40
12.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/40
17.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/40
22.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/31
25.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/31
19.08.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
20.08.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 05/40
15.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/30
15.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/30
20.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/30
13.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/03 (tarina)

Kilpailutulokset (48 sijoitusta KRJ)

11.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/91
19.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/91
22.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
24.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 02/26
24.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
05.05.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/40
02.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
04.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
05.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
09.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
10.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
15.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
05.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/40
23.08.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
24.08.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
06.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
07.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
21.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 04/20
22.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 04/20
11.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
13.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
16.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
24.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/40
26.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/40
20.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 09/91
16.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/100
14.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 06/50
15.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 06/50
16.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/50
14.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 06/40
19.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
21.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
23.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
28.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
28.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
30.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
09.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
11.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
13.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
15.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
24.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 01/20
26.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 02/20
27.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 02/30
23.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
24.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
27.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
26.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 06/40
27.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/40

Näyttelymenestys

20.09.2015 VSN Moana part breds - welsh B -sektion oriit - 04/10, RCH

Welsh Ponies In The Show Ring

21.03.2013 Fiktio - Driving Class I - 01/16, Overall Supreme Driven Champion I
12.11.2013 Fiktio - Driving Class I - 01/16 Driven Champion I
21.11.2013 KK Bailador - Riding Class Working Hunter - 03/15

Show Pony Circuit - Ponin oma pisteprofiili

08.09.2016 Nerywick Autumn Show, 19. - 10p.
16.09.2016 Nerywick In-Hand Show, 8. - 20p.
20.09.2016 Adina International Pony Show, 5. - 20p.
23.09.2016 Sîr Angren M&M Pony Show, 20. - 10p.
22.10.2016 KS Open Pony Show, 9. - 20p.

Virtuaalinen ponikantakirja 20.11.2015
Kantakirjattu pistein 68, KTK-III

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.7.2017
Palkittu pistein 100, ERJ-I

VWY:n laatuarvostelu 31.9.2017
Palkittu pistein 40,5, VWY-II

Yleislaatuarvostelu 30.1.2018
Palkittu pistein 101p, YLA1

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

1.3.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tammikuussa Roscofiin muuttanut Iiro on kotiutunut erinomaisen hyvin. Ori on oikein suloinen ja kekseliäs poni, jolta löytyy aimo annos pilkettä silmäkulmassa. Aika on kulunut reippaasti treenatessa ja estekisoja kierrellessä, kisoista ollaankin saatu aivan yllättävän hyviä tuloksia ja tällä hetkellä Iirolta löytyykin yhteensä jo seitsemän sijoitusta. Orista on varattu kesälle yksi astutuskin De La Noche-nimisestä B-tammasta ja todella suurella mielenkiinnolla kyllä odotellaan että millainen isä tästä vintiöstä oikein tulee. Iiron kanssa ollaan myös valmistauduttu ensimmäisiin "Welsh Ponies In The Show Ring"-kisoihin, jotka luovat myös omanlaistaan jännitystä meidän arkeen. Ori on kuitenkin pärjännyt niin hienosti kisaurallaan, että eiköhän tämäkin uusi aluevaltaus lähde hienosti käyntiin!

5.7.2013 Estevalmennus, valmentajana Liia
Täytyy sanoa etteivät estevalmennukset oli sitä vahvinta alaani, joten tänään pääsin itsekin samalla treenaamaan kun ratsukko paahtoi reippaasti eteen. Iirolla oli vauhti päällä välittömästi kun se rekisteröi kentällä odottavat puomit ja ratsastajalla oli välillä täysi työ pitää ori kurissa. Lämpöjä otimme perinteisesti tekemällä reippaasti kiemuroita ja voltteja, pysähdyksiä ja siirtymisiä. Näin saatiin poniherraan vähän vetreyttä ja heräämään avuille. Alun ylienerginen honkkelehtiminen alkoi pikkuhiljaa laantua ja kaksikko rupesi näyttämään oikein kivalta yhdessä, joten ryhdyimme treenaamaan aluksi askelten sovittamista puomien kanssa. Tehtävä sujui mainiosti ja Iiro oli innoissaan, mutta malttoi silti fiksuna ponina kuunnella ratsastajaansa hyvin. Kun siirryimme laukkapuomeille, ponin peräpää nousi pari kertaa silkasta riemusta. Meno pysyi kuitenkin vauhdin suhteen kohtalaisena, vaikkakin pyysin ratsastajaa hidastamaan menoa hitusen. Kun nostimme esteitä kuuteenkymppiin, järjestin ne samalla helpoksi radaksi, jonka aikana ratsukon tehtävänä oli laskea askeleet ja miettiä vauhtia ylipäänsä. Ratsastaja vaikutti hiukan epävarmalta ja ensimmäisellä kerralla askeleet menivätkin aivan päin honkia. Puomit kolisivat ja Iirokin muuttui hiukan hermostuneeksi. Ohjeistin hiukan ratsastajaa ja kehotin samalla ravaamaan uralla hiukan löysemmällä ohjalla, jotta saataisiin Iiron pahin hermostus rapsittua pois. Välitauko toimi ja pian oltiinkin valmiita uuteen yritykseen, joka tuotti heti parempaa tulosta. Muutamien toistojen jälkeen tehtävä alkoi sujua hienosti ja vaihdoin vielä kertaalleen reittiä. Kehuin ratsukkoa reippaasti ja päästin heidät jäähdyttelemään hyvän treenin päätteeksi.

26.10.2013 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Oo, Iirolla on tähän mennessä syntynyt jo kaksi upeaa jälkeläsitä; tammat Halloween ja Antoinette, jotka ovat perineet isäoriltaan myös kaunista voikkoa väritystä. Meille itselle ei ole vielä Iirosta varsaa jäänyt, mutta varmasti jossain vaiheessa on oikea aika sillekin. Iiron kanssa vietettiin tänään mukava päivä (mustasta lokakuisesta ilmasta huolimatta) ja käytiin ennen hämärää hiukan maastossa kävelemässä. Poni oli tietysti energinen kuin mikä ja vähän arvelutti ison pellon reunoilla että uskaltaakohan tässä nyt pistää laukaksi vai ei. Uskallettiin sitten kuitenkin ja pieniä ilopukkeja laskematta Iiro käyttäytyi tosi hienosti - vaikka vauhtia oli ajoittain aika reippaastikin, suostui poni silti kuuntelemaan minuakin ja hidastamaan pyydettäessä. Ihana poni ja ihanan piristävä maastoretki jonka jälkeen on taas kiva lähteä estetreenin pariin.

3.11.2013 Estevalmennus, valmentajana Liia
Valmensin tänään meidän Iiroa ja (yllätysyllätys) Pajua! Paju ei juurikaan ole Iiron kanssa toiminut mutta sitä suuremmalla syyllä oli ihan jännä nähdä miten tunti menee. Iirolla oli vauhti päällä jo alkulämpöjen aikana ja saatiinkin tehdä todella runsaasti voltteja ja ympyröitä jotta saatiin ori hiukan paremmin kuulolle. Hetken kuluttua lisättiin mukaan hiukan pysähdyksiä ja koottiinkin vähän, jonka jälkeen siirryttiin yksinkertaiseen puomiharjoitukseen. Tarkoituksena oli saada poni mahdollisimman suoralla linjalla puomien yli, jonka jälkeen hallittua laukkaa kohti seuraavia puomeja jotka suoritettiin laukassa. Harjoitukset etenivät hyvin, vaikka Iirolla olikin alkuunsa niin kova vauhti että etenkin laukkapuomit olivat hankalat suorittaa. Pienillä korjauksilla saatiin ratsukko kuitenkin jälleen oikeaan vauhtiin ja rytmiin ja tehtävä sujui mainiosti! Jouduin valmennuksen aikana muutamia kertoja huomauttamaan Pajulle käsistä, jotka nousivat välillä liian korkealle ja vaikuttivat osaltaan myös Iiron työskentelyyn. Puomiharjoitusten jälkeen treenattiin pari kertaa matalia pystyjä ja niiden aikana keskityttiin lähinnä Pajun istuntaan ja käsiin. Valmennuksen loputtua kentällä ravaili tyytyväinen kaksikko, joskin Iiro olisi varmasti toivonut tunnilta hiukan enemmän vauhtia ja haasteita.

11.11.2013 Estevalmennus, valmentajana Liia
Noniiin, tänään päästiin sitten hiukan "jatkovalmentamaan" Pajua ja Iiroa ja meininki oli aika jännittynyt maneesiin päästessäni. Iiro kipitti menemään sen minkä kerkesi ja pyysin Pajua antamaan orille hiukan ohjaa niin se saisi päästellä pahimmat höyryt pois. Alkulämpöihin meni hiukan enemmän aikaa kuin yleensä, mutta kun Iiro alkoi vaikuttaa paljon rauhallisemmalta, saatettiin aloitella. Alkuunsa lähdettiin harjoittelemaan päivän lyhyttä rataa pelkkänä reittinä puomien kanssa. Paju sai aluksi itse miettiä mitkä olivat radan hankalimmat kohdat ja miten niihin tulisi valmistautua. Kun juttelimme radasta, oli hän hyvin äkännyt vaativat osuudet ja miten niihin tulisi valmistautua - hienoa! Kun nostin esteet hyvin matalaan, noin 50 cm korkeuteen, alkoi Iirolla taas heittää päässä ja se tepasteli kärsimättömänä eteen - pyysin Pajua ensin laukkaamaan muutaman kierroksen ja vasta sen jälkeen ohjaamaan ponin ensimmäiselle esteelle. Kun Iiro oli Pajulla kunnolla hallussa, hän käänsi ponin kohti pystyä ja kaksikko ylitti sen kunnon loikalla - Iirolla oli selkeästi vauhti päällä. Paju joutui jo seuraavalla esteellä jarruttamaan orin menoa melkoisesti, mutta rata ylittyi kokonaisuudessaan ihan hienosti. Toistimme pari kertaa ja nostimme hiukan korkeutta. Edelleen kaksikko pelasi hyvin yhteen, eikä tiputuksia tullut lainkaan. Todella hienosti menneen valmennuksen jälkeen sitä kelpasi hymyillä niin ponille kuin ratsastajallekin, jee!

13.12.2015 ERJ Tarinakilpailu Pikkulinnun tallilla
"Jaahas, tää on taas niin tätä", mutisin kiristyneiden huulieni välistä kun koitin kammeta itseni ympäriinsä säntäilevän Iiron selkään. Joku oli joskus sanonut, että on rikkaus pysyä sielultaan nuorena, mutta tällä hetkellä kyseenalaistin täysin koko lausahduksen - Iiro on yksi pisimpään omistamistani poneista, kiertänyt lukemattomissa kilpailuissa ja tuottanut maailmaan ihan selväpäisiä jälkeläisiäkin, joten miten ihmeessä se onnistui jälleen pystyttämään kisapaikalla tällaisen fiaskon? Ohikulkevat ihmiset katsoivat huvittuneina kun ohjasin ponin lämmittelemään, eikä ollut mikään maailman helpoin teko olla hyppäämättä ponin selästä tallirakennuksen pimeimpään nurkkaan pillittämään. Lämmittelyjen aikana Iiro onneksi jo vähän vakavoitui; se ei jaksanut enää nillittää jokaista apua vastaan eikä ollut säikkyvinään kentän laidoilta putoilevia lumikönttejä. Aloin itsekin hiukan rentoutua ja muistin jälleen tärkeän asian - tällaistahan orin kanssa oli aina ollut! Aluksi heitetään kuperkeikkaa kun kisapaikka jännittää ja tammat kiinnostaa, mutta kun päästään työntouhuun niin voi taas jälleen olla kiitollinen tämänkin ponin rahtaamisesta Suomen kamaralle. Kun meidän vuoro tuli, onnistuin rekisteröimään radan ulkoisista asioista vain joululaulun, joka kajahti soimaan juuri kun lähdimme kohti ensimmäistä estettä. Jännitys karisi matkoihinsa jo ennen ensimmäisen esteen ylitystä ja Iirokin tuntui varsin päättäväiseltä antamaan kampoihin epäileville katseille. Esteet ylittyivät helposti toinen toisensa jälkeen. Sarjankaan kanssa ei ollut minkäänlaista ongelmaa, joskin radan viimeinen este sai Iirolta selkeästi pasmat sekaisin. Ori hätkähti viimeisen pystyn äkisti lepattavia, kirkkaan jouluisia viirejä, mutta muisti ihailtavan nopeasti nähneensä moisia mörköjä ennenkin. Huokaisin helpotuksesta ja taputin tyytyväisenä Iiroa, joka laukkasi häntä korkealla ja innokkaasti puhisten. Enää oli jännitettävänä vain tuomarien pisteet ja muiden ratsukoiden sijoittuminen - sen jälkeen pääsisin höyryävän glögimukin kanssa tarjoilemaan Iirolle sylin täydeltä herkkuja upeasta suorituksesta!

11.2.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään otettiin valmennus-syyniin oriherramme Iiro. Voikko poni tuhahti heti maneesiin tullessaan kun se huomasi minut kentän keskellä, eikä esteitä näkynyt missään. Vaikka ori suhtautuukin koulutreeniin välillä aika tuomitsevastikin, on se kunnolla keskittyessään oikein mainio kouluratsu. Motivaatio ja innostus vain täytyy saada kaivettua esiin ponin söpöstä nassusta. Alkutunti meni osittain ihan hyvässä lämmittelyvireessä, osin taas kuninkuustaistelussa orin kanssa. Minä kentän keskellä olin herralle selkeästi jonkinlainen kimmoke toimia edes suhteellisen hyvin, mutta aina kun välimatkamme kasvoi, alkoi poni poukkaroida ratsastajaansa vastaan. Kun kaksikko oli lämpännyt aikansa Iiro kuunteli jo ratsastajaansa ja kaikki sujui muutenkin aivan mallikkaasti. Iiro kiinnosti lähinnä uralla laukkailu ja vapaana hengailu sillä heti ensimmäisen väistöharjoituksen aikana se veti itsensä ihmeelliselle mutkalle, laski päänsä maahan saakka ja yritti saada ratsastajan pois selästään. Katselin hyvin yllättyneenä kun ratsastajan putosi sievässä kaaressa poninsa selästä ja Iiro lähti siltä seisomalta kiitämään pitkin kenttää. Eipä juhlintaa kyllä kauan kestänyt, sillä topakka kieltoni sai kyllä orin aika nopeasti pysähtymään ja laahustamaan luokseni. Ratsastaja kipusi uudestaan selkään ja homma alettiin alusta; tällä kertaa Iiro nakkeli edelleen niskojaan, muttei selvästi kehdannut alkaa yhtä suurta sotaa ratsastajaansa vastaan. Muutaman yrityksen jälkeen väsitöt sujuivat ihan hyvin, samoin asetukset ympyrällä molempiin suuntiin. Kaksikko nosti vielä muutaman laukan molempiin suuntiin, mutta päätimme jo sen jälkeen lopetella tapahtumarikkaan valmennuksen ja koittaa heti huomenna uudelleen.

12.2.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Eilisen fiaskomaisen valmennuksen jälkeen lähdimme uutta energiaa ja intoa puhkuen taluttamaan Iiroa maneesiin. Orilla taisi itselläänkin olla varsin tuoreessa muistissa sen eiliset temput, sillä samaa yritettiin lähes ensiaskeleilla; kun ratsastaja pääsi ponin selkään, se kiskoi päätään kohti maata ja lähti rivakasti pomppimaan pitkin kenttää. Vaan eipä auttanut tällä kertaa ja pian Iiro jo luovuttikin temppuilunsa suhteen. Valmennus jatkui tästä eteenpäin oikein lupaavasti; lämmittelyt sujuivat hyvin, asettamiset olivat nättejä ja täytyy myöntää, että väsitötkin lähes moitteettomia! Meitä hiukan epäilytti Iiron niin yhteistyöhön innostunut olemus vaikka kyllähän se oli monesti todettu, että tämä poni osaa kun vain viitsii. Jatkoimme laukkatyöskentelyyn, teimme kahdeksikkoa ja kiemura-uraa reilusti asettaen. Iiro kulki oikein kivasti eteen, muutaman kerran hiukan turhankin hyvin, mutta kuunteli aina lopulta ratsastajansa toppuuttelua. Tosi ylpeänä omistajana taputtelin ponia ja päästin kaksikon jäähdyttelemään näin onnistuneen valmennuksen jälkeen!

8.9.2016 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Iiron kanssa on vietetty hiukan hiljaisempaa elämää nyt viimeaikoina, vaikka kouluratsastuksen parissa ollaankin kovasti valmentauduttu; kisakentille päästään toivottavasti jo pian! Iiron jälkeläisetkin ovat menestyneet niin hienosti kisakentillä että kyllä varsoja kehtaakin ihastella ja kehua. Meillä itsellämme ei vieläkään ole tallissa omaa pikku-Iiroa, mutta kunhan juuri se täydellinen tamma tulee vastaan niin varmasti hankitaan meillekin Iirosta varsa. Tänään käytiin Iiron kanssa pitkästä aikaa maastoilemassa ja täytyy kyllä myöntää, etten ole ihan varma kumpi reissusta nautti enemmän! Kierrettiin tilan läheisyydessä olevia peltoja, jonka jälkeen siirryttiin läheiselle metsäreitille ja valittiin reilusti nousuja sisältäviä polkuja. Nousut olivat todella hyvää (ja hauskaa) treeniä orille ja se puhisikin onnessaan päästessään kunnon työhön! Kun oltiin aikamme kuntoiltu, siirryimme vielä pellolle laukkapätkien pariin. Iiro oli saanut sopivasti isoimmat energiansa kulutettua nousujen parissa, joten poni oli hyvin hallinnassani eikä kertaakaan tarvinnut pelätä että vauhti karkaisi liian kovaksi. Kertakaikkiaan todella mukava ja rentouttava maastolenkki sopivalla määrällä kuntoiluakin!

3.3.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Uiiks, Iiron kanssa aletaan valmistautua VWY:n laatuarvosteluun! Itse olen jo niin täpinöissä että varmuuden vuoksi aloitin ponin puunaamisen jo eilen; käytin useamman tunnin aikaa hangatessani orin kultaisesta karvasta kuraläikkiä ja harmaita likahyppysiä pois ja tulinkin siihen tulokseen, että Iiron puhdistus tulee kyllä viemään vielä ainakin toiset pari tuntia. Eikä ponia voi loppukuuta pumpulissakaan pitää! Tänään harjoittelimme ponin esittelyä, sillä viimekerrasta näyttelykehässäkin on vierähtänyt jo reippaasti aikaa, eikä ponin kanssa ole muissa laatuarvosteluissa vielä poikettukaan. Onneksi Iirolla on kyllä hyvin hallussa peruskäyttäytyminen, mutta toinen homma onkin sitten haluaako poni käyttäytyä kuten vaaditaan... Aluksi sai kyllä komentaa ja kunnolla jotta poukkoileva poni pysyi edes sivulla nätisti, mutta pikkuhiljaa alkoi Iiro kiinnostua touhusta ja suostui lopulta yhteistyöhön (huh). Treenattiin vielä niin, että muitakin poneja talutettiin kentän läheisyydessä ja paria tammaa lukuunottamatta Iiro käyttäytyi moitteetta niidenkin aikana. Pientä tapakoulutusta ja hiomista vielä ennen varsinaista arvostelupäivää ja pärjätään varmasti oikein hyvin!

Web design © Milja (taustakuva © Aneta Mlodzikova CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen