Etusivu Tammatalli Oritalli Kasvatustoiminta

Cadwallen Penmon

VWY-II, ERJ-II, YLA1 & VWY-C

Penmon palkittiin VWY:n laatuarvostelutilaisuudessa huhtikuussa 2018 toisella palkinnolla VWY-II
Penmon palkittiin ERJ:n laatuarvostelutilaisuudessa kesäkuussa 2018 toisella palkinnolla ERJ-II
Penmon palkittiin YLA:n laatuarvostelutilaisuudessa kesäkuussa 2018 ensimmäisellä palkinnolla YLA1

Virallinen nimi: Cadwallen Penmon, "Penni" Rekisterinumero: VH15-024-0201
Rotu, sukupuoli: Welsh Mountain (A), tamma Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 11.12.2013 (8v. 11.01.2015) Koulutustaso: 90 cm & Helppo C
Säkäkorkeus: 115 cm Väri: Rautiaankimo
Omistaja: Liia VRL-11284 Brunnby Kasvattaja: Cadwallen Erie & Yolan


"Penni ei ole poni joka ihastuttaisi suloisella ulkomuodollaan muttei se kyllä tee sitä luonteensakaan puolesta. Tammamaisen ärhäkkä Penni tekee suurimman osan ajasta juuri mitä se itse tahtoo."

Penni muutti meille täsmälleen samana päivänä kuin sille sulhoksi hankittu Ryysykin. Siinä missä Ryysy osaa olla ponimaisen luonteensa ohessa myös hurmaava ja herttainen, ei Pennistä tunnu irtoavan mitään herttaisuutta etäisesti muistuttavaakaan. Heti ensimmäisenä päivänä meidän tallimestari ilmoitti että tuosta kopukasta ei mitään urheiluponia saada ja pesi kätensä pois koko hommasta. Itseänikin alkoi hiukan epäilyttää pidellessäni päättömästi ympäriinsä pomppivaa ja korviaan luimivaa ponia; ehkä olisi kuitenkin pitänyt sulkea silmänsä upealta suvulta ja päätyä ottamaan joku hiukan tasaisempi persoonallisuus. Ponien suhteen minulla on usein ollut melkoisen kova pinna ja kaikenlaisia toivekuvia että mahdottomastakin yksilöstä saa oivan kisaponin. Tässä tapauksessa en vain enää ollut niin varma mutta perääntyäkään ei enää voinut.

Kivisen ja karikkoisen alun jälkeen Pennin ja minun yhteiselossa alkoi vihdoin vähä vähältä näkyä orastavaa valoa tunnelin päässä. Tallilaisista juuri kukaan muu ei alkuunsa tammaa käsitellyt ja se olikin hyvä päätös, sillä oppiessaan luottamaan minuun, alkoi Pennistä muuttua jo huomattavasti siedettävämpi käsiteltävä. Nuoruusvuosien karistessa päästiin lopulta jo niinkin pitkälle, että nykyään poni on jo muiden käsiteltävissä ilman mitään maailmaa mullistavaa pelkoa. Toki tammassa on edelleen tallella se sama temperamentti ja ärhäkkyys, mutta oikeanlaisin ottein Pennin käsittely jo sujuu.

Karsinaansa Penni ei ihan heittämällä päästä ketä tahansa. Minua kohtaan se on huomattavasti suopeampi kuin muita tallilaisia, jotka tarjoavat aina ennen karsinaan astumista kättään ponitammalle haisteltavaksi. Tuntemattomien ihmisten kanssa poni tutkailee ja mittailee tilannetta huomattavasti tarkemmin. Taluttaessa Penni käyttää kaikki tilaisuudet hyväkseen luoda käsittelijälleen harmia. Tamman kanssa täytyy muistaa jatkuvasti olla kovana, sillä tiukka komennus saa ponin kyllä aisoihinsa. Hoidettaessa Penni käyttäytyy yleensä hyvin. Joinain päivinä saa melko ahkerasti varoa louskuvia leukoja ja tällöin tamman kiinnisitominen on varmin keino saada hommat tehtyä mahdollisimman ripeästi.

Ratsuntöitään Penni suorittaa onneksemme varsin mielellään ja siitä kuoriutuu vieläpä oikein mukava ratsastettava! Askeleet pikkuponilla ovat toki yhtä napakat ja pomppuisat kuin tamma itsekin, mutta niihinkin tottuu sitten ajan myötä. Rataesteitä Pennillä kilpaillaan jopa 90 cm saakka, vaikka oltiin varauduttu roimasti matalampiin ratoihin tamman vielä ollessa koulutusvaiheessa. Pennillä on hyvä ja vahva ponnistus, jonka ansiosta se liitelee esteiden yli helposti. Tammalla on myös motivaatio ja voitontahto yhtä korkealla kuin sitä roimasti isommilla hevosilla, joten tämän ponin kanssa kyllä pääsee jos haluaa! Ratsastajalta vaaditaan toki häneltäkin tiettyä taituruutta, sillä ihan ilmaiseksi Penni ei suostu taitojaan jakelemaan.

Koulukentillä ei aivan niin loistokas Penni kilpaili kivikkoisen ja karikkoisen uran helppo C -tasolla. Kisauran alussa ei ollut hurraamista, mutta jokin tamman pienessä päässä sitten napsahti ja luokkavoittoja alkoi sadella. Pennin vahvuutena voisi edelleen mainita olevan korkean työmotivaation, joka auttaa sitä jaksamaan hiomaan samojakin liikkeitä. Ratsastajaltaan Penni tarvitsee koulukentillä paljon apua ja tukea, mutta niin vaan tiukalla treenillä tästäkin tuittupäästä tuli mainio kisaponi vaikka tallimestari alussa muuta väittikin!

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Llandough Adwyn Cerdic
Welsh sec. A, 116 cm, rt
ii. Phillipstown Alltwen
Welsh sec. A, 116 cm, rt
iii. Drucon Simla
iie. Bumphrey Vivian
ie. Adfa Caffyn
Welsh sec. A, 110 cm, rn
iei. Llanwenog Henry
iee. Rhayader Dewey
e. Cynwyl Awbrey
Welsh sec. A, 113 cm, rtkm
ei. Gwakhmai Mason
Welsh sec. A, 115 cm, rnkm
eii. Lewhellin Zack
eie. Waunarlwydd Llanllwni
ee. Saffir Ariene
Welsh sec. A, 118 cm, vrt
eei. Dolfach Iorwen
eee. Bronant

ISÄ Llandough Adwyn Cerdic on mitä todennäköisin syy Pennin itsepäiseen luonteeseen; Cedric tuntuu olevan oikea luonnonoikku kaikkine kepposineen ja jäynineen! Ori ei ehdottomasti ole mikään helppo poni käsitellä ja tässä vaiheessa on varmasti vain etuna se, että kyseessä on 116cm korkea welsh mountain eikä jättiläismäinen täysiverinen. Huonoista käytöstavoistaan huolimatta rautias ori kuitenkin tunnetaan vielä paremmin erinomaisten kouluratsastustaitojensa puolesta; Cedric on pieneksi poniksi äärimmäisen hyvin menestynyt ja potentiaalinen ratsu, jolla on loistavat liikkeet ja rautaiset hermot. Ori kilpailee vielä muutaman vuoden ennen eläkkeelle ja varsinaiseen jalostuskäyttöön siirtymistäänä. Penni on kolmas Cedricin jälkeläisistä, joista kaikki ovat perineet isäoriltaan niin itsepäisiä luonteenpiirteitä, kuin loistavia liikkeitäkin!

EMÄ Cynwyl Awbrey on lähinnä koulupainotteisesti kilpaillut rautiaankimo mountaintamma, jolla kyllä olisi potentiaalia myös rataesteille. Kotioloissa tamma on hypännyt todella hyvin, mutta kisakentillä Awbrey ei ole päässyt taitojaan todistamaan. Hassunnäköinen, sirorakenteinen ponitamma, jonka erikoisen ilmeikkään ulkonäön Penni on ehdottomasti perinyt! Luonteeltaan tamma on ystävällinen mutta varsin energinen, joka osaltaan vaikeuttaa käsittelyä. Ratsuna kuuliainen ja tarkka, pyrkii aina miellyttämään ratsastajaansa ja tekee ehdottomasti aina parhaansa. Awbrey on jo lopettanut kisauransa kouluratsuna ja siirtynyt jalostuskäyttöön. Penni on tamman kolmas jälkeläinen ja tamma siirtyykin kohta viettämään eläkettään!

II Phillipstown Alltwen syntyi ilman sen suurempia suunnitteluja ja valmisteluja; isäori sen kun karkasi emätamman tarhaan eräänä keväisenä päivänä ja siitä alkoi Alltwenin odotus. Kasvattajaa yhdistelmä epäilytti heti alusta alkaen, sillä vanhempien painotuslajit eivät kohdanneet ja tarkoituksena oli kasvattaa pelkkiä koulu- tai esteratsuja. Rautiaasta Alltwenistä kasvoi kuitenkin mainio kouluratsu, jonka kisaura jatkui pitkää. Luonteeltaan säyseä ja reipas ori osoittautui emänsä tavoin toki myös potentiaaliseksi esteratsuksi, joten silläkin saralla ponilla kisattiin. Lopulta kun kasvattaja huomasi Alltwenin näppäryyden niin koulussa kuin esteillä ilman että kumpikaan laji kärsisi, alkoi hän tutkia mahdollisuuksiaan yleispainotteisten ponien kasvatukseen. Alltweniä voidaankin pitää yhtenä kasvattajansa tärkeimmistä poneista kasvatussuuntaa haettaessa!
III Drucon Simla oli vaaleanpunarautias 114 cm koreka sektion A poniori, joka aloitti kisauransa koulukentillä melko varhaisessa vaiheessa. Simlan ratsukoulutus sujui kuin vettä vaan ja fiksu poniori teki alusta lähtien kaikkensa käsittelijäänsä miellyttääkseen. Hienoluonteinen poni, jonka käsittelyyn ei mitään ihmeempiä vaadittu. Kisauransa jälkeen Simla siirtyi jalostuskäyttöön omistajalleen, mutta sitä käytettiin runsaasti myös muidenkin kasvattajien tammoille. Orille syntyi yhteensä kolmekymmentä jälkeläistä, joista näistä melko iso osa on kilpaillut tavoitteellisesti tai kerännyt näyttelymenestystä.
IIE Bumphrey Vivianin pelastus mahtoi olla sen upeassa sukutaulussa, sillä luonteeltaan tamma ei ollut mikään erityinen timanttiponi. Vivianin kanssa sai pitää jatkuvasti huolen ettei korea hammasrivistö iskeytynyt käsivarteen tai takajalka mäjäyttänyt kunnon potkua reiteen. Käsittelystä ja karsinakäyttäytymisestä huolimatta omistaja kilpaili Vivianilla urhoollisesti rataesteillä niin pitkään kuin vain oli mahdollista; tamma keräsi upeita suorituksia ja paljon voittoja, ollen hieno urheiluponi selästä päin käsiteltäessä. Tamman ikävän luonteen vuoksi kovin montaa kertaa ponia ei varsotettu, mutta se sai kuitenkin yhteensä neljä varsaa, joista viimeinen jäi vahingoksi.

IE Adfa Caffyn oli pieni ja pippurinen jokapaikanhöylä, joka taitoi niin koulun kuin esteetkin. Tamma oli selästä käsin oiva opettaja kokemattomammallekin ratsastajalle, mutta neidin pippurinen luonne paljastui kyllä alta aikayksikön maastapäin käsiteltäessä. Prinsessamaisen luonteensa ansiosta hoitotyöt oli suotava tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä Caffy ei kauaa jaksanut seisoskella hoitajansa suittavana tai satuloitavana ilman hampaiden esilleottamista. Pippurinen tamma nukkui pois kotonaan, jättäen Cedricin ainoaksi jälkeläisekseen.
IEI Llanwenog Henry oli 116 cm korkea ruunikonkimo ori, joka nautti saamastaan seurasta ja huomiosta mikäli käsittelijä oli rauhallinen ja itsevarma. Pelokkaat hoitajansa ori lyttäsi hetkessä vasten seinää ja esitteli varsin kernaasti hammasrivistöään. Kouluponina toiminut Henry keräsi aikaan lukuisia sijoituksia jopa helppo A -luokista. Toki orilla kertyi myös muutama estesijoitus 50-60cm luokissa, mutta kouluratsuna se oli aivan verraton! Orin jälkeläiset jatkoivat urhoollisesti isänsä kavionjäljissä kisaten hienoa uraa kouluratsuina!
IEE Rhayader Dewey oli pieni ja sympaattinen ponitamma, joka osasi pitää puolensa muiden ponien seurassa. Dew olikin yksi tallin johtajahahmoista ja jyräsi helposti jopa itseään isommat ponit tieltään niin halutessaan. Ihmisten seurassa tämä päättäväinen tamma käyttäytyi aina moitteettomasti ja sen kanssa oli mukava työskennella niin kokeneen kuin kokemattomankin. Kouluratsastuksessa loistanut tamma kilpaili nuoruusvuosinaan hyvinkin aktiivisesti helppo B -luokissa, mutta vanhemmiten se siirtyi opetus - ja jalostuskäyttöön. Dewillä on yhteensä kaksi tammajälkeläistä, jotka kilpailevat menestyneesti koulukisoissa.

EI Gwakhmai Mason on ruunikonkimo pikkuori ihan mahdottoman komealla tukalla ja ryhdikkäällä ulkomuodolla. Kun ensin katsoo Masonin ja sitten sen tammajälkeläisen Awbreyn kuvaa, on mahdoton uskoa että ponit olisivat edes kaukaista sukua toisilleen. Mason siirtyi nykyiselle omistajalleen jo varsaikäisenä, se aloitti kisauransa kouluratsuna pitkän empimisen jälkeen. Intoa orilla ei kisaamiseen tuntunut olevan aivan toivottua määrää, mutta kankean alun jälkeen Mason yllättäen petrasi ja kisaamiseen saatiin aivan uutta potkua! Hurjaa menestystä ori ei kisakentiltä koskaan kuitenkaan onnistunut keräämään, mutta sitä vasten näyttely- ja jalostuskäytössä orin suosio oli taattu. Hyväluonteinen ja rento oriherra, jolla on yhteensä toistakymmentä jälkeläistä!
EII Lewhellin Zackin, 117 cm korkea mustankimon orin, suurta menestystä welshponipiireissä on haasteellista selittää. Ulkomuodoltaan Zack oli "perustyyppinen" mountain, komea ja huomiotaherättävä kyllä, mutta ei mitenkään erinomaisen upea. Ratsuna toimiva ja hyvä perusponi, joka toimi hyvin ratsastajasta riippumatta. Koulukentillä ori sai pari luokkavoittoa ja useita sijoisuksia, mutta ei se tälläkään saralla häikäissyt. Tästäkin huolimatta Zack kuului yhdeksi aikansa suosituimpia jalostusponeja ja sen nimi oli tuttu jokaiselle. Zackin kuoltua vanhuuden vaivoihin, oli sillä peräti viisikymmentä jälkeläistä!
EIE Waunarlwydd Llanllwni oli ruunikko ponitamma, jonka nimi oli useasti esillä etenkin tamman nuoruusvuosina. Hienon sukutaulun omaava ponitamma kilpaili ahkerasti kouluratsastuksessa ja näyttelykehissä oikein loisteliaalla menestyksellä. Rauhallisesta ja lempeästä luonteestaan huolimatta Llan osasi olla todella voitontahtoinen ja ärhäkkä kisaponi tilanteen niin vaatiessa. Tamma varsoi joitakin kertoja ennen varsinaiselle eläkkeelle siirtymistään ja sen jälkeläisiä onkin ollut ilo seurata kisakentillä vielä pitkään!

EE Saffir Ariene siirtyi nykyiselle omistajalleen pakkohuutokaupassa. Kasvattaja joutui luopumaan koko tilastaan ja Ariene oli ehdottomasti yksi tilaisuuden huomiotaherättävimmistä poneista; täyden kisamenestyksen, useita cup-voittoja ja mestaruuksia kouluratsastuksen saralla itselleen napsinut ponitamma ei ollut vielä kertaakaan varsonut, mutta uudella omistajallaan se pääsi jalostuskäyttöön vielä muutaman varsan verran. Rakenteeltaan melko siro, mutta sopusuhtainen Ariene ei näyttelyissä pärjännyt aivan niin hyvin kuin olisi voinut toivoa, mutta ratsuponin ominaisuuksiltaan sen erinomaisuus ei tottavie jättänyt kysymystäkään!
EEI Dolfach Iorwen on varsasta lähtien puhkunut suurta intoa ja riemua maailmaa kohtaan. Sympaattisen rämäpäisellä oriherralla on lukuisia sijoituksia ja luokkavoittoja helpoissa kouluratsastusluokissa, mutta hyppääjänä Iorwen ei loistanut. Komealla ulkonäöllä varustettu poniori kiersi myös aktiivisesti näyttelyissä ja se kantakirjattiinkin ensimmäisellä palkinnolla. Orilla on peräti kaksitoista jälkeläistä jotka nekin ovat keränneet hienoa menestystä urallaan.
EEE Bronant nähtiin kisauransa aikana enimmäkseen näyttelykehässä, mutta vaihtelevalla menestyksellä tamma kilpaili myös kouluratsuna. Menestys kisoissa riippui pitkälti tamman senpäiväisestä olotilasta, joten koskaan ei tiennyt mentiinkö kentälle voittamaan vai häviämään. Bronant varsoi ainoastaan kerran, jonka jälkeen se jouduttiin lopettamaan terveydellisistä syistä.

Jälkeläiset

Cadwallen Penmon on käytetävissä rajoitetusti ponijalostukseen.

♡ 8.9.2015 wm-o. VIR MVA Ch Vuornan Downpour KTK-II, ERJ-I, VWY-II
♡ 18.9.2016 wb-o. VIR MVA Ch Brunnby Pantheon KTK-I
♡ 7.12.2016 brp-o. Brunnby Scorpii
♡ 5.3.2017 wm-o. Vuornan Branagh

Kilpailutulokset (56 sijoitusta ERJ)

21.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/29
22.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/29
08.07.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 07/50
20.02.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 03/40
29.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 04/40
30.08.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/15
10.01.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/16
11.01.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/16
08.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/30
08.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/30
11.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/30
01.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
07.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
09.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
11.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
01.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/40
02.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
03.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
16.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/17
18.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/17
23.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/17
21.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
21.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
22.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/40
22.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
23.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/40
26.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
26.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
01.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 04/30
08.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 03/30
05.10.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 05/40
21.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 02/30
23.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 03/30
12.01.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 04/16
13.01.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/16
30.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/40
12.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 05/30
16.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/30
12.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
13.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/40
15.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
19.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/40
06.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
22.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
28.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
30.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
01.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
02.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
04.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/40
05.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
10.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/40
29.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/40
11.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/40
15.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
16.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
20.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40

Kilpailutulokset (40 sijoitusta KRJ)

14.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/100
20.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/40
12.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 08/88
25.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
05.05.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/40
12.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/40
01.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
02.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
03.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
04.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/40
22.08.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
01.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
07.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
11.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
13.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
30.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
17.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
10.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
16.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
19.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
27.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 01/26
30.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 01/26
17.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/50
02.05.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/40
03.05.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/40
09.05.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/40
04.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
26.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
28.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
09.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
10.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
14.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
14.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
05.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
12.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
15.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
11.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
02.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
08.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
09.10.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

30.1.2014 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Mounttiori Ryysyn kanssa samana päivänä meille muuttanut Penni osasi pistää heti alkuunsa jauhot suuhun meistä jokaiselle - aika nopeasti kävi ilmi ettei se pienten ponienkaan käsittely ole aina ihan ruusuilla tanssimista ja uutta varmaan pitäisi vieläkin oppia että selviää. Penni on todella temperamenttinen nuori tamma, aloin heti ensitilassa jo epäillä että näinkö tästä nyt sitten tuli hukkaostos, mutta uhmassani halusin näyttää muillekin tallilaisille että varmasti tämäkin jääräpää vielä kisakentille menee! Tallimestari luovutti heti samantien ja tämä vaan lisäsi uhmaani. Aivan varmasti aion tehdä Pennistä hyvän ureiluponin maksoi mitä maksoi! Illalla tammalle heiniä jakaessani erehdyin menemään karsinaan ilman sen suurempia ilmoittamatta ja sain heti kauniin hammasrivistön käsivarteeni. No, pakko sitä on yrittää, ei kukaan muu tällaista kiukkupyllyä varmaan huolisikaan.

28.3.2014 Estevalmennus, valmentajana Liia
Pennin kanssa lähdettiin tutustumaan jälleen esteratsastuksen saloihin ja täytyy kyllä sanoa, että vaikka tunti ei lähtenytkään liikkeelle aivan toivotulla tavalla, niin lopussa sitä yleensä kiitos seisoo! Alkuverkoilla Penniä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään muu kuin kaulapitkällä ravaaminen ja niskojen nakkelu ratsastajalle sekä valmentajalle. Melkoisen sodan jälkeen saatiin ponitamma kaikkien helpotukseksi jälleen vireeseen ja toimimaan kuten kunnon urheiluponin kuuluukin. Valmennus aloitettiin puomein ja kavaletein; yksinkertainen harjoitus sujui loistavasti kuten jo kuuluikin. Tamman kanssa tähdätään loppuvuodesta kisakentille, joten edistystä täytyykin jo tulla. Harjoittelimme matalaa rataa ja yksittäisinä esteinä sarjaa, jonka suorittamisesta Penni tuntuu päivästä riippuen olevan montaa eri mieltä. Tänään kaikki sujui hienosti ja ratsastajan tarkalla avulla sarja suoriutui nätisti. Vielä emme sarjaa kuitenkaan sisällyttäneet varsinaiseen rataan, vaan jätettiin se toistaiseksi pois. Ehkä jo seuraavalla kerralla voitaisiin lisätä taas haastetta kun Pennistä on kehkeytynyt jo niin hieno ponineiti että ihan polttelee jo päästä kisakentille!

4.9.2014 Estevalmennus, valmentajana Liia
Viimeistä valmennuspuristusta viedään ennen kisauran alkua, iik! Pennin kanssa on kyllä edetty niin hurjan hienosti että ei tosikaan. Tänään keskitytään lähinnä hienosäätöön ja todenäköisesti myös ajan parantamiseen. Radaksi koottiin melko simppeli kyhäelmä, jonka ylittämiseen tarvittiin kylläkin jokunen tiukka lähestyminen ja kosolti huolellisuutta. Alkulämpöjen ja muutaman erillisen hypyn jälkeen ratsastaja ohjasi Pennin ensimmäistä kertaa kohti rataa ja kaikki lähti oikein mainiosti liikkeelle! Yhtäkään pudotusta ei tullut, joskin osa käännöksistä hiukan haparoi ja askeleet menivät pariin otteeseen pieleen. Keskityttiin näihin kohtiin yksittäisillä tulemisilla haastavilla kohdilla. Penni on ketterä poni, jonka ei ole haasteellista saada suorituksesta muutamaa sekuntia vielä pois, kunhan vaan ratsastaja osaa ja uskaltaa pyytää. Toistojen jälkeen meillä alkoi olla jo ihan hyvä meno päällä ja kun kokeiltiin rataa kokonaisuudessaan uudestaan, oli suoritus ihan täys kymppi! Ratsastaja kehui hurjasti Penniä ja tultiin rata vielä pari kertaa läpi - jokaisella kerralla vähintään yhtä hyvin kuin edelliselläkin, jee! Penni on ihan takuulla jo valmis kisakentille.

9.7.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Ollaan Pennin kanssa käyty jo muutamia koulukisoja läpi ja yksi sijoituskin on ponin tilille ropissut. Menestys on kyllä ollut sen verran vaihetelevaa, että päätimme hiukan vielä hioa ponin taitoja ennen kisauran jatkoa. Tänään keskittyisimme etenkin asetuksiin ja reitteihin. Alkulämpöjen jälkeen pyysin ratsukkoa tekemään jokaisella kirjaimella aluksi ison ympyrän, joka kerta kerran jälkeen hiukan pienenee. Asetuksia lähdettiin hakemaan selkeällä liioittelulla. Kun ympyrä oli jo pienen pieni voltti, pyysin ratsastajaa seuraavaksi ohjaamaan Pennin kahdeksikolle, jota tultiin alkuunsa käynnissä. Asetuksia haettiin taas ja kunnollinen suoristus toisella kahdeksikon ympyrälle siirryttäessä. Lisäsimme tehtävään vielä pysädykset aina merkistäni. Pysähdykset sujuivat ihan ok, mutta poni pysähtyi turhan töksähtäen ja sen jalat saattoivat vielä hiukan liikkua pysähdyksen jälkeenkin. Annoin ratsastajalle hiukan noottia huolellisemmasta valmistelusta ja jatkuvasta tuntumasta poniin, ettei se pääse ajattelemaan omiaan. Pysähdyksetkin alkoivat näyttää hiukan paremmilta, mutta niitä pitää treenata vielä lisää. Lopussa pyysin ratsukkoa nostamaan vielä laukat molempiin suuntiin pitkin uraa ja täsätä ilostuneena Penni teki pari ilopukkiakin. Hassu poni, jossa kyllä on potentiaalia kunhan saadaan se kaikki työstettyä esiin!

17.9.2015 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pennin ensimmäinen jälkeläinen Vuornan Downpour eli lyhyemmin ilmaistuna Domi, syntyi jokunen tovi sitten ja peri äidiltään sekä isältään kauniin kimon värityksen. Penni on ollut aivan esimerkillinen emätamma ja pitänyt suloisesta varsastaan ihailtavalla hellyydellä ja tarkkuudella huolta. Tänään lähdettiin pitkästä aikaa selästä käsin liikkeelle ja Domi sai juosta vapaana emänsä vierellä. Penni riemastui ihan hirmuisesti kun sekin pääsi pitkästä aikaa lenkkeilemään muutenkin kuin vain talutellen ja ponissa olikin aikamoinen pitäminen heti alusta lähtien. Käveltiin reippaassa tahdissa pellon viertä ja ravailtiinkin hiukan sopivien paikkojen tullen (täyti hiukan katsella Domin perään että pikkuinen pysyi menossa mukana, mutta Pennikin piti yhä herkeämättä varsaa silmällä joten vauhti alkoi kyllä automaattisesti hidastua jos varsa jäi liian kauas). Kunto Pennillä on kyllä luonnollisesti päässyt melkolailla rapisemaan, joten kunnon lenkkeily- ja kuntokuurille tamma kyllä täytyy laittaa heti kunhan kaksikkoa voi alkaa toisistaan vierottamaan.

26.12.2015 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Joulu sujui kaikessa rauhallisuudessaan ja hilpeydessään täysin moitteetta; edes kekseliään ponit eivät tänä vuonna keksinäät juurikaan jekkuja työntekijöiden päänmenoksi. Penniä kävi ennen joulua eläinlääkäri katsomassa aristavan etujalan vuoksi ja tänään taas päästiin jännittämään kontrollikäyntiä. Jalan kipeytyminen on kaikille suuri mysteeri, mutta todennäköisesti tamma on venäyttänyt sen tarhassa ollessaan. Kipu on selkeästi helpottunut vaikka astumista poni varoo hiukan vieläkin. Ennen eläinlääkärin saapumista harjasin Pennin perusteellisesti; toipilas onkin kyllä saanut viimepäivinä paljon ylimääräistä huomiota osakseen ja ihan ansaitustikin - kukapa tykkäisi sairastella yksinään! Onneksi kipeytynyt jalka ei ole näyttänyt Pennin mielentilaan juurikaan vaikuttavan, vaan poni on oma kenkkuileva itsensä. Kontrollikäynti sujui hyvin, eläinlääkärikin vaikutti oikein optimistiselta ja hänen kertoessaan että mistään vakavasti ei ollut kyse, päästiin huokaisemaan helpotuksesta. Penni on kaiken kukkuraksi kantavana Newyddlyn nimisestä orista ja vaikka varsan odotetaankin syntyvän vasta syksyllä niin on aivan mahatava juttu että meidän supertytsy ehtii reilusti siihen mennessä tervehtyä entiselleen!

1.11.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Valmensin tänään Penniä ja Juliaa kouluratsastuksen merkeissä. Kaksikko ei yhdessä ole ihan hirveän paljon toiminut ja heti alusta saakka täytyikin huomautella Julialle turhan vahvoista ohjasavuista, joista Penni yleensä vain hermostuu. Poni alkoikin heti puskea eteen ja valmennuksen alku meni oikeastaan vain tamman rauhoittamiseen ja paino- ja pohjeapujen harjoitteluun. Kun kaksikko saatiin toimimaan hyvin yhdessä, päästiin lopulta itse hommiin. Treenasimme alkuunsa kolmikaarista kiemurauraa, jolla korostuivat asetukset ja suoristaminen. Ohjasapujen kanssa sai edelleen olla hyvin tarkkana, mutta ratsukko suoritui tehtävästä oikein hyvin. Jatkoimme tehtävää ravissa ja lisäsimme mukaan aina suoristuksella viiden sekunnin pysähdyksen suoraan ravista. Pysähdyksestä nostettiin taas ravi ja jatkettiin. Tehtävä sujui hyvin, joskin pysähdyksessä oli alkuunsa ongelmia kun Penni ei olisi meinannut pysyä aloillaan ja Julia käytti jälleen turhan voimakkaita ohjasapuja, jolloin tamma ryhtyi kiukkuisena peruuttamaan. Ohjeistin Juliaa pitämään tamman paremmin pohkeiden välissä ja istumaan syvemmälle satulaan voimistamaan pysähdystä. Neuvot toimivat ja pian saatiinkin aikaan oikein nättejä pysähdyksiä. Treenasimme myös laukannostoja suoraan käynnistä. Laukka nousi kulmasta nätisti, vaikka parilla ensimmäisellä kerralla tamma ampaisikin liikkeelle turhan reippaasti. Laukassa treenattiin myös kokoradan leikkausta, jossa tärkeää oli ratsukon suora linja ja teiden loppuun ratsastaminen. Tehtävä sujui todella huolellisesti ja tarkasti, linja oli suora ja kulmiin tultiin hillityllä vauhdilla, jolloin nekin saatiin ratsastettua puhtaasti, hienoa! Annoin ratsukolle luvan siirtyä loppulämpöille, jonka aikana vielä keskusteltiin lisää valmennuksesta ja kehityskohdista.

9.12.2016 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pennillä on syntynyt jo melkoinen kööri orijälkeläisiä, joista jokainen eustaa eri sektiota tai rotua! Pari päivää sitten syntynyt Scorpii on ratsuponi, kun taas welshkaksikko Downpour ja Pantheon ovat welshponeja sektioista A ja B. Scorpiin isä on meidän oma ratsuponiori Dunnamore Saliero, joka asuu ratsuponisiivessämme. Scorpii muistuttaa huomattavasti isäänsä ulkoisesti ja täytyy toivoa että se myös luonteensa puolesta ammentaa huomattavasti enemmän tapoja isältä kuin emältä. Penni on edelleen erinomainen emätamma, joka huolehtii varsastaan hurjalla hellyydellä; usein sitä toivoo että tamma saisi välillä olla käsittelijöitäänkin kohtaan yhtä kiltti.

20.10.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meillä on nyt Pennin kanssa takana melko pitkä kisaviikonloppu Vuornassa, jossa tamma sai kasaan viimeiset vaadittavat sjoituksensa, jee! Suoritus on koko kisaputken ajalta ollut melko tasaista, ensimmäisenä päivänä yllettiin ihan ykköspalkinnolle saakka, mutta sen jälkeen ollaan päästy juuri hilkulle sijoituksiin kiinni. Eilisen suorituksen aikana kyllä kaiken jännityksen keskellä meinasi oikein tulla tippa linssiin kun kuljetittin kohti lopputervehdystä - enää ei Penniä tultaisi kisakentillä näkemään! Tamma pisti kyllä parastaan koko viikonlopun ajan ja saadaan olla ihan älyttömän ylpeitä. Seuraavaksi päästään sitten suunnittelemaan tamman viimeisiä astutuksia ja tähtäämään laatuarvosteluihin - varmasti ei ole temppu eikä mikään näin hienolla ponilla päästä palkinnoille niissäkään. Illalla kotona Penni sai ihan ekstrapaljon haleja ja rapsutuksia tallilaisilta, pidettiinpä me pienet eläkejuhlatikin siinä samalla. Pennille oli tarjolla herkullisia omenoita ja porkkanoita ja ihmisväelle terästetyt kupilliset kahvia ja suklaakakkua. Vaikka vähän haikeat fiilikset ovatkin, niin silti odotan kyllä suurella innolla myös niitä tulevia Pennin jälkeläisiä!

22.2.2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Penni, tai kuten jotkut tallitytöistä ponia nykyään kutsuvat niin Pentele, on viimeaikoina saanut ottaa elämän aika lungisti. Kisauransa tamma on jo loppusyksystä saanut päätökseen ja nyt on suunnitelmissa oikeastaan vain laatuarvosteluihin valmistautuminen, sekä tietysti meille Brunnbyynkin oma pikku-Penni! Meidän oma poniori Ryysy on jo valmiiksi kaavailtu tulevan varsan isäksi ja astutuksen pitäisi tapahtua ihan näillä näppäimillä. Pennin suhteen ollaan tehty sellainen oivallus, että ikä ei tosiaankaan aina tuo tullessaan sitä viisautta - Penni on aivan yhtä katala ponipahanen kuin aiemminkin! Pikkutyttöjä tamma vie 6-0 pitkin tallipihaa ja karsinasta kuuluu tuon tuostakin kimakka "AU" tai "Lopeta!". Nämä tempaukset saavat kyllä nykyään lähinnä suupielen vain nykimään, sillä tamma tuntuu tietävän ettei koskaan saa nykäistä liian lujaa tai upottaa hampaita ihoon saakka. Kunhan neiti vain on jatkuvasti härnäämässä ja mahtailemassa pienemmilleen. Eikä se minuakaan sen vähemmällä päästä!

Web design © Milja (taustakuva © Aneta Mlodzikova CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen