Etusivu Tammatalli Oritalli Kasvatustoiminta

Craddock

Krokotiiliponimme 4.12.2010 - 12.4.2017 ♡

Palkittu vuoden 2013 toukokuun VWY:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla pistein 7,5 + 5,5 + 6 + 20 + 5 = 44p., VWY-II
Palkittu vuoden 2016 elokuun Yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla pistein (16+14) + (21+12) + 17 + 9 + 4 = 93p., YLA2

Virallinen nimi: Craddock, "Kroko" Rekisterinumero: VH12-024-0210
Rotu, sukupuoli: Welsh mountain (sec. A), ori Painotus: Koulupainotteinen
Syntymäaika: 04.12.2010 (3v. 04.01.2011) Koulutustaso: Helppo B
Säkäkorkeus: 116 Väri: Mustankimo
Omistaja: Liia VRL-11284 Brunnby Entinen omistaja: VRL-01516

Omapäisenä ja haastavana ponina Kroko ei välttämättä ole ihan jokaiselle sopiva ratsu, mutta saa tästäkin ponista taisteluiden siivittämänä kelvon kouluponin. Hampaitaan tämä herra esittelee mielellään ihan joka tilanteessa.

Itse asiassa Craddockin lempinimi "Kroko" on varsin osuva tälle herralle; Craddock nimittäin on perus ponimainen ori, jolle ominaista on jatkuva hampaiden käyttö. Istut sitten ponin selässä, hoidat sitä tai olet hakemassa sitä tarhasta - saat jatkuvasti varoa Krokon hampaita, sillä poika saattaa näykkäistä vähän kovempaakin. Krokotiilimaisten hampaidensa lisäksi Craddock on varsin energinen herrasmies, jolta löytyy runsaasti kiinnostusta naispuolisia poneja kohtaan. Kannattaakin olla varuillaan, sillä Kroko kiljuu tammojen perään korvia vihlovasti.

Kiinni Kroko kannattaa hoidettaessa laittaa, ellet sitten välttämättä halua useampaa rivistöä hampaiden jälkiä olkäpäähäsi tai milloin mihinkin. Kiinni ollessaankin Kroko kyllä huomaa tilaisuutensa tulleen. Ori saa taatusti sinusta hampaillaan kiinni, ainakin kerran! Kun satula otetaan esille, ovat korvat taatusti Krokolla luimussa ja turpa mutrussa. Ori vastustaa varustamista, sillä se tietää aina satulaa laitettaessa joutuvansa töihin. Ratsastajan alla kulkeminen kun ei Krokon mielestä ole kaikkein mukavinta puuhaa; mieluummin se kirmailisi pelloilla villinä ja vapaana. Välillä mielessäni pilkahtaakin ajatus, että Krokon on pakko olla jonkinlaista sukua villeille mustangeille. Se on niin omapäinen tapaus.

Orin selkään kiipeäminen on kuin suorastaan vuoristoradassa seilaaminen. Kroko pyörii ja pomppii ympäriinsä, eikä selkäänmeno tahdo onnistua sitten millään. Yleensä ratsastajan kunto saakin jo heti alkuvaiheesta kuntotestin itselleen. Kouluratsuna Craddock on haastava ja omapäinen. On todella haastavaa saada poni kulkemaan kauniisti koossa. Krokon kanssa saakin tapella aina alkutunnista ja ne ovatkin koko tunnin ratkaisevat hetket, sillä jos Kroko pääseen niskan päälle ei lopputunnista tahdo tulla sitten juuri mitään. Esteillä Kroko kiitää pitkin rataa kiitolaukassa ja viskoo päätään. Ponin hallitsemiseksi vaaditaan todella paljon kärsivällisyyttä ja taitoa.
Kilpapaikoilla Kroko ei ole lähellekään rento, vaan se kiljuu täyttä kurkkua tammoille eikä tiedä miten päin olisi! Se pyörii ja hyörii hoitajan kintuissa. Yleensä ponin kilpahoitaja ja itse Kroko ovat molemmat solmussa riimunnaruun.
Luonteen © Emmi N

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Heddwyn
Welsh sec. A, 116 cm, km
ii. Ffransis
Welsh sec. A, 117 cm, rt
iii. Aneirin
iie. Maeryn
ie. Mererid
Welsh sec. A, 116 cm, mkm
iei. Tallaith
iee. Gwillym
e. Cerys
Welsh sec. A, 115 cm, mkm
ei. Rhamantus
Welsh sec. A, 120 cm, vrt
eii. Prydwen
eie. Walmai
ee. Llewella
Welsh sec. A, 117 cm, mkm
eei. Carwyn
eee. Gwylan

Nähdessään Heddwynin niskoittelemassa kentällä ja luimistelemassa tallikäytävällä oleskeleville pikkutytöille, ei jää epäselväksi keneltä Kroko on temperamenttinsa perinyt. Heddwyn on 116cm korkea poni suuren hevosen persoonalla ja itseluottamuksella, eikä orin kanssa heti ensisilmäyksenkään jälkeen tee mieli hieroa tuttavuutta. Ratsuna sählä ori ei estekentillä loista, vaan pärjää paremminkin helpoissa koululuokissa taitavan ratsastajan kera. Kaikista hiukan negatiivisistakin luonteenpiirteistään huolimatta löytyy Heddwynistä myös roimasti karismaa, eikä sitä kerta kaikkiaan voi olla ihailematta kaiken kiukkunsa keskellä!

Heddwynin isä, Ffransis oli varsin näyttävännäköinen ja helposti kuumuva helppoa B:tä kisannut ori, joka nukkui pois kasvattajansa luona 25 - vuotiaana. Heddwynin kaltaisen luupään isäksi Ffransis oli rauhallinen ja helpohko käsitellä, muttei se siltikään ollut sovelias ratsu aloittelijalle.
116cm korkea, kimo mountain-ori Aneirin lukeutuu hienoksi lisäksi Krokon isänpuolen oreihin siinä mielessä, että luonnetta ja temperamenttia ei tästäkään ponista puuttunut. Ainoana poikkeuksena tosin se, että Aneirin nautti saamastaan seurasta ja huomiosta, mikäli hoitaja oli rauhallinen ja itsevarma. Pelokkaat hoitajansa ori lyttäsi hetkessä vasten seinää ja esitteli varsin kernaasti hammasrivistöään. Tutun, oriherralle mieluistan hoitajan seurassa Aneirin käyttäytyi kuitenkin varsin mallikkaasti ja rauhallisesti ja toisinaan sen saattoi nähdä painavan päänsä lempihoitajansa syliiin ratpsutuksia pyytääkseen. Kouluponina toiminut Aneirin keräsi aikaan lukuisia sijoituksia jopa helppo A -luokista. Toki orilla kertyi myös muutama estesijoitus 50-60cm luokissa, mutta kouluratsuna se oli aivan verraton!
Maeryn oli pieni ja sympaattinen ponitamma, joka kylläkin osasi pitää puolensa muiden ponien seurassa. Maeryn olikin yksi tallin johtajahahmoista ja jyräsi helposti jopa itseään isommat ponit helposti tieltään niin halutessaan. Ihmisten seurassa tämä päättäväinen tamma käyttäytyi aina moitteettomasti ja sen kanssa oli mukava työskennella niin kokeneen kuin kokemattomankin. Kouluratsastuksessa loistanut Maeryn kilpaili nuoruusvuosinaan hyvinkin aktiivisesti helppo B -luokissa, mutta vanhemmiten se siirtyi opetus - ja jalostuskäyttöön. Tammalla on Ffransisin lisäksi kaksi jälkeläistä, jotka molemmat ovat oreja ja kilpailevat menestyneesti koulukisoissa.

Mererid oli pieni ja pippurinen jokapaikanhöylä, joka taitoi niin koulun kuin esteetkin. Tamma oli selästäkäsin oiva opettaja kokemattomammallekin ratsastajalle, mutta neidin pippurinen luonne paljastui kyllä alta aikayksikön maastapäin käsiteltäessä. Prinsessamaisen luonteensa ansiosta hoitotyöt oli suotava tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä Meredidi ei kauaa jaksanut seisoskella hoitajansa suittavana tai satuloitavana ilman hampaiden esilleottamista. Pippurinen tamma nukkui pois kotonaan, jättäen Heddwynin ainoaksi jälkeläisekseen.
Pieni, vain 112cm korkea ori Talaith on hienosta, koulupainotteisesta suvusta ja poni itsekin kisasi koulukentillä pitkään. Talaith oli luonteeltaan mutkaton ja varma poni, joka ei turha säikkynyt ja säpsähdellyt. Eläkepäivänsä ori viettikin alkeistunneilla kyyditen pikkutyttöjä tyytyväisenä ympäri kenttää.
Gwillym oli Krokon suvun ensimmäinen estepainotteinen poni, joka hyppäsi 60-70cm ratoja estekisoissa oikein menestyksekkäästi. Myös näyttelyissä menestystä kerännyt Gwillym oli luonteeltaan energinen ja innokas, mutta silti suhteellisen helppo käsitellä. Pitkistä eläkevuosistaan huolimatta Mererid jäi tamman ainoaksi jälkeläiseksi.

Krokon emä Cerys on onneksemme onnistunut lempeällä ja ystävällisellä luonteellaan edes hiukan tasoittamaan isän puolelta tulevaa niskoitelevaa ja uhmakasta persoonaa. Tamma on kilpaillut kotimaassaan kouluratsastuskisoissa tavoitteellisesti nuoruusvuosinaan, mutta siirtynyt sittemmin jo eläkkeelle. Menestyksekkään uransa jälkeen tammalle on syntynyt Krokon lisäksi kaksi ihastuttavan suloista tammavarsaa, joista toinen kilpailee emänsä tavoin koulukentillä.

Vaaleanrautias ori Rhamantus ihastutti etenkin mielettömän suloisella ulkonäöllään ja sympaattisen luottavaisella luonteellaan. Erittäin rauhallinen ja mutkaton oriherra, jonka kanssa pärjäsivät hyvin perheen pienimmätkin. Rhamantus kilpaili junioreiden kouluratsuna aktiivisesti ja vaikka kisauran alku vaikuttikin täydeltä katastrofilta, onnistuttiin kunnon valmentautumisella orissa herättämään intohimoa myös kisakentille.
Prydwen on paljolti koulukentillä nähty poniori, joka keräsi laajaltikin huomiota. Luonteeltaan miellyttämisenhaluinen ja tasainen ratsu, jonka saattoi uskoa suorittavan tehtävänsä aina kunnialla loppuun saakka. Orilla on yhteensä kahdeksan jälkeläistä, jotka kaikki ovat kisakäytössä.
Ruunikko mountaintamma Walmai on eläkepäiviään jo ruhallisesti kasvattajansa luona viettävä rauhallinen ja elämäniloinen pakkaus, joka kilpaili aikanaan niin esteitä kuin kouluakin. Useita sijoituksia eri ratsastajien kanssa kerännyt Walmai on varsonut neljä kertaa.

Llewella nähtiin kisauransa aikana enimmäkseen näyttelykehässä, mutta vaihtelevalla menestyksellä tamma kilpaili myös kouluratsastuksen parissa. Menestys kisoissa riippui pitkälti tamman senpäiväisestä olotilasta, joten koskaan ei tiennyt mentiinkö kentälle voittamaan vai häviämään. Rakenteellisesti erittäin kaunis tamma, jonka jälkeläiset ovat edelleen perineet emältään kaunista ja sopusuhtaista ulkomuotoa.
Mustankimo Carwyn ehti kilpailla esteponina muutaman vuoden, kunnes oriin kisaura jouduttiin jättämään sikseen sattuneen onnettomuuden tähden. Luonteeltaan loistava poniori, joka kuitenkin säilytti jalostusarvonsa hyvän rakenteensa ansiosta. Näyttelykehässä erittäin hienosti pärjänneellä Carwynillä on yhteensä kuusi jälkeläistä.
Gwylan aloitti uransa tuntiratsuna, mutta sattuman kautta tamman piilevät kyvyt huomattiin ja se päätyi taitavan poniratsastajan kisaratsuksi. Yleispainotteisesti kisannut ponitamma, jonka ainoaksi jälkeläiseksi Llewella lopulta jäi.

Jälkeläiset

Craddock astuu tuontisukuisia welsh- ja ratsuponijalostukseen soveltuvia tammoja. Pienikokoinen ja hyvin haastavaluonteinen ori, jolle kannattaa valita hiukan nöyrempiä tammoja. Periyttänyt etenkin energistä luonnettaan.  ♡ rp-t. Carousel SLC, s. 12.04.2012, KRJ-I
♡ wm-t. Hafwen Dawn, s. 22.07.2012
♡ wpb-t. Väinölän Meredith, s. 05.01.2013
♡ wm-t. Moana's Cresida, s. 05.01.2015
VVJ-II, VWY-II, KTK-II, ERJ-III
♡ wm-o. Vuornan Branagh, s. 05.03.2017

Kilpailutulokset (46 sijoitusta KRJ)

17.03.2011 KRJ Huvitus - Helppo B - 04/30
20.03.2011 KRJ Huvitus - Helppo B - 05/30
24.03.2011 KRJ Hiprakka - Helppo B - 04/40
26.03.2011 KRJ Fiktio - Helppo B - 02/50
31.03.2011 KRJ Crash Ponies - Helppo B - 07/60
01.04.2011 KRJ Crash Ponies - Helppo B - 05/50
03.04.2011 KRJ Crash Ponies - Helppo B - 05/60
09.04.2011 KRJ Cecam - Helppo B - 02/40
11.04.2011 KRJ Cecam - Helppo B - 02/40
14.04.2011 KRJ Derby - Helppo B - 06/40
16.04.2011 KRJ Katvusto - Helppo B - 01/30
20.04.2011 KRJ Aava - Helppo B - 01/50
21.04.2011 KRJ Shadiya - Helppo B - 04/40
21.04.2011 KRJ Aava - Helppo B - 06/50
24.04.2011 KRJ Duren - Helppo B - 02/100
25.04.2011 KRJ Dark Side - Helppo B - 07/100
25.04.2011 KRJ Toivoton - Helppo B - 03/100
26.04.2011 KRJ Toivoton - Helppo B - 04/100
26.03.2011 KRJ Crash Ponies - Helppo B - 06/60
31.03.2011 KRJ Kettula - Helppo B - 01/60
14.04.2011 KRJ Fiktio - Helppo C - 06/60
15.04.2011 KRJ Fiktio - Helppo C - 07/60
27.04.2011 KRJ Crash Ponies - Helppo B - 02/60
27.04.2011 KRJ Toivoton - Helppo B - 01/100
28.04.2011 KRJ Västerby - Helppo B - 01/50
30.04.2011 KRJ Västerby - Helppo B - 04/50
05.05.2011 KRJ Derby - Helppo B - 04/40
02.05.2011 KRJ Purplewiggum - Helppo B - 02/50
03.05.2011 KRJ Purplewiggum - Helppo B - 07/50
05.05.2011 KRJ Purplewiggum - Helppo B - 04/50
18.05.2011 KRJ Fiktio - Helppo B - 03/50
20.05.2011 KRJ Juksula - Helppo B - 03/60
24.05.2011 KRJ Juksula - Helppo B - 02/60
25.05.2011 KRJ Fiktio - Helppo B - 05/50
26.05.2011 KRJ VV - Helppo C - 01/30
19.06.2011 KRJ VV - Helppo C - 03/30
23.06.2011 KRJ VV - Helppo C - 05/30
26.06.2011 KRJ Dark Side - Helppo C - 02/30
23.03.2011 KRJ Fiktio - Helppo C - 07/60
24.03.2011 KRJ Fiktio - Helppo B - 07/60
23.03.2011 KRJ Moondance - Helppo C - 01/50
31.03.2011 KRJ Fiktio - Helppo C - 05/60
11.04.2011 KRJ Fiktio - Helppo C - 02/60
01.04.2011 KRJ Kettula - Helppo C - 03/60
18.04.2011 KRJ Revontuli - Helppo C - 05/40
26.03.2011 KRJ-CUP Heijastus - Helppo C - 14/225

Show Pony Circuit - Pisteprofiili

In-Hand
11.09.2016 Nerywick M&M Pony Show, 15. - 10p.
Riding
13.09.2016 Nerywick Native Pony Show, Class Reserve Champion. - 40p.

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

01.02.2012 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pirteän pakkasaamun kunniaksi lähdimme Krokon ja nuoren Frankien kanssa pienelle maastokävelylle. Frankie kulki kauniisti narun päässä, mutta tapojensa mukaan vanha herra Kroko ei edustanut aivan yhtä onnistuneesti. Krokon mielestä oli selkeästi aivan mielettömän tylsää ravailla rauhallisesti teitä pitkin, kun toisena vaihtoehtona olisi ollut villi ja riehakas laukka peltojen poikki. Sain käyttää kaiken kärsivällisyyteni toppuutellakseni päätään viskovaa ponia, kunnes Frankie lähti taluttajineen takaisin tallille päin ja saatoin turvallisin mielin antaa herran hiukan purkaa energiaansa. Lumipaakut lentelivät ja samoin Krokon takapää muutaman ilopukin ja hypähdyksen muodossa, mutta pitäähän eläkepäivilläkin saada vielä vähän irroitella! Tallille saapuessamme Kroko oli huomattavasti rentoutuneempi ja hyväntuulisempi, eikä se jaksanut purnata vastaan edes karsinassa. Käytin erikoisen tilaisuuden hyväkseni ja sainkin puunata ponia erikoisen kauan, kunnes se alkoi osoittaa kyllästymisen merkkejä. Vuodenvaihde sujui Krokon kanssa rauhallisisssa merkeissä ja ensimmäisiä astutuskin on jo tehty - SLC Poniesista löysin ihastuttavan koulupainotteisen ratsuponitamman nimeltä Tracy B. Tamman laskettuaika on huhtikuun puoliväliin mennessä, joten innolla jäämme odottamaan millainen ponivauva tästä kaksikosta syntyykään! Krokon tavoin Tracystakin löytyy temperamenttinen puoli, joten mitään pullaponia varsasta tuskin voidaan odottaa!

09.03.2012 - Kouluvalmennus, valmentajana puc
Tuulisesta säästä huolimatta kentällä askelsi mukavan verkkaisesti ratsukko, joka selkeästi tunsi toisensa toimintatavat jo pidemmältä ajalta. Lämpöjen jälkeen valmennus alkoi väistöillä, joiden aikana Kroko mittaili hiukan ratsastajansa kärsivällisyyttä kääntämällä kaulaansa jokaiseen ilmansuuntaan mutkalle ja steppailemalla dramaattisesti. Ratsastaja sai nopeasti ponin takaisin ruotuun ja väistöt onnistuivat varsin näppärästi. Apujen eleettömyyteen olisi voinut hiukan paremmin paneutua. Teimme useita voltteja ja kiemurauria, jonka jälkeen kokeilimme samaa laukassa. Krokolla on kaunis ja hyvin hallittu laukka ja se polkee hyvin alleen. Kiemurauaralla vastalaukkakin tuli hienosti esiin. Ponilla oli selkeästi energiaa kovempaankin vauhtiin, mutta ratsastaja sai sen hienosti pidettyä käsissään. Teimme vielä siirtymisiä keskilaukkaan, joka sujui loistavasti. Ravityöskentelykin sujui hyvin, vaikkakin alkuunsa Kroko oli nostaa aina laukalle kun pyydettiin keskiravia. Teimme vielä muutamia tarkkaavaisuus- ja reagointiharjoituksia, joiden jälkeen kaksikko sai jäädä loppuverkkaamaan.

12.04.2012 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Krokon ensimmäinen jälkeläinen! Tänään sain SLC Poniesista puhelinsoiton, jonka mukaan Tracy B olisi varsonut suloisen ja rohkean tammavarsan! Kiiruhdin mitä pikimmin paikan päälle katsomaan mitä suloisinta ilmestystä, joka osoittautuikin oikeaksi superpersoonaksi! Tumma tammavarsa - todennäköisesti kimoutuva - tiiraili kiinnostuneena ympärillään huokailevia ihmisiä ja huojui pitkillä koivillaan niin sydäntäsärkevän suloisella tavalla, etten voinut olla vain hymyilemättä! Nimesimme tamman Carousel SLC:ksi ja jo illan aikana Karkki tuntui varsalle varsin ominaiselta kutsumanimeltä suloisen ulkomuodon myötä. Kroko saa varmasti tulevaisuudessa olla ylpeä isä kun tamma lähtee suurten odotusten kera valloittamaan koulukenttiä!

10.05.2012 - Kouluvalmennus, valmentajana Ajattar
Vekkulin näköinen kimo poni reistaili jo ratsastajan kanssa alkuraveissa kentällä kun saavuin paikaille. Kroko esitti heti alkuun metkujaan, ja rynnähti kiitolaukkaan kentän perältä. Ratsastaja sai kuitenkin ponin pysähtymään melko pian. Alkuun tehtiin muutaman metrin uran sisäpuolella pysähdyksiä ja voltteja ravissa. Pysähdysissä alkuun Kroko kiskaisi päänsä taivaisiin ja puri kuolaimeen kiinni. Muutaman toiston ja volttien taivuttelun jälkeen ratsukolla alkoi yhteisymmärrys sujumaan paremmin. Tehtiin sama tehtävä toiseenkin suuntaan. Tehtiin myös käynnissä pohkeenväistöjä keskihalkaisijalta uralle. Väistössä Krokon takapää meinasi jäädä vähän jälkeen, mutta aktiivisella pohjetyöskentelyllä saatiin sekin mukaan väistöön. Väistöt alkoivat sujumaan molempiin suuntiin. Välikäyntien jälkeen otettiin vähän uran sisäpuolella laukannostoja ja keskityttiin suoruuteen sekä rauhalliseen nostoon. Ensimmäiset kerrat Kroko joko nosti todella laiskasti muutaman raviaskeleen kautta tai säntäsi laukkaan. Toistojen jälkeen alkoi sujumaan aina vain paremmin, kunnes saatiin molempiin suuntiin hyvät nostot, johon lopetettiin. Jätin ratsukon tekemään loppuverkat itsenäisesti.

22.12.2012 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Myös Kroko pääsi muuttamaan jouluksi uuteen kotiinsa Roscoffiin. Matkanteko ei sujunut täysin ongelmitta energisen ja hampaitaan hyvin innokkaastikin esittelevän ponin kanssa, mutta vihdoin perillä uuden tallin pihassa saattoi henkäistä helpotuksesta. Krokoa ei tuntunut matkustaminen väsyttävän, vaan se säntäili edelleen ympäriinsä rättiväsynyt taluttaja kintereillään. Uusi karsinakin todettiin ihan kelvolliseksi pienen tutkiskelun jälkeen.

07.03.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana Tinz
Kentälle saapuessani näin syötävän söpön ponin juoksevan pää pystyssä kirmaillen, sekä ratsastaja raukan joka yritti kaikkensa saadakseen ponin edes hiukan asettumaan. Pyysin Liian siirtämään Krokon käyntiin ja tulemaan pitkulaiselle ympyrälle asetellen aina kaarissa sisälle ja suoristaen pitkällä sivulla. Kun Kroko alkoi vihdoin antaa niskasta periksi oli seuraava tehtävä väistää pitkällä sivulla takapäätä sisälle ja kaarella ulos. Alkuun tämä ei sujunut millään, mutta muutaman kierroksen jälkeen ratsukko sai pikkuhiljaa yhteisestä sävelestä kiinni. Ravissa tehtävä tuntui lähes mahdottomalta ja vauhti kiihtyi kiihtymistään. Pyysin Liian tekemään muutaman kierroksen ajan tiuhaan tahtiin käynti-ravi siirtymisiä, jotta poni tulisi kuulolle ja tämän jälkeen jatkamaan tehtävää. Kun hommat alkoivat sujumaan oikealla, oli vasemman kierroksen aika. Tähän suuntaan näytti kaikki olevan huomattavasti helpompaa ja ravi-käynti siirtymisiä ei tarvittu lainkaan. Lopuksi vielä pyysin Liiaa tulemamaan koko uralle ja asettamaan pitkillä sivuilla sisälle, pitäen kuitenkin sisäpohkeella Krokon uralla. Ja näin poni teki jo tietämättään lähes avotaivutusta. Hienoa työtä, kun perusasiat on kunnossa sujuu työntekokin huomattavasti paremmin.

22.03.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana Hirnaus
Krokon kanssa keskityttiin tänään siirtymisiin ja erityisesti painoapuihin, joilla saataisiin aikaan siistejä ja huomaamattomia muutoksia. Poniori tuntui tunnin alusta alkaen olevan kovin täpinöissään. Ratsastaja joutui tekemään todella paljon töitä, jotta sai edes yksinkertaiset ravi-käynti siirtymiset onnistumaan. Ongelma oli siinä, että ratsastaja tukeutui pidättäessään liikaa ohjiin, nojasi taaksepäin ja tästä syystä hänen painopisteensä horjahti ja jalat heilahtivat eteen. Krokolle tämä merkitsi pidätteen vastakohtaa - ori alkoi kiihdyttämään pois kuolaimelta ja sekasoppa oli syntynyt. Aloitimme tekemään harjoituksia, joissa ratsastaja teki erittäin pitkiä ja rauhallisia siirtymisiä. Krokon ei tarvinnut siirtyä käyntiin heti ensimmäisestä pyynnöstä vaan ravin tahtia ensin hidastettiin ja siirtyminen tehtiin todella hitaasta ravista ilman kovaa pidätettä. Alkuun sekä poni, että ratsastaja tuntuivat olevan hieman hukassa, mutta kun he saivat kiinni ideasta alkoi onnistuneita toistoja syntymään kerta toisensa perään. Säätelimme siirtymisten nopeutta ja askellajeja joiden välillä siirtymiset tehtiin. Lopputunnista pääsimme tekemään jo onnistuneen laukka-käynti siirtymisen ja koin sen hyväksi kohdaksi päättää harjoituksen. Päästin ratsukon tekemään rentoa loppuveryttelyä ja samalla neuvoin ratsastajalle erilaisia harjoitteita, joita hän voisi itsekseen ponin kanssa tehdä.

19.04.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään valmentauduimme Krokon ja Vienan kanssa ja kuten arvata saattoi, joutui ratsastaja varsin koville jo ennen valmennuksen alkuakaan. Kroko oli hyvin energisellä tuulella ja alkuverkoilla sitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään muu kuin pitkin kenttää kaula pitkällä juokseminen. Aluksi keskityimme ratsastajan apujen eleettömyyteen ja ylipäätään apujen läpi viemiseen. Teimme runsaasti ympyröitä ja kiemuraratoja käynnissä ja ravissa ja pikkuhiljaa Krokokin alkoi lämmetä työnteolle. Kaksikko pelasi ihan hyvin yhteen, joten treenasimme pitkillä sivuilla siirtymisiä peruutuksesta raviin ja lyhyillä sivuilla keskikäyntiä. Keskikäynti ei koskaan ole ollut ongelmana Krokolle, kuten ei nytkään, mutta tapojensa mukaan Krokon täytyy valmennuksen aikana vängätä vastaan ainakin yhdessä asiassa ja tänään se oli ehdottomasti peruutus. Ori koetti viskoa päätään ja möngertää kummallisesti ulos uralta, eikä raviin siirtyminenkään onnistunut kovin hallitusti ja kauniisti, vaan vauhtia oli aivan liian runsaasti. Vienaa lähinnä huvitti Krokon temppuilu, mutta huomatessaan ratsastajansa huvituksen Kroko vänkäsi vastaan kaksinkerroin pahemmin ja Vienankin täytyi ottaa tehtävä jo tosissaan. Lopulta siirtyminen sujui virheettömästi ja peruuttaminenkin sujui kuten pitikin. Seuraavaksi treenasimme vastalaukkaa kiemurauralla. Krokolla oli niin kovat menohalut, että annoimme oriin laukata vapaasti muutaman kierroksen ennen kiemurauralle siirtymistä ja Kroko malttoikin keskittyä tehtävään odotettua paremmin. Laukka pysyi hyvässä temmossa ja poni kuunteli ratsastajaa moitteettomasti. Onnistumisesta riemastuneina päätimme jättää suuremmat treenailut sikseen ja kaksikko sai lopetella omaan tahtiinsa.

01.05.2013 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Ponit ovat pikkuhiljaa alkaneet kotiutua uuteen ympäristöönsä Irlannissa ja Krokokin malttaa jo uskoa ihan tosissaan päässeensä kotiin. Herra nauttii täysin siemauksin nummien tuulista eikä se jaksa kavahtaa sadetta tai tuulta - toisin kuin orin esikoinen Karkki, jolta meni aikaa tottua vetiseen säähän ja kivenmurikoihin laitumilla. Kroko ei selvästikään rauhoitu iän myötä, vaan käyttäytyy yhtä ilkikurisesti ja temperamenttisesti kuin aina ennenkin! Tänään kävimme orin kanssa maastoilemassa pitkin nummia ja Kroko selkeästi oli elementissään ja maastossa jonne se kuuluikin; kaatuneet puunrungot tai mutaiset penkereet eivät herraa hätkähdyttäneet vaan se jatkoi etenemistä aivan yhtä varmasti kuin koulukentilläkin. Energiaa tuppasi taas olemaan vaikka muille jakaa, joten annoin Krokon laukata vapaasti ja vauhtia oli ponin kokoon nähden huimasti. Tallille päästyämme Kroko oli niin väsynyt ja tyytyväinen, ettei se jaksanut edes niskoitella vastaan tapojensa mukaisesti, vaan se jopa antoi luvan rapsuttelulle ja pikaiselle halaukselle.

04.05.2013 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Synttärisankari-Kroko! Tänään Kroko täytti 17 -vuotta ja railakkaan synttärisankarin kunniaksi pidimme pienet kekkerit, joihin tosin ei muita poneja voitu kutsua ja joiden vähiten innokas osanottaja oli itse synttärisankari. Kroko ei mitenkään liiaksi nauttinut saamastaan huomiosta, mutta porkkana ja hieronta vanhalle herralle siitä huolimatta kyllä kelpasivat. Hälinän jälkeen teimme lyhyen koulutreenin, jonka jälkeen kävimme maastossa köpöttelemässä. Kroko leppyi pikkuhiljaa ja aktiviteetin jälkeen se käyttäytyi poikkeuksellisen kiltisti.

Web design © Milja (taustakuva © Aneta Mlodzikova CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen