Etusivu Tammatalli Oritalli Kasvatustoiminta

Newport Bryste

KTK-III, KRJ-I, YLA1, VWY-II, ERJ-II & VWY-B

Virallinen nimi: Newport Bryste, "Ryysy" Rekisterinumero: VH14-024-0260
Rotu, sukupuoli: Welsh mountain (sec. A), ori Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 05.12.2013 (22v.) Koulutustaso: 90 cm & Helppo C
Kasvattaja: Newport Welsh Ponies & Cobs Väri & Säkä: Mustankimo, 118 cm
Omistaja: Liia VRL-11284 Brunnby Saavutukset: KTK-III, VWY-II, ERJ-II, YLA1 & KRJ-I

Virtuaalinen ponikantakirja 20.2.2016 KTK-III
VWY:n laatuarvostelu 30.9.2017 VWY-II
ERJ:n laatuarvostelu 31.1.2018 ERJ-II
Yleislaatuarvostelu 30.1.2018 YLA1
(Parhaat kilpailupisteet)
KRJ:n laatuarvostelu 15.6.2020 KRJ-I

My energy levels? Really high!

Ryysyn nappisilmien ja tuuhean tukan pauloihin on helppo langeta mutta jo seuraavassa hetkessä takapuoleen iskeytyvä hammasrivistö kiskoo takaisin todellisuuteen.

Itsevarma ja energinen Ryysy on aiheuttanut keskivertoa enemmän pahennusta ja harmaita hiuksia käsittelijöidensä keskuudessa aina muuttopäivästään lähtien. Vaikka poni onkin välillä lähes sietämättömän itsepäinen, lukeutuu se ehdottomasti henkilökohtaisten suosikkieni joukkoon. Ryysyn nappisilmien ja tuuhean tukan pauloihin on helppo langeta, mutta jo seuraavassa hetkessä takapuoleen iskeytyvä hammasrivistö kiskoo takaisin todellisuuteen - ponin kanssa täytyy jatkuvasti olla tarkkana!

Karsinakäyttäytymisen suhteen Ryysyllä olisi kyllä rutkasti parannettavaa, mutta itse olen jo kauan sitten luovuttanut tapakoulutuksen suhteen. Orin kanssa pärjää hyvin kunhan osaa olla tiukkana ja tekee heti alusta alkaen selväksi kumpi on tilanteen herra. Pääpuolta kannattaa pitää tiukasti silmällä, sillä sopivan tilaisuuden tullen ori ei aikaile pientä nipistystä hoitajansa sääreen tai käsivarteen. Tuttuja käsittelijöitä Ryysy toki osaa jo kunnioittaa siinä määrin että aniharvoin he joutuvat orin puruleluksi.

Viimeistään varustaessa Ryysy kannattaa sitoa tiukasti kiinni; malttamaton tepastelu ja tohina alkaa sillä sekunnilla kun ori vain rekisteröi satulan näköpiirissään. Ratsastuslenkit ja työnteko ovat kovasti mieleen, eikä kärsivällisyys tässä tilanteessa kuulu Ryysyn vahvuuksiin. Kovimman kautta myös meidän vakkari-kengittäjä on saanut huomata että Ryysy todellakin on järkevintä solmia kunnolla kiinni kengittämisen ajaksi. Manikyyrit ja kenkienkiillottamiset eivät poniherraa voisi vähempää kiinnostaa ja se aivan takuulla tuo myös mielipiteensä hyvinkin hanakasti julki.

Alkuunsa Ryysy hankittiin meille esteponin virkaa suorittamaan, mutta myöhemmin huomattiin että ponillahan on lahjoja myös helpoille kouluradoille. Vaikka esteet ovatkin enemmän se Ryysyn oma juttu, niin kouluponinakin se osaa tuoda itsensä oikein positiivisessa mielessä esille. Orilla on kauniit liikkeet ja se liikkuu ryhdikkäästi sekä hyvällä vauhdilla eteen. Kunnon lämpöjen jälkeen Ryysy on parhaimmillaan yhteistyökykyinen ja miellyttämisenhaluinen ratsu, joka nauttii uuden oppimisesta ja pyrkii tekemään parhaansa myös sileällä. Ravityöskentelyssä ori tulee kaikkein positiivisimmin esille.

Esteillä Ryysyssä riittää räjähtävää voimaa, nopeutta, ketteryyttä ja hurjaa halua olla yksinkertaisesti juuri se maailman paras esteponi. Ratsastajaltakin vaaditaan toki paljon eikä Ryysy yllä niin hyviin tuloksiin ilman ohjastajansa tukea. Ponnistuspaikat ja vauhti ovat tärkeitä asioita joita täytyy orin kanssa pitää silmällä, mutta muutoin Ryysy kyllä hoitaa homman kotiin!

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Newport Brutal
Welsh sec. A, 120 cm, rnkm
ii. Penyfan Morthwyl
Welsh sec. A, 121 cm, rnkm
iii. Penpedairheol Rogiet
iie. Cwmnantygwynt Gabriele
ie. Nantmor Arthvawr
Welsh sec. A, 114 cm, rn
iei. Graig-y-rhacca Nona
iee. Penrhosgarnedd Elen
e. Newport Deganwy
Welsh sec. A, 115 cm, mkm
ei. March Aeron
Welsh sec. A, 117 cm, mkm
eii. Kayden Saer
eie. Lloyd Gryphon
ee. Newport Holyhead
Welsh sec. A, 114 cm, prn
eei. Lowri Dilf Bor
eee. Cystennin Tresaith

Ryysyn vanhemmista

ISÄ Newport Brutal on mitä todennäköisin syy Brysten itsepäiseen ja riehakkaaseen luonteeseen; Brutal tuntuu olevan oikea luonnonoikku kaikkine kepposineen ja jäynineen! Brutal ei ehdottomasti ole mikään helppo poni käsitellä ja tässä vaiheessa on varmasti vain etuna se, että kyseessä on 120 cm korkea welsh mountain, eikä jättiläismäinen täysiverinen. Huonoista käytöstavoistaan huolimatta ori kuitenkin tunnetaan vielä paremmin erinomaisten kouluratsastustaitojensa puolesta; Brutal on pieneksi poniksi äärimmäisen hyvin menestynyt ja potentiaalinen ratsu, jolla on loistavat liikkeet ja rautaiset hermot. Ori kilpailee vielä muutaman vuoden ennen eläkkeelle ja varsinaiseen jalostuskäyttöön siirtymistäänä. Bryste on toinen Brutalin orijälkeläisistä, joista molemmat ovat perineet isäoriltaan niin itsepäisiä luonteenpiirteitä, kuin loistavia liikkeitäkin!

EMÄ Newport Deganwy on lähinnä koulupainotteisesti kilpaillut ruunikonkimo mountaintamma, jolla kyllä olisi potentiaalia myös rataesteille. Kotioloissa tamma on hypännyt todella hyvin, mutta kisakentillä Deganwy ei ole päässyt taitojaan todistamaan. Kaunis, sirorakenteinen ponitamma, jonka upean ilmeikkään ulkonäön Bryste on ehdottomasti perinyt! Luonteeltaan tamma on ystävällinen mutta varsin energinen, joka osaltaan vaikeuttaa käsittelyä. Ratsuna kuuliainen ja tarkka, pyrkii aina miellyttämään ratsastajaansa ja tekee ehdottomasti aina parhaansa. Deganwy on jo lopettanut kisauransa kouluratsuna ja siirtynyt jalostuskäyttöön. Bryste on tamman kolmas jälkeläinen ja tamma siirtyykin kohta viettämään eläkettään!

...sekä muista sukulaisista

II Penyfan Morthwyl on suuren hevosen persoonalla ja itseluottamuksella varustettu 121 cm korkea welshori. Kun katsoo Morthwylin niskoittelua kentällä ja luimistelua tallikäytävällä oleskeleville pikkutytöille, ei jää epäselväksi keneltä Brysten ja Brutalin temperamenttisuus on peräisin. Ratsuna sählä ori ei estekentillä loista, vaan pärjää paremminkin helpoissa koululuokissa taitavan ratsastajan kera. Kaikista hiukan negatiivisistakin luonteenpiirteistään huolimatta löytyy Morthwylistä myös roimasti karismaa, eikä sitä kerta kaikkiaan voi olla ihailematta kaiken kiukkunsa keskellä!
III Penpedairheol Rogiet oli 122 cm korkea ruunikonkimo ori, joka nautti saamastaan seurasta ja huomiosta mikäli käsittelijä oli rauhallinen ja itsevarma. Pelokkaat hoitajansa ori lyttäsi hetkessä vasten seinää ja esitteli varsin kernaasti hammasrivistöään. Kouluponina toiminut Rogiet keräsi aikaan lukuisia sijoituksia jopa helppo A -luokista. Toki orilla kertyi myös muutama estesijoitus 50-60cm luokissa, mutta kouluratsuna se oli aivan verraton!
IIE Cwmnantygwynt Gabriele oli pieni ja pippurinen jokapaikanhöylä, joka taitoi niin koulun kuin esteetkin. Tamma oli selästä käsin oiva opettaja kokemattomammallekin ratsastajalle, mutta neidin pippurinen luonne paljastui kyllä alta aikayksikön maastapäin käsiteltäessä. Prinsessamaisen luonteensa ansiosta hoitotyöt oli suotava tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä Gavriele ei kauaa jaksanut seisoskella hoitajansa suittavana tai satuloitavana ilman hampaiden esilleottamista. Pippurinen tamma nukkui pois kotonaan, jättäen Morthwylin ainoaksi jälkeläisekseen.

IE Nantmor Arthvawr oli pieni ja sympaattinen ponitamma joka osasi pitää puolensa muiden ponien seurassa. Arthvawr olikin yksi tallin johtajahahmoista ja jyräsi helposti jopa itseään isommat ponit helposti tieltään niin halutessaan. Ihmisten seurassa tämä päättäväinen tamma käyttäytyi aina moitteettomasti ja sen kanssa oli mukava työskennella niin kokeneen kuin kokemattomankin. Kouluratsastuksessa loistanut tamma kilpaili nuoruusvuosinaan hyvinkin aktiivisesti helppo B -luokissa, mutta vanhemmiten se siirtyi opetus - ja jalostuskäyttöön. Arthvawrilla on yhteensä kaksi orijälkeläistä jotka kilpailevat menestyneesti koulukisoissa.
IEI Graig-y-rhacca Nona ihastutti etenkin mielettömän suloisella ulkonäöllään ja sympaattisen luottavaisella luonteellaan. Erittäin rauhallinen ja mutkaton oriherra, jonka kanssa pärjäsivät hyvin perheen pienimmätkin. Nona kilpaili junioreiden kouluratsuna aktiivisesti ja vaikka kisauran alku vaikuttikin täydeltä katastrofilta, onnistuttiin kunnon valmentautumisella orissa herättämään intohimoa myös kisakentille.
IEE Penrhosgarnedd Elen oli rautias kaunis ponitamma, joka nuorena palkittiin moneen kertaan näyttelykehässä. Luonteeltaan todella kiltti ja lempeä sekä rauhallinen persoona. Tamma on kilpaillut kotimaassaan kouluratsastuskisoissa tavoitteellisesti nuoruusvuosinaan, mutta siirtynyt sittemmin jo eläkkeelle. Menestyksekkään uransa jälkeen tammalle on syntynyt Arthvawrin lisäksi kaksi ihastuttavan suloista tammavarsaa, joista toinen kilpailee emänsä tavoin koulukentillä.

EI March Aeron on varsasta lähtien puhkunut suurta intoa ja riemua maailmaa kohtaan. Sympaattisen rämäpäisellä oriherralla on lukuisia sijoituksia ja luokkavoittoja helpoissa kouluratsastusluokissa, mutta hyppääjänä Aeron ei loistanut. Komealla ulkonäöllä varustettu Aeron kiersi myös aktiivisesti näyttelyissä ja se kantakirjattiinkin ensimmäisellä palkinnolla. Orilla on peräti kaksitoista jälkeläistä jotka nekin ovat keränneet hienoa menestystä urallaan.
EII Kayden Saer oli mustankimo 119 cm korkea ori, joka aloitti kisaamisen sekä koulussa ja esteillä, mutta ura jäi harmillisen aikaisessa vaiheessa kesken, sillä ponin ratsastaja loukkaantui pahasti eikä orille löydetty korvaavaa ratsastajaa. Saer jäi omistajalleen rentoon harraste- ja jalostuskäyttöön, mutta näyttelyissä se kiersi tavoitteellisesti.
EIE Lloyd Gryphon, rautiaankimo ponitamma, jonka nimi oli useasti esillä etenkin tamman nuoruusvuosina. Hienon sukutaulun omaava ponitamma kilpaili ahkerasti kouluratsastuksessa ja näyttelykehissä oikein loisteliaalla menestyksellä. Rauhallisesta ja lempeästä luonteestaan huolimatta Gryphon osasi olla todella voitontahtoinen ja ärhäkkä kisaponi tilanteen niin vaatiessa. Tamma varsoi neljä kertaa ennen eläkkeelle siirtymistään.

EE Newport Holyhead nähtiin kisauransa aikana enimmäkseen näyttelykehässä, mutta vaihtelevalla menestyksellä tamma kilpaili myös kouluratsastuksen parissa. Menestys kisoissa riippui pitkälti tamman senpäiväisestä olotilasta, joten koskaan ei tiennyt mentiinkö kentälle voittamaan vai häviämään. Rakenteellisesti erittäin kaunis tamma, jonka jälkeläiset ovat edelleen perineet emältään kaunista ja sopusuhtaista ulkomuotoa.
EEI Lowri Dilf Bor ehti kilpailla esteponina muutaman vuoden, kunnes oriin kisaura jouduttiin jättämään sikseen sattuneen onnettomuuden tähden. Luonteeltaan loistava poniori, joka kuitenkin säilytti jalostusarvonsa hyvän rakenteensa ansiosta. Näyttelykehässä erittäin hienosti pärjänneellä Borilla on yhteensä kuusi jälkeläistä.
EEE Cystennin Tresaith oli punarautias pikkutamma joka aloitti uransa tuntiratsuna, mutta sattuman kautta tamman piilevät kyvyt huomattiin ja se päätyi taitavan poniratsastajan kisaratsuksi. Yleispainotteisesti kisannut äärettömän hyväluonteinen ponitamma, jonka ainoaksi jälkeläiseksi Holyhead lopulta jäi. Tamma eli 26-vuotiaaksi ja lopetettiin lopulta vanhuudenvaivojen vuoksi.

Jälkeläiset

Newport Bryste astuu tuontisukuisia welsh- ja ratsuponijalostukseen soveltuvia tammoja. Odotetaan periyttävän etenkin hyviä ratsun ominaisuuksiaan, sekä itsevarmaa luonnettaan ja mahdollisesti kimoa väritystään. Komealiikkeinen poniori, jonka jälkeläisillä hyvät mahdollisuudet pärjätä myös näyttelykehässä.  

♡ 30.11.2015 t. Noel Bryce
♡ 13.2.2016 t. VIR MVA Ch Brychan Jade KTK-II, VWY-II
♡ 5.6.2016 t. Cadogan Enigma KTK-III
♡ 20.4.2018 o. Brunnby Bonehedd KTK-III, VWY-II

Kilpailutulokset (44 sijoitusta ERJ)

20.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 06/50
21.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 06/50
19.02.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 03/40
22.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/29
11.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 06/40
20.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 01/30
21.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 04/30
23.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 04/30
24.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 70 cm - 02/30
29.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/30
13.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 05/30
17.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 05/30
12.01.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/16
01.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/30
01.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/30
04.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/30
01.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
02.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
07.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/40
09.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
17.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/17
19.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/17
14.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/40
15.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 05/40
24.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/29
23.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/40
02.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
03.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
04.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/30
06.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
07.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/30
13.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 60 cm - 01/01 (tarina)
19.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 04/30
02.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/30
03.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
05.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/30
09.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/30
06.04.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/40
09.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/30
23.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
23.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
26.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/40
23.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 02/17
25.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/17

Kilpailutulokset (50 sijoitusta KRJ)

20.02.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/88
21.02.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 08/88
22.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 02/26
24.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
15.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/40
01.05.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 06/40
08.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
11.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
13.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
18.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
04.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
05.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
06.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
12.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
24.08.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
27.08.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
28.08.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/22
21.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 03/20
22.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 03/20
12.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
14.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
18.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
20.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
23.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
25.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
27.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 03/26
28.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 02/26
28.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
29.03.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
19.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/40
22.04.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/25
20.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
21.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
22.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
29.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/30
14.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
22.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
24.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
06.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
10.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
14.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
23.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 01/20
26.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 01/20
29.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo D - 03/20
26.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/30
28.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30
29.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 05/30
29.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 04/30
28.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 03/40
30.09.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 01/30

Show Pony Circuit - Pisteprofiili

In-Hand
08.09.2016 Nerywick Autumn Show, 01. Class Champion - 50p.
08.09.2016 Nerywick Autumn Show, 01. Show Supreme Champion - 100p.
11.09.2016 Nerywick M&M Pony Show, 11. - 10p.
Riding
13.09.2016 Nerywick Native Pony Show, 6. - 20p.

Näyttelymenestys

20.9.2015 VSN Moana part breds - Welsh A oriit - 4/8, RCH
15.10.2017 NJ Adina - Welsh A oriit - 3/6, irtoSERT
6.12.2017 VSN Vaniljavaara - Welshponiorit - 4/12, RCH
23.3.2018 NJ Daelwyn - Welsh A - 6/12, irtoSERT
16.11.2019 NJ Susiraja : irtoSERT (pt. Lissu T.)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

30.1.2014 Ryysy muutti taloon, kirjoittajana Liia
Vihdoinkin saatiin meille tänne Roscofiin vanhaherra Krokolle sopiva seuraaja; äärettömän komea mounttiori Newport Bryste eli Ryysy. Krokon tavoin nuori poniori on täynnä itsevarmuutta ja energiaa, eikä käsittely välttämättä aina ole pelkkää punaista ja ihanaa, muttei Ryysy sentään (onneksi) aivan yhtä pahoille tavoille rupea kuin Kroko, jonka kanssa sai olla tarkkana jotta pääsee edes karsinasta ulos yhtenä kappaleena. Ryysy on todella kivasukuinen; sen vanhemmat kilpailevat lähinnä kouluratsastuksessa, mutta emän puolelta saattaa periytyä taitoja myös esteratsastukseen. Nuoren orin kanssa aletaan valmentautumaan etenkin kouluratsastuksen parissa, mahdollisesti myös esteillä hiukan myöhemmin jos poni osoittaa kykyjä siihenkin suuntaan

17.2.2014 Maastoiluhommia, kirjoittajana Liia
Pirteän pakkasaamun kunniaksi lähdimme Ryysyn ja nuoren Iiro-poninkanssa pienelle maastokävelylle. Iiro kulki kauniisti narun päässä mutta tapojensa mukaan Ryysy ei edustanut aivan yhtä onnistuneesti. Ryysyn mielestä oli selkeästi aivan mielettömän tylsää ravailla rauhallisesti teitä pitkin, kun toisena vaihtoehtona olisi ollut villi ja riehakas laukka peltojen poikki. Sain käyttää kaiken kärsivällisyyteni toppuutellakseni päätään viskovaa ponia, kunnes Iiro lähti taluttajineen takaisin tallille päin ja saatoin turvallisin mielin antaa herran hiukan purkaa energiaansa. Lumipaakut lentelivät ja samoin Ryysyn takapää muutaman ilopukin ja hypähdyksen muodossa, mutta pitäähän sitä välillä saada vähän irroitella! Tallille saapuessamme Ryysy oli huomattavasti rentoutuneempi ja hyväntuulisempi eikä se jaksanut purnata vastaan edes karsinassa. Käytin erikoisen tilaisuuden hyväkseni ja sainkin puunata ponia erikoisen kauan kunnes se alkoi osoittaa kyllästymisen merkkejä.

3.4.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Mosse (Liia)
Tuulisesta säästä huolimatta kentällä askelsi mukavan verkkaisesti ratsukko joka selkeästi tunsi toisensa toimintatavat jo pidemmältä ajalta. Lämpöjen jälkeen valmennus alkoi väistöillä, joiden aikana Ryysy mittaili hiukan ratsastajansa kärsivällisyyttä kääntämällä kaulaansa jokaiseen ilmansuuntaan mutkalle ja steppailemalla dramaattisesti. Ratsastaja sai nopeasti ponin takaisin ruotuun ja väistöt onnistuivat varsin näppärästi. Apujen eleettömyyteen olisi voinut hiukan paremmin paneutua. Teimme useita voltteja ja kiemurauria, jonka jälkeen kokeilimme samaa laukassa. Ryysyllä on kaunis ja hyvin hallittu laukka ja se polkee hyvin alleen. Kiemurauaralla vastalaukkakin tuli hienosti esiin. Ponilla oli selkeästi energiaa kovempaankin vauhtiin, mutta ratsastaja sai sen hienosti pidettyä käsissään. Teimme vielä siirtymisiä keskilaukkaan, joka sujui loistavasti. Ravityöskentelykin sujui hyvin, vaikkakin alkuunsa Ryysy oli nostaa aina laukalle kun pyydettiin keskiravia. Teimme vielä muutamia tarkkaavaisuus- ja reagointiharjoituksia, joiden jälkeen kaksikko sai jäädä loppuverkkaamaan.

13.12.2015 ERJ Tarinakilpailu Pikkulinnun tallilla
Tunsin vatsassa vain pienen "viuh" ja "päng", kun putosin keskelle puuterilumen peittämää ratsastuskenttää. "Ahaa okei", tokaisin pudistellessani vaatteitani ja katsellessani Ryysyä vetämässä hurjaa pukkilaukkaa pitkin lämmittelykenttää. En ollut mahdollisesti milloinkaan hävennyt niin paljoa, kuin juuri tänä kyseisenä hetkenä kun tarvoin kohti minua tapittamaan pysähtynyttä oria. Poni antoi onneksi ottaa itsensä helposti kiinni ja aivan kuin asiat eivät olisi voineet vielä tästä pahentua, kajahti nimemme kovaäänisistä sillä samalla hetkellä kun olin taas takaisin satulassa. Hiljaa kiroillen ohjasin puhisevan ja pöhisevän orin kohti kenttää ja muutaman laukkakierroksen jälkeen ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin astua suoraan leijonanluolaan. Ohjasin Ryysyn ensimmäiselle esteelle. Olin pudota toistamiseen ponin selästä siitä silkasta järkytyksestä, että mitään kummallista ei ollut tapahtunut! Ryysy jatkoi laukkaa ja ohjasin sitä seuraavalle esteelle - eikä vieläkään! Mitään kamalaa ei tapahtunut vieläkään! Aloin jo hiukan luottaa uudestaan omiin ja ponini taitoihin, kunnes edessämme avautui varsin lohduton näkymä (siis Ryysyn mielestä); sarja. Sarjat eivät vielä olleet täysin nuoren ponin hallinnassa, eikä suoritus tälläkään kertaa ollut täysin virheetön. Jatkoimme kuitenkin uutterasti radan loppuun saakka, enkä lopulta kuitenkaan voinut olla kuin ylpeä suloisesta ratsustani. Ainakin siihen saakka, kun se jälleen yritti heittää minut selästään keskelle tuijottavia silmäpareja.

21.12.2015 Estevalmennus, valmentajana Liia
Tänään olikin tarjolla harvinaista herkkua kun sain valmentaa yhtä tallimme ratsastajista joka ratsasti meidän energiahullulla Ryysyllä. Alkulämmittelyjen aikana saapuessani paikalle en yllättynyt lainkaan kun ori liihotti pitkin kenttää iloisena kuin mikä ja ratsastaja koetti parhaansa mukaan pitää yllä edes hitusen järkevää vauhtia. Lämmittelyt saivat jatkua vielä hyvän aikaa ja pyysin ratsukkoa laukkaamaan reilusti molempiin suuntiin ennen kuin siirtyisimme edes matalille pystyille, jotka olin asetellut jo paikoilleen. Tallilla on yleisessä tiedossa että Ryysy on haka tiukoissa käännöksissä, mutta tänään päätin kiusata niin ratsastajaa kuin poniakin; rata vaatii tiukat käännökset, mutta ne on ehdottomasti suoritettava suhteellisen hitaassa temmossa, jotta seuraavan esteen ylittäminen ja tasapainon säilyttäminen onnistuisivat. Aloittelimme tutustumalla rataan kun Ryysy oli jo reilusti rauhoittunut. Kaksikko hyppäsi matalat esteet ihan hyvin ilman tiukkoja käännöksiä vielä tässä vaiheessa. Nostin hiukan esteitä, 70 cm saakka, ja pyysin tällä kertaa tulemaan myös käännökset. Ensimmäisellä kerralla kävi kuten olin toivonutkin; vauhtia oli liikaa ja jo ensimmäisen käännöksen jälkeen Ryysy oli kieltää esteelle tultaessa, mutta käytti sitten taianomaisia hyppääjänkykyjään ja loikkasi ratsastajalle varsin epämukavan näköisesti esteen yli. Loppurata sujui joten kuten, mutta totta kai tiesimme kaikki pystyvämme parempaankin. Muutaman uusintakierroksen jälkeen meno alkoi olemaan oikein nättiä ja hallittua, joten nostin esteitä paikoitellen 80 senttimetriin. Esteiden nostaminen toi tehtävään selkeästi lisähaastetta, mutta yksikään puomi ei silti pudonnut. Hioimme suoritusta vielä paremmaksi ja kun vihdoin saatoimme ylpeinä lopettaa valmennuksen, oli edessäni loistavasti radan suorittanut, väsynyt parivaljakko!

9.1.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään valmentauduimme Ryysyn ja Vienan kanssa ja kuten arvata saattoi, joutui ratsastaja varsin koville jo ennen valmennuksen alkuakaan. Ryysy oli hyvin energisellä tuulella ja alkuverkoilla sitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään muu kuin pitkin kenttää kaula pitkällä juokseminen. Aluksi keskityimme ratsastajan apujen eleettömyyteen ja ylipäätään apujen läpi viemiseen. Teimme runsaasti ympyröitä ja kiemuraratoja käynnissä ja ravissa ja pikkuhiljaa Ryysykin alkoi lämmetä työnteolle. Kaksikko pelasi ihan hyvin yhteen, joten treenasimme pitkillä sivuilla siirtymisiä peruutuksesta raviin ja lyhyillä sivuilla keskikäyntiä. Keskikäynti ei koskaan ole ollut ongelmana Ryysylle, kuten ei nytkään, mutta tapojensa mukaan orin täytyy valmennuksen aikana vängätä vastaan ainakin yhdessä asiassa ja tänään se oli ehdottomasti peruutus. Ori koetti viskoa päätään ja möngertää kummallisesti ulos uralta, eikä raviin siirtyminenkään onnistunut kovin hallitusti ja kauniisti, vaan vauhtia oli aivan liian runsaasti. Vienaa lähinnä huvitti Ryysyn temppuilu, mutta huomatessaan ratsastajansa huvituksen Ryysy vänkäsi vastaan kaksinkerroin pahemmin ja Vienankin täytyi ottaa tehtävä jo tosissaan. Lopulta siirtyminen sujui virheettömästi ja peruuttaminenkin sujui kuten pitikin. Seuraavaksi treenasimme vastalaukkaa kiemurauralla. Ryysyllä oli niin kovat menohalut, että annoimme oriin laukata vapaasti muutaman kierroksen ennen kiemurauralle siirtymistä ja Ryysy malttoikin keskittyä tehtävään odotettua paremmin. Laukka pysyi hyvässä temmossa ja poni kuunteli ratsastajaa moitteettomasti. Onnistumisesta riemastuneina päätimme jättää suuremmat treenailut sikseen ja kaksikko sai lopetella omaan tahtiinsa.

12.3.2016 Kotiutumista takaisin Britteihin, kirjoittajana Liia
Ponit ovat pikkuhiljaa alkaneet kotiutua uuteen ympäristöönsä Briteissä ja Ryysykin malttaa jo uskoa ihan tosissaan päässeensä kotiin. Herra nauttii täysin siemauksin nummien tuulista eikä se jaksa kavahtaa sadetta tai tuulta. Ryysyei selvästikään rauhoitu iän myötä, vaan käyttäytyy yhtä ilkikurisesti ja temperamenttisesti kuin aina ennenkin! Tänään kävimme orin kanssa maastoilemassa pitkin nummia ja Ryysy selkeästi oli elementissään ja maastossa jonne se kuuluikin; kaatuneet puunrungot tai mutaiset penkereet eivät herraa hätkähdyttäneet vaan se jatkoi etenemistä aivan yhtä varmasti kuin ratsastuskentilläkin. Energiaa tuppasi taas olemaan vaikka muille jakaa, joten annoin Ryysyn laukata vapaasti ja vauhtia oli ponin kokoon nähden huimasti. Tallille päästyämme Ryysy oli niin väsynyt ja tyytyväinen, ettei se jaksanut edes niskoitella vastaan tapojensa mukaisesti, vaan se jopa antoi luvan rapsuttelulle ja pikaiselle halaukselle.

Web design © Milja (taustakuva © Aneta Mlodzikova CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen