Etusivu Tammatalli Oritalli Kasvatustoiminta

Ponybow Buttermint

♡ KTK-III, KRJ-I & VWY-II

Buttermint palkittiin Nuorten welshponien arvioinnissa seuraavin pistein
käytös 6p. rakenne 5p. liike 4p. askellajikoe 6p. suku 5p. = 26p., Excellent Welsh Youngster
Palkittiin toukokuussa 2018 toisella palkinnolla pistein 43p., VWY-II
20.5.2020 Buttermint kantakirjattiin kolmannella palkinnolla pistein 16 + 16 + 15 + 16 = 63p, KTK-III
Palkittu 20.5.2020 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla KRJ-I (103p.)

Virallinen nimi: Ponybow Buttermint, "Merry" Rekisterinumero: VH17-024-0125
Rotu, sukupuoli: Welsh sec. A, tamma Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 12.9.2017 (20v.) Koulutustaso: Helppo C & 90 cm
Säkäkorkeus: 116 cm Väri: Ruunikonpäistärikkö
Omistaja: Liia VRL-11284 Brunnby Kasvattaja: Ponybow

How you ever managed without me!

Merry kuuluu tallin ehdottomaan kärkeen mitä vauhdikkuuteen ja energisyyteen tulee. Jos tamma saisi itse päättää, se juoksisi villinä ja vapaana kaiken päivää pitkin peltoja ja metsiä, mutta kyllä sille paremman puutteessa maistuu myös ratsuna työskentely. Eikä se villinä ja vapaana saisi enää maittavia rehuannoksiaan tai makoisia herkkuja, joten vapaudenkaipuun omaava tammaneiti kuuluu kaikesta huolimatta Brunnbyn vakiovarustukseen. Merryä käsiteltäessä on oltava jatkuvasti tarkkana kuin porkkana, sillä jos ponineiti huomaa käsittelijänsä vaipuvan ihaniin aatoksiin ja unelmiin, ei se takuuvarmasti jätä tilaisuutta käyttämättä.

Harjauksen aikana Merry käyttäytyy varsin mallikkaasti (kunhan se on köytetty kunnolla kiinni) eikä se useinkaan viitsi vaarantaa nautinnollista harjaushetkeä typerillä tempuillaan. Satuloidessa kannattaa olla sukkela ja pitää mölyt mahassa vaikka tamma saattaakin pyöriä ja hyöriä, sillä mekkalan nostaminen vain tuntuu lisäävän vettä rattaisiin. Kengittäjän ja eläinlääkärin mielenterveyttä voi säästää pitämällä tammasta tiukasti kiinni koko toimenpiteen ajan.

Kaikesta pyörinästä ja hyörinästä huolimatta Merryn sisällä asustaa kuitenkin ihan ystävällinen ja lempeä sielu, jonka kanssa tulee hyvin toimeen pelkällä kärsivällisyydellä ja huumorintajulla. Kaikkein pienimmille käsittelijöille ei ponitammaa ehkä ensimmäisenä kannata luovuttaa, mutta jo hiukan vanhemmille harrastajille se opettaa varmasti arvokkaita taitoja niin ponien käsittelystä kuin sielunmaailmasta!

Merry on koulukenttien ehdoton hirmu, muttei se estekentilläkään jää muiden varjoon. Ratsastettaessa riittää edelleen vauhtia ja vallattomia tilanteita, mutta kunnon alkuverkkojen jälkeen kun suurimmat energiavaraukset on selätetty, kuoriutuu Merrystä mukava ja jopa kuuliainen ratsu. Ratsastajan on oltava skarppina ja pidettävä huolta etenkin siitä, ettei poni pääse oikomaan reiteissä ja liikkeissä. Huolellisesti ja kärsivällisesti ratsastettuna Merry on erinomainen kouluponi helpoissa luokissa, joskin kotioloissa sillä treenataan haasteellisempiakin liikkeitä. Käynti- ja ravityöskentelyssä tamma on ehdottomasti parhaimmillaan, laukassa ratsastajalta taas vaaditaan paljon ja jatkuvaa keskittymistä, sillä Merry laskee helposti raviin tai päinvastoin lähtee pinkomaan liian kovalla vauhdilla eteen. Sopiva tempo ja muoto eivät siis ihan automaattisesti Merryltä luonnu, vaan ne jäävät ratsastajan huolehdittavaksi.

Estekenttien vauhtipommi Merry ponnistaa ja pomppaa ulkomuotoonsa nähden hämmästyttävän korkealle! Vauhdin kanssa on kylläkin oltava jatkuvasti tarkkana, sillä tamma lähtee helposti ryntäämään liian kovalla vauhdilla kohti esteitä. Vaikka Merry onkin hyvä ja varma hyppääjä, ratsastajaltakin vaaditaan kuitenkin aina ehdottomasti oma osuutensa eikä Merry ole aloittelijoiden harjoitusponi. Tamma on rohkea hyppääjä ja kieltää harvoin, eikä sitä jaksa vähempää kiinnostaa vaikka esteisiin olisi ripustettu vaikka minkälaisia liehuvia viirejä. Hyppytekniikassa riittäisi varmasti hiomista, mutta kyllä se silti yli tuntuu pääsevän!

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Twyford Maerdy Don
Welsh sec. A, 119 cm, rt
ii. Eiddwen
Welsh sec. A, 120 cm, tprt
iii. Golden Starbite
iie. Oldhill's Welsh Wonder
ie. Darbys Isabell
Welsh sec. A, 115 cm, rtkm
iei. Baledon Iwan
iee. Darbys Sanny
e. Ponybow Mwnt Muriel
Welsh sec. A, 114 cm, rnpäist
ei. Ponybow Mapleleaf
Welsh sec. A, 119 cm, rnpäist
eii. Falcon Huw Plas
eie. Trifos Chestnut
ee. Ponybow Maid
Welsh sec. A, 115 cm, rtpäist
eei. Bryngwill
eee. Ponybow Marcee

Merryn vanhemmista

ISÄ Twyford Maerdy Don on rautias, 119 cm korkea jo eläkkeelle siirtynyt poniori. Don on asunut koko ikänsä Briteissä kasvattajansa luona ja nuorena se kilpaili ahkerasti sekä valjakko- että koulukisoissa. Valjakkoponina Don ei kerännyt päätä huimaavaa menestystä, mutta kouluratsuna se oli erinomainen helpoissa luokissa. Orilla on kauniit liikkeet ja se liikkuu kevyesti eteen, joskin sen ratsastajaltakin vaadittiin taidon lisäksi myös pehmeää kättä ja päättäväisyyttä. Pienestä koostaan huolimatta Don ei ollut mikään aloittelijoiden ratsu, vaan toimi parhaiten jo hiukan kokeneella henkilöllä. Hyvän ja sopivan kokoisen ratsastajan löytäminen oli hankalaa, mutta lopulta sellaisen löydyttyä keräsi Don useita voittoja ja sijoituksia. Näyttelykehässä ori keräsi paljon kehuja ja se kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla - erityisesti tästä syystä Don oli suosittu jalostusponi aikanaan. Orille jäi nelisenkymmentä jälkeläistä, jotka ovat perineet isältään koreita liikkeitä, hyviä ratsunominaisuuksia ja nöyrää luonnetta.

EMÄ Ponybow Mwnt Muriel ihastuttaa suloisella ja näyttävällä ulkomuodollaan, vaikka mikään varsinainen näyttelykehien valloittaja ei kyseessä olekaan. Viidesti varsonut Muriel on kevyessä ratsukäytössä omistajansa tyttärellä mutta siirtynyt jo eläkkeelle kisauraltaan. Luonteeltaan tamma on hyvin energinen ja melko malttamaton; tämä piirre oli hyvin huomattavissa myös ponin kisauran aikana. Esteillä ja koulussa kisannut pikkutamma keräsi kohtalaista menestystä kummastakin lajista, mutta parhaimmillaan se on ehdottomasti ollut jalostusponina. Murielilla on hyvät emäominaisuudet ja sen varsoista on kaikista kasvanut terveitä ja kyvykkäitä kisaponeja.

...sekä muista sukulaisista

II Eiddwen on suuren hevosen persoonalla ja itseluottamuksella varustettu 120 cm korkea welshori. Kun katsoo Eiddwenin niskoittelua kentällä ja luimistelua tallikäytävällä oleskeleville pikkutytöille, ei poniori varsinaisesti hurmaa. Ratsuna sählä ori ei estekentillä loista, vaan pärjää paremminkin helpoissa koululuokissa taitavan ratsastajan kera. Kaikista hiukan negatiivisistakin luonteenpiirteistään huolimatta löytyy Eiddwenistä myös roimasti karismaa, eikä sitä kerta kaikkiaan voi olla ihailematta kaiken kiukkunsa keskellä. Jalostuskäytössä oria on lähinnä yhdistetty todella lempeiden tammojen kanssa, jolloin tuittupäistä luonnetta ei aivan niin paljoa ole kaikkiin jälkeläisiin tarttunut.
III Golden Starbite oli 121 cm korkea ruunikonkimo ori, joka nautti saamastaan seurasta ja huomiosta mikäli käsittelijä oli rauhallinen ja itsevarma. Pelokkaat hoitajansa ori lyttäsi hetkessä vasten seinää ja esitteli varsin kernaasti hammasrivistöään. Kouluponina toiminut Starbite keräsi aikaan lukuisia sijoituksia jopa helppo A -luokista. Toki orilla kertyi myös muutama estesijoitus 50-60cm luokissa, mutta kouluratsuna se oli aivan verraton. Jälkeläisiä Starbitelle syntyi peräti viisikymmentä ja se olikin komean ulkomuotonsa ja hyvän luonteensa ansiosta suosittu siitosori.
IIE Oldhill's Welsh Wonder oli pieni ja pippurinen jokapaikanhöylä, joka taitoi niin koulun kuin esteetkin. Tamma oli selästä käsin oiva opettaja kokemattomammallekin ratsastajalle, mutta neidin pippurinen luonne paljastui kyllä alta aikayksikön maastapäin käsiteltäessä. Prinsessamaisen luonteensa ansiosta hoitotyöt oli suotava tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä Wonder ei kauaa jaksanut seisoskella hoitajansa suittavana tai satuloitavana ilman hampaiden esilleottamista. Pippurinen tamma nukkui pois kotonaan, jättäen Eiddwenin ainoaksi jälkeläisekseen.

IE Darbys Isabell oli pieni ja sympaattinen ponitamma joka osasi pitää puolensa muiden ponien seurassa. Isabell olikin yksi tallin johtajahahmoista ja jyräsi helposti jopa itseään isommat ponit helposti tieltään niin halutessaan. Ihmisten seurassa tämä päättäväinen tamma käyttäytyi aina moitteettomasti ja sen kanssa oli mukava työskennella niin kokeneen kuin kokemattomankin. Kouluratsastuksessa loistanut tamma kilpaili nuoruusvuosinaan hyvinkin aktiivisesti helppo B -luokissa, mutta vanhemmiten se siirtyi opetus - ja jalostuskäyttöön. Isabellillä on yhteensä kaksi orijälkeläistä jotka kilpailevat menestyneesti koulukisoissa.
IEI Baledon Iwan ihastutti etenkin mielettömän suloisella ulkonäöllään ja sympaattisen luottavaisella luonteellaan. Erittäin rauhallinen ja mutkaton oriherra, jonka kanssa pärjäsivät hyvin perheen pienimmätkin. Iwan kilpaili junioreiden kouluratsuna aktiivisesti ja vaikka kisauran alku vaikuttikin täydeltä katastrofilta, onnistuttiin kunnon valmentautumisella orissa herättämään intohimoa myös kisakentille.
IEE Darbys Sanny oli rautias kaunis ponitamma, joka nuorena palkittiin moneen kertaan näyttelykehässä. Luonteeltaan todella kiltti ja lempeä sekä rauhallinen persoona. Tamma on kilpaillut kotimaassaan kouluratsastuskisoissa tavoitteellisesti nuoruusvuosinaan, mutta siirtynyt sittemmin jo eläkkeelle. Menestyksekkään uransa jälkeen tammalle on syntynyt kaksi ihastuttavan suloista tammavarsaa, joista toinen kilpailee emänsä tavoin koulukentillä.

EI Ponybow Mapleleaf on varsasta lähtien puhkunut suurta intoa ja riemua maailmaa kohtaan. Sympaattisen rämäpäisellä oriherralla on lukuisia sijoituksia ja luokkavoittoja helpoissa kouluratsastusluokissa, mutta hyppääjänä Maple ei loistanut. Komealla ulkonäöllä varustettu ori kiersi myös aktiivisesti näyttelyissä ja se kantakirjattiinkin ensimmäisellä palkinnolla. Sillä on kaksitoista jälkeläistä jotka nekin ovat keränneet hienoa menestystä urallaan.
EII Falcon Huw Plas oli ruunikonpäistärikkö 119 cm korkea ori, joka aloitti kisaamisen sekä koulussa ja esteillä, mutta ura jäi harmillisen aikaisessa vaiheessa kesken, sillä ponin ratsastaja loukkaantui pahasti eikä orille löydetty korvaavaa ratsastajaa. Plassie jäi omistajalleen rentoon harraste- ja jalostuskäyttöön, mutta näyttelyissä se kiersi tavoitteellisesti.
EIE Trifos Chestnut, rautiaankimo ponitamma, jonka nimi oli useasti esillä etenkin tamman nuoruusvuosina. Hienon sukutaulun omaava ponitamma kilpaili ahkerasti kouluratsastuksessa ja näyttelykehissä oikein loisteliaalla menestyksellä. Rauhallisesta ja lempeästä luonteestaan huolimatta Chestnut osasi olla todella voitontahtoinen ja ärhäkkä kisaponi tilanteen niin vaatiessa. Tamma varsoi neljä kertaa ennen eläkkeelle siirtymistään.

EE Ponybow Maid nähtiin kisauransa aikana enimmäkseen näyttelykehässä, mutta vaihtelevalla menestyksellä tamma kilpaili myös kouluratsastuksen parissa. Menestys kisoissa riippui pitkälti tamman senpäiväisestä olotilasta, joten koskaan ei tiennyt mentiinkö kentälle voittamaan vai häviämään. Rakenteellisesti erittäin kaunis tamma, jonka jälkeläiset ovat edelleen perineet emältään kaunista ja sopusuhtaista ulkomuotoa.
EEI Bryngwill ehti kilpailla esteponina muutaman vuoden, kunnes oriin kisaura jouduttiin jättämään sikseen sattuneen onnettomuuden tähden. Luonteeltaan loistava poniori, joka kuitenkin säilytti jalostusarvonsa hyvän rakenteensa ansiosta. Näyttelykehässä erittäin hienosti pärjänneellä Bryngwillillä on yhteensä kuusi jälkeläistä.
EEE Ponybow Marcee oli punarautias pikkutamma joka aloitti uransa tuntiratsuna, mutta sattuman kautta tamman piilevät kyvyt huomattiin ja se päätyi taitavan poniratsastajan kisaratsuksi. Yleispainotteisesti kisannut äärettömän hyväluonteinen ponitamma, jonka ainoaksi jälkeläiseksi Ponybow Maid lopulta jäi. Tamma eli 26-vuotiaaksi ja lopetettiin lopulta vanhuudenvaivojen vuoksi.

Jälkeläiset

Buttermint on käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille oreille. Periyttänee energistä luonnetta sekä potentiaalia kouluun ja esteille.   ♡ 20.4.2018 o. Brunnby Bonehedd KTK-III, VWY-II
♡ 2.7.2019 o. Brunnby Centaur
♡ 26.6.2020 t. Brunnby Brwyn Butternut

Kilpailumenestys, yhteensä 45 sijoitusta KRJ

01.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo C - 06/79
02.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo D - 01/39
06.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo D - 03/39
07.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo C - 02/79
10.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo D - 06/39
02.01.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 02/30
11.01.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 01/30
1.2.2018 KRJ Runoratsut Helppo C - 4/30
1.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 3/30
3.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 1/30
3.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 4/30
4.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 3/30
22.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 3/30
23.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 1/30
24.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 1/30
25.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 3/30
22.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 2/30
11.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 1/40
20.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 2/40
23.3.2018 KRJ Brunnby Helppo C - 2/30
18.3.2018 KRJ Kadotetut Helppo D - 2/18
20.3.2018 KRJ Kadotetut Helppo D - 1/18
21.3.2018 KRJ Kadotetut Helppo D - 3/18
05.02.2018 KRJ Härdelli Helppo C - 4/30
07.02.2018 KRJ Härdelli Helppo C - 3/30
12.02.2018 KRJ Härdelli Helppo C - 2/30
17.02.2018 KRJ Härdelli Helppo C - 1/30
20.02.2018 KRJ Härdelli Helppo C - 2/30
22.01.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 3/28
27.01.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 4/28
6.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 2/30
7.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 2/30
5.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 2/30
6.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 4/30
7.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 3/30
26.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 4/30
27.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 2/30
28.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 2/30
28.3.2018 KRJ Priton Helppo C - 1/30
24.3.2018 KRJ Vuorna Helppo C - 3/30
24.3.2018 KRJ Brunnby Helppo C - 5/30
26.3.2018 KRJ Brunnby Helppo C - 3/30
30.3.2018 KRJ Brunnby Helppo C - 3/30
24.3.2018 KRJ Kadotetut Helppo D - 1/18
25.3.2018 KRJ Kadotetut Helppo D - 2/18

Kilpailumenestys, yhteensä 40 sijoitusta ERJ

01.01.2018 ERJ Mörkövaara 70 cm - 03/55
09.01.2018 ERJ Mörkövaara 70 cm - 07/55
24.12.2017 ERJ Koistila 70 cm - 03/21
04.01.2018 ERJ Kingsvalley 80 cm - 04/30
3.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 70 cm - 2/30
3.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 80 cm - 1/30
5.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 80 cm - 4/30
7.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 80 cm - 4/30
3.3.2018 ERJ Ruskavaara 80 cm - 3/30
23.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 5/30
30.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 3/30
11.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 4/40
17.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 4/40
22.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 1/30
2.4.2018 ERJ Kuurtola 90 cm - 5/30
4.4.2018 ERJ Kuurtola 90 cm - 5/30
1.4.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 80 cm - 1/30
1.4.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 90 cm - 5/30
3.4.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 90 cm - 3/30
6.4.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 80 cm - 4/30
14.01.2018 ERJ Kingsvalley 80 cm - 02/30
18.01.2018 ERJ Kingsvalley 80 cm - 01/30
04.02.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 80 cm - 2/50
8.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 70 cm - 2/30
14.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 70 cm - 1/30
18.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 80 cm - 4/30
19.3.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 70 cm - 3/30
5.3.2018 ERJ Ruskavaara 80 cm - 1/30
5.3.2018 ERJ Ruskavaara 80 cm - 4/30
20.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 6/40
24.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 4/40
25.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 5/40
23.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 1/30
6.4.2018 ERJ Kuurtola 90 cm - 3/30
6.4.2018 ERJ Kuurtola 90 cm - 1/30
8.4.2018 ERJ Elohilja 90 cm - 1/30
4.4.2018 ERJ Rustvalla 90 cm - 5/30
5.4.2018 ERJ Rustvalla 90 cm - 2/30
9.4.2018 ERJ Rustvalla 90 cm - 3/30
10.4.2018 ERJ Rustvalla 90 cm - 1/30

Näyttelymenestys

16.11.2019 NJ Susiraja : irtoSERT (pt. Lissu T.)

23.11.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Läheisestä kylästä hankittu Buttermint eli Merry muutti meille Brunnbyyn huomattavasti myöhemmin kuin oli tarkoitus. Ponien lisäsiipi valmistui rutkasti myöhässä ja Merryn muuttoa jouduttiinkin odottamaan lähes puoli vuotta! Nyt kovan odotuksen päätteeksi kaunis päistärikkötamma sitten vihdoin tepasteli pihamaalla ja osoitti heti olevansa melkoinen luupää. Kasvattajalta oltiinkin jo saatu moneen otteeseen kuulla varoittavia sanoja Merryn itsepäisestä ja energisestä luonteesta, joten tähän olikin osattu jo varautua kaikin mahdollisin tavoin. Tamman hyörintä ja pyörintä oli pistää pään sekaisin sitä taluttaneelta Paju-paralta, mutta saatiin poni öngettyä kunnialla sisään karsinaansa. Ollaan kyllä ihan hurjan innoissamme uudesta ponitammasta, jonka kanssa puuhailua odotetaan jo suurella innolla - vaikka alusta voidaankin odottaa vähintäänkin tapahtumarikasta ja raskasta!

25.12.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Kävimme piipahtamassa Suomessa nuorten welshponien arviointitilaisuudessa ja Merry oli yksi näistä onnekkaista sankareista joita mukaamme tapahtumaan otettiin. Ennen esitystilannetta jännitti ihan vietävästi, mutta Merry onnistui käyttäytymään lähes moitteetta ja vaikka sitä hiukan harmittikin tuomarin käpälöinti ja alkuunsa oli kiire pois kehästä, niin loppujen lopuksi saatiin käytöksestä jopa kuusi pistettä - todella hyvä suoritus tällaiselle tättähäärälle! Rakenteesta ja liikkeistä saatiin hiukan vähemmänlaisesti pisteitä, mutta askellajikoe sujui erinomaisesti. Lopulta saatiin tilaisuudesta kahmittua kakkospalkinto ja Excellent Welsh Youngster -titteli! Olin kyllä pakahtua onnesta ja ylpeydestä, etenkin kun alkujaan jännitti että nauretaanko meidät pois koko kehästä. Kun päästään takaisin kotiin niin Merry on kyllä ekstakauransa ja -porkkanansa ansainnut!

27.12.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Liia

Valmentaudutaan jo kovaa häkää Merryn kanssa tulevaa koulu-uraa varten ja ponin kanssa on isoin harppauksin päästy etenemäänkin. Tänään oli vuorossa hiukan hienosäätöä ratsastajan ja ratsun välillä, sekä etenkin laukkatyöskentelyn petraamista. Merryllä oli vauhti päällä ja alkulämpöihin käytettiin reippaasti aikaa. Aloiteltiin runsailla volteilla ja pysähdyksillä, jossain vaiheessa lisättiin pysähdykseen peruutus ja suora nosto raviin. Merry toimi hienosti ja malttoi olla pinkomatta pitkin kenttää. Kiemurauralla oli hiukan kosmeettisia ongelmia kun kaula kääntyi omituiselle sutturalle ja jouduin muistuttamaan ratsastajaa myös ulkoavuista. Ravityöskentelyssä paneuduttiin paljon myös ratsastajan istuntaan sekä apuihin; Emmyllä tuntuu kädet nousevan välillä ilmaan Merryn kanssa, mutta tiheällä muistuttelulla ollaan saatu ongelma hyvin kuriin! Laukkatyöskentelyssä Merryn kanssa on alusta lähtien ollut hiukan ongelmaa ja ratsastajalla on kova vastuu saada laukka pysymään hyvänä. Toki Emmy on niin paljon ponin kanssa jo mennyt, että hän haltsaa todella hienosti jo Merryn omituisuudet. Tänäänkin huolellisella valmistelulla ja jatkuvalla tarkkaavaisuudella ratsastaja sai erinomaisesti pidettyä temmon sopivana ja laukan pyöreänä, loistavaa! Haettiin suoritukseen tiettyä varmuutta toistojen kautta, jotta kisatilanteessakin nostot sujuvat ongelmitta.

3.1.2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Meillä kävi tosi ikävä juttu kun Merryn vakkariratsastaja Emmy mursi kätensä kaatuessaan polkupyörällä ja nyt on ollut kauhea härdelli etsiessä Merrylle uutta ratsastajaa. Paria tallilaista on jo kovasti suostuteltu Emmylle korvaajaksi, mutta meneillään oleva kisaputki selkeästi aiheuttaa stressiä tytöille. Sal kuitenkin niskojaan nakellen suostui ainakin koettamaan, saa nähdä mitä siitä tulee. Tänään oltiin Merryn kanssa juoksutettavana ja tamma tykkäsi ihan hurjasti! Merryn kanssa oivaa liikuntaa kyllä silloin tällöin on juurikin liinassa juokseminen ja kun kerran maneesissa sattui olemaan nuorten ponien irtohypityskujakin valmiina niin päästin tamman senkin pariin. Merryltä tuli valtavat ilopukit ja vauhtia oli pikkujaloissa niin että ihan hirvitti! Jos tänään saataisiin poni kunnolla väsytettyä niin huomista koeratsastusta Salin kanssa ei ainakaan tarvitsisi niin stressata!

10.1.2018 Kouluvalmennus, valmentajana Liia

Tänään oli kaikille ihan selvää että Merry vie ja ratsastaja vikisee. Tamman selkään istutettiin Sal, joka ei vielä ihan hirveän paljoa ole ponin kanssa toiminutkaan ja sen kyllä huomasi. Alkuverkoilta lähtien sain olla korjaamassa kaksikon menoa milloin minkäkin asian suhteen. Merry kiisi pitkin uraa ja Sal koetti epätoivoisesti saada ponin hallintaansa. Ratsastajalla oli tammalle aivan liian kova käsi, johon tietysti täytyi ensimmäisenä puuttua. Kun saatiin ratsastaja muutenkin rentoutumaan, alkoi meno olla jo huomattavasti nätimpää. Tänään keskityttäisiin ihan perusasioihin, kuten siirtymisiin ja reitteihin sekä asetuksiin. Siirtymiset sujuivat alkuunsa hyvin kankeasti, mutta pikkuhiljaa se siitä helpottui! Treenattiin asetuksia ja reittejä kahdeksikoilla, runsailla ympyröillä ja kolmikaarisella kiemurauralla ja kun kaksikon työskentely alkoi sujua ravissa ja käynnissä, uskaltauduttiin ottamaan muutamat laukkapätkätkin kahdeksikolla. Merry ei ehdottomasti ollut parhaimmillaan kuten omien ratsastajiensa kanssa, mutta valmennus sujui. Lopuuverkalle päästyään olivat varmasti kumpikin, sekä hevonen että ratsastaja, perin tyytyväisiä.

19.1.2018 Estevalmennus, valmentajana Liia

Merryllä ratsastaa yhä Sal, joskin Emmy on jo kovaa vauhtia toipumassa murtuneen kätensä kanssa. Alkuverkoilla Merryä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään muu kuin kaula pitkällä ravaaminen ja niskojen nakkelu ratsastajalle sekä valmentajalle. Melkoisen sodan jälkeen saatiin ponitamma kaikkien helpotukseksi jälleen vireeseen ja toimimaan kuten kunnon urheiluponin kuuluukin. Valmennus aloitettiin puomein ja kavaletein; yksinkertainen harjoitus sujui loistavasti kuten jo kuuluikin. Tamman kanssa on jo hiljakseen kisaura esteilläkin aloitettu ja menestystäkin on tullut, vaikka tietynlaista varmuutta vielä kaivataan. Harjoittelimme matalaa rataa ja yksittäisinä esteinä sarjaa, jonka suorittamisesta Merry tuntuu päivästä riippuen olevan montaa eri mieltä. Tänään kaikki sujui hienosti ja ratsastajan tarkalla avulla sarja suoriutui nätisti.

22.2.2018 Estevalmennus, valmentajana Liia

Etevalmennukseen lompsotti meidän suloinen Merry-poni vihdoista viimein oman vakkariritsastajansa Emmyn kanssa! Tänään keskitytään valmennuksessa lähinnä hienosäätöön ja todenäköisesti myös ajan parantamiseen. Radaksi koottiin melko simppeli kyhäelmä, jonka ylittämiseen tarvittiin kylläkin jokunen tiukka lähestyminen ja kosolti huolellisuutta. Alkulämpöjen ja muutaman erillisen hypyn jälkeen ratsastaja ohjasi Merryn ensimmäistä kertaa kohti rataa ja kaikki lähti oikein mainiosti liikkeelle! Yhtäkään pudotusta ei tullut, joskin osa käännöksistä hiukan haparoi ja askeleet menivät pariin otteeseen pieleen. Keskityttiin näihin kohtiin yksittäisillä tulemisilla haastavilla kohdilla. Merry on ketterä poni, jonka ei ole haasteellista saada suorituksesta muutamaa sekuntia vielä pois, kunhan vaan ratsastaja uskaltaa pyytää. Toistojen jälkeen meillä alkoi olla jo ihan hyvä meno päällä ja kun kokeiltiin rataa kokonaisuudessaan uudestaan, oli suoritus ihan täys kymppi! Ratsastaja kehui hurjasti Merryä ja tultiin rata vielä pari kertaa läpi - jokaisella kerralla vähintään yhtä hyvin kuin edelliselläkin, jee! Merry on ihan takuulla jo valmis voittamaan vaikka kaikki starttinsa!

18.3.2018 Kouluvalmennus, valmentajana Liia

Tämänpäiväisessä valmennuksessa keskityttiin jälleen hienosäätöön, jota kyllä aina kaipaa lisää ratsukko kuin ratsukko. Merryllä ja Emmyllä oli hyvä vauhti ja puhti päällä heti valmennuksen alusta lähtien ja menoa oli ilo seurata. Treenasimme alkuunsa kolmikaarista kiemurauraa, jolla korostuivat asetukset ja suoristaminen. Ohjasapujen kanssa sai edelleen olla hyvin tarkkana, mutta ratsukko suoritui tehtävästä oikein hyvin. Jatkoimme tehtävää ravissa ja lisäsimme mukaan aina suoristuksella viiden sekunnin pysähdyksen suoraan ravista. Pysähdyksestä nostettiin taas ravi ja jatkettiin. Tehtävä sujui hyvin, joskin pysähdyksessä oli alkuunsa ongelmia kun Merry ei olisi meinannut pysyä aloillaan ja Emmy käytti turhan voimakkaita ohjasapuja, jolloin tamma ryhtyi kiukkuisena peruuttamaan. Ohjeistin Emmyä pitämään tamman paremmin pohkeiden välissä ja istumaan syvemmälle satulaan voimistamaan pysähdystä. Neuvot toimivat ja pian saatiinkin aikaan oikein nättejä pysähdyksiä. Treenasimme myös laukannostoja suoraan käynnistä. Laukka nousi kulmasta nätisti, vaikka parilla ensimmäisellä kerralla tamma ampaisikin liikkeelle turhan reippaasti. Laukassa treenattiin myös kokoradan leikkausta, jossa tärkeää oli ratsukon suora linja ja teiden loppuun ratsastaminen. Tehtävä sujui todella huolellisesti ja tarkasti, linja oli suora ja kulmiin tultiin hillityllä vauhdilla, jolloin nekin saatiin ratsastettua puhtaasti, hienoa! Annoin ratsukolle luvan siirtyä loppulämpöille, jonka aikana vielä keskusteltiin lisää valmennuksesta ja kehityskohdista.

28.3.2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Voi meidän pikku-Merry! Tamma on saanut kasaan kaikki vaadittavat koulusijat ja estesijojakin puuttuu enää vain muutama hassu! Merryn kisaura sujui oikein hienosti ja luokkavoittojakin poni keräsi paljon enemmän kuin uskallettiin toivoakaan. Nyt tammalla on enää edessä kunnon rutistus esteiden parissa ja sitten päästääkin suunnittelemaan tulevia astutuksia. Brunnbyyn halutaan tietty oma mini-Merry kunhan vaan löydetään sopiva ori jostain, mutta onneksi tässä ei mikään kiire ole. Merryn kanssa vietettiin tänään koulu-uran loppumisen kunniaksi oikeata laatuaikaa kahdestaan maastolenkin parissa. Tammalla oli vauhti päällä ja "laukkapellolla" se oli jo lähteä kuin tykinsuusta ihan ilman minkäänlaista pyyntöäkään - no, onneksi minulla ainakin vielä on aika rautainen auktoriteetti tammaa kohtaan eikä se kunnon kiellon jälkeen enää yritäkään kepulikonstejaan. Tallille palattiin siis ihan ehjinä ja hyvinvoivina, joskin huomattavasti iloisempina ja rennompina kuin lähtiessä!

13.5.2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Saatiin oikea hullu idea raahata kaikista meidän poneista juuri Merry tämän kuun welshponien laatuarvosteluun. Jonossa olisi toki ollut huomattavasti vanhempia (ja viisaampiakin) poneja, mutta Merry on ainakin väritykseltään sellainen ettei sitä tarvitse puunata kymmeniä kertoja ennen esitystä. Jännittää kyllä melkolailla että miten meidän vauhtimimmi tulee tilanteessa pärjäämään, mutta eiköhän sieltäkin sitten ihan hyvillä mielin kotiin saavuta. Ja kyllähän Merry jo osoitti olevansa ihan ykkösponi pelkästään upealla kisaurallaan mikä suoritettiin ihan ennätysajassa. Treenattiin tänään jo hiukan esittelytilannetta, Merryn kanssa ei olla näyttelykehissäkään juuri pyöritty, joten kyseessä on kuitenkin tammalle melko vieras tilanne. Hienosti saatiin poni kuitenkin haltsattua ja Merry taisi ihan nauttiakin ollessaan kaiken huomion keskipisteessä pitkästä aikaa.

Web design © Milja (taustakuva © Aneta Mlodzikova CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen