Etusivu Tammatalli Oritalli Kasvatustoiminta

Strathmore Cotton Candy

KTK-III, KRJ-I, VWY-II, YLA2 & VWY-C

Ponien kantakirjatilaisuudessa 20.10.2017 kolmas palkinto 66p. & KTK-III
VWY:n laatuarvostelussa 28.4.2018 toinen palkinto 42,5p. & VWY-II
Yleislaatuarvostelussa 30.7.2018 toinen palkinto 93,5p. & YLA2
Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa 30.12.2018 ensimmäinen palkinto 100p. & KRJ-I

Virallinen nimi: Strathmore Cotton Candy, "Kadi" Rekisterinumero: VH16-026-0089
Rotu, sukupuoli: Welsh Cob (D), tamma Painotus: Koulupainotteinen
Syntymäaika: 18.09.2015 (8v. 18.10.2016) Koulutustaso: Vaativa B
Säkäkorkeus: 148 Väri: Rautias sabino
Omistaja: Liia VRL-11284 Brunnby Maahantuoja: noah. ParaatiponitWho doesn't love cotton candy?

♡ Nimestä Cotton Candy tulee useimmille ehkä oitis mielikuva suloisesta kimosta pikkuponista, joka pötköttää päätään omistajansa harteilla. Kadi poikkeaa tästä mielikuvasta ensinnäkin ulkonäkönsä, mutta myös luonteensa puolesta kuin yö päivästä! Meille Brunnbyyn Paraatiponien tuontimarkkinoilta muuttanut tamma pisti tallilaisten hippulat vinkumaan heti meille muutettuaan. Tamma vaatii paljon huomiota ja koulutuksenkin suhteen täytyy jatkuvasti olla valppaana, sillä Kadi omaksuu helposti kaikenlaisia huonoja tapoja. Heti ensimmäisinä viikkoina rämäpää hoksasi että rynnimällä pääsee ja paukuttamalla saa huomiota. Koska Kadin kanssa saa (ja pitää) olla jatkuvasti tarkkana, ei tammaa annettu alkuaikoina aivan kenen tahansa käsiteltäväksi. Nykypäivänä Kadi soveltuu jo hiukan vähemmänkin hevosten kanssa puuhailleiden ihmisten poniksi, mutta tietynlaista jämäkkyyttä se yhä vaatii.

Karsinatavoiltaan Kadi on jo huimasti miellyttävämpi kuin alkuaikoina; se väistää hoitajaansa ja antaa varustaakin ilman vastalauseita. Energisen luonteensa vuoksi tammaa on hyvä käsitellä aina rauhallisesti ja taluttaessakin jatkuvasti pidettävä huolta siitä ettei tamma lähde rynnimään ympäriinsä. Mikään karkailija tamma ei ole, vaan suuntana on yleensä mehevä ruohomätäs tai kauralaari. Kengittäessä Kadi seisoo aina hiirenhiljaa, sillä meidän vakiokengittäjällä on murskaava auktoriteetti tammaan, eikä sen mieleen enää juolahdakaan minkäänasteiset kepposet.

Alkuaikoina haaveiltiin että entä jos Kadin kanssa päästäisiin kisaamaan oikein rataesteillekin. Unelmat tyssäsivät yhtä nopeasti kuin ne olivat ilmestyneetkin, läihnnä Kadin olemattomien lahjojen seurauksena. Matalat esteet tamma ylittää suht hyvin, mutta korkeampia esteitä ei rouvalla tohdi edes kokeilla. Kadin on kaikinpuolin turvallisempaa pysytellä tukevasti maankamaralla, eikä ole epäilystäkään etteikö tamma olisi täsmälleen samaa mieltä. Kotioloissa rataesteet ovat toki oivaa vaihtelua ja treeniä, mutta ratsastajan on varauduttava melkoisiin taidonnäytteisiin omalta osaltaan; ilman jatkuvaa tukea Kadi tuskin ylittää risuakaan.

Vaikka rakenteellisesti Kadi ei ehkä olekaan kaikkein ihanteellisin kouluratsu, niin sillä riittää hyvin rahkeita jopa vaativalle B-tasolle. Luonteensa puolesta tamma on oikein loistopakkaus koulupuksuksi; se malttaa kuunnella tarkkaavaisesti ratsastajaa, tekee hommansa huolella ja varmasti, eikä koskaan turhaan hätäile. Tähän lopputulemaan on päästy toki pitkällisen treenin kautta, sillä nuorempana tammalta oli turha odottaa minkäänlaista malttia saati huolellisuutta. Välillä Kadi saattaa toki lipsahtaa huolimattomuuden puolelle, mutta homma ei ole vielä tässä vaiheessakaan menetetty. Tarmokkaasti yrittämällä tamman saa kyllä taas polkemaan alleen ja homman toimimaan vaadittavalla tavalla.

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Llandaff Colligran
Welsh cob, 149 cm, rt sab
ii. Llandaff Cormoran
Welsh cob, 147 cm, vrt sab
iii. Pentyrch Cyledr Wyllt
iie. Pentyrch Cewri
ie. Llandaff Boann
Welsh cob, 148 cm, prn sab
iei. Mynachdy Peredur
iee. Mynachdy Bonnie
e. Strathmore Sweet Lady
Welsh cob, 146 cm, vkko
ei. Blaenafon Murdach
Welsh cob, 147 cm, vkko
eii. Blaenafon Angus
eie. Blaenafon Meistres
ee. Strathmore Ladylike
Welsh cob, 144 cm, vrt
eei. Strathmore Llychwin
eee. Strathmore Lilidh

ISÄ Llandaff Colligran on komea, useilla näyttelyarvonimellä palkittu rautiaan sabino welshori. Cole on oikein mukava ja ystävällinen käsitellä ja se itsekin nauttii täysin rinnoin saamastaan huomiosta. Ratsuna himpun verran itsepäinen tapaus, jolla on tapana pistää uudet ratsastajat testiin. Koulukentillä pientä päänvaivaa ovat aiheuttaneet toisinaan turhankin reippaat menohalut. Colen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti upea ravityöskentely. Esteillä edelleen vauhdikas, mutta omaa ehdottomasti mainion hyppytekniikan, eikä notkeuttakaan jää uupumaan. Ori on kisannut niin esteitä kuin kouluakin useamman sijoituksen verran ja sillä on Kadin lisäksi yhteensä neljä hienoa jälkeläistä, jotka nekin kilpailevat tavoitteellisesti etenkin kouluratsuina.

EMÄ Strathmore Sweet Lady on voikko, 146 cm korkea welshtamma, joka on kantakirjattu III -palkinnolla ja sille on myönnetty joitain näyttelyarvonimiä. Kaunis, koulupainotteinen ponitamma, jonka luonteessa on omat krumeluurinsa; hellyydenkipeä, hiukan arka persoona tarvitsee oman aikansa uusien tilanteiden tasalle päästäkseen. Ratsuna tamma kallistuu enemmän jopa laiskan puolelle, mutta kokeneempi ratsastaja saa sen parhaimmat puolet esille. Esteratsastus ei niinkään ole tamman vahvuus, mutta se ylittää helppoja luokkia ihan hienosti. Jo kisaeläkkeelle jäänelleä tammalla on Kadin lisäksi yhteensä yksi jälkeläinen.

II Llandaff Cormoran on suurikokoinen vaaleanrautias cob-ori, joka asuu kasvattajiensa luona Briteissä ja kilpailee yhä aktiivisesti kouluratsuna. Cormoran on todella komea ja näyttäväliikkeinen ori, jonka lahjat tulevat ratsuntehtävien lisäksi loistavasti esiin myös näyttelykehässä! Luonteeltaan hyvin energinen ja orimainen poni, joka hyvin kernaasti pistää pienen esityksen pystyyn aina tilaisuuden tullen. Orilla on yhteensä kolme jälkeläistä, mutta se siirtynee kisauransa jälkeen aktiivisempaan jalostuskäyttöön.
III Pentyrch Cyledr Wyllt on yksi Britannian käytetyimmistä cob-oreista. Erittäin komea 146 cm korkea ruunikko ori on kerännyt todella hyvää menestystä näyttelykehissä. Hyvän luonteensa sekä ratsastuttavuutensa ansiosta se on ollut käytetty jalostusponi aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Cyler kilpaili yleispainotteisesti esteitä ja koulua ja sen jälkeläisetkin ovat osoittautuneet loistaviksi urheiluponeiksi. Tällä hetkellä ori viettää ansaittuja eläkepäiviään ylpeän kasvattajansa luona.
IIE Pentyrch Cewri oli 145 cm korkea rautias sabino tamma, joka omasi energisen mutta ystävällisen luonteen. Tamma oli hyvin kaunisliikkeinen kouluponi, mutta eittämättä lahjakas myös esteradoilla! Kisakenttiä runsaasti kiertänyt ponitamma siirtyi vanhemmalla iällä jalostuskäyttöön, mutta menehtyi harmillisesti vaikean varsomisen seurauksena. Tamma ehti saada kuitenkin neljä hienoa varsaa, jotka kaikki ovat lahjakkaita urheiluponeja.

IE Llandaff Boann on sekin Llandaffin kasvattama, upea punaruunikko cob-tamma, joka on saanut paljon nimeä niin kouluratsastuksen, kuin valjakkoajonkin saralla. Todella lahjakas ja monitaitoinen urheiluponi uskomattoman näyttävillä liikkeillä! Boann on luonteeltaan hitusen omapäinen ja kipakka, muttei kuitenkaan hankala käsitellä. Nöyrä ja fiksu ratsu, joka oppii nopeasti. Tammalla on Colligranin lisäksi yksi jälkeläinen, joka myös on perinyt emänsä itsepäisiä luonteenpiirteitä.
IEI Mynachdy Peredur on ulkomuodoltaan hyvin perinteikkään cobin näköinen. Rauhallinen ja itsevarma poni kilpaili paljon esteillä ja jonkin verran myös koulussa - reippaan luonteensa ansiosta esteet sujuivat ponilta kuitenkin hiukan paremmin. Kisakenttien vilinän lisäksi oria käytettiin perheen nuorimpien lasten ratsuna, johon tasainen ja varma poni sopikin mainiosti. Nykyään herra viettää ansaittuja eläkepäiviään.
IEE Mynachdy Bonnie oli harvinaisemmista sukujuurista tuleva punarautias, 148 cm korkea hyväluonteinen ponitamma, joka ei elämänsä aikana juurikaan kisakenttiä kierrellyt. Jalostusponina tamma oli kuitenkin hyvin arvokas ja useat sen jälkeläiset ovat etenkin myöhemmässä vaiheessa olleet kovassa huudossa ponijalostuksen saralla.

EI Blaenafon Murdach oli voikko 148 cm korkea ori, joka siirtyi jalostuskäyttöön jalan loukkaantumisen vuoksi jo suhteellisen nuorena. Luonteeltaan energinen ja hiukan omapäinenkin poni, joka vaati käsittelijältään paljon kärsivällisyyttä. Nuorena ori osoitti lahjakkuutta nin kouluun kuin valjakkoon, mutta kisakentille sen kanssa ei ennen loukkaantumista ehditty. Useita jälkeläisiä ja näyttelykehässäkin menestystä saanut ori eli täyttä elämää omistajansa luona kuolemaansa saakka.
EII Blaenafon Angus oli 146 cm korkea äärettömän komea poniori, joka kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Ori menestyi hyvin myös koulukentillä kisaten helppo B -luokissa, mutta myös matalilla rataesteillä Angus oli taitava hyppääjä. Briteissä omistajansa luona poni sai yhteensä yksitoista jälkeläistä kunnes se jouduttiin lopettamaan vakavan loukkaantumisen vuoksi. Hyväluonteista ja reipasta ponia jäi ikävöimään koko tallinväki ja sen mukaan nimettiin jopa laidunmaata.
EIE Blaenafon Meistres ihastutti etenkin mielettömän suloisella ulkonäöllään ja sympaattisen luottavaisella luonteellaan. Erittäin rauhallinen ja mutkaton ponitamma, jonka kanssa pärjäsivät hyvin perheen pienimmätkin. 146 cm korkea Meisters kilpaili junioreiden kouluratsuna aktiivisesti ja vaikka kisauran alku vaikuttikin täydeltä katastrofilta, onnistuttiin kunnon valmentautumisella tammassa herättämään intohimoa myös kisakentille. Tammalla on yhteensä neljä varsaa, joista vain yksi on ollut aktiivisessa kisakäytössä. Mesiters viettää yhä eläkepäiviä omistajansa luona.

EE Strathmore Ladylike on luonteeltaan melkoisen diivamainen tamma, jonka käsittelijältä vaaditaan pitkän pinnan lisäksi rauhallista ja varmaa otetta. Tamma jännitti kovasti kisasuorituksia aina loppuun saakka, joten kovin pitkää kisauraa ei ponilla tehty. Erinomaisten emäominaisuuksiensa puolesta Ladylike oli sopiva siitostamma, joka varsoikin yhteensä viisi kertaa. Näyttelykehässä tamma sai kohtalaista menestystä ja sen kantakirjapalkintoa nostettiin lopulta II-palkintoon. Nykyään tamma on jo eläkkeellä, toimien lähinnä nuorempien ponien seurana.
EEI Strathmore Llychwin oli pienen ja tuntemattoman kasvattajan suurimmaksi ylpeydenaiheeksi kasvanut poniori, joka pärjäsi loistavasti koulukentillä, mutta keräsi menestystä myös näyttelykehissä. 145 cm korkea vaaleanrautias ori oli luonteeltaan hyvin energinen ja valpas, mutta ehdottoman ystävällinen. Pitkän kisauran päätteeksi ori siirtyi jalostuskäyttöön ja suuri osa sen jälkeläisistä nähtiin myöskin kisakentillä.
EEE Strathmore Lilidh oli kiltti ja lempeä 144 cm korkea tamma, joka toimi lähinnä opetusratsuna, mutta kilpailipa se myös satunnaisesti estekentillä. Hyvä ja varma hyppääjä, mutta koulukentillä tamma muuttui varsin tahmeaksi ja hiukan laiskaksikin, joten kisaura painottui vahvasti rataesteille. Hyväsukuinen ja kaunis poni, joka varsoi yhteensä viisi kertaa. Tamma kuoli omistajansa luona ollessaan jo 29-vuotias.

Jälkeläiset

Strathmore Cotton Candy on rajoitetusti käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille welshponioreille.   ♡ 9.3.2016 o. Brunnby Mortimer KTK-III, VWY-II
♡ 15.12.2017 o. Brunnby Cottonsaur KTK-II
♡ 23.7.2018 o. Brunnby Picasso KTK-I

Kilpailutulokset (40 sijoitusta KRJ)

02.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 03/40
03.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 03/40
05.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 04/40
07.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 05/40
10.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 03/40
12.09.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 01/25
04.09.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 02/25
01.10.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 01/30
03.10.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 05/30
07.10.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 01/30
11.10.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 04/30
12.10.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/30
16.10.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 03/30
30.10.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 03/30
03.11.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 04/30
04.11.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 05/30
13.02.2016 KRJ Ruuvalli - Vaativa B - 01/30
11.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 06/71
16.02.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 02/40
06.02.2017 KRJ Romilly - Vaativa B - 03/77
11.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/40
11.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 04/40
21.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/40
22.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 03/40
26.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/40
18.10.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/30
05.10.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 01/40
06.10.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 01/40
16.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 03/60
18.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 06/60
19.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 01/60
29.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 03/60
02.12.2016 KRJ Vähäpelto - Vaativa B - 06/40
05.12.2016 KRJ Vähäpelto - Vaativa B - 03/40
06.12.2016 KRJ Vähäpelto - Vaativa B - 06/40
08.12.2016 KRJ Vähäpelto - Vaativa B - 04/40
17.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 07/71
08.03.2017 KRJ Teilikorpi - Vaativa B - 01/37
06.02.2017 KRJ Kievarinkuja - Vaativa B - 03/43
19.02.2017 KRJ Metsovaara - Vaativa B - 05/40

Näyttelymenestys
7.10.2017 NJ Adina Welsh D tammat - 6/6, irtoSERT (pt. Zafiro)
16.11.2019 NJ Susiraja : irtoSERT (pt. Lissu T.)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

21.11.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Hups vain ja meidän welshponikantamme kasvoi taas yhdellä tuontiponilla kun silkan "vahingon" siivittämänä päätin körötellä Paraatiponeihin katsomaan uusia myytäviä tuontiponeja. Olin kuullut paljon juoruja näistä cob-tuonneista pitkin kyliä, enkä malttanut pysyä poissa paikalta - mutta loppujen lopuksi hyvä niin, sillä tätä kautta meille muutti upea cob-tamma Cotton Candy eli Kadi. Kadi pääsi viimeisenä esittelykehään ja kiinnitti huomioni (pienen steppaus- ja kiukuttelutuokion lisäksi) uskomattoman kauniilla liikkeillään ja ulkonäöllään. Minulla kävi kova tuuri ja sain kahmittua tamman mukaamme Vuornaan; Kadi sopii meille kuin nyrkki silmään painotuksensakin puolesta; tammalla on paljon potentiaalia niin kouluun kuin valjakkoonkin, enkä yhtään ihmettelisi vaikka näyttelykehissäkin päästäisiin pyörimään!

24.11.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meillä muutaman päivän oloonsa totutellut Kadi on kyllä ottanut ohjat omiin kouriinsa jokusten asioiden suhteen; esimerkiksi taluttaessa tammaa ei huvita mennä sinne minne käsittelijä menee, vaan ihan omia teitään tutkimaan mitä nyt milloinkin. Nuori poninkoltiainen on nopea oppimaan uusia konnankoukkuja ja tuntuu, että yksikin virhe hoitajalta saa Kadin rautaisesti päättämään että näinpä minä sitten toimin jatkossakin aina. Varmasti ollaan etenkin nyt koulutusvaiheessa useaan otteeseen helisemässä ketkuilijan kanssa, mutta jaksan kyllä ainakin itse edelleen uskoa että Kadista tulee hyvä ja hieno! Nythän on vasta muutama ensimmäinen päivä kulunut!

13.1.2016 Nuorten kilpailupäivä Stall Sjöbackassa (HeB sij. 07/11)
Osallistuimme muutaman ponin kanssa nuorten kilpailupäivään Sjöbackassa ja näistä poneista etenkin Kadin suoriutuminen jännitti suuresti jo alkuunsa. Kisapaikalla tamma ei meinannut millään osata ottaa lungisti, vaan kaikkea piti pöhisten mulkoilla ja tuijottaa. Onneksi lämmittelyalueella alkoi tamman meno hiukan rauhoittua ja kisasuoritus sujui ihan ok. Tiettyä rauhattomuutta oli ilmassa koko suorituksen ajan ja tästä pisteitä rokotettiinkin ihan ansaitusti; oli melkoisten ponnisteluiden takana saada tamma pysymään aloillaan pysähdysten ajan. Mutta viimeiseksi ei kuitenkaan jääty ja tästä on ihan takuulla hyvä jatkaa sitten myöhemmin eteenpäin, ollaanpa ainakin viisaampia sen suhteen mitä lähteä kotona treenaamaan! Järjestäjän kommentti meidän suorituksesta; "Liian ratsastama Kadi oli pirteällä tuulella ja paikallaan oleminen tuotti sille hieman vaikeuksia koko päivän. Radalla tammalla oli suuret pinnistykset seisoa nätisti lopputervehdyksen ajan. Saadessaan mennä eteenpäin, Kadi liikkui miellyttävän elastisesti, vaikkakin laukkasiirtymisten jälkeen Liia sai pitää huolen, että tamma säilytti rentouden, eikä alkanut pinkoa ravissa. Nopeasti ratsastajan apuihin reagoiva ja ryhdikäs nuori tamma."

21.3.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään valmentauduimme Kadin ja Vienan kanssa ja kuten arvata saattoi, joutui ratsastaja varsin koville jo ennen valmennuksen alkuakaan. Kadi oli hyvin energisellä tuulella ja alkuverkoilla sitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään muu kuin pitkin kenttää kaula pitkällä juokseminen. Aluksi keskityimme ratsastajan apujen eleettömyyteen ja ylipäätään apujen läpi viemiseen. Teimme runsaasti ympyröitä ja kiemuraratoja käynnissä ja ravissa ja pikkuhiljaa Kadikin taas alkoi lämmetä työnteolle. Kaksikko pelasi ihan hyvin yhteen joten treenasimme pitkillä sivuilla siirtymisiä peruutuksesta raviin ja lyhyillä sivuilla keskikäyntiä. Keskikäynti ei koskaan ole ollut ongelmana Kadille, kuten ei nytkään, mutta tapojensa mukaan ponin täytyy valmennuksen aikana vängätä vastaan ainakin yhdessä asiassa ja tänään se oli ehdottomasti peruutus. Tamma koetti viskoa päätään ja möngertää kummallisesti ulos uralta eikä raviin siirtyminenkään onnistunut kovin hallitusti ja kauniisti, vaan vauhtia oli aivan liian runsaasti. Vienaa lähinnä huvitti Kadin temppuilu mutta huomatessaan ratsastajansa huvituksen Kadi vänkäsi vastaan kaksinkerroin pahemmin ja Vienankin täytyi ottaa tehtävä jo tosissaan. Lopulta siirtyminen sujui virheettömästi ja peruuttaminenkin sujui kuten pitikin. Seuraavaksi treenasimme vastalaukkaa kiemurauralla. Kadilla oli niin kovat menohalut että annoimme tammanlaukata vapaasti muutaman kierroksen ennen kiemurauralle siirtymistä ja poni malttoikin keskittyä tehtävään odotettua paremmin. Laukka pysyi hyvässä temmossa ja poni kuunteli ratsastajaa moitteettomasti. Onnistumisesta riemastuneina päätimme jättää suuremmat treenailut sikseen ja kaksikko sai lopetella omaan tahtiinsa.

14.3.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kadin ensimmäinen varsa, Brunnby Mortimer, syntyi muutama päivä sitten! Hurjan nätti rautias orivarsa muistuttaa ulkoisesti valtavasti molempia vanhempiaan, vaikkei korkeiden sukkien lisäksi sabinoa väritystä heiltä perinytkään. Kadi osoittautui kaiken jännityksen päätteeksi oikein esimerkilliseksi emätammaksi ja se seurailee pientä kaahottajaa lempeän tarkasti. Varsa saa käydä omilla pienillä tutkimusretkillään mutta komennetaan takaisin välimatkan muuttuessa emän mielestä turhankin isoksi. Mortimer jää todennäköisesti meille kotiin kasvamaan ja pitämään huolta meidän kutistuneen welshkannan kasvusta. Tällä hetkellä kaksikko saa kuitenkin vielä vaan lomailla ja nauttia tulevasta keväästä ja kesästä vailla huolen häivää!

6.5.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään laitettiin taas vipinäksi Kadin ja Vienan kanssa kouluvalmennuksen merkeissä. Alkulämmöt sujuivat kaksikolta oikein mukavassa hengessä, eikä adikaan enää jaksanut testailla Vienaa läheskään yhtä kovalla kapasiteetilla kuin ratsukon alkuaikoina, vaan käyttäytyi oikein hienosti; se kuunteli herkeämättä ratsastajansa apuja ja ne menivät helposti läpi. Vauhdinsäätely pelasi moitteetta ja tamma oli oikein uuttera. Aloiteltiin valmennusta yksinkertaisilla siirtymisillä, jotka sujuivatkin ratsukolta hienosti. Myöhemmin alettiin treenaamaan väsitöjä, jotka sujuivat alkuunsa hiukan vaihtelevasi; tamma oli selvästi viettänyt hetken lomaa sillä se tuntui taipuvan mitä ihmeellisimpiin asentoihin väistöjen aikana ja ohjeistin Vienaa kulloin minkäkin avun läpiviemisestä. Kun oltiin aikamme sotkettu niin saatiin lopulta orista esille oikein nättejä väsitöjä käynnissä. Ravissa tamma liikkui aluksi turhan reippaasti eteen, eikä väsitöistä sen takia tullut mitään, mutta Vienan hidastettua vauhtia alkoi tämäkin sujua. Laukkatyöskentelyssä treenattiin keskilaukkaa. Alkuunsa jouduin huomauttamaan Vienaa myötäämään hiukan enemmän jotta Kadi saisi päätään hitusen laskettua. Huomasin, että tamma laski laukan aika helposti raviin tehtävän aikana, joten kehotin Vienaa istumaan syvemmällä saulassa ja pitämään pohkeet jatkuvasti kiinni tammankyljissä. Treeniä ja treeniä, vihdoin tämäkin sujui todella hienosti, jes!

29.6.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kadin kanssa oltiin tänään leppoisalla kärryttelyretkellä. Alun alkaenhan tamma hankittiin meille toimittamaan myös valjakkoponin virkaa, mutta tämä toimi jäikin sitten tekemättä ja tamma keskittyi pelkkään kouluratsun uraan. Harrastepuolella ollaan kuitenkin yhä aktiivisesti ponin kanssa kärrytelty ja kyllä se siitä kovasti nauttiikin! Tänään aurinko helli meitä ihanalla lämmöllään, joten lähettiin jo ajoissa liikkeelle. Suunnattiin naapuritilan maraton-treenipaikkaan, jossa kärryteltiin ihan hissukseen ja kokeiltiin muutamia taso- ja vesiesteitäkin. Kadi oli innoissaan ja tuntui, että etenkin vesiesteille se olisi voinut jäädä vaikka polskimaankin elleivät velvollisuudet olisi olleet vieläkin houkuttelevampia. Kadi on niin ihanan reipas ja motivoinut poni, ettei toista!

1.3.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään pääsin vihdoinkin valmentajan asemaan ensimmäistä kertaa kun Mauri hyppäsi Kadin selkään pitkän tauon jälkeen. Alkuverkat menivät lähinä kaksikon tutustuessa uudestaan toisiinsa. Toki Mauri ja Kadi ovat aikaisemminkin paljon toimineet yhdessä, mutta Mauri on viimeaikoina ratsastanut lähinnä meidän nuorempia hevosia ja Kadihan on lähes jo vanha konkari! Lämmöt hankittiin tekemällä reippaasti ympyröitä ja kiemuroita molempiin suuntiin. Aluksi treenasimme tamman kanssa kulmien ratsastamista ja asetuksia - Kadilla kun tuppaa olemaan paha tapa oikoa reiteissä ja ympyröilläkin se tuntuu jo etukäteen lopettavan homman kesken kun ura vain jo häämöttää turvan lähellä. Kulmatkin alkoivat sujua kun Mauri sai tamman hiukan paremmin kuulolle. Seuraavaksi lisäsimme harjoitukseen hiukan asetuksia, joiden jälkeen treenasemme avoja. Aluksi tamma kulki aivan vinossa viipottaen vaikka homma olikin sille tuttua ja tuumimmekin sen jo leikkivän kustannuksellamme. Rontti kaipasi selkeäsi vähän irrottelua ja vauhtia treeneihin, joten annoin ratsukolle luvan laukata keskiympyrällä pahimpia höyryjä pois. Kadin saatua ylimääräisiä energioitaan pois, alkoivat avotkin sujua vihdoin tavalliseen tapaan. Työskentelimme vielä hetken laukkaympyröillä asetusten ja reittien parissa kunnes ratsukko sai luvan alkaa loppuverkkaamaan.

15.12.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Voi hurja mikä ihana pieni varsa taas tänään syntyi Brunnbyyn! Ollaan syksyllä ja nyt loppuvuodesta pitkästä aikaa saatu talliin peräti kolme uutta varsaa ja näistä viimoisena syntyi Kadin orivarsa Cottonsaur. Varsan isä on meidän C -sektion herrasmies Tao, saapi nähdä mihin mittoihin Cottonsaur sitten vanhemmiten kasvaa. Varsa varattiin jo ennen syntymäänsä Moorgateen, johon ilolla poneja myymmekin! Onneksi vielä kuluu pitkä tovi ennen varsan muuttoa, sillä niin vaan tämäkin Kadin varsa onnistui oitis hurmaamaan koko talliväen pelkillä suloisilla kompurajaloillaan ja pitkillä ripsillään. Kadikin tykkää kun saa taas olla vaan ihan ilman huoleh häivää pienen varsansa kanssa, vaikka kyllä se melko uupunut on kaikesta tästä. Tammalle on parin päivän päästä varattu oma hierojakin ja varmasti se odottaa innolla ensimmäistä tarhailua varsan kanssa - sisätiloissa kun se on nyt joutunut olemaan.

8.2.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kadista ei kyllä vanhemmitenkaan ole järin lepsu tai lupsakka tullut, vaan samalla linjalla mennään kuin aina ennenkin. Tamma vaan on koko porukalle jo niin tuttua kauraa, ettei sen käsittely (ponin harmiksi) tuota enää minkäänlaista päänvaivaa kenellekään. Ihana känkkäränkkä ja höppänä jaksaa lähinnä naurattaa meitä tallilaisia tempauksillaan. Kadille saatiin vihdoin kantakirjakelpoisuus loppuvuodesta ja se kärrättiin oitis into piukeana kantakirjatilaisuuteen. Pakko myöntää että vähän petyttiin sieltä tulleeseen kolmoseen, mutta kuten Pajukin sanoi, niin vuosien mittaa sitä alkaa arvostaa ponejaan jollain ihan erilaisella levelillä ja kuvittelee kaikki ihan ykkösyksilöiksi. No, Kadi on ainakin ratsuna kyllä osoittanut olevansakin ihan ykkönen. Tammalle on vielä suunnitteilla yksi varsa meille Brunnbyyn, ehkä yksi myyntiinkin jos tuuri käy.

Web design © Milja (taustakuva © Aneta Mlodzikova CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen