Vuornan otsikkokuva

Herra Hattarainen

♡ KTK-III, SLA-I, KRJ-I & ERJ-I

Herra Hattarainen "Rokka"
VH17-018-0403

Suomenpienhevonen, ori
142cm, voikko
Syntynyt Suomessa 25.12.2016, 18-vuotias

Maahantuoja VRL-00096
Omistaja Liia VRL-11284, Vuorna

Yleispainotus, Helppo B & re 90cm

Candy Floss And Ice Cream! My Own Little Cloud!

Paatuneelle ja valitettavasti ylikasvaneelle poni-ihmiselle pienhevoset ovat vastaus rukouksiin ja niitä meidän talliin onkin viimeaikoina muuttanut aikamoinen konkkaronkka. Herra Hattarainen on yksi suosikkihevosteni joukkoon itsensä änkenyt ja tuuppinut ponipahanen, yhtä korea ja kultainen sisältä kuin ulkoakin. Ori herätti heti melkoista huomiota täällä meidän kulmilla komean voikon värityksensä ja pöyhkeän tukkansa ansiosta. Rokka on onneksi sellainen persoona, että sitä ei todellakaan ihmisten seura tai läsnäolo haittaa ja se osaakin karsimaattisella olemuksellaan olla huomion keskipisteessä. Ainakin niin kauan kuin rapsutuksia ja herkkuja riittää!

Rokassa on jotain sellaista salaperäistä charmia jolla se saa hevostyttöjen sukat pyörimään jaloissa, eikä varmasti ole siltä temppu eikä mikään saada itselleen ylimääräisiä herkkupaloja aina kun vaan omistajan silmä välttää. Onneksi Rokka ei tästäkään huolimatta ole omaksunut itselleen huonoja tapoja, vaan se on yhtä hyväkäytöksinen kuin aina ennenkin. Taluttaessa Rokka kulkee parhaiten rennoin ottein; jos käsittelijä puristaa tiukasti riimunnarua vetäen sen aivan lyhyeksi, muuttuu Rokkakin samantien jännittyneeksi ja säpsyksi. Orin taluttamista harjoitellaan uusien ihmisten kanssa yleensä kerran tai pari, mikäli hevostaustaa ei vielä hirveästi ole. Kun käsittelijä osaa toimia rauhallisesti, voi Rokan turvallisin mielin taluttaa vaikka syysmyrskyn keskellä!

Karsinatavoiltaan Rokka on aivan moitteeton! Tämä on tietysti hyvä, sillä voikkoparka tuppaa sotkemaan itsensä lähes millaisissa olosuhteissa tahansa. Harjattavana Rokka viihtyy rajattomia aikoja, eikä paikallaan jököttäminen tätä herraa todellakaan vaivaa. Varustaminen sujuu ilman ongelmia, samoin kuin kengittäminen, raspaus ja eläinlääkärikäynnit; Rokka on siis varsinainen superponi, jonka kanssa käsittelijänkin on hyvä treenata uusia tilanteita. Lastattaessa Rokkaa käytetään usein treenikaverina meidän nuorille tai lastauskammoisille hevosille.

Entisen omistajansa kanssa Rokka treenasi ja kisasi rataesteitä kahdeksassakympissä. Treenausta jatkettiin meille muuton jälkeen ja melko pian saatiin huomata, että orissa saattaisi löytyä potkua hiukan korkeammillekin radoille. Nykyään Rokka hyppää kotioloissa metrin ratoja, mutta kisapaikoilla ollaan jättäydytty pitämään esteratsun ura yhdeksässäkymmenessä. Esteratsuna Rokka on eteenpäinpyrkivä ja innokas, se hyppää mielellään ja toimii kaikinpuolin hienosti. Nopeat radat ovat Rokalle hiukan haastavampia ja riittävä vauhti saattaa helposti unohtua, mikäli ratsastaja ei pysy jatkuvasti hereillä.

Pakko myöntää, että Rokka on kyllä kouluponi kaikesta sydämestään! Vaikka ori nauttiikin hyppäämisestä, niin siitäkin huolimatta koulukentillä siihen syttyy jokin aivan uusi palo, jonka turvin tuomaritkin hurmataan helposti. Rokalla on mukava ratsastaa, se kuuntelee tarkasti apuja ja vastaa niihin parhaansa mukaan. Ravi on melko korkeata ja siinä on aina alkuunsa melko haasteellista istua, mutta ainakin tässä on ratsu jolla on jokaisen hyvä treenata istuntaansa! Laukkatyöskentelystään Rokka saa usein kiitosta ja se liikkuukn tasapainoisesti, ilman turhaa jännitystä. Kun ratsastajana on tuttu ja osaava henkilö, luonnistuvat kouluratsastusliikkeet Rokalta todella kauniisti ja helposti aina Helppo B -tasolle saakka!

Sukutiedot

i Kapteeni Koukku
sph, 146cm, vkk
ii Väinö
sph, 147cm, vkk
iii Myrskypääsky
iie Taikavarpu
ie Laventeli
sph, 142cm, rt
iei Unikulkija
iee Teetaika
e Hattaraunelma
sph, 142cm, rtkm
ei Ryökäle
sph, 145cm, rt
eii Jackpot
eie Aurinkokulta
ee Unelmiin Eksynyt
tsph, 148cm, rtkm
eei Linnunrata
eee Lystilumo

Tutustu sukuun tarkemmin

Esittelyssä Herra Hattaraisen vanhemmat

ISÄ ♡ Kapteeni Koukku on saanut nimensä Peter Panin mukaan kasvattajan ollessa ihastunut klassisiin satuihin. Komea tummanpuhuvan musta ori herätti ihastusta siellä missä ikinä liikkuikin, eikä ihme. Ori oli hyvärakenteinen ja erittäin hyväliikkeinen. Nelivuotiaana Koukku kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle pienhevossuunnalle saaden korkeat pisteet ratsastettavuudesta sekä käytöksestä. Koukku oli harvinaisen tasainen oriksi. Orilla olisi varmasti ollut potentiaalia mihin tahansa, mutta koska omistaja oli vannoutunut kouluratsastaja niin sinne myös orin tie vei. Koukku kehittyi hitaasti urallaan, sillä orilla oli vaikeuksia sopeutua meluisiin kilpapaikkoihin, jonka seurauksena kisasuoritukset kärsivät jonkin aikaa. Vuotta myöhemmin ori alkoi kuitenkin pärjäämään ja nopeasti kohosikin kilpailemaan kansallisella tasolla vaativissa luokissa sijoittuen monesti ruusukesijoille. Kahdeksan vuoden iässä orille haettiin astutuslupaa. Ensimmäisenä vuotena Koukku astui vain viitisen tammaa sillä sinä vuonna oli kova oritarjonta. Myöhempinä vuosina tammoja virtasi tasaiseen tahtiin ensimmäisten jälkeläisten syntyessä. Suurin osa Koukun jälkeläisistä oli perinyt isänsä tumman värityksen sekä tasaisen luonteen.

EMÄ ♡ Hattaraunelma oli pienikokoinen pullukka pienhevostamma jota ei oltu hyvällä rakenteella siunattu, mutta tamma oli äärimmäisen hyväsydäminen ja ystävällinen, johon ei vain voinut olla ihastumatta. Myönnettäköön että Hattaraunelma saattoi talvisin näyttää enemmän isolta ponilta kuin suomenpienhevoselta. Tammalla oli pehmeät ja joustavat liikkeet, joka teki Hattaraunelmasta mukavan ratsun. Hattaraunelma kantakirjattiin nuoruuspäivinään kolmannelle kantakirjapalkinnolle pienhevossuunnalle, pian kantakirjauksen jälkeen tamma myytiin toiselle puolelle Suomea harrastetallille. Hattaraunelmasta tuli nopeasti pienen tallin suosikki ja omistajansa puskaratsu. Tammaa ei pitänyt varsottaa, mutta naapuritilalla oli vieraisilla komea pienhevosori, josta omistaja oli aina pitänyt. Niinpä tamma käytettiin varuiksi testeissä ja kun Hattaraunelma sai terveen paperit, oli aika varata astutus. Tamma tiinehtyikin ensimmäisellä yrittämällä. Tiineys meni hyvin ja lopulta tamma varsoi mustan terveen orivarsan. Vuosi varsomisen jälkeen Hattaraunelma menehtyi äkillisesti syöpään.

...ja muut lähisukulaiset

II ♡ Väinö oli Koukun tavoin musta ori, itseasiassa näissä kahdessa oli hämmästyttävän paljon samaa näköä, erona vain sentin kokoero ja Väinön mielettömän tuuhea harja. Väinö ei ollut ikinä saavuttanut suurta suosiota suomenhevosten keskuudessa, vaikka ori oli hyväliikkeinen ja -rakenteinen, niin orilla ei juurikaan kilpailtu. Väinö kantakirjattiin toiselle palkinnolle nuorempana pienhevossuunnalle myöskin. Orin kuvailtiin olevan hyvin laiskanpulskea, joka söi lähes kantavan tamman verran lihomatta kuitenkaan lainkaan. Väinö syntyi Pohjois-Karjalaan pienyrittäjälle, josta ori myytiin parivuotiaana pääkaupunkiseudulle harrasteratsuksi. Omistaja ei välittänyt kilpailemisesta lainkaan, mutta ymmärsi kuitenkin mustan pienhevosen jalostusarvon. Ilmeisesti omistajalla ei ollut myöskään todellisuudentajua, vaikka Väinö vietiin kantakirjattavaksi niin omistaja ei ymmärtänyt että pelkkä kantakirjaus ei riittäisi vaan olisi tarvittu myös kilpatuloksia. Väinölle haettiin astutuslupa ja ori olikin tarjolla jalostukseen monta vuotta. Kukaan ei oikein jaksanut kiinnostua mustasta orista, jonka jalostusmaksut olivat huomattavia ilman kilpailutuloksia. Eräs värikasvattaja kiinnostui Väinöstä astuttaen pari tammaansa orilla. Näiden parin tamman lisäksi Väinö astui kolme muuta tammaa. Nykyisin ori viettää eläkepäiviään pääkaupunkiseudulla.

IE ♡ Laventeli oli rautias pienhevostamma, joka muistutti ulkomuodoltaan huomattavasti enemmän hevosta kuin ponia. Tamma oli hyvin urheilullisen näköinen ja pitkäjalkainen. Lisäksi tammalla oli hyvin suuri pää, joka ei näyttänyt lainkaan kuuluvan muuhun hevoseen. Laventeli oli hyvin hassunnäköinen elikko, mutta oli poikkeuksellisen lahjakas esteratsu. Tamma kohosi hyvin nopesti urallaan kansalliselle tasolle asti hyppäen korkeimmillaan 130cm ratoja päihittäen jopa sirot puoliveriset. Tamma todella rakasti hyppäämistä ja se myös näkyi kisasuorituksissa! Laventelin ura sai karun lopun tamman murtaessa takajalkansa kolmesta kohtaa auto-onnettomuudessa. Tammasta ei ollut enään ikinä hyppäämään, mutta harrasteratsuksi kyllä. Omistaja päätti astuttaa tamman kun jalka oli kohtuullisen hyvin parantunut. Kaikkien iloksi tamma tiinehtyikin varsoen lopulta terveen varsan. Laventeli varsoi yhteensä kuusi kertaa, joista kaksi oli perinyt emänsä hyppylahjat.

EI ♡ Ryökäle oli suurimerkkinen rautiaansabino pienhevosori. Ryökäle oli hyvin rotevarakenteinen, joka liikkui kokoisekseen harvinaisen sulavasti. Ryökäle oli kotoisin kasvattajalta, joka oli tunnettu laadukkaista suomenhevosistaan. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja sai erityisen hyvät pisteet tasapainoisesta sekä nöyrästä luonteestaan. Ori oli oikea monilahjakkuus, joka pärjäsi missä tahansa. Ryökäle kilpaili niin este-, kenttä-, koulu- kuin valjakkokisoissakin hyvällä menestyksellä. Sana kiri nopeasti erikoisesta orista ja kun Ryökäleelle saatiin viimein astutuslupa, oli tammoja jonoksi asti. Harmillisesti vain harva jälkeläisistä peri isänsä suurimerkkisyyden sekä monilahjakkuuden.

EE ♡ Unelmiin Eksynyt oli lähes hevoskokoinen ruunikko tamma, mutta tyypillisen pienhevosennäköinen. Tammalla oli pyöreä olemus, kauniit suuret silmät sekä sinnikkyyttä enemmän kuin monella hevosella yhteensä. Tamman historiasta ei tiedetä paljoakaan, ainoastaan sen mitä papereissa lukee. Unelmiin Eksynyt syntyi lähellä rannikkokaupunkia, josta tamma myytiin vuotiaana etelään. Unelmiin Eksynyt ei sopinutkaan omistajansa käyttötarkoituksiin, joten kolmivuotiaana tamma myytiin taas, tällä kertaa toiselle puolelle Suomea. Taaskaan ei tammarukalla ollut onni myötä vaan tamma myytiin, ja taas myytiin. Kun Unelmiin Eksynyt täytti sitten kymmenen vuotta, oli tamma vaihtanut kotia kuin sukkia sitten vuotiaasta lähtien. Kukaan ei tiedä kuinka monta kertaa tamma lopulta myytiin, kunnes lopulta tamma löysi itselleen rakastavan kodin harrasteratsuna. Ei tammaa pitänyt astuttaa, mutta viereisen suomenhevosorilaitumen kanssa oli käynyt pieni kämmi aidan hajotessa. Niinhän siinä sitten lopulta kävikin että vuotta myöhemmin Unelmiin Eksynyt varsoi mustan tammavarsan.

Sukuselvityksestä kokonaisuudessaan kiitos VRL-00096

Jälkeläiset

Rokka on käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille suomenhevostammoille. Ori periyttää mahdollisesti pientä kokoaan sekä potentiaalia niin kouluun kuin esteille.

 

2.11.2017 tamma Vuornan Hattarakerma : KTK-III, SLA-I, KRJ-I & ERJ-I
29.11.2017 tamma Vuornan Hupsis
8.12.2017 tamma Kaunon Kukkahattara : KTK-III

Meriitit

KTK-III

Voikkopallomme kantakirjattiin Suomenhevosten tilaisuudessa joulukuun 20.päivä 2017 kolmannella palkinnolla pistein 68p.

ERJ-I

31.7.2018 Rokka kävi Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa jossa se palkittiin ensimmäisellä palkinnolla yhteensä 101,5 pisteellä!

SLA-I

Rokka on palkittu Suomenhevosten laatuarvostelussa elokuussa 2018 ensimmäisellä palkinnolla ja pistein 12 + 20 + 22 + 20 + 20 = 94p.

KRJ-I

Marraskuussa 2018 palkittu Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla pistein 101,5p.

Kilpailutiedot

KRJ:n alaiset kouluratsastuskisat, helppo B
♡ Sijoituksia yhteensä 42, joista 8 luokkavoittoa
ERJ:n alaiset esteratsastuskisat, 90cm
♡ Sijoituksia yhteensä 42, joista 5 luokkavoittoja
Cupit ja muut sijoitukset
Ei muita sijoituksia tai näyttelytuloksia.

Avaa laajemmat kilpailutiedot tästä

Kilpailutulokset : 42 sijoitusta KRJ

15.06.2017 Koistila Helppo B - 04/40
20.06.2017 Koistila Helppo B - 01/40
15.07.2017 Koistila Helppo B - 03/30
17.07.2017 Koistila Helppo B - 04/30
19.07.2017 Koistila Helppo B - 02/30
06.09.2017 Koistila Helppo B - 04/30
11.09.2017 Koistila Helppo B - 05/30
15.09.2017 Koistila Helppo B - 02/30
20.09.2017 Koistila Helppo B - 01/30
16.09.2017 Maana Helppo B - 05/30
27.09.2017 Maana Helppo B - 01/30
02.10.2017 Maana Helppo B - 05/30
25.09.2017 Vuorna Helppo B - 04/40
26.09.2017 Vuorna Helppo B - 01/40
01.10.2017 Härdelli Helppo B - 05/30
08.10.2017 Härdelli Helppo B - 03/30
01.11.2017 Teilikorpi Helppo B - 01/30
16.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
17.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
17.11.2017 Vuorna Helppo B - 03/30
26.10.2017 Team J&K Helppo B - 02/38
21.07.2017 Koistila Helppo B - 04/30
22.07.2017 Koistila Helppo B - 05/30
23.07.2017 Koistila Helppo B - 05/30
24.07.2017 Koistila Helppo B - 01/30
20.09.2017 Koistila Helppo B - 01/30
22.09.2017 Koistila Helppo B - 05/30
26.09.2017 Koistila Helppo B - 05/30
28.09.2017 Koistila Helppo B - 02/30
05.10.2017 Maana Helppo B - 01/30
07.10.2017 Maana Helppo B - 02/30
14.10.2017 Maana Helppo B - 05/30
14.10.2017 Vuorna Helppo B - 02/30
14.10.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
15.10.2017 Vuorna Helppo B - 02/30
06.11.2017 Teilikorpi Helppo B - 04/30
10.11.2017 Teilikorpi Helppo B - 06/30
01.11.2017 Vuorna Helppo B - 05/30
05.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
05.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
09.11.2017 Vuorna Helppo B - 03/30
03.11.2017 Team J&K Helppo B - 03/38

Kilpailutulokset : 42 sijoitusta ERJ

15.06.2017 Cadogan 80 cm - 05/30
17.06.2017 Cadogan 80 cm - 03/30
18.06.2017 Cadogan 80 cm - 05/30
21.06.2017 Cadogan 80 cm - 02/30
22.06.2017 Cadogan 80 cm - 04/30
29.08.2017 Raatteen 90 cm - 03/30
02.09.2017 Raatteen 90 cm - 02/40
05.09.2017 Raatteen 90 cm - 04/40
06.09.2017 Raatteen 90 cm - 05/40
26.09.2017 Reiter 90 cm - 04/30
01.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
02.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
04.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
02.10.2017 Roscoff 90 cm - 05/30
04.10.2017 Roscoff 90 cm - 05/30
13.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
13.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
16.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
22.10.2017 Vuorna 90 cm - 05/30
22.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
22.10.2017 Moana 80 cm - 03/40
24.06.2017 Cadogan 80 cm - 04/30
26.06.2017 Cadogan 80 cm - 02/30
07.06.2017 Daelwyn 90 cm - 04/34
10.06.2017 Daelwyn 90 cm - 02/34
10.06.2017 Daelwyn 90 cm - 05/34
06.09.2017 Raatteen 90 cm - 03/40
07.09.2017 Raatteen 90 cm - 03/40
07.09.2017 Raatteen 90 cm - 05/40
27.09.2017 Reiter 90 cm - 04/30
28.09.2017 Reiter 90 cm - 05/30
05.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
05.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
08.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
08.10.2017 Roscoff 90 cm - 01/30
09.10.2017 Roscoff 90 cm - 04/30
23.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
25.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
27.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
29.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
23.10.2017 Moana 80 cm - 02/40
25.10.2017 Moana 90 cm - 03/40

Rokan päiväkirja

21.4.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Huh, tänään on ollut ihan hurjan jännittävä päivä; aamutuimaan meille muutti älyttömän ihana suomenhevostamma Tylli ja iltapäivällä, pahimman räntäsäteen hellitettyä ja auringonkin jo hiuka kurkatessa pilvien takaa, upea pienhevosori Herra Hattarainen! Olin jättänyt orista ostotarjouksen reilu viikko aiemmin ja olin pyörtyä ihmetykseen ja ihastukseen kun orin kasvattaja otti meihin yhteyttä ilmoittaakseen että Herra Hattarainen voisi muuttaa meille Vuornaan! Koko homma tuntui ihan älyttömältä ja täyttä häkää alettiinkin sitten valmistelemaan orin muuttoa. Tänään Herra Hattarainen sitten körötteli paikalle Syndurin trailerissa. Pajukin suhtautui orin muuttoon täynnä intoa ja tarmoa, vaikka välillä hän oli ottanut asiakseen hiukan toppuutella piekkarifanitustani ja niiden hamstraamista - vaikka eihän meillä niitä vielä edes kovin paljoa ole (tai ei ainakaan tarpeeksi)! Hattarainen tutkaili uutta kotiaan utelias pilke silmissään ja suhtautui varsin rohkeasti uuteen tilanteeseen. Veimme orin rauhoittumaan karsinaansa ja itsekin koin kyllä tarvitsevani rauhoittavan kupin kahvia; muuten kärkkyisin poniparan karsinan vieressä lässyttämässä pitkin iltaa. Entisen omistajansa kanssa Hattarainen on kilpaillut jo esteratsastuksen parissa muutamia startteja, joten mielenkiinnolla odotellaan miten meillä lähtee yhteistyö orin kanssa sujumaan!

8.5.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Hattaraisen, eli Rokan, kotiutuminen on sujunut vallan sutjakkaan ja hienosti! Kauniin värityksensä puolesta Rokka sai oitis laajan ihailijakunnan, jolle ei tunnu loppua näkyvän herran upean luonteen paljastuttua! Rokka käyttäytyy mallikkaasti tilanteessa kuin tilanteessa ja sitä on mukava kenen tahansa käsitellä. Tänään harjoiteltiin orin kanssa hiukan maastakäsin työskentelyä, trenattiin peruuttamista ja luoksetuloa sekä hiukan seuraamista niin käynnissä kui ravissa. Rokka on todella herkkä reagoimaan ja seuraa tarkkaavaisesti käsittelijänsä antamia pyyntöjä. Täytyy kyllä myöntää, että maastakäsin harjoitteleminen on vaikuttanut mahdottoman positiivisesti myös ratsutyöskentelyyn ja ori on huomattavasti rennompi harjoitusten myötä. Toivotaan että päästään vielä loppukesästä osallistumaan niin koulu- kuin estekisoihin, sillä kovasti kyllä kutkuttaa nähdä miten Rokan kisaura lähtee täällä meillä jatkumaan!

1.8.2017 - Estevalmennus, valmentajana Eliel (Liia)

Voikko piekkariori Hattarainen eli Rokka hurmasi kyllä välittömästi upealla ulkomuodollaan, vaikka vannoutunut hevosihminen olenkin. Liia vaikutti niin tyytyväiseltä uuteen poniinsa, etten kuitenkaan vaivautunut hehkuttamaan oria sen kummoisemmin kuin toteamalla että "kovin on hattarainen kyllä juu". Liialle valmennukseni ovat jo tuttua kauraa ja ratsukko oli ollut lämmittelemässä jo hyvän aikaa ennen saapumistani, joten päästiin melkein heti aloittamaan puomi- ja kavalettiharjoituksilla. Rokka pisti kyllä parastaan heti alusta saakka eikä ylenkatsonut sen turvan eteen kasattuja puomeja. Uutterasti työskentelevä kaksikko sai hiljaisen hyväksyntäni, jonka jälkeen saatettiin pistää pystyyn pieni rata. Esteet olivat maksimissaan seitsemässäkympissä, eli orin oman koulutustason alapuolella, mutta tuskinpa ne silti vielä ihan mitään lastenleikkiäkään ratsukolle olisivat. Ensimmäiset kolme pystyä olivat melko yksinkertaisia, niiden jälkeen tuli tiukka käännös ja muuri, jonka jälkeen käännyttiin suoraan sarjalle. Ensimmäisellä suorituskerralla vauhti putosi tiukan käännöksen aikana aivan minimiinsä, joten Liiakin näki parhaaksi kääntää Rokka pois muurilta. Uuden yrityksen jälkeen päästiin jo muurin yli (joskin haparoiden) ja sarjakin sujui jotenkuten. Ratsastaja sai kyllä noottia riittämättömästä valmistelusta, liian löyhistä avuista ja puolinukuksissa olemisesta. Toisella kerralla jo lievästi punehtunut Liia pisti neuvot korvan taakse ja ratsukko onnistui saamaan puhtaan radan aikaiseksi. Vielä suoritusta sai hioa käännöksen osalta, sillä Rokka tuli edelleen turhan löysästi käännöksen ja hiukan vinossa muurille. Keskityttiin hetki pelkästään tähän kaikkein ongelmallisimpaan kohtaan radasta ja kun se alkoi sujua, koitettiin rataa vielä kokonaisuutena. Nyt suoritus oli huomattavasti parempi, Rokka pääsi hyppäämään varmemmin ja aikakin lyheni varmasti vaikka ja kuinka! Päästin tällä erää kaksikon loppuverkoille, parin päivän päästä saapuisin taas heitä kutienkin piinaamaan!

4.8.2017 - Estevalmennus, valmentajana Eliel (Liia)

Toisena valmennuspäivänä aurinko helotti ja lämpöä riitti! Kentälle saapuessani Rokka liihotti pitkin kenttää riemukas loiste silmissään ja hurjaa tahtia - Liia koetti parhaansa mukaan saada oria hillittyä ja pitää yllä edes jokseenkin järkevää vauhtia. Pohdiskelin että melkoinen muutos sitten parin päivän takaiseen valmennukseen. Laukattiin lämmittelyjen aikana ihan reippaasti molempiin suuntiin ennen kuin edes harkittiin esteiden pariin siirtymistä ja ensimmäiset pystyt olivat aivan minimaalisen pieniä. Kun yksittäisiä esteitä oli ylitetty ja meno alkoi rauhoittua, kokosin radan, jossa pääosaa näyttelivät huolelliset lähestymiset ja paikoitellen mahdollisimman hitaat lähestymiset tasapainon säilyttämiseksi. Tiesin että tässä radassa saattaisi olla kaksikolle haastetta, joten esteet jäivät korkeuden suhteen huomattavasti Rokan tason alle. Rataan tutustuminen sujui hyvin, hypättiin pieniä osia radasta ja keksityttiin vaikeisiin osiin yksitellen. Jännitys laukesi onneksi jo ensimmäisen esteen jälkeen ja kaksikko saattoi keskittyä työhönsä kunnolla, huh. Ensimmäisellä ylityskerralla kävi kuten olin olettanutkin; vauhtia oli liikaa ja jo radan puolivälissä Rokka oli kieltää esteelle tultaessa. Tamma käytti kuitenkin taianomaisia hyppääjänkykyjään ja loikkasi ratsastajalle varsin epämukavan näköisesti esteen yli. Loppurata sujui melkoisessa hutiloinnissa jota oli ikävä seuratakin. Pureuduttiin ensimmäisellä kerralla tulleisiin ongelmakohtiin ja koetettiin rohkeasti uudestaan; muutamien toistojen jälkeen alkoi homma sujua taas tosi hienosti! Rokalla on todella vahva hyppy ja se ponnistaa varmasti, mikä helpottaa huomattavasti suoritusta vaikka valmistelu ei olisikaan kaikkein huolellisin. Lopulta jouduin enää korjailemaan vain ratsastajan hutilointi ja Rokka suoritti oman osuutensa todella tunnollisesti ja hyvin. Hiottiin lopputunti suoritusta aina vaan paremaksi kunnes ratsukko oli niin puhki ja poikki, että hellyin päästämään heidät loppuverkoille. Todella hieno suoritus kuitenkin kaikenkaikkiaan. Loppuverkoilla ratsukko sai käyttää ihan reippaasti aikaa ja Rokkakin malttoi ravailla ympäri kenttää ihan järkevää vauhtia ilman minkäänlaista kaahotusta.

10.3.2018 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia

Tänään treenattiin Rokan kanssa kouluradalla ihan huvin ja urheilun vuoksi. Rokalla ei aikoihin olla tehty mitään kovin vaativia koulujuttuja kun kisaurakin on jo taakse jäänyttä elämää. Energiaa oli eläkeläisellä vaikka kaikille muille tallin ratsuille jakaa, joten ratsastaja joutui koville heti ensikättelyssä. Alkuverkkoihin käytettiin runsaasti aikaa ja kun ori ei enää ollut juosta alta pois, saatettiin aloitella taivuttelulla, asetuksilla ja siirtymisillä käynnistä raviin ja aina pysähdyksiin saakka. Rokka asettui hienosti ja kuunteli ratsastajaa hyvin, liikkui nätsit ja ainakin yritti parhaansa olla ratsastajalleen mieliksi. Aina ei keskittyminen ihan riittänyt lisäysten jälkeen hidastamaan ja pysöhdyksissä oli vähän ongelmaa, mutta kun pitkään yritettiin ja vain toistettiin niin kyllä se siitä sitten vihdoin alkoi sujua! Kolmikaarisella treenattiin lisää asetuksia ja reittejä, kaaret menivät hyvin, samoin suoristukset. Tehtiin suoristuksissa vielä pysähdyksiä ja viiden askeleen peruutuksia, jotka nekin alkoivat sujua kun isoimmat energiat oli saatu pois alta, mahtavaa! Laukka nousi kuin tykinsuusta ja sitä saatiin alkuunsa kyllä jarrutella ihan kunnollakin. Haettiin sopivaa tahtia ja rytmiä laukkaan, tehtiin muutamia vaihtoja ja paljon ympyröitä. Rokka toimi kyllä vallan hienosti koko tunnin noin niinkuin yli-innokkaaksi eläkeläiseks! Hurjan ylpeitä saadaan kyllä meidän voipallosta olla! Loppuverkat sujuivat rennosti ja ratsastaja uskalsi jo antaa ohjaakin hevoselle ilman pelkoa että se lähtisi kiskomaan hurjaa vauhtia pitkin kenttää. Tästä valmennuksesta kiitokseksi Rokka kyllä ansaitsee tallilla muutaman ylimääräisen omenapalan!