Herra Hattarainen

♡ KTK-III

Virallinen nimi: Herra Hattarainen, "Rokka" Syntynyt: 25.12.2016 (3v. 25.1.2017)
Rek.nro: VH17-018-0403 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevonen, ori
Säkäkorkeus: 142 cm Väritys: Voikko
Tuoja: VRL-00096 Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Helppo A, re 90 cm Saavutukset: KTK-III

Candy Floss And Ice Cream! My Own Little Cloud!

Paatuneelle ja valitettavasti ylikasvaneelle poni-ihmiselle pienhevoset ovat vastaus rukouksiin ja niitä meidän talliin onkin viimeaikoina muuttanut aikamoinen konkkaronkka. Herra Hattarainen on yksi suosikkihevosteni joukkoon itsensä änkenyt ja tuuppinut ponipahanen, yhtä korea ja kultainen sisältä kuin ulkoakin. Ori herätti heti melkoista huomiota täällä meidän kulmilla komean voikon värityksensä ja pöyhkeän tukkansa ansiosta. Rokka on onneksi sellainen persoona, että sitä ei todellakaan ihmisten seura tai läsnäolo haittaa ja se osaakin karsimaattisella olemuksellaan olla huomion keskipisteessä. Ainakin niin kauan kuin rapsutuksia ja herkkuja riittää!

Rokassa on jotain sellaista salaperäistä charmia jolla se saa hevostyttöjen sukat pyörimään jaloissa, eikä varmasti ole siltä temppu eikä mikään saada itselleen ylimääräisiä herkkupaloja aina kun vaan omistajan silmä välttää. Onneksi Rokka ei tästäkään huolimatta ole omaksunut itselleen huonoja tapoja vaan on aina yhtä hyväkäytöksinen kuin aina ennenkin.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Kapteeni Koukku
sph, 146 cm, vkko
ii. Väinö
sph, 147 cm, vkko
iii. Myrskypääsky
iie. Taikavarpu
ie. Laventeli
sph, 142 cm, rt
iei. Unikulkija
iee. Teetaika
e. Hattaraunelma
sph, 142 cm, rtkm
ei. Ryökäle
sph, 145 cm, rt
eii. Jackpot
eie. Aurinkokulta
ee. Unelmiin Eksynyt
sph, 148 cm, rtkm
eei. Linnunrata
eee. Lysti-Lumo

Esittelyssä Herra Hattaraisen vanhemmat

ISÄ ♡ Kapteeni Koukku on saanut nimensä Peter Panin mukaan kasvattajan ollessa ihastunut klassisiin satuihin. Komea tummanpuhuvan musta ori herätti ihastusta siellä missä ikinä liikkuikin, eikä ihme. Ori oli hyvärakenteinen ja erittäin hyväliikkeinen. Nelivuotiaana Koukku kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle pienhevossuunnalle saaden korkeat pisteet ratsastettavuudesta sekä käytöksestä. Koukku oli harvinaisen tasainen oriksi. Orilla olisi varmasti ollut potentiaalia mihin tahansa, mutta koska omistaja oli vannoutunut kouluratsastaja niin sinne myös orin tie vei. Koukku kehittyi hitaasti urallaan, sillä orilla oli vaikeuksia sopeutua meluisiin kilpapaikkoihin, jonka seurauksena kisasuoritukset kärsivät jonkin aikaa. Vuotta myöhemmin ori alkoi kuitenkin pärjäämään ja nopeasti kohosikin kilpailemaan kansallisella tasolla vaativissa luokissa sijoittuen monesti ruusukesijoille. Kahdeksan vuoden iässä orille haettiin astutuslupaa. Ensimmäisenä vuotena Koukku astui vain viitisen tammaa sillä sinä vuonna oli kova oritarjonta. Myöhempinä vuosina tammoja virtasi tasaiseen tahtiin ensimmäisten jälkeläisten syntyessä. Suurin osa Koukun jälkeläisistä oli perinyt isänsä tumman värityksen sekä tasaisen luonteen.

EMÄ ♡ Hattaraunelma oli pienikokoinen pullukka pienhevostamma jota ei oltu hyvällä rakenteella siunattu, mutta tamma oli äärimmäisen hyväsydäminen ja ystävällinen, johon ei vain voinut olla ihastumatta. Myönnettäköön että Hattaraunelma saattoi talvisin näyttää enemmän isolta ponilta kuin suomenpienhevoselta. Tammalla oli pehmeät ja joustavat liikkeet, joka teki Hattaraunelmasta mukavan ratsun. Hattaraunelma kantakirjattiin nuoruuspäivinään kolmannelle kantakirjapalkinnolle pienhevossuunnalle, pian kantakirjauksen jälkeen tamma myytiin toiselle puolelle Suomea harrastetallille. Hattaraunelmasta tuli nopeasti pienen tallin suosikki ja omistajansa puskaratsu. Tammaa ei pitänyt varsottaa, mutta naapuritilalla oli vieraisilla komea pienhevosori, josta omistaja oli aina pitänyt. Niinpä tamma käytettiin varuiksi testeissä ja kun Hattaraunelma sai terveen paperit, oli aika varata astutus. Tamma tiinehtyikin ensimmäisellä yrittämällä. Tiineys meni hyvin ja lopulta tamma varsoi mustan terveen orivarsan. Vuosi varsomisen jälkeen Hattaraunelma menehtyi äkillisesti syöpään.

...ja muut lähisukulaiset

II ♡ Väinö oli Koukun tavoin musta ori, itseasiassa näissä kahdessa oli hämmästyttävän paljon samaa näköä, erona vain sentin kokoero ja Väinön mielettömän tuuhea harja. Väinö ei ollut ikinä saavuttanut suurta suosiota suomenhevosten keskuudessa, vaikka ori oli hyväliikkeinen ja -rakenteinen, niin orilla ei juurikaan kilpailtu. Väinö kantakirjattiin toiselle palkinnolle nuorempana pienhevossuunnalle myöskin. Orin kuvailtiin olevan hyvin laiskanpulskea, joka söi lähes kantavan tamman verran lihomatta kuitenkaan lainkaan. Väinö syntyi Pohjois-Karjalaan pienyrittäjälle, josta ori myytiin parivuotiaana pääkaupunkiseudulle harrasteratsuksi. Omistaja ei välittänyt kilpailemisesta lainkaan, mutta ymmärsi kuitenkin mustan pienhevosen jalostusarvon. Ilmeisesti omistajalla ei ollut myöskään todellisuudentajua, vaikka Väinö vietiin kantakirjattavaksi niin omistaja ei ymmärtänyt että pelkkä kantakirjaus ei riittäisi vaan olisi tarvittu myös kilpatuloksia. Väinölle haettiin astutuslupa ja ori olikin tarjolla jalostukseen monta vuotta. Kukaan ei oikein jaksanut kiinnostua mustasta orista, jonka jalostusmaksut olivat huomattavia ilman kilpailutuloksia. Eräs värikasvattaja kiinnostui Väinöstä astuttaen pari tammaansa orilla. Näiden parin tamman lisäksi Väinö astui kolme muuta tammaa. Nykyisin ori viettää eläkepäiviään pääkaupunkiseudulla.

IE ♡ Laventeli oli rautias pienhevostamma, joka muistutti ulkomuodoltaan huomattavasti enemmän hevosta kuin ponia. Tamma oli hyvin urheilullisen näköinen ja pitkäjalkainen. Lisäksi tammalla oli hyvin suuri pää, joka ei näyttänyt lainkaan kuuluvan muuhun hevoseen. Laventeli oli hyvin hassunnäköinen elikko, mutta oli poikkeuksellisen lahjakas esteratsu. Tamma kohosi hyvin nopesti urallaan kansalliselle tasolle asti hyppäen korkeimmillaan 130cm ratoja päihittäen jopa sirot puoliveriset. Tamma todella rakasti hyppäämistä ja se myös näkyi kisasuorituksissa! Laventelin ura sai karun lopun tamman murtaessa takajalkansa kolmesta kohtaa auto-onnettomuudessa. Tammasta ei ollut enään ikinä hyppäämään, mutta harrasteratsuksi kyllä. Omistaja päätti astuttaa tamman kun jalka oli kohtuullisen hyvin parantunut. Kaikkien iloksi tamma tiinehtyikin varsoen lopulta terveen varsan. Laventeli varsoi yhteensä kuusi kertaa, joista kaksi oli perinyt emänsä hyppylahjat.

EI ♡ Ryökäle oli suurimerkkinen rautiaansabino pienhevosori. Ryökäle oli hyvin rotevarakenteinen, joka liikkui kokoisekseen harvinaisen sulavasti. Ryökäle oli kotoisin kasvattajalta, joka oli tunnettu laadukkaista suomenhevosistaan. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja sai erityisen hyvät pisteet tasapainoisesta sekä nöyrästä luonteestaan. Ori oli oikea monilahjakkuus, joka pärjäsi missä tahansa. Ryökäle kilpaili niin este-, kenttä-, koulu- kuin valjakkokisoissakin hyvällä menestyksellä. Sana kiri nopeasti erikoisesta orista ja kun Ryökäleelle saatiin viimein astutuslupa, oli tammoja jonoksi asti. Harmillisesti vain harva jälkeläisistä peri isänsä suurimerkkisyyden sekä monilahjakkuuden.

EE ♡ Unelmiin Eksynyt oli lähes hevoskokoinen ruunikko tamma, mutta tyypillisen pienhevosennäköinen. Tammalla oli pyöreä olemus, kauniit suuret silmät sekä sinnikkyyttä enemmän kuin monella hevosella yhteensä. Tamman historiasta ei tiedetä paljoakaan, ainoastaan sen mitä papereissa lukee. Unelmiin Eksynyt syntyi lähellä rannikkokaupunkia, josta tamma myytiin vuotiaana etelään. Unelmiin Eksynyt ei sopinutkaan omistajansa käyttötarkoituksiin, joten kolmivuotiaana tamma myytiin taas, tällä kertaa toiselle puolelle Suomea. Taaskaan ei tammarukalla ollut onni myötä vaan tamma myytiin, ja taas myytiin. Kun Unelmiin Eksynyt täytti sitten kymmenen vuotta, oli tamma vaihtanut kotia kuin sukkia sitten vuotiaasta lähtien. Kukaan ei tiedä kuinka monta kertaa tamma lopulta myytiin, kunnes lopulta tamma löysi itselleen rakastavan kodin harrasteratsuna. Ei tammaa pitänyt astuttaa, mutta viereisen suomenhevosorilaitumen kanssa oli käynyt pieni kämmi aidan hajotessa. Niinhän siinä sitten lopulta kävikin että vuotta myöhemmin Unelmiin Eksynyt varsoi mustan tammavarsan.

Sukuselvityksestä kokonaisuudessaan kiitos VRL-00096

Jälkeläisinfo

Rokka on yleispainotteisesti koulua ja esteitä kilpaileva pienhevosori joka on harkitusti käytettävissä jalostukseen. Ori periyttää hyvää ratsastettavuutta sekä mahdollisesti voikkoa väritystään.  

2.11.2017 t. Vuornan Hattarakerma (e. Kermakaneli)
29.11.2017 t. Vuornan Hupsis (e. Hups)
8.12.2017 t. Kaunon Kukkahattara (e. Lumikukka)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

21.4.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Huh, tänään on ollut ihan hurjan jännittävä päivä; aamutuimaan meille muutti älyttömän ihana suomenhevostamma Tylli ja iltapäivällä, pahimman räntäsäteen hellitettyä ja auringonkin jo hiuka kurkatessa pilvien takaa, upea pienhevosori Herra Hattarainen! Olin jättänyt orista ostotarjouksen reilu viikko aiemmin ja olin pyörtyä ihmetykseen ja ihastukseen kun orin kasvattaja otti meihin yhteyttä ilmoittaakseen että Herra Hattarainen voisi muuttaa meille Vuornaan! Koko homma tuntui ihan älyttömältä ja täyttä häkää alettiinkin sitten valmistelemaan orin muuttoa. Tänään Herra Hattarainen sitten körötteli paikalle Syndurin trailerissa. Pajukin suhtautui orin muuttoon täynnä intoa ja tarmoa, vaikka välillä hän oli ottanut asiakseen hiukan toppuutella piekkarifanitustani ja niiden hamstraamista - vaikka eihän meillä niitä vielä edes kovin paljoa ole (tai ei ainakaan tarpeeksi)! Hattarainen tutkaili uutta kotiaan utelias pilke silmissään ja suhtautui varsin rohkeasti uuteen tilanteeseen. Veimme orin rauhoittumaan karsinaansa ja itsekin koin kyllä tarvitsevani rauhoittavan kupin kahvia; muuten kärkkyisin poniparan karsinan vieressä lässyttämässä pitkin iltaa.

Kilpailumenestys (42 sijoitsta KRJ)

15.06.2017 Koistila Helppo B - 04/40
20.06.2017 Koistila Helppo B - 01/40
15.07.2017 Koistila Helppo B - 03/30
17.07.2017 Koistila Helppo B - 04/30
19.07.2017 Koistila Helppo B - 02/30
06.09.2017 Koistila Helppo B - 04/30
11.09.2017 Koistila Helppo B - 05/30
15.09.2017 Koistila Helppo B - 02/30
20.09.2017 Koistila Helppo B - 01/30
16.09.2017 Maana Helppo B - 05/30
27.09.2017 Maana Helppo B - 01/30
02.10.2017 Maana Helppo B - 05/30
25.09.2017 Vuorna Helppo B - 04/40
26.09.2017 Vuorna Helppo B - 01/40
01.10.2017 Härdelli Helppo B - 05/30
08.10.2017 Härdelli Helppo B - 03/30
01.11.2017 Teilikorpi Helppo B - 01/30
16.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
17.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
17.11.2017 Vuorna Helppo B - 03/30
26.10.2017 Team J&K Helppo B - 02/38
21.07.2017 Koistila Helppo B - 04/30
22.07.2017 Koistila Helppo B - 05/30
23.07.2017 Koistila Helppo B - 05/30
24.07.2017 Koistila Helppo B - 01/30
20.09.2017 Koistila Helppo B - 01/30
22.09.2017 Koistila Helppo B - 05/30
26.09.2017 Koistila Helppo B - 05/30
28.09.2017 Koistila Helppo B - 02/30
05.10.2017 Maana Helppo B - 01/30
07.10.2017 Maana Helppo B - 02/30
14.10.2017 Maana Helppo B - 05/30
14.10.2017 Vuorna Helppo B - 02/30
14.10.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
15.10.2017 Vuorna Helppo B - 02/30
06.11.2017 Teilikorpi Helppo B - 04/30
10.11.2017 Teilikorpi Helppo B - 06/30
01.11.2017 Vuorna Helppo B - 05/30
05.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
05.11.2017 Vuorna Helppo B - 04/30
09.11.2017 Vuorna Helppo B - 03/30
03.11.2017 Team J&K Helppo B - 03/38

Kilpailumenestys (42 sijoitsta ERJ)

15.06.2017 Cadogan 80 cm - 05/30
17.06.2017 Cadogan 80 cm - 03/30
18.06.2017 Cadogan 80 cm - 05/30
21.06.2017 Cadogan 80 cm - 02/30
22.06.2017 Cadogan 80 cm - 04/30
29.08.2017 Raatteen 90 cm - 03/30
02.09.2017 Raatteen 90 cm - 02/40
05.09.2017 Raatteen 90 cm - 04/40
06.09.2017 Raatteen 90 cm - 05/40
26.09.2017 Reiter 90 cm - 04/30
01.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
02.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
04.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
02.10.2017 Roscoff 90 cm - 05/30
04.10.2017 Roscoff 90 cm - 05/30
13.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
13.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
16.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
22.10.2017 Vuorna 90 cm - 05/30
22.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
22.10.2017 Moana 80 cm - 03/40
24.06.2017 Cadogan 80 cm - 04/30
26.06.2017 Cadogan 80 cm - 02/30
07.06.2017 Daelwyn 90 cm - 04/34
10.06.2017 Daelwyn 90 cm - 02/34
10.06.2017 Daelwyn 90 cm - 05/34
06.09.2017 Raatteen 90 cm - 03/40
07.09.2017 Raatteen 90 cm - 03/40
07.09.2017 Raatteen 90 cm - 05/40
27.09.2017 Reiter 90 cm - 04/30
28.09.2017 Reiter 90 cm - 05/30
05.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
05.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
08.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
08.10.2017 Roscoff 90 cm - 01/30
09.10.2017 Roscoff 90 cm - 04/30
23.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
25.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
27.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
29.10.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
23.10.2017 Moana 80 cm - 02/40
25.10.2017 Moana 90 cm - 03/40

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.12.2017
Kantakirjattu Suomenhevosten kantakirjatilaisuudessa joulukuussa 2017
kolmannella palkinnolla pistein 17 + 17 + 17 + 17 = 68p., KTK-III

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015