Hups

Virallinen nimi: Hups, "Huppu" Syntynyt: 14.8.2017 (4v. 14.9.2017)
Rek.nro: VH17-018-1971 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevonen, tamma
Säkäkorkeus: 136 cm Väritys: Hopeanruunikko
Kasvattaja: Juntusen Suomalaiset Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Ylesipainote, Helppo B & Noviisi & 90 cm Saavutukset: -

Beauty starts in your head, not in your mirror!

"Onko toi russi vai mikä?" oli Pajun ensimmäinen kommentti kun Hups köpsötteli kaikessa rauhassa ulos trailerista. Täytyy myöntää että ihan pikkasen loukkaannuin ja punehtuneena tökkäsin Pajua käsivarteen. Hups on toki hiukan vaatimattoman näköinen ja sen tukka on aina takussa, mutta ihan älyttömän suloinen se silti on. Ja pienestä koosta huolimatta ratsuna Huppu on vertaansa vailla! Tamma on koulutettu niin ratsuksi kuin ajoonkin, joten sen kanssa päästään kilpailemaan ja harrastamaan tosi monipuolisella skaalalla. Vähääkään en epäile etteikö Hupun kanssa tultaisi keräämään hienoa menestystä kisakentillä, ei sitä kaikkien hevosten tarvitse olla niitä kedon kauneimpia kukkasia.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Haverisen Kuupelko
141 cm, hprn
ii. Kuurtamo
143 cm, rn
iii. Kuivelo
iie. Morsmaikku
ie. H.H. Hutiveti
137 cm, hprt
iei. Topaasin Hosuli
iee. Veela
e. Hopsansaa
134 cm, rn
ei. Nukaata
138 cm, rn
eii. Nero
eie. Sinisilmä
ee. Humppahelmi
133 cm, rt
eei. Hovin Humpataan
eee. Toivohelmi

Jälkeläisinfo

Hups on yleispainotteisesti koulua,esteitä sekä valjakkoa kilpaileva pienhevostamma joka on harkitusti käytettävissä jalostukseen. Periyttänee pientä kokoaan sekä rauhallista luonnettaan.  

29.11.2017 t. Vuornan Hupsis (e. Herra Hattarainen)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

1.2.2018 - Estevalmennus Loitsulassa, kirjoittajana Liia & VRL-VRL-14586
Hupun kanssa ei aiemmin ollakaan käyty esteillä tallin ulkopuolella valmentautumassa, joten tunnelma oli melkoisen jännittynyt kun paikalle päästiin. Valmentajallemme kerroin Hupun olevan hurjan ihana ja symppis tamma, ehdottomasti yksi suosikeistani ja tamman kanssa onkin päästy hyvälle alulle kisauksenkin suhteen. Esteillä kaivataan vielä hienosäätöä ja tiettyä varmuutta jota varmasti kokemuskin sitten aikanaan tuo. Huppu oli heti valmennuksen alusta saakka ihan vireä, alkuunsa se vaikutti yhtälailla jännittyneeltä kuten ratsastajansakin, mutta siinä lämmitellessä alkoi meno onneksi rauhoittua. Yksittäisillä esteillä suoritukset tuntuivat tasaisilta ja varmoilta. Radoille siirryttäessä huomasin että vauhti tuntui esteiden välillä putoavan turhankin paljon, askeleet menivät hiukan sekaisin ja huolimattomuusvirheitä esiintyi. Täytyi oikein skarpata ja pistää Huppuun hiukan vauhtia jottei meitä naurettaisi pellolle koko valmennuksesta, mutta pienen herättelyn jälkeen Huppu alkoi liikkua reippaammin ja ryhdikkäämmin eteen. Kun vauhti pysyi vaadittuna, tuntui suorituskin heti paljon paremmalta! Luottamuskin nousi kohisten kun saatiin muutama kehukin matkanvarrelta, eiköhän mekin Hupun kanssa vielä tulla ruusukkeita estekisoistakin napsimaan! Näin valmennuksen pitäjä meidän ryhmää kommentoi:
"Helmikuinen valmennus oli täyttynyt mukavaa tahtia, kaikkien ratsukoiden kävellessä kentällä katselin heitä kentän reunalta toppavaatteisiin verhoutuneena. Esteitä kannattimille nostellessaan hän kyseli valmennettaviltaan hieman heidän hevosistaa. Jannican hevonen Veikko lompsi kaviouraa hitaanpuoleisesti, ja sellainen Jannica kertoikin hevosensa olevan - rauhallinen ja hitaastilämpenevä. Valmennuksen toinen täykkäri, kimo Inna taasen vaikutti innokkaalta, hieman hermostuneelta. Ponikokoa kentällä edustivat piensuokki Hups ratsastajansa Liian kanssa, sekä Perho sekä ratsuponinsa Roi. Hups eli Huppu oli Liian mukaan symppis ja maailman ihanin, olin kyllä täysin samaa mieltä katsellessani vireän tamman liikettä käynnin verryttelyssä. Nuori poni Roi taas hädintuskin oli päästänyt ratsastajaa selkäänsä kentälle tullessaan, niin innokas se oli ollut liikkumaan. Perho kertoi Roin olevan taitava hyppääjä, samaan aikaan pon hänen allaan singahti raville kerran jos toisenkin.
Kun tutustuminen hevosiin ja ratsastajiin oli suoritettu, ja nelikko oli verrytellyt pikaisesti, omaan tahtiinsa niin käynnissä kuin ravissakin, oli laukkaverryttelyn vuoro. Kentällä mahtui laukkaamaan hyvin, ratsukot toinen toisensa perään pyörivät ympärilläni keskiympyrällä. Innan ratsastajaa Tildaa muistutin puolipidätteiden tärkeydestä. “Istu vaan syvälle satulaan, hevonen ei karkaa alta! Ja puolipidätteitä, tee vaikka joka toiselle askeleelle! Hiitaammin, niin.” Innan laukka alkoikin rauhoittua Tildan ratsastaessa sitä aktiivisemmin ja tiivistämällä istuntaansa. Myös Liia sai ohjeita puolipidätteiden tekemiseen, mutta myös pohkeiden tuen tärkeyteen. Huppu näytti laukkaavan hieman lapa edellä, eikä ratsastaja saanut sisäpohjetta läpi. Pienellä hienosäädöllä ja aktiivisilla puolipidätteillä Huppu kuitenkin alkoi laukata rehellisesti, pyöristäen itseään. “Muista myös kehua, hieno tamma! Se kuuntelee sinua nyt jo paljon paremmin, hyvää työtä.” Hyppääminen aloitettiin kolmen esteen matalalla sarjalla. Laukka-askelia olin laskenut väliin kaksi. Kerroin tehtävästä ratsastajille, ja muistutin; pienemmillä askelilla kolmekin on aivan oikein, kunhan jokaiseen väliin askelia tulee saman verran. Tehtävälle suuntasivat ensimmäisinä Veikko ja Jannica. “Ratsasta eteen, anna mennä vain! Veikon olisi jo aika herätä tähän päivään.” Neuvoin, kun ratsukko nosti laukan. Muistuttelin Jannicaa myös ohjan tuesta, sillä Veikko valahti pitkäksi heti kun ohja sen sille salli.
“Kun pyydät eteen, pidä kuitenkin tuntuma, jotta hevosella on jotain mitä kohti edetä! Nyt Veikko pääsee vähän liian pitkäksi, joten kerää vain ohjaa ja pidä ne kädessä.” Ratsukon seuraavat hypyt olivatkin jo huomattavasti parempia ja ryhdikkäämpiä, Jannica sai kehua ratsuaan vuolaasti. “Ole vain itse terävämpi sen kanssa, sitä se kaipaa! Halutaan siitä vähän säpäkämpi.” Roi-poni pinkaisi sarjalle ennätysvauhdissa, ja venytti askeltaan väleihin. Kaksi laukka-askelta ensimmäiseen väliin, kolme askelta toiseen, sitten taas kaksi, ja sarjan ensimmäiset puomit kalahtivat maahan. Neuvoin Perhoa ratsastastamaan kentän ympäri laukassa, työstäen sitä hetken, ja yrittämään sitten uudelleen. “Istu vain alas, tiivistä istuntaa niin se ei pääse kauhomaan ja kiihdyttämään.” Samalla nostin itse puomit takaisin kannattimilleen.
“Saa tulla, ei yhtään tuon nopeampaa. Älä heitä ohjaa pois, se tarvitsee tukea!” Laskin myös esteiden laukkavälit ääneen ratsastajaa auttaakseni, vauhtia oli taas mutta suoritus huomattavasti edellistä hillitympi. “Hyyvä, kehu! Sinun ei tarvitse myödätä nuinkaan paljoa, Roi mahtuu kyllä hyppäämään vaikka pitäisitkin enemmän tuntumaa, nämä on pieniä esteitä.” Kaikki olivat suoriutuneet tehtävästä sarjalla, pidimme käyntitauon minun nostellessa myös rataesteitä pystyyn. Ne eivät olleet korkeita, aloitimme kaikille sopivasta 70 senttimetristä. Samalla kerroin radan kulusta; aloitetaan kaikille tutulla sarjalla oikeaan kierrokseen, sen jälkeen vaihdetaan suuntaa yksittäisellä halkaisijaesteellä M-E. Sen jälkeen voi ottaa raville, jos laukka ei vaihdu, mutta pian on oltava taas laukassa! Pitkällä sivulla on pitkän lähestymisen jälkeen pystyeste. Viimeiseksi hypätään halkaisijalla H-B oleva linja, jonka väli on noin neljä tai viisi laukka-askelta. Muiden etsiytyessä kentällä sellasiin paikkoihin, joissa he eivät olleet suorittavan ratsukon tiellä, neuvoin Tildaa taas rauhoittamaan Innan laukkaa. He aloittivat hyvässä tahdissa sarjalla, mutta Innan ottaessa viimeiseen väliin van yhden suuren laukka-askeleen, oli Tilda hevosensa kaulalla alta aikayksikön. Korjaus oli kuitenkin nopea, ja he jatkoivat pystyesteelle halkaisialla. Se hypättiin suurella loikalla, neuvoin Tildaa ottamaan hevosta vähän kiinni ja junttaamaan takamuksen satulaan. Pitkä lähestyminen sai kimon täysiverisen innostumaan, se nosti päätään ja kauhoi kohti estettä. Hyppy oli iso, mutta Tilda sai tamman hyvin takaisin kontrolliin sen jälkeen. Viimeiselle linjalle tultiin kovaa kyytiä, Inna hyppäsi isosti mutta Tilda oli selkeästi varautunut tähän. “Hienoja, isoja hyppyjä ainakin! Pysyt tahdissa hyvin mukana, vaikka toki tempo voisi olla hieman hillitympi. Mutta hyvä, kehu!” Seuraavaksi yrittämään ryhtyivät Huppu sekä Liia. Sarjaestettä lähestyessä vauhti oli hyvä ja tasainen, Huppu hyppäsi sarjan kuin vanha tekijä. Kaarteessa laukka hidastui, Huppu oli alitempoinen.
“Eteen eteen eteen, nyt pitää herätä! Ei voi hypätä tuossa temmossa.” Huppu kiipesi kyllä yli esteestä halkaisijalla, mutta laukka tippui raviin kulmassa. Pitkän lähestymisen pystylle kaksikolla oli hyvin aikaa kiihdyttää, ja Liia ratsastikin hevostaan reippaasti eteen. Pystyeste meni hyvin, ja sen jälkeen tempo pysyikin jo hyvänä. Linjalta kalahti alas ensimmäinen este, mutta sännätessäni nostamaan sitä huudahdin “ei haittaa!”. Linjan välillä Huppu pysyi hereillä ja laukka säilyi mallikkaasti. “Vähän se kaipaa vielä herättelyä, muuten oikein hyvin! Koeta vain itse ennakoida, milloin se on tiputtamassa tempoa, niinkuin vaikka kaarteissa saa ratsastaa rivakasti eteen.” neuvoin Liiaa. Roi ja Perho ratsastivat selkeästi aikaa, ja mikäs siinä. Rata eteni nopeaan tahtiin, mutta Roi oli selkeästi taitava hyppääjä. Pystyn ollessa seuraavana hyppäysvuorossa neuvoin pidättämään ponia, pitkällä ja suoralla lähestymisellä se saisi varmasti lisäpuhtia laukkaansa, joten pidätteet eivät olisi lainkaan pahitteeksi. Perho sai kuin saikin ratsastettua Roin pystylle hitaammassa temmossa, myös viimeinen linja sujui oikein hyvin. “Siltä saisi kyllä ottaa vähän vauhtia pois, niin ehtisit itsekin katsoa, mistä kohdin lähdette hyppyyn. Mutta hyvä, hyvä, sehän osaa kyllä hypätä!” kehuin salamannopeaa ratsukkoa. Jannica oli saanut Veikon heräämään hyvin sarjatehtävälle, mutta radalla vaarana oli hevosen liian pitkäksi valahtaminen. Muistutinkin Jannicaa omasta ryhdistä sekä nopeasta, terävästä jalasta, jolla Veikon laukkaa pitäisi korjata. Rata sujui hienosti ja tasaisesti, kaksikko ei pitänyt kiirettä mutta laukka pyöri kyllä. “Terävä pohje, linjalle pitää päästä hyvässä temmossa, esteiden välissä ei ehdi enää korjata!” neuvoin Jannicaa heidän lähestyessään viimeistä linjaa. Hän ratsastikin hyvin eteen, ja Veikko hyppäsi mallikkaasti.
Kun jokainen oli saanut hypätä radan läpi useampaan kertaan ja olin kaikkien suorituksiin tyytyväinen, oli loppuverryttelyn aika. Se hoitui kaikilta itsenäisesti, suurilla ympyröillä ja eteen alas ratsastaen. Huppu ja Veikko, hitaammat kaverukset olivat virkeinä ja rentoina loppuraveilla, ja ne polkivat hyvin askelia alleen. Inna ja Roi taas vaikuttivat saaneen päästää isoimpia höyryjä ulos, niitä vaikutti olevan nyt helpompi ja mielekkäämpi ratsastaa, sillä molemmat olivat keskittyneitä niille annettuihin tehtäviin. Loppukäynneillä kaikki kehuivat hevosiaan ja minä kaikkia ratsastajia kaikkien kantilta hienosti menneestä valmennuksesta!"

Kilpailumenestys, 42 sijoitusta KRJ

18.12.2017 KRJ Rustvalla Helppo B - 03/40
26.12.2017 KRJ Rustvalla Helppo B - 02/40
18.12.2017 KRJ Moana Helppo B - 02/40
19.12.2017 KRJ Moana Helppo B - 03/40
20.12.2017 KRJ Moana Helppo B - 05/40
20.12.2017 KRJ Moana Helppo B - 05/40
24.12.2017 KRJ Mitar Warmbloods Helppo B - 03/30
25.12.2017 KRJ Mitar Warmbloods Helppo B - 03/30
07.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo B - 07/100
08.01.2018 KRJ Härdelli Helppo B - 02/30
11.01.2018 KRJ Härdelli Helppo B - 05/30
03.01.2018 KRJ KK Lamoca Helppo B - 04/30
07.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 02/30
08.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 02/30
09.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 02/30
10.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 03/30
13.01.2018 KRJ Team J&K Helppo B - 4/40
13.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo B - 3/30
15.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo B - 1/30
21.01.2018 KRJ Roscoff Helppo B - 1/50
23.01.2018 KRJ Roscoff Helppo B - 4/50
02.01.2018 KRJ Brunnby Helppo B - 04/30
03.01.2018 KRJ Brunnby Helppo B - 04/30
04.01.2018 KRJ Brunnby Helppo B - 04/30
07.01.2018 KRJ Brunnby Helppo B - 05/30
08.01.2018 KRJ Brunnby Helppo B - 02/30
22.12.2017 KRJ Ruudin talli Helppo B - 03/40
27.12.2017 KRJ Ruudin talli Helppo B - 01/40
27.12.2017 KRJ Ruudin talli Helppo B - 04/40
06.01.2018 KRJ KK Lamoca Helppo B - 04/30
07.01.2018 KRJ KK Lamoca Helppo B - 03/30
08.01.2018 KRJ KK Lamoca Helppo B - 02/30
19.01.2018 KRJ KK Lamoca Helppo B - 04/30
13.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 05/30
16.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 01/30
21.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 05/30
25.01.2018 KRJ Mustasuo Helppo B - 02/30
19.01.2018 KRJ Team J&K Helppo B - 2/40
16.01.2018 KRJ Mörkövaara Helppo B - 5/30
24.01.2018 KRJ Roscoff Helppo B - 4/50
25.01.2018 KRJ Roscoff Helppo B - 6/50
26.01.2018 KRJ Roscoff Helppo B - 3/50

Kilpailumenestys, 40 sijoitusta ERJ

04.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 03/50
05.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 07/50
10.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 05/50
03.01.2018 ERJ Mörkövaara 80 cm - 06/61
20.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 04/30
20.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 01/30
01.01.2018 ERJ Kingsvalley 80 cm - 02/30
03.01.2018 ERJ Leijonalaakso 90 cm - 2/34
11.02.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 90 cm - 2/30
1.3.2018 ERJ Hengenvaara 90 cm - 1/93
7.3.2018 ERJ Hengenvaara 90 cm - 3/93
4.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 3/30
7.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 2/30
10.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 3/30
2.3.2018 ERJ Roscoff 90 cm - 3/30
18.3.2018 ERJ Roscoff 90 cm - 1/30
23.3.2018 ERJ Brunnby 90 cm - 5/30
26.3.2018 ERJ Brunnby 90 cm - 4/30
6.3.2018 ERJ Thirteen 90 cm - 1/22
24.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 3/30
14.12.2017 ERJ KK Litt 70 cm - 05/40
26.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 07/50
04.01.2018 ERJ Mörkövaara 90 cm - 01/74
23.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 04/30
25.12.2017 ERJ Koistila 80 cm - 01/30
04.01.2018 ERJ Kingsvalley 80 cm - 05/30
16.01.2018 ERJ Kingsvalley 80 cm - 05/30
05.01.2018 ERJ Leijonalaakso 90 cm - 5/34
11.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 6/40
15.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 1/40
23.3.2018 ERJ Turmeltaja 90 cm - 3/40
4.3.2018 ERJ Roscoff 90 cm - 2/30
6.3.2018 ERJ Roscoff 90 cm - 1/30
8.3.2018 ERJ Roscoff 90 cm - 1/30
9.3.2018 ERJ Roscoff 90 cm - 2/30
19.3.2018 ERJ Roscoff 90 cm - 4/30
24.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 3/30
26.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 3/30
28.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 3/30
28.3.2018 ERJ Vuorna 90 cm - 2/30

Kilpailumenestys, 43 sijoitusta VVJ

17.11.2017 VVJ Vuorna - Noviisi - 02/24
17.11.2017 VVJ Vuorna - Noviisi - 01/23
01.12.2017 VVJ Hengenvaara Noviisi - 03/21
05.12.2017 VVJ Hengenvaara Noviisi - 03/21
06.12.2017 VVJ Hengenvaara Noviisi - 04/21
05.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 04/78
25.12.2017 VVJ Vuorna Noviisi - 02/23
25.12.2017 VVJ Vuorna Noviisi - 03/23
16.01.2018 VVJ Vuorna Noviisi - 04/30
12.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 5/30
14.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 5/30
15.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 3/30
18.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 5/30
12.01.2018 VVJ Duán Stable Noviisi - 1/30
13.01.2018 VVJ Duán Stable Noviisi - 3/30
15.01.2018 VVJ Duán Stable Noviisi - 1/30
01.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 4/30
03.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 4/30
13.01.2018 VVJ Kototalli Noviisi - 2/21
14.01.2018 VVJ Kototalli Noviisi - 3/21
03.02.2018 VVJ Holmberg Noviisi - 1/30
09.02.2018 VVJ Holmberg Noviisi - 3/30
19.11.2017 VVJ Vuorna - Noviisi - 04/24
23.11.2017 VVJ Vuorna - Noviisi - 03/24
08.12.2017 VVJ Hengenvaara Noviisi - 03/21
09.12.2017 VVJ Hengenvaara Noviisi - 04/21
08.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 01/66
27.12.2017 VVJ Vuorna Noviisi - 04/23
27.12.2017 VVJ Vuorna Noviisi - 02/23
29.12.2017 VVJ Vuorna Noviisi - 01/23
20.01.2018 VVJ Vuorna Noviisi - 01/30
19.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 1/30
19.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 5/30
20.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 3/30
03.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 3/30
04.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 2/30
09.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 2/30
10.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 3/30
17.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 1/30
18.02.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 2/30
14.01.2018 VVJ Kototalli Noviisi - 3/21
10.02.2018 VVJ Holmberg Noviisi - 4/30
26.01.2018 VVJ Mörkövaara Noviisi - 1/30

Keilakunkku 2018
29.8.2018 Keilakunkku Lorun Suomenratsut Noviisi - 7/108
30.8.2018 Keilakunkku Lorun Suomenratsut Noviisi - 6/98

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015