Jeilin Kuuviulu

VIR MVA Ch, KTK-I, SLA-I, KRJ-I & ERJ-II

Virallinen nimi: Jeilin Kuuviulu, "Kuoma" Syntynyt: 18.2.2018 (13v)
Rek.nro: VH18-018-0582 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 165 cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Jeili Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Helppo A & 90cm Saavutukset: VIR MVA Ch, KTK-I, SLA-I, KRJ-I & ERJ-II

I love adventures, and I love looking for hidden treasures.
I don't have to go far to find some.

Kun ekaa kertaa näin Kuuviulun, alkoi huimata ja huiputtaa jo siinä seisoskellessani. Korkeita paikkoja kammoksuvalle ihmiselle tällainen varsin reiluihin mittoihin hujahtanut nuori hevonen ei ollut ihan ykkösvalinta, mutta oli se vaan niin hieno! Huokaillen katselin nuoren orin menoa tarhassa ja väkisinkin kuvittelin jo palkintoja pursuilevan hyllykön - Kuuviulu polveutuu hienosta yleispainotteisesta suvusta ja liikkeetkin ovat sen mukaiset. Kasvattaja vain naurahti kriiseilylleni orin isoa kokoa kohtaan ja totesi Kuuviulun olevan niin herttainen ja ystävällinen persoona ettei tosikaan. Kun päästiin tekemään lähempää tuttavuutta tämän järkälemäisen kauratraktorin kanssa, oltiin Pajun kanssa kumpikin täysin vakuuttuneita siitä että kyllähän meiltä täytyy talliin yksi Kuuviulun mentävä karsinapaikka löytyä!

Heti Kuoman muutosta lähtien ollaan saatu kaikkien onneksi huomata että järkälemäisen ulkokuoren sisällä tosiaankin piilottelee maailman kiltein ja halittavin persoona. Kuoman pää pilkistää aamulla ensimmäisten joukossa karsinan yli ja se hörähtää pirteät huomenet tulijoille. Aamukaurojansa ori malttaa odottaa kuuliaisemmin kuin kukaan meillä koskaan asunut hevonen ja tuttua käsittelijää se seuraa uskollisen koiran tavoin. Kuoma on todella sosiaalinen; ihmisten lisäksi se haluaa tehdä tuttavuutta kaikkiin sitä vastaan tuleviin eläimiin ja meidän tallikissojen ja -koirien kanssa Kuoma tuleekin loistavasti toimeen. Kuoma, Hiuko ja Ringo on tarhattu varsasta lähtien yhdessä ja nykyäänkin orijengi tulee ihan poikkeuksellisen hyvin juttuun.

Kuomaa käsitellessä ei juuri tarvitse mistään murehtia, kunhan nyt vaan muistaa taluttaessa pitää varpaat omalla puolella ja riimunnarun tiukasti kätösissä vastaantulevien ruohomättäiden tai tammojen varalta. Vaikka Kuoma käyttäytyykin aina kuin täydellinen herrasmies, saavat hevosneidot tämänkin turjakkeen pään pyörälle. Pienen keimailun ja pörhistelyn lisäksi Kuoma harvoin pistää mitään kunnon esitystä pystyyn, mutta valppaana pitää aina ehdottomasti olla! Karsinassa Kuoma käyttäytyy aina niin siivosti ja kiltisti että sen kanssa viettäisi mielellään koko päivän - tai vähintään toivoisi muidenkin meidän hevosten käyttäytyvän yhtä kivasti.

Alkuunsa Kuomasta kaavailtiin ihan puhtaasti pelkkää kouluratsua, mutta esteetkin näyttivät orille niin hyvin maittavan että päätettiin ottaa härkää sarvista ja katsoa miten käy. Loppujen lopuksi homma kyllä kannatti ja Kuoma kilpaili hyvän uran myös esteratsuna, eikä sen jälkeläisistäkään varttunut yhtään pöllömpiä hyppääjiä! Rataesteillä Kuoma vaatii rauhallisen kuskin, joka ohjaa oria tarkasti ja huolellisesti. Kuoma on melko helposti kieltoihin taipuva hyppääjä, joten huolellinen valmistelu on kaiken a ja o. Ori on kuitenkin kovin innokas hyppäämään, joten kyllä se aina parhaansa koittaa ja tekee, eikä sen suorituksiin ikinä tarvitse pettyä!

Koulukentillä Kuoma on kokoonsa nähden yllättävänkin kevyt, kaunisliikkeinen ja pehmeä ratsu. Ori reagoi nopeasti kaikkiin apuihin ja liikkuu halukkaasti eteen. Välillä Kuoma saattaa hiukan innosta kuumuakin, mutta silti se on edelleen helposti handlattavissa. Koululiikkeistä orin bravuureita ovat sekä lisäykset että kokamiset ja väistöt. Ennakointi lukeutuu ehdottomasti orin heikkouksiin ja tästä syystä ratsastajan on oltava ihan erityisen tarkkana.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Halavainen
SH, 160 cm, rt
KTK-III, KRJ-II
ii. Kaskisaunion Gandalffi
SH, 168.5 cm, m
iii. Welhoista Wiisain
iie. Kaskisaunion Kevät
ie. Jalava
SH, 159 cm, rt
iei. Metsänmahti
iee. Ripaus
e. Kuunkudelma
SH, 166 cm, vrt
KTK-II, Jälk. C
ei. Kuuvastus
SH, 165 cm, vrt
eii. Kuuviha
eie. Havulan Kaiunvastus
ee. Rohkean Ainomieli
SH, 160 cm, rt
eei. Vihmoi
eee. Aino-Ankea

Jälkeläisinfo

Kuuviulu on koulua ja esteitä kilpaileva hevosori joka, on harkitusti käytettävissä jalostukseen.   1.10.2018 t. Vuornan Samettikuutamo KTK-III
12.5.2019 t. Vuornan Kuupulla KTK-II

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

22.2.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Vaikka ollaankin saatu tyrkytettyä melko runsaasti omia kasvatteja Jeiliin, niin meille ei ole vielä siunaantunut yhtäkään jeililäistä omaan talliin! Tänään saatiin onneksi tämäkin huutava vääryys korjattua kun Vuornaan muutti hurjan upea (ja järkälemäinen) suomenhevosori Kuuviulu. Koulupainotteisesta suvusta tuleva ori on heittämällä perinyt niin vanhempien näyttävää ulkomuotoa kuin koreita liikkeitä, eikä kyllä jää arvailujen varaan tuleeko Kuuviulusta upea kouluratsu. Muutto sujui ilman ongelmia, joskin hevosjättiläinen pisti pienen esityksen pystyyn Vuornan pihaan päästyään; eipä sitä vissiin hyvätapainenkaan hevonen malta olla pitämättä itsestään meteliä kun uuteen paikkaan saapuu. Tällä hetkellä meillä onkin ihan ainutlaatuisen hyvä tilaisuus saada Kuomalle heti pari orikaveria tarhaan; kaksikko Ringo ja Huiko on tarhattu kahdestaan, mutta koska Kuoma ei paljoa veijaripoikia nuorempi ole, niin ehdottomasti koitetaan josko saataisiin tästä hyvä kaverikolmikko! Muutama päivä annetaan Kuoman ihan vaan tutustua uuteen kotiinsa, mutta koska ori on varsin sosiaalinen niin varmasti hevosseurakin on jo pian toivottua! Ollaan kyllä vieläkin päästämme ihan pyörällä näin upean nuoren orin kanssa, mutta takuulla tullaan hyvin toimeen kun luonteeltaankin Kuoma on ihan ykkösheppa.

11.4.2018 - Kouluvalmennus, kirjoittajana Liia
Meille ihan hetki sitten muuttanut Kuoma pääsi tänään kanssani Elielin valmennettavaksi ja jännitti kyllä ihan hurjasti jo edellisenä iltana. Eliel on tunnetusti melko tiukka ja tarkka valmentaja, joten mitenkään erityisen helpolla ei varmastikaan päästäisi. Alkuverkoilla Eliel laittoi meidät heti aika tarkkaan syyniin ja puuttui milloin mihinkin pikkuasiaan ihan vaan jotain sanoakseen (tai niin minä itseäni ainakin lohduttelin). Varsinaisena tehtävänä olivat väistöt eri askellajeissa ja siirtymiset sekä reitit. Kulmiin käytettiin myös paljon energiaa ja yllättäen Kuomalle tuottikin hankaluuksia päästä kulmat loppuun saakka ja ori olisi mielellään oikonut ihan reippaasti. Hiki tuli jo ennen ensimmäisiä laukkoja ja vaikka väistöt sujuivatkin kivasti, niin laukkatyöskentelyssä kahdeksikko tuotti taas hiukan tuskaa. Kuoma oli jälleen oikomassa ympyröitä milloin mihinkäkin suuntaan ja pohkeita pakotti vietävästi. Murehdin jo etukäteen kuinka kipeinä paikat olisivat tunnin päätyttyä, mutta haaveilu kostautui samantien kun Kuoma pudotti raviin ja koko homma meni ihan plörinäksi. Saatiin Elieliltä kyllä satikutia ja jatkettiin tehtävää sitten ihan uudella päättäväisyydellä. Pieni huuto aina hiukan piristää ja lopputunti sujui ihan yllättävän hyvin! Ja Kuoma on tosi kiva ratsastettava, odotetaan kyllä jo innolla koska ollaan valmiita kisakentille!

20.8.2018 - Estevalmennus, valmentajana Liia
Niihin aikoihin kun päätettiin alkaa valmentautumaan Kuoman kanssa tavoitteellisesti myös esteillä, ei todellakaan pidetty aivan itsestäänselvyytenä että kisakentillekin tultaisiin vielä pääsemään. Ori on aina ollut hyppääjänä hyvin innokas, mutta vähintäänkin huolimaton ja vaatii ratsastajaltaan selkeästi enemmän tukea ja vahvistusta kuin ehkä useimmat esteillä kisaavat ratsumme. Tänään Kuoman kanssa valmennukseen pääsi Oona, joka on orin kanssa paljon harjoitellutkin ihan alusta saakka - kyseessä oli siis toisilleen hyvinkin tuttu parivaljakko, jonka yhteistyötä on jo useamman kerran viilattu. Kuoma oli tunnin alusta saakka hyvin energisellä päällä, hiukan ehkä jopa hermostunut ja kentän reunat kiinnostivat kyllä melkoisella tavalla. Oona on kuitenkin Kuomalle juuri sopiva kuski rauhallisen olemuksensa kera, joten ratsukko suoriutui kunnialla läpi alkuverkoista ja lämmittelyesteistä. Tänään oli tarkoituksena ratsastaa erilaisia ratoja ja reittejä Kuoman omalta tasolta, joten varmasti ratsastajakin joutuisi kyllä hikoilemaan! Ensimmäisellä radalla oli muutama tiukka lähestyminen, jotka tuottivat hiukan päänvaivaa isokokoiselle orille ja ratsastajalle, mutta muutaman uusinnan jälkeen suoritus meni jo täysin nappiin! Muutin rataa hiukan (säästin tietysti haasteellisimmat kohdat) ja lisäsin sinne muutamia viirejä, sarjan ja muurin. Viirit saavat Kuoman aina alkuunsa hyvin epäileväiseksi, joten ensimmäiset hypyt ori tuntuiin jälleen kyttäävän enemmänkin esteiden reunoille kuin keskittyvän itse asiaan. Orin kyttääminen kostautui tietysti heti ja puomit lentelivät silkasta huolimattomuudesta. Oonalla oli työn ja tuskan takana saada ylipäänsä tästä takaiskusta hermostunut Kuoma enää rauhoittumaan, mutta muutaman yksittäisen esteen jälkeen koitettiin rataa uudestaan. Jälleen Kuoma kyttäili mutta Oona oli tarkkana ja sai orin keskittymään oleelliseenkin asiaan - eli siihen itse hyppäämiseen. Muurikin hiukan kummeksutti oria, muttei enää onneksi niin valtavissa määrin kuin tuulessa heiluvat viirit. Rata saatiin ilman virhepisteitä suoritettua ja muutaman toiston jälkeen koko homma sujui jo oikein hienosti! Kyllä Kuomasta on selkeästi alkanut tulla jo kokemuksenkin myötä huomattavasti varmempi ja tasaisempi hyppääjänäkin.

12.5.2019 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kuoman toinen jälkeläinen syntyi tänään pitkän odotuksen päätteeksi! Varsan emä, meidän eläkeläistamma Surupulla suoriutui tästäkin tehtävästä aivan ensiluokkaisen hyvin ja syntynyt tammavarsa nimettiin puoliksi vanhempiensa kanssa Kuupullaksi. Todella hurmaava ja reipas pieni vintiö, josta uusi omistaja saa varmasti upean kisahevosen lajiin katsomatta! Ja toivotaan että varsa perii vielä vanhempien kaunista ulkomuotoakin! Tänään oli siinäkin mielessä jännä päivä, että otettiin varaslähtö kesälaitsan suhteen ja osa hevosista (lähinnä oreista) päästettiin jo tänään eteläiselle niitylle, joka on kuivunut jo poikkeuksellisen aikaisin! Ruohokin kasvaa jo vihereänä ja muutaman viikon päästä saadaan muut laitumet käyttöön, joten miksipä ei pistettäisi osaa hevosista jo aikaistetulle viheriölomalle. Kuoma ei valitettavasti pääse relailemaan laitumelle kuin viikonlopun yli, sillä orilla on tihein valmennuskausi aluillaan muutaman viikon kuluttua ja hyvässä kunnossa täytyy siihen mennessä olla. Alkuunsa Kuoma ei oikein tiennyt että miten pitäisi suhtautua kun kaikki muutkin hevoset ratkeilivat liitoksistaan heti tajutessaan minne ollaan matkalla. Ilo tarttui lopulta Kuomaankin, vaikkei se oikein tiennyt että mitä tässä karkeloidaan. Kun oltiin talutettu kaikki hevoset turvallisesti sisään tarhaan, suljettu portti ja irrotettu riimunnarut, alkoi Kuomallekin valjeta mitä tässä tapahtuu. Päästettiin hevoset irti ja kaikki kirmasivat sillä sekunilla mahdollisimman kauas meistä. Kuoma pääsi heti hyvin mukaan muiden meininkeihin ja pisti kyllä parastaan painellessaan menemään ympäri tarhaa! Tämä poikajengi on kyllä mukava porukka kun tulevat vielä näin vanhemmallakin iällä loistavasti keskenään toimeen - toki laumajärjestystä pitää hiukan koitella, mutta isoimmilta kahnauksilta aina vältytään!

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa yhteensä 40 sijoitusta

19.3.2018 Mustasuo Helppo A - 1/50
19.3.2018 Mustasuo Helppo A - 3/50
20.3.2018 Mustasuo Helppo A - 5/50
1.4.2018 Mustasuo Helppo A - 3/50
7.4.2018 Mustasuo Helppo A - 2/50
7.4.2018 Mustasuo Helppo A - 3/50
5.4.2018 Helmwald Helppo A - 1/30
7.4.2018 Helmwald Helppo A - 3/30
7.4.2018 Helmwald Helppo A - 3/30
2.4.2018 Vuorna Helppo A - 3/30
4.4.2018 Vuorna Helppo A - 2/30
8.4.2018 Vuorna Helppo A - 1/30
22.4.2018 Rustvalla Helppo A - 2/30
22.4.2018 Rustvalla Helppo A - 2/30
25.4.2018 Rustvalla Helppo A - 4/30
1.5.2018 Kärmeniemi Helppo A - 1/50
8.5.2018 Kärmeniemi Helppo A - 3/50
10.5.2018 Mörkövaara Helppo A - 2/30
11.5.2018 Huvitus Helppo A - 3/30
15.5.2018 Huvitus Helppo A - 5/30
21.3.2018 Vuorna Helppo A - 5/30
24.3.2018 Vuorna Helppo A - 1/30
30.3.2018 Vuorna Helppo A - 5/30
8.4.2018 Helmwald Helppo A - 3/30
13.4.2018 Helmwald Helppo A - 2/30
18.4.2018 Helmwald Helppo A - 2/30
20.4.2018 Helmwald Helppo A - 2/30
9.4.2018 Vuorna Helppo A - 2/30
9.4.2018 Vuorna Helppo A - 4/30
10.4.2018 Vuorna Helppo A - 3/30
1.5.2018 Rustvalla Helppo A - 4/30
2.5.2018 Rustvalla Helppo A - 5/30
6.5.2018 Rustvalla Helppo A - 2/30
7.5.2018 Rustvalla Helppo A - 3/30
29.4.2018 Rustvalla Helppo A - 5/30
27.4.2018 Rustvalla Helppo A - 1/30
3.5.2018 Mörkövaara Helppo A - 2/30
5.5.2018 Mörkövaara Helppo A - 3/30
26.5.2018 Huvitus Helppo A - 2/30
29.5.2018 Huvitus Helppo A - 5/30

ERJ:n alaisissa esteuratsastuskisoissa yhteensä 44 sijoitusta

2.4.2018 Elohilja 90 cm - 2/30
5.4.2018 Runoratsut 80 cm - 7/50
6.4.2018 Runoratsut 80 cm - 3/50
12.5.2018 Huvitus 90 cm - 5/30
15.5.2018 Huvitus 90 cm - 3/30
17.5.2018 Huvitus 90 cm - 1/30
18.5.2018 Huvitus 90 cm - 4/30
1.5.2018 Elohilja 90 cm - 3/50
8.5.2018 Elohilja 90 cm - 2/50
15.5.2018 Huvitus 90 cm - 4/30
16.5.2018 Huvitus 90 cm - 4/30
22.5.2018 Huvitus 90 cm - 2/30
23.5.2018 Huvitus 90 cm - 1/30
29.5.2018 Huvitus 90 cm - 1/30
11.5.2018 Cadogan 70 cm - 1/30
13.5.2018 Huvitus 90 cm - 4/30
15.5.2018 Huvitus 90 cm - 1/30
18.5.2018 Huvitus 90 cm - 1/30
23.6.2018 Tuiskula 80 cm - 4/30
28.6.2018 Tuiskula 80 cm - 5/30
5.7.2018 Adina 70 cm - 1/30
7.7.2018 Adina 70 cm - 2/30
7.4.2018 Runoratsut 80 cm - 6/50
10.4.2018 Runoratsut 80 cm - 4/50
25.4.2018 Supernatural 90 cm - 4/50
19.5.2018 Huvitus 90 cm - 3/30
26.5.2018 Huvitus 90 cm - 2/30
28.5.2018 Huvitus 90 cm - 1/30
13.5.2018 Cadogan 70 cm - 3/30
16.5.2018 Cadogan 70 cm - 4/30
18.5.2018 Cadogan 70 cm - 2/30
19.5.2018 Cadogan 70 cm - 4/30
22.5.2018 Cadogan 70 cm - 4/30
23.5.2018 Cadogan 70 cm - 2/30
25.5.2018 Cadogan 70 cm - 3/30
27.5.2018 Cadogan 70 cm - 5/30
30.5.2018 Cadogan 70 cm - 4/30
23.5.2018 Huvitus 90 cm - 1/30
24.5.2018 Huvitus 90 cm - 2/30
25.5.2018 Huvitus 90 cm - 2/30
10.7.2018 Adina 70 cm - 2/30
2.7.2018 Elohilja 90 cm - 1/30
3.7.2018 Elohilja 90 cm - 1/30
4.7.2018 Elohilja 90 cm - 2/30

Näyttelymenestys
31.3.2018 VSR Rotunäyttely, LKV2 & I-palkinto
30.11.2018 VSR Rotunäyttely, II-palkinto
7.5.2018 NJ Einfall, irtoSERT (pt. Welby)
28.5.2018 NJ Kärmeniemi, irtoSERT (pt. Jannica)
23.8.2018 NJ Navaja, BIS4, MVA-SERT (pt. vaapu)
18.4.2020 NJ Haltiasalo : BIS2, LKV1 & MVA-SERT (pt. alaera)

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 30.6.2018
Kuuviulu kantakirjattiin kesäkuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 20 + 20 + 20 + 20 = 80p., KTK-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.9.2019
Kuuviulu palkittiin syyskuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 14 + 22 + 22 + 20 + 16 = 94p. SLA-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.9.2019
Kuuviulu palkittiin syyskuun tilaisuudessa toisella
palkinnolla pistein 7 + 40 + 13,5 + 20 + 15 = 95,5p. ERJ-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.3.2020
Kuuviulu palkittiin maaliskuussa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108p. KRJ-I

6.6.2020 Kuuviululle myönnettiin VIR MVA Ch-arvonimi!

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015