Mäkisuon Kuukiuru

♡ KTK-II, KRJ-I & SLA-II

Virallinen nimi: Mäkisuon Kuukiuru, "Kinkku" Syntynyt: 30.11.2014 (18v.)
Rek.nro: VH16-018-1732 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevonen, ori
Säkäkorkeus: 147 cm Väritys: Punarautias
Kasvattaja: Mäkisuo Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu, Helppo A Saavutukset: KTK-II, KRJ-I, SLA-II

I've Got The Moon On My Side

Hurmaava pienhevosori Kuukiuru muutti meille suoraan kasvattajansa luota. Ori oli ollut meille varattuna ihan varsaikäisestä lähtien, mutta tallin lisäsiiven valmistumisen venähtäessä suostui kasvattaja ystävällisesti pitämään Kuukiurua tallissaan pidempään kuin alussa oli ollut tarkoitus. Kun vihdoin sitten saatiin kärrättyä ori uuteen kotiinsa Vuornaan, olin ihan onnesta soikeana; nuori hevosenalku osoittautui välittömästi niin hyvätapaiseksi ja sympaattiseksi persoonaksi ettei mitään rajaa. Raukkaparka sai meiltä vastineeksi upeasta käytöksestä lempinimen Kinkku, vaikkei se jykevästä ulkomuodostaan huolimatta mitenkään erityisen pulska olekaan.

Kinkku on etenkin siitä mieleenpainuva persoona, että sen mielipuuhaa tuntuu olevan muiden seurailu ja kyttääminen. Orin pää pilkistää poikkeuksetta karsinasta ja tarhassakin se nauttii voidessaan katsella muiden puuhia. Joissain tilanteissa uteliaasta luonteesta on toki enemmän haittaa kuin hyötyä, joten tämän tuosta oria saa kyllä olla hätistelemässä poiskin. Onneksi Kinkku on luonteeltaan niin lempeä ettei se moisesta mieltään pahoita - poistuu vaan paikalta ja lähtee seurailemaan jonkun muun puuhia. Karsinassa ollessaan ori uppoutuu mielellään tutkimusmatkalle hoitajan harjaboksiin tai takinliepeisiin. Vaikka Kinkku pysyykin kiltisti aloillaan ja on muutoinkin rauhallinen ja ystävällinen, voi helpompaa olla sitoa se kiinni jotta turpa ei hamuaisi jokaista lähettyvillä olevaa tavaraa. Varustaminen, kengitys ja eläinlääkärikäynnit sujuvat kaikinpuolin leppoisasti.

Kun Kinkku ostettiin, lupasi kasvattaja käsi sydämellä että tästä saataisiin puhdas kouluratsu taliimme; Kinkun vanhemmat eivät estekentillä ole viihtyneet ja mitään ihmettä olisi varmasti turha odotella Kinkunkaan kohdalla. Saatiin nopeasti huomata, että tämä lupaus kyllä piti kuin kivi! Kinkku suhtautuu esteisiin lähinnä varovaisella mielenkiinnolla ja hyppääkin ehkä silkasta velvollisuudentunnosta. Yleensä meidän huonommatkin hyppääjät ovat hyppäämisestä tykänneet, mutta Kinkku on kyllä aivan ehdottomasti poikkeus tähän sääntöön. Vauhtia saa kun pyytää, mutta ei Kinkku kyllä oma-aloitteisesti viitsi esteiden yli hypätä. Tunti sujuu yleensä ratsun empiessä ja vitkutellessa, mutta matalia ratoja yli kuitenkin mennään.

Reipas ratsu Kinkku ei varsinaisesti koulukentilläkään ole, mutta tästä puuhasta se tykkää huomattavasti enemmän ja kunnon alkuverkoilla sen saa kyllä pysymään liikkeellä koko tunnin ajan. Kinkulla on ihanan pehmeät ja tasaiset liikkeet, joissa istumiseen ei juuri taikoja vaadita. Ori on ihanan kuuliainen ja tarkkaavainen ratsu, joka ottaa auliisti avut vastaan ja toimii parhaansa niiden mukaan. Kevyellä kädellä ja huolellisella ratsastamisella Kinkusta saa irti kaikkein eniten ja tällöin myös kisakentillä voi odottaa hyvää suoritusta! Jännittämään ori ei koskaan kisatilanteissa ole sortunut, joten jos ratsukon kemiat vaan kohtaavat, on suoritus takuulla napakymppi!

Sukutaulu & Jälkeläiset

i. Haikun Kuukiito
SPH, 144 cm, rt
ii. Haikun Alpo
sph, 144 cm, vrt
iii. Onnenpoika
iie. Vendela
ie. Kuusamon Kuu
sph, 138 cm, prt
iei. Hupskeikkaa
iee. Kuu-Kiipijä
e. Vikaarin Saima
SH, 152, rt
KTK-III
ei. Plootu-Simo
sh, 155 cm, prt
eii. Prioori
eie. Janna
ee. Killan Kastelli
sh, 153 cm, vrt
eei. Mallan Kalpa
eee. Aamu

Jälkeläisinfo

Kuukiuru on käytettävissä rajoitetusti jalostukseen yksipolvisille suomenhevostammoille. Kilpaillut kouluratsastuksessa, joten odotetaan periyttävän kapasiteettia ainakin tähän lajiin.   ♡ 14.2.2017 t. Vuornan Keijupöly
♡ 6.11.2017 o. Vuornan Surusoturi KTK-III
♡ 10.12.2017 t. Vuornan Kuuntaika KTK-III

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

6.7.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Suomenhevosia meidän talliin ei ole ulkopuoliselta kasvattajalta ihan hetkeen muuttanutkaan, mutta tänäänpä me saatiin vahvistusta piekkaririveihin aivan ihastuttavalla Mäkisuon kasvatilla Kuukiurulla eli Kinkulla. Orin vanhemmat ovat todella hyväluonteisia yksilöitä ja kasvattajan kertomusten mukaan saimme tänään itsekin huomata luonteenpiirteiden selkeästi periytyneen nuorelle oripojallekin. Vaikka uusi pihapiiri ja uudet ihmiset (eläimistä puhumattakaan) selvästi jännittivät oria, malttoi se silti käyttäytyä todella esimerkillisesti. Jo aika pitkällekin koulutettu Kinkku alkaa olla jo pikkuhiljaa valmis kisakentille, mutta täällä meillä saadaan tietysti vielä pitkään hioa kemiaa hevosen ja ratsastajan välille ennen ensimmäisiin kisoihin osallistumista. Suurella jännityksellä jäädään nyt sitten vaan odottelemaan mitä tulevaisuus meille tuo! Jos vanhempien kisamenestystä katsoo, niin tuskin Kinkun kanssa kouluratsastuksessa ongelmia tulee! Estekentille orilla saati vanhemmilla ei kasvattajan mukaan ole minkään sortin paloa, joten yleispainotteisuus saadaan varmasti tyystin unohtaa. Ja kyllähän meille puhtaat kouluratsutkin ovat avosylin tervetulleita!

11.9.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kinkun kisaura on hienosti jo aluillaan ja muutamia sijoituksiakin on orin omalla tasolla saatu napattua! Tällä hetkellä Kinkku viettää pientä kisapaussia ja palannee kisakentille taas keväämmällä - nuoren hevosen kanssa halutaan aina mielellään pelata varman päälle, jottei homma rupeaisi tuntumaan tylsältä. Tähän saakka Kinkku on kyllä mieluusti lähtenytkin treeneihin ja tekee kyllä aina parhaansa! Estetreenejäkin on jatkettu siinä sivussa orin vastahakoisuudesta huolimatta; hypyt ja uuden kokeileminen kyllä takuulla tukevat oria myös kouluratsun uralla, joten hevillä ei tätä lajia taaksemme jätetä. Ollaan käyty paljon myös maastoilemassa nyt kun kesän kovimmat helteet ovat jo takanapäin. Kinkun mielestä maastoilu on ihan parasta puuhaa - pääseehän silloin katselemaan uusia maisemia ja mahdollisesti tarkkailemaan ihan vieraita juttujakin! Usein ori pysähtyykin tuijottelemaan jotain sen mielestä maailman mielenkiintoisinta asiaa ja se täytyy herätellä kuin horroksesta jatkamaan matkaa. Kinkku on kyllä niin sympaattinen persoona ettei mitään rajaa!

10.11.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pakko myöntää että Kinkku on ollut aivan alusta saakka meille muutettuaan yksi suosikkihevosistani. Jälkeläisestäkin on haaveiltu jo vaikka kuinka pitkään, mutta tuntui ettei juuri sitä oikeaa tammaa tahtonut millään löytyä. Viime helmikuussa syntyi Kinkun ensimmäinen jälkeläinen Keijupöly, joka lähti heti sopivaan ikään tultuaan uuteen kotiin Pirunkorpeen. Keijupölystä kasvoi niin upea nuori hevonen, että oma varsakuume vain yltyi ja lopulta keksittiin Kinkulle juuri se oikea tammaehdokas - ja ihan omasta tallista! Koistilan kasvatti Surupulla on juuri niin sopiva puoliso Kinkulle kuin vain olla voi ja tuntuu hassulta ettei tajuttu kaksikkoa parittaa jo aiemmin!
Surupulla tuli kantavaksi heti ensiyrittämällä ja kaikki eteni paremmin kuin hyvin. Muutama päivä sitten Paju kirmasi tallista aamuheinien jaosta käsillään hulluna huitoen. Surupulla oli varsonut edellisenä yönä kauniin rautiaan orivarsan - tosin melkein kuukautta etuajassa! Huoli kaksikosta kuristi heti kurkkua mutta kun tallissa odotti hyvin virkeä kaksikko, alkoi pikkuhiljaa huoli vaihtoa intoon; eläinlääkärikin totesi kaksikon olevan täysin kunnossa ja niin me saatiin vihdoin ja viimein ikioma upea varsa Kinkusta talliin! Kinkku oli tietenkin autuaan tietämätön tästä kaikesta häslingistä (vaikka se kovasti laitumen portilla kyttäsikin eläinlääkärin menemistä ja tulemista), mutta ori sai siitäkin huolimatta itselleen valtavan porkkanan lahjaksi. Kenties isä ja poika pääsevät joskus samalle kesälaitumelle kirmaamaan ja vaihtamaan neuvoja tammojen suhteen!

3.3.2018 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Maaliskuussa päätettiin aloittaa oikea tehovalmennus jo kisauraltaan eläköityneille, mutta laatuarvosteluihin pyrkiville hevosille. Aivan ensimmäisenä syynäykseen joutui Kinkku, joka on kyllä lokotellut koko alkuvuoden niin rauhallisissa ja rennoissa merkeissä että työhön joutuminen tulee sille takuulla suurena järkytyksenä. Orin selässä istuva Salla näytti kyllä joutuvan heti alkuverkoilla aika koville, sillä Kinkusta ei kyllä vauhtia saati hyvää liikettä lähtenyt ilman jatkuvaa työstöä. Volteillakin meno meinasi hiipua jo ennen kuin turpa oli kääntynyt kentän keskustaa kohti, joten kiusattiin laiskamatoa sitten ihan kunnolla; ensimmäisenä harjoitteena olivat ravilisäykset ja kokoaminen pitkillä sivuilla, lyhyet sivut tehtiin voltti jonka jälkeen ravista suora pysähdys, peruutus ja ravi. Kinkku alkoi tehtävän kautta ymmärtää joutuneensa ihan oikeasti pinteeseen ja töihin, josta ei poispääsyä ollut, joten hammasta purren ori alistui surkeaan kohtaloonsa ja näytti meille aivan ensiluokkaiset lisäykset ja kokoamiset. Volttityöskentely sujui sekin hyvin, joskin nostossa peruutuksen jälkeen oli aluksi hiukan hämminkiä ja ori koitti väkisin tunkea käyntiaskeleita joukkoon. Treenattiin vielä laukassa kahdeksikkoa ja laukanvaihtoja, jotka sujuivatkin oikein kauniisti! Kinkulla on kyllä kaunis ja pyöreä laukka, jota on mukava ulkopuolisenkin seurata. Takuulla Kinkku pääsee vielä laatuarvosteluissakin loistamaan, kunhan saadaan työmotivaatio vain takaisin aiemmalle tasolle!

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa 41 sijoitusta

12.08.2016 Huvitutti Helppo A - 06/50
13.08.2016 Huvitutti Helppo A - 02/50
15.08.2016 Huvitutti Helppo A - 05/50
18.08.2016 Huvitutti Helppo A - 06/50
05.02.2017 Romilly Helppo A - 01/80
15.03.2017 Fiktio Helppo A - 03/100
24.03.2017 Teilikorpi Helppo A - 02/40
24.03.2017 Teilikorpi Helppo A - 01/40
16.03.2017 Al Najya Helppo A - 07/50
19.03.2017 Al Najya Helppo A - 07/50
24.03.2017 Al Najya Helppo A - 07/50
26.03.2017 Al Najya Helppo A - 02/50
29.03.2017 Al Najya Helppo A - 05/50
31.03.2017 Al Najya Helppo A - 02/50
11.03.2017 Eelinniemi Helppo A - 10/100
15.03.2017 Eelinniemi Helppo A - 08/100
19.04.2017 Teilikorpi Helppo A - 02/40
20.04.2017 Teilikorpi Helppo A - 03/40
12.05.2017 Huvitutti Helppo A - 05/50
26.04.2017 Riemunkirjava Helppo A - 01/18
21.08.2016 Huvitutti Helppo A - 05/50
22.08.2016 Huvitutti Helppo A - 02/50
25.08.2016 Huvitutti Helppo A - 06/50
28.08.2016 Huvitutti Helppo A - 06/50
08.03.2017 Verner Helppo A - 05/30
10.03.2017 Verner Helppo A - 01/30
19.02.2017 Rósgarður Helppo A - 10/100
31.03.2017 Al Najya Helppo A - 02/50
02.04.2017 Al Najya Helppo A - 06/50
03.04.2017 Al Najya Helppo A - 05/50
09.04.2017 Al Najya Helppo A - 06/50
11.04.2017 Al Najya Helppo A - 03/50
12.04.2017 Al Najya Helppo A - 02/50
18.04.2017 Fiktio Helppo A - 02/40
20.04.2017 Kettula Helppo A - 03/40
24.04.2017 Kettula Helppo A - 06/40
27.04.2017 Kettula Helppo A - 05/40
15.05.2017 Huvitutti Helppo A - 05/50
29.05.2017 Huvitutti Helppo A - 05/50
28.04.2017 Riemunkirjava Helppo A - 04/18
31.10.2016 KRJ-Cup Hukkapuro Helppo A - 02/320

Suomenhevosorien kantakirjatilaisuus 09/2016
Kantakirjattu vuoden 2016 syyskuun kantakirjatilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 21 + 18 + 17 + 17 = 73p., KTK-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 08/2019
Palkittu vuoden 2019 elokuun laatuarvostelutilaisuudessa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 8,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104,5p., KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.9.2019
Kuukiuru palkittiin syyskuun tilaisuudessa toisella
palkinnolla pistein 12 + 18 + 20 + 20 + 15 = 85p. SLA-II

Näyttelymenestys
15.8.2016 VSN Turmeltaja - Suomenpienhevosorit : RCH, 39p.
3.9.2016 NJ Loitsulähde - Suomenhevoset : LKV1, irtoSERT
30.11.2018 VSR Rotunäyttelyt - Veteraaniorit : II-palkinto

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015