Freytide Honeysuckle

Ch, KTK-II, SHLA-I, VVJ-I & YLA1

Virallinen nimi: Freytide Honeysuckle, "Sukka" Rekisterinumero: VH17-017-0187
Rotu, sukupuoli: Shetlanninponi, tamma Painotus: Valjakkopainotteinen
Syntymäaika: 2.1.2017 (8v. 2.1.2018) Koulutustaso: Vaativa
Maahantuoja: elen Väri & Säkä: Ruunikko, 100 cm
Omistaja: Liia VRL-11284 Burbacka Saavutukset: Ch, KTK-II, SHLA-I, VVJ-I & YLA1

Honey pie you are making me crazy

Kun (kaikella rakkaudella kuvailtuna) hiukan pyylevä ponitamma kulkee korvat hörössä ja päämäärätietoisesti pitkin tarhaa keräten matkalla suuhunsa kaiken syömäkelpoisen, ei oikein voi muuta kuin päätään pudistella. Sukka on oikea pieni ruokavaras, jonka maailma tuntuu pyörivän pelkästään erinäisten herkkujen ympärillä - ja tässä tapauksessa herkuiksi luetellaan oikeastaan kaikki ruoaksi kelpaava. Tamman kanssa savat hoitajat olla ruokinnan suhteen tarkkana, sillä ylimääräisiä herkkuja ei tälle ahmatille pidä tarjota. Kun sivuutetaan ponin ylitsevuotava ahneus, voi jokainen täydestä sydämestään todeta tamman olevan todella ihana persoonallisuus. Toki ponilla on takataskussa metku jos toinenkin, mutta pohjimmiltaan Sukka on oikein sympaattinen ja lempeä tyyppi.

Hoitotoimenpiteet sujuvat Sukan kanssa yleensä melko mutkattomasti. Taluttaessa poni saattaa viedä pienimpiä käsittelijöitä 6-0 pitkin ojanpientareita, mutta vahvaa auktoriteettia tamma kyllä osaa kunnioittaa siinä määrin ettei edes yritä mitään hölmöä. Karsinassa Sukka seisoo yleensä kiltisti aloillaan, vatsan alta harjattaessa se kutisee melko helposti ja varustaessa se saattaa aloittaa innostuneen hyörinän. Topakalla kiellolla tamman saa kuitenkin helposti kuriin, eikä käsittelyssä tarvita mitään poppamieskonsteja.

Kun kengittäjän auto kaartaa Vuornan pihaan, on karski mies aina ensimmäisenä Sukan karsinan tai tarhan liepeillä lepertelemässä tammalle. Tällä kertaa saattaa ihan toden teolla uskoa kaikkiin kengittäjän kehuihin ja siihen että tässä on se harvinainen kengittäjän suosikkiponi! Kun on Sukan vuoro päästä manikyyriin ja uusilla hienoilla kengillä koristeltavaksi, käyttäytyy tamma kuin mikäkin pyhimys. Kengittäjältä Sukka tietysti saa palkinnoksi runsain mitoin erilaisia superherkkuja, jotka toimivat rautaisena motivaattorina hyvään käytökseen. Tällaista käytöstä tammalta toivoisi myös lastattaessa sillä traileriin Sukkaa ei kyllä kovin helpolla saa. Rauhallisen ponikaverin lastaaminen traileriin Sukan kaveriksi auttaa, mutta tästäkin huolimatta joudutaan yleensä käyttämään melkoinen määrä maanittelua ja rohkaisevia sanoja ennen kuin poni suostuu lähellekään traileria. Vanhemmiten tämäkin vaiva on onneksi suurimmilta osin saatu selätettyä, mutta kyllä se tuntuu olevan ihan päivätä kiinni tämänkin ponin kanssa että miten se nyt sitten sattuu sujumaan.

Puhtaasti valjakkoponin työtä toimittavaa Sukkaa ei kovinkaan paljoa selästä käsitellä. Toki tamma koulutettiin nuorena toimimaan myös ratsuna, mutta huomattavasti paremmin lenkit sujuvat kärryjen kanssa. Ajettaessa Sukka keskittyy lähinnä olennaiseen; se työskentelee suurella ilolla ja tarmolla, ottaa avut nöyrästi vastaan ja vieläpä toimii parhaansa niiden mukaisesti. Vauhtia tammaan saattaa välillä joutua hiukan laittamaan, mutta etenkin tarkkuus- ja kouluosuuksilla poni liikkuu kyllä hyvin eteen. Maratonissa meno saattaa välillä hiukan nuupahtaa ja tästä syystä ohjastajan täytyykin jatkuvasti pitää huolta tasaisesta ja hyvästä kulusta.

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Hollyhock Romeo
102 cm, rt
ii. Marshmallow
102 cm, rt
iii. Big Easy
iie. Farnley Silverado
ie. Hollyhock Rina
99 cm, rtkm
iei. Tjerrie Caractus
iee. Melai Sorb-Apple
e. Freytide Wreath of Roses
100 cm, rn
ei. Thornapple Chaser
95 cm, rn
eii. Onedin Nos
eie. Thornapple Gwenna
ee. Freytide Candycane
100 cm, vprn
eei. Therry
eee. Bever Romance

Sukan sukututkimus

ISÄ ♡ Hollyhock Romeo on rautias shetlanninponiori joka on asunut koko ikänsä kasvattajansa luona. Luonteeltaan Romeo on todella reipas ja lempeä poni aimoannoksella voitontahtoa! Orin kanssa on kilpailtu paljon etenkin valjakkoajossa mutta jonkin verran myös koulu- sekä esteratsastuksessa. Kisamenestystä on kertynyt lähinnä valjakossa, jossa Romeo onkin päihittänyt useita kertoja itseään paljon kokeneempiakin vastustajia. Romeon kanssa kierretään viimeisiä kisastartteja jonka jälkeen ori siirtyy eläkkeelle.

EMÄ ♡ Freytide Wreath of Roses on todella kaunis KTK-I -palkittu ponitamma. Rose on luonteeltaan hyväntuulinen ja leppoisa persoona, mutta etenkin treeneissä tamman habitus saattaa toisinaan valahtaa laiskottelunkin puolelle. Nuorempana ponin kanssa kisattiin ahkerasti valjakkoajossa hyviäkin tuloksia keräten - vanhemmiten Rosen kanssa siirryttiin pois kisakentiltä kun tamman kiinnostus kilpailemista kohtaan tuntui lopahtavan tyystin. Tätä nykyä Rose toimii harrasteponina ja se on varsonut yhteensä kolme kertaa.

II ♡ Marshmallow eli Mars on luonteeltaan itsepäinen oman tiensä kulkija, joka tekee aina mitä itse tahtoo. Keskinkertainen valjakkoponi joka ei aina ehkä loista keskittymiskyvyllään, mutta on silti varma ja reipas menijä. Kisoissa ori on kerännyt sijoituksia yllin kyllin ja näyttelykehässäkin se on pärjännyt loistavasti; Mars on kantakirjattu I -palkinnolla, jonka johdosta se oli aikoinaan suosittu jalostusponi.
III ♡ Big Easy on koko ikänsä omistajaansa ihastuttanut punarautias ori. Lähinnä valjakkoajossa kilpaillut 105 cm korkea Bingo on nykyään rennossa käytössä omistajansa lasten harrasteponina. Suhteellisen itsepäisen luonteen omaava ori nauttii lasten seurasta, eikä koskaan kiukuttele heidän kanssaan koko laajalla kapasiteetillaan. Bingolla on yhteensä kahdeksan jälkeläistä, joista suurin osa asuu Briteissä.
IIE ♡ Farnley Silverado kilpaili nuorena hiukan muutamissa helpoissa koululuokissa, mutta leppoisan ja rauhallisen luonteensa ansiosta tamma jäi lähinnä opetusratsun rooliin. Hienosukuisena ja -luonteisena ponina Silver oli suhteellisen suosittu jalostusponi, vaikkei se itse koskaan kisaurallaan loistanutkaan. Jälkeläiset ovat pärjänneet laajalla skaalalla niin näyttelykehissä kuin ratsastus- ja valjakkokisoissa.

IE ♡ Hollyhock Rina, kimo 99 cm korkea ponitamma oli ehdottomasti yksi kasvattajansa suurimmista ylpeydenaiheista - ehkä juuri siksi tamman jälkeläisiä on lähetettykin etenkin ympäri Eurooppaa jatkamaan loistavia sukulinjoja. Rina oli kaunis tamma, joka menestyi loistavasti näyttelykehissä sekä valjakkoajossa. Yksi aikansa lahjakkaimmista poneista, jonka nimi niitti nopeasti mainetta shetlanninponipiireissä. Todella ystävällisen ja nöyrän luonteen omaava tamma ihastutti myös luonteensa puolesta.
IEI ♡ Tjerrie Caractus oli lahjakas valjakkoponi, joka joutui kuitenkin lopettamaan kisauran harmillisen nuorella iällä jalkavaivojen vuoksi. Musta, 102 cm korkea poniori siirtyi hyvin rentoon harrastekäyttöön ja jalostusponin hommiin; olihan orilla todella hyvä ja ystävällinen luonne, sekä runsaasti potentiaalia kisakentille. Orin jälkeläisistä miltei kaikki ovat pärjänneet hienosti valjakkokisoissa.
IEE ♡ Melai Sorb-Apple oli 97 cm korkea kimo valjakkoa kilpaillut ponitamma, joka jalostuskäyttöön siirryttyään yrityksistä huolimatta varsoi vain kahdesti. Tamman jälkeläiset ovat vuosien mittaan olleet kovassa huudossa shetlanninponipiireissä, eikä turhaan; todella hienosukuinen tamma pärjäsi upeasti valjakossa, eikä se näyttelykehässäkään jäänyt huomaamatta.

EI ♡ Thornapple Chaser on todella komearakenteinen ruunikko shetlanninponiori, joka onkin kiertänyt reippaasti näyttelyitä ja saanut niiden kautta itselleen paljon tunnustusta. Luonteeltaan ponimaisen vilkas ja energinen, hiukan hankala käsitellä ja kovin orimainen tapaus. Chaser kilpailee valjakkoajossa viimeisiä vuosiaan, jonka jälkeen poniori siirtyy yksinomaan jalostuskäyttöön.
EII ♡ Onedin Nos on yksi kasvattajansa harvoista valjakkoponeista; vaikka ori tuleekin vahvasti ratsupanotteisesta suvusta, huomattiin jo nuorena kyvykkyys ajoa kohtaan. Ori onkin pärjännyt hyvin kisoissa ja sen energinen luonne pääsee hyvin oikeuksiinsa ajossa. Luonteeltaan rohkea ja päättäväinen poni, jolla on kova voitonhalu. Dinolla on yhteensä kaksitoista jälkeläistä, mutta poni on yhä aktiivisessa jalostuskäytössä.
EIE ♡ Freytide Wreath of Roses on tummanruunikko 97 cm korkea ponitamma, joka on varsin näppärä menopeli valjakkoajoon. Tamma on ketterä ja huolellinen, se ottaa avut hyvin vastaan ja reagoi niihin nopeasti. Rose on siirtynyt jo kisaeläkkeelle ja onkin tällä hetkellä lähinnä jalostuskäytössä. Luonteeltaan sinnikäs ja yritteliäs poni, jonka käsittely on mukavaa ja rauhallista.

EE ♡ Freytide Candycane on luonteeltaan niin shetlanninponimainen kuin vain voi! Tamma on jatkuvasti keksimässä erilaisia kepposia ja hamuamassa kaiken irtotavaran suuhunsa, vauhtia riittää ja hampaatkin vilkkuvat kohtuullisen tiehään. Candy on ratsu- ja ajokoulutettu ja se on kilpaillut sekä koulussa että valjakossa. Nykyään tamma on pelkässä jalostuskäytössä.
EEI ♡ Therry on hyvin pienikokoinen, vain 88 cm korkea, mustankimo poniori, joka kilpaili todella vakuttavan uran valjakkoajossa. Luonteeltaan reipas mutta todella lempeä Therry oli huolellinen ajettava, jota oli erittäin mukava ajaa! Jalostuskäyttöön siirtyneellä orilla on jo kymmenen jälkeläistä, jotka kaikki kilpailevat valjakkoa ja ovat menestyneet hyvin myös näyttelyissä!
EEE ♡ Bever Romance on suloinen - joskin hyvin itsepäinen - poni, joka kiersi nuorempana hiukan näyttelyissä, mutta siirtyi sitemmin omistajansa lasten harraste- ja opetusratsuksi. Hyvin harvinaissukuinen Romance on ollut ahkerassa jalostuskäytössä ja se on tuonut todella hienoja linjoja shetlanninponijalostukseen!

Jälkeläiset

Sukka astuu noin yksipolvisia shetlanninponijalostukseen soveltuvia oreja. Odotetaan periyttävän etenkin hyviä valjakkoponin ominaisuuksiaan, sekä fiksua ja reipasta luonnettaan.   ♡ 20.2.2017 o. Vuornan Cupcake Demon
♡ 11.10.2017 o. Vuornan Burrritoes KTK-III & SHLA-I
♡ 20.12.2018 t. Burbacka Marmalade KTK-III, VVJ-I,SHLA-II & YLA3

Kilpailumenestys 44 sijoitusta VVJ

13.03.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 03/33
01.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 01/30
01.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 01/30
04.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 01/30
05.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 03/30
08.04.2017 KK Lapland Vaativa - 04/30
12.04.2017 KK Lapland Vaativa - 02/30
13.04.2017 KK Lapland Vaativa - 02/30
21.04.2017 Tuiskula Vaativa - 03/50
22.04.2017 Tuiskula Vaativa - 07/50
25.04.2017 Tuiskula Vaativa - 07/50
28.04.2017 Tuiskula Vaativa - 04/50
17.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 04/30
19.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 04/30
18.05.2017 Swildie Vaativa - 03/30
19.05.2017 Swildie Vaativa - 02/30
02.06.2017 Al Najya Noviisi - 01/24
03.06.2017 Al Najya Noviisi - 03/24
11.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 03/30
14.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 02/30
15.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 04/30
06.06.2017 Fiktio Vaativa - 03/30
05.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 05/30
08.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 04/30
09.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 05/30
10.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 05/30
20.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 01/40
22.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 01/40
26.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 04/40
30.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 05/40
28.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 06/50
22.04.2017 Mustasuo Vaativa - 03/50
27.04.2017 Delicate Vaativa - 06/50
21.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 03/30
22.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 05/30
25.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 03/30
19.05.2017 Swildie Vaativa - 04/30
20.05.2017 Swildie Vaativa - 01/30
18.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 02/30
20.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 04/30
21.06.2017 Koistila Vaativa - 03/35
23.06.2017 Koistila Vaativa - 03/35
25.06.2017 Koistila Vaativa - 05/35
09.06.2017 Fiktio Vaativa - 01/30

Näyttelymenestys
7.7.2017 NJ Härdelli, irtoSERT (pt. Kati)
23.12.2017 NJ Maybeck Stud, irtoSERT (pt. Jannica)
5.11.2018 NJ Maybeck Stud, irtoSERT (pt. Ida)
25.11.2018 NJ Maybeck Stud, BIS1, MVA-SERT (pt. Miia-Maria)

Ponien kantakirjatilaisuus 28.8.2017
Kantakirjattu vuoden 2017 elokuun Virtuaalisen ponikantakirjan tilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 18 + 19 + 18 + 18 = 73p., KTK-II

Shetlanninponien laatuarvostelu 31.1.2018
Palkittu vuoden 2018 tammikuun Shetlanninponien laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla 29 + 14 + 30 + 20 + 12 + 11 = 116p. SHLA-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 28.2.2018
Palkittu vuoden 2018 helmikuun Valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 8 + 40 + 18 + 20 + 15 = 101p. VVJ-I

Virtuaalinen Yleislaatuarvostelu 30.3.2018
Sukka palkittiin vuoden 2018 maaliskuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 34 (17+17) - 29 (20+9) - 17 - 20 - 4 = 104p, YLA1
Sukka sai myös tilaisuuden parhaat rakennepisteet!

Shetlanninponien rotunäyttelyt
7.7.2018 Valyrian Shetlandsin rotunäyttelyissä Sukka osallistui
veteraanitammojen luokkaan, sai I-palkinnon ja oli luokkansa LKV1!

Champion -arvonimi myönnetty 5.12.2018!

1.2.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Ollaan etsitty Vuornaan ihan urakalla uusia poneja shettispuolelle kun meidän vanhemmat ponit alkavat jo pikkuhiljaa saavuttamaan täydet kisasijansa. Mistään ei ole toistaiseksi onnistunut löytymään juuri niitä oikeita poneja, kunnes saatiin ihan uskomattoman kiva ehdotus eleniltä, joka lupasi muutamaa valmennuspäivää vastaan etsiä meille Briteistä saakka uudet sopivat ponit. Ja sehän passasi paremmin kuin hyvin! Tänään meille sitten vihdoin matkusti kaksi uutta ponia; tamma Freytide Honeysuckle ja ori Brinemere Chocolate Sprinkle. Honeysuckle eli "Sukka" osoittautui juuri kuvatunlaiseksi rohkeaksi ja reippaaksi persoonaksi. Normaalioloissa poni on kuulemma myös oikea ahmatti jonka karsinan oven saa tunkea kiinni useammankin lukkoyhdistelmän kera. Sukkaa on kuvattu myös todella fiksuksi sekä ovelaksi ja tamma kuulemma nauttii hurjasti keskipisteenä olemisesta. Poniori Chocolate Sprinkle eli "Shotti" hurmasi kaikki heti tuuhean tukkansa ja suurten silmiensä kanssa. Ponin luonnetta on kuvailtu huumorintajuiseksi ja jääräpäiseksi, eikä päivienkulkua kuulemma juurikaan voi ennakoida. Toisena päivänä ori saattaa olla leppoisa haaveilija silmät puoliummessa ja seuraavana jurottaa korvat takakenossa. Kumpainenkin poneista tuntuu kyllä olevan aikamoisia persoonia, jotka varmasti kevyesti täyttävät meidän päivät kepposillaan!

12.2.2017 - Valjakkkovalmennus, valmentajana Liia

Ulkona oli niin kova pakkaskeli ettei poneja juuri tohtinut ulkona liikuttaa, joten otettiin meidän uusi ponitamma Sukka valmennukseen sisällä maneesin lämmössä. Tamma on treenannut lähinnä minun ohjastettavanani, joten jännitti aika kovaa kun joku muu hyppäsi kärryihin. Onhan se tietysti hyvä homma saada Sukka tottumaan muihinkin, mutta tällaisissa tilanteissa sitä vaan aina stressaa että meneekö koko valmennus ihan plörinäksi. Kaikki näytti ainakin alkuunsa kuitenkin oikein mainiolta; Sukka käveli rauhallisesti pitkin uraa ja kärryt rullasivat siististi perässä. Alkuverkoilla jouduttiin hiukan herättelemään ponia ja ohjastaja sai ajaa välillä tammaa ihan kunnolla eteen; mikään helppo alku tästä ei sitten kuitenkaan tullut. Kun Sukka saatiin liikkumaan irtonaisemmin ja reippaammin eteen, alkoi liikkeessä näkyä sitä tuttua kauneutta ja siroutta. Pujottelut sujuivat melko hyvin, joskin vauhti oli tiukoissa käännöksissä aina pudota käyntiin. Pidensin välejä reilusti ja aluksi keksityttiin taas pelkkään vauhdin säätelyyn, jonka jälkeen pikkuhiljaa lyhennettiin välejä. Nyt homma sujui jo hinosti ja Sukka pujotteli kuin mikäkin valjakkomestari konsanaan! Ympyrät ovat Sukan kanssa sujuneet aina alusta lähtien tosi nätisti siitäkin huolimatta, että tamma ennakoi melkolailla niiden aikana. Tänäänkin tamma taipui nätisti ja vaivattomasti, reitit olivat puhtaita ja meno hyvin hallittua! Tämänpäiväinen hiukan kevyempi valmennus on varmasti hyvää lämppäämistä huomiselle, jolloin kokeillaan vähän muita juttuja!

13.2.2017 - Valjakkkovalmennus, valmentajana Liia

Meidän tuplavalmennuksen toinen päivä sarasti aivan yhtä hyhmäisenä ja koleana kuin edeltäväkin. Tänään kaksikko sai lämmitellä keskenään ja omassa rauhassa tutstua vielä toisiinsa ennen kuin paukin maneesiin. Aloiteltiin pyshdyksillä ja peruutuksilla; Sukka pysähtyy nätisti, mutta peruutuksessa takapää heiluu puolelta toiselle. Välillä kärryt viistivät kentän keskelle ja välillä maneesin seinä tuntui olevan potentiaalisena kohteena, joten otettiin peruutusharjoitukset ihan suosiolla keskellä kenttää. Sukka hermostui heti puuhaan ja ryhtyi viskomaan päätään kiukkuisesti puolelta toiselle. Ohjastajakin hermostui ja avut muuttuivat yhä vain epäselkeämmiksi. Otettiin pari kierrosta vapaata ravia pitkin uraa, jonka jälkeen koitettiin uudestaan ihan rauhassa ja alusta lähtien. Kummankin hiukan rentouduttua alkoi homma suja paljon paremmin; Sukka suostui peruuttamaan ja vaikka ensimmäisillä kerroilla suoritus ei vieläkään silmiä hivellyt, niin sentään koko homma jo sujui! Otettiin harjoitukseen mukaan myös helppoja juttuja joita kaksikko osasi moitteetta; ympyröitä ja joka komikaarisia, jotka selvästi lisäsivät valjakon itseluottamusta. Siinä kaiken puuhailun keskellä alkoivat peruutuksetkin sujua kuin itsestään! Kehuin valjakkoa runsaasti ja kehotin heitä vielä laukkailemaan vapaasti ennen loppuverkkausta.

27.2.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Sukan ensimmäinen jälkeläinen Cupcake Demon eli lyhyemmin ilmaistuna Onni, syntyi jokunen tovi sitten ja peri isältään kauniin päistärikön värityksen. Sukka on ollut aivan esimerkillinen emätamma ja pitänyt suloisesta varsastaan ihailtavalla hellyydellä ja tarkkuudella huolta. Tänään lähdettiin pitkästä aikaa kärryjen kanssa liikkeelle ja Onni sai juosta vapaana emänsä vierellä. Sukka riemastui ihan hirmuisesti kun sekin pääsi pitkästä aikaa lenkkeilemään muutenkin kuin vain talutellen ja ponissa olikin aikamoinen pitäminen heti alusta lähtien. Käveltiin reippaassa tahdissa pellon viertä ja ravailtiinkin hiukan sopivien paikkojen tullen (täyti hiukan katsella Onnin perään että pikkuinen pysyi menossa mukana, mutta Sukkakin piti yhä herkeämättä varsaa silmällä joten vauhti alkoi kyllä automaattisesti hidastua jos varsa jäi liian kauas). Kunto Sukalla on kyllä luonnollisesti päässyt melkolailla rapisemaan, joten kunnon lenkkeily- ja kuntokuurille tamma kyllä täytyy laittaa heti kunhan kaksikkoa voi alkaa toisistaan vierottamaan.

5.4.2017 - Valjakkkovalmennus, valmentajana Väinö (Liia)

Tiukalla kuntokuurilla ollut shettistamma Sukka köpötteli maneesissa rauhalliseen tahtiin juurikaan välittämättä ohjastajan herättely-yrityksistä. Tahmeudesta huolimatta pistettiin heti vauhtia valmennukseen ja lähdettiin treenaamaan lisäyksiä ja kokoamisia. Alku oli melko masentavaa kun ponitamma tuntui liikkuvan kuin hidastettuna, mutta pikkuhiljaa se siitä! Kun saatiin kokoamisiin ryhtiä ja liikettä, alkoivat myös lisäykset näyttää sata kertaa paremmilta ja pikkutamma pääsi osoittamaan että kyllä hänestäkin on ihan kunnolliseksi valjakkoponiksi. Jatkettin aikamme ja siirryttiin seuraavaksi pysähdyksiin, jotka tehtiin suoraan ravista ja joiden pituuden kuului olla kymmenen sekuntia. Heti alussa kuolaintuntuma katosi lähes olemattomiin ja suoritus jäi hyvin vajavaiseksi; Sukka änki mukaan turhia käyntiaskeleita ja pysähdys vaikutti muutenkin levottomalta kun ponin jalat sojottivat ympäri maneesia. Ohjastaja itsekin huomasi virheensä ja lähdettiin korjauskurssille. Jo seuraavalla kerralla suoritus oli paljon parempi, vaikka jalat edelleen olivat miten sattui. Ohjeistin Liiaa vielä lisää pitämään paremman tuntuman ja etenkin valmistelemaan pysähdyksen huolellisemmin, jonka jälkeen alettiin jo pääsemään jyvälle siitä mitä haettiin. Meidän aika alkoi olla lopussa, joten annoin kaksikolla kotitehtäväksi harjoitella lisää etenkin pysähdyksiä.

30.5.2017 - Valjakkkovalmennus, valmentajana Väinö (Liia)

Maraton pisti jo heti alkuunsa ohjastajan ihan älyttömän jännityksen partaalle, vaikka kaksikolla olikin useita kisastartteja, sijoituksia ja voittojakin taustalla. Lämmiteltiin huolella ensin maneesissa. Kun lähdettiin kohti harjoittelualuetta, heräsi Sukkakin aivan eritavalla henkiin; ponitamma teputti niin reippaasti etten ollut silmiä uskoa. Selvästi nyt treenattiin tamman lemppari osa-aluetta, joka kyllä myös on kuulemma ponille kaikkein haastavin. Keli oli onneksi ihanteellinen; rata oli pysynyt kuivana useita päiviä eikä keli ollut paahteisen kuuma. Aluksi keskityttiin yksittäisiin esteisiin kuten siltoihin ja vesiesteeseen. Vesieste ei Sukkaa kummempia kiinnostanut, mutta silta aina vähän jännitti, joskin tamma ylitti sen aina sympaattisen urheasti. Kun molemmat esteet sujuivat hinoesti, käytiin vielä yksitellen muutin lyhyemmän radan vaiheet läpi ja treenattiin sitten koko suoritusta. Alku oli hyvä; valjakko eteni tasaista tahtia ja vauhtikin oli ok. Ensimmäiset esteet ylittyivät ajassa, keskivaiheilla päästiin jo hiukan ponin oman ajan ylitsekin ja loppusuoralla aika ylitettiin vielä reippaammin! Viimeisellä nousulla ponin puhti hiukan petti ja aikaan tuli joitakin sekunteja lisää, mutta siltikin suoritus kuuluu Sukan henkilökohtaiseen parhaimmistoon! Vielä vaan lisää kuntoilua ja preppausta niin varmasti niitä enkkoja tullaan vielä rikkomaan!

2.6.2017 - Valjakkkovalmennus, valmentajana Liia

Valmentaudutaan ja hienosäädetän Sukan suoritusta vielä tulevaa kisarupeamaa varten, jolta toivottavasti tullaan keräämään tamman viimeiset vaadittavat sijoitukset! Sukka on edennyt hienosti urallaan ja muhkuponista on kuoriutunut oikein osaava kärryttelijä. Tänään suunnattiin treeniin maneesiin, jossa alkulämpöjen jälkeen tarkoituksena oli koulukokeen harjoittelu ja kärryjen hallinta. Pistin valjakon treenaamaan alkuunsa nelikaarista kiemurauraa, joka toi heti selvästi haastetta mukanaan. Sukka taipui tapansa mukaan, mutta käännöksissä vauhti hiipui ja putosi välillä ravista käyntiin. Ei muuta kuin reippaampaa ponia eteen! Kun vauhtia saatiin lisää ja käännökset säilyivät silti hallittuina ja kauniina, muuttui suoritus ihan erinomaiseksi. Seuraavaksi siirryttiin pujottelutehtävän pariin. Valjakko tuli aluksi käynnissä ja tehtävä sujui alusta alkaen oikein kivasti. Ohjaajalla oli hyvä tuntuma poniin ja se kuunteli (aluksi tosin pienellä viiveellä) hyvin apuja. Pujottelun jälkeen pyysin kaksikkoa tekemään aina ympyrän, jota pikkuhiljaa pienennettiin, ja uralle palattaessa tehtiin pysähdys. Tehtiin hommaa alkuunsa muutaman kerran käynnissä, jonka jälkeen siirryttiin suorittamaan tehtävää ravissa. Pujottelu sujui ravissa alkuunsa aika katastrofaalisesti - Sukka porskutti menemään niin itsevarmasti, ettei ohjastajalla ollut toivoakaan saada ponia kartioiden välistä. Toisella yrityksellä Sukka oli heti valmiina ja tällä kertaa pujottelu sujui jo hiukan paremmin - joskin kaksi viimeistä kartiota harpattiin yli. Toistojen jälkeen tehtävä viimein onnistui, samoin ympyrä ja peruutus. Kehuin kaksikkoa ja vielä muutaman onnistuneen suorituksen jälkeen oli jo aika lopettaa valmennus jotta puhtia ponilla jäisi vielä huomisellekin!

3.6.2017 - Valjakkkovalmennus, valmentajana Liia

Tänään olisi viimeinen oma valmennukseni (ehkä ikinä, yhyy) Sukan kanssa. Maratonia oltiin treenattu menneellä viikolla jo niin runsaasti, että tänäänkin päätettiin keskittyä maneesissa tehtäviin harjoitteisiin. Ensimmäisenä lähdettiin treenailemaan mahdollisimman tarkkaa pysähdystä, jonka suhteen Sukalla aina silloin tällöin on pieniä huolimattomuusvirheitä. Valjakon oli tarkoituksena pysähtyä tarkalleen osoitettuun paikkaan, pysyä aloillaan viisi sekuntia ja jatkaa reipasta käyntiä eteen. Ensimmäinen suoritus oli hyvä vain niiltä osin että pysähdys kesti aika tarkalleen viisi sekuntia. Mitään kommentoimatta annoin kaksikon yrittää uudestaan, mutta lopputulos ei edelleenkään vakuuttanut. Pysähdys oli huonosti valmisteltu, töksähtävä, ponin jalat olivat sikin sokin ja se vilkuili ympärillen, liikkeellelähtö oli myös töksähtävä ja äkkinäinen. Ohjastaja kuunteli tarkasti antamani kritiikin ja korjasi suoritusta parhaansa mukaan. Ohjeistin samalla ja lähes välittömästi kunnon valmistelulla ja huolellisuudella oli pysähdys paljon kauniimpi. Siirryimme raviin ja treenasimme yksinkertaista koulurataa, mutta juuri oikea ajoitus oli tärkeässä roolissa. Harjoitus meni ihan hyvin, joten treenasimme vielä hetken kartioita aluksi käynnissä ja sitten ravissa. Eilisen opit olivat menneet hyvin perille, eikä tehtävä käynnissä tuottanut juurikaan ongelmia - päinvastoin, suoritus näytti oikein hallitulta ja hyvältä. Ravissa tuli taas omat ongelmansa eteen, mutta pienillä korjauksilla sekin lähti hienosti sujumaan, jes!

10.6.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Meillä on nyt Sukan kanssa takana melko pitkä kisaviikonloppu Fiktiossa, jossa tamma sai tänään kasaan viimeiset vaadittavat sjoituksensa, jee! Suoritus on koko kisaputken ajalta ollut melko tasaista, viimeisinä päivänä yllettiin ihan ykköspalkinnolle saakka! Viimeisen startin suorituksen aikana kyllä kaiken jännityksen keskellä meinasi oikein tulla tippa linssiin kun kiidettiin viimeisiä metrejä maratonosuudella - enää ei Sukkaa tultaisi kisakentillä näkemään! Tamma pisti kyllä parastaan koko viikonlopun ajan ja saadaan olla ihan älyttömän ylpeitä. Seuraavaksi päästään sitten suunnittelemaan tamman viimeisiä astutuksia ja tähtäämään laatuarvosteluihin - varmasti ei ole temppu eikä mikään näin hienolla ponilla päästä palkinnoille niissäkään. Illalla kotona Sukka sai ihan ekstrapaljon haleja ja rapsutuksia tallilaisilta, pidettiinpä me pienet eläkejuhlatikin siinä samalla. Sukalle oli tarjolla herkullisia omenoita ja porkkanoita ja ihmisväelle terästetyt kupilliset kahvia ja suklaakakkua. Vaikka vähän haikeat fiilikset ovatkin, niin silti odotan kyllä suurella innolla myös niitä tulevia Sukan jälkeläisiä!

17.9.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Sukkaa kävi pari viikkoa sitten eläinlääkäri katsomassa aristavan etujalan vuoksi ja tänään taas päästiin jännittämään kontrollikäyntiä. Jalan kipeytyminen on kaikille suuri mysteeri, mutta todennäköisesti tamma on venäyttänyt sen tarhassa ollessaan. Kipu on selkeästi helpottunut vaikka astumista poni varoo hiukan vieläkin. Ennen eläinlääkärin saapumista harjasin Sukan perusteellisesti; toipilas onkin kyllä saanut viimepäivinä paljon ylimääräistä huomiota osakseen ja ihan ansaitustikin - kukapa tykkäisi sairastella yksinään! Onneksi kipeytynyt jalka ei ole näyttänyt Sukan mielentilaan juurikaan vaikuttavan, vaan poni on oma hyväntuulinen itsensä. Kontrollikäynti sujui hyvin, eläinlääkärikin vaikutti oikein optimistiselta ja hänen kertoessaan että mistään vakavasti ei ollut kyse, päästiin huokaisemaan helpotuksesta. Sukka on kaiken kukkuraksi kantavana Elm Poniesin Jambalaya-orista ja on aivan mahatava juttu että meidän supertytsy ehtii reilusti enne varsomista tervehtyä entiselleen!

Web design © Milja (taustakuva © KENTAMA CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen