Brinemere Chocolate Sprinkle

KTK-II, SHLA-I, YLA1 & VVJ-II

♡ 10.1.2017 - 14.10.2018

Virallinen nimi: Brinemere Chocolate Sprinkle, "Shotti" Syntynyt: 10.1.2017 (3v. 10.2.2017 & 8v. 10.1.2018)
Rek.nro: VH17-017-0188 Rotu & sukupuoli: Shetlanninponi, ori
Säkäkorkeus: 104 cm Väritys: Mustankirjava
Maahantuoja: elen Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Vaativa & Helppo C Saavutukset: SHLA-I, KTK-II, YLA1, VVJ-II

Found the Best Chocolate in the World!

Pyytäessäni Pajua kuvailemaan Shottia muutamalla sanalla, sain vastaukseksi tuhahduksen ja litanian erilaisia varsin värikkäitä adjektiiveja. Pajun ja Shotin ystävyys ei lähtenyt käyntiin aivan niin ruusuisesti kuin olisi toivoa saattanut, mutta jonkinlainen välirauha heidänkin välilleen lopulta kehkeytyi. Heti meille muutettuaan Shotti tuntui ottaneen Pajun jonkinlaiseksi kohteeksi kaikille mahdollisille jäynille. Ori on juoksuttanut miesrukkaa pitkin maita ja mantuja, järsinyt rikki lukemattomia yksin riippumaan jääneitä puseroita ja ajanut Pajun hulluuden partaalle kärryjen edessä. Vaikka Shotti omaa kyllä muidenkin seurassa toisinaan melko vallattoman luonteen niin täytyy silti Pajun puolustukseksi sanoa että ei ole häntä helpolla päästetty. Yleensä orin kanssa pärjää hyvin kun vain omaa tarpeeksi itseluottamusta ja toimii napakasti.

Taluttaessa Shotin kanssa saa olla tarkkana jos ohitse sattuu kulkemaan toisia poneja. Hevosten kanssa ori tulee hienosti toimeen, kenties se sisäistää oman kokonsa eikä julkea ruveta möykkäämään isommilleen. Toiset ponit saavat Shotilta kuitenkin tervehdykseksi melkoisen machoilun ja pörhistelyn. Kun talutusoperaatioista on selvity ehjin nahoin, voi jo huokaista helpotuksesta sillä poni käyttäytyy karsinassa ja kaikissa hoitotilanteissa oikein hienosti. Toki kengitys ja kavioiden vuoleminen on hiukan inhaan puuhaa eikä sitä millään viitsisi seistä kiltisti aloillaan ilman pientä vääntöä.

Shotti on ehdottomasti luotu kuljettamaan ihminen kärryjen kyydissä eikä omassa selässään. Ratsuksi herra on toki nuoresta lähtien opetettu, mutta harvassa ovat tarpeeksi pienet ja taitavat ratsastajat tälle jääräpäälle. Toisinaan orin selässä kyyditään ihan harjoitus ja virkistysmielessä meidän pienimpiä ratsastajia, mutta harvoin heitä uskaltaa päästää orin kanssa liikkeelle ilman taluttajaa. Taluttajan kanssa Shotti käyttäytyy melko hyvin, mutta vaikuttaa kyllä melko vahvasti hölmistyneeltä ja siltä että nyt ollaan reippaasti orin mukavuusalueen ulkopuolella. Helpot perushommat hoituvat Shotilta kuitenkin kivasti.

Ajettaessa Shotti haltsaa hienosti homman jos toisenkin! Orin kanssa on kilpailtu vaativissa valjakkoluokissa oikein hyvällä menestyksellä, joten kehnon ratsastettavuutensa ori kyllä kompensoi kärryjen edessä. Pyöreästä ulkomuodostaan huolimatta Shotti on jaloistaan ketterä ja melko ripeäkin, tarkkuus- ja kouluosuus ovat kuitenkin maratonia selkeästi vahvemmat osa-alueet. Kestävyyttä saatiin nuorempana treenata melko paljon mutta kova työ tuotti tulosta ja kun vielä petrattiin orin vahvempia alueita, saatiin aikaiseksi todella taitava kärryttelijä. Shotti tuntuu nauttivankin työstään ihan valtavasti, joten kahta kertaa ei ponia tarvitse pyytää kun on aika lähteä lenkille tai treenaamaan.

i. Brinemere Fudge Pop
Shetlanninponi, 104 cm, rnkrj
ii. Brittledrift Spring Wind
Shetlanninponi, 102 cm, rnkrj
iii. Kings Suitor
102 cm, rnkm
iie. Weston Sea Breeze
99 cm, rnkrj
ie. Brinemere Daffodil
Shetlanninponi, 99 cm, rtkrj
iei. Weston Platinum
92 cm, rtkrj
iee. Summertime
105 cm, rt
e. Silkcairn Twinkle
Shetlanninponi, 97 cm, m
ei. Riversummit Runaway
Shetlanninponi, 101 cm, m
eii. Raspoetin
109 cm, mkm
eie. Riversummit Popet
100 cm, m
ee. Silkcairn Tootsie
Shetlanninponi, 96 cm, rnkrj
eei. Almaga
101 cm, trn
eee. Louisiana Flirt
91 cm, prtkrj

ISÄ ♡ Brinemere Fudge Pop on komea ja tuuheatukkainen ruunikonkirjava shetlanninponiori jonka ulkonäköä Shotti on saanut haalittua aimoannoksen itselleen. Fudge on isäorinsa ensimmäinen ja valitettavasti viimeinen varsa, joten sen jalostusarvo on suhteellisen korkealla. Ori on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja sen kanssa on kilpailtu reilusti valjakossa sekä kouluratsastuksessa - menestystä poni on kerännyt etenkin kärryjen edessä. Luonteeltaan Fudge on itsepäinen ja hyvin ponimaisen kekseliäs.

EMÄ ♡ Silkcairn Twinkle menehtyi muutama viikko Shotin syntymän jälkeen. Twinkle oli todella hyväluonteinen ja nätti tamma, jonka kanssa kierreltiin lähinnä pitkin näyttelykehiä ja osallistuttiin muutamiin koulukisoihin. Ratsuna poni oli perushyvä ja osaava, mutta kisaamista kohtaan siltä ei löytynyt suurempaa mielenkiintoa saati potentiaalia. Omistaja siirsi Twinklen melko nuorella iällä jalostuskäyttöön ja se varsoi kolmesti.

II ♡ Brittledrift Spring Wind on suuren hevosen persoonalla ja itseluottamuksella varustettu 102 cm korkea poniori. Kun katsoo Windin niskoittelua kentällä ja luimistelua tallikäytävällä oleskeleville pikkutytöille, ei jää epäselväksi keneltä Fudge Popin ja Chocolate Spinklen temperamenttisuus on peräisin. Ratsuna sählä ori ei estekentillä loista, vaan pärjää paremminkin helpoissa koululuokissa sekä valjakkoajossa. Kaikista hiukan negatiivisistakin luonteenpiirteistään huolimatta löytyy orista myös roimasti karismaa, eikä sitä kerta kaikkiaan voi olla ihailematta kaiken kiukkunsa keskellä!
III ♡ Kings Suitor oli 102 cm korkea ruunikonkimo ori, joka nautti saamastaan seurasta ja huomiosta mikäli käsittelijä oli rauhallinen ja itsevarma. Pelokkaat hoitajansa ori lyttäsi hetkessä vasten seinää ja esitteli varsin kernaasti hammasrivistöään. Kouluponina toiminut Suitor keräsi aikaan lukuisia sijoituksia jopa helppo B -luokista. Toki orilla kertyi myös muutama sijoitus valjakkokisoissa, mutta kouluratsuna se oli aivan verraton! IIE ♡ Weston Sea Breeze oli pieni ja pippurinen jokapaikanhöylä, joka taitoi niin koulun, valjakon kuin esteetkin. Tamma oli selästä käsin oiva opettaja kokemattomammallekin ratsastajalle, mutta neidin pippurinen luonne paljastui kyllä alta aikayksikön maastapäin käsiteltäessä. Prinsessamaisen luonteensa ansiosta hoitotyöt oli suotava tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä Breeze ei kauaa jaksanut seisoskella hoitajansa suittavana tai satuloitavana ilman hampaiden esilleottamista. Pippurinen tamma nukkui pois kotonaan, jättäen Spring Windin ainoaksi jälkeläisekseen.

IE ♡ Brinemere Daffodil oli pieni ja sympaattinen ponitamma joka osasi pitää puolensa muiden ponien seurassa. Daffodil olikin yksi tallin johtajahahmoista ja jyräsi helposti jopa itseään isommat ponit helposti tieltään niin halutessaan. Ihmisten seurassa tämä päättäväinen tamma käyttäytyi aina moitteettomasti ja sen kanssa oli mukava työskennella niin kokeneen kuin kokemattomankin. Kouluratsastuksessa loistanut tamma kilpaili nuoruusvuosinaan hyvinkin aktiivisesti helppo B -luokissa, mutta vanhemmiten se siirtyi opetus - ja jalostuskäyttöön. Daffodililla on yhteensä kaksi orijälkeläistä jotka kilpailevat kumpainenkin.
IEI ♡ Weston Platinum ihastutti etenkin mielettömän suloisella ulkonäöllään ja sympaattisen luottavaisella luonteellaan. Erittäin rauhallinen ja mutkaton oriherra, jonka kanssa pärjäsivät hyvin perheen pienimmätkin. Nona kilpaili valjakkoponina ja vaikka kisauran alku vaikuttikin täydeltä katastrofilta, onnistuttiin kunnon valmentautumisella orissa herättämään intohimoa myös kisakentille.
IEE ♡ Summertime oli rautias kaunis ponitamma, joka nuorena palkittiin moneen kertaan näyttelykehässä. Luonteeltaan todella kiltti ja lempeä sekä rauhallinen persoona. Tamma on kilpaillut kotimaassaan kouluratsuna helppo C-luokissa nuoruusvuosinaan, mutta siirtynyt sittemmin jo eläkkeelle. Menestyksekkään uransa jälkeen tammalle on syntynyt Daffodilin lisäksi kaksi ihastuttavan suloista tammavarsaa, joista toinen kilpailee emänsä tavoin koulukentillä.

EI ♡ Riversummit Runaway on varsasta lähtien puhkunut suurta intoa ja riemua maailmaa kohtaan. Sympaattisen rämäpäisellä oriherralla on lukuisia sijoituksia ja luokkavoittoja helpoissa kouluratsastusluokissa, mutta valjakossa Runaway ei loistanut. Komealla ulkonäöllä varustettu ori kiersi myös aktiivisesti näyttelyissä ja se kantakirjattiinkin ensimmäisellä palkinnolla. Orilla on peräti kaksitoista jälkeläistä jotka nekin ovat keränneet hienoa menestystä urallaan.
EII ♡ Raspoetin oli mustankimo 109 cm korkea ori, joka aloitti kisaamisen sekä koulussa ja esteillä, mutta ura jäi harmillisen aikaisessa vaiheessa kesken, sillä ponin ratsastaja loukkaantui pahasti eikä orille löydetty korvaavaa ratsastajaa. Raspoetin jäi omistajalleen rentoon harraste- ja jalostuskäyttöön, mutta näyttelyissä se kiersi tavoitteellisesti.
EIE ♡ Riversummit Popet, musta ponitamma, jonka nimi oli useasti esillä etenkin tamman nuoruusvuosina. Hienon sukutaulun omaava ponitamma kilpaili ahkerasti kouluratsastuksessa ja näyttelykehissä oikein loisteliaalla menestyksellä. Rauhallisesta ja lempeästä luonteestaan huolimatta Popet osasi olla todella voitontahtoinen ja ärhäkkä kisaponi tilanteen niin vaatiessa. Tamma varsoi neljä kertaa ennen eläkkeelle siirtymistään.

EE ♡ Silkcairn Tootsie nähtiin kisauransa aikana enimmäkseen näyttelykehässä, mutta vaihtelevalla menestyksellä tamma kilpaili myös valjakkoajon parissa. Menestys kisoissa riippui pitkälti tamman senpäiväisestä olotilasta, joten koskaan ei tiennyt mentiinkö kentälle voittamaan vai häviämään. Rakenteellisesti erittäin kaunis tamma, jonka jälkeläiset ovat edelleen perineet emältään kaunista ja sopusuhtaista ulkomuotoa.
EEI ♡ Almaga ehti kilpailla valjakkoponina muutaman vuoden, kunnes oriin kisaura jouduttiin jättämään sikseen sattuneen onnettomuuden tähden. Luonteeltaan loistava poniori, joka kuitenkin säilytti jalostusarvonsa hyvän rakenteensa ansiosta. Näyttelykehässä erittäin hienosti pärjänneellä Alilla on yhteensä kuusi jälkeläistä.
EEE ♡ Louisiana Flirt oli punarautiaankirjava pikkutamma joka aloitti uransa tuntiratsuna, mutta sattuman kautta tamman piilevät kyvyt huomattiin ja se päätyi taitavan poniratsastajan kisaratsuksi. Yleispainotteisesti kisannut äärettömän hyväluonteinen ponitamma, jonka ainoaksi jälkeläiseksi Tootsie lopulta jäi. Tamma eli 26-vuotiaaksi ja lopetettiin lopulta vanhuudenvaivojen vuoksi.

Jälkeläiset

♡ 12.2.2017 t. Vuornan Absolutely Muffin
♡ 1.11.2017 t. Vaniljavaaran Strawberry Sprinkle
♡ 20.3.2018 t. Huovilan Si Jolie KTK-III
♡ 15.8.2018 o. Huovilan Cookie Crumble

1.2.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Ollaan etsitty Vuornaan ihan urakalla uusia poneja shettispuolelle kun meidän vanhemmat ponit alkavat jo pikkuhiljaa saavuttamaan täydet kisasijansa. Mistään ei ole toistaiseksi onnistunut löytymään juuri niitä oikeita poneja, kunnes saatiin ihan uskomattoman kiva ehdotus eleniltä, joka lupasi muutamaa valmennuspäivää vastaan etsiä meille Briteistä saakka uudet sopivat ponit. Ja sehän passasi paremmin kuin hyvin! Tänään meille sitten vihdoin matkusti kaksi uutta ponia; tamma Freytide Honeysuckle ja ori Brinemere Chocolate Sprinkle. Honeysuckle eli "Sukka" osoittautui juuri kuvatunlaiseksi rohkeaksi ja reippaaksi persoonaksi. Normaalioloissa poni on kuulemma myös oikea ahmatti jonka karsinan oven saa tunkea kiinni useammankin lukkoyhdistelmän kera. Sukkaa on kuvattu myös todella fiksuksi sekä ovelaksi ja tamma kuulemma nauttii hurjasti keskipisteenä olemisesta. Poniori Chocolate Sprinkle eli "Shotti" hurmasi kaikki heti tuuhean tukkansa ja suurten silmiensä kanssa. Ponin luonnetta on kuvailtu huumorintajuiseksi ja jääräpäiseksi, eikä päivienkulkua kuulemma juurikaan voi ennakoida. Toisena päivänä ori saattaa olla leppoisa haaveilija silmät puoliummessa ja seuraavana jurottaa korvat takakenossa. Kumpainenkin poneista tuntuu kyllä olevan aikamoisia persoonia, jotka varmasti kevyesti täyttävät meidän päivät kepposillaan!

10.2.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pirteän pakkasaamun kunniaksi lähdimme Ryysyn ja nuoren Shotti-ponin kanssa pienelle maastokävelylle. Ryysy kulki kauniisti narun päässä, mutta tapojensa mukaan Shotti ei edustanut aivan yhtä onnistuneesti. Shotin mielestä oli selkeästi aivan mielettömän tylsää ravailla rauhallisesti teitä pitkin, kun toisena vaihtoehtona olisi ollut villi ja riehakas laukka peltojen poikki. Sain käyttää kaiken kärsivällisyyteni toppuutellakseni päätään viskovaa ponia, kunnes Ryysy lähti taluttajineen takaisin tallille päin ja saatoin turvallisin mielin antaa herran hiukan purkaa energiaansa. Lumipaakut lentelivät ja samoin Shotin takapää muutaman ilopukin ja hypähdyksen muodossa, mutta pitäähän sitä välillä saada vähän irroitella! Tallille saapuessamme Shotti oli huomattavasti rentoutuneempi ja hyväntuulisempi eikä se jaksanut purnata vastaan edes karsinassa. Käytin erikoisen tilaisuuden hyväkseni ja sainkin puunata ponia erikoisen kauan kunnes se alkoi osoittaa kyllästymisen merkkejä.

19.3.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tuulisesta säästä huolimatta kentällä askelsi mukavan verkkaisesti valjakko, joka oli keskenään useaan kertaan jo harjoitellutkin. Lämpöjen jälkeen valmennus alkoi pysähdyksillä, joiden aikana Shotti mittaili hiukan ohjastajansa kärsivällisyyttä kääntämällä kaulaansa jokaiseen ilmansuuntaan mutkalle ja steppailemalla dramaattisesti. Ohjastaja sai nopeasti ponin takaisin ruotuun ja pysähdykset onnistuivat varsin näppärästi. Apujen eleettömyyteen olisi voinut hiukan paremmin paneutua. Teimme useita voltteja ja kiemurauria, jonka jälkeen kokeilimme samaa ravissa. Shotilla on kaunis ja hyvin hallittu ravi ja se polkee hyvin alleen. Kiemurauaralla asetuksetkin tulivat hienosti esiin. Ponilla oli selkeästi energiaa kovempaankin vauhtiin, mutta ratsastaja sai sen hienosti pidettyä käsissään. Teimme vielä siirtymisiä keskilaukkaan, joka sujui loistavasti. Ravityöskentelyssä lisäyskin sujui hyvin, vaikkakin alkuunsa Shotti oli nostaa aina laukalle kun pyydettiin keskiravia. Teimme vielä muutamia tarkkaavaisuus- ja reagointiharjoituksia, joiden jälkeen kaksikko sai jäädä loppuverkkaamaan.

22.3.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Shotin kanssa ollaan kisakentillä edetty hyvin rauhalliseen tahtiin. Vaikka kisakentillä ollaan edetty hissukseen, on orin kanssa ollut paljon muuta ohjelmaa; helmikuussa Shotti sai kaksi jälkeläistä ja se kantakirjakelpoisuutta on metsästetty kovasti. Tänään vietettiin päivä kuitenkin ihan lungisti maastoillen, vaikka täytyykin myöntää että kyllä siinä oli vähän kunnonkohotuskin mielessä. Valitsin tarkoituksella loivimpia ja pisimpiä nousuja mitä mieleeni tuli joten oriherran lihakset kyllä saivat työtä vaikka pääkoppa saikin rentoutua. Tallille päästyämme tamma olikin aika levollisen oloinen ja nuokkui karsinassaan harjauksen ajan.

5.4.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tänään valmentauduimme Shotin ja Vienan kanssa ja kuten arvata saattoi, joutui ohjastaja varsin koville jo ennen valmennuksen alkuakaan. Shotti oli hyvin energisellä tuulella ja alkuverkoilla sitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään muu kuin pitkin kenttää kaula pitkällä juokseminen. Aluksi keskityimme ohjastajan apujen eleettömyyteen ja ylipäätään apujen läpi viemiseen. Teimme runsaasti ympyröitä ja kiemuraratoja käynnissä ja ravissa ja pikkuhiljaa Shottikin alkoi lämmetä työnteolle. Kaksikko pelasi ihan hyvin yhteen, joten treenasimme pitkillä sivuilla siirtymisiä peruutuksesta raviin ja lyhyillä sivuilla keskikäyntiä. Keskikäynti ei koskaan ole ollut ongelmana Shotille, kuten ei nytkään, mutta tapojensa mukaan orin täytyy valmennuksen aikana vängätä vastaan ainakin yhdessä asiassa ja tänään se oli ehdottomasti peruutus. Ori koetti viskoa päätään ja möngertää kummallisesti ulos uralta, eikä raviin siirtyminenkään onnistunut kovin hallitusti ja kauniisti, vaan vauhtia oli aivan liian runsaasti. Vienaa lähinnä huvitti Shotin temppuilu, mutta huomatessaan ohjastajansa huvituksen Shotti vänkäsi vastaan kaksinkerroin pahemmin ja Vienankin täytyi ottaa tehtävä jo tosissaan. Lopulta siirtyminen sujui virheettömästi ja peruuttaminenkin sujui kuten pitikin. Seuraavaksi treenasimme kiemurauria. Shotilla oli niin kovat menohalut, että annoimme oriin ravailla vapaasti muutaman kierroksen ennen kiemurauralle siirtymistä ja Shotti malttoikin keskittyä tehtävään odotettua paremmin. Ravi pysyi hyvässä temmossa ja poni kuunteli ohjastajaa moitteettomasti. Onnistumisesta riemastuneina päätimme jättää suuremmat treenailut sikseen ja kaksikko sai lopetella omaan tahtiinsa.

19.4.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Ja taas Vuornassa! Valmennukseen lompsottelivat Liia ja Shotti, jota olin pari kuukautta sitten käynyt jo aika ahkerastikin valmentamassa. Tänään oli vuorossa vähän vanahn kertausta ja preppausta - ponillahan on jo hyvä kisaura alkanut. Shotti vaikutti vähän turhankin rennolta, ehkä hiukan uniseltakin, joten kehotin Liiaa pistämään ajettavaansa vauhtia jo heti alkuunsa että saataisiin jotain järkevääkin aikaiseksi seuraavan tunnin aikana. Alkulämmöt sujuivat sulassa sovussa valjakon osalta, itse pyrin aina mahdollisuuksien mukaan huomauttelemaan Liiaa milloin mistäkin ettei meno vaan pääsisi hiipumaan liian mukavaksi. Pistin valjakon alkuunsa tekemään lisäyksiä ja kokoamisia, jotka kyllä ovat Shotin vahvinta alaa. Puutuin lähinnä kosmeettisiin seikkoihin ohjastajan osalta, mutta muuten kaksikko onnistui kyllä todella hienosti. Väliin ennen laukkoja pistettiin ohjastajan hermot vielä koetukselle suorista nostoista pysähdyksestä. Laukkatyöskentely aloitettiin nostamalla alkuunsa suoraan käynnistä ja myöhemmin pysähdyksestä. Käynnistä nostot sujuivat moitteetta, joskin Liia sai ensimmäisillä kerroilla hiukan herätellä oria että saatiin sopiva vauhti alle. Kehotin hiukan antamaan ohjaa myöten, että Shotti pääsi pidentämään askeltaan tarpeen tullen. Kun sopiva tempo löytyi niin Liia pääsi taas keräämään ohjaa ja kokoamaan ponia. Pysähdyksestä nostot tuottivat alkuunsa hiukan ongelmia, kun Shotti meinasi änkeä ties mitä askeleita noston väliin. Useiden toistojen ja korjausliikkeiden jälkeen ori vihdoin taas sai kiinni hommasta ja harjoitus jatkui hyvissä merkeissä. Lopussa treenattiin vielä laukassa asetuksia ja reittejä, sekä niiden tarkkuutta ja askelten laskemista. Mukavan rento valmennus, mikä ei kyllä täällä Vuornassa aina ole aivan itsestäänselvää!

28.5.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Huh, tänään päästiin vihdoin heittämään ponit ja hevoset kesälaitsalle ja Shotti ainakin vaikutti ihan äärettömän onnelliselta tästä käänteestä. Jotenkin virheellisesti olin olettanut orin käyttäytyvän tässäkin tilanteessa kuin ihmisenmieli, mutta väärässähän sitä oltiin! Poni korskahteli ja tepasteli kuin mikäkin pahainen vinkula ja meno muuttui aina vain railakkaammaksi mitä lähemmäs laitumia päästiin. Shotti onnistui lahjakkaasti villitsemään pari nuorempaakin ponia temppuilullaan ja tallitytöillä oli kyllä kunnon työn ja tuskan takana saada ponit pidettyä. Kun kauhujen matka alkoi olla lähellä loppuaan ja talutettiin ponit sisään tarhaan, riuhtaisi Shotti itsensä irti ennen kuin ehdin saada riimua ja narua pois, eikä siinä tilanteessa auttanut sitten enää muu kuin antaa orin juosta aikansa pitkin laidunta. Kun herra vihdoin malttoi pysähtyä ja laskea turpansa mehevälle ruohomättäälle, pääsin irrottamaan riimun Shotin päästä. No, piti kai tämäkin päivä nähdä kun kaikista poneista juuri Shotti käyttäytyy huonoiten, hah!

1.5.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Kärryteltiin ja treenattiin Shotin kanssa tänään maratonradalla ja täytyy sanoa, että melkoinen tunti siitäkin taas kehkeytyi. Alussa Shotti liikkui eteen kuin tykinsuusta ja meno oli melkoista sähläystä. Pidettiin todella pitkät lämmittelyt ja harjoiteltiin samalla orilla helpoimpia esteitä, kun meno oli hallitumpaa siirryttiin Shotin inhoamille silloille. Ori on tietysti jo sen miljoona kertaa esteitä harjoitellut ja suoritti tänäänkin sillat vastaan mukisematta. Meno oli oikein kivannäköistä nyt kun ohjastajallakin oli poniin kunnollinen tuntuma ja avut menivät läpi. Vauhtia sai vielä roimasti karsia, kisatilanteessa ponilla olisi puhti loppunut jo aikapäiviä sitten. Treenattiin loppuun vielä nousuja, joilla Shotin menestys on alusta alkaen ollut melko vaihtelevaa - niin nytkin. Pari ensimmäistä nousua oli oikein hienoa ja hallittua, niiden jälkeen ponia ei enää vähmpää olisi voinut kiinnostaa, ja vaikka energiaa piisasi niin keskittyminen poukkoili ihan muualla. Tehtiin heti helppoja pujotteluharjoituksia ja siirryttiin takaisin nousuihin, jotka tauon jälkeen sujuivat taas kivasti. Shotti on kyllä oikein hieno valjakkoponi sille päälle sattuessaan, mutta kotioloissa etenkin ori tykkää pistää kaiken pelleilyksi ja niskotteluksi.

13.8.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Shotti on kerännyt jo täydet sijoitukset valjakkokisoissa varsin mehukkaalla menestyksellä! Herra nauttii täysin siemauksin kesäisistä keleistä, eikä se jaksa kavahtaa sadetta tai tuulta jota sitäkin on tänä vuonna riittänyt. Shotti ei selvästikään rauhoitu iän myötä, vaan käyttäytyy yhtä ilkikurisesti ja temperamenttisesti kuin aina ennenkin! Tänään kävimme orin kanssa maastoilemassa pitkin peltoja ja Shotti selkeästi oli elementissään ja maastossa jonne se kuuluikin; kaatuneet puunrungot tai mutaiset penkereet eivät herraa hätkähdyttäneet vaan se jatkoi etenemistä aivan yhtä varmasti kuin kentälläkin. Energiaa tuppasi taas olemaan vaikka muille jakaa, joten annoin Shotin laukata vapaasti ja vauhtia oli ponin kokoon nähden huimasti. Tallille päästyämme Shotti oli niin väsynyt ja tyytyväinen, ettei se jaksanut edes niskoitella vastaan tapojensa mukaisesti, vaan se jopa antoi luvan rapsuttelulle ja pikaiselle halaukselle.

21.10.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Uiiks, Shotin kanssa aletaan valmistautua ihan todenteolla kohti aatuarvosteluja! Itse olen jo niin täpinöissä että varmuuden vuoksi aloitin ponin puunaamisen jo eilen; käytin useamman tunnin aikaa hangatessani orin karvasta kuraläikkiä ja harmaita likahyppysiä pois ja tulinkin siihen tulokseen, että Shotin puhdistus tulee kyllä viemään vielä ainakin toiset pari tuntia. Eikä ponia voi lopputtomiin pumpulissakaan pitää! Tänään harjoittelimme ponin esittelyä, sillä viimekerrasta näyttelykehässäkin on vierähtänyt jo reippaasti aikaa, eikä ponin kanssa ole laatuarvosteluissa esiintymistä vielä harjoiteltukaan. Onneksi Shotilla on kyllä hyvin hallussa peruskäyttäytyminen, mutta toinen homma onkin sitten haluaako poni käyttäytyä kuten vaaditaan... Aluksi sai kyllä komentaa ja kunnolla jotta poukkoileva poni pysyi edes sivulla nätisti, mutta pikkuhiljaa alkoi Shottikin kiinnostua touhusta ja suostui lopulta yhteistyöhön (huh). Treenattiin vielä niin, että muitakin poneja talutettiin kentän läheisyydessä ja paria tammaa lukuunottamatta Shotti käyttäytyi moitteetta niidenkin aikana. Pientä tapakoulutusta ja hiomista vielä ennen varsinaista arvostelupäivää ja pärjätään varmasti oikein hyvin!

19.11.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Marraskuussa Shotilla on syntynyt kaksi tammavarsaa, joista toinen asuu emänsä kanssa Vaniljavaarassa ja toinen täällä meillä Vuornassa. Shotin ensimmäinen jälkeläinen, Absolutely Muffin, kerää kisamenestystä ja sijoituksia omistajallaan Mooncloudsissa ja tammasta onkin kasvanut oikein nätti tapaus. Vaniljavaarassa asuva Strawberry Sprinkle eli Siiri vasta kouluttautuu kohti kisauraansa, samoin kuin meilläkin asuva tamma Honey Sprinkles. Shotti on kyllä osoittautunut ihan korvaamattomaksi jalostusponiksi meillä Vuornassa, orille onkin suunnittelilla vielä ainakin yksi jälkeläinen - toivottavasti ori tällä kertaa! Touhukkaan herran kisaeläke on saanut Shotin tekemään entistä enemmän jekkuja etenkin Pajulle, mutta erilaisilla aktivoinneilla sen käyttäytyminen kaikkien onneksi pysyy siedettävyyden rajoissa. Tallin pienimmät käsittelijät pidetään ponista yhä kaukana, välillä käydään kyllä herraa lasten kanssa taluttelemassa. Jännätään yhä koska päästään Shotti viemään laatuarvosteluihinsa, mutta eiköhän tässä kohta päästä senkin asian suhteen liikkeelle!

Kilpailumenestys (40 sijoitusta VVJ)

01.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 01/30
01.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 01/30
04.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 01/30
05.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 03/30
09.04.2017 KK Lapland Vaativa - 04/30
12.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 02/40
21.04.2017 Tuiskula Vaativa - 07/50
24.04.2017 Tuiskula Vaativa - 03/50
30.04.2017 Tuiskula Vaativa - 04/50
23.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 04/50
24.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 03/50
25.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 01/50
30.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 04/50
26.04.2017 Mustasuo Vaativa - 06/50
02.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 01/40
16.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 01/40
16.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 01/30
18.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 02/30
19.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 05/30
01.06.2017 Fiktio Noviisi - 02/30
05.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 05/30
08.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 04/30
09.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 05/30
10.04.2017 Vähäpelto Vaativa - 05/30
16.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 03/40
19.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 06/40
27.04.2017 Mustasuo Vaativa - 04/50
28.04.2017 Mustasuo Vaativa - 04/50
24.04.2017 Delicate Vaativa - 04/50
25.04.2017 Delicate Vaativa - 07/50
26.04.2017 Delicate Vaativa - 01/50
29.04.2017 Delicate Vaativa - 03/50
30.04.2017 Delicate Vaativa - 06/50
11.04.2017 Fiktio Vaativa - 03/22
16.04.2017 Fiktio Vaativa - 01/22
20.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 03/30
28.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 01/30
29.04.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 02/30
04.06.2017 Fiktio Noviisi - 05/30
26.05.2017 Huvitutti Noviisi - 01/40

Shetlanninponien laatuarvostelu 31.1.2018
Palkittu vuoden 2018 tammikuun Shetlanninponien laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla 28 + 14,5 + 30 + 20 + 10 + 11 = 113,5p. SHLA-I

Ponien kantakirjatilaisuus 20.2.2018
Kantakirjattu vuoden 2018 helmikuun Virtuaalisen ponikantakirjan tilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 18 + 18 + 18 + 18 = 72p., KTK-II

Virtuaalinen Yleislaatuarvostelu 30.3.2018
Shotti palkittiin vuoden 2018 maaliskuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 34 (17+17) - 27 (20+7) - 17 - 18 - 4 = 100p, YLA1

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.4.2018
Shotti palkittiin vuoden 2018 huhtikuun tilaisuudessa toisella
palkinnolla pistein 7 + 40 + 17 + 17,5 + 15 = 96,5p., VVJ-II

Näyttelymenestys
31.12.2017 NJ Haavelaakso Poniorit - 9/12, irtoSERT

Shetlanninponien rotunäyttelyt
7.7.2018 Valyrian Shetlandsin rotunäyttelyissä Shotti osallistui
shetlanninponiorien luokkaan ja sai II-palkinnon!

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015