Gingerbell MO

KTK-III, SHLA-II, VVJ-III

♡ 19.11.2013 - 27.11.2017

Virallinen nimi: Gingerbell MO, "Kirppu" Syntynyt: 19.11.2013 (8v. 19.12.2014)
Rek.nro: VH13-017-0725 Rotu & sukupuoli: Shetlanninponi, tamma
Säkäkorkeus: 98 cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Mäkisuo Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Valjakko, noviisi Saavutukset: KTK-III, SHLA-II, VVJ-III

I'm ginger and I know it!

Gingerbell on hurjan suloinen ponitamma joka saa ihmisissä usein aikaan pakottavan reaktion hypistellä ponin karvaisia korvia ja pehmeää harjaa. Tällainen hypistely on Kirpulle alkuunsa ja enimmäkseen ihan ok, mutta jossain vaiheessa tamman silittelykiintiö napsahtaa täyteen. Silloin kannattaa aika vikkelästi vaihtaa turha lääppiminen ihan oikeisiin hommiin tai vain antaa ponille sen kaipaamaa rauhaa - jos Kirpun hapanta ilmettä ei ymmärrä kunnioittaa, voi aika takuuvarmasti odottaa saavansa hammasrivistön kuvan käsivarteensa. Vaikka Kirppu osaakin jossain suhteessa olla hiukan ärhäkkä tapaus, on se yleisesti ottean oikein ystävällinen poni. Hoitotoimenpiteet sujuvat kivasti ja hyvässä yhteisymmärryksessä, eikä valjastuksessakaan ole suurempia ongelmia. Hiukan kärsimätön Kirppu kieltämättä on, joten aloillaan se ei jaksa loputtomiin seisoskella joten mahdollisimman ripeästi kannattaa toimia eikä jäädä haaveilemaan.

Ratsunhommia Kirpun kanssa on harjoiteltu nuoresta lähtien lähinnä harrastusmielellä. Tamma toimii mukavasti selästä käsin vaikka se onkin enimmäkseen tottunut olemaan valjakon edessä. Poni on aika pukkiherkkä, joten esimerkiksi selkään noustessa kannattaa heilauttaa jalka kunnolla selän yli. Peruskoulutreenit kentällä sujuvat Kirpun kanssa oikein hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta esteillä tammasta kuoriutuu oikea tuholainen. Jo pelkät puomit saavat Kirpussa aikaan pienimuotoisen hullaantumisen ja tammaa saa ihan tosissaan pidätellä ja jarrutella. Matalia esteitä tamman kanssa on hypätty kotioloissa, mutta silloin tarvitaan selkään kyllä hiukan kokeneempi ratsastaja - Kirppu säntäilee ympäriinsä tuli hännän alla ja ylittää esteet omituisilla loikilla.

Kärryjen edessä toimiminen on Kirpulle se omin juttu. Poni on todella motivoitunut sekä tarkka ajettava ja tarkkuutta vaativat osiot ovatkin sen vahvinta alaa. Kestävyyttä vaadittavilla osioilla tamma hyytyy helposti, mutta pitämällä vauhdin aluksi kurissa jaksaa Kirppu hyvin loppuun saakka. Rohkeana ponina tamma ei arastele erikoisempiakaan esteviritelmiä mutta vesiesteet eivät kuulu Kirpun suosikkeihin. Kisatilanteissa tamma toimii samalla tarmolla kuin kotonakin, eikä se juurikaan pode kisastressiä tai jännitystä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Kottebys Joddlare
Shetlanninponi, 100 cm, rt
(sivut jos webs ei toimi)
ii. Kottebys Lejon iii. Tennsoldat SWE
iie. Embla SWE
ie. Kottebys Skönhet iei. Bosee SWE
iee. Lilla Lilja
e. Maywell Cecilia
Shetlanninponi, 100 cm, rt
(sivut jos webs ei toimi)
ei. Kaleostro eii. Urban Storyteller
eie. Kaleigh 23
ee. Mayfield Celia eei. Jackster
eee. Farewell Cinna

Jälkeläiset

♡ 28.12.2014 t. Vuornan Miss Jazzbell (i. Wyat Jazzberry Jam)
♡ 30.08.2015 o. Vuornan Rafflemallow SHLA-I, VVJ-II, YLA2 (i. Lupauksen Lumimies)

1.12.2013 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Gingerbell eli Kirppu muutti meille yhdessä hiukan vanhemman Ryysy-ponin kanssa Mäkisuosta. Mäkisuon ponit ovat aina olleet ihan hurjan paljon mieleeni, joten odotin suurella innolla ponien muuttoa ja kotiutumista. Kirppu on nuori, valjakkoon jo hiukan totuettu tamma, jonka kanssa meidän olisi tarkoitus lähteä kunnolla valmentautumaan ja lähteä sitten lopulta kilpailemaan VVJ:ssä. Tamma osoitti heti alkuunsa ainakin hurjaa päättäväisyyttä koettaessaan sinnikkäästi vaikeuttaa taluttajansa työtä. Kun poni saatiin uuteen karsinaansa ja hyörinnän hiukan laannuttua, saatoin käydä moikkaamassa suloista tammaa. Kirppu suhtautui minuun hiukan varauksella mutta silti mielenkiinnolla. Kun takinliepeistäni ei löytynyt piilotettuja porkkananpaloja tallusti tamma päättäväisesti hiukan sivummalle - myös omakin rauha on selkeästi tärkeää tälle ponille.

22.12.2013 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Näin ennen jouluaaton rauhaa päätettiin lähteä juoksuttamaan Kirppua hiukan liinassa ja saatiimpa samalla loistava idea vähän irtohypyttää tammaa. Koko homma alkoi tietysti karvaisen ponipallon turkin kiillotuksella (tai lähinnä suurimpien mutapaakkujen liotuksella ja hinkuttamisella) josta sitten yllättävän pitkän ajan jälkeen päästiin etenemään itse asiaan. Liina on Kirpulle ihan tuttua puuhaa ja tamma tuntuu ihan nauttivankin puuhasta. Ravissa tamma oli jo into piukassa ja hiukan jännitti että miten laukka nousee. Pieni poni riehaantuikin tekemään oikein muutamat ilopukit ennen kuin malttoi laukata nätisti ympyrällä. Päästin Kirpun irti liinasta ja talutin sen meidän omakyhäämälle irtohypitys kujalle. Esteet oli laskettu minimiin tammaa varten ja heti räikeät puomit huomatessaan poni jännittyi ja alkoi stepata innoissaan. Hetken jo epäilytti että uskaltaako sitä ollenkaan laskea irti, mutta loppujen lopuksi esteet ylittyivät hyvin vaikka vauhtia olikin ajoittain turhan paljon. Kirppu nautti aivan suunnattomasti hyppäämisestä ja mekin päästiin helpommalla kun kenenkään ei tällä kertaa tarvinnut uskaltautua kapuamaan ponin selkään. Tämän pikkutreenin päätteeksi oli hyvä vielä harjailla ja hieroa Kirppua oikein kunnolla niin on sitten ponikin rennoin fiiliksin viettämässä meidän yhteistä ekaa joulua!

5.4.2014 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Omien käsiongelmieni johdosta sain tänäänkin tyytyä vain valmentajan osaan - sikäli ihan hauska juttu nähdä omat ponit toimessa muiden kanssa, mutta toki olisi aika oleellista päästä itsekin niiden kanssa treenaamaan. Tänään oli kuitenkin vuorossa meidän nuori tammamme Kirppu, jonka kanssa valmistaudutaan kisakentille jo kovaa häkää! Tänään tehtäisiin suht simppeliä koulutreeniä. Kirppu vaikutti alusta lähtien hiukan jähmeältä ja alkulämmittelyihin meni hiukan enemmän aikaa kuin oli suunniteltu. Lopulta sieltä alkoi kuitenkin kuoriutua meidän reipas valjakkoponi ja liike alkoi näyttää paljon paremmalta. Kun kunnon lämmöt oli saatu päälle, aloitettiin ympyröillä ja pysähdyksillä. Aluksi oli tarkoituksena tehdä suuri ympyrä, jonka alkaisi ja päättyisi samasta kohdasta ja jonka jälkeen noin kahden metrin kuluttua tehtiin hyvin valmisteltu pysähdys. Suuret ympyrät osoittautuivat hiukan hankaliksi ja alkuunsa tiet eivät lainkaan kohdanneet, mutta toisoilla ohjastajan silmä alkoi hiukan kehittyä tämänkin suhteen. Pysähdyksetkin olivat alkuunsa hyvin töksähtäviä ja Kirpun jalata sojottivat vähän sinne sun tänne. Ohjeistin valmistelemaan pysähdystä huolellisemmin ja pitämään ponin muutenkin paremmin kuulolla avuille. Näillä neuvoilla saatiin aikaan paljon paremman näköinen pysähdys, jonka aikana Kirppukin keskittyi vain oleelliseen. Liikkeellelähtö sujui hyvin. Jatkoimme tehtävää alkuunsa ympyröitä pienentäen ja lopussa siirryimme suorittamaan tehtävää ravissa. Kirppu liikkui eteen niin aktiiviseen tahtiin, että ohjastaja sai tehdä hommia kieli keskellä suuta jotta ympyrät onnistuivat. Teimme vielä hetken aikaa kahdeksikkoa, jossa painotettiin etenkin asetuksia ja kunnollista suoristusta seuraavalle ympyrällä siirryttäessä. Laukkatyöskentelyyn ei tänään paneuduttu lainkaan, vaikka kaksikko saikin nostaa pitkillä sivuilla laukat molempiin suuntiin. Oikein onnistunut valmennus, josta viisaantuneena on hyvä lähteä treenaamaan ponia vielä lisää.

26.8.2014 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tänään lähdettiin Kirpun kanssa treenailemaan vähän tarkkuusjuttuja ja tamma vaikutti aika vireältä valmennuksen alusta lähtien. Ohjastaja sai alkuverkkojen aikana jopa hiukan toppuutella Kirpun menoa, mutta suht nopeasti poni siitä alkoi jo rauhoittuakin. Aloiteltiin varsinainen valmennus pujottelulla kartioita apuna käyttäen. Käynnissä harjoitus sujui helposti ja Kirppu seurasi kuuliaisesti ohjastajansa apuja. Huolellista ja rauhallista työskentelyä, hyvä! Lyhensin hiukan kartioiden välimatkaa jotta kaksikolle saataisiin hiukan haastettakin. Edelleenkin valjakko toimi oikein hyvin, joten pidensin taas hiukan kartioiden väliä ja siirryttiin raviin. Kartioiden jälkeen tehtiin seuraavalla pitkällä sivulla käynnin kautta pysähdys ja peruutettiin viisi askelta, jonka jälkeen nostettiin käynnin kautta ravi. Ravipujottelu oli selkeästi heti paljon haasteellisempaa ja ohjastaja saikin aikansa kikkailla että sopiva vauhti löytyi. Alkuunsa Kirppu eteni niin reipasta tahtia, ettei ohjastaja saanut ponia millään ilveellä ajoissa käännettyä kartioiden välistä, vaan valjakko porskutti suoraan kartioiden ohi. Kehotin ohjastajaa valmistelemaan ravia huolellisemmin ja hakemaan oikeaa vauhtia ennen kartioille tuloa. Hetken kaksikko ravaili ympyrää ja kun vauhti oli paljon paremman oloista, kokeilivat he uudestaan. Tällä kertaa vain kaksi viimeistä kartioita jäi uupumaan, mutta toistojen kautta saatiin nekin lopulta mukaan. Tehtiin vielä laukassa yksinkertaisia ratoja kartioita apuna käyttäen. Alussa kärryt kaatoivat muutaman kartion kumoon, mutta kyllä se tämäkin harjoitus alkoi lopulta hienosti sujua!

04.01.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Voi että! Muutamia viikkoja sitten Kirppu (vihdoin) varsoi ensimmäisen pikku-Kirpun maailmaan! Terve tammavarsa nimettiin Miss Jazzbelliksi ja tämä pikku söpöläinen on onnistunut anastamaan ihan hurjasti huomiota talliväeltä. Kirppu on osoittautunut todella mahtavaksi äitihahmoksi ja se pitääkin herkeämättä huolta varsasta. Tänään käytiin lyhyellä kävelyllä kaksikon kanssa. Seuraan liittyi ratsain myös meidän Bambi-poni, jonka kanssa Kirppu on aina tullut oikein hyvin toimeen. Kirppu käveli nätisti vierellä vaikka varsa säntäili ja hypähteli innoissaan ympäriinsä. Korkeassa hangessa Kirpun vauhti alkoi nopeasti hyytyä ja voivottelinkin mielessäni että mikä treenaaminen tamman kanssa taas onkaan edessä että se saadaan taas kuntoon. Mukavan kävelyreissun jälkeen harjasin Kirpun ja hieroin hetken sen selkää. Varsa oli ulkoilusta niin uupunut että se retkotti karsinassa syvässä unessa Kirpun huolehtivan katseen alla.

3.3.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Ajattelin tänään taas ilahduttaa läsnäolollani Liiaa sekä jotain hänen ponipahasistaan valjakkovalmennuksen merkeissä. En ollut ilmoittanut mitään tulostani ja Vuornaan saapuessani Liia sopivasti harjaili rautiasta shettistammaa, joka ei itselleni entuudestaan ollutkaan tuttu. Kirpuksi esitelty poni on kuulemma jo reippaasti kisakentillä kierrellyt ja lyhyen jututustelun jälkeen päätimme lähteä treenaamaan maraton-osuutta. Kun valjakko oli valmis ja lähdettiin kulkemaan kohti harjoitusaluetta, huomasin Kirpun olevankin aika täpäkkä ponitamma; se teputti jaloillaan eteen sen minkä kerkesi ja viskoi kärsimättömästi päätään. Liia tiukensi hiukan tuntumaa poniinsa kun saavuimme kentän laidalle ja Kirppu melkein halkesi riemusta. Aloittelimme kunnon lämmöillä kiertäen kuvitteellisella uralla ja tehden reippaasti voltteja, siirtymisiä ja pysähdyksiä. Näin saimme Kirpun paremmin kuulolle ja se alkoikin pikkuhiljaa keskittymään varsinaiseen työntekoon. Kun varsinaisiin hommiin lopulta päästiin, yllätyin kyllä positiivisesti pienen ponin puhdista! Liia piti heti alusta saakka vauhdin kurissa jotta Kirppu varmasti jaksaisi koko amtkan hyytymättä, eikä maaston epätasaisuuskaan tuottanut ongelmia kaksikolle. Reiteissä Kirppu pyrki hiukan oikomaan ja ennakoimaan, mutta tämä näytti olevan Liialle ja tuttua kauraa ja hän ehti ajoissa puuttumaan peliin. Kaikenkaikkiaan valmennus meni yllättävän hyvin - yleensä olen tottunut siihen että pääsen antamaan noottia asiasta kuin asiasta, mutta tänään kieltämättä hommat sujuivat kivasti!

Kilpailumenestys (42 sijoitusta VVJ)

20.12.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/50
21.12.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/50
26.12.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/50
28.12.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/50
04.12.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/50
07.12.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/50
16.11.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/30
08.10.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
14.10.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
12.11.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/36
14.11.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/36
18.11.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/36
01.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/40
02.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/40
04.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
11.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/30
24.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/40
30.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/40
28.02.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/30
02.03.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/30
13.03.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/40
18.11.2014 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/30
28.07.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/40
30.07.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/40
24.09.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/30
25.09.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/30
30.09.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/30
16.10.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
17.10.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
22.10.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
19.11.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/36
07.09.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/30
12.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/30
13.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/30
14.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/30
16.12.2015 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/30
10.01.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/30
17.01.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/40
02.04.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/30
06.04.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/30
18.03.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/40
28.03.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/40

Virtuaalinen ponikantakirja 20.8.2015
Kantakirjattu vuoden 2015 elokuun Virtuaalisessa ponikantakirjassa
kolmannella palkinnolla pistein 16 + 15 + 18 + 16 = 65p., KTK-III

Shetlanninponien laatuarvostelu 20.10.2016
Palkittu vuoden 2016 lokakuussa Shetlanninponien laatuarvostelussa toisella palkinnolla
pistein 23 + 13 + 30 + 20 + 6 + 7 = 99p. SHLA-II

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.9.2017
Palkittu vuoden 2017 syyskuussa Valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla
pistein 7 + 40 + 0 + 20 + 15 = 82p. VVJ-III

Näyttelymenestys
15.12.2013 VSN Virtuaaliset show-näyttelyt kutsu - 03/12, RCH

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015