Härdellin Oodi

SHLA-II

♡ 20.11.2010 - 22.2.2018

Virallinen nimi: Härdellin Oodi, "Dimi" Syntynyt: 20.11.2010 (3v. 20.11.2015)
Rek.nro: VH16-017-0188 Rotu & sukupuoli: Shetlanninponi, ori
Säkäkorkeus: 98 cm Väritys: Rautiaankirjava
Kasvattaja: EmmiN. & Härdelli Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Helppo C & noviisi Saavutukset: SHLA-II

Uusien ponien muuttaessa talliin sitä tietysti itsekukin sortuu aina hurjaan jännitykseen, mutta Dimin muuttoa odotellessa jännitys tuntui hipovan aivan uusia ulottuvuuksia. Kasvattajan tarinat sekä tutustumiskäynti olivat osoittaneet orin olevan todella omapäinen ja touhukas persoona, joka tulee varmasti koettelemaan tulevaisuudessa meidän kaikkien sietokykyä. Dimi on kuitenkin todella potentiaalinen niin kouluun kuin valjakkoon ja suvultaan se on ihan nappiostos meille, joten pakkohan sitä oli vielä yksi sekopäinen shetlanninponi mukaan laumaan haalia. Ja Dimin muuttopäivän (ja sitä edeltävien päivien) koittaessa täytyy kyllä sanoa, että vaikka välillä rapa lentää ja ärräpät ovat ihan kielenkärjellä, niin kyllä poni oli silti oikea valinta kaikessa persoonassaan!

Vaikka Dimi ei tietentahtoen haluaisi käsittelijäänsä millään tapaa satuttaa, niin orin kanssa täytyy silti muistaa olla aina todella tarkkana. Ei olisi ensimmäinen kerta kun taluttajan käsi jää puristuksiin ryntäävän ponin ja seinän väliin tai kun karsinassa poni runnoo hoitajansa varpaat. Taluttaa Dimiä ei saa jollei ole täysin varma siitä että saisi orin pidettyä - vapaana juokseva ja tuhojaan tekevä poni kun ei ole mikään varsinainen piristysruiske päivään. Karsinassa Dimi on järkevää sitoa kiinni, sillä poni on kova pyörimään ympäriinsä ja hoitotoimenpiteet helpottuvat huomattavasti. Ori antaa harjata itsensä hyvin ja varustaminenkin sujuu suhteellisen näppärästi.

Ratsuna Dimi on todella energinen ja innokas, joten treenit on hyvä aloittaa aina kunnon lämmittelyillä. Ori toimii hyvin kunhan ratsastaja on tarpeeksi rauhallinen ja itsevarma eikä säiky Dimin kaahottamista. Kun poni huomaa ettei temppuilu tuota tulosta tai saa ratsastajan mielenrauhaa järkkymään, niin se malttaa keskittyä oikeisiinkin asioihin. Dimi on kiva kouluponi helpoilla radoilla ja se tykkää kun saa hiukan pähkäiltävää aivoilleen. Treenit kannattaa pitää mahdollisimman monipuolisina niin ponin mielenkiinto pysyy yllä mahdollisimman pitkään.

Kärryjen edessä orista löytyy samaa tuttua vauhtia ja vireyttä kuin ratsastaessakin. Alkujaan Dimin kanssa valjakossa eteneminen aiheutti melkoisesti päänvaivaa valmentajille, sillä poni tuppasi vipeltämään kaiken energiansa jo alkumetreillä. Ohjastajan on hyvin tärkeä koittaa pitää Dimin vauhti maltillisena, jotta puhtia riittää ihan loppuun saakka. Kouluosuudet ja tarkkuusajo ovat hyvin hanskassa ja näihin edesauttaa varmasti myös Dimin kouluratsun ura. Poni on notkea ja ketterä, mutta ohjastajallakin on kova vastuu myös näillä osa-alueilla. Etenkin kisatilanteissa kunnollinen lämmittely on tarpeen, jotta Dimin pää pysyy mukana suorituksessa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Party Machine 69
Shetlanninponi, 96 cm, vkko
SHLA-I, KTK-III, KRJ-II, YLA1
ii. Let It Rock
Shetlanninponi, 98 cm, vkko
iii. Random Corney
iie. La Vinna
ie. I Made It
Shetlanninponi, 100 cm, vkko
iei. Fancy Blackout
iee. Dancing Drianna
e. Fairytale IV
Shetlanninponi, 103 cm, rtkrj
SHLA-II, YLA3
ei. Grønkjærs Playboy
Shetlanninponi, 106 cm, vrt
eii. Småvallens Don Juan
eie. Lucette v. Grönholm
ee. Bomlund Cleopatra
Shetlanninponi, 102 cm, vrt
eei. Elton John
eee. Lydia of Mousa

II Let It Rock on upea brittiläinen jalostusori. Rock on tunnettu muunmuassa sen loistavista ominaisuuksistaan, jonka periytyminen varsoille on ollut loistavaa. Luonteeltaan herttainen oripoika on kilpapuolella menestynyt pääasiassa näyttelykehissä sekä valjakkoajon parissa. Rock onkin tunnetty valjakkoajon piireissä, useita voittoja ja sijoituksia löytyy. Itse poni on vieläkin kilpakäytössä, mutta lomailee toistaiseksi astumalla satunnaisesti tammoja. Vuonna 2008 Rock kantakirjattiin kantakirjatilaisuudessa jopa parhaalla I palkinnolla! Ei mikään ihme olekaan, että naiset eivät tätä pojua karttele.
IIIRandom Corney on väriltään voikko herrasmies. Väriään vaihteleva Corney on tilausvarsa briteistä, joka loppujenlopuksi löysi kotinsa Tanskasta. Ori on näyttelykehistä tuttu upea herra, jota ei kyllä turhaan ole niistä palkittu. Corney on aikoinaan kantakirjattu palkinnolle III. Corneyn kanssa on lisäksi koleiltu niin ratsastusta koulun parissa kuin valjakkoajoakin, tosin innostuksen puutteesta orin kanssa kilpaileminen lopetettiin. Loistavat taidot ponilta kuitenkin löytyivät. Luonteeltaan myös rauhallinen ori on periyttänyt loistavaa luonnettaan jopa lapsenlapsilleen! Tällä hetkellä 25 vuotias papparainen viettelee eläkepäiviään niityillä laiduntaessa.
IIE La Vinna on peräisin Tanskalainen minitamma. Korkeudeltaan 81cm korkea voikko neitokainen on valitettavasti jo menehtynyt. Vinna eli elämänsä Tanskalaisessa ratsastuskoulussa, mutta ei kuitenkaan pelkästään lapsien tuntiratsuna. Tamma sai kokea myös näyttelykehien taian sekä kilpaili muutamat kilpailut niin koulussa kuin esteilläkin omalla tasollaan. Pitkälle Vinna ei kuitenkaan valitettavasti päässyt, sillä huono koulutus oli suuri este edistymiselle. Vinna oli kuitenkin loistava emä varsoilleen ja onkin menestynyt nimi Tanskalaisten shetlanninponien suvussa.

IE I Made It toimii pääasiassa koulukäytössä, mutta on rakenteensa puolesta oiva hevonen myös näyttelykehien puolelle (johon tamma ei kuitenkaan ole päässyt vielä osalliseksi). I Made It on loistava koulupuolen shetikka, jolta löytyy potentiaalia Helppo B tasolle saakka. Made on ikänsä puolesta (9 vuotias) erittäin nuori, joten kilpakentillä sitä ei vielä hirveästi ole näkynyt. Lisäksi tamma on viettänyt 3 mammalomaa, joka on vienyt paljolti treeniaikaa. Made on siis 3 orivarsan emä, jotka ovat kaikki samasta orista (Let It Rock). Made onkin brittiläinen tamma ja asustaa samassa siittolassa kuin varsojen isä, Rock. Madea on kuvailtu luonteeltaan loistavaksi tammaksi, joka kuitenkin viihtyy parhaiten omissa oloissaan.
IEI Fancy Blackou oli pääasiassa koulua puurtava musta shetlanninponiori, jolta löytyi aikoinaan kokoa 95.2cm. Black kuitenkin menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin jo 25 vuoden iässä. Ori kerkesi kuitenkin elämänsä aikana tehdä ja saavuttaa vaikka mitä. Jo varsana orin kanssa vierailtiin erinäisissä match showeissa sekä tamma- ja varsanäyttelyissä. Epäsopusuhtaisen rakenteen takia Black ei kuitenkaan koskaan näissä pärjännyt. Kuitenkin kasvaessaan orin rakenne muuttui melko huimasti ja myöhemmin siitä tulikin näyttelykehien sankari. Koulukentillä pyörityn Black oli loistava kilparatsu ja voitti muut Helppo C kisaajat mennen tullen. Valitettavasti eloisan luonteensa takia se ei koskaan päässyt näyttämään taitojaan Helppo B tasolle, koska uuden oppiminen sai Blackin aina luikuroimaan ja esittämään, kuin se ei tajuaisi mitään.
IEE Dancing Drianna nimettiin nimen omaan sen tanssivainsen luonteen mukaan. Drianna syntyi Hollantilaiseen perheeseen ja jo varsana esitti lahjakkaita kykyjä niin este- kuin koulupuolellekin. Tamma oli varsan aktiivinen palloilija ja tanssalehti laitumella emänsä kanssa kuin mikäkin show tanssija. Noin viiden kuuden vuoden paikkeilla tamman kanssa ryhdyttiinkin kilpailemaan niin esteillä kuin koulussakin. Tammalle ei kuitenkaan koskaan löydetty sopivan kokoista ja tarpeeksi osaavaa ratsastajaa, joten neidin kilpaileminen jäi melko matalalle tasolle. Drianna on kuitenkin periyttänyt lupaavia kykyjä lukuisille varsoilleen, sillä siitostammana toiminut poni on jopa kuuden varsan emä. Väriltään Drianna oli voikko, 100cm neitokainen.

EI Grønkjærs Playboy on upea vaaleanrautias shetlanninponiori. Sporttinen Playboy on kasvatettu Tanskalaisessa Grønkjær siittolassa. Jo varsana Playboy oli luonteeltaan melkoinen naistenmies ja esitti erittäin voimakasta vetovoimaa tammoja kohtaan. Tammojen kiima-aikojen yllättäessä on Playboy aivan sekaisin ja varmasti astuisi vaikka isoja kiviä, jos vastaan sattuisi. Viisivuotiaana ori myytiin Britteihin, jossa sen kanssa kilpailtiin esteiden sekä valjakkoajon parissa. Esteillä ori kilpaili vain satunnaisesti, mutta hyvällä menestyksellä. Valjakkoajossa Playboy loisti, mutta sählän luonteensa vuoksi onnistui aina mokaamaan radalla jotenkin, vaikka alkusuoritus olisi mennyt todella hyvin. Kahdeksanvuotiaana poni kantakirjattiin II-palkinnolla ja vielä nyt 12 vuotiaana ori on jalostuskäytössä. Kannasta löytyy jopa 16 varsaa.
EII Småvallens Don Juan, tuttavallisemmin Don, on Ruotsista peräisin oleva oripoika. Don oli jo kaksivuotiaana erittäin hyvin kehittynyt herrasmies, mitä ihailtiinkin näyttelykehien tuomaristoissa valtavasti. Don kilpailikin jo varsa-aikoinaan runsaasti näyttelyiden parissa, eikä toki millään ihan huonolla menestykselläkään! Pieni 88cm korkea ori oli kolmevuotiaana erittäin haastava ratsu. Siltä löytyi potentiaalia vaikka mihin, mutta kokenutta ratsastajaa Donille oli vaikea löytää. Onneksi herran ollessa neljä ilmoille ilmestyi Janet Orlov, joka kokemuksen ja pienen kokonsa vuoksi oli kuin nakutettu Donin selkään! Siitä lähtikin orin upea kouluratsun ura. Sijoituksia löytyy suuremmistakin kilpailuista, yleensä HeB tasolta. Don viettää nyt 27 vuotiaana tyytyväisenä eläkettä, 22 varsan isänä.
EIE Lucette v. Grönholm oli kaunis näyttelykehien kiertelijä. Varsana Lucette oli oikea ruusukehai näyttelykehissä! Aluksi tamma tuntui olevan rakenteeltaan ikäistään vanhemman tasolla, mutta lopulta tamma valitettavasti jäi hieman kehittymättömäksi. Koska Lucetelle ei kuitenkaan ratsastajaa löytynyt, harrastusmielessä sen kanssa kierreltiin näyttelykehiä - tuli sitten sijoituksia tai ei. Näyttelyuran lisäksi Lucette oli pienimuotoisessa ravikäytössä. Kyllä sillä opetus- ja koelähdöt ajettiin, mutta muuten tamman kanssa ei pahemmin juostu, sillä neidillä oli aika paljon jalkaongelmia. Jalostukseen Lucettea käytettiin jonkin verran, olihan se kuuden varsan onnellinen emä. Tamma lopetettiin jalkavaivojen vuoksi 16 vuoden iässä.

EE Bomlund Cleopatra sai monien sydämen hyppäämään kurkkuun. Upea rakenteinen ja eloisan näköinen ponitamma valloitti useampienkin sydämen kauniilla ulkonäöllään sekä valloittavalla luonteellaan. Cleopatra oli näyttelykehien ruusukehai, sillä 90cm korkeaa vaaleanrautiasta tammaa oli lähes mahdoton voittaa. Tammasta näki juttua useammassakin lehdessä, jotka kertoivat shetlanninponeista tai näyttelyistä. Neidin kuvista tehtiin jopa julisteitä teini-ikäisten seinille! Cleopatran selkään ei koskaan noustukkaan. Pienimuotoisesti sen kanssa ravailtiin maastossa, mutta muuten tamman päiviin kuului juoksuttamista ja näyttelyissä pyörimistä. Cleopatra olikin menestyksensä johdosta suosittu jalostustamma, varsoja sillä on kahdeksan. Cleopatra on kantakirjattu seitsemänvuotiaana I-palkinnolle.
EEI Elton John nimettiin kuuluisan artistin mukaan. Ori olikin nimensä mukaisesti aika laulaja, nimittäin tammoille John lauleli kosintalaulujaan kovasti kiljumalla ja hirnumalla. Tätä oria käytettiinkin runsaasti jalostukseen elämänsä aikana. Johnilla on jälkeläisiä kannassa 37 kappaletta. Elton John syntyi Brittiläiseen puoliveri- ja shetlanninponisiittolaan. Kotonaan ori saikin elää koko ikänsä, eikä sitä edes aiottu myydä eteenpäin. Väriltään kauniin tummanruunikko 99cm korkea ori toimikin elämänsä aikana pääasiassa vain varsoja tehtaillen. Satunnaisesti Johnilla kilpailtiin kouluratsastuksen puolella. Mitään erityisen mahtavaa menestystä tämä poniherra ei kuitenkaan saanut aikaiseksi.
EEE Lydia of Mousa oli äärimmäisen näppärä tyttö Ruotsista. Tämä tamma näytti taitonsa koulu- ja estekentillä mahtipontisesti ja olikin melko kuuluisa saamistaan lahjoista. Kilpahermot Lydialla olivat kuin rautaa. Koko elämänsä Lydia toimi opetushevosena Ruotsissa, mutta oli kuitenkin vain kokeneempien käytössä ja pääsi runsaasti valmennuksiin sekä muuhun toimintaan. 11 vuoden iässä tamma myytiin harrasteratsuksi, milloin se saikin näyttää taitojaan hitusen enemmän kuin opetushevosen roolissa. Loppuelinvuodet Lydia sai toimia äitinä. Se synnytti mm. orikaksoset, sekä eri kerroilla kaksi muuta vaaleanrautiasta ja melko pienikokoista tammaa.

Sukuselvityksen © kokonaisuudessaan Kasvattaja, kiitos!

Jälkeläisinfo

Härdellin Oodi on käytettävissä jalostuskseen yksipolvisille shetlanninponitammoille. Orin odotetaan periyttävän vallatonta luonnettaan, sekä kapasitettia niin kouluun kuin valjakkoajoonkin.   ♡ 29.11.2016 o. Vuornan Toffee Treasure (e. Hollabar Captain Reena)
♡ 2.6.2017 she-o. Riinalan Oliver (e. Runorannan Almiina)

9.12.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Vuornassa on saatu viettää pari viikkoa ihan rentoillen, ilman mitään erikoista spesiaali-ohjelmaa tallin arkeen. Tänään ohjelmaa saatiin kuitenkin melkeinpä kaikkien rauhassa vietettyjen päivien edestä kun Oodin muuttopäivä koitti. Ponin kasvattaja EmmiN oli ystävällisesti tarjoutunut kuljettamaan ponin meille, joten minulla oli runsaasti aikaa valmistella orille oma karsina jossa totutella uuteen paikkaan ja uusiin tuttaviin. Vaan eipä Oodia sen saavuttua suuremmin tuntunut karsina sisällä kiinnostavan, vaan jollain kummallisella konstilla ponipaholainen onnistui karkaamaan. Onneksi suurin osa hevosista oli sisällä eikä suurempia haavereita sattunut, mutta täytyy sanoa että kovin rauhallista ponia emme karsinaan lopulta sulkeneet. Oodi alkoi kuitenkin jonkun ajan kuluttua hiukan rauhoittua ja päivän kommellukset selkeästi alkoivat verottaa, joten iltaa kohden ori oli jo niin rauhallinen, että uskaltauduin sitä jo kunnolla moikkailemaankin. Oodi otti minut ihan hyvin vastaan (lieneekö lähinnä kuitenkin johtunut väsymyksestä) ja hetken ennätin sitä rapsutellakin.

12.12.2015 - Oodin vanhemmista, kirjoittajana Liia
Party Machine 69 eli Masi on EmmiN:n omistama 96 cm korkea voikko shetlanninponiori. Masi kilpailee kouluratsastuksen parissa helpoissa luokissa, mutta se on kerännyt menestystä myös näyttelykehissä. SHLA-II -palkittu poniori on saanut yhteensä viisi jälkeläistä. Luonteeltaan Masi on oikea touhottaja; se ei millään jaksasisi seisoskella aloillaan kun olisi niin paljon kaikkea jännää tehtävää. Hellyydenkipeä poniherra on ratsuna hyvin energinen ja fiksu, kouluratsuna hienoliikkeinen ja keskittymiskykyinen.
Fairytale IV eli tutummin "Tanni" on todella suloinen kirajava shetlanninponitamma, joka on SHLA-II -palkittu. 103 cm korkea ponitamma kilpailee kouluratsastuksessa helppo B -tasolle saakka. Ratsuna osaava ja määrätietoinen, sekä hyvin kuulainen. Hoidettaessa ja muutenkin käsiteltäessä tammasta kuoriutuu oikea ilkimys; korvat luimussa kököttävä hapannaama ei ole mikään mukavin persoona hoidettavaksi, mutta tamman kanssa kyllä pärjää kunhan muistaa toimia riittävän itsevarmoin ottein.

3.1.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Dimin kanssa ollaan ahkerasti tutustuttu ja vaikka etenkin Paju vielä irvistelee aina orin lähelle "joutuessaan", ollaan päästy oikein hyvään alkuun! Vielä ei koulutreeni saatika valjakkoajo ole sieltä parhaimmasta päästä, mutta pikkuhiljaa myös treenaus alkaa olla sillä mallilla että voidaan jo ihan kuvitella ponin pääsevän kisakentille. Alkuunsa ori pyrki juoksemaan alta pois kun ratsastaja vain hipaisikin selkää, mutta nykyään Dimi malttaa jo niin hienosti kuunnella apuja että ei sitä samaksi poniksi ole edes tunnistaa! Päivien ratoksi (ja ponin väsyttämiseksi) on keksitty myös uusi hurjan hyvä harrastus; poniagility! Dimi on tosi innoissaan päästessään suorittamaan pieniä esteratoja ja vipinää on kintuissa niin että itsekin saa juosta melkein hiki päässä! Tänään poniherran kanssa käytiin maastoilemassa kärryjen kanssa ja se olikin juuri oikeanlaista puuhaa ja pientä irtiottoa arkeen. Dimikin nauttii kun aina ei tarvitse suorittaa niin millin tarkkaan ratoja, vaan voi välillä ihan luvan kanssa painaa menemään!

7.7.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Väinö (Liia)
Dimin kanssa on tehty hurjasti töitä valjakon parissa ja tänään tutkaillaan orin kehitystä maraton-osuudella. Kun ponille oli saatu kunnon lämmöt alle, treenattiin hetki osuuden alkuosaa johon kuului muunmuassa silta. Siltojen ylitys oli alkuunsa jännittänyt Dimiä hiukan, mutta nykyään ori porskuttaa hyvillä mielin niidenkin yli, hienoa! Koko rataa aloitellessa Liiaa selvästi hiukan jännitti, mutta Dimi käyttätyi omaan itsevarmaan tapaansa. Radan alku sujui hienosti, keskivaiheilla vauhti alkoi hiukan hiipua ja vesieste tuntui hidastavan sitä entisestään. Maasto oli epätasasista mutta Dimi eteni varmasti. Viimeisellä nousulla huomasin riemukseni että orin puhti riitti hyvin ylittämiseen ja vielä siitä eteenpäinkin - Dimin kanssa on selvästi kyllä treenattu hurjasti! Kaikinpuolin oikein hyvä ja tasainen esitys, johon tarkkuutta kuitenkin kaivataan vielä hitunen lisää jos halutaan pysyä muiden valjakkojen pisteissä.

16.8.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Ella (Liia)
Valmennusvuoroon saapuivat tänään Liia ja Dimi. Poniori on nyt ensimmäistä kertaa minun valmennettavanani, vaikkakin olen päässyt aiemminkin kyllä Dimin valmennuksia seuraamaan. Tänään aloiteltiin yksinkertaisella treenillä maneesissa. Tarkoituksena oli koulukokeen harjoittelu ja kärryjen hallinta. Lämpöjen jälkeen pistin valjakon treenaamaan alkuunsa nelikaarista kiemurauraa, joka toi heti selvästi haastetta mukanaan. Liia sai työskennellä kieli keskellä suuta jotta reitit pysyivät hallinassa, mutta vauhti tuntui lisääntyvän jatkuvasti turhankin paljon. Kun meno alkoi olla hallitumpaa, kehotin pitämään silmällä myös apujen läpimenoa ja lopulta suoritus alkoi olla jo ihan passeli. Treenasimme lisäyksiä niin suoralla kuin isolla ympyrälläkin, ja pyrimme aina vastavuoroisesti käskystäni myös kokoamaan. Tämä tehtävä sujui ilman ongelmia ja kehuin valjakkoa hyvästä työstä. Treenasimme lopuksi vielä pysähdyksiä jotka suoritettiin suoraan ravista ja joiden pituus oli vähintään kymmenen sekuntia. Pysähdykset sujuivat alkuunsa vähän niin ja näin; Dimillä tuli usein muutama käyntiaskel ennen pysähdystä ja kehotin Liiaa huolehtimaan tarkemmin avuista. Kun tämä ongelma alkoi ratketa, muuttui pysähdys inhottavan töksähtäväksi ja kuolaintuntuma katosi lähes kokonaan. Opastin jälleen ohjastajaa, joka vaikutti olevan jo epätoivon partaalla. Muutaman uuden yrityksen jälkeen saatiin aikaiseksi pari ihan hyvää pysähdystä joita kyllä ehdottomasti täytyy jatkossa vielä hioa, mutta varmasti ahkeralla hajoittelulla kaksikko pystyy vieläkin parempaan!

13.10.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Väinö (Liia)
Tällä kertaa saavuin Vuornaan valmentamaan Dimiä kouluratsastuksen merkeissä. Rautiaankirjava pikkuori onkin hauskaa vaihtelua isojen ja vahvojen hevosten jälkeen, joten valmennukseen lähdettiin koko kolmikko hyvillä mielin! Dimi teputti heti alusta saakka niin energistä vauhtia, että melkein hirvitti ratsastajan puolesta, mutta hyvin asiat lopulta lähtivät rullaamaan. Kun oltiin aikamme venkslatti siirtymisiä, pysähdyksiä ja voltteja niin ravissa kuin käynnissä, oli aika alkaa keskittyä tunnin teemaan; reitteihin ja asetuksiin. Kulmat olivat tänään tärkeässä osassa, ne ratsastettiin loppuun saakka ja niissä tehtiin aluksi jopa liioiteltua asetusta, takapää otettiin tarkkaan mukaan käännökseen ja Liia saikin tehdä työtä oikein kunnolla apujensa läpiviemiseksi. Onneksi Dimi kaiken kaahotuksen keskellä on innokas ja motivoitunutkin kunhan on kunnon lämmöt alla. Tehtävä sujui hienosti, tehtiin myös paljon ympyröitä ja kolmikaarisia sekä niin pieniä voltteja kuin vaan lähti - näissäkin kaikissa harjoitteissa oli oivallista venkslata ponin kaulan ja asetusten kanssa. Kun oli aikamme hienosäädetty (Dimin mielestä ainakin jo tarpeeksi ellei liikaakin), niin ratsukko pääsi laukassa vähän irrottelemaan. Aluksi päästeltiin pari kierrosta vapaata laukkaa, jonka jälkeen siirryttiin laukkaympyrälle. Ympyrällä jatkettiin asetuksia ja hiukan jo haettiin parempaa vauhtiakin. Dimi liikkui kivasti eteen, ei kaahottanut päättömästi vaan kuunteli oikeasti mitä siltä pyydettiin. Hieno pieni oriherra, jonka kanssa varmasti tullaan jatkamaan kisakentillä jo saavutettua menestystä!

8.11.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Ollaan Dimin kanssa käyty jo muutamia koulukisoja läpi ja joitain sijoituskin on ponin tilille ropissut. Menestys on kyllä ollut sen verran vaihetelevaa, että päätimme hiukan vielä hioa ponin taitoja ennen kisauran jatkoa. Tänään keskittyisimme etenkin asetuksiin ja reitteihin. Alkulämpöjen jälkeen pyysin ratsukkoa tekemään jokaisella kirjaimella aluksi ison ympyrän, joka kerta kerran jälkeen hiukan pienenee. Asetuksia lähdettiin hakemaan selkeällä liioittelulla. Kun ympyrä oli jo pienen pieni voltti, pyysin ratsastajaa seuraavaksi ohjaamaan Dimin kahdeksikolle, jota tultiin alkuunsa käynnissä. Asetuksia haettiin taas ja kunnollinen suoristus toisella kahdeksikon ympyrälle siirryttäessä. Lisäsimme tehtävään vielä pysädykset aina merkistäni. Pysähdykset sujuivat ihan ok, mutta poni pysähtyi turhan töksähtäen ja sen jalat saattoivat vielä hiukan liikkua pysähdyksen jälkeenkin. Annoin ratsastajalle hiukan noottia huolellisemmasta valmistelusta ja jatkuvasta tuntumasta poniin, ettei se pääse ajattelemaan omiaan. Pysähdyksetkin alkoivat näyttää hiukan paremmilta, mutta niitä pitää treenata vielä lisää. Lopussa pyysin ratsukkoa nostamaan vielä laukat molempiin suuntiin pitkin uraa ja tästä ilostuneena Dimi teki pari ilopukkiakin. Hassu poni, jossa kyllä on potentiaalia kunhan saadaan se kaikki työstettyä esiin!

1.12.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Muutama päivä sitten syntyi Dimin ensimmäinen jälkeläinen! Komea ruunikko orivarsa on jo varattuna Risymir Poniesiin ja se vaikuttaa juuri niin täpäkältä ja itsevarmalta kuin isäorinsakin. Dimi taas on ihan hujauksessa kerännyt täydet sijat niin valjakossa kuin koulussakin ja ollaan älyttömän ylpeitä orin kisamenestyksestä! Loppujen lopuksi ja vastoin odotuksiamme Dimi olikin huomattavasti taitavampi ja lahjakkaampi kouluratsuna kuin kärryjen edessä; tästä kielii kouluratsastuksessa kerätyt upeat neljetoista luokkavoittoa ja lukuisat muut sijat. Valjakkoajossa Dimi keräsi toki siinäkin viisi luokkavoittoa, mutta menestys sillä saralla on ollut huomattavasti vaatimattomampaa. Yhtä kaikki saatiin kumpikin laji kunnialla läpi ja nyt meidän ihana poniherra pääsee keskittymään tuleviin laatuarvosteluihin ja muutaman jälkeläisen tekoon.

24.12.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Aamulla jouluaaton rauhassa ja riisipuuroa suuhunsa mättäessä sitä ei juuri maallisilla asioilla paljoa päätään vaivannut. Meidän ihanat tallitytöt Julia ja Birgitta olivat luvanneet hoitaa tallihommat aattona, joten minulle ja Pajulle jäi ihanasti aikaa loikoiluun ja laiskotteluun. Iltatalli oli toki kipaistava hoitamassa, mutta muuten ah, niin kiireetön aamupäivä oli kerrassaan tervetullut. Aina siihen saakka kunnes puhelin pärähti soimaan. Hengästyneen Birgitan sanoista oli kerättävissä kolme, jotka jo selittivät koko tilanteen. Dimi. Pää kolmantena jalkana sännättiin Pajun kanssa tallille ja siellähän meitä jo odotti poniherran aiheuttama fiasko; Dimi itse juoksi ympäri tallipihaa yksi nuori orivarsa perässään. Dimi havitteli hyvin määrätietoisesti tietään tammatalliin, mutta oven salpa oli onneksi liian monimutkainen kavioilla tai turvalla avattavaksi. Tästä alkoikin sitten varsin moniosainen kiinniottorituaali, joka lopulta huipentui suomenhevostammojen tarhaan. Sieltä Paju noukki arkkivihollisensa joka jo kovaa häkää koetti lirkutella kummastuneille hevosrouville. Kaikki olivat kyllä hurjan ärtyneitä Dimin metkuiluun, mutta kaipa sitä jouluaattoonsakin itsekukin tallinomistaja joutuu mahduttamaan vähintäänkin yhden katastoraalisesti käyttäytyvän poninretaleen.

4.2.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Iiik, tänään seuraa ihkaensimmäinen kouluvalmennus Dimin ja uuden poniratsastajamme Ellin kanssa! Menneellä viikolla mursin käteni herttaisten shettistemme kanssa, joten tällä kertaa paketoitu käteni ja minä seisoimme valmentajan roolissa keskellä kenttää, kun Elli talutti rautiaan orin keskelle maneesia ja kapusi selkään. Alku ei vaikuttanut kovinkaan pahalta, ori aloitti lämmittelyt ihan hyvillä mielin, eikä pistänyt vastaan oikeastaan ollenkaan. Energiaakaan ei ollut ihan hurjasti liikaa, mutta tämä johtuukin meidän fiksusta väsytystaktiikasta mitä oltiin jo muutamia päiviä Dimin kanssa harrastettu. Kun siirryttiin ensimmäiseen harjoitukseen jonka tarkoituksena olisi treenata asetuksia sekä siirtymisiä ja pysähdyksiä, alkoi Dimissä näkyä hiukan vastahankaisia nmerkkejä. Ori viskoi päätään aina Ellin pidättäessä ja koetti parhaansa mukaan päästä ryntäämään eteen. Kun tämä ei ottanut onnistuakseen, seisahtui se kokonaan aloilleen ja itsepintaisesti möllötti keskellä uraa melko kunnioitettavan ajan ennen kuin suostui taas kulkemaan eteen. Dimi toisteli vippaskonstejaan joitakin kertoja, mutta murtumaton Elli kruunattiin jo pian voittajaksi ja Dimi suostui lopulta yhteistyöhön, huh! Tämän jälkeen tehtävä alkoi sujua kivasti. Pysähdyksissä kehotin Elliä pitämään ponin paremmin avuilla, sillä vaikutelma oli hiukan levoton. Kun tämä asia oli korjattu, siirryttiin hiomaan vielä hiukan siirtymistä pysähdyksestä suoraan raviin. Ori otti helposti väliin pari käyntiaskelta, mutta tämäkin korjaantui vallan näpäkästi kun Elli piti ponin paremmin kuulolla ja valmisteli siirtymisen huolellisemmin. Laukoilla tehtiin ympyröitä aina käskystäni ja tämä sjui hienosti! Odotimme turhaan Dimiltä superenergistä energiapurkausta ja ori liikkuikin pelkästään esimerkillisesti koko laukkatyöskentelyn ajan! Tämä olikin vallan mahtava ensimmäinen valmennus, josta jäi ehdottomasti vain hyvä maku suuhun!

28.8.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Oodi se vaan vanhenee! Harmaahapsi sai kesäkuussa toisen jälkeläisensä, Riinalan Oliverin, joka asustaa Katriinan Tallilla. Minikokoinen Oliver toimittaa lähinnä näyttelyponin sekä agilitymestarin virkaa ja siitä on kasvanut varsin hurmaava pikku-komistus! Dimi taasen on rauhoittunut ihan hurjasti nuoruusvuosistaan. Pajukin on alkanut lämmetä orille, eikä enää keksi sen tuhatta tekosyytä olla hakematta ponia tarhasta sisälle. Välillä Paju jopa ihan vapaaehtoisesti ottaa Dimin hoidettavakseen, vaikka kärryttelemässä kaksikko ei vieläkään ole käynyt. Muutama viikko taaksepäin Dimi huijasi meidän uutta talliapulaista omalla bravuurillaan; kiinnisidottu poni pujotti jalkansa riimunnarun yli ja loi talliapulaiseen dramaattisen pyytäviä katseita. Kun talliapulainen kiiruhti auttamaan Dimin irti pälkähästä, riuhtaisi ori itsensä irti ja säntäsi niille teilleen. Ponin kiinniottaminen hoitui tuhat kertaa helpommin kuin muutama vuosi sitten, eikä Dimi jaksanut kirmata pitkin tallialuetta muutamaa kymmentä minuuttia kauempaa - herkullinen kauraämpäri vei lopulta voiton! Meillä on suunnitelmissa jättää Dimistä talliin vielä yksi jälkeläinen, jonka jälkeen oripoika saa kyllä jäädä viettämään rauhallisia eläkepäiviään.

Kilpailumenestys (49 sijoitusta KRJ)

01.03.2016 KRJ Satumaja - Helppo C - 05/32
05.04.2016 KRJ Satumaja - Helppo C - 01/30
08.04.2016 KRJ Satumaja - Helppo C - 02/30
17.04.2016 KRJ Villahaka - Helppo C - 04/60
18.04.2016 KRJ Villahaka - Helppo C - 05/60
20.04.2016 KRJ Villahaka - Helppo C - 04/60
04.05.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 03/29
06.05.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 01/29
16.05.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 03/29
18.05.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 01/29
13.05.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 01/40
15.05.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 01/40
17.05.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 03/40
18.05.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 03/40
04.06.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 01/40
05.06.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 03/40
06.06.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 04/40
08.06.2016 KRJ Metsovaara - Helppo C - 01/40
16.05.2016 KRJ Kuuralehto - Helppo C - 01/38
19.05.2016 KRJ Kuuralehto - Helppo C - 06/38
09.05.2016 KRJ Kuuralehto - Helppo C - 06/49
19.07.2016 KRJ KK Energia - Helppo C - 01/30
24.08.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 01/50
27.08.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 06/50
27.08.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 03/50
29.08.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 04/50
31.08.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 07/50
23.09.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 05/50
24.09.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 06/50
01.09.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 05/37
07.09.2016 KRJ Härdelli - Helppo C - 01/37
15.09.2016 KRJ Tuiskula - Helppo C - 03/40
16.09.2016 KRJ Tuiskula - Helppo C - 02/40
17.09.2016 KRJ Tuiskula - Helppo C - 01/40
10.09.2016 KRJ Fiktio - Helppo C - 03/25
03.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 05/50
04.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 02/50
05.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 04/50
11.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 04/50
14.09.2016 KRJ Koistila - Helppo C - 07/50
22.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 04/49
25.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 02/49
29.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 02/49
30.09.2016 KRJ Wyat - Helppo C - 01/49
06.10.2016 KRJ Dei - Helppo C - 01/30
07.10.2016 KRJ Dei - Helppo C - 03/30
09.10.2016 KRJ Dei - Helppo C - 02/30
12.10.2016 KRJ Dei - Helppo C - 05/30
12.10.2016 KRJ Dei - Helppo C - 04/30

Kilpailumenestys (42 sijoitusta VVJ)

26.03.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 02/40
16.04.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 01/40
17.04.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 04/40
21.04.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 02/40
23.04.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 03/40
17.04.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 02/40
24.04.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 06/40
20.05.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 06/37
04.06.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 02/40
21.05.2016 VVJ Tuiskula - Noviisi - 02/30
22.05.2016 VVJ Tuiskula - Noviisi - 01/30
24.05.2016 VVJ Tuiskula - Noviisi - 03/30
20.05.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 03/37
05.06.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 06/40
07.06.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 03/40
23.05.2016 VVJ Yentel - Noviisi - 04/30
07.06.2016 VVJ Wyat - Noviisi – 03/40
28.06.2016 VVJ Március - Noviisi – 04/29
04.08.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 03/40
10.08.2016 VVJ Wyat - Noviisi - 03/40
22.08.2016 VVJ Breandan - Noviisi - 01/20
01.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 03/50
03.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 07/50
04.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 06/50
07.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 07/50
08.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 03/50
10.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 06/50
21.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 06/48
25.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 02/43
26.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 01/48
29.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 05/48
29.09.2016 VVJ Metsovaara - Noviisi - 06/43
18.09.2016 VVJ Hengenvaara - Noviisi - 10/100
25.09.2016 VVJ Hengenvaara - Noviisi - 06/100
12.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 01/40
14.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 05/40
16.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 04/40
16.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 03/40
17.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 05/40
18.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 05/40
25.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 05/40
25.09.2016 VVJ Ros Cirein - Noviisi - 02/40

Shetlanninponien laatuarvostelu 31.1.2018
Palkittu vuoden 2018 tammikuun Shetlanninponien laatuarvostelussa
toisella palkinnolla 25 + 10 + 30 + 20 + 6 + 18 = 109p. SHLA-II

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015