Havukuisma

♡ 14.6.2016 - 30.4.2018

SLA-I (10/17) ERJ-I (02/18) ♡ KRJ-I (03/18) ♡ YLA2 (12/17) ♡

Virallinen nimi: Havukuisma, "Havu" Syntynyt: 14.06.2016 (8v. 14.7.2017)
Rek.nro: VH16-018-1737 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 158 cm Väritys: Tummanpunaruunikko
Kasvattaja: Rosa Piippo Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Helppo A, re 110 cm & vaativa Saavutukset: SLA-I, ERJ-I & YLA2

No, kai se on rehellisyyden nimissä myönnettävä että Havukuisman ostopäätökseen ainakin alkuunsa vaikutti melko roimasti orin komea ulkomuoto ja väritys. Siinä mielessä varmaan olen melko pinnallinen hevosihminen että minulle saa myytyä vaikka millaisen höyrypään kunhan vain paketointi on kunnossa. Meillä kävi kuitenkin ihan hurjan iso tuuri sillä Havu on kyllä luonteeltaankin aivan loistava persoona, jonka hankkimista ei kyllä ole jouduttu päivääkään katumaan!

Havu on luotettava ja rauhallinen kaveri sekä suorastaan terapeuttinen hahmo kaikkien pölhöjen ponien joukossa; sitä ei hetkauta sade tai tuuli talvipakkasista puhumattakaan! Vaikka Havu onkin kiltti kultapoika, on silläkin omat jekkunsa joilla se sulautuu mainiosti konstikkaiden ponien jengiin. Satuloidessa ori on lahjakas pullaaja eikä selkäännousua kannata edes harkita satulavyötä tarkistamatta. Osaapa herra myöskin karkaamistemput ja siksi karsinan oven erityistä lukkosysteemiä ei milloinkaan saa sulkea huolimattomasti. Havu on suuresta koostaan huolimatta täysin meidän poniasukkien tossun alla joten toiset asukit se karkailureissuillaan jättää kyllä rauhaan, mutta erilaiset tavarat ja herkut saattavat olla vaarassa joutua parempiin suihin.

Havu on miellyttävä ratsu joskin sen korkea askel on aina pienoinen shokki ponien jälkeen. Ori on hyvin ahkera ja nöyrä, joten sen kanssa on aina mukava työskennellä. Koulua Havu pakertaa huolellisella keskittymisellä. Toisinaan oria saa kylläkin herätellä liikkumaan hiukan sutjakammin, mutta kyllä Havu melko nopeasti lämpiää työnteolle laiskempinakin päivinä. Ravityöskentely orilla on näyttävää ja askeleet ilmavat, ravissa useimmat eri liikkeet sujuvat Havulta kaikkein parhaiten. Käyntityöskentelyssä ratsastaja saa olla tarkkana että orilla säilyy sopiva ryhti ja tahti. Nuorena Havulla oli melkoisia vaikeuksia sisäistää niinkin eriskummallinen juttu kuin vastalaukka. Havun kanssa väännettiin ja käännettiin ja kun vastalaukka vihdoin saatiin iskostettua orin päähän niin tarjosi se vuorostaan sitä joka tilanteessa. Aikuisiällä laukkatyöskentelykään ei tietenkään tuota Havulla ongelmia, mutta täytyy myöntää että yhä edelleen laukkatyöskentelyä saa treenata huomattavasti eniten.

Esteet ovat Havulle ehdottomasti se suurin sydämenasia. Vaikka Havu onkin esteillä varsin energinen, on se silti helppo hallita ja se kuuntelee kuuliaisesti pienimpiäkin apuja. Vauhti saattaa kyllä jäädä helposti melko mahtipontiseksi mikäli ratsastaja ei muista jatkuvasti pitää oria kuulolla. Havun esteura aloitettiin vasta huomattavasti myöhemmin kuin koulun ja valjakon kisaaminen, mutta loppujen lopuksi se on osoittautunut juuri oikeanlaiseksi päätökseksi - kaikkein railakkain energisyys on onneksi karissut pois iän tuoman viisauden sekä kisakentillä saadun kokemuksen myötä. Havulla on kuitenkin vahva ja hyvä hyppytyyli ja oikean ratsastajan kanssa se ylittää rennosti haastavammatkin esteradat.

Kun Havu isketään kärryjen eteen, tulee orille melkon totinen työläis-asenne päälle. Ajettaessa ori suorittaa asiansa sympaattisella vakavuudella ja totisuudella, mutta kyllä sillä hauskaakin tuppaa aina välillä olemaan (etenkin maratonilla). Koulu- ja tarkkuusosuudet Havu suorittaa aina kieli keskellä suuta ja täydellä keskittymiskyvyllään. Ohjastajalta vaaditaan lähinnä kevyitä apuja ja hyvää ajoitusta - Havu on osaava valjakkohevonen ja se tietää hyvin pienistäkin merkeistä mitä siltä odotetaan. Maratonissa ori todella nauttii päästessään välillä irrottelemaan ja vaikka osuus onkin vaativa, niin Havu osaa kyllä ottaa siitä kaiken ilonkin irti!

i. Tuovi
Suomenhevonen, 154 cm, rn
ii. Turina
Suomenhevonen, 158 cm, prn
iii. Otsaani
iie. Tuoresmäen Taika
ie. Myrttiina
Suomenhevonen, 151 cm, rt
iei. Muistelma
iee. Nukka
e. Piipon Havunen
Suomenhevonen, 153 cm, rn
ei. Tuohipukki
Suomenhevonen, 155 cm, rt
eii. Tuomi
eie. Kaunokki
ee. Viikuna
Suomenhevonen, 156 cm, rn
eei. Monarkki
eee. Taateli

Katsaus Havun sukulaisiin

ISÄ ♡ Tuovi on omistajansa yksi tärkeimmistä kisa- ja jalostushevosista. Ruunikko, 154 cm korkea herasilmä edustaa suhteellisen tuntematonta sukulinjaa mutta keräämänsä kisamenestyksen ansiosta se on oikea kultakimpale suomenhevosjalostukseen! Orin jälkeläiset ovat nekin niittäneet menestystä koulukentillä sekä näyttelykehässä. Tuovi on luonteeltaan rauhallinen ja lempeä, ratsuna reipas ja tarkka. Orin tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen ruunikon värityksensä lisäksi myös näyttäviä ja suuria liikkeitään. Tuovi on vielä hiljakseen kisakäytössä, jonka jälkeen ori siirtyy jalostuskäyttöön ja ansaitulle eläkkeelle.

EMÄ ♡ Piipon Havunen on oikea monitoimiponi! Kaunis ruunikko, 153 cm korkea tamma, on useasti palkittu niin näyttelykehässä kuin koulu-, este- ja valjakkoradoilla. Kouluratsuna tamma on todella motivoitunut ja helposti ratsastettava, valjakossa neidistä taas löytyy ihan uusi vaihde joka sinkoaa kärryt voittoon hetkessä. Hypättäessä ratsastajan täytyy lähinnä pysyä kyydissä ja ohjata - kaikki muu tammalla on hienosti hallussa. Havunen on luonteeltaan seurallinen ja ystävällinen joskin omapäinenkin se osaa olla. Tammalla on Havukuisman lisäksi yksi jälkeläinen joka toimii lähinnä harrasteratsuna.

II Turina on komea herasilmäinen punaruunikko ori, joka nuorena kiersi jonkin verran näyttelyissä hyvällä menestyksellä. Omistajan hevoskiinnostuksen lopahdettua jäi Turinakin vähemmälle huomiolle, kunnes nykyinen omistaja iski silmänsä koreaan oriherraan. Kisakentille orin kanssa ei koskaan lähdetty, mutta näyttelykehässä Turina loisti uuden omistajansa kanssa ja kantakirjassa se ylsi ensimmäiselle palkinnolle. Hyväluontoinen ja ystävällinen hevonen, ratsuna melkoisen raskas mutta silti hyvät perustaidot omaava. Turina on pysynyt yhä melko vähäisessä jalostuskäytössä eikä sitä viiden jälkeläisen jälkeen todennäköisesti tulla enää käyttämään jalostukseen.
III Otsaani on koulupainotteista kisauraa itselleen luonut isokokoinen suomenhevosori. Musta, 160 cm korkea Otso herättää poikkeuksetta suurta kunnioitusta ulkonäkönsä turvin, mutta luonteeltaan ori on todella sympaattinen ja rauhallinen. Nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ratsu sopii koulukentille kuin nenä päähän ja se onkin kerännyt hienoa kisamenestystä. Turina on toistaiseksi Otson ainoa jälkeläinen, mutta jalostuskäyttöön ja kisaeläkkeelle siirtynyt oriherra saa tulevaisuudessa varmasti lisää jälkeläisiä.
IIE Tuoresmäen Taika on suuri ja energinen vaaleanpunaruunikko suomenhevostamma jolta löytyy säkäkorkeutta peräti 160 cm. Taika kilpaili nuorempana niin kouluratsuna kuin valjakonkin edessä, keräten kumpaisessakin lajissa mainittavaa menestystä. Tamma on hyvin vilkas ja päättäväinen persoona, jonka käsittelyssä vaaditaan toisinaan hiukan kokeneempaa henkilöä. Kisaeläkkeelle siirryttyään Taika varsoi kolme kertaa, mutta on jo jäänyt täysipäiväiselle eläkkeelle. Tamman varsat ovat kaikki menestyneet hyvin molemmissa emänsä painotuslajeissa!

IE Myrttiina oli rautias suomenhevostamma joka menehtyi toisen varsansa, Tuovin, saatuaan. Myryksi kutsuttu tamma ehti nuorempana olla kahdella eri omistajalla, joista kumpikin kilpaili tammalla kevyesti helpoissa koulu- ja esteluokissa. Luonteeltaan Myry oli todella kiltti ja rauhallinen tamma, joskin ärsyttäväksi puoleksi ratsastettaessa voitaisiin mainita tamman hosuminen. Ratsastajan täytyi olla todella huolellinen ja tarkkaavainen jotta päästiin parhaaseen mahdolliseen tulokseen.
IEI Muistelma oli yksi omistajansa ensimmäisistä kasvateista, jotka ovat menestyneet kisaurallaan mainittavasti. Ruunikonkimo, 155 cm korkea Mussu on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, joten todella komea ja hieno urheiluhevonen on kyseessä. Luonteeltaan ahkera ja reipas Mussu tekee työnsä huolella ja ilman vastahankaa, koulutreeni tuntuu jopa olevan yksi sen suosikkijutuista! Vaativa B-tasolla kisannut ori on menestynyt todella hyvin eri ratsastajien kanssa ja nykyään se veittääkin jo kisaeläkettä. Orilla on yhteensä viisi jälkeläistä.
IEE Nukka oli 150 cm korkea rautias yleisratsu, joka kilpaili nuorempana niin koulussa kuin esteillä. Vahvasta rungstaan huolimatta Nukka pärjäsi hienosti myös esteratsuna, eikä sitä koulukisoissakaan turhaan kuskattu. Kisaura katkesi melko nuorena jalkavaivojen vuoksi, mutta tamman käyttö opetus- ja siitoshevosena jatkui aina eläkepäiville saakka. Kiki varsoi yhteensä neljä kertaa.

EI Tuohipukki ei omistajaansa komealla ulkomuodolla ihastuttanut, mutta ratsunominaisuuksillaan sitäkin enemmän. Tuohi kilpaili yleispainotteisesti koulua, esteitä, valjakkoa ja kenttää - kaikissa vieläpä todella hyvällä menestyksellä. Orin kisaura jouduttiin lopettamaan ennen aikojaan kuljetustapaturman vuoksi, mutta jalostushevosena Tuohi on yhä arvokas. Luonteeltaan ori on melkoinen jääräpää ja ratsunakin haastava ja vahva, mutta tutun ja oikeanlaisen käsittelijän parissa hieno urheiluhevonen.
EII Tuomi on ravisukuinen kuumapää, joka osoitti jo hyvin nuorella iällä kapasiteettia ravikenttien sijaa ratsuna. Ori kilpaili alkuunsa harvakseltaan helpoissa koululuokissa, mutta eteni aina Helppo A-tasolle saakka keräten hyvää menestystä. Luonteeltaan haastava mutta päättäväinen ja todella osaava oikean ratsastajan kanssa. Tuomi viettää eläkettään omistajansa luona ja se on yhä harvakseltaan jalostuskäytössä; joskin todella harkitusti vain menestyneille tammoille.
EIE Kaunokki kuuluu menestyneiden kisaratsujen sukuun, minkä kyllä tamman kisamenestyksestä huomaa. 157 cm korkea isokokoinen kimo on kilpaillut sekä koulussa että esteillä ja satunnaisesti myös kentässä. Kaunisliikkinen tamma, joka kyllä koulukenttiä parempaa menestystä keräsi esteiltä. Kaunokki varsoi yhteensä kuusi kertaa ennen siirtymistään eläkkeelle. Kolmannelle palkinnolle kantakirjattu tamma on periyttänyt varsoilleen myös hyvää rakennettaan ja sen jälkeläisistä iso osa onkin päässyt kantakirjaan.

EE Viikuna on vaatimattomasta ratsastuskoulusuvusta periytyvä ruunikko tamma, joka itsekin miltei jumittui ratsastuskouluun. Eräs harrastaja kuitenkin ihastui tammaan nuorena jo niin paljon, että osti sen itselleen. Viikuna kävi näyttelyissä ja onnistui pääsemään kantakirjaan kolmannella palkinnolla - kummoisempaa kisaratsua tammasta ei koskaan tullut, mutta löytyy siltä muutamia sijoituksia helpoista koululuokista. Viikuna varsoi kolme kertaa ennen eläkkeelle jäämistään ja nykyään heppamamma saakin nauttia täysin rinnoin rennosta elämäntyylistä. EEI Monarkki oli suurikokoinen, peräti 160 cm korkea ruunikko ori, joka toimi koko ikänsä lähinnä harrasteratsuna. Nuorempana orilla oli tarkoitus lähteä kisakentille estepainotteisesti, mutta jykevä ori loukkasi jalkansa pahoin kuljetusonnetomuudessa heti ensimmäisissä kisoissa. Huonon onnen saattelemana ori siirtyi kuitenkin jalostushevosen asemaan astuen muutamia tammoja elämänsä aikana.
EEE Taateli on kivasukuinen vanha rautias tamma, joka viettää yhä eläkettään kasvattajansa luona. Nuorena tamma kilpaili rennolla otteella niin koulussa kuin esteilläkin, mutta lähinnä junioreiden kanssa. Todella hyväluonteinen Ametisti varsoi kolme kertaa ja kaikki sen jälkeläiset ovat myöhemmin jatkaneet tamman hiukan harvinaisempia sukujuuria.

Jälkeläisinfo

Havukuisma on yleispainotteisesti koulua ja valjakkoa kilpaileva suomenhevosori joka on harkitusti käytettävissä jalostukseen. Ori periyttää hyvää ratsastettavuutta sekä mahdollisesti äärimmäisen ystävällistä luonnettaan.  

27.11.2016 o. Vuornan Kaamos (e. Revonheinä)
1.8.2017 t. Runon Havuneito (e. Naavaneito)
30.11.2017 o. Vuornan Harmasvilla (e. Kuupellon Hellistys)
14.2.2018 o. Vuornan Tomuturpa (e. Kirsikkapöly)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

25.07.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Vuornassa on elelty jännittäviä aikoja kun uusia hevosia jokakesäiseen tapaan on taas tepastellut talliin. Tänään meille saapui Havu, tai virallisemmin Havukuisma, komea ruunikko suomenhevosori linjoja piristämään. Havulla tullaan kisamaan ainakin kouluratsastuksen parissa mutta toivottavasti orista on emänsä tavoin myöskin valjakkoajoon! Kasvattajansa ylistämä hevosherra kyllä ainakin tähän saakka on täyttänyt kaikki asettamamme odotukset; ori tuntuu olevan todella fiksu ja järkevä tapaus, joka ei aivan turhasta hermoile. Tietysi uusi paikka (ja uudet kujeet) aiheuttavat pientä kommervenkkiä matkaan, mutta kaikenkaikkiaan Havu käyttäytyi muuttopäivänä oikein loistavasti. Paju hiukan pyöritteli orille silmiään kuullessaan orin kutsumanimen (ja illalla vaati sen vaihtamistakin), mutta minulla ja koko muullakin talliporukalla tuntuu olevan yhteinen sävel asian suhteen; ei, mikäli Paju sitä vaatii! Itse en malttaisi millään odottaa tulevaa ja ajatuksissani liihottelin jo Havun kanssa koulukentillä ja voitin kaikki valjakkokisat - tavoitteet ovat ainakin korkealla allekirjoittaneen osalta!

14.8.2016 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Havu on kotiutunut oikein hyvin tänne meille Vuornaan ja nyt kun on helteisestä heinäkuustakin jo selvitty, on aika alkaa paneutua tähän herraan hiukan paremmin. Ollaan tietysti tutustuttu ja puuhailtu yhdessä, mutta liinassa ei olla vielä kertaakaan koitettu liikkua. Niinpä talutin Havun aitaukseen ja lähdettiin kokeilemaan miten yhteistyö tällä saralla pelasi. Havu selvästi tiesi mitä siltä odotettiin ja se liikkuikin oikein nätisti eteen. Ravissa orilla on ajoittain hiukan turhankin paljon vauhtia, samoin kun päästin ympyrää isommaksi ja kannustin orin laukkaan. Havu hypähti eteen sellaisella voimalla että hiukan jopa säikähdin. Rauhoittelin hiukan orin menoa kunnes sillä oli hyvä tempo päällä ja annoin sen hetken laukata energiaansa pois molempiin suuntiin. Juoksutuksen jälkeen sain mestarillisen idean päästää ori edellisen käyttäjän jäljiltä jääneen irtohypytyskujan pariin. Laskin hiukan esteitä turvallisemmalle tasolle ja pyysin Pajun avuksi oria lähettämään. Alkuunsa Havu oli hiukan ällikällä lyöty, mutta hetken korskunnan ja uuden yrityksen jälkeen se ymmärsi että ihan todella nyt ylitettäisiin esteitä. Ja hui millaisilla loikilla niitä mentiinkään! Silmä pyöreänä vahtasin orin hurjaa menoa ja totesin vain mielessäni että miten tuonne selkään edes uskaltaisi kavuta? Hypyt olivat todella eriskummallisia ja haparoivia, joskin kaikki esteet ylittyivät ihan turvallisesti eivätkä puomit pudonneet. Havulla näytti kaikesta huolimatta olevan todella hauskaa, joten jatkettiin tätä huvittelua vielä hetki ennen kuin palattiin takaisin talliin kunnon harjaustuokion pariin!

2.9.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Myhäilin tyytyväisenä kaaratessani jälleen autollani Vuornan pihaan. Tänään valmentaisin Liiaa ja suhteellisen uutta oria Havua, jota olinkin viime kerroillani ihastellut. Aurinko paistoi ja keyvyt tuulenvire kutitteli poskilla. Kentälle saapuessani ratsukko oli jo päässyt alkulämpöjen pariin. Seurailin hetken sivummalta hevosta joka ravasi rennolla, pitkällä askeleella ja näytti eittämättä todella hyvältä. Tuttuun tapaan aloittelimme pysähdyksillä, volteilla ja siirtymisillä. Myöhemmin alettiin treenaamaan ravin nostoa suoraan pysähdyksestä, joka osoittautui lasten leikiksi Havulle; virheetön suoritus sai Liian myhäilemään tyytyväisenä ja minut kyhäilemään juoniani ratsastajan varalle sitten lopputunnista, hah! Treenasimme aikamme väsitöjä, jotka sujuivat alkuunsa hiukan vaihtelevasi; ori oli selvästi viettänyt hetken lomaa, sillä se tuntui taipuvan mitä ihmeellisimpiin asentoihin väistöjen aikana ja ohjeistin Liiaa kulloin minkäkin avun läpiviemisestä. Kun oltiin aikamme sotkettu niin saatiin lopulta orista esille oikein nättejä väistöjä käynnissä. Ravissa ori liikkui aluksi turhan reippaasti eteen eikä väistöistä sen takia tullut mitään, mutta Liian hidastettua vauhtia alkoi tämäkin sujua. Laukkatyöskentelyssä treenattiin keskilaukkaa. Alkuunsa jouduin huomauttamaan Liiaa myötäämään hiukan enemmän jotta Havu saisi päätään hitusen laskettua. Huomasin, että ori laski laukan aika helposti raviin tehtävän aikana, joten kehotin Liiaa istumaan syvemmällä saulassa ja pitämään pohkeet jatkuvasti kiinni orin kyljissä. Treeniä ja treeniä, vihdoin tämäkin sujui todella hienosti, jes! Kun oli aika loppuverkkojen ilmoitin, että Liia voisi nostaa jalustimet kaulalle ja lämpimikseen mennä reipasta kevyttä ravia näinkin. Sain pahoja katseita osakseni, mutta ratsastaja teki kuten pyysin.

18.10.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään pääsin vihdoinkin valmentajan asemaan ensimmäistä kertaa kun Penni hyppäsi Havun selkään pitkän tauon jälkeen. Alkuverkat menivät lähinä kaksikon tutustuessa uudestaan toisiinsa. Toki Penni ja Havu ovat aikaisemminkin paljon toimineet yhdessä, mutta Penni on viimeaikoina ratsastanut lähinnä meidän nuorempia hevosia ja Havuhan on lähes jo vanha konkari! Lämmöt hankittiin tekemällä reippaasti ympyröitä ja kiemuroita molempiin suuntiin. Aluksi treenasimme orin kanssa kulmien ratsastamista ja asetuksia - Havulla kun tuppaa olemaan paha tapa oikoa reiteissä ja ympyröilläkin se tuntuu jo etukäteen lopettavan homman kesken kun ura vain jo häämöttää turvan lähellä. Kulmatkin alkoivat sujua kun Penni sai orin hiukan paremmin kuulolle. Seuraavaksi lisäsimme harjoitukseen hiukan asetuksia, joiden jälkeen treenasemme avoja. Aluksi ori kulki aivan vinossa viipottaen vaikka homma olikin sille tuttua ja tuumimmekin sen jo leikkivän kustannuksellamme. Rontti kaipasi selkeäsi vähän irrottelua ja vauhtia treeneihin, joten annoin ratsukolle luvan laukata keskiympyrällä pahimpia höyryjä pois. Havun saatua ylimääräisiä energioitaan pois, alkoivat avotkin sujua vihdoin tavalliseen tapaan. Työskentelimme vielä hetken laukkaympyröillä asetusten ja reittien parissa kunnes ratsukko sai luvan alkaa loppuverkkaamaan.

16.6.2017 - Estevalmennus, kirjoittajana Liia
Oli ensimmäinen päivä pitkiin aikoihin jolloin aurinko ei paahtanut polttavan kuumana ja hiostavana, vaan keli viileän tallin ulkopuolellakin oli ihan siedettävä. Edellisen suunnitelman mukaan meidän piti Havun kanssa käydä tnään maastoilemassa, mutta aamulla sain hassun idean viettää orin kanssa päivä esteiden parissa! Havu oli todella raukealla tuulella ja tuntui, ettei ori hädin tuskin olisi jaksanut jalkaansa liikauttaa. Varustamisen aikana oriherra alkoi kuitenkin hiukan valpastua ja kun suunnattiin alkulmööille läheiselle pellolle, alkoi Havukin päästä vähän mukaan fiilikseen. Ravailtiin hyvän aikaa ja siirryttiin lopulta ulkokentälle johon Paju oli kasannut meille puomeja ja kavaletteja. Havu oli ihan riemuissaan päästessään pitkästä aikaa muihinkin puuhiin kuin ainaiseen koulun pakertamiseen. Puomit ja kavaletit ylittyivät kivasti ja Havu liikkui reippaasti eteen. Paju kokosi meille helpon radan ja nosti esteet noin kuuteenkymppiin. Rata oli todella helppo, mutta Havupa on vasta aloitteleva esteratsu, joten hiukan esiintyi ongelmia heti alkuunsa kun vauhtia löytyi ja ihan liikaa. Laukkattiin orin kanssa pari kierrosta uralla ja etsittiin sopiva tempo, jonka jälkeen uusi yritys. Olin nyt paljon tarkkaavaisemmin mukana hypyissä ja autoin Havua kaikin mahdollisin tavoin, jonka jälkeen hypyt alkoivat sujua paremmin, jes! Treenattiin hiukan erilaisia ratoja vielä ja Havu oli aika riemuissaan (ja väsynyt) lopputunnista. Olen kyllä todella innoissani Havun tulevasta esteurasta - siitä tulee varmasti hieno hyppääjä!

4.8.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Taina (Liia)
Suomenhevosori Havukuisman eli Havun olin aiemminkin Vuornassa tavannut mutta tänään oli ensimmäinen kerta kun oria pääsin valmentamaan. Havu ei omaan mieleeni ollut jäänyt millään tavalla epämieleisenä persoonana, vaan hyvin järkevänä ja rauhallisena hevosena. Mielikuva näköjään pitikin lujasti paikkansa ja ratsukon lämmittelyä oli mukava seurata. Havu kulki alkuunsa ehkä hiukan tahmeasti eteen, mutta reipastui nopeasti ratsastajan pyynnöstä. Varsinainen valmennus aloitettiin temmon vaihteluilla ja siirtymisillä - näin saatiin hyvin lisättyä puhtia oripoikaan vielä entisestään. Ravia koottaessa Havu liikkui todella nätisti ja ryhdikkäästi, ravi säilytti hyvän ryhdin ja oli kaikinpuolin mukavaa seurattavaa. Lisäysten aikana ratsastaja unohti pitää yllä kunnon tuntuman, jolloin vaikutelma oli hiukan hätäinen. Nopeilla korjauksilla saatiin tämäkin homma pelittämään. Treenasimme myös ravi-pysähdys-peruutus-ravi -siirtymiä, jotka nekin sujuivat moitteetta! Laukkatyöskentelyssä haimme alkuunsa sopivaa vauhtia ja muotoa, jonka jälkeen treenattiin vaihtoja kahdeksikoilla. Ensimmäiset vaihdot sujuivat vähän niin ja näin, mutta tähän syynä oli lähinnä ratsastaja, joka tuntui syventyvän paljon enemmän kentän ohikulkeviin ratsukoulutuksen aloittaneisiin nuoriin hevosiin, kuin omiin hommiinsa. Huomautin tiukasti että toki voidaan lopettaa valmennus nyt saman tien jos Liiaa ei sattunut juuri nyt kiinnostamaan ja tämä tepsi; kun saatiin ratsastajakin hommaan mukaan, alkoi Havun työ helpottua. Vaihdotu sujuivat hienosti molempiin suuntiin ja päätettiin kokeilla vielä pari kertaa vastalaukkaa, joka tuottikin yllättäen hiukan enemmän ongelmia. Toiseen suuntaan ori nosti hyvän laukan ja säilytti sen ongelmitta, mutta toisessa suunnassa Havu yritti väkisin laskea raviin ja puskea oikeaa laukkaa tilalle. Liia tuntui valmistelevan nostoa niin hanakasti, että Havukin meni päästään aivan pyörälle, eivätkä varsinaiset laukka-avut päässeet erottumaan tarpeeksi selkeästi. Päätettiin alkuunsa kokeilla nostaa ravin kautta, jolloin ratsastajalle ei tulisi tarvetta valmistella niin kovasti ja pikkuhiljaa alkoi tehtävä onnistua, hienoa! Päästin ratsukon loppuverkoilleen ja kehuin vuolaasti etenkin Havua.

4.10.2017 - Estevalmennus, valmentajana Mauri (Liia)
Jasso, tänään valmennukseen olivat tulossa Liia ratsunsa Havun kanssa. Havu aloittaa kisaamisen rataesteillä ilmeisesti vuoden lopulla, joten vielä on hyvin aikaa petrata silläkin saralla suoritusta. Aika valmis paketti ori kuitenkin kuulopuheiden mukaan jo on. Alkuverkkojen jälkeen lähdettiin aloittelemaan matalalla radalla, jossa lähestymiset olivat suhteellisen tiukkoja. Ratsastaja pääsi heti alkuunsa ihan tosissaan laskemaan askeleita ja arvioimaan etäisyyksiä, mutta homma sujui ihan hyvin. Muutaman harjoituskerran jälkeen nostin osan esteistä ratsukon omalle tasolle. Kun haastetta hiukan lisättiin, alkoi hommassa maistua jo yrittämisen meininkikin! Havulla oli vauhti päällä ja Liia sai ihan tosissaan toppuutella orin menoa jottei kaikki menisi ihan kohelluksen puolelle. Muutamia kertoja ratsastaja käänsi orin jopa pois ennen estettä, kun vauhti yltyi turhan reippaaksi. Ensimmäisellä yrityksellä kaikki sujui hyvin ja varmasti, mutta vauhtia jäi yllättävää kyllä hiukan puuttumaan. Havu on kyllä varsin vikkelä jaloistaan, mutta Liia pelasi turhankin paljon varman päälle ja neuvoin häntä hölläämään hiukan ja näytin hyviä kohtia, joissa saisi pelattua askeleen, pari kokonaan poiskin. Neuvot toimivat ja suorituksesta tuli heti paljon nopeampi ja hitusen vaivattomampikin. Tehtiin vielä muutama toisto radalla, jonka jälkeen päästin ratsukon loppuverkoilleen.

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa 43 sijoitusta

01.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
04.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
12.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/50
14.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
17.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/50
25.09.2016 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
08.09.2016 KRJ kutsu Helppo B - 03/40
14.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/40
15.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
26.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
01.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
03.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 01/30
05.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
08.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
09.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
14.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/26
01.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
02.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/30
03.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/30
18.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/30
20.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
18.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 07/50
20.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
21.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/50
21.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
22.08.2016 KRJ kutsu Helppo A - 07/50
21.09.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/50
16.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
17.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
20.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
11.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
12.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
13.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/40
13.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
15.10.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
02.12.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/40
03.12.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/40
04.12.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
07.12.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
07.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/30
27.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
25.11.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30

VVJ:n alaisissa valjakkoajokisoissa 48 sijoitusta

10.08.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/60
21.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/40
23.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 02/40
25.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 06/40
26.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/40
22.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/33
27.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/33
30.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 02/31
29.09.2016 VVJ kutsu Noviisi - 02/100
13.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/40
21.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 06/40
22.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 05/40
02.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/40
13.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/40
14.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 06/40
17.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/40
19.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/30
26.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/30
24.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/40
02.11.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/40
02.11.2016 VVJ kutsu Vaativa - 05/40
08.11.2016 VVJ kutsu Vaativa - 05/40
12.11.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/29
15.11.2016 VVJ kutsu Vaativa - 05/29
26.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 02/40
27.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/40
01.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 02/50
03.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/50
08.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 05/50
22.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 05/40
01.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 06/50
04.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/50
05.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/50
06.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/50
08.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/50
10.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 05/50
17.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/40
18.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/40
18.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/40
19.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/40
26.09.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/40
12.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/50
18.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/50
29.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 04/50
10.11.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/40
09.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/40
12.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 03/40
22.10.2016 VVJ kutsu Vaativa - 01/40

ERJ:n alaisissa estekisoissa 58 sijoitusta

14.11.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 01/40
17.11.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 02/40
19.11.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 01/40
19.11.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 06/40
02.11.2017 ERJ Brunnby 110 cm - 02/30
03.11.2017 ERJ Brunnby 110 cm - 04/30
16.11.2017 ERJ Brunnby 110 cm - 05/30
25.10.2017 ERJ Team J&K 110 cm - 01/23
11.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 05/30
19.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 05/30
15.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 02/30
16.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 05/30
18.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 05/30
02.12.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 06/40
03.12.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 06/40
04.12.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 02/40
05.12.2017 ERJ Teilikorpi 110 cm - 05/40
21.12.2017 ERJ Cadogan 110 cm - 05/30
23.12.2017 ERJ Cadogan 110 cm - 01/30
27.12.2017 ERJ Cadogan 110 cm - 01/30
04.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 02/30
05.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 04/30
07.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 04/30
09.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 01/30
10.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 05/30
11.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 05/30
14.12.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 05/30
17.12.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 03/30
17.12.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 02/30
07.11.2017 ERJ Brunnby 110 cm - 03/30
09.11.2017 ERJ Brunnby 110 cm - 05/30
10.11.2017 ERJ Brunnby 110 cm - 05/30
01.11.2017 ERJ Mörkövaara 110 cm - 05/30
02.11.2017 ERJ Mörkövaara 110 cm - 04/30
07.11.2017 ERJ Mörkövaara 110 cm - 05/30
17.11.2017 ERJ Vuorna 110 cm - 05/30
19.11.2017 ERJ Vuorna 110 cm - 04/30
20.11.2017 ERJ Vuorna 110 cm - 03/30
22.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 04/30
26.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 05/30
28.11.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 03/30
14.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 01/30
15.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 05/30
17.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 02/30
18.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 01/30
20.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 04/30
21.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 03/30
22.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 02/30
22.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 01/30
23.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 02/30
24.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 01/30
25.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 05/30
28.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 04/30
30.01.2018 ERJ KK Lapland 100 cm - 05/30
19.12.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 01/30
22.12.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 03/30
22.12.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 04/30
24.12.2017 ERJ Duán Stable 110 cm - 04/30

VSR-Cupien sijoitukset
31.10.2016 Hortensia Vaativa yhdistetty valjakko - 02/12

Suomenhevosten laatuarvostelun juhlatilaisuus 30.10.2017
Lokakuun 2017 Suomenhevosten laatuarvostelussa palkittiin ensimmäisellä
palkinnolla pistein 10 + 23 + 18 + 21 + 20 = 92p. SLA-I

Virtuaalinen yleislaatuarvostelu 30.12.2017
Vuoden 2017 joulukuun Yleislaatuarvostelussa myönnetty toinen palkinto
pisteillä 31 (18+13) - 25 (18+7) - 17 - 10 - 4 = 87p, YLA2

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.2.2018
Vuoden 2018 helmikuun Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa myönnetty ensimmäinen palkinto
pisteillä 7 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100p,ERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.3.2018
Vuoden 2018 maaliskuun Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa myönnetty ensimmäinen palkinto
pisteillä 8 + 40 + 19 + 20 + 15 = 102 p. KRJ-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015