Kaunon Luppakorva

KTK-II & SV-II

27.9.2016 - 25.2.2018

Virallinen nimi: Kaunon Luppakorva, "Luppis" Syntynyt: 27.9.2016 (3v. 27.10.2016)
Rek.nro: VH16-018-2459 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 158 cm Väritys: Vaaleanpunrarautias
Kasvattaja: Kaunovaara Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, helppo A & vaativa valjakko Saavutukset: KTK-II, SV-II

"Möhkälemäinen Luppis on ehdottomasti tallin leppoisimmasta päästä. Ratsuna orin vauhti saattaa välillä hiukan hiipua, mutta sinnikkäällä herättelyllä se kantaa itsensä oikein kauniisti kouluratojen läpi."

Luonteeltaan Luppis muistuttaa vanhemmistaan roimasti enemmän emäänsä. Varsaikäisenä orista tietysti löytyi se kaahottavampikin puoli joka ei millään olisi malttanut pysyä hetkeäkään paikallaan, mutta iän myötä Luppis on hurjasti rauhoittunut. Ori on todella ystävällinen ja seurallinen, käytävällä kulkiessaankin voi aina luottaa siihen että orin pää pilkottaa karsinasta pehmeän hörähdyksen kera. Luppiksen sympaattiset luonteenpiirteet ovatkin varmasti osasyy orin tuhtiin ulkonäköön - tallityttö jos toinenkin on varmasti salaa lahjonut oria erilaisilla makupaloilla. Koulutuksen suhteen Luppis on aina ollut todella rohkea ja reipas hevonen, joka tarttuu innolla toimeen ja nauttii erilaisesta tekemisestä. Vanhempiensa tavoin orista löytyy potkua kouluratsastuksen lisäksi myös valjakkoon. Asioiden oppimisen suhteen Luppis ei turhia arastele, vaan se suhtautuu avoimesti kaikkeen uuteen ja luottaa käsittelijäänsä.

Poneihin tottuneena ihmisenä Luppiksen kaltainen muhkea oriherra vaati melkoista totuttelua sekä opettelua ja täytyy myöntää, että alkuunsa ori taluttaessa olivat omat varpaat mielessä tuon tuosta. Kun päivien saatossa tuli huomattua että Luppis on ehkä maailmankaikkeuden rennoin ja rauhallisin oriherra joka ei varmasti ainakaan tarkoituksella liiskaa taluttajaansa alleen saati keksi muutakaan käsittelijänsä päänmenoksi, saattoi sitä vihdoin ottaa ihan rennosti Luppiksenkin seurassa. Ja kyllähän se kannattikin! Hoitotoimenpiteiden ajan ori seisoo oikein mallikkaasti aloillaan eikä sähellä omiaan. Hoitajalle annetaan tilaa ja varustaminenkin sujuu ilman vastaväitteitä. Kengittäjäkin otetaan vastaan asiallisella ja rauhallisella asenteella, moikataan vähän siinä ja jäädään sitten odottelemaan työn valmistumista.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Villahaan Nalle
Suomenhevonen, 154 cm, rt
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, YLA1
ii. Mäkisuon Niilo
Suomenhevonen, 153 cm, rt
KRJ-I, Jälk. C
iii. Neron Nuotti
KRJ-II, YLA2, Jälk. C
iie. Tinttarella
ie. Villahaan Elmiina
Suomenhevonen, 154 cm, trt
KRJ-I, Jälk. C
iei. Murskavoitto
KRJ-I, SLA-I, YLA1, Jälk. C
iee. Lystin Elma
e. Fiktion Marionetti
Suomenhevonen, 160 cm, rt
KTK-II, SLA-I, KRJ-I
ei. VIR MVA Ch Fiktion Sulho
Suomenhevonen, 161 cm, rn
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2
eii. Suortti
eie. Hovian Tilda
ee. Fiktion Mariini
Suomenhevonen, 159 cm, trt
KTK-III, KRJ-I
eei. Virnes
eee. Opaali

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

14.10.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Vesi valui kohisten pitkin rännejä ja muodosti pihoihin inhottavia lätäköitä. Hevosten vuohiset olivat kuran peitossa ja asiat olivat muutenkin kaikinpuolin ikäviä. Istuin satulahuoneessa jynssäämässä hevosten varusteita kun puhelin vierelläni pirahti soimaan. Kaunovaarasta meille varattu ori, jonka tarkoituksena oli muuttaa meille vasta marraskuussa, voisikin näin extempore hypätä puolillaan olevaan traileriin saman tien. Tallilaiset olivat menossa kisamatkalle aivan naapuriimme, joten kuljetuskuluissakin säästettäisiin. Mitäpä tähän muutakaan sanoa kuin että "no ehdottomasti, kärryyn vaan" ja äkkiä lokakuinen keli ei enää haitannutkaan. Luppis on hevonen jota etsittiin ja odotettiin hyvin hartaasti. Vaikka Luppis ei sukunsa puolesta olekaan sieltä harvinaisimmasta päästä, niin itse olen kovin ihastunut orin sukujuuriin. Eritoten Luppiksen isää olen aiemminkin ihastellut ja kyllä Luppis isäänsä ainakin mökälemäisen ulkomuotonsa puolesta on tullutkin!

19.5.2017 - Kevätmaasto Kaunovaaran kasvateille, kirjoittajana rukkanen
Ensimmäinen ryhmä saapui hiljalleen perjantai-iltapäivästä Kaunovaaraan. Ilmoittautumisia vastaanottaessani saatoin hieman naurahtaa huomatessani tämän ryhmän nallepainotteisuuden, kaikilla kolmella orilla oli isänä Villahaan Nalle. Oli Vaniljanalle, Surunalle ja vielä Luppakorva. Onneksi ryhmän ainoa tammavahvistus oli jotain ihan muuta. Oli hauskaa nähdä pitkästä aikaa nämä kaikki neljä kaunovaaralaista samassa paikassa. Veljekset tuskin olivat koskaan edes tavanneet toisiaan, nyt ne haistelivat tuttua syntymäpaikkaansa yhdessä rivissä. Johtohevoseksi valikoin ryhmän teemaan sopivasti Villahaan Nallen. Isäori saisi johtaa laumaa, se oli yksi tallin parhaista maastoratsuista.

Sää oli kylmä, joten varmistin vielä ennen lähtöä kaikkien ratsastajien varustuksen. Ettei nyt kukaan vilustuisi yhden keväisen maastoreissun aikana. Olin tilannut viikonlopulle vähintään +15 asteista kevätsäätä, mutta saimme ehkä juuri ja juuri +5 astetta ja sateen vaaraa. No, täytyi mennä sillä mitä oli annettu. Lämpimät vaatteet päälle, reipasta vauhtia maastossa ja laavulla kuumaa makkaraa ruuaksi. Ratsut varustettiin pihassa, yhteistuumin mietimme hieman reittiä. Kaikki ratsastajat toivoivat vauhdikasta reittiä, ei nyt himmaltaisi kun porukka oli pieni. Porukan järjestys oli lähtiessä seuraava, ensimmäisenä meidän Nalle, sen perässä Luppis, Nalle ja Teuvo sekä viimeisenä joukon tammavahvistus Hippu. Isä-Nalle lähti reippain mielin johtamaan letkaa tuttuihin maastoihin. Onneksi tässä porukassa oli fiksusti käyttäytyviä maastoratsuja. Ratsastajien kanssa ehdittiin alkumatkasta höpistä hieman, metsä vain kaikui kun porukalla naurettiin. Samalla vieraiden jännitys uutta maastoa kohtaan varmasti helpottui. Katselin välillä taaksepäin ja orit kävelivät siivosti perässä. Hippu pienimpänä joutui pistämään välillä enemmän vauhtia kinttuihinsa pysyäkseen mukana. Ensimmäisen ravipätkän lähestyessä kerroin nopeasti miten tässä mentäisi, ensin pitkää suoraa ravissa, jonka jälkeen tulisi loiva kaarre mäkeen. Mäki tosin nousisi jyrkemmäksi. Kaarteessa voisimme nostaa laukan ja varoitin, että ainakin meidän Nalle tietäisi tämän olevan laukkakaarre, se lähtisi varmasti eteenpäin kovaakin vauhtia. Mäessä voisi jokainen mennä itselleen sopivaa vauhtia. Laukalla siihen mihin ratsu jaksaa, raville olisi pudotettava kuitenkin. Ihan toivottoman jyrkkä mäki ei ollut kyseessä, sellaisiin päästäisi sitten myöhemmin. Niin lähdettiin kovempaa vauhtia. Ravissa porukka pysyi hyvin kasassa, kaikki kolme oria ravasivat isäorin perässä, Hippu pyrki ohittamaan Teuvoa, joka ei pitänyt tästä ajatuksesta yhtään vaan kiri koko ajan tamman edelle. Kaarteessa annoin Nallen nostaa laukan ja niin paineltiin kovaa vauhtia mäkeä ylös. Yllättäen joukko hajosi sen verran, että Nallen perään nousikin iloisesti toisia ohitteleva Teuvo. Hippu loisti edelleen porukan perällä, ei tosin hävinnyt oreille vauhdissa yhtään. Kun mäki muuttui jyrkemmäksi hidastimme kaikkia vauhtia, Teuvo ohjattiin määrätietoisesti suoraan Nallen taakse ja järjestys oli nyt muuttunut pikkuisen. Tällä järjestyksellä kuitenkin meno tuntui toimivan hyvin. Isä-Nallesta ei Teuvokaan pääsisi ohi, pistäisin hevosen vaikka poikittain eteen, jos ori yrittäisi turhan kovasti ohitella.

Mäen päälle päästyämme jatkoimme käynnissä vaaraa pitkin. Maisemat olivat upeat vaikka sää olikin harmaa. Täältä näkyi järvi ja Kaunovaaran tilukset. Keväinen vehreys antoi vielä odottaa, mutta oli tämä silti kaunein näkemäni maisema. Mikäs siinä kasvattiensa kanssa kulkiessa. Polku oli kapea ja vaati hevosilta enemmän tarkkuutta. Kävelimme rauhallista vauhtia jonkin matkaa kun polku vei alaspäin. Laskeutumisen jälkeen edessä oli taas leveämpi polku, jossa saattoi ravata. Ravipätkä kesti nyt pidemmän aikaa, porukka tuli perässä hyvinkin rauhallista vauhtia. Kukaan ei keksinyt sen kummepia temppuja vaan matka jatkui reippaasti. Laavulle saavuimme noin 45 minuutin kohdalla. Ratsastajille pieni tauko varmasti tekisi terää. Onneksi vielä ei ollut juurikaan itkikoita, joten saimme nauttia nuotiolla makkaran paistamisesta ilman ikäviä verenimijöitä. Hevoset kiinnitimme puomeihin laavun viereen. Kuuntelin onnellisena tarinoita kasvattien edesottamuksista, varsinkin orien omistajilla tuntui riittävän paljon yhteistä puheenaihetta. Hipusta sain kuulla mielenkiintoisia juttuja, rohkea pikkutamma oli kyllä jo pikkuisen voittanut minut puolelleen ollessaan hyvin samankaltainen emänsä kanssa.

Kun makkarat oli syöty jatkoimme matkaa. Nyt mentäisi sellaista reittiä, että saataisi todellakin mennä lujaa. Pitkä hiekkatie johti meidän mailta isännän maille, joten siellä ei pitäisi tulla ketään vastaan. Saisimme rauhassa painaltaa menemään ihan omaa vauhtia. Tasainen osuus olisi oivallinen laukkapätkä, kiemurtelevaa mäkistä osuutta voisimme sitten mennä ravissa ja ennen kotipihaa otettaisi ihan rento käyntiä. Tänään ei sää ollut millään tavalla otollinen uittamiselle, joten yksikään ratsastaja ei hinkunut rannalle. Kotimatka taittui järjestyksessä Nalle, Teuvo, Hippu, Nalle2 ja viimeisenä Luppis. Hippu oli pistänyt orit ojennukseen tauon aikana ja veikkasin sen pärjäävän hyvin siinä välissäkin. Tuskin muut yrittäisivät mitään kun kipakka jääräpää voisi antaa kaviosta, jos jokin ei sitä miellyttäisi. Laukkapätkällä vauhti pysyikin suhteellisen rauhallisena, pieni sadekuuro tosin saattoi vaikuttaa asiaan. Loppumatkasta olimme kaikki likomärkiä, joten ketään ei oikein huvittanut painaltaa tuhatta ja sataa kun eteensä ei meinannut nähdä kunnolla.
Kaunovaaran pihaan saapuessamme kiitin koko porukkaa ja suosittelin laittamaan hevoset talliin, vaihtamaan kuivaa vaatetta ylle ja kokoontumaan vielä tallitupaan teelle. Tarjolla olisi myös aamulla paistettua pullaa, ei tosin emännän paistamaa, mutta paikallisen leipomon uunista haettua kanelipullaa. Vaihdoimme tallituvassa kertomuksia talleista, hevosista ja elämästä. Oli mukavaa tutustua kasvattien omistajiin kunnolla.

Kilpailumenestys (44 sijoitusta KRJ)

19.02.2017 Rósgarður Helppo A - 05/86
11.03.2017 Eelinniemi Helppo A - 10/100
11.03.2017 Eelinniemi Helppo A - 02/100
03.05.2017 Kärmenniemi Helppo A - 01/78
11.05.2017 Huvitutti Helppo A - 05/50
12.05.2017 Huvitutti Helppo A - 03/50
20.05.2017 Huvitutti Helppo A - 07/50
12.06.2017 Cadogan Helppo A - 05/30
05.09.2017 Escorant Helppo A - 04/30
08.09.2017 Escorant Helppo A - 01/30
14.09.2017 Escorant Helppo A - 03/30
14.09.2017 Escorant Helppo A - 05/30
20.09.2017 Escorant Helppo A - 01/30
28.08.2017 Rósgarður Helppo A - 02/28
29.08.2017 Rósgarður Helppo A - 03/28
13.10.2017 Teilikorpi Helppo A - 02/40
19.10.2017 Teilikorpi Helppo A - 03/40
19.10.2017 Teilikorpi Helppo A - 06/40
16.10.2017 Vuorna Helppo A - 01/30
08.11.2017 Teilikorpi Helppo A - 02/30
21.10.2017 Team J&K Helppo A - 06/40
22.10.2017 Team J&K Helppo A - 03/40
19.03.2017 Eelinniemi Helppo A - 10/100
20.03.2017 Eelinniemi Helppo A - 10/100
21.05.2017 Huvitutti Helppo A - 03/50
24.05.2017 Huvitutti Helppo A - 05/50
27.05.2017 Huvitutti Helppo A - 03/50
29.05.2017 Huvitutti Helppo A - 01/50
23.06.2017 Cadogan Helppo A - 04/30
24.06.2017 Cadogan Helppo A - 01/30
21.09.2017 Escorant Helppo A - 03/30
22.09.2017 Escorant Helppo A - 04/30
26.09.2017 Escorant Helppo A - 02/30
27.09.2017 Escorant Helppo A - 03/30
29.09.2017 Escorant Helppo A - 04/30
29.08.2017 Rósgarður Helppo A - 01/28
31.08.2017 Rósgarður Helppo A - 03/28
02.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 03/30
09.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 04/30
19.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 05/30
20.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 01/30
03.11.2017 Teilikorpi Helppo A - 03/30
24.10.2017 Team J&K Helppo A - 04/40
25.10.2017 Team J&K Helppo A - 02/40

Kilpailumenestys (44 sijoitusta VVJ)

21.12.2016 Vähäpelto - Vaativa - 02/17
21.12.2016 Vähäpelto - Vaativa - 02/17
22.12.2016 Vähäpelto - Vaativa - 01/17
23.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 01/40
27.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 04/40
26.03.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 06/40
27.03.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 01/40
29.03.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 04/40
24.04.2017 Tuiskula Vaativa - 02/50
22.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 06/50
23.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 01/50
30.04.2017 Karhumetsä Vaativa - 01/50
16.05.2017 Swildie Vaativa - 03/30
12.05.2017 Huvitutti Noviisi - 06/40
01.06.2017 Al Najya Noviisi - 01/24
04.06.2017 Al Najya Noviisi - 01/24
12.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 03/30
16.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 01/30
18.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 05/30
06.06.2017 Fiktio Vaativa - 01/30
08.06.2017 Fiktio Vaativa - 03/30
09.06.2017 Fiktio Vaativa - 05/30
25.12.2016 Vähäpelto - Vaativa - 01/17
25.12.2016 Vähäpelto - Vaativa - 03/17
15.02.2017 Wild Side Cobs - Vaativa - 02/40
04.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 03/40
05.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 05/40
06.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 05/40
16.05.2017 Teilikorpi Vaativa - 04/40
25.04.2017 Mustasuo Vaativa - 05/50
28.04.2017 Mustasuo Vaativa - 05/50
30.04.2017 Mustasuo Vaativa - 02/50
21.04.2017 Delicate Vaativa - 05/50
16.05.2017 Huvitutti Noviisi - 01/40
22.05.2017 Huvitutti Noviisi - 04/40
26.05.2017 Huvitutti Noviisi - 05/40
19.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 05/30
20.07.2017 Mörkövaara Vaativa - 03/30
23.06.2017 Koistila Vaativa - 05/35
25.06.2017 Koistila Vaativa - 05/35
29.06.2017 Koistila Vaativa - 05/35
10.06.2017 Fiktio Vaativa - 05/30
01.07.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 04/30
08.07.2017 Wild Side Cobs Vaativa - 03/30

VSR-Cupien sijoitukset
31.03.2017 Susiraja Kouluratsastus, Helppo B - 09/173

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus
Arvioitu 4-vuotiaana marraskuun 2016 tilaisuudessa pistein:
rakenne 7,4, suku 10, käytöskoe 5, ratsastuskoe 6,7 + 10, luonne 12 = 51,1, SV-II
Käytöskoe 49%, koulukoe (helppo B) 03/08

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.5.2017
Kantakirjattu Suomenhevosten kantakirjatilaisuudessa toukokuussa 201
toisella palkinnolla pistein 19 + 18 + 17 + 17 = 71p., KTK-II

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015