Kaunon Pikkuvarpu

SLA-II

♡ 11.1.2018 - 30.1.2019

Virallinen nimi: Kaunon Pikkuvarpu, "Piku" Syntynyt: 11.1.2018 (8v. 11.12.2018)
Rek.nro: VH18-018-0129 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus: 149 cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Kaunovaara Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu, Helppo A Saavutukset: SLA-II

Kaikista meidän kaunovaaralaisista hevosista Piku on ehdottomasti se pienin ja salaperäisin. Hiukan ujona ja hiljaisena persoonana Piku ei ehkä heti ensikerralla onnistu sykähdyttämään, mutta pidemmän tutustumisen kautta tammasta selviää jatkuvasti uusia puolia. Tuntematonta käsittelijää kohtaan Piku on hyvin pidättyväinen ja neutraali, se kulkee nätisti vierellä ja seisoo aloillaan hoitotoimenpiteiden ajan. Turhaa kontaktia ei juuri oteta, vaan tamma pohdiskelee hiljaa mielessään että millainen tyyppi tässä mahtaa olla. Kun käsittelykertoja on jo useampi takana, alkaa Piku pikkuhiljaa lämmetä lähemmälle tutustumiselle. Ja ehdottomasti tähän tammaan kannattaakin tutustua sillä Piku on hurjan valloittava ja herkkä hevostamma jonka kanssa on mahtavaa puuhata!

Piku käyttäytyy nätisti hoitotoimenpiteiden ajan eikä kenkkuile omiaan. Tamman saattaa pitää irallaan vaikka tallikäytävällä ja siinä se sitten seisoo paikallaan niin pitkään kuin on tarvis. Varustaminen sujuu sekin oikein näppärästi, tamma jopa laskee päätään jotta hoitaja saa helpommin kaikki suitsien remelit kiinnitettyä. Eikä Piku katso pahalla kengittäjääkään; tamma seisoo koko toimenpiteen läpi kärsivällisesti aloillaan. Toki hyvälle käytökselle edellytyksenä on myös käsittelijän varma ja rauhallinen olemus, jotta Piku tuntisi olonsa turvalliseksi. Kisapaikoillakin on hyvin oleellista että käsittelijä on rauhallinen - näin tammakin osaa irrottautua omasta epävarmuudestaan.

Esteratsua Pikusta ei saatu, eikä kyllä koskaan odotettukaan. Rataesteitä tammankin kanssa toki treenataan aina kotioloissa ja vaihtelun vuoksi, sillä Piku kyllä tykkää hyppäämisestä. Esteet ylittyvät hiukan ratsastajasta ja päivästäkin riippuen joko ihan hyvin tai hyvin huonosti. Jos ratsastaja ei ole aivan varma tekemisistään, ei Pikukaan takuulla tiedä mihin pistäisi jalkansa ennen tai jälkeen hypyn. Matalilla radoilla tamman voi kuitenkin saada huolellisesti ratsastettuna ylittämään esteet melko nätistikin. Piku kieltää helposti ja jos kokee sen hiukankin tarpeelliseksi, joten ratsastajan hyvä tasapainokaan ei ole pahitteeksi!

Kun rataesteillä säheltämisestä ollaan saatu tarpeeksi ja tamma viedään koulutreeniin, muuttuu takuulla jokaisen epäileväisen mielipide Pikusta. Pienikokoinen ja siro tamma liikkuu kentällä kauniisti ja sulavasti, eikä ratsastajaltakaan vaadita tämän hevosen kanssa mitään ihmeitä; kunhan perushommat ovat hallussa niin Piku kulkee jo silloin oikein nätisti! Tamma ei ole erityisen reipas ratsu, muttei mikään laiskakaan. Vauhdinsäätely toimii siis moitteetta ja kaikki helpon tason koululiikkeet sujuvat tasaisella varmuudella ja huolellisuudella.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Aggressio
SPH, 145 cm, vkko
KTK-III
ii. Vahingoniloinen
SH, 153 cm, vkko
iii. Piraija II
iie. Kirvan Tytti
ie. Hula-Hula
SPH, 140 cm, rt
iei. Mambo Jekku
iee. Angervo-Kerttu
e. Pakkasvarpu
SH, 149 cm, km
KTK-III
ei. Pakkasukko
SH
eii. Ukkoite
eie. Jääkuningatar
ee. Vallanvarpu
SH
eei. Valtikka
eee. Keveä

Jälkeläisinfo

Piku on rajoitetusti käytettävissä jalostukseen noin yksipolvisille suomenhevosoreille. Periyttänee kapasiteettia erityisesti kouluratsastukseen.   ♡ 22.9.2018 o. Vuornan Wänkävirsu

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

18.1.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Taas sitä saatiin ihan ehtaa kaunovaaralaista suomenhevosta kaksin käsin kun meille muutti alkuvuodesta yksipolvinen tammavarsa Pikkuvarpu sekä toinen pidempisukuinen suomenhevostamma. Pikkuvarpun isäoria Aggressiota olin aiemminkin jo ihastellut kun taas emätamma Pakkasvarpu oli täysin uusi tuttavuus. Vanhemmilta nuori tammavarsa tulee varmasti perimään vähintäänkin rutkasti potentiaalia kouluratsastukseen sekä pientä kokoa. Luonteensa puolesta Piku ainakin vielä toistaiseksi tuntuu eroavan vanhemmistaan; isäorin riehakkaita ja itsepäisiä luonteenpiirteitä ei tammassa juuri näy, eikä se juuri muistuta ärhäkkää emätammaansakaan. Pikua voisi enemmänkin kujailla vaatimattomaksi ja hiukan ujoksi mutta silti ystävälliseksi persoonaksi. Tamma suhtautuu täysin vieraisiin käsittelijöihin hyvin neutraalisti, mutta tutustumisen myötä se alkaa ottaa enemmän kontaktia ja tuo esiin omaa persoonaansa. Kotiutuminen tänne meille Vuornaan on sujunut melko rauhallisissa merkeissä, toki hiukan jännitetään että jospa tammasta tuleekin oikea hevoshirviö täysin kotiuduttuaan, mutta Pikun kanssa puuhaillessa ei siihenkään jaksa oikein uskoa.

2.2.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Sydämenkuvat silmissä tuijotin Pikua, joka on kotiutunut meille erinomaisesti. Jo yhdessä harjan heilauksessa päätin, että tästä saataisiin meille ihan täydellinen uusi kouluratsu - ainakin vanhempien kisamenestys kyllä kielii että siitä tulee ihan loistava ratsu! Piku on reipas mutta melko helppo ratsastettava, tammalla oli kylläkin taipumusta ennakointiin ja laukassa sai työntää eteen melko voimakkaasti, mutta onneksi nämä ovat pulmia joihin varmasti löydetään ahkerasti valmentautumalla ratkaisu. Kunhan vaan päästään keskenämme tutustumaan ja valmentautumaan niin varmasti tullaan Pikun kanssa menestymään kisauralla. Tänään tammalla oli edessä melkoinen huoltopäivä; alkuunsa aamusta oli eläinlääkärin tarkistus, jossa tamma sai täysin terveet paperit. Eläinlääkäri kehaisi vielä miten upeassa ja sporttisessa kunnossa tamma oli, joten saihan siinä ihan rintaansa pörhistää kehuista. Iltapäivällä oli kengittäjän vuoro ja vaikka tämä ei todellakaan kuulu Pikun lempparihommiin, niin urhoollisesti se sieti käsittelyn. Alkuunsa jouduttiin kyllä melkoisesti sovittelemaan ja säätämään, jotta kengittäjä sai tehtyä työnsä rauhassa. Nyt on hyvä lähteä treenaamaan ja valmentamaan ihan tosissaan, jotta päästään kisakentille vielä tämän vuoden puolella!

7.6.2018 - Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Valmennukseen lompsottelivat Liia ja Piku, jota olin nuorena käynyt jo aika ahkerastikin ratsuttamassa. Tänään oli vuorossa vähän vanhan kertausta ja preppausta - tammallahan on jo hyvä kisaura alkanut. Piku vaikutti vähän turhankin rennolta, ehkä hiukan uniseltakin, joten kehotin Liiaa pistämään ratsuunsa vauhtia jo heti alkuunsa että saataisiin jotain järkevääkin aikaiseksi seuraavan tunnin aikana. Alkulämmöt sujuivat sulassa sovussa ratsukon osalta, itse pyrin aina mahdollisuuksien mukaan huomauttelemaan Liiaa milloin mistäkin ettei meno vaan pääsisi hiipumaan liian mukavaksi. Pistin ratsukon alkuunsa tekemään lisäyksiä ja kokoamisia, jotka kyllä ovat Pikun vahvinta alaa. Harjoitus sujui moitteetta ja siirryttiin väistöihin käynnissä ja ravissa. Puutuin lähinnä kosmeettisiin seikkoihin ratsastajan osalta, mutta muuten kaksikko onnistui kyllä todella hienosti. Väliin ennen laukkoja pistettiin ratsastajan hermot vielä koetukselle ilman jalustimia harjoitus- ja kevyenravin merkeissä. Laukkatyöskentely aloitettiin nostamalla alkuunsa suoraan käynnistä ja myöhemmin pysähdyksestä. Käynnistä nostot sujuivat moitteetta, joskin Liia sai ensimmäisillä kerroilla hiukan herätellä tammaa että saatiin sopiva vauhti alle. Kehotin hiukan antamaan ohjaa myöten, että Piku pääsi pidentämään askeltaan tarpeentullen. Kun sopiva tempo löytyi niin Liia pääsi taas keräämään ohjaa ja kokoamaan tammaa. Pysähdyksestä nostot tuottivat yllättäen alkuunsa hiukan ongelmia, kun Piku meinasi änkeä ties mitä askeleita noston väliin. Useiden toistojen ja korjausliikkeiden jälkeen tamma vihdoin taas sai kiinni hommasta ja harjoitus jatkui hyvissä merkeissä. Lopussa treenattiin vielä laukassa asetuksia ja reittejä, sekä niiden tarkkuutta ja askelten laskemista. Mukavan rento valmennus, mikä ei kyllä täällä Vuornassa aina ole aivan itsestäänselvää!

9.6.2018 - Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Toisena valmennuspäivänä Piku vaikutti heti alkuunsa huomattavasti energisemmältä jo heti alkutunnista, joten saatiin hommat kivasti alkamaan. Alkuverkkojen jälkeen toistettiin vielä avo- ja sulkutaivutustreeniä, mikä sujui oikein hienosti, eikä tammaa tarvinnut juurikaan ajaa eteen vaan se liikkui hienosti omalla moottorilla. Jatkettiin ravissa hiukan kolmikaarisella kiemurauralla ja muutenkin taivuttaen ja veivaten tammaa oikein kunnolla ennen laukkatyöskentelyä. Alkuunsa tehtiin laukassa paljon tempon lisäämistä ja kokoamista niin saatiin hyvää tuntumaa tammaan vauhdinkin suhteen. Laukanvaihtoja treenattiin puomia apuna käyttäen ja tarkoituksena oli tehdä vaihto kun puomi ylitettiin. Puomi helpottaa usein suoritusta kun jalkoihin täytyy jo muutenkin kiinnittää enemmän huomiota. Piku oli aika ihmeissään koko puomihommasta vaikka varmasti tamman kanssa oltiin sitä ennenkin avuksi käytetty. Jalat nousivat alkuunsa turhankin tarmokkaasti puomin yli mutta pikkuhiljaa tamma unohti suurimman dramatiikan ja saatettiin aloittaa vaihtojen treenaus. Alkuunsa Piku oli hiukan hämillään, pyysin Liiaa kiinnittämään huomiota apuihin ja siitähän se sitten lähtikin. Paitsi että Piku ryhtyi ennakoimaan vaihtoja, mutta Liia sai sen silti pidettyä hyvin aina loppuunsaakka. Kun vaihdoissakaan ei ilmennyt sen suurempia ongelmia, pyysin ratsukkoa vielä kokeilemaan tasoistaan kouluratsastusrataa. Huutelin päädystä ratsukolle tehtäviä, joista ne suoriutuivat oikein hyvin - treenattua on selkeästi tullut!

Kilpailumenestys (41 sijoitusta KRJ)

15.3.2018 Huhtala Helppo A - 2/30
16.3.2018 Huhtala Helppo A - 5/30
19.3.2018 Huhtala Helppo A - 3/30
20.3.2018 Huhtala Helppo A - 5/30
1.3.2018 Hengenvaara Helppo A - 6/100
3.3.2018 Roscoff Helppo A - 3/30
5.3.2018 Roscoff Helppo A - 2/30
22.3.2018 Runoratsut Helppo A - 3/50
23.3.2018 Runoratsut Helppo A - 4/50
16.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 6/40
18.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 6/40
23.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 4/40
11.3.2018 Rustvalla Helppo A - 5/30
12.3.2018 Rustvalla Helppo A - 2/30
13.3.2018 Rustvalla Helppo A - 3/30
24.3.2018 Roscoff Helppo A - 3/30
25.3.2018 Roscoff Helppo A - 1/30
28.3.2018 Roscoff Helppo A - 4/30
15.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 5/40
4.4.2018 Runoratsut Helppo A - 6/50
5.4.2018 Runoratsut Helppo A - 3/50
13.02.2018 Raate Helppo A - 4/30
16.02.2018 Raate Helppo A - 5/30
18.02.2018 Raate Helppo A - 1/30
19.02.2018 Raate Helppo A - 4/30
12.3.2018 Raate Helppo A - 4/30
15.3.2018 Raate Helppo A - 4/30
19.3.2018 Raate Helppo A - 3/30
20.3.2018 Raate Helppo A - 4/30
29.3.2018 Raate Helppo A - 5/30
16.3.2018 Rustvalla Helppo A - 1/30
21.3.2018 Rustvalla Helppo A - 1/30
23.3.2018 Rustvalla Helppo A - 4/30
26.3.2018 Rustvalla Helppo A - 1/30
30.3.2018 Rustvalla Helppo A - 1/30
18.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 3/40
19.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 3/40
20.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 1/40
21.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 5/40
22.3.2018 Edelsten Ponies Helppo A - 6/40
9.4.2018 Runoratsut Helppo A - 3/50

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.12.2018
Palkittu Suomenhevosten laatuarvostelussa joulukuussa 2018
toisella palkinnolla pistein 10+ 22 +b20 + 20 + 9 = 81p., SLA-II

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015