Kaunon Suukotti

KTK-III & SLA-I

♡ 17.6.2017 - 30.1.2019

Virallinen nimi: Kaunon Suukotti, "Tiitu" Syntynyt: 17.6.2017 (8v. 17.7.2018)
Rek.nro: VH17-018-1474 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus: 154 cm Väritys: Vaalenapunarautias
Kasvattaja: Kaunovaara Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, helppo A & 100 cm Saavutukset: KTK-III, SLA-I

Kissed by fire!

Tiitun meille muuttaessa oltiin kyllä jo osattu kasvattajan puheiden perusteella varautua melkoiseen persoonallisuuteen, mutta kyllä nuoren tamman tarmokkuus ja tuittupäisyys pääsi silti hiukan yllättämään! Värityksen lisäksi myös roimasti luonteenpiirteitä perinyt Tiitu tekee varmasti emänsä ylpeäksi omapäisellä käytöksellään. Tamma on melko tarkka omasta tilastaan ja reviiristään, joten karsinaan tai tarhaan ei käsittelijän kannata lampsia ihan muina miehinä, vaan Tiitun on hyvä antaa ensin hiukan haistella tulijaa. Tarhassa tamman kannattaa muutenkin antaa tulla hakijansa luokse ellei halua väistellä korvat luimussa vastaan tarpovaa möllykkää. Taluttaessa Tiitun kanssa täytyy olla tarkkaavainen ja keskittyä hommaansa, sillä tamma kyllä keksii helposti erilaisia tapoja piinata hajamielistä käsittelijää. Varmoilla otteilla ja rauhallisella käytöksellä päästään kuitenkin tämänkin hevosen kanssa pitkälle; epävarmuudelle ei pidä antaa sijaa vaikka tamma välillä kovistelisikin. Eikä Tiitu ole luonteeltaan varsinaisesti edes ilkeä; tamma vain arvostaa omaa tilaansa ja tietynlaisia käytöstapoja. Solmimalla tammaan hyvät ja luottavaiset välit, saa Tiitusta itselleen oikein luotettavan hevoskaverin.

Vaikkei Tiitu pääse käytöstavoillaan 24/7 loistamaan, on tammalla silti oma vankka ihailijakuntansa - eikä ihme, sillä ratsuna Tiitu on upea! Koskaan ei tarvitse tallilaisia taivutella ottamaan Tiitu mukaan tunneille, vaan tamman selkään pikemminkin jonotetaan. Ratsuna tästä vänkyräpäästä muovautuu oikea tähtiheppa, joka toimii mainiosti niin kentällä kuin maastossa. Maastolenkeillä eteneminen toki on vähintäänkin reipasta, mutta tamma pysyy kyllä hyvin hallinnassa kokeneella ratsastajalla. Kisapaikoilla Tiitua ei jännitä ympärillä vellova hälinä; päinvastoin, tamma tuntuu olevan utelias ja mielissään päästessään välillä näkemään vähän maailmaa.

Rataesteillä Tiitu hyppää vaivatta metrin ratoja, joskaan ratsastaja ei saa olla aivan untuvikko mikäli halutaan päästä parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Tamma on ketterä ja energinen hyppääjä, se osaa melko hyvin itsekin sumplia ponnistukset ja tiukemmissakin käännöksissä se on notkea kuin mikä. Kisaurallaan Tiitu keräsi useita sijoituksia ja myös muutamia luokkavoittoja; yleensä aika ei aivan riittänyt muiden ratsukoiden tasolle, vaikka suomenhevoseksi Tiitu onkin oikea pikapomppaaja. Vesiesteet ja muurit tuottivat päänvaivaa nuorelle Tiitulle ja sen ratsastajille, mutta vanhemmiten nämäkin erikoisuudet ylittyvät hienosti - ehkä hiukan hamppamalla naamalla, mutta mahtavan ilmavaran kera!

Koulutunneille Tiitu on se varma ja nappi valinta jos haluaa vielä tunninkin jälkeen olla niin tyytyväinen että meinaa pakahtua! Kouluratsuna Tiitu on herkkä, tarkka ja motivoitunut, tamma etenee helposti ja verkkaisesti, eikä tarvitse jatkuvasti olla kehottamassa sitä eteenpäin. Helppo A -luokissa kisanneella Tiitulla onkin koulukisoista huomattavasti enemmän luokkavoittoja ja tammalla harkittiin siirtymistä vaativammalle tasollekin - lopulta pitäydyttiin helpoissa luokissa jotta esteurakin saataisiin hyvillä mielin päätökseen. Tiitun vahvuuksia koulukentällä ovat ehdottomasti kokoaminen ja laukkatyöskentely! Tammalla on niin hurjan nätit ja kevyet liikkeet, että se hurmaa jo katsojankin ihan vaan ohi liidellessään.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Kaunon Sukkela
Suomenhevonen, 157 cm, rt
KTK-II
ii. Suikuri
Suomenhevonen, 160 cm, rt
KTK-II, Jälk. B
iii. Sulivari
iie. Selma
ie. Helike Huura
Suomenhevonen, 151 cm, rnpäist
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
iei. Elmeri Helmeri
iee. Kylmäsydän
e. Vilikutti
Suomenhevonen, 152 cm, rtkm
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, YLA3
ei. Ähäkutti
Suomenpienhevonen, 144 cm, trt sab
SLA-I*, ERJ-II, KRJ-II
eii. Himskatti
eie. Kanervaksi
ee. Ch Vihavalkea
Suomenhevonen, 165 cm, rtkm
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
eei. Inhomielin
eee. Hiilloshenkäys

Jälkeläisinfo

Suukotti on yleispainotteisesti koulua ja esteitä kilpaileva suomenhevostamma, joka on harkitusti käytettävissä jalostukseen.  

20.11.2017 t. Vuornan Sulostui KTK-I, SV-II, KV-II (e. Sulonuoteet)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

18.6.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tänään lähdettiin Pajun kanssa katsastamaan Kaunovaaraan meille varattua ja eilen syntynyttä tammavarsaa! Kovasti ollaan yritetty pitäytyä hevoskaupoista kunnes saadaan vanhoja hevosia pois kisakentiltä, mutta kyseinen varsa oli suvullisesti niin upea ja meille ihan täydellisesti sopiva, ettei siitä vaan voinut olla jättämättä tarjousta. Ja kun tässä nyt pistetään kisahommien suhteen hippulat täysillä vinkumaan niin eiköhän me varsan muuttopäivään mennessä olla saatu sillekin sitten tilaa tulevaisuutta varten kisalistoille raivattua! Kaunovaarasta meillä on ennestään vain yksi kasvatti, Luppis, joka on kyllä onnistunut anastamaan paikkansa yhtenä tallin rakastetuimmista tyypeistä; tälle uudelle kaunovaaralaisellekin on kyllä kovat odotukset ja suunnitelmat tulevaisuuden varalle. Kaunovaaraan päästyämme meidät johdatettiin oitis kauniin rautiaankimon tamma ja sen varsan luokse. Tammavarsan suvusta löytyy oikein kauniinvärisiä hevosia ja tämänkin varsan odotamme kovasti vanhemmiten kimoutuvan! Suukotiksi ristitty tammavarsa vaikuttaa melko päättäväiseltä ja rohkealta hurjan suloisen ulkokuoren alla. Emällä on roimasti omaa tahtoa ja kipakkaa luonnetta, joten eiköhän varsakin tule luonteensa puolesta olemaan melkoinen persoonallisuus. Hurjalla innolla ainakin jäädään odottelemaan varsan kasvua ja meille Vuornaan muuttamista!

1.7.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tiitun kanssa on koitettu tutustua jo täyttä häkää ja vaikka välillä onkin usko ihan oikeasti koetuksella, niin kyllä sitä silti ollaan jo ihan voiton puolella. Alkuunsa jännitti että tuleeko tammasta lainkaan kuulainen hevoskansalainen, mutta pikkuhiljaa on Tiitukin huomannut ettei me olla mitään pahantahtoisia hunsvotteja, vaan ihan kivoja. Paitsi kengityksen ja eläinlääkärin aikana. Ratsuna Tiitu toimii jo ihan mahtavasti yhteen lähes kenen kanssa tahansa, kisauraa tamman kanssa pitäisikin jo hiljalleen alkaa availemaan. Koulukentillä tuittupäästä kuoriutuu niin loistava ratsu, että ihan varmasti päästään kisauralla etenemään huomattavasti helpommin kuin maastakäsin tutustuessamme. Tänään treenattiinkin taas Tiitun kanssa pyöröaitauksessa työskentelyä ja näiden harjoitteiden ansiosta Tiitu onkin huomattavasti rentoutuneempi. Harjoiteltiin lähinnä seuraamista, väistämistä ja luoksetuloa, jotka kaikki ovat jo aika tuttua kauraa Tiitulle. Minun kanssa tamma toimii jo hyvin, Pajun kanssa hiukan vaihtelevalla menestyksellä mutta eivätköhän hekin saa yhteistyön sujumaan ajan kanssa! Tuskin muutama porkkanakaan olisi Tiitun puolesta pahitteeksi.

30.9.2017 - Estevalmennus, valmentajana Venla (Liia)
Kokosin kaikessa rauhassa esterataa tämän päivän valmennusta varten, kun rautias tamma Liia selässään lepatteli maneesiin. Tammalla oli ihan tosissaan ilo irti ja tulta kavioissa, eikä se millään olisi malttanut pelkästään kävellä. Aloitettiin alkuverkat aika haipakkaan (ihan jo siitäkin syystä että minun kävi sääliksi selässä kamppailevaa ratsastajaa) ja Tiituksi kutsuttu tamma alkoi kaikkien meidän onneksi pikkuhiljaa rauhoittumaan. Alkuverkoilla tehtiin hiukan yksinkertaisia kouluharjoitteita, ne sujuivat tammalta kuin tanssi, joten pikkuhiljaa aloin pohdiskella että olisikohan tämä ylivilkas tättähäärä kuitenkin melkoisen lahjakas kisaratsu. Viimeisetkin epäilyksen haivenet karisivat pois, kun aloiteltiin estetreeniä. Tiitulla on uskomaton keskittymiskyky innostaan huolimatta, se osaa itsekin huolehtia ponnistuksesta ja lähestymisestä, se on suomenhevoseksi uskomattoman ketterä ja vieläpä rakastaa hypätä! Keskityttiin alkuunsa siihen, miten voitaisiin käännöksissä saada karsittua muutama sekunti suorituksesta pois, sarjoihin ja muuriin. Muuri oli Tiitun mielestä hiukan jännä ja se teki alkuunsa hölmöjä loikkauksia esteen yli, mutta tottui lopulta ajatukseen ja lopetti pelleilyn. Sarjoilla on useiden ratsukoiden kanssa aina jotain ongelmaa, mutta tämän kaksikon kanssa kaikki sujui loistavasti ja kuin oppikirjan mukaan heti alusta saakka. Vauhtia sen sijaa kaksikko kaipasi ja pientä potkua takalistolle, joten tässä asiassa sentään pääsin neuvomaan ja pätemään. Ja kyllä Tiitusta potentiaalia löytyy vauhdinkin suhteen, tamma vaan ei rakenteeltaan ole niin sulava kuin esimerkiksi puoliveriset ja se vauhti täytyy ehkä hiukan onkia esiin. Seuraavalla valmennuskerralla varmasti paneudutaan tähän ajankäyttöön vielä paremmin - silloin niitä luokkavoittojakin varmasti alkaa ropista kaksikon pussiin!

21.11.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Eilen syntyi Tiitun ensimmäinen varsa, jonka syntymästä on koko talli ollut aivan täpinöissään. Varsan isänä on meidän oma ja upea suomenhevosori Sulonuoteet eli Nuppi, joka kilpailee niin koulussa kuin esteillä. Rautias tammavarsa sai nimekseen Sulostui ja se osoitti kyllä melkoista päättäväisyyttä ja topakkuutta heti näin alkuunsa kampeamalla itsensä pystyyn aivan ennätysajassa. Ensimmäinen yö kaksikolla meni raukeissa ja rauhallisissa merkeissä, mutta jo tänä aamuna oli pikkuveijari niin täynnä elämää ja intoa ettei tosikaan! Tiitu koetti lempeällä tavallaan ohjailla varsaa ja oli kaikinpuolin muutenkin aivan esimerkillinen äitihahmo. Tamma saakin nyt varsan myötä jäädä hiukan pidemmällä lomalle kisaamisen suhteen, saa nähdä missä vaiheessa sitten taas jatketaan pokaalijahdissa, mutta varmasti loma tekee terää aina silloin tällöin itse kullekin. Tiitu on sitäpaisti edennyt loistavalla tahdilla kisakentillä; etenkin esteratsastuksen suhteen uskalletaan kyllä toivoa että tamman kanssa voidaan päätyä lopettelemaan kisauraa ihan ennätysajassa! Kouluratsastuksen suhteen jännittää hiukan enemmän, vaikka menestystä on silläkin saralla tullut. Sulostui-varsa on jo onnellisesti varattuna Routaruusuun, jossa sillä on varmasti edessään tosi hyvä loppuelämä ja vaikka varsasta ei varmasti millään malttaisi luopuakaan sitten myöhemmin, niin onhan meillä reilusti aikaa suunnitella oma kotiin jäävä varsa vielä Tiitusta! Saa nähdä tuleeko Sulostuista luonteeltaan yhtä sähäkkä ja täpäkkä kuin emätammastaan - toisaalta kun isäorikin tuntuu olevan pelkkää tulta ja tappuraa, niin tuskin näiden kahden varsasta mikään herranenkeli tulee.

8.2.2018 - Estevalmennus, valmentajana Venla (Liia)
Oli mielenkiintoista lähteä taas valmentamaan Tiitua ja näkemään, oliko edistystä jo tapahtunut. Tiitu oli yhtä innokas ja iloinen kuin edelliselläkin kerralla, maneesin valossa se näytti hohtavalta pikakiiturilta. Liia oli hymyssäsuin, kaksikko eteni verkkaasti ja kevyesti. Annoimme Tiitun hönkiä pahimmat menohalut jälleen alkulämpöjen aikana ja sen tamma tekikin kernaasti! Aloiteltiin laukkapuomeilla ja kavaleteilla, Tiitu oli riemuissaan ja taisipa siinä takapääkin hiukan heittää pieniä ilopukkeja kun pitkästä aikaa päästiin tamman mielipuuhan pariin. Tänään keskityttiin edelleen ajankäyttöön ja siihen, miten saataisiin ratsukon suorituksesta hiukan sekunteja pois. Liialle uskalsin väittää, että varmasti hän voisi ihan hyvillä mielin hiukan höllätä ja antaa Tiitun mennä astetta reippaampaa. Tätä harjoiteltiinkin ensimmäisenä ja suoritus nopeutui ja parani ihan silmissä! Liiakin oli lopulta haltioissaan kun oli uskaltanut antaa tammalle hiukan siimaa - Tiitun hypyt muuttuivat joten huolettomiksi ja keveiksi heti kun se sai itsekin hiukan ohjaa. Tietysti mikään päätön ryntäily ei ole mikään ratkaisu aika-asiassa, vaan myös reittejä täytyy kyetä suorittamaan mahdollisimman nopeasti. Tiitu on notkea ja taitava käännöksissä, joten tämä harjoite ei tuottanut ratsukolle tuskaa - paitsi ehkä Liialle, joka joutui oleman kieli keskellä suuta ajoitusten kanssa. Hienosti kaksikolla kuitenkin meni ja viimeisessä ajanotossa oltiin saatu tosi hienosti sekunteja suorituksesta! Kunhan vaan treenataan vielä ahkerasti niin varmasti ylletään hyville sijoituksille tulevissa kisoissa. Ja Tiitusta löytyy kyllä potentiaalia vaikka ja mihin!

3.6.2018 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Huoh, tänään taas rankka päivä Tiitun kanssa tunnille valmistautuessa. Kouluvalmennukseen otettiin Mistelian kanssa toinenkin ratsukko, päädyi lopulta viimetingassa Tiituun ja kun ratsastajat siitä kuulivat, alkoi perinteinen sota siitä kuka tamman selkään pääsisi kiipeämään. Tiitu on tosi miellyttävä ja tykätty kouluratsu, joten ratsastajia olisi enemmän kuin tarpeeksi. Tällä kertaa jouduin kuitenkin puuttumaan asiaan ja otin Ellan mukaan Tiitun kanssa. Ella on kevyt ja herkkä ratsastaja ja pelaa Tiitun kanssa tosi hyvin yhteen - eikä ole päässyt ratsastamaankaan pitkään aikaan sairasteluiltaan. Tiitu oli reipas ja rento, etenemistä oli kiva seurata ja Ella sopi tamman selkään kuin nakutettu. Alkuverkoilta päästyämme siirryttiin treenaamaan temmon vaihteluita ja siirtymisiä. Siirtymiset pysähdyksestä suoraan raviin ja taas pysähdykseen, olivat yllättäen hiukan haastavia eivätkä Ellan avut menneet aivan täysin läpi. Huolellisemmalla valmistelulla pulma saatiin ratkottua ja suoritus alkoi miellyttää silmää. Tiitu kulki nätisti muodossa ja Ella myötäsi juuri sopivasti tammaa - hetki hetkeltä ratsukko näytti paremmalta ja paremmalta! Kokoamiset sujuivat moitteeetta, lisäyksissä kaivattiin hiukan enemmän vauhtia ja ryhtiä, mutta tämäkin hoitui helposti pelkällä huomautuksella. Laukkatyöskentely aloitettiin keskiympyrällä ja jatkettiin laukkakahdeksikkoon, jossa oli myös vaihto mukana. Vaihdo sujuivat suoraan sanoen huonosti heti ensiyrittämältä lähtien, joten niihin jouduttiin paneutumaan pidemmäksikin aikaa. Kun ratsastajan avut saatiin korjattua ja Tiitu vihdoin tajusi mitä siltä pyydettiin, saatiin pari kelvollista vaihtoa aikaiseksi. Tämä jäi kyllä selvästi treenattavien asioiden listalle ainakin Ellan osalta! Muutoin tosi hyvä valmennus, Ellasta tulee varmasti hyvä kisaratsastaja myöhemmin ja Tiitu tietysti tapansa mukaisesti on loistava kouluratsu jo nyt!

Kilpailumenestys (40 sijoitusta KRJ)

30.10.2017 Vuorna Helppo A - 01/30
31.10.2017 Vuorna Helppo A - 02/30
02.11.2017 Vuorna Helppo A - 03/30
05.11.2017 Vuorna Helppo A - 01/30
06.11.2017 Vuorna Helppo A - 05/30
21.11.2017 Brunnby Helppo A - 03/30
21.11.2017 Brunnby Helppo A - 01/30
23.11.2017 Brunnby Helppo A - 03/30
17.11.2017 Team J&K Helppo A - 01/26
17.11.2017 Team J&K Helppo A - 04/26
19.11.2017 Team J&K Helppo A - 02/26
25.11.2017 Team J&K Helppo A - 01/26
29.11.2017 Team J&K Helppo A - 02/26
30.11.2017 Team J&K Helppo A - 05/26
01.12.2017 Team J&K Helppo A - 01/26
03.12.2017 Team J&K Helppo A - 01/26
01.12.2017 Team J&K Helppo A - 04/40
16.12.2017 Rustvalla Helppo A - 01/40
15.12.2017 Duán Stable Helppo A - 05/30
16.12.2017 Duán Stable Helppo A - 01/30
06.11.2017 Vuorna Helppo A - 05/30
07.11.2017 Vuorna Helppo A - 05/30
08.11.2017 Vuorna Helppo A - 04/30
25.11.2017 Brunnby Helppo A - 03/30
26.11.2017 Brunnby Helppo A - 03/30
28.11.2017 Brunnby Helppo A - 01/30
03.12.2017 Team J&K Helppo A - 04/26
06.12.2017 Rustvalla Helppo A - 02/40
08.12.2017 Rustvalla Helppo A - 04/40
09.12.2017 Rustvalla Helppo A - 01/40
10.12.2017 Rustvalla Helppo A - 01/40
16.12.2017 Rustvalla Helppo A - 03/40
16.12.2017 Rustvalla Helppo A - 02/40
18.12.2017 Rustvalla Helppo A - 04/40
17.12.2017 Rustvalla Helppo A - 04/40
22.12.2017 Rustvalla Helppo A - 02/40
24.12.2017 Rustvalla Helppo A - 06/40
19.12.2017 Duán Stable Helppo A - 01/30
26.12.2017 Mitar Warmbloods Helppo A - 02/30
31.10.2017 KRJ-Cup Hukkapuro Helppo A - 14/321

Kilpailumenestys (46 sijoitusta ERJ)

12.07.2017 kutsu 100 cm - 05/30
17.07.2017 kutsu 100 cm - 03/30
19.07.2017 kutsu 100 cm - 05/30
07.10.2017 Brunnby 100 cm - 03/30
01.10.2017 Turmeltaja 100 cm - 04/30
10.10.2017 Turmeltaja 100 cm - 05/30
13.10.2017 Turmeltaja 100 cm - 05/30
21.01.2017 Vuorna 100 cm - 04/30
24.01.2017 Vuorna 100 cm - 04/30
27.01.2017 Vuorna 100 cm - 04/30
13.11.2017 Brunnby 100 cm - 04/30
14.11.2017 Brunnby 100 cm - 01/30
18.11.2017 Brunnby 100 cm - 02/30
20.11.2017 Brunnby 100 cm - 02/30
23.10.2017 Moana 100 cm - 01/37
11.11.2017 Duán Stable 100 cm - 02/30
13.11.2017 Duán Stable 100 cm - 04/30
14.11.2017 Roscoff 100 cm - 01/30
22.11.2017 Roscoff 100 cm - 04/30
25.11.2017 Roscoff 100 cm - 04/30
05.11.2017 al Najya 100 cm - 03/30
12.11.2017 Duán Stable 100 cm - 01/30
13.11.2017 Duán Stable 100 cm - 05/30
24.07.2017 kutsu 100 cm - 04/30
26.07.2017 kutsu 100 cm - 01/30
28.07.2017 kutsu 100 cm - 04/30
17.10.2017 Turmeltaja 100 cm - 04/30
17.10.2017 Turmeltaja 100 cm - 02/30
19.10.2017 Turmeltaja 100 cm - 02/30
15.11.2017 Teilikorpi 100 cm - 01/40
17.11.2017 Teilikorpi 100 cm - 05/40
18.11.2017 Teilikorpi 100 cm - 04/40
13.11.2017 Ruskavaara 100 cm - 02/30
14.11.2017 Ruskavaara 100 cm - 05/30
18.11.2017 Ruskavaara 100 cm - 02/30
19.11.2017 Ruskavaara 100 cm - 02/30
19.11.2017 Ruskavaara 100 cm - 05/30
14.11.2017 Duán Stable 100 cm - 02/30
14.11.2017 Duán Stable 100 cm - 02/30
05.11.2017 al Najya 100 cm - 02/30
27.11.2017 Roscoff 100 cm - 05/30
28.11.2017 Roscoff 100 cm - 03/30
30.11.2017 Roscoff 100 cm - 01/30
14.11.2017 Duán Stable 100 cm - 04/30
15.11.2017 Duán Stable 100 cm - 04/30
16.11.2017 Duán Stable 100 cm - 04/30

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.4.2018
Tiitu kantakirjattiin huhtikuussa 2018 kolmannelle palkinnolle
pistein 15 + 14 + 16 + 16 = 61p. KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.9.2018
Tiitu palkittiin syyskuussa 2018 ensimmäisellä palkinnolla
pistein 12,5 + 19 + 23 + 20 + 18 = 92,5p. SLA-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015