Kaunon Tohveliritari

♡ KTK-III & SLA-II

♡ 2.1.2018 - 30.1.2019

Virallinen nimi: Kaunon Tohveliritari, "Ringo" Syntynyt: 2.1.2018 (6v. 2.11.2018)
Rek.nro: VH18-018-0446 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevonen, ori
Säkäkorkeus: 147 cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Kaunovaara Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu, Helppo A Saavutukset: KTK-III, SLA-II

I ain't afraid of no goats!

Voi Ringo sentään! Pellavapää muutti meille tilausvarsana Kaunovaarasta - omaan silmään suvullisesti ihan täydellisestä yhdistelmästä - mutta eipä ori sitten loppujen lopuksi meidän elämää ainakaan ihan hirveästi helpottanut. Nuoruusvuodet Ringo pisti jyräten ja tallaten, sen kanssa sai toimia aina kieli keskellä suuta ja varoa ettei jäisi riehakkaasti poukkoilevan höyryjunan jalkoihin. Onneksi tapakoulutus tepsi ja nykyään Ringo on ihan kuuliainen hevoskansalainen - joskin pienoista holtittomuutta ja itsepäisyyttä on yhä tasaisin väliajoin havaittavissa. Kaipa Ringoa voisi kuvailla orimaisen machoksi rehentelijäksi, joka ei ihan helposti anna kaikkien itseään komentaa.

Ringo on aina olevinaan niin polleaa ja rohkeaa poikaa että. Nuorenakin ori oli aina ensimmäisten joukossa tutkimassa kaikkea uutta ja jännittävää - ja ensimmäisten joukossa säntäämässä karkuun. Vanhemmiten Ringo on oppinut etteivät esimerkiksi muovipussit tai heinäpaalit suojamuoveineen ole juuri lainkaan vaarallisia, mutta ylimääräisiä sydämentykytyksiä aiheuttavat esimerkiksi liehuvat viirit esteradoilla tai meidän paimenkoiria suuremmat eläimet. Vaikka Ringo tunnetaankin tallin herkkiksenä säikähtelyn suhteen, on ori uteliaisuutensa vuoksi omalla tavallaan myös yksi niistä kaikkein rohkeimmista.

Taluttaessa orin kanssa täytyy satunnaisista säpsähtelyistä johtuen olla aina skarppina. Jos keli on mukavan lauhkea ja poutaisa, ei Ringon kanssa varmastikaan tarvitse olla huolissaan. Karsinassa käyttäydytään yleensä aivan moitteetta, eikä orin hoitajalta vaadita mitään erityisiä poppamieskonsteja - kunhan vaan harja pysyy kourassa! Kengittäjällä ei ole Ringosta sanottavaa suuntaan eikä toiseen, edelliskerralla oikeaksi jästipääksi osoittautunut ori saattaa yllättäen olla kuin mikäkin enkeli. Ota nyt tämänkin ponin aivoituksista sitten selvää.

Esteratsua Ringosta ei alkujaankaan odotettu, mutta ei silti ikipäivänä osattu kuvitella kuinka surkeaksi hyppääjäksi se lopulta osoittautui. Ensinnäkin Ringo tarvitsee selkäänsä oikeasti kokeneen hyppääjän, sillä sillä on estetunneilla tapana poikkeuksetta kuumua ja muuttua hurjaksi höyryjunaksi. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että hypyn jälkeen Ringo lähtee pinkomaan pitkin kenttää hirvittävää vauhtia ja ratsastaja yrittää pysyä mukana. Orin hypytkin muistuttavat lähinnä pieniä pukkeja, eikä niissä todellakaan ole mitenkään mukava istua. Kaikesta tästä huolimatta ollaan niin kaistapäistä porukkaa, että Ringokin pääsee kuitenkin säännöllisesti mukaan estetunneille.

Kun on vuoro lähteä koulutunnille, muuttuu Ringo kuin taikaiskusta yhdeksi tallimme suosituimmista hevosista. Kuka tahansa tykkää ratsastaa Ringolla jos pysytellään tasaisella maalla ja orilla on vieläpä niin mukavat askellajit, että niissä istuu kuin kotisohvassaan. Ringo asettuu ja kokoaa itsensä helposti, yleensä se aikansa testailee uutta ratsastajaa nihkeää löntystäjää esittämällä, mutta topakka ratsastaja saa orin kyllä helposti liikkeelle. Ja silloin kun Ringo liikkuu kunnolla niin se ihan tosissaan kyllä tekee työtä koko kropallaan! Ori toimii parhaiten pehmein avuin, mutta ei se pistä pahakseen vaikka selkään situisi joku kovemmalla kädellä varustettu. Ravissa ja laukassa Ringo on ehdottomasti parhaimmillaan, mutta käyntikin sujuu moitteetta kunhan ratsastaja pysyy tarkkana.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Ch Koistilan Tuuri
SPH, 146 cm, rt
KTK-II
ii. Ch ILO Tuure
SPH, 143 cm, trt
KTK-I
iii. Taavetti
VIR MVA Ch
iie. Kirveltäjän Likka
ie. Anffin Heliä
SH, 160 cm, rt
KTK-III
iei. Hunajalaakson Taikajuoma
iee. Hunajalaakson Helinä
e. T.R. Kumina
SH, 153 cm, rt
KTK-III, SLA-III
ei. Ch Fiktion Kuunari
SPH, 147 cm, rtkm
KTK-III, VVJ-I, SLA-II, YLA2
eii. Pikku-Vinssi
VIR MVA Ch, KTK-II
eie. Maktaleena
Ch, KTK-II, VVJ-II
ee. N.I.N. Lumiturpa
SH, 152 cm, prt
eei. Rimurin Lento
VIR MVA Ch, KTK-II
eee. N.I.N. Kielo

isälinja: Koistilan Tuuri - ILO Tuure - Taavetti - Vilpertti (4)
emälinja: T.R. Kumina - N.I.N. Lumiturpa - N.I.N. Kielo (3)

Jälkeläisinfo

Ringo on koulupainotteinen pienhevosori joka on harkitusti käytettävissä jalostukseen. Ori periyttää hyvää ratsastettavuutta sekä mahdollisesti pientä kokoaan.  

24.9.2018 t. Kaunon Pilvipouta
4.10.2018 t. Vuornan Sukkasankari

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

21.1.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tammikuussa Kaunovaarasta meille muutti kaksi suomenhevosta; yskipolvinen piekkaritamma Pikkuvarpu sekä pidempisukuinen ori Tohveliritari eli Ringo. Ringo on tilausvarsa, sen emänä on hurjan sympaattinen ja ihana T.R. Kumina, jonka myynti-ilmoitusta muistan muutaman vuoden takaa kuolanneeni. Isäksi valikoitui komea pienhevosori Koistilan Tuuri koska no - Koistilan kasvatit iskee aina ja kovaa! Suvultaan Ringo on siis täysi kymppi ja varma valinta, tosi hieno lisä meidän suokkiorien rivistöihin. Vaikka Ringo ei ulkonäöltään muistuta juuri vanhempiaan, on se perinyt isänsä malttamattoman luonteen. Paikallaan ei millään jaksaisi nököttää muutamaa minuuttia kauempaa ja silloinkin pitäisi aina mielellään olla jotain puuhattavaa, mutta eiköhän ori tästä vielä iänkin myötä rauhoitu. Muuttopäivä sujui Ringon osalta ihan hyvin ja hissukseen, mitään isompaa showta heppaherra ei onnistunut järjestämään, joskin uusille tallikavereille täytyi pistää heti kovistellen. Ringo muljautteli silmiään mielenosoituksellisesti vielä omassa karsinassaankin, eikä toviin oria tohtinut mennä häiritsemään. Onneksi illan tullen karsinassa seisoskeli jo huomattavasti rauhoittuneempi hevonen ja saatettiin Pajunkin kanssa nukkua yömme rauhassa.

19.2.2018 - Kouluvalmennus, valmnetajana Liia
Ahkerassa valmennuksessa ollut Ringo pääsi tänään minun valmennettavakseni Birgitan kanssa. Koska kaksikko on toisilleen entuudestaan jo tuttua kauraa, ei jouduttu paljoakaan aikaa kuluttamaan tutustumiseen, vaan päästiin melkolailla heti hommiin. Vaikka Ringossa on edelleen rutkasti sellaista hiukan ärsyttävää nuorekasta hötkyilyä ja saamattomuutta jäljellä, toimii ori oikein hyvin ratsailta kunhan se vaan jaksaa yrittää. Alkuverkoilla ori oli jo todella energisen oloinen, eikä se millään olisi viitsinyt (ratsastajan pyynnöistä huolimatta) hidastaa vauhtiaan tai keskittyä "tylsään pakertamiseen". Kaksikko lämppäsi ravissa ympyröitä ja kaikenmaailman kiekuroita jotta saatiin ori edes notkeaksi ja auki avuille. Pikkuhiljaa Ringo alkoi jälleen kiinnostua hommasta ja ryhtyi oikein keskittymään työhönsä; Se liikkui kivasti eteen ja oli vastaanottavainen apujen suhteen. Kun lisäsimme pysähdykset ja lyhyet peruutukset tehtävään, saimme Ringon vielä paremmin mukaan hommaan ja tarkkailemaan ratsastajaansa entistä kiinteämmin. Seuraavaksi treenasimme pitkällä sivulla temmon lisäystä ravissa, josta siirryttiin lyhyellä sivulla käyntiin ja aina pysähdykseen saakka. Pysähdyksestä neljän askeleen peruutus, käynti, ja siirtyminen raviin pitkällä sivulla. Tehtävä sujui hyvin, joskin peruutuksessa askelten laskeminen osoittautui ongelmalliseksi ratsastajalle. Avitin laskemalla aluksi ääneen, jonka jälkeen homma rupesi sujumaan ratsastajalta itseltäänkin. Viimeisenä tehtävänä oli nostaa keskiympyrällä laukka molempiin suuntiin ja säilyttää se tasaisena kolmen kierroksen ajan. Ringo liikkui kaikki kierrokset nätisti ja reippaasti eteen, eikä ratsastajan juurikan tarvinnut ohjailla ratsunsa vauhtia. Jätin kaksikon loppuverkkaamaan ja kehuin suuresti Ringoa; kyllä tämän päivän perusteella tästä vielä hyvä tulee!

8.3.2018 - Estevalmennus, valmnetajana Liia
Aina en ole ihan varma että miksi Ringo pitää raahata mukaan estetreeniin, mutta kyllähän vaihtelu pitää mieltä vireänä ja varmasti tästäkin kärsimyksestä kuitenkin jotain hyötyä tulevaisuuteen on. Kirsi suostui pitkän vääntämisen jälkeen asettautumaan orin selkään, vaikkakin huokaili dramaattisesti yhä valmennuksen alettuakin. Alkuverkoilla pistin kaksikolle ravipuomeja, jotka sujuivat kivasti. Laukkapuomeilla alkoi Ringon tuttu kaahotus hiukan jo tulla esiin, mutta kaikki meni silti oikein kivasti. Kyhäsin todella matalan, yksinkertaisen radan ratsukolle ja heti esteet huomatessaan Ringo terästäytyi. Kirsi mulkoili minuun ärtyneenä, mutta nosti laukan ja ohjasi orin ensimmäiselle esteelle. Hyppy oli kuten aina yleensäkin; omituinen sekoitus loikkaa ja pientä pukkia, Kirsi sai pidettyä tasapainon loistavasti ja ohjasi seuraavalle esteelle. Ringo loikkasi vielä kaksi estettä ilman ongelmaa, mutta neljännen jälkeen se säntäsi eteen kuin ruutitynnyri. Ratsastajalla on onneksi loistava tasapaino eikä hän horjahtanutkaan orin selässä vaan pysyi ihailtavan rauhallisen ja kääsi Ringon pienelle voltille, joka pakotti sen lopulta hidastamaan. Koitettiin rataa uudestaa ja tällä kertaa Ringo pysyi hienosti hallussa loppuun saakka. Tällä kertaa ei enää viitsitty rääkätä ratsastajaa enempää, vaan siirryttiin loppuverkoille.

4.10.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Voi että! Ringon ensimmäinen jälkeläinen syntyi aivan hetki sitten! Hurjan nätti ja suloinen tammavarsa Pilvipouta asuu Kaunovaarassa, johon sen emä liisattiin varsomisen ajaksi. Pilvipoudan molemmat vanhemmat ovat Kaunovaaran kasvatteja, joten ihan hurjan kivasukuinenkin pakkaus varsasta tuli. Ringo saa tietysti olla hurjan ylpeä jälkikasvustaan ja toivottavasti uusintayrityksellä saadaan mekin Vuornaan jo orista jälkeläinen; keväällä tehty astutus Vienovillan kanssa ei onnistunut, mutta varmasti koitetaan vielä uudemman kerran. Tänään Ringo pääsi puuhaamaan nuorempien hevosten kanssa, kun Renttu ja Pläsi pääsivät totuttelemaan talliympäristöönsä. Ringo oli tietysti taas tapansa mukaan niin polleaa poikaa, mutta käyttäytyi kuitenkin järkeväsi nuorukaisten kanssa. Käytiin pienellä maastokävelyllä ja vaikka keli oli hiukan tuulinen ja varmasti Ringon mielestä kerrassaan jännittävä, malttoi se olla hypähtelemättä metrin välein hurjia loikkiaan. Ringosta on kyllä kasvanut hurjan kiva hevonen, jonka kanssa on mukava puuhastella oli päivä sitten mikä hyvänsä!

Kilpailumenestys (44 sijoitusta KRJ)

20.3.2018 KRJ Priton Helppo A - 3/40
15.3.2018 KRJ Shamrock Hill Helppo A - 2/40
11.3.2018 KRJ Rumour Ponies Helppo A - 4/40
14.3.2018 KRJ Rumour Ponies Helppo A - 1/40
19.3.2018 KRJ Mustasuo Helppo A - 4/50
3.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 3/30
4.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 1/30
7.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 1/30
25.3.2018 KRJ Mustasuo Helppo A - 2/50
26.3.2018 KRJ Mustasuo Helppo A - 5/50
4.4.2018 KRJ Brunnby Helppo A - 3/40
9.4.2018 KRJ Brunnby Helppo A - 2/40
22.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 2/30
26.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 4/30
3.5.2018 KRJ Kärmeniemi Helppo B - 4/50
5.5.2018 KRJ Kärmeniemi Helppo B - 5/50
12.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 2/30
19.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 1/30
21.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 1/30
23.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 4/30
26.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 3/30
27.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 2/30
6.4.2018 KRJ Runoratsut Helppo A - 7/50
8.4.2018 KRJ Runoratsut Helppo A - 2/50
22.3.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 2/30
30.3.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 4/30
3.4.2018 KRJ Mustasuo Helppo A - 6/50
20.3.2018 KRJ Shamrock Hill Helppo A - 5/40
21.3.2018 KRJ Shamrock Hill Helppo A - 1/40
23.3.2018 KRJ Shamrock Hill Helppo A - 5/40
20.3.2018 KRJ Rumour Ponies Helppo A - 1/40
21.3.2018 KRJ Rumour Ponies Helppo A - 3/40
28.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 3/30
29.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 4/30
29.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 5/30
30.4.2018 KRJ Vuorna Helppo A - 3/30
7.5.2018 KRJ Kärmeniemi Helppo B - 6/50
28.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 1/30
30.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 3/30
13.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 4/30
14.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 1/30
16.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 4/30
17.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 4/30
29.5.2018 KRJ Huvitus Helppo A - 2/30

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.5.2018
Kantakirjattu kolmannella palkinnolla toukokuussa
2018 pistein 17 + 16 + 17 + 16 = 66p, KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.11.2018
Ringo palkittiin Suomenhevosten laatuarvostelussa marraskuussa 2018
toisella palkinnolla pistein 11+ 22 + 21 + 20 + 11 = 85p., SLA-II

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015