Mahonki

SLA-I, KRJ-I, YLA2 & JÄLKELÄISLUOKKA C

♡ 17.6.2012 - 5.1.2018

Virallinen nimi: Mahonki, "Hamppu" Syntynyt: 17.06.2012 (8v. 17.07.2012)
Rek.nro: VH14-018-1499 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 155 cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Kaihoniemen Tila Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu, Vaativa B Saavutukset: SLA-I, KRJ-I, YLA2, Jälk. C

I wear my heart on my... butt!

Mahonki muutti Vuornaan pienen painostuksen siivittämänä; tallimestarimme oli hoksannut orin erään lopettelevan tallin myytävien ratsujen joukosta ja oli lähes välittömästi vakuuttunut että Mahonki sopisi meille Vuornaan. Suomenhevosoria minun ei ollut tarkoitus ostaa enää hetkeen joten suhtauduin hiukan nihkeästi uuden asukkaan hankkimiseen. Sinnikäs tallimestarimme jatkoi kuitenkin vakuuttelujani, joten lopulta suostuin lähtemään hänen kanssaan tutustumaan oriin paremmin. Perille päästyämme olin tietenkin ääriäni myöten täynnä kaikenlaisia ennakkoluuloja ja lähes varma että täältä lähdettäisiin tyhjin käsin, mutta Hamppu sai kuin saikin minut lähes välittömästi toisiin aatoksiin. Jo rutkasti kisakentillä pyörinyt herrasmies hurmasi minut lempeällä ja vilpittömällä luonteellaan, enkä voinut olla olematta samaa mieltä tyytyväisenä myhäilevän tallimestarimme kanssa siitä, että tässä todellakin on hevonen joka meidän oli saatava mukaamme. Tässäpä meillä sitten taas yksi uusi suomalainen junttura tallin karsinatilaa viemässä!

Energisiin kaahottajiin ja äkäpusseihin meillä on Vuornassa totuttu turhankin hyvin, mutta Hampun kaltainen rauhallinen ja rento hevonen on jotain aivan uutta. No, ei nyt aivan uutta, mutta ori on ensimmäinen ainakin meillä asunut yksilö jota voisi kuvailla paremminkin koiraksi kuin raudanlujaksi urheiluratsuksi. Hampun kanssa päivät ovat leppoisia kuin taivaalla lipuvat poutapilvet; orin kanssa tarvitsee päätään tuskin käyttää eikä mistään ole syytä stressata. Vaikka käsittely sujuukin kuin pumpulia vain, ei Hamppu silti ole mikään tylsä karsinan nurkassa kyhjöttävä möllykkä, vaan sen upean huumorintajuinen ja lapsenmielinen luonne hurmaa kyllä käsittelijän kuin käsittelijän!

"Koiramaisen vilpitön ja lapsenmielinen Mahonki on hevonen, joka painuu käsittelijänsä mieleen hurmaavana persoonallisuutena. Ratsuna ori on rauhallinen ja varma suorittaja jonka voi odottaa tekevänsä työnsä vähintäänkin hyvin."

Hamppu on rento ja leppoisa persoona, joka jaksaa hymyilyttää ihmisiä ruunamaisen rauhallisella luonteellaan. Hyvin yksinkertainen ja helppo käsiteltävä, joka seuraa itselleen tuttua ihmistä kuin uskollinen koiranpentu. Hamppu rakentaa hoitajaansa raudanlujan luottamuksen, jonka myötä orin kanssa työskentely ja puuhailu on äärimmäisen palkitsevaa ja miellyttävää! Hoitotilanteissa Hamppu käyttäytyy yhtä hyvin kuin aina muulloinkin, eikä se pitkästy pidemmänkään harjaustuokion aikana - päinvastoin! Korvat lurpallaan ja pää maata viistäen paikallaan könöttävä oriherra tuskin voisi olla rentoutuneempi tai tyytyväisempi.

Ratsuntyötään suurella tarmolla ja tunnollisuudella suorittava Hamppu on juuri sellainen hevonen, joka toimii ihan jokaisen ratsastajan kanssa - ja hyvin toimiikin. Hampulla on hiukan vaatimattoman näköiseksi hevoseksi todella nätti askel jossa on myös mukava istua ja etenkin sen laukkatyöskentely on oikein mukavasti eteen rullaavaa ja kivaa katseltavaa. Rauhallisesta luonteestaan huolimatta Hamppu ei missään nimessä ole laiska, vaan ratsastajan pyynnöstä se liikkuu eteen juuri sellaista vauhtia kuin toivotaan. Toki orilta onnistuu myös uraa pitkin mateleminen jos ratsastaja ei älyä yhtään enempää pyytää. Ori on todella älykäs ja nopeaoppinen, joten samoja liikkeitä harvemmin tarvitsee jankata viikkotolkulla, vaan heti homman sisäistettyään Hampulla alkaa omassakin päässä raksuttaa. Treenit kannattaa pitää monipuolisena, sillä ori saattaa helposti ennakoida ratsastajansa apuja.

i. Honka
Suomenhevonen, 154 cm, rn
ii. Honkonen
Suomenhevonen, 154 cm, prt
iii. Hangonkeksi
iie. Väritetty
ie. Karpalotilhi
Suomenhevonen, 153 cm, trn
iei. Herra Hilpeys
iee. Tintturarei
e. Mahla
Suomenhevonen, 156 cm, vrt
ei. Hurmurin Varjo
Suomenhevonen, 158 cm, vrt
eii. Vallaton
eie. Haave
ee. Marjukka
Suomenhevonen, 156 cm, trt
eei. Jörö
eee. Marjaana

Mahongin vanhemmat

♡ Honka on ruunikko, 154 cm korkea suomenhevosori, joka kilpailee koulupainotteisesti Vaativa B -tasolla. Ori on kerännyt jo suuren määrän sijoituksia ja muutamia luokkavoittojakin, mutta jatkanee kisauraansa vielä jonkin aikaa ennen eläkkeelle siirtymistään. Luonteeltaan reipas ja rohkea hevonen, suhtautuu ihmisiin hyvin ystävällisesti, mutta vaatii ratsastajakseen kokeneemman henkilön. Herkkä ratsastaa, eikä siedä kovia apuja tai kiskomista. Mahonki on orin ensimmäinen jälkeläinen.

♡ Mahla on 156 cm korkea vaaleanrautias suomenhevostamma, jolta Mahonki tuntuu perineen ulkonäkönsä. Mahla on kilpaillut yleispainotteisesti esteitä ja koulua ennen jalostuskäyttöön siirtymistään. Rataesteillä tamma kilpaili 90 cm ratoja ja kouluratsastuksessa helppo A -tasolla. Luonteeltaan Mahla on hiukan laiska ja itsepäinen ratsu, mutta silti kiltti ja suhteellisen helppo käsitellä. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, jotka kaikki ovat keränneet kisakentiltä hyvää menestystä!

Mahongin muut sukulaiset

Honkonen on punarautias 154 cm korkea suomenhevosori joka kilpaili kouluratsastuksessa vaativalla B-tasolla parin eri ratsastajan kanssa. Ratsuna miellyttämisenhaluinen ja nöyrä suorittaja, joka pärjäsi menestyksekkäästi urallaan. Honkosella on useita jälkeläisiä joista osa on ollut reippaassa kisakäytössä, mutta joukkoon mahtuu myös tavallisia harrastehevosia. Tällä hetkellä ori on jo siirtynyt ansaitulle eläkkeelle ja toimii lähinnä seurahevosena omistajansa pienellä ratsutilalla.
Hangonkeksi oli omistajalleen oikea kultakimpale; suhteellisen tuntemattomasta suvusta polveutuva ori menestyi koulukentillä todella hyvin ja se on jättänyt jälkeensä myös upeita jälkeläisiä. Luonteeltaan ori oli reipas ja ystävällinen, ratsuna se tiesi tasantarkkaan mitä siltä odotettiin. Ori menehtyi vanhuudenvaivoihin ollessaan 26-vuotias.
Väritetty oli todella kaunis kimo suomenhevostamma, joka kantakirjattiin toisella palkinnolla. Tammaa nähtiin paljon myös kisakentillä sekä koulu- että esteratsastuksen parissa. Luonteeltaan todella tasainen ja lempeä persoona, joka vanhemmiten siirtyi junioreiden harjoitusratsuksi helpoille radoille. Ennen kuolemaansa tamma sai kaksi varsaa, joista vain toinen siirtyi kisakäyttöön.

Karpalotilhi aloitti kisauransa melko myöhäisessä vaiheessa, mutta keräsi silti suhteellisen hyvää menestystä etenkin koulukentiltä. Esteratsuna tamma oli turhan hermostunut ja arka hyppääjä, mutta koulukentillä se toimi oikein hienosti. Luonteeltaan hiukan varovainen ja pidättyväinen, mistä syystä varsojakaan ei Karpalolle paljoa kertynyt.
Herra Hilpeys oli todella energinen ja reipas, suurikokoinen suomenhevosori, jonka käsittelyyn sai kyllä ihan tosissaan paneutua kokeneempikin hevosmies. Koulukentillä oria nähtiin paljon etenkin nuoremmalla iällä, mutta vanhemmiten ori siirtyi rauhallisempaan käyttöön. Kisaurallaan Hilu ei kerännyt aivan odotettua menestystä, mutta komean ulkomuotonsa ja upean sukunsa ansiosta sitä käytettiin kuitenkin jalostukseen jonkin verran.
Tintturarein kanssa lähdettiin kisakentille täynnä iloa ja intoa, mutta valitettavasti tamma joutui jättäytymään varsin nopeasti sivuun kisauraltaan jalkavaivojen vuoksi. Todella hienosukuinen ja lempeäluonteinen tamma siirtyi jalostus- ja rentoon harrastekäyttöön. Tintturarei varsoi yhteensä viisi kertaa, jonka jälkeen se sai viettää usean eläkevuoden omistajansa luona.

Hurmurin Varjo on vaalearautias omistama suomenhevosori, joka kilpailee yleispainotteisesti helpoissa koulu- ja esteluokissa. Varjo on kerännyt hienoa menestystä kisakentiltä ja sen jälkeläisetkin ovat pärjäneet hienosti etenkin kouluradoilla. Luonteeltaan lempeä ja sympaattinen ori rakastaa herkkuja yli kaiken muttei mutrista suutaan koulutreenillekään.
Vallaton eroaa luonteensa puolesta nimestään kuin yö päivästä; ori ei ole vallaton alkuunkaan, vaan todella leppoisa ja hitusen laiskakin ratsu. Koulukentillä ori keräsi suhteellisen vaihtelevaa menestystä, mutta rataesteillä se pärjäsi huomattavasti paremmin. Rauhallisena ratsuna Valle vaati kunnon herättelyt jotta treenistä saataisiin jotain irtikin. Orilla on kymmenisen jälkeläistä ja se on siirtynyt jo kokopäiväiselle eläkkeelle.
Haave on rautias hevostamma, joka on kilpaillut kouluratsastuksessa helppo A -tasolla. Luonteeltaan Haave on yksikseen viihtyvä, hiukan pidättyväinen tamma, jonka luottamuksen eteen täytyy nähdä hiukan enemmän vaivaa. Tutun ratsastajan kanssa toimii oikein hyvin ja on nöyrä sekä kuuliainen. Haaveella on yhteensä kuusi jälkeläistä jotka myös ovat pärjänneet koulukentillä erinomaisesti!

Marjukka on tummanrautias suomenhevostamma joka on kantakirjattu toisella palkinnolla. Reippaasti energistä luonnetta omaava tamma on suhteellisen oikukas käsiteltävä ja etenkin ratsastettaessa Marjukka purkaa helposti energiaansa kaikkeen turhaan säheltämiseen. Tamma on kilpaillut rataesteitä jopa 120 cm saakka ja koulua helppo A -tasolle.
Jörö on varsasta saakka ollut juuri nimensä kaltainen äkäpussi, joka paljon mielummin viettäisi kaiken aikansa yksin karsinansa nurkassa kuin ihmisten tai varsinkaan muiden hevosten seurassa. Kisauraa orilla ei juurikaan räväkän luonteensa vuoksi aloiteltu ja jälkeläisiäkin syntyi ennen ruunausta vain kaksi kappaletta.
Marjaana oli todella kaunis ja hyväluonteinen suomenhevostamma, kaikkien lasten ehdoton suosikki! Nuorempana tamma kilpaili kouluratsastuksessa, mutta siirtyi ratsastuskoulukäyttöön vanhemmalla iällä. Tamma varsoi vain yhden kerran ennen kuin siirtyi eläkkeelle.

Jälkeläiset

Mahonki on käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille suomenhevostammoille. Ori periyttää rauhallista ja lempeää luonnettaan sekä soveltuvuutta kouluratsastukseen.

 

♡ 08.12.2012 o. Fiktion Pyökki VSN Ch, KTK-III (e. Paljetti)
♡ 29.02.2016 t. Vuornan Kuura KRJ-I (e. Revonheinä)
♡ 11.04.2016 t. Vuornan Heipähei KTK-III (e. Haavelilja)
♡ 09.09.2017 o. Vuornan Rustiikki KTK-III (e. Jängän Helmi)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

25.10.2014 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Hampun muuttopäivä meille sujui orillekkin hyvin luonteenomaisesti - rauhallisesti ja leppoisasti. Toki oria jännitti ja kummastutti uusi paikka uusine tuttavuuksineen, mutta kuten monet aiemmat muuttajat, ei Hamppu kuitenkaan pistänyt pystyyn riipivää huuto- ja tanssiesitystä. Hamppu on jo kisakentillä hyvällä menestyksellä pyörinyt oriherra jolla on jo yksi jälkeläinenkin. Meillä ori pääsee jalostuskäyttöön ja mahdollisesti vielä kilpailemaankin. Tietysti nyt näin ensialkuun otetaan ihan hissukseen ja tehdään lähinnä tuttavuutta orin kanssa, mutta pidetään kovasti peukkuja etenkin loppujen sijoitusten keräämiselle koulukentiltä.

3.12.2014 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Hamppu on kotiutunut meille Vuornaan ihan uskomattoman hyvin. Tasaisena ja rauhallisena hevosena ori tietenkin osaa hallita hyvin itsensä (toisin kuin meillä ahkerassa ratsukoulutuksessa olevat nuorikot...) ja tämä on ehdottomasti lisännyt mahdollisuutta edetä reippaampaan tahtiin kuin mitä alkuunsa kuviteltiinkaan. Tänään kävin Hampun kanssa läpi hiukan liinaharjoituksia ja ori toimi oikein hienosti! Eilen vietettiin selässä niin kovaa treeniä, että tänään tuntui mukavalta ajatukselta ottaa hiukan rennommin. Hampulla on oikein kauniit liikkeet etenkin ravissa ja vaikka ori onkin muutoin ulkonäöltään hiukan huomaamaton, muuttuu siitä liikkuessaan aivan toisenlainen tyyppi! Liinassa Hamppu malttoi kuunnella moitteettomasti apujani ja aikamme venkslattuamme lähdettiin vielä ilman satulaa loppuverkoille maastoon. Ravattiin hiljakseen ja käveltiin reippaassa tahdissa loppumatka jotta orin lihakset saisivat varmasti hyvän palautuksen. Parin päivän päästä taas on hyvä jatkaa pakerrusta kouluratsastuksen parissa niin päästään pian testailemaan orin kisamenestystä meidän kanssa, jee!

25.1.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tänään tehtiin Hampun kanssa treeniä liinassa. Ori oli ihan mielissään päästessään tekemään vähän jotain muutakin kuin ainaista koulutreeniä ja se liikkuikin oikein reippaasti eteen. Kesken treenin saatiin hassu idea päästää ori irtohypytyskujalle joka oli vielä nuorilta varsoilta jäänyt maneesin reunalle pystyyn. Hamppu suhtautuikin puuhaan liikuttavalla ilolla ja riemulla; korvat hörössä se kiisi esteiden yli sellaista vauhtia ettei olisi kyllä tästä putesta uskonut! Nostettiin esteitä metriin saakka ja kun nekin ylittyivät ihan leikiten, alettiin Pajun kanssa tuumailla josko orin kanssa pitäisi alkaa ihan harrastemielessä hypätä useamminkin; onhan se todella hyvää treeniä kouluratsullekin ja Hamppu tuntui puuhasta nauttivan täysin siemauksin! Iltapäivä vietettiin orin kanssa sitten siistimispuuhissa. Klippaukset ja jouhien siistimiset on jäänyt kaikilla hevosilla nyt kaikessa kiireessä aika vähäiselle, mutta Hamppu kyllä näyttää jo niin epäsiistiltä että melkein hävettää!

9.3.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana Mauri (Liia)
Yleensä valmennan Vuornassa vain esteillä mutta tänään pääsin sitten aivan uuteen aluevalloitukseen käsiksi. Tänään valmentaisin Hamppua ja Liiaa kouluratsastuksen parissa ja täytyy myöntää että hiukan kyllä jännitti. Alkulämpöjen aikana huomasin Hampun olevan oikein esimerkillinen ratsu; se kuunteli herkeämättä ratsastajansa apuja ja ne menivät helposti läpi. Vauhdinsäätely pelasi moitteetta ja ori oli oikein uuttera. Aloiteltiin valmennusta yksinkertaisilla siirtymisillä, jotka sujuivatkin ratsukolta hienosti. Myöhemmin alettiin treenaamaan väsitöjä, jotka sujuivat alkuunsa hiukan vaihtelevasi; ori oli selvästi viettänyt hetken lomaa sillä se tuntui taipuvan mitä ihmeellisimpiin asentoihin väistöjen aikana ja ohjeistin Liiaa kulloin minkäkin avun läpiviemisestä. Kun oltiin aikamme sotkettu niin saatiin lopulta orista esille oikein nättejä väsitöjä käynnissä. Ravissa ori liikkui aluksi turhan reippaasti eteen, eikä väsitöistä sen takia tullut mitään, mutta Liian hidastettua vauhtia alkoi tämäkin sujua. Laukkatyöskentelyssä treenattiin keskilaukkaa. Alkuunsa jouduin huomauttamaan Liiaa myötäämään hiukan enemmän jotta Hamppu saisi päätään hitusen laskettua. Huomasin, että ori laski laukan aika helposti raviin tehtävän aikana, joten kehotin Liiaa istumaan syvemmällä saulassa ja pitämään pohkeet jatkuvasti kiinni orin kyljissä. Treeniä ja treeniä, vihdoin tämäkin sujui todella hienosti, jes!

29.5.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään pääsin vihdoinkin valmentajan asemaan ensimmäistä kertaa kun Penni hyppäsi Hampun selkään pitkän tauon jälkeen. Alkuverkat menivät lähinä kaksikon tutustuessa uudestaan toisiinsa. Toki Penni ja Hamppu ovat aikaisemminkin paljon toimineet yhdessä, mutta Penni on viimeaikoina ratsastanut lähinnä meidän nuorempia hevosia ja Hamppuhan on lähes jo vanha konkari! Lämmöt hankittiin tekemällä reippaasti ympyröitä ja kiemuroita molempiin suuntiin. Aluksi treenasimme orin kanssa kulmien ratsastamista ja asetuksia - Hampulla kun tuppaa olemaan paha tapa oikoa reiteissä ja ympyröilläkin se tuntuu jo etukäteen lopettavan homman kesken kun ura vain jo häämöttää turvan lähellä. Kulmatkin alkoivat sujua kun Penni sai orin hiukan paremmin kuulolle. Seuraavaksi lisäsimme harjoitukseen hiukan asetuksia, joiden jälkeen treenasemme avoja. Aluksi ori kulki aivan vinossa viipottaen vaikka homma olikin sille tuttua ja tuumimmekin sen jo leikkivän kustannuksellamme. Rontti kaipasi selkeäsi vähän irrottelua ja vauhtia treeneihin, joten annoin ratsukolle luvan laukata keskiympyrällä pahimpia höyryjä pois. Hampun saatua ylimääräisiä energioitaan pois, alkoivat avotkin sujua vihdoin tavalliseen tapaan. Työskentelimme vielä hetken laukkaympyröillä asetusten ja reittien parissa kunnes ratsukko sai luvan alkaa loppuverkkaamaan.

7.3.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana tvisha
Aamupäivällä saavuin ensimmäistä kertaa Vuornaan, valmentamaan suomenhevosori Hamppua ja tämän omistajaa kouluratsastuksen merkeissä. Nopean tervehdyksen jälkeen lähdimme samantein reippaasti työskentelemään, sillä aikaa meillä oli vain vajaa tunti. Hevonen tuntui olevan alkuverkassa vielä melko unessa, joten Liia sai tätä napakasti pyytää eteen ja taivutella paljon ympyröillä. Vähitellen ratsastajan työ tuotti tulosta, kun Hamppu hieman virkosi ja alkoi pehmenemään, kuunnellen jo paremmin selästä tulevia apuja. Yhteistyön pelatessa ja Hampun liikkuessa tahdikkaasti eteenpäin, lähdimme jatkamaan tälle päivälle suunnittelemieni tehtävien pariin. Tänään meidän oli tarkoitus tehdä paljon käynti- ja ravityöskentelyä, pääosin aiheena pohkeenväistöt ja sulkutaivutukset. Näin ollen ratsukko sai aloittaa käynnissä tekemään keskihalkaisijalta väistöjä ja niiden luonnistuessa toistaa sama tehtävä ravissa. Ensimmäisillä kerroilla Hamppu melkeinpä tyytyi vain astelemaan suoraan eteenpäin, ilman yhtäkään rehellistä ristiin askellusta. Pyysin Liiaa ottamaan paremman tuntuman hevoseensa ja käyttää rohkeammin pohjetta, jolla oli positiivinen vaikutus hevosen liikkeeseen. Muutaman onnistuneen käyntipätkän jälkeen ratsukko siirtyi raviin, eikä ravissa väistöissä enää ollutkaan yhden yhtä ongelmaa. Täten jatkoimme ravissa suoraan sulkutaivutuksiin, joissa Hamppu aluksi tarjosi ratsastajalleen vain pohkeenväistöjä. Jälleen tarvittiin napakat ja huolelliset avut, jotta Hamppu siirsi takaosansa uran sisäpuolelle ja lähti liikkumaan oikeaoppisesti neljällä uralla eteenpäin. Muutamien toistojen jälkeen ratsukon työskentely näytti oikein tyylikkäältä, hevosen liikkuessa kauniisti eteenpäin ja Liian istuen selässä niin vaivattoman näköisenä. Lopuksi ratsukko sai ottaa vielä keskiympyrällä laukkaa, tehden paljon laukannostoja.
Vähitellen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin, edelleen ravissa eteenpäin liikkuen. Hamppu oli tässä vaiheessa sitä mieltä, että kiva kun lopetamme, eikä ravi enää verkassa ollut kovinkaan tahdikasta. Näin ollen muutamien taivuttelujen jälkeen Liia sai hidastaa käyntiin ja antaa ratsulleen pitkät ohjat. Liia ja Hamppu suoriutuivat valmennuksesta kokonaisuudessaan hyvin, hevosen laiskuus toi pientä lisämakua menoon, mutta hyvin ratsastaja työsti hevostaan koko tunnin ajan. Ori tosin vilautteli ajoittain todella kaunista liikettä, jota ei uskoisi pienestä suomijuntista edes irtoavan.

14.4.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Suomenhevosori Mahongin eli Hampun olin aiemminkin Vuornassa tavannut mutta tänään oli ensimmäinen kerta kun oria pääsin valmentamaan. Hamppu ei omaan mieleeni ollut jäänyt millään tavalla epämieleisenä persoonana vaan hyvin järkevänä ja rauhallisena hevosena. Mielikuva näköjään pitikin lujasti paikkansa ja ratsukon lämmillelyä oli mukava seurata. Hamppu kulki alkuunsa ehkä hiukan tahmeasti eteen, mutta reipastui nopeasti ratsastajan pyynnöstä. Varsinainen valmennus aloitettiin temmon vaihteluilla ja siirtymisillä - näin saatiin hyvin lisättyä puhtia oripoikaan vielä entisestään. Ravia koottaessa Hamppu liikkui todella nätisti ja ryhdikkäästi, ravi säilytti hyvän ryhdin ja oli kaikinpuolin mukavaa seurattavaa. Lisäysten aikana ratsastaja unohti pitää yllä kunnon tuntuman, jolloin vaikutelma oli hiukan hätäinen. Nopeilla korjauksilla saatiin tämäkin homma pelittämään. Treenasimme myös ravi-pysähdys-peruutus-ravi -siirtymiä, jotka nekin sujuivat moitteetta! Laukkatyöskentelyssä haimme alkuunsa sopivaa vauhtia ja muotoa, jonka jälkeen treenattiin vaihtoja kahdeksikoilla. Ensimmäiset vaihdot sujuivat vähän niin ja näin, mutta tähän syynä oli lähinnä ratsastaja, joka tuntui syventyvän paljon enemmän kentän ohikulkeviin ratsukoulutuksen aloittaneisiin nuoriin hevosiin, kuin omiin hommiinsa. Huomautin tiukasti että toki voidaan lopettaa valmennus nyt saman tien jos Liiaa ei sattunut juuri nyt kiinnostamaan ja tämä tepsi; kun saatiin ratsastajakin hommaan mukaan, alkoi Hampun työ helpottua. Vaihdotu sujuivat hienosti molempiin suuntiin ja päätettiin kokeilla vielä pari kertaa vastalaukkaa, joka tuottikin yllättäen hiukan enemmän ongelmia. Toiseen suuntaan ori nosti hyvän laukan ja säilytti sen ongelmitta, mutta toisessa suunnassa Hamppu yritti väkisin laskea raviin ja puskea oikeaa laukkaa tilalle. Liia tuntui valmistelevan nostoa niin hanakasti, että Hamppukin meni päästään aivan pyörälle, eivätkä varsinaiset laukka-avut päässeet erottumaan tarpeeksi selkeästi. Päätettiin alkuunsa kokeilla nostaa ravin kautta, jolloin ratsastajalle ei tulisi tarvetta valmistella niin kovasti ja pikkuhiljaa alkoi tehtävä onnistua, hienoa! Päästin ratsukon loppuverkoilleen ja kehuin vuolaasti etenkin Hamppua.

16.6.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Oli ensimmäinen päivä pitkiin aikoihin jolloin aurinko ei paahtanut polttavan kuumana ja hiostavana, vaan keli viileän tallin ulkopuolellakin oli ihan siedettävä. Edellisen suunnitelman mukaan meidän piti Hampun kanssa käydä tnään maastoilemassa, mutta aamulla sain hassun idean viettää orin kanssa päivä esteiden parissa! Hamppu oli todella raukealla tuulella ja tuntui, ettei ori hädin tuskin olisi jaksanut jalkaansa liikauttaa. Varustamisen aikana oriherra alkoi kuitenkin hiukan valpastua ja kun suunnattiin alkulmööille läheiselle pellolle, alkoi Hamppukin päästä vähän mukaan fiilikseen. Ravailtiin hyvän aikaa ja siirryttiin lopulta ulkokentälle johon Paju oli kasannut meille puomeja ja kavaletteja. Hamppu oli ihan riemuissaan päästessään pitkästä aikaa muihinkin puuhiin kuin ainaiseen koulun pakertamiseen. Puomit ja kavaletit ylittyivät kivasti ja Hamppu liikkui reippaasti eteen. Paju kokosi meille helpon radan ja nosti esteet noin kuuteenkymppiin. Rata oli todella helppo, mutta Hamppupa ei olekaan mikään esteratsu, joten hiukan esiintyi ongelmia heti alkuunsa kun ori ei oikein tiennyt mihin jalkansa asettaa ja vauhtiakin oli roimasti liian vähän. Laukkattiin orin kanssa pari kierrosta uralla ja etsittiin sopiva tempo, jonka jälkeen uusi yritys. Olin nyt paljon tarkkaavaisemmin mukana hypyissä ja autoin Hamppua kaikin mahdollisin tavoin, jonka jälkeen hypyt alkoivat sujua hiukan paremmin, jes! Treenattiin hiukan erilaisia ratoja vielä huvin vuoksi ja Hamppu oli aika riemuissaan (ja väsynyt) lopputunnista. Täytyy ehdottomasti ottaa tavaksi useamminkin hypätä orin kanssa!

1.2.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Alkuvuosi on lähtenyt oikein kivasti liikkeelle meillä Vuornassakin ja etenkin Hamppu on saanut nauttia eläkepäivistään oikein ruhtinaallisella tavalla; uudet tallitytöt ovat ottaneet Hampun silmäteräkseen ja sen lisäksi että ovat klipanneet orille supersuloisen sydänkuvion takapuoleen, on Hamppu saanut myös turhankin riittoisia määriä porkkanoita ja makupaloja. Kuriapitävänä omistajana olen tietysti joutunut hiukan ikävään valittaja-rooliin, sillä Hamppu on kyllä päässyt turhankin tuhtiin kuntoon. Tänään otettiin herran kanssa kunnonkohotus mielessä maastossa vähän raskaampi lenkki. Valitsin reitin, jossa oli paljon nousuja ja laskuja, suht epätasaista kulkua ja pidempiä laukkapätkiäkin. Kunnon lämpöjen jälkeen lähdettiin reitille ja Hampun voimat kyllä kestivät aivan älyttömän hyvin! Nousut tuntuivat vain olevan herralle mieleen ja se liikkui todella tarmokkaasti eteen. Laukattiin lenkin aikana kaksi pidempää pätkää, joista vasta jälkimmäisellä orin voimat alkoivat hiukan hyytyä, joten loppulenkki otettiinkin sitten huomattavasti rauhallisemmin. Upeassa kunnossa ori näyttää mahastaan huolimatta olevan, täytyy vain muistuttaa tallityttöjäkin liikuttamaan Hamppua perus kenttätreenin lisäksi myös maastossa, niin papparainen pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa ja pitkään!

Kilpailumenestys (44 sijoitusta KRJ)

08.10.2012 KRJ Cabin 21 - Helppo C - 04/40
11.10.2012 KRJ Stecker - Helppo A - 06/40
12.10.2012 KRJ Stecker - Helppo A - 02/40
14.10.2012 KRJ Stecker - Helppo B - 01/40
11.09.2015 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 01/30
12.09.2015 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 01/30
15.09.2015 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 05/30
21.08.2015 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 01/30
31.08.2015 KRJ Kadotetut Sh - Vaativa B - 02/26
07.09.2015 KRJ Kadotetut Sh - Vaativa B - 05/26
10.10.2015 KRJ Vennamo - Vaativa B - 07/60
11.11.2015 KRJ Trio Connemaras - Vaativa B - 04/50
13.11.2015 KRJ Trio Connemaras - Vaativa B - 07/50
12.11.2015 KRJ Aittohaara - Vaativa B - 08/68
17.11.2015 KRJ Aittohaara - Vaativa B - 05/68
14.12.2015 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 03/30
02.12.2015 KRJ Huvitutti - Vaativa B - 05/50
04.12.2015 KRJ Huvitutti - Vaativa B - 02/50
13.01.2016 KRJ Hervanta - Vaativa B - 01/30
30.01.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 02/30
28.12.2015 KRJ Liljalehto - Vaativa B - 06/40
28.12.2015 KRJ Liljalehto - Vaativa B - 02/40
21.10.2012 KRJ Fiktio - Vaativa B - 05/60
23.10.2012 KRJ Fiktio - Vaativa B - 05/60
26.12.2012 KRJ Konkkaronkka - Vaativa B - 04/40
29.12.2012 KRJ Konkkaronkka - Helppo A - 05/40
26.08.2015 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 03/30
29.08.2015 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 05/30
30.08.2015 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 03/30
07.09.2015 KRJ Kadotetut Sh - Vaativa B - 04/26
08.09.2015 KRJ Kadotetut Sh - Vaativa B - 05/26
09.09.2015 KRJ Kadotetut Sh - Vaativa B - 02/26
20.09.2015 KRJ Yentel Ponies - Vaativa B - 02/50
15.11.2015 KRJ Trio Connemaras - Vaativa B - 01/50
19.11.2015 KRJ Aittohaara - Vaativa B - 06/68
03.11.2015 KRJ Yentel Ponies - Vaativa B - 04/40
15.12.2015 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 05/30
16.12.2015 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 01/30
19.12.2015 KRJ Huvitutti - Vaativa B - 02/50
03.01.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 05/30
14.01.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 02/30
27.01.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 03/30
06.01.2016 KRJ Liljalehto - Vaativa B - 05/40
06.01.2016 KRJ Liljalehto - Vaativa B - 06/40

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.3.2017
Vuoden 2017 maaliskuun Aikuisten suomenhevosten laatuarvostelussa myönnetty ensimmäinen palkinto SLA-I (92p.)

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.6.2017
Vuoden 2017 kesäkuun Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa myönnetty ensimmäinen palkinto KRJ-I (102p.)

Virutaalinen Yleislaatuarvostelu 30.8.2017
Vuoden 2017 elokuun Yleislaatuarvostelussa myönnetty toinen palkinto
pisteillä 37,5 (18+19,5) - 26 (17+9) - 17 - 8 - 4 = 92,5p., YLA2.

10.1.2018 Suomenhevosten Jalostusarvostelussa myönnetty Jälkeläisluokka C

Porrastetut kilpailut

Mahonki on kilpaillut porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa maksimitasolleen. Orin kisamenestystä nähtävillä Virtuaalisen ratsastajainliiton profiilista. 2757.81 p. ominaisuuspistettä KRJ:ssä, saavuttanut maksimitasonsa (Vaativa B, kansallinen taso)
Kuuliaisuus ja luonne: 1213.33 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1544.48 p.

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015