Mossbank Satin Shambles

♡ KTK-III, SHLA-I, YLA1 & VVJ-II

♡ 14.10.2015 - 19.8.2018

Virallinen nimi: Mossbank Satin Shambles, "Tiu" Syntynyt: 14.10.2015 (8v. 14.11.2016)
Rek.nro: VH16-017-0189 Rotu & sukupuoli: Minishetlanninponi, tamma
Säkäkorkeus: 81 cm Väritys: Voikonkirjava
Maahantuoja: Walnut Grove Shetlands Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Valjakko, Noviisi Saavutukset: KTK-III, SHLA-I, VVJ-II, YLA1

Bongasin pienen voikonkirjavan tamman Walnut Groven tuontiponimarkkinoilta ja voisi sanoa että se vasta olikin rakkautta ensisilmäyksellä! Minikokoinen ponineiti teputti kehää pitkin niin sirona ja nättinä ettei sitä voinut kuin toljottaa sydän syrjällään. Onneksi Paju ei ollut lähtenyt mukaan ostoksille ja saatoin ilman suurempia tunnontuskia lähteä mukaan tarjouskilpailuun. Tiukan taiston ja dramaattisilta tuntuneiden minuuttien jälkeen kävi sitten niin että jo samaisena iltana Tiu seisoi Vuornan pihassa. Hupsis!

Alkutaival ponin kanssa taittui melkoisessa rakkauspöllyssä; Tiu oli mielestäni niin mahdottoman ihana ja söpö ja lutuinen että kuin vahingossa tapakoulutus jäi ihan retuperälle ja tamma sai tehdä melkeinpä mitä tahtoi. Yhtenä päivänä putosin rämähtäen pilvilinnoistani katsellessani kuinka Tiu pompotti mielensä mukaan Pajua ja vihdoin havahduin siihen että nyt on ihan tosissaan pistettävä tämäkin poni kuriin - oli se sitten kuinka suloinen hyvänsä! Älliä Tiun päähän mahtuu ja roimasti, joten koulutuksessa ei ongelmana suinkaan ollut se etteikö ponitamma olisi tiennyt mitä siltä odotettiin, vaan pikemminkin ponin nostama vastarinta kun asioiden eteen täytyikin yllättäen ruveta työskentelemään eivätkä herkulliset porkkanapalat enää automaattisesti liidelleetkään ponin suuhun. Hermoja koeteltiin puolin ja toisin mutta pitkän kamppailun ja mittailun päätteeksi rupesi Tiu vihdoin myöntymään. Etenkin Paju sai koulutusaikoina kyllä melko rankasti tuta tamman vihoittelusta, eivätkä kaksikon välit vieläkään ole aivan puhtoiset. Aikuisiällä tammasta on jopa tullut oikein iloinen ja motivoitunut poni kaikenlaiseen puuhasteluun - toki piloille hemmoteltu kiukuttelijakin pörröisen tukan alta välillä paljastuu.

Pienestä koostaan huolimatta Tiu osaa taluttaessa pistää hanttiin ihan yhtälailla kuin sitä monin kerroin isommatkin hevoset. Ruohomättäät ja mehukkaat voikukkapuskat tulevat taluttajallekin lähietäisyydeltä tutuiksi mikäli ei pysyttele jatkuvasti narun päässä skarppina. Pienimpiä taluttajia Tiu raahaa perässään mielin määrin, mutta kyllä poni osaa hiukan jo miettiä kenelle kannattaa ryttyillä ja kenelle ei. Tarhaan päästettäessä tamma täytyy taluttaa melko pitkälle sisään ja päästää irti vasta kun se malttaa seistä kiltisti aloillaan - nuorena ponilla oli tapana rynnätä laitumelle heti kun portti sen turvan edessä raottui.

Muutoin Tiun käsittely sujuu oikein kivasti. Poni pitää harjauksesta ja malttaa seistä aloillaan vaikka ja miten pitkään. Toki varustamisen aikana saattaa menojalka jo alkaa vipattaa, mutta ei ollenkaan niin mahdottomasti etteikö tammaa saisi aloillaan pidettyä. Kengittäjällekin Tiu on ihan helppo nakki - lähinnä pienen kokonsa puolesta, sillä kyllä tamma koittaa aina hiukan vastaan laittaa.

Ajettaessa Tiu on aivan hurmaava pikkuponi! Se teputtaa reippaasti korvat hörössä eteen ja nauttii selvästi päästessään käyttämään pääkoppaansa. Koulu- ja tarkkuusosuudet ovat Tiulle se ehdoton ykkösjuttu ja niissä se yleensä kerääkin korkeimmat pisteet. Tiu toimii todella herkästi ja pienestä koosta huolimatta siltä kannattaa uskaltaa pyytää entistä parempia suorituksia - poni kyllä taipuu ja liikkuu eteen yllättävälläkin tarmolla! Maratonissa Tiu vaati koulutusvaiheessa aika paljon kikkailua ja hiomista jotta saatiin kaikkein parhain tulos esille, mutta kunhan ohjastaja vain muistaa säästellä tamman puhtia loppuakin kohden, toimii tamma näilläkin osuuksilla moitteetta!

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Mossbank Satin Throne
Minishetlanninponi, 84 cm, vkkkrj
ii. Mossbank Velvet
Minishetlanninponi, 84 cm, vkko
iii. Valequin
85 cm, vrt
iie. Hittropp Onycia
83 cm, vkko
ie. Balsdean Magnolia Symphony
Minishetlanninponi, 79 cm, vrtkrj
iei. Balsdean Thomasian
102 cm, rtkrj
iee. Basldean Melody
78 cm, vkko
e. Walden Park Blackberry
Minishetlanninponi, 80 cm, rtkrj
ei. Hugo of Northwind
Minishetlanninponi, 82 cm, rt
eii. Gritt v.d. Zewebeck
83 cm, trt
eie. Hilda of Northwind
80 cm, rtkm
ee. Bousta Rose Petal
Minishetlanninponi, 77 cm, vrtkrj
eei. Patronomy v.d. Fixwell
83 cm, rtkrj
eee. Rosetta
76 cm, vrt

ISÄ Mossbank Satin Thronelta Tiu peri kauniin voikonkirjavan värityksensä. Satin Throne asuu yhä kasvattajansa luona, jossa ori on päässyt aktiiviseen käyttöön keirtelemään valjakkokisoja sekä näyttelyitä. Komea miniori, jolla riittää ihailijoita missä ikinä poni sitten liikkuukin. Luonteeltaan Satin Throne on energinen ja vilkas, mutta silti ystävällinen ja seurallinen. Ori on mukava käsitellä ja ajaa, eikä sen kanssa tarvitse jatkuvasti olla kieli keskellä suuta. Satin Thronella on yhteensä yhdeksän jälkeläistä, joista Tiun lisäksi yksi asuu Suomessa.

EMÄ Walden Park Blackberry on hyvää mainetta niittäneen Walden Parkin kasvattama miniponi hiukan harvinaisemmasta suvusta. Kaunis rautiaankirjava tamma on saanut tunnustusta etenkin näyttelykehässä, mutta valjakossakin poni on pärjännyt oikein hyvin. Osaltaan hiukan kipakan luonteen omaava tamma, jonka käsittely ei aina ole pelkkää iloa ja auvoa. Tiu on juuri jalostuskäyttöön siirtyneen tamman ensimmäinen jälkeläinen. Jalostuskäyttöön siirtynyt tamma on vielä kevyessä harjoituskäytössä nuorempien kisaajien valjakkoponina

II Mossbank Velvet on voikko miniponiori, yksi omistajansa ensimmäisiä kasvattamia minishetlanninponeja. Orin kanssa ei kisakentille koskaan lähdetty, mutta leppoisan ja rauhallisen luonteen omaava Velvet oli ahkerassa harrastekäytössä. Toisella palkinnolla kantakirjaan päässyt ori keräsi paljon menestystä näyttelykehissä, jonka johdosta se on ollut hyvinkin suosittu jalostusponina.
III Valequin muutti omistajalleen lähinnä pelkän pakon sanelemana; shetlanninponi kuului pakettiin erään hienon puoliveriorin kanssa sillä kaksikko oli todellakin erottamaton. Valequin oli luonteeltaan hyvin kovapäinen ja ärhäkkä, mutta valjakon edessä orista kuoriutui mukava ajettava. Poni kilpaili jonkin verran ja sai pari jälkeläistä, mutta suurimman osan ajastaan se vietti hevosystävänsä seuraponina.
IIE Hittropp Onycia eli Cia oli voikko pikkutamma, joka vietti koko ikänsä kasvattajan luona lähinnä ylläpitämässä emälinjaansa. Tamman kanssa käytiin nuorempana näyttelyissä, mutta varsinaisessa kisakäytössä se ei koskaan ollut. Luonteeltaan Cia oli rauhallinen ja ystävällinen, hiukan laiskakin ponirouva, joka varsoi kuusi kertaa ennen lopullista eläkkeelle siirtymistään.

IE Balsdean Magnolia Symphony siirtyi Mossbank-siittolan omistukseen jo 17-vuoden ikäisenä. Nuorempana tamma kilpaili paljon valjakkoajossa sekä leikkimielisesti poniagilityssä, joissa kummassakin Symphony pääsi osoittamaan sekä energistä ja nöyrää luonnettaan, että ketteriä ja kauniita liikkeitään. Näyttelyponina Symphony keräsi myös hyvää mainetta, kantakirjassa se jäi pisteen päähän kakkospalkinnosta. Symphony viettää nykyään jo leppoisia eläkepäiviä ja kaikki sen yhteensä kolme jälkeläistä ovat osoittautuneet mitä mainioimmiksi urheiluponeiksi!
IEI Balsdean Thomasian oli rautiaankirjava, 102 cm korkea shetlanninponiori äärettömän suurella voitontahdolla. Ori kilpaili sekä valjakossa että ponilaukoissa, mutta jälkimmäisissä vain nuoremmalla iällä. Ponilaukoissa ori keräsi hyvää menestystä, mutta lajissa oli turhan vähän järkeiltävää herran päänupille - niinpä mukaan kuvioihin keksittiin valjakkoajo, joka osoittautuikin loistavaksi lajivalinnaksi ponille. Luonteeltaan fiksu ja energinen, suht lempeä persoona hyvin orimaisella twistillä. Tom sai elämänsä aikana viisi jälkeläistä.
IEE Balsdean Melody oli todella suloinen voikko ponitamma lempeällä ja seurallisella luonteella. Melody työskenteli lähinnä lasten opetusponina ja starttasi silloin tällöin valjakkokisoissakin. Tammalla ehti syntyä yhteensä kolme jälkeläistä ennen eläkkeelle siirtymistä.

EI Hugo of Northwind oli 82 cm korkea rautias ori, jonka olemassaolon huomasi varsin persoonallisesta syystä; poni oli nimittäin aivan ylettömän äänekäs tapaus; siellä missä Hugo, siellä korviariipivä melu! Nuorempana ori kävi jonkin verran valjakkokisoissa, mutta jatkuva huutaminen ja kisakumppaneihin hyvin suuren osan keskittymisestä heittävä herra ei lopulta osoittanut mainittavia taitoja lajia kohtaan. Myöhemmin lähinnä omistajiensa lemmikkiponina toiminut Hugo sai elämänsä aikana pari varsaa.
EII Gritt v.d. Zewebeck oli tummanrautias shetlanninponiori, joka painui ihmisten mieleen väkisinkin suhteellisen ikävän luonteensa ansiosta; kisapaikoillakin ori alettiin tunnistaa jo kaukaa, eikä hyvästä kisaurasta huolimatta ihailijoita paljoa ollut. Hampain ja kavioin ihmisiin kontaktia ottanut Gritt oli kyllä hyvien valjakkoponin ominaisuuksiensa puolesta suosittu jalostusponi aikanaan, mutta tammavalinta kannatti aina tehdä huolella jos halusi minimoida mahdollisuuden saada talliinsa yhtälailla känkkäränkkä poniherra.
EIE Hilda of Northwind oli rautiaankimo, pienikokoinen tamma, joka kierteli lähinnä näyttelykehiä ja toimi valjakkoponina sekä pienimpien lasten ratsuna. Todella rauhallinen ja kuulainen tapaus, joka onkin siirtänyt hyviä luonteenpiirteitään laajalle osalle jälkeläisistään. Kaunis ponitamma nautti suuresti huomiosta ja tuli loistavasti toimeen lasten kanssa! Tammalle syntyi kaikkiaan neljä varsaa ja tätä nykyä Hilda viettää rauhallisia eläkepäiviä omistajansa luona.

EE Bousta Rose Petal oli ehdottomasti yksi kasvattajiensa suursuosikki! Tamma niitti mainetta etenkin näyttelykehissä, mutta kilpaili hyvällä menestyksellä myös valjakossa ja tämä näkyi etenkin ruusukkeita ja pokaaleja pursuilevista palkintokaapeista. Tammalla on useita jälkeläisiä, joista kasvattajan tuntui myöskin olevan hyvin vaikea luopua. Todella hyväluonteinen ja kiltti tamma, kuin halittava pieni pehmolelu!
EEI Patronomy v.d. Fixwell oli 83 cm korkea rautiaankirjava poniori, joka asui koko ikänsä kasvattajansa luona Fixwell Studissa Iso-Britanniassa. Hyväkäytöksinen ja rohkea ori on vanhoilla päivillään toiminut lähinnä pienempien lasten ratsuna, mutta kilpaili nuorempana valjakkoajossa juniorien kanssa. Loistavan luonteensa ansiosta Patron oli oikein oiva opetusponi, joka kierteli myös näyttelykehiä hyvin tuloksin. Orilla on useita jälkeläisiä, joista suuri osa on menestynyt juuri etenkin näyttelyissä.
EEE Rosetta keräsi huomiota osakseen etenkin näyttelykehässä, mutta se toimi myös valjakkoponina, joskin näissä kilpailuissa se ei koskaan kummempaa menestystä itselleen kerännyt. Rose oli todella kaunis, vaaleanrautias, lähes voikkoa muistuttava ponitamma, joka kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle. Tamman jälkeläisetkin ovat menestyneet hienosti näyttelyissä! Luonteeltaan rauhallinen, ehkä jopa hiukan laiskakin, mutta silti oikein toimiva harrasteponi.

Jälkeläiset

♡ 13.06.2016 o. Vuornan Bon Bon Bear VVJ-I, SHLA-II & YLA2 (i. Bay Leaf Toffee)
♡ 24.07.2016 t. Vuornan Satin Spark KTK-III (i. Smerups Egyptian Wind)
♡ 09.06.2017 o. Vuornan Furrypaws KTK-III (i. Cherrybrook Jonnye)

12.11.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Vihdoin meille Vuornaan saatiin Pusun seuraksi toinenkin minitamma! Olin ratketa liitoksistani kun Walnut Grove Shetlandsin tuontimarkkinoilla suloisten shetlanninponien keskellä kökötti täydellisen suloinen ilmestys - Tiu! Tamma lähti aivan muitta mutkitta meidän matkaan (melkein voisi sanoa että päähänpistona), mutta miniponia meille kuitenkin oli etsitty jo iät ja ajat. Mossbank Shetland Pony Studin kasvattama Tiu (tai virallisemmin kutsuttuna "Mossbank Satin Shambles") on hyvin kauniin voikonkirjavan värityksen omaava poni, jonka vanhemmat ovat kilpailleet valjakossa ja kiertäneet näyttelykehissä. Todennäköisesti vanhempien jalanjälkiä seuraillen aloitamme Tiun kanssa valmentautumaan ja laittautumaan valmiiksi näyttelykehiin - ties vaikka saataisiin tamma kantakirjaankin! Aivan aluksi tietenkin annamme ponineidin kotiutua uuteen karsinaansa ja hieromme tuttavutta tähän - tarvittaessa kipakkaankin - persoonaan!

9.5.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Ihanaa, Tiu on vihdoin kantavana meidän omasta orista Bay Leaf Toffeesta eli Tossusta ja varsa jätetään tänne meille Vuornaan! Huikeata saada vihdoin ikioma pikku-Tiu talliin. Tamma onkin pyöristynyt jo aikalailla ja liikuntaa ollaan harrastettu sen puitteissa. Tänään vielä lähdettiin rauhalliselle maastoköpöttelylle kärryiltä käsin, mutta taitaa olla viimeisiä kertoja ennen varsomista. Tiu oli aika energisellä päällä, mutta käveli kuitenkin nätisti koko matkan (todennäköisesti siitä syystä ettei se kovin railakkaasti enää jaksanut liikkua). Puolivälin paikkeilla, kun oli aika palailla takaisin kotiin, hyppäsin alas kärryiltä ja riisuin tammalta varusteet läheiseen riiheen. Annoin Tiun kävellä vapaana vierelläni ja poni tallusti rennosti kaula pitkällä ja korvat hörössä, se tuntui aivan nauttivan omasta olostaan. Kun päästiin tallille pääsi poni meidän oman hierojan käsittelyyn ja lopulta karsinassa seisoi silmät puoliummessa raukea ponitamma.

7.6.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tänään lähdettiin Tiun kanssa treenailemaan vähän tarkkuusjuttuja ja tamma vaikutti aika vireältä valmennuksen alusta lähtien. Ohjastaja sai alkuverkkojen aikana jopa hiukan toppuutella Tiun menoa, mutta suht nopeasti poni siitä alkoi jo rauhoittuakin. Aloiteltiin varsinainen valmennus pujottelulla kartioita apuna käyttäen. Käynnissä harjoitus sujui helposti ja Tiu seurasi kuuliaisesti ohjastajansa apuja. Huolellista ja rauhallista työskentelyä, hyvä! Lyhensin hiukan kartioiden välimatkaa jotta kaksikolle saataisiin hiukan haastettakin. Edelleenkin valjakko toimi oikein hyvin, joten pidensin taas hiukan kartioiden väliä ja siirryttiin raviin. Kartioiden jälkeen tehtiin seuraavalla pitkällä sivulla käynnin kautta pysähdys ja peruutettiin viisi askelta, jonka jälkeen nostettiin käynnin kautta ravi. Ravipujottelu oli selkeästi heti paljon haasteellisempaa ja ohjastaja saikin aikansa kikkailla että sopiva vauhti löytyi. Alkuunsa Tiu eteni niin reipasta tahtia ettei ohjastaja saanut ponia millään ilveellä ajoissa käännettyä kartioiden välistä, vaan valjakko porskutti suoraan kartioiden ohi. Kehotin ohjastajaa valmistelemaan ravia huolellisemmin ja hakemaan oikeaa vauhtia ennen kartioille tuloa. Hetken kaksikko ravaili ympyrää ja kun vauhti oli paljon paremman oloista, kokeilivat he uudestaan. Tällä kertaa vain kaksi viimeistä kartioita jäi uupumaan, mutta toistojen kautta saatiin nekin lopulta mukaan. Tehtiin vielä laukassa yksinkertaisia ratoja kartioita apuna käyttäen. Alussa kärryt kaatoivat muutaman kartion kumoon, mutta kyllä se tämäkin harjoitus alkoi lopulta hienosti sujua!

12.7.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Omien käsiongelmieni johdosta sain tänäänkin tyytyä vain valmentajan osaan - sikäli ihan hauska juttu nähdä omat ponit toimessa muiden kanssa, mutta toki olisi aika oleellista päästä itsekin niiden kanssa treenaamaan. Tänään oli kuitenkin vuorossa meidän ihana tammamme Tiu, jonka kanssa valmistaudutaan kisakentille jo kovaa häkää! Tänään tehtäisiin suht simppeliä koulutreeniä. Tiu vaikutti alusta lähtien hiukan jähmeältä ja alkulämmittelyihin meni hiukan enemmän aikaa kuin oli suunniteltu. Lopulta sieltä alkoi kuitenkin kuoriutua meidän reipas valjakkoponi ja liike alkoi näyttää paljon paremmalta. Kun kunnon lämmöt oli saatu päälle, aloitettiin ympyröillä ja pysähdyksillä. Aluksi oli tarkoituksena tehdä suuri ympyrä, jonka alkaisi ja päättyisi samasta kohdasta ja jonka jälkeen noin kahden metrin kuluttua tehtiin hyvin valmisteltu pysähdys. Suuret ympyrät osoittautuivat hiukan hankaliksi ja alkuunsa tiet eivät lainkaan kohdanneet, mutta toisoilla ohjastajan silmä alkoi hiukan kehittyä tämänkin suhteen. Pysähdyksetkin olivat alkuunsa hyvin töksähtäviä ja Tiun jalata sojottivat vähän sinne sun tänne. Ohjeistin valmistelemaan pysähdystä huolellisemmin ja pitämään ponin muutenkin paremmin kuulolla avuille. Näillä neuvoilla saatiin aikaan paljon paremman näköinen pysähdys, jonka aikana Tiukin keskittyi vain oleelliseen. Liikkeellelähtö sujui hyvin. Jatkoimme tehtävää alkuunsa ympyröitä pienentäen ja lopussa siirryimme suorittamaan tehtävää ravissa. Tiu liikkui eteen niin aktiiviseen tahtiin, että ohjastaja sai tehdä hommia kieli keskellä suuta jotta ympyrät onnistuivat. Teimme vielä hetken aikaa kahdeksikkoa, jossa painotettiin etenkin asetuksia ja kunnollista suoristusta seuraavalle ympyrällä siirryttäessä. Laukkatyöskentelyyn ei tänään paneuduttu lainkaan, vaikka kaksikko saikin nostaa pitkillä sivuilla laukat molempiin suuntiin. Oikein onnistunut valmennus, josta viisaantuneena on hyvä lähteä treenaamaan ponia vielä lisää.

1.8.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Heinäkuussa Tiu sai toisen jälkeäisensä, terhakan tammavarsan Satin Sparkin, joka riemuksemme varattiin niinkin hienolle omistajalle kuin Wyatiin! Meillä on ollut ilo omistaa useita Wyatin kasvattamia poneja, mutta vuornalaisia ei olla vielä juurikaan saatu heille ängettyä. Kaunis mustankirjava varsa vaikuttaa aivan yhtä symppikseltä kuin emänsäkin, tosin kokoa odotetaan tulevan huomattavasti enemmän. Tiu on huolehtinut jälleen varsastaan aivan erinomaisesti ja ollaan ihan hurjan ylpeitä tästä pikkuponista! Tänään käytiin kaksikon kanssa kävelyretkellä hiukan lähimetsässä ja pelloilla. Tiu pääsi kärryjen eteen (täytyy jo kovaa häkää alka nostattaa tamman kuntoa) ja Satin Spark juoksi innokkaasti emänsä vierellä koko lenkin ajan. Tiulla on hurjasti energiaa vaikka huoli pienokaisesta selvästi himmaakin tamman tahtia. Pian aletaan jo valmistautumaan kaksikon vierottamiseen toisistaan, tällöin Tiun kanssa päästään sitten jo hiukan pidemmillekin lenkeille pikkuhiljaa.

18.10.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Kuultuani Liian aivan turhankin helposta etenemisestä miniponi Tiun kanssa lähinnä valmentajan roolissa, en voinut olla tunkematta paikan päälle varta vasten kaksikkoa valmentamaan (kiusaamaan). Minut nähdessäni Liia näytti heti hiukan paniikinomaiselta, mutta jatkoi silti Tiun kanssa lämmittelyä hyvään tahtiin. Vitsaillessani että seuraavaksi ohjastaja voisi siirtyä juoksemaan ponin vieressä, näytti Liian ilme pienen hetken syvästi järkyttyneeltä, ennen kuin hänkin pääsi kiinni vitsailuuni. Aloitimme kunnon lämpöjen jälkeen pujottelulla. Alkuunsa laitoin vain kolme kartiota, jotka kaksikko handlasikin ihan hyvin. Kun lisäsin kartioita ja välimatkat hiukan lyhenivät, alkoi hommassa tuntua selkeä yrityksen maku, jes! Liia ohjasi ponia kieli keskellä suuta, Tiu viskoi ärsyyntyneenä päätään ja kartiot pyörivät pitkin kenttää. Vähintään murtunut Liia kuunteli tarkasti ohjeistukseni, kiinnitti enemmän huomiota valmisteluun, asetukseen ja välimatkan arviointiin. Toisella yrityksellä harjoitus onnistui jo hiukan paremmin; alku meni hyvin, mutta sitten käännökset lähtivät taas turhan ajoissa ja kärry kaatoi kartiot. Yritysten (ja taas yritysten) jälkeen saimme aikaan oikein hyvän suortuksen, jota toki täytyy hioa vielä paljon, mutta tästä on loistava lähteä jatkamaan hommia. Työskenneltiin vielä hetki ravissa ja ympyröitä sekä peruutuksia tehden, jonka jälkeen olin jo sitä mieltä, että voitaisiin jatkaa seuraavalla kerralla. Olihan tässä pakertamista jo ollutkin!

19.10.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Muahhahhah, eilisen pujottelu-treenin jälkeen tänään onkin sitten luvassa lisää tarkkuusharjoituksia. Tuskainen Liia köpötteli Tiun kanssa taas valmiiksi kentällä, rentoon tahtiin lämmitellen. Kehoitin kaksikkoa liikkumaan jo heti alkuunsa hiukan napakammin eteen, niin saataisiin valmennus jo pian vauhtiinsa. Tiu teki työtä käskettyä ja lähti oikein mielellään kipittämään reippaammalla vauhdilla pitkin kenttää. Lämpöjen jälkeen alettiin treenailemaan mahdollisimman tarkkaa pysähdystä - kaksikon oli tarkoituksena pysähtyä tarkalleen osoitettuun paikkaan, pysyä aloillaan viisi sekuntia ja jatkaa reipasta käyntiä eteen. Ensimmäinen suoritus oli hyvä vain niiltä osin, että pysähdys kesti aika tarkalleen viisi sekuntia. Mitään kommentoimatta annoin kaksikon yrittää uudestaan, mutta lopputulos ei edelleenkään vakuuttanut. Pysähdys oli huonosti valmisteltu, töksähtävä, ponin jalat olivat sikin sokin ja se vilkuili ympärillen, liikkeellelähtö oli myös töksähtävä ja äkkinäinen. Liia kuunteli antamani kritiikin ja korjasi suoritusta parhaansa mukaan. Ohjeistin samalla ja lähes välittömästi kunnon valmistelulla ja huolellisuudella, oli pysähdys paljon kauniimpi. Siirryimme raviin ja treenasimme yksinkertaista koulurataa, mutta juuri oikea ajoitus oli tärkeässä roolissa. Harjoitus meni ihan hyvin, joten treenasimme vielä hetken kartioita aluksi käynnissä ja sitten ravissa. Eilisen opit olivat menneet hyvin perille, eikä tehtävä käynnissä tuottanut juurikaan ongelmia - päinvastoin, suoritus näytti oikein hallitulta ja hyvältä. Ravissa tuli taas omat ongelmansa eteen, mutta pienillä korjauksilla sekin lähti hienosti sujumaan, jes! (Tuulettelin vain salaa, ettei Liia näkisi hetkellistä riemuani.)

2.1.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Päästiin taas pistämään vipinää Tiun ja Liian kinttuihin valmennuksen merkeissä - ja kukapa muukaan heitä nyt olisi saapunut piiskaamaan kuin tietenkin minä! Kaksikko oli päässyt edistymään ihan hurjasti tänä aikana. Tiu puhalsi hienosti yhteen hiileen heti alusta saakka ja kuunteli hyvin Liian apuja. Poni liikkui reippaasti ja nätisti eteen ja alkuverkat etenivät hyvin. Lämpöjen jälkeen lähdettiin maastoon treenaamaan maratonia, jossa keskityttiin aluksi esteiden pujotteluun. Käytössä eivät enää olleet kentän heppoisat kartiot, joten tarkkuutta täytyi löytyä roimasti. Ravissa kaksikko onnistui hyvin tehtävän kanssa, mutta ensimmäisellä laukkakerralla minuakin hiukan pääsi jännittämään. Tiulla oli laukassa turhan paljon vauhtia, mutta Liia onnistui kääntämään ponin pois ennen estettä. Kun vauhti oli sopiva, saatettiin yrittää taas uudelleen. Hyvällä ja hallitulla laukalla pujottelu onnistui oikein nappiin! Reitti jatkui loivan nousun kanssa, joka söi selkeästi ponilta voimia turhan nopean alun takia. Nousun jälkeen oli jo hyvä lähteä jäähdyttelemään väsynyttä ponia reippaassa käynnissä, mutta valmennus oli onnistunut nuorelta ponilta oikein hienosti!

1.4.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Pitkästä aikaa alkoi olla jo niin suojaisa kevätkeli että päästiin treenaamaan poneja maastoon! Ensimmäisenä otettiin syyniin Tiu, joka puhkuikin intoa pitkän koulurupeaman jälkeen. Ohjastajalla oli täysi työ ja tohina saada poni pidettyä hyvässä vauhdissa, mutta alkulämpöjen aikana tamma alkoi vähitellen rauhoittua. Teimme runsaasti siirtymisiä ja paljon ympyröitä joiden avulla poni saatiinkin hyvin kuulolle ohjastajan avuille. Aloittelimme pienellä tarkkuustreenillä ensin kevyiden kartioiden kanssa, joista oli tarkoitus sitten vähitellen lähteä siirtymään suurempiin maastoesteisiin. Kartiot pysyivät hienosti aloillaan kun kärryt viuhahtelivat ohi; ohjastaja sai välillä kyllä olla kieli keskellä suuta kun Tiu olisi mielellään ottanu pari vähän isompaakin riskiä. Hienosti poni kuitenkin pysyi aisoissa ja jatkettiin isommille maastoesteille. Maasto oli hiukan epätasaista ja se loi omaa jännitettään tehtävään. Eipä Tiuta silti paljon epätasaisuus näyttänyt vaivaavan, vaan meno oli aivan yhtä huoletonta ja helpon näköistä kuin aina ennenkin, hienoa! Kun siirryimme vihdoin maratonin pariin, oli tamma saanut oikein hyvät lämmöt päälle ja turhat energiatkin purettua. Alku lähti valjakolta kuitenkin hiukan turhan reippaassa tahdissa ja hiukan kyllä jännitti miten loppuradan kävisi. Vesieste sai Tiun epäilemään pieneksi hetkeksi, mutta rohkeasti poni ylitti senkin ohjastajan kannustuksella! Loppusuoran nousussa poni alkoi hiukan hyytyä, mutta jaksoi silti koko radan moitteetta läpi! Huomautin ohjastajalle vielä vauhdinsäätelystä ja liian reippaasta tahdista radan alussa, mutta muuten suoritus oli ollut oikein mainio.

23.9.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meidän vanhusponi Tiu varsoi kesäkuussa kolmannen varsansa. Hurjan komea kirjava poniori Furrypaws asustaa Ravenwood Ranchilla ja kasvaa ihan kohisten! Tiun kanssa suunnitelmissa olisi käydä vielä kääntymässä shetlanninponien omassa laatuarvostelussa, jonka jälkeen tammasta jätetään mahdollisesti vielä yksi varsa kotiin. Tiu on jo pitkään viettänyt kisaeläkettään ja kaikinpuolin rentoja päiviä lähinnä meidän nuorempien kisaponien seurana ja junioreiden opettajana. Kärryjen edessä Tiu käy vielä säännöllisesti ja ponista huomaa kyllä miten kovasti se puuhasta tykkää - ilmekin tuntuu aivan kirkastuvan jo pelkästään kärryjen ilmestyessä tamman näköpiiriin.

Tiulla on yhteensä 45 sijoitusta VVJ:n valjakkoajokisoissa

11.04.2016 VVJ Wyat Noviisi - 05/40
15.04.2016 VVJ Wyat Noviisi - 06/40
19.04.2016 VVJ Wyat Noviisi - 01/40
10.05.2016 VVJ Hengenvaara Noviisi - 04/60
20.05.2016 VVJ Mooncruiser Noviisi - 05/30
21.05.2016 VVJ Mooncruiser Noviisi - 03/30
16.05.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 01/37
01.06.2016 VVJ Wyat Noviisi - 04/40
04.06.2016 VVJ Wyat Noviisi - 02/40
27.06.2016 VVJ Marcius Noviisi – 05/29
25.08.2016 VVJ Wyat Noviisi - 01/40
01.09.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 02/50
08.09.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 04/50
24.09.2016 VVJ Hengenvaara Noviisi - 07/100
15.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 02/40
15.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 02/40
17.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
03.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
10.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 02/40
11.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 04/40
13.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 03/40
13.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
19.05.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 02/40
22.05.2016 VVJ Tuiskula Noviisi - 04/30
01.06.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 02/40
04.06.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 01/40
14.05.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 06/37
16.05.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 01/37
05.06.2016 VVJ Wyat Noviisi - 05/40
09.06.2016 VVJ Wyat Noviisi - 02/40
27.06.2016 VVJ Marcius Noviisi – 05/25
11.08.2016 VVJ Viisikko Noviisi - 01/60
09.09.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 07/50
26.09.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 05/48
18.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
27.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 02/40
12.09.2016 VVJ Dei Noviisi - 03/22
13.09.2016 VVJ Dei Noviisi - 04/22
18.09.2016 VVJ Dei Noviisi - 03/22
15.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 01/40
16.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
16.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 05/40
18.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 05/40
18.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
30.09.2016 VVJ-Cup Breandan Noviisi - 05/97

SHLA-Cupien sijoitukset
15.09.2016 Valjakkoajo Yentel Noviisi - 03/39

Näyttelymenestys
20.03.2016 NJ Härdelli Shetlanninponitammat, 02/08, irtoSERT

Ponien kantakirjatilaisuus 20.8.2016
Kantakirjattu vuoden 2016 elokuun Virtuaalisessa ponikantakirjassa
kolmannella palkinnolla 18 + 17 + 15 + 16 = 66p. KTK-III

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.8.2017
Palkittu vuoden 2017 elokuun Valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa
toisella palkinnolla 5,5 + 41 + 18 + 20 + 15 = 99,5p. VVJ-II

Shetlanninponien laatuarvostelu 31.1.2018
Palkittu vuoden 2018 tammikuun Shetlanninponien laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla 27 + 12 + 30 + 20 + 12 + 13 + 1 = 115p. SHLA-I

Virtuaalinen Yleislaatuarvostelu 30.3.2018
Tiu palkittiin vuoden 2018 maaliskuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 35 (17+18) - 29 (20+9) - 17 - 14 - 4 = 99p., YLA1

Shetlanninponien rotunäyttelyt 7.7.2018
Tiu palkittiin Valyrian Shetlandsissa järjestetyissä rotunäyttelyissä III -palkinnolla!

Show Pony Circuit - Ponin oma pistearkisto

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015