Vienolan Priimus

KRJ-I & SLA-I

♡ 20.11.2015 - 29.11.2017

Virallinen nimi: Vienolan Priimus, "Musti" Syntynyt: 20.11.2015 (3v. 20.12.2015) 8v. 20.11.2016
Rek.nro: VH16-018-0713 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 157 cm Väritys: Musta
Kasvattaja: Vienolan tila Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu ja valjakko, vaativa (B) Saavutukset: KRJ-I, SLA-I

Muistan varmasti ikuisesti sen päivän kun me käytiin hakemassa Priimus läheiseltä "kasvattajalta", jonka tila koostui lähinnä yhdestä suuremmasta tönöstä ja muutamasta vähän pienemmästä pahvilaatikkomaisesta rakennelmasta. Pihalla kulki kanoja ja joitain epämääräisiä karvapalloja joita veikkailin kissoiksi, tarhat oli vedetty narulla ympäri miten sattui ja omistaja lonksutteli paikalle muutamaa numeroa liian suurissa kumisaappaissa. Kaiken eläinsekamelskan keskellä olivat tietysti hevoset - yllättävän hienoja hevosia ne olivatkin ja varmaan ainoita joista pidettiin niin hyvää huolta että karva kiilsi ja silmät tuikkivat. Tallimestarimme oli saanut paikasta vainun joillakin iltaretkistään ja tohkeissaan kertoi että "nyt on kuule sellainen nuori ori myynnissä että hippulat vinkuen paikan päälle vaan!" Olin maalaillut automatkalla kuvaa temperamenttisesta ja räiskyvästä mustasta suomenhevosorista, josta jäi vain mutapaakut jälkeen sen askeltaessa uljaasti mihin nyt milloinkin tahtoi. Sellaista katseenkääntäjää meidän talliin nyt ehdottomasti kaivattiinkin, enkä panisi todellakaan pahakseni yhdestä uudesta projektihevosesta. Sitten tapasin Priimuksen ja mietin että jaahas, tässäkö tää nyt on?

Veikkaan että ori on viettänyt aikaa kasvattajansa luona enemmänkin koirien kuin hevosten kanssa sillä tätä nössömpää oria saa hakea. Musti seurailee ihmistänsä herkeämättä ja pysyy vapaanakin jatkuvasti messissä. Oria hoidettaessa ei tarvitse juuri tehdä mitään - hyvä ettei hevonen itse harjaa itseään. Käsittely on siis aikalailla täysin no problemo, enkä minä todellakaan saanut uutta projektihevosta jonka kanssa vääntää ja kitistä jokaisesta asiasta. Nuoremana Musti jaksoi olla edes pikkuriikkisen kuvitelmieni kaltainen "musta ja villi ori", mutta vanhemmiten nämä luonteenpiirteet ovat kyllä tasaisesti pois ropisseet. Onhan tietysti hyvä ominaisuus urheiluhevoselta ettei se hötkyile turhia ja että sen käytökseen voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Priimus nimettiin Mustiksi koiramaisen luonteensa ansiosta; helposti ihmiseen leimautuva höppänä jolle kiukuttelu tuntuu olevan silkka mahdottomuus.

Nuorena Musti pisti koulutusvaiheessa hiukan vastaan ja tykkäsi haastaa uudet ratsastajat erilaisilla konsteilla, mutta pikkuhiljaa ori pääsi niinkin kovasti työn makuun, että kaikki pelleily sai lopulta jäädä. Nykyään Musti suhtautuu työhön suurella vakavuudella ja se onkin tasaisen varma suorittaja etenkin koulukentillä. Apujen suhteen Musti ei paljoa välitä käyttääkö ratsastaja enemmän ohjaa, pohjetta vai istuntaa; se toimii moitteetta kaikkiin pyyntöihin. Toki apujen on oltava selkeitä, sillä vaikka Musti välillä tuntuukin ymmärtävän jo pelkällä ajatuksen tasolla mitä ratsastaja haluaa, niin ei tämäkään hevonen (uskokaa tai älkää) oikeasti osaa ajatuksiamme lukea. Tarkkaavaisena ja motivoituneena hevosena Mustilla on kyllä välillä ikävänä ominaisuutena ennakoida, joten treeni kannattaa pitää monipuolisena ja ori valppaana runsaiden erilaisten harjoitusten avulla.

Valjakkoon Musti on opetettu nuoresta pitäen ja vaikka sen kanssa ei alkuunsa pitänytkään sillä saralla mihinkään ihmisiin tähdätä, niin kisauralle päädyttiin kuitenkin. Kärryjen edessä Musti on hiukan energisempi kuin selästä, mutta pysyy kyllä silti oikein hyvin ohjastajansa hallinnassa. Ori on melko suurikokoinen, joten tarkkuuta vaativilla osuuksilla täytyy olla tarkkana, sillä tiukat käännökset eivät ole ihan sitä Mustin parhainta antia, mutta täsmälliselä huolellisuudella ja treenilla nekin lopulta sujuvat hienosti. Kestävyys on tällä herralla kyllä ihan omaa luokkaansa, joten siltä osin ollaan kyllä päästy aika helpolla. Musti jaksaisi varmasti jo pelkällä tahdonvoimallaan helposti maratonosuudet läpi, mutta lihasvoimaa ja kuntoakin piisaa riittämiin. Vauhdikkaammilla pätkillä Musti suoriutuu hyvin, mutta välillä sitä saa ajaa hiukan eteenkin jos mielii ajallisesti kisoissa pärjätä parhaalla mahdollisella tavalla.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Patriarkka
Suomenhevonen, 159 cm, m
ii. Kehräsaaren Pomotus
Suomenhevonen, 160 cm, m
iii. Pontus
iie. Kaunista Pitsiä
ie. Wilhelmiina
Suomenhevonen, 160 cm, trn
iei. Olkian Ukko
iee. Wilma
e. Pohjolan Kiritta
Suomenhevonen, 155 cm, rn
ei. Pohjolan Pansiimi
Suomenhevonen, 153 cm, rt
eii. Otto
eie. Vakanevan Ellimari
ee. Pohjolan Kriisiä
Suomenhevonen, 158 cm, trn
eei. Iivari
eee. Valaiseva

ISÄ ♡ Patriarkka on suurikokoinen, 159 cm korkea musta suomenhevosori, jolta Priimus on suuriltaosin perinyt ulkonäkönsä. Pate syntyi pienen Kehräsaari-kasvattajan viimeisenä varsana ennen tilan lopettamista. Ori oli alunperin tarkoitus jättää kotiin kasvamaan ja kilpailemaan, mutta rahaongelmien vuoksi jostain piti luopua ja Patesta oli useampikin ostaja kiinnostunut. Tulevan omistajansa luona Pate pääsi kilpailemaan niin valjakossa kuin kouluratsastuksessakin - ori osoitti suurta potentiaalia molempiin lajeihin. Todella kiltti ja yhteistyönhaluinen hevonen, joka mielellään tekee kaiken mitä ratsastaja pyytää ja melkein enemmänkin. Nykyään Pate viettää eläkepäiviään siitos- ja opetusratsun puuhissa.

EMÄ ♡ Pohjolan Kiritta on ruunikkko 155 cm korkea tamma joka syntyi Pohjolan Suomenhevosten kasvattina, mutta muutti myöhemmin uudelle omistajalleen jonka kanssa tamma kilpaili kouluratsastuksessa. Kisaeläkkeelle jäätyään tamma on saanut viisi varsaa, joista kolme on rakentanut itselleen hienoa kisauraa. Luonteeltaan Kiritta on säyseä tamma, toisinaan jopa laiskuuden tai uneliaisuudenkin puoleen uppoutuva haaveilija.

II ♡ Kehräsaaren Pomotus on koulupainotteista kisauraa itselleen luonut isokokoinen suomenhevosori. Musta, 160 cm korkea Pompo herättää poikkeuksetta suurta kunnioitusta ulkonäkönsä turvin, mutta luonteeltaan ori on todella sympaattinen ja rauhallinen. Nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ratsu sopii koulukentille kuin nenä päähän ja se onkin kerännyt hienoa kisamenestystä. Patriarkka on toistaiseksi Pompon ainoa jälkeläinen mutta jalostuskäyttöön ja kisaeläkkeelle siirtynyt oriherra saa tulevaisuudessa varmasti lisää jälkeläisiä.
IE ♡ Wilhelmiina on suuri ja energinen tummanruunikko suomenhevostamma jolta löytyy säkäkorkeutta peräti 160 cm. Wilmi kilpaili nuorempana niin kouluratsuna kuin valjakonkin edessä, keräten kumpaisessakin lajissa mainittavaa menestystä. Tamma on hyvin vilkas ja päättäväinen persoona, jonka käsittelyssä vaaditaan toisinaan hiukan kokeneempaa henkilöä. Kisaeläkkeelle siirryttyään Wilmi varsoi kolme kertaa, mutta on jo jäänyt täysipäiväiselle eläkkeelle. Tamman varsat ovat kaikki menestyneet hyvin molemmissa emänsä painotuslajeissa!

EI ♡ Pohjolan Pansiimi on yksi Pohjolan Suomenhevosten ensimmäisistä kasvateista, jotka ovat menestyneet kisaurallaan mainittavasti. Panu on myös kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, joten todella komea ja hieno urheiluhevonen kyseessä onkin. Luonteeltaan ahkera ja reipas Panu tekee työnsä huolella ja ilman vastahankaa, koulutreeni tuntuu jopa olevan yksi sen suosikkijutuista! Vaativa B-tasolla kisannut ori on menestynyt todella hyvin eri ratsastajien kanssa ja nykyään se veittääkin jo kisaeläkettä. Orilla on yhteensä viisi jälkeläistä.
EE ♡ Pohjolan Kriisiä on 158 cm korkea yleisratsu, joka kilpaili nuorempana niin koulussa kuin esteillä. Vahvasta rungstaan huolimatta Kiki pärjäsi hienosti myös esteratsuna, eikä sitä koulukisoissakaan turhaan kuskattu. Kisaura katkesi melko nuorena jalkavaivojen vuoksi, mutta tamman käyttö opetus- ja siitoshevosena jatkui aina eläkepäiville saakka. Kiki varsoi yhteensä neljä kertaa.

Jälkeläisinfo


Kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa kilpaillut ori Vienolan Priimus on käytettävissä enää hyvin harkitusti jalostukseen tuontisukuisille tammoille. Periyttänee järkevää luonnettaan, tummaa väritystään sekä potentiaalia niin kouluratsastukseen kuin valjakkoajoon.
 

10.6.2016 t. Vuornan Helle (e. Jängän Helmi)
6.6.2016 t. Kuuralehdon Prella (e. Amorina)
1.8.2016 t. Varismäen Taiga (e. Talventuike)
9.4.2017 o. Vuornan Ruisrosmo SV-I (e. Vohvelisydän)
3.5.2017 t. Vuornan Pihlasilla (e. Kuupellon Hellistys)
6.6.2017 t. Runon Illusia SVI-I (e. Inkerelli)
26.6.2017 o. Vuornan Pontius Pilatus (e. Revonheinä)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

27.12.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Juuri kolmevuotiaaksi kääntynyt Vienolan Priimus käytiin tänään hakemassa meille varsin unohtumattomasta paikasta. Vaikka olinkin elätellyt toiveita ferrarimaisesta mustasta orista, saatiin kärryyn lähinnä koiraa muistuttava ja kuolaava veikko. Tallimestari on toki fiiliksissä näin hienosukuisesta orista (no niin minäkin joo joo) mutta itse olisin toki toivonut vähän elinvoimaisempaa persoonaa kuin tämä yli-ystävällinen tapaus. Selästäkäsin Mustissa toki riittää vielä selätettävää ja ratsuna ori keksiikin kyllä käsittelijälleen monenlaisia "mutkia matkaan", mutta perusluonteeltaan ori on kyllä niin kiltti ja rehti ettei melkein voi uskoa. No, onhan se kyllä mukava saada talliin välillä hiukan toisenlaisiakin persoonia kuin hulluna häärääviä poneja tai höyryveturimaisia hevosia. Musti tulee varmasti sulautumaan meidän porukkaan oikein hienosti ja siitä saadaan arvokas lisä meidän suomenhevoskaartiin kunhan päästään vielä kisakenttiä valloittamaan!

13.01.2016 Nuorten kilpailupäivä Stall Sjöbackassa (FEI sij. 08/13)
Liian ja Priimuksen suoritus oli oikein jämpti paria hairahdusta mukaan laskematta. Mustaa oria ei näyttänyt hetkauttavan mikään. Pari kertaa se näytti jättävän huomiotta myös ratsastajansa avut. Jotkut tiet, kuten kokorataleikkaa, olivat sen vuoksi kiemuraisia. Vapaammat ohjat saatuaan ori venytti hyvin koko kroppaansa. Priimuksella oli mukavan rento liike, mutta kuuliaisuuden suhteen jäi toivomisen varaa.

27.01.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään otettiin valmennus-syyniin nuori oriherramme Musti. Alkutunti meni osittain ihan hyvässä lämmittelyvireessä, osin taas nuoruusvimmaisessa kuninkuustaistelussa orin ja ratsastajan kesken. Minä kentän keskellä olin herralle selkeästi jonkinlainen kimmoke toimia edes suhteellisen hyvin, mutta aina kun välimatkamme kasvoi, alkoi Musti poukkaroida ratsastajaansa vastaan. Kun kaksikko oli lämpännyt aikansa Musti kuunteli jo ratsastajaansa ja kaikki sujui muutenkin aivan mallikkaasti. Mustia selkeästi kiinnosti lähinnä vapaa hengailu, sillä heti ensimmäisen väistöharjoituksen aikana se veti itsensä ihmeelliselle mutkalle ja teki kaikkensa jotta ratsastaja joutuisi ihan tosissaan vääntämään hikihatussa. Tsemppasin urheaa ratsastajaa kentän keskeltä ja huutelin neuvoja ja pikkuhiljaa alkoi Mustikin jo suostua yhteistyöhön. Muutaman uuden yrityksen jälkeen väsitöt sujuivat hyvin, samoin asetukset ympyrällä molempiin suuntiin. Orilla on tapana testailla itselleen uusia ratsastajia, vaikka vanhojen tuttujen kanssa se käyttäytyykin oikein hienosti. Kaksikko nosti vielä muutaman laukan molempiin suuntiin ja treenattiin nostoja niin käynnistä kuin suoraan pysähdyksestäkin. Laukkatyöskentely sai orilta paljon innokkaamman vastaanoton, eikä se juurikaan malttanut niskoitella vastaan, vaan teki mielellään juuri sen mitä ratsastaja pyysi. Loppu valmennus oli sujunut niin hienosti, että annoin kaksikolle luvan siirtyä loppuverkoille. Huomenna jatkettaisiin ratsukon kanssa, joten sitäkin varten oli hyvä hiukan energiaa säästellä.

29.01.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Eilisen valmennuksen jälkeen lähdimme uutta energiaa ja intoa puhkuen taluttamaan Mustia maneesiin. Orilla taisi itselläänkin olla varsin tuoreessa muistissa sen eiliset temput, sillä samaa yritettiin lähes ensiaskeleilla; kun koitettiin ensimmäisiä väistöjä, väänsi ori jälleen itsensä mutkalle ja ryhtyi sotaan ratsastajaansa vastaan. Vaan eipä auttanut tällä kertaa ja pian Musti jo luovuttikin temppuilunsa suhteen. Valmennus jatkui tästä eteenpäin oikein lupaavasti; asettamiset olivat nättejä ja täytyy myöntää, että väsitötkin lopulta lähes moitteettomia! Jatkoimme laukkatyöskentelyyn, teimme kahdeksikkoa ja kiemura-uraa reilusti asettaen. Musti kulki oikein kivasti eteen, muutaman kerran hiukan turhankin hyvin, mutta kuunteli aina lopulta ratsastajansa toppuuttelua. Laukkojen jälkeen tehtiin vielä ravitreeniä temmon vaihteluiden parissa. Kokoaminen sujui oikein hyvin ja Musti liikkui komeasti ja ryhdikkäästi eteen. Lisäyksissäkään ei ollut juurikaan valittamisen varaa, kunhan ratsastaja muisti antaa orille tarpeeksi tilaa käyttää kaulaansa ja kroppaansa tarpeeksi vapaasti. Tosi ylpeänä omistajana taputtelin oria ja päästin kaksikon jäähdyttelemään näin onnistuneen valmennuksen jälkeen; kyllä me varmasti tästäkin nuoresta ratsusta vielä kelvollinen kisakaveri leivotaan!

2.2.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Mustin kanssa ollaan kovaa häkää alettu valmistautumaan tulevaa valjakkouraa varten ja ori onkin osoittautunut oikein potentiaaliseksi kärryttelijäksi, vaikkakin siitä alkuunsa kaavailtiinkin pelkästään ratsua kouluradoille. Tänään valmensin Juliaa ja Mustia ja hommat aloiteltiin pujottelulla kartioita apuna käyttäen. Käynnissä tehtävä sujui huolellisesti ja varmasti, eikä huomautettavaa juuri ollut. Ravissa sama tehtävä tuotti hiukan enemmän ongelmaa ja kehotinkin Juliaa huolellisempaan valmisteluun ennen käännöksiä - muutaman kerran avut tulivat liian myöhään, jolloin valjakko ei ehtinyt kääntyä tarpeeksi nopeasti ja kartiot kaatuivat. Kun pujottelukin alkoi sujua, siirryttiin treenaamaan kahdeksikkoa ravissa. Toiselle ympyrälle siirryttäessä tehtiin viiden sekunnin pysähdys kun valjakko oli ehtinyt suoristua. Ympyröillä Musti koetti alkuunsa oikoa, mutta Julia oli tarkkana. Suoristus sujui hyvin, mutta pysähdys ei ottanut onnistuakseen ihan ensimmäisillä avuilla, vaan Julia sai toistaa pyyntönsä, ennen kuin Musti pudotti käyntiin ja siitäkin vasta useamman askeleen jälkeen pysähtyi. Pyysin valjakkoa aloittamaan koko homman alusta ja käynnissä. Käynnissä tehtävä sujui ok, mutta ravissa Musti vitkasteli taas pysähtymistään, joskin se sujui jo paljon paremmin. Seuraavalla kerralla Julia oli selvästi kerännyt aimo annoksen itseluottamusta ja alkoi valmistelemaan pysähdystä jo hyvillä ajoin ja onnistui vihdoin saamaan orin aloilleen vaadituksi ajaksi ja vieläpä oikein nätisti. Kehuin hurjasti ohjastajaa ja tästä eteen päin tehtävä alkoikin sujua hienosti - tiesin kyllä itsekin, että pysähdykset ovat Mustin kanssa välillä hiukan hankalia, mutta huolellisuudella ja periksiantamattomuudella asiat alkavat kyllä rullata. Valjakko sai vielä laukata pari kertaa molempiin suuntiin ennen valmennuksen päättymistä.

12.2.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Priimuksen kanssa ollaan aherrettu ihan todenteolla etenkin kouluratsastuksen parissa ja tänään olikin taas aika valmentaa oria. Selkään hyppäsi tällä kertaa Birgitta, jonka kanssa ori olikin tehnyt jo paljon tuttavuutta aivan nuoresta saakka. Lämmöt hankittiin tekemällä reippaasti ympyröitä ja kiemuroita molempiin suuntiin. Aluksi treenasimme orin kanssa kulmien ratsastamista ja asetuksia - Mustilla kun tuppaa olemaan paha tapa oikoa reiteissä ja ympyröilläkin se tuntuu jo etukäteen lopettavan homman kesken kun ura vain jo häämöttää turvan lähellä. Kulmatkin alkoivat sujua kun Birgitta sai orin hiukan paremmin kuulolle. Energisestä menostaan johtuen Mustia oli tavallista hankalampi saada kuulolle, mutta toistojen jälkeen herra suostui työskentelemään hosumatta loppuun saakka. Seuraavaksi lisäsimme harjoitukseen hiukan asetuksia, joiden jälkeen treenasemme avoja. Aluksi ori kulki aivan vinossa viipottaen vaikka homma olikin sille aivan tuttua ja tuumimmekin sen jo leikkivän kustannuksellamme. Viekas rontti kaipasi selkeäsi vähän irrottelua ja vauhtia treeneihin, joten annoin ratsukolle luvan laukata keskiympyrällä pahimpia höyryjä pois. Mustin saatua hiukan ylimääräisiä energioitaan pois, alkoivat avotkin sujua vihdoin tavalliseen tapaan. Työskentelimme vielä hetken laukkaympyröillä asetusten ja reittien parissa kunnes ratsukko sai luvan alkaa loppuverkkaamaan. Kohtapuoleen aletaan jo olla orin kanssa ihan valmiita kisakentillekin, mahtavaa!

7.4.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Musti on aloittanut kouluratsun uransa oikein hyvällä tahdilla ja sijoituksiakin on rapissut oikein kivasti muutamien luokkavoittojen lisäksi! Tietysti nuoren orin kanssa on vielä paljon viilattavaa, joten päätettiin ottaa tänään yllätystreeniin Musti ja Birgitta. Musti tuntui jo tunnin alussa erityisen hyvältä ja rennolta, enkä ollenkaan ihmetellyt kun se lähti hyvillä mielin tekemään työtä käskettyä. Keskityimme alussa hiomaan siirtymisiä ja asetuksia ja ori toimi edelleen oikein hyvin. Edellisellä kerralla pysähdyksestä raviin siirtymisessä oli ollut ongelmia, mutta nyt ori selvästi petrasi! Ajattelin uskaltaa testata mitä mieltä herra olisi tänään pohkeenväistöstä. Käynnissä hommat sujuivat hyvin, mutta ravi (laukasta puhumattakaan) tuotti taas päänvaivaa. Ori kaarsi kaulansa omituiselle sykkyrälle ja oli kuin mikäkin sirkushevonen puskiessaan menemään lapa edellä. Mutta tämähän oli jo tuttu juttu, joten ei kun uusiksi vaan! Seuraavalla kerralla meni jo paremmin ja kolmannella erinomaisesti; ori kyllä osaa nämä hommat mutta etenkin kotioloissa sen kanssa saa usein jäädä vääntämään näitä sille hiukan hankalampia liikkeitä. Hyvästä kisamenestyksestä huolimatta varmuutta näihin liikkeisiin täytyy siis vielä saada, jotta varsinaisessa suoritustilanteessa ei sitten tule eteen ongelmia. Laukassa Musti pysyi hienosti muodossa ja jaksoi innostaan huolimatta keskittyä täydellisesti.

1.5.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Pitkästä aikaa alkoi olla jo niin suojaisa kevätkeli että päästiin treenaamaan valjakkoheppoja maastoon! Ensimmäisenä otettiin syyniin Musti, joka puhkuikin intoa pitkän koulurupeaman jälkeen. Ohjastajalla oli täysi työ ja tohina saada ori pidettyä hyvässä vauhdissa, mutta alkulämpöjen aikana Musti alkoi vähitellen rauhoittua. Teimme runsaasti siirtymisiä ja paljon ympyröitä joiden avulla hevonen saatiinkin hyvin kuulolle ohjastajansa avuille. Aloittelimme pienellä tarkkuustreenillä ensin kevyiden kartioiden kanssa, joista oli tarkoitus sitten vähitellen lähteä siirtymään suurempiin maastoesteisiin. Kartiot pysyivät hienosti aloillaan kun kärryt viuhahtelivat ohi; ohjastaja sai välillä kyllä olla kieli keskellä suuta kun Musti olisi mielellään ottanu pari vähän isompaakin riskiä. Hienosti ori kuitenkin pysyi aisoissa ja jatkettiin isommille maastoesteille. Maasto oli hiukan epätasaista ja se loi omaa jännitettään tehtävään. Eipä Mustia silti paljon epätasaisuus näyttänyt vaivaavan, vaan meno oli aivan yhtä huoletonta ja helpon näköistä kuin aina ennenkin, hienoa! Kun siirryimme vihdoin maratonin pariin, oli ori saanut oikein hyvät lämmöt päälle ja turhat energiatkin purettua. Alku lähti valjakolta kuitenkin hiukan turhan reippaassa tahdissa ja hiukan kyllä jännitti miten loppuradan kävisi. Vesieste sai Mustin epäilemään pieneksi hetkeksi, mutta rohkeasti hevonen ylitti senkin ohjastajan kannustuksella! Loppusuoran nousussa ori alkoi hiukan hyytyä, mutta jaksoi silti koko radan moitteetta läpi! Huomautin ohjastajalle vielä vauhdinsäätelystä ja liian reippaasta tahdista radan alussa, mutta muuten suoritus oli ollut oikein mainio.

1.6.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Me ollaan Mustin kanssa paljon jo koulua koko kevät ja alkukesä treenailtukin ja tänään päästiin taas hienosäätämään kaikkea opittua. Itse olin valmentajan asemassa tänään oikuttelevan ranteeni vuoksi, mutta oli ilo nähdä ori liikkumassa ulkopuolisen silmin. Alkuverkoilta lähtien ratsukolla oli hyvä vauhti päällä ja lämmiteltiinkin oikein kunnolla. Kun ori vääntyi ja kääntyi jos jonkinlaiselle mutkalle ilman nirinää ja narinaa, voitiin varsinainen treeni aloittaa. Ensin keskityttiin ratsastajan istunnan ja reittien lisäksi pysähdykseen sekä peruutukseen. Perusjutut eivät tuottaneet ongelmaa ratsukolle varsinkin kun Mustin kanssa on pysähdyksiä kyllä harjoiteltu! Temmonvaihtelut sujuivat hyvin, ravissa pyysin ratsastajaa hiukan pitämään parempaa tuntumaa oriin ja lopulta vain ajamaan rohkeasti hiukan eteen jotta askel pitenisi. Hienostihan se liike sieltä korjaantui ja ratukkoa oli oikein mukava katsella. Muutamien laukkakahdeksikkojen jälkeen ryhdyttiin jälleen hommiin väistöjen parissa. Ravissa Musti suorittaa väistöt hienosti ja kyse on enää oikeastaan pelkistä tyylipisteistä. Tänään harjoitus alkoikin kuitenkin erinomaisesti, joten lähinnä paneuduttiin reitteihin, tempoon ja ratsukon ryhtiin muutenkin. Ratsastajalla oli muutamia asentovirheitä joista huomautin, mutta Mustilla sujui hienosti. Laukkaväistöt tuottivat jälleen hiukan päänvaivaa kun ori tahtoi jatkuvasti tipauttaa raviin. Haettiin alkuunsa hyvä tuntuma ja tempo sekä varmistettiin liike oli hyvin valmisteltu ennen suoritusta ja niinpä alkoi tämäkin lopulta rullata, jes! Laukkaväistöön haettiin tällä treenillä lähinnä varmuutta ja sujuvuutta.

7.8.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Valjakkovalmennukseen otettiin tänään orimme Priimus. Ohjastaja oli tällä kertaa orille hiukan tuntemattomampi, mutta ainakin aiemmin he ovat kuulemma pelanneet ihan hyvin yksiin. Musti oli reippaalla tuulella, joten kehotin ohjastajaa tekemään heti alkuunsa reilusti ympyröitä ja pysähdyksiä, jotta saataisiin ajokki paremmin kuulolle. Aloittelimme siirtymisillä käynnin ja ravin välillä. Tehtävä sujui hyvin ja Musti kuunteli hienosti ohjastajaa saadessaan vihdoin jotain muutakin tekemistä kuin pysähtelyt ja mälstä ympyrät. Jatkoimme tehtävää niin, että käyntiaskeleet tuli laskea aluksi kymmeneen ennen raviin siirtymistä ja sitten joka toisella kerralla kuuteen ja joka toisella kahdeksaan. Askelten laskeminen osoittautui haastavaksi, mutta pienten hapuilujen jälkeen tämäkin tehtävä lähti lopulta rullaamaan, hienoa! Laukkaan ei tänään sen suuremmin lähdettäisi puuttumaan ja siirryimme enemmänkin ravityöskentelyn pariin, jossa luvassa olisi temponlisäyksiä. Musti lisäsi riemuissaan, mutta suoritus olikin sitten lähinnä kaoottista juoksemista kun ohjastaja ei pitänyt oriin kunnon tuntumaa. Muistutin ohjastajaa että toki suorituksesta tulisi huomattavasti nätimpi ja parempi kunnollisella keskittymisellä ja kun avut saataisiin kunnolla läpikin. Uudemmalla yrityksellä lisäykset sujuivat jo paremmin ja toistojen kautta oikein nätisti. Päätimme lopetella valmennuksen tähän ja kaksikko pääsivät tekemään loppuverkkojaan.

55 sijoitusta KRJ:n kouluratsastuskilpailuissa

17.03.2016 KRJ Kaunovaara - Vaativa B - 01/30
18.03.2016 KRJ Kaunovaara - Vaativa B - 04/30
19.03.2016 KRJ Brunhild - Vaativa B - 05/30
01.04.2016 KRJ Mörkövaara - Vaativa - 05/30
09.04.2016 KRJ Mörkövaara - Vaativa - 01/30
11.04.2016 KRJ Heili - Vaativa B - 04/38
12.04.2016 KRJ Heili - Vaativa B - 02/38
27.04.2016 KRJ Mirrormere - Vaativa B - 05/30
28.04.2016 KRJ Mirrormere - Vaativa B - 05/30
17.05.2016 KRJ Metsovaara - Vaativa B - 05/40
18.05.2016 KRJ Metsovaara - Vaativa B - 02/40
20.05.2016 KRJ Mooncruiser - Vaativa B - 05/30
24.05.2016 KRJ Mooncruiser - Vaativa B - 05/30
24.05.2016 KRJ Mooncruiser - Vaativa B - 05/30
25.05.2016 KRJ Mooncruiser - Vaativa B - 02/30
04.06.2016 KRJ Metsovaara - Vaativa B - 01/40
08.06.2016 KRJ Metsovaara - Vaativa B - 02/40
08.06.2016 KRJ Metsovaara - Vaativa B - 01/40
11.05.2016 KRJ Kuuralehto - Vaativa B - 01/42
16.05.2016 KRJ Kuuralehto - Vaativa B - 03/42
23.06.2016 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 05/30
24.06.2016 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 03/30
25.06.2016 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 01/30
28.06.2016 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 02/30
29.06.2016 KRJ Turmeltaja - Vaativa B - 03/30
26.06.2016 KRJ Március - Vaativa B - 01/40
01.07.2016 KRJ Március - Vaativa B - 05/40
08.07.2016 KRJ Március - Vaativa B - 04/40
23.06.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/40
29.06.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 01/40
30.06.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/40
30.06.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 05/40
21.06.2016 KRJ Kuuralehto - Vaativa B - 01/40
22.06.2016 KRJ Kuuralehto - Vaativa B - 06/40
24.06.2016 KRJ Kuuralehto - Vaativa B - 03/40
29.06.2016 KRJ Kuuralehto - Vaativa B - 03/40
27.06.2016 KRJ Viisikko - Vaativa B - 05/40
28.06.2016 KRJ Viisikko - Vaativa B - 06/40
30.06.2016 KRJ Viisikko - Vaativa B - 03/40
01.07.2016 KRJ Viisikko - Vaativa B - 01/40
04.07.2016 KRJ Viisikko - Vaativa B - 06/40
13.07.2016 KRJ Viisikko - Vaativa B - 05/40
13.07.2016 KRJ Viisikko - Vaativa B - 04/40
15.06.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 01/30
17.06.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 03/30
18.06.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 03/30
22.06.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 02/30
24.06.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 05/30
27.06.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 05/30
30.06.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 02/30
01.07.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 03/30
02.07.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 04/30
03.07.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 01/30
07.07.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 05/30
08.07.2016 KRJ Erkinheimo - Vaativa B - 02/30

46 sijoitusta VVJ:n valjakkoajoakilpailuissa

04.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 06/40
21.04.2016 VVJ Mooncruiser - Vaativa - 02/30
19.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 04/40
20.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 06/40
07.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 04/40
11.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 05/40
17.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 03/40
20.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 03/40
24.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 01/40
25.04.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 05/40
27.06.2016 VVJ Március - Vaativa – 03/24
11.08.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 06/40
28.07.2016 VVJ KK Energia - Vaativa - 01/23
01.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 01/40
02.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 01/40
21.08.2016 VVJ Vähäpelto - Vaativa - 03/30
11.08.2016 VVJ Viisikko - Vaativa - 06/55
22.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 03/40
21.09.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 06/40
21.09.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 02/40
26.08.2016 VVJ Breandan - Vaativa - 01/20
01.09.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 05/50
01.09.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 04/50
10.04.2016 VVJ Viisikko - Vaativa - 02/50
12.04.2016 VVJ Viisikko - Vaativa - 04/50
04.05.2016 VVJ Hengenvaara - Vaativa - 06/60
11.05.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 02/25
25.05.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 02/24
27.05.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 01/24
29.05.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 03/24
30.05.2016 VVJ Tuiskula - Vaativa - 04/30
23.05.2016 VVJ Evenstar - Vaativa - 01/30
19.08.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 02/40
21.08.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 01/40
22.08.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 05/40
06.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 06/40
09.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 03/40
26.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 05/40
27.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 04/40
31.08.2016 VVJ Wyat - Vaativa - 06/40
25.09.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 03/40
28.09.2016 VVJ Ros Cirein - Vaativa - 02/40
05.09.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 02/50
07.09.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 05/50
08.09.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 01/50
09.09.2016 VVJ Metsovaara - Vaativa - 02/50

VSR Cup-sijoitukset
31.10.2016 VSR-Cup Valjakkoajo Hortensian Suomenhevoset Vaativa yhdistetty - 02/12

Näyttelymenestys
08.04.2016 NJ Rosenhof - Suomenhevosorit - 04/12, sertin arvoinen
24.04.2016 VSN Huvitutti - Suomenhevosorit - 08/12 (4-4-3½-4-4-3½-4-3½-3½-4=38p)
15.08.2016 VSN Turmeltaja - Suomenhevosorit - 09/12 (4-4-3½-4-4-3-4-3½-3½-4=37,5p)
02.08.2016 NJ Overload - Suomenhevosorit - 10/12
19.09.2016 NJ Eelinniemi - Suomenhevosorit - 07/12, sertin arvoinen

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.10.2017
Lokakuun 2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa Priimus palkittiin ensimmäisellä
palkinnolla pistein 7,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100,5 p. KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelun juhlatilaisuus 30.10.2017
Lokakuun 2017 Suomenhevosten laatuarvostelussa Priimus palkittiin ensimmäisellä
palkinnolla pistein 12 + 22 + 19 + 21 + 20 = 94p. SLA-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015