Vuornan Fluffy Puff Tutu

VVJ-I, SHLA-II & YLA2

Virallinen nimi: Vuornan Fluffy Puff Tutu, "Puhvi" Rekisterinumero: VH16-017-0359
Rotu, sukupuoli: Minishetlanninponi, tamma Painotus: Valjakkopainotteinen
Syntymäaika: 10.6.2016 (8v. 10.7.2017) Koulutustaso: Noviisi
Kasvattaja: Vuorna Väri & Säkä: Ruunikko, 85 cm
Omistaja: Liia VRL-11284 Saavutukset: VVJ-I, YLA2, SHLA-II

Shake or puff, gossip and fluff!

Vanhemmiltaan kaikki ponimaisimmat luonteenpiirteet perinyt Puhvi on ulkonäöltään vastustamattoman suloinen pakkaus! Tämänkin ponin kanssa touhutessa ruoka on paras motivaattori lähes kaikessa ja makoisalla porkkanapalalla tamman saa kiipeämään perässään vaikka puuhun. Vaikka Puhvilla onkin usein päiviä joina jekuttaa ja tekee mieli tempaista kunnon pukkilaukat kesken treenien, niin siltikin poni on ainakin pohjimmiltaan hyväkäytöksinen ja kiltti tuttavuus. Pienimpiä lapsia on tietysti kiva viedä mennen tullen, mutta kun käsittelijällä on auktoriteetti (ja porkkanapussi) kohdillaan, muovautuu Puhvistakin itse herttaisuus.

Etenkin aamutuimaan Puhvin karsinasta löytää yleensä melko kärttyisän ja nälkäisen poniraukan, jonka ei voi odottaakaan ennen aamuruokaa piristyvänsä. Kun ponin maha on täytetty, voi karsinaan jo mennä ihan hyvillä mielin! Karsinassa Puhvi käyttäytyy hyvin. Se nauttii suuresti harjauksesta ja antaa kiltisti putsata kaviot ja raapia mutaköntit pois vuohisista. Varustamisenkaan aikana ponin kanssa ei yleensä suurempia ongelmia tule, joskus saattaa joutua sitomaan Puhvin kiinni karsinaansa jotta isoin hyöriminen loppuisi.

Talutettavaksi ponia ei kannata kaikkein pieimmille käsittelijöille antaa, sillä ei ole ensimmäinen (eikä varmasti viimeinen) kerta kun kevään tullen Puhvi on riepottanut pikkuista taluttajaansa pitkin meheviä kukkapuskia tai kun se korkeassa lumikinoksessa tekee määrätietoisen pysähdyksen ja valahtaa maahan piehtaroimaan kesken lenkin. Jos tamman aikeita ei osaa lukea tarpeeksi ajoissa eikä ole riittävää auktoriteettia Puhvin metkuille, voi odottaa viettävänsä koko loppu päivän kukkapuskassa.

Kärryjen edessä meidän pieni töpötin pääsee oikein kunnolla oikeuksiinsa! Tammaa ei tarvitse kahdesti pyytää liikkeelle, vaan vauhtia kyllä löytyy aina ihan omastakin takaa. Maraton on varmasti Puhvin lemppari osa-alue ja se pärjääkin pitkillä osuuksilla oikein hienosti. Tarkkuutta vaativilla osuuksilla ohjastaja saa kyllä olla tarkkana vauhdin suhteen, sillä jos Puhvin menoa ei tarpeeksi jarruttele, saattavat kärryt kaataa kaiken mahdollisen kumoon. Tamma on erityisesti siitä syystä loistava kisaponi, että sitä ei voisi vähempää kiinnostaa ollaanko juuri nyt kotona vai kisapaikalla - kunhan vaan mennään ja tehdään!

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Cherrybrook Jonnye
85 cm, mkm
SHLA-I & VVJ-II
ii. Douglas den Wejkelpt
82 cm, mkm
iii. Dimitri den Wejkelpt
84 cm, trn
iie. Elouise den Wejkelpt
86 cm, rnkm
ie. Cherrybrook Katherinn
93 cm, mkm
iei. Hillyhilly Namous
100 cm, trn
iee. Cherrybrook Kiss
87 cm, rnkm
e. Choo Choo Polkachick
93 cm, prn
KTK-II & VVJ-I
ei. Playground Love
100 cm, rn
eii. Fixwell Player
98 cm, vrt
eie. Superme Kiwinug
96 cm, rn
ee. Owlsmoor Penny Lane
90 cm, rtkm
eei. Governor
92 cm, rtkm
eee. Perlemoer
92 cm, rt

II Douglas den Wejkelpt on 83 cm korkea mustankimo poniori, joka asuu kasvattajansa luona Wejkelpt Studissa Iso-Britanniassa. Hyväkäytöksinen ja rohkea ori on vanhoilla päivillään toiminut lähinnä pienempien lasten ratsuna, mutta kilpaili nuorempana valjakkoajossa juniorien kanssa. Loistavan luonteensa ansiosta Douglas oli oikein oiva opetusponi, joka kierteli myös näyttelykehiä hyvin tuloksin. Orilla on useita jälkeläisiä, joista suuri osa on menestynyt juuri etenkin näyttelyissä.
III Dimitri den Wejkelpt oli tummanruunikko shetlanninponiori, joka painui ihmisten mieleen väkisinkin suhteellisen ikävän luonteensa ansiosta; kisapaikoillakin ori alettiin tunnistaa jo kaukaa, eikä hyvästä kisaurasta huolimatta ihailijoita paljoa ollut. Hampain ja kavioin ihmisiin kontaktia ottanut Dimitri oli kyllä hyvien valjakkoponin ominaisuuksiensa puolesta suosittu jalostusponi aikanaan, mutta tammavalinta kannatti aina tehdä huolella jos halusi minimoida mahdollisuuden saada talliinsa yhtälailla känkkäränkkä poniherra.
IIE Elouise den Wejkelpt oli ruunikonkimo, pienikokoinen tamma, joka kierteli lähinnä näyttelykehiä ja toimi valjakkoponina sekä pienimpien lasten ratsuna. Todella rauhallinen ja kuulainen tapaus, joka onkin siirtänyt hyviä luonteenpiirteitään laajalle osalle jälkeläisistään. Todella kaunis ponitamma nautti suuresti huomiosta ja tuli loistavasti toimeen lasten kanssa! Tammalle syntyi kaikkiaan neljä varsaa ja tätä nykyä Elouise viettää rauhallisia eläkepäiviä omistajansa luona.

IE Cherrybrook Katherinn on Cherrybrook -siittolan oma kasvatti, joka kilapaili lähinnä valjakossa ja jonkin verran myös kouluratsastuksessa. 93 cm korkea mustankimo tamma ei juurikaan välittänyt paijauksista ja rapsutuksista, vaan vetäytyi usein omiin oloihinsa mököttämään. Työnsä tamma hoiti aina kunnialla ja suhtautui sille tuttuihin ihmisiin selkeästi tuttavallisemmin. Tamma on nykyään lähinnä jalostuskäytössä ja viettää muutoinkin oikein rauhallista elämää.
IEI Hillyhilly Namous oli 100 cm korkea tummanruunikko ori, jonka olemassaolon huomasi varsin persoonallisesta syystä; poni oli nimittäin aivan ylettömän äänekäs tapaus; siellä missä Namous, siellä korviariipivä melu! Nuorempana ori kävi jonkin verran valjakkokisoissa, mutta jatkuva huutaminen ja kisakumppaneihin hyvin suuren osan keskittymisestä heittävä herra ei lopulta osoittanut mainittavia taitoja lajia kohtaan. Myöhemmin lähinnä omistajiensa lemmikkiponina toiminut Namous sai elämänsä aikana pari varsaa.
IEE Cherrybrook Kiss oli ehdottomasti yksi kasvattajiensa suursuosikki! Tamma niitti mainetta etenkin näyttelykehissä, mutta kilpaili hyvällä menestyksellä myös valjakossa ja tämä näkyi etenkin ruusukkeita ja pokaaleja pursuilevista palkintokaapeista. Tammalla on useita jälkeläisiä, joista kasvattajan tuntui myöskin olevan hyvin vaikea luopua. Todella hyväluonteinen ja kiltti tamma, kuin halittava pehmolelu!

EI Playground Love on ruunikko 100 cm korkea shetlanninponiori, joka suorastaan huokuu ulkomuodollaan nummia ja rosoista maaperää. Brittiläisissä ponipiireissä Loveria pidetään melko normin mukaisena, mutta ainakin omaan silmään on kyseessä todella valloittava herra. Näyttelyissä todella menestyksekkäästi pärjännyt Lover kilpaili jonkin verran myös valjakkoa hiukan nuorempana, mutta siirtyi aika sukkelasti pelkkään jalostuskäyttöön vallattoman luonteensa vuoksi. Käsittelijältään poni vaatii pitkää pinnaa ja kokemusta, mutta rauhallisempien ponitammojen kanssa orin jälkeläisistä on tullut aivan kelvollisia käyttöponeja. Loverilla on yhteensä kuusi jälkeläistä, joista vain yksi - Choo Choo Polkachick - on tamma.
EII Fixwell Player on vaaleanrautias äärettömän komean tukan omistava shetlanninponiori. Kasvattajallaan Briteissä asuva ori linjautuu melko vanhoihin ja suosittuihin brittiläisiin käyttöponeihin, eikä tämäkään herra ole kisakentillä pärjännyt lainkaan hassummin! Playerilla on useita luokkavoittoja valjakkoajossa, sekä lukuisia sijoituksia. Vanhemmiten kun orin vauhti alkoi jo hiukan hiipua rupesivat kisatuloksetkin laskemaan ja nykyään poni onkin puhtaasti jalostuskäytössä. Upealuonteinen ja varma poni, jolla on peräti yli kaksikymmentä jälkeläistä.
EIE Superme Kiwinug edustaa huomattavasti uudempia sukulinjoja, vaikka nummien henkeä on tämäkin poni kyllä pullollaan! Kiwi on luonteeltaan melko itsepäinen ja ailahtelevainen, mutta nuoremmatkin käsittelijät pärjäävät sen kanssa hyvin. Ajettaessa reipas ja halukas, keskittyy hyvin työhönsä ja liikkuu kauniisti. Kiwi aloitti kilpauransa melkoisella spurtilla ja pärjäsi oikein hienosti, mutta myöhemmän loukkaantumisen seurauksena tamman kisaura keskeytettiin melko pian. Siitosponina toimineella Kiwillä on neljä varsaa.

EE Owlsmoor Penny Lane eli Penny on Briteissä asuva 90 cm korkea pikkutamma, joka kilpailee yhä aktiivisesti valjakkoajossa. Polkachick on tamman ensimmäinen jälkeläinen, mutta tulevaisuudessa tammalle kaavaillaan vielä ainakin paria jälkeläistä. Luonteeltaan Penny on todella rauhallinen ja miellyttämisenhaluinen, eikä sitä aina voisi shetlanninponiksi uskoakaan. Rakenteeltaan sopusuhtainen ja kaunis ponitamma on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Ajettaessa Penny sopii mainiosti pienempienkin lasten opettajaksi säyseän luonteensa ansiosta.
EEI Governor on asunut koko ikänsä kasvattajansa luona, jossa ori vietti nuoruusvuotensa omistajansa tyttären kisaponina valjakkoajossa. Myös ratsuksi koulutettu Governor on oikea monitoimiponi ja siltä sujuvat koulun lisäksi myös esteet, mutta valjakko oli ainoa laji jossa orilla kilpailtiin. Hienon kisauran jälkeen ori siirtyi lähinnä seura- ja harrasteponiksi suvun muille lapsille. Luonteeltaan energinen ja innokas, mutta äärettömän ystävällinen ja ihmisrakas. Governor on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja sillä on yhteensä kaksitoista jälkeläistä.
EEE Perlemoer herätti laajalti kiinnostusta shetlanninponipiireissä jo nuorella iällä äärettömän kauniin ulkomuotonsa vuoksi. Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu rautias ponitamma kilpaili myös jonkin verran valjakossa, mutta vauhti ei useimmitenkaan riittänyt merkittäville sijoille. Perle on kivaluonteinen ja fiksu poni ja se nauttii suunnattomasti kaikesta tekemisestä. Kahdesti varsonut tamma astutetaan vielä kertaalleen, jonka jälkeen se pääsee ansaitulle eläkkeelle.

Jälkikasvu

Puhvi on rajoitetusti käytettävissä jalostukseen yksipolvisille oreille. Periyttänee pientä kokoa ja hyviä valjakkoponin ominaisuuksia.   ♡ 15.4.2017 she-o. Vuornan Teddy&Bear KTK-III

Kilpailumenestys 50 sijoitusta VVJ

06.10.2016 Metsovaara Noviisi - 02/50
10.10.2016 Metsovaara Noviisi - 04/50
14.09.2016 Breandan Noviisi - 03/30
15.09.2016 Breandan Noviisi - 01/30
09.12.2016 Metsovaara Noviisi - 02/50
16.02.2017 Hengenvaara Noviisi - 03/40
16.02.2017 Pirunkorpi Noviisi - 04/30
19.02.2017 Pirunkorpi Noviisi - 05/30
23.02.2017 Pirunkorpi Noviisi - 02/30
27.02.2017 Huvitus Noviisi - 04/40
28.02.2017 Huvitus Noviisi - 06/40
17.03.2017 Fiktio Noviisi - 02/24
24.03.2017 Viisikko Noviisi - 04/40
27.03.2017 Viisikko Noviisi - 05/40
18.04.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 03/40
01.05.2017 Mörkövaara Noviisi - 02/30
01.05.2017 kutsu Noviisi - 01/30
03.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 03/30
05.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 05/30
08.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 05/30
09.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 04/30
11.04.2017 Fiktio Noviisi - 04/26
11.04.2017 Fiktio Noviisi - 02/25
15.04.2017 Fiktio Noviisi - 05/25
05.05.2017 Mörkövaara Noviisi - 01/30
16.09.2016 Breandan Noviisi - 02/30
20.09.2016 Breandan Noviisi - 02/30
25.09.2016 Breandan Noviisi - 01/30
17.02.2017 Hengenvaara Noviisi - 05/40
19.02.2017 Hengenvaara Noviisi - 06/40
20.02.2017 Hengenvaara Noviisi - 02/40
01.03.2017 Pirunkorpi Noviisi - 04/30
20.02.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 05/40
02.03.2017 Fiktio Noviisi - 01/20
13.03.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 04/40
19.03.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 04/40
21.03.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 03/40
22.03.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 04/40
04.05.2017 Mörkövaara Noviisi - 04/30
07.05.2017 Mörkövaara Noviisi - 05/30
12.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 01/30
14.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 01/30
16.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 04/30
27.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 04/30
30.05.2017 Hukkapuro Noviisi - 03/30
16.04.2017 Fiktio Noviisi - 05/25
17.04.2017 Fiktio Noviisi - 04/26
17.04.2017 Fiktio Noviisi - 01/25
19.04.2017 Fiktio Noviisi - 04/25
07.05.2017 Mörkövaara Noviisi - 05/30

SHLA-Cupien sijoitukset
15.09.2016 SHLA-Cup Yentel Noviisi - 1/8

Myönnetyt laatuarvostelupalkinnot

31.5.2018 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu
Puhville myönnettiin toukokuussa 2018 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa
ensimmäinen palkinto pistein 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p., VVJ-I

Virtuaalinen Yleislaatuarvostelu 30.7.2018
Puhvi palkittiin Yleislaatuarvostelun heinäkuun tilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 32 (19+13) - 24 (21+3) - 17 - 13 - 4 = 90p., YLA2

Shetlanninponien laatuarvostelu 20.8.2018
Puhville myönnettiin elokuun 2018 tilaisuudessa toinen
palkinto pistein 15 + 10 + 21 + 30 + 28 + 19 = 123p., SHLA-II

23.9.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Oi oi, meidän ihana Puhvi-poni osallistui syyskuussa SHLA-Cupeihin ja meni ja voitti sitten vaativan luokan parivaljakossa Fetan kanssa! Voiton jälkeen oli kyllä aihetta juhlaan, sillä tämä nuori kaksikko on muutenkin pärjännyt hienosti heti kisauran alusta saakka. Tänään puuhattiin kuitenkin jo ihan muissa merkeissä, kun kävimme Puhvin kanssa maastopoluilla kääntymässä ennen syyssateiden alkua. Mukana seuraponina meillä oli toinen miniponi Pusu, joka aivan yhtä kova ahmatti kuin Puhvikin. Onneksi molemmat ponit jo tietävät että kun tehdään töitä niin sitten ei olla jatkuvasti pyrkimässä ties minne ruohomättäille. Toki kyllähän ponit meidän nuorimpia kävijöitä juoksuttavat sen minkä ehtivät, mutta sehän on vain hyvää koulutusta ponitytöille! Kärryt liikkuivat reippaaseen tahtiin metsäteillä ja ponit olivat innoissaan. Ravailtiin paljon ja laukattiinkin hiukan. Puhvia ei kyllä menojalka tänään ihan hirmuisesti vaivannut ja laukkojen aikana sitä sai vähän jopa ajaa eteen. Tallille takaisin päästyämme molempia poneja odotti mehukkaat omenat, jotka ne nappasivat suuhunsa ahneesti.

1.11.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia

En olekaan itse aiemmin ollut valmentajan roolissa kun on kyse valjakosta ja Puhvista, mutta on kyllä todella mielenkiintoista nähdä miten poni toimii. Ohjastaja oli tällä kertaa tietysti tammalle hiukan tuntemattomampi, mutta ainakin aiemmin he ovat kuulemma pelanneet ihan hyvin yksiin. Puhvi oli reippaalla tuulella ja teputti eteen sen minkä kerkesi. Kehotin ohjastajaa tekemään heti alkuunsa reilusti ympyröitä ja pysähdyksiä, jotta saataisiin tammaa paremmin kuulolle. Pysähdykset sujuivat alkuunsa aika karmaisevasti, kun ponineiti ei millään olisi tahtonut seisahtua hetkeksikään. Ohjastaja oli tiukkana ja sai kuin saikin tamman lopulta välillä myös pysähtymään. Aloittelimme siirtymisillä käynnin ja ravin välillä. Tehtävä sujui hyvin ja Puhvi kuunteli hienosti ohjastajaa saadessaan vihdoin jotain muutakin tekemistä kuin pysähtelyt ja mälstä ympyrät. Jatkoimme tehtävää niin, että käyntiaskeleet tuli laskea aluksi kymmeneen ennen raviin siirtymistä ja sitten joka toisella kerralla kuuteen ja joka toisella kahdeksaan. Askelten laskeminen osoittautui haastavaksi, mutta pienten hapuilujen jälkeen tämäkin tehtävä lähti lopulta rullaamaan, hienoa! Laukkaan ei tänään sen suuremmin lähdettäisi puuttumaan, mutta siirryimme hiukan ravityöskentelyn pariin, jossa luvassa olisi temponlisäyksiä. Puhvi lisäsi riemuissaan, mutta suoritus olikin sitten lähinnä kaoottista juoksemista kun ohjastaja ei pitänyt tammaan kunnon tuntumaa. Muistutin ohjastajaa että nyt oli kyseessä kyllä todella energinen poni, joka käyttäisi kaikki tilaisuudet hyväkseen, joten kunnon tuntuma oli aina hyvä pitää. Uudemmalla yrityksellä lisäykset sujuivat ja paremmin ja toistojen kautta oikein nätisti. Päätimme lopetella valmennuksen tähän ja väsynyt poni sekä ohjastaja pääsivät tekemään loppuverkkojaan.

24.4.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Huhtikuu alkaa olemaan jo hiukan yli puolivälin ja kelit ovat edelleen aika jäätävän viileitä! Onneksi meidän shettikset ja suokit kyllä pärjäävät kelissä kuin kelissä pitkän karvansa ansiosta, mutta jokunen viikko sitten varsonut Puhvi ja sen pikkuinen orivarsa Teddy kyllä viettävät suurimma osan ajastaan sisällä. Päivällä ponit pääsevät tietysti tarhaan ulkoilemaan, mutta säästä ja Teddyn lämmönsiedosta riippuen. Toki varsalle puetaan aina pieni loimi päälle kun tuuli ujeltaa oikein kovimmillaan. Puhvi on osoittautunut ihanaksi äidiksi; se huolehtii varsastaan herkeämättä ja alkuunsa se oli turhankin ärhäkkä varsan suhteen. Eläinlääkäriä tamma ei meinannut aluksi päästää millään varsan lähelle, mutta lopulta se myöntyi yhä hiukan epävarmasti pälyillen. Tänään, kun mittari ei vielä näyttänyt niin masentavia lukemia kuin muina päivinä, päätimme lähteä kaksikon kanssa pienelle kävelylle. Satulan sijaan puin Puhvin selkään lämpimän viltin ja varsa sai juosta irrallaan rinnalla. Paju tuli toki varmuuden vuoksi meidän mukaan kävellen siltä varalta että varsa keksisi jotain hölmöä. Käveltiin rauhallisesti lumisissa maisemissa ja hiukan ravailtiinkin korkeassa hangessa hölkkäävän Pajun kiusaksi. Puhvi oli todella innoissaan, mutta malttoi silti käyttäytyä oikein maltillisesti. Tallille palattuamme etenkin Teddy oli niin väsynyt että rojahti lähes samantien karsinassa nukkumaan, mutta Puhvilla olisi vielä riittänyt energiaa vaikka mihin. Harjailin Puhvin ja hieroin hiukan sen selkää, jonka jälkeen jätin ponit rauhoittumaan karsinaansa.

7.6.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Tänään meillä oli vuorossa ihan vain rentouttava syysmaasto, johon lähdettiin kärryjen kanssa. Itse valjastin Puhvin ja meidän seuralaisena toimi tietysti toinen miniponi Melli, jonka kanssa Puhvi ei ole luonut herttaista ystävyyssuhdetta kuten alkuunsa toivoimme. Kunhan ponit piti tarpeeksi erillään toisistaan, tyytyivät ne vain mulkoilemaan toisiaan ilman sen kummempia kiukutteluja. Retki sujui oikein mukavasti - metsä oli niin kuiva, että saatoimme käydä ponien kanssa tekemässä muutaman pienen nousun polkuja pitkin. Puhvi on erityisen tarkka jaloistaan, eikä se kompuroinut taaskaan kylä tippaakaan. Pellolla molemmat tammat tiesivät mitä luvassa oli ja laukka nousi kyllä niin sukkelaan, että hyvä kun selässä pysyi. Tallille palatessamme molemmat ponit olivat jo niin voipuneita, että olivat unohtaneet välisensä vihanpidonkin. Ehkä kunnon tehokkaalla väsytystaktiikalla näistä kahdesta saa vielä edes ihan hyvät tuttavukset.

13.8.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia

Puhvi sai kesän aikana kerättyä kasaan viimeisetkin valjakkosijoituksensa, mutta toki täytyy valmennusten merkeissä pitää taitoa yllä etenkin jos mielii ponia raahata tulevaisuudessa laatuarvosteluihin. Tänään valjastettiin siis Puhvi, joka lähti mielellään meidän mukaan kohti maneesia ja tarkkuusharjoituksia. Tamma vaikutti aluksi melko jäykältä, joten vetreytymiseen ja alkulämpöihin paneuduttiin oikein huolella. Täytyy toki lopuksi myös lämpätä erityisen tarkasti jotta poni ei saa lihaskipuja. Alkuverkoilta selvittyämme pistettiin ponin aivonystyrät ja tarkkaavaisuus testiin tiuhaan vaihtuvilla tehtävillä, lähinnä siirtymisillä, ympyröillä ja pysähdyksillä joita kentän keskeltä kailotin. Puhville koko juttu oli ihan piece of cake, tuntui että se välillä vilkuili kentän keskelle minua kulmiaan kohotellen ja kysyen että "tässäkö kaikki?". Lisähaastetta valmennukseen saatiin kartioilla ja tarkkuusradalla jota valjakko pääsi suorittamaan. Rataa suoritettiin lähinnä ravissa, mutta myöhemmin myös laukassa. Puhvi pinkoi minkä pienistä kintuistaan vaan eteen pääsi ja ihan huippu-ajassakin! Virheitä ei tällaiselle kisakenttien konkarille enää juurikaan tule, joten aika vähällä huutamisella selvisin koko valmennuksen läpi, positiivista toki tämäkin. Loppuverkoille siirryttiin hyvillä mielin ja erityisesti Puhvi vaikutti oikein iloiselta ja rennolta.

4.9.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia

Puhvin kanssa taas pakertamassa! Tammalla on ollut nyt kisauran jälkeen hiukan leppoisampi meno arjessa, ekä valmentautumista saisi unohtaa ihan kokonaan. Tänään tamman kanssa harjoiteltiin maastossa ja poni olikin heti innoissaan kun se ohjattiin maneesin sijaan ulkosalle. Sadetta ei ollut näkynyt muutamaan päivään, joten rata oli mukavan kuiva ja revitelläkin uskalsi. Lämpöjen jälkeen tultiin muutamia kertoja erilaisia esteitä yksitellen, tasolla Puhvi pisti vauhdin päälle oikein kunnolla ja ohjastajalla oli työ ja tuska saada valjakko menemään puhtaasti läpi. Kaikki sujui mainiosti, aivan kuten kokeneelta valjakkoponilta kuuluukin, joten siirryttiin maraton-osuuden pariin melko haipakkaan. Aivan kuten oltiin uskallettu odotaakin, oli Puhvin kunto päässyt hiukan huonontumaan ja tamman omista ajoista suoritus jäi kauas hännille! Eipä sitä enää paljoa muukaan auta kuin pistää poni kunnon kuntokuurille vielä syksyksi!

19.9.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Hah, Puhvin kuntokuuri sujuu miten sujuu. Innokkaat tallitytöt tuntuvat tuppaavan nälkäisen poniraukan suuhun milloin mitäkin herkkua, lukuisista kielloista huolimatta. Tuntuu, että jokaisen nurkan takaa löytyy juonivia tyttöjä herkkupussit kourassaan. Tilanne on muuttunut jo melko ärsyttäväksi - ainakin Pajun mielestä ja hän pistäisi tallitytöt kernaasti arestiin! Itseltä löytyy kyllä ymmärrystä melko pitkälle (onhan sitä itsekin tullut oltua ponityttö) ja otettiinkin uusi lähestymistapa käyttöön; palkitseminen! Se, joka ei antanut yhden yhtä herkkua pääsi Puhvin kanssa kerran viikossa ajelulle. Tämähän on meille itselle toki ihan win-win -tilanne, mutta niin varmasti myös ponihulluille tytöille! Sopimuksen alku on ollut lupaava ja Puhvi on joutunut toteamaan, että niin ne herkut vain taisivat sitten oikeastikin kadota maailmasta.

1.4.2018 - Valjakkovalmennus, valmentajana Manta (Liia)

Tänään ryhdyttiin alkulämpöjen jälkeen hommiin valjakolle varsin tutuissa merkeissä. Ensin treenasimme siirtymisiä käynti - pysähdys - peruutus ja myöhemmin käynti vaihtui raviin. Harjoitus sujui ongelmitta kaksikolta ja pysähdys oli virheetön. Tämän harjoituksen jälkeen siirryttiin kokoamaan ja lisäämään ravissa ja treenattiin myös ympyröillä ja kiemuraurilla reippaita asetuksia. Tehtävä sujui tasaisesti ja varmasti, mutta ohjeistin Liia rohkeasti pyytämään Puhvilta vielä reippaammin taivutusta. Tämä veikin liikkeet tavallaan aivan uuteen ulottuvuuteen ja selvästi jopa valjakko itse huomasi kuinka positiivisesti ohjeistus oli vaikuttanut. Pistettiin valjakkoon välillä hiukan vauhtia uusien lisäysten ja lyhyiden laukkatehtävien parissa. Varsinainen laukkaharjoitus liittyi kolmikaariseen kiemurauraan, jolla oli tarkoituksena tulla kaksi kaarta myötälaukkaa ja yksi vastalaukkaa. Suoritus oli helppoa ja hallittua, puutuin lähinnä reittien säilymiseen ja vauhdinsäätelyyn. Treenattiin vielä siirtymiä suoraan käynnistä ja pysähdyksestä laukkaan. Pysähdyksestä nostettu laukka oli Puhville alkuunsa ihan turhan riemukas juttu, ja tamma meinasi jatkuvasti ampaista liikkeelle kuin tykinsuusta. Kehotin Liiaa napakampiin apuihin, jotka menivät läpi yllättävän helposti. Pitkän puurtamisemma jälkeen annoin kaksiolle vihdoin luvan siirtyä loppuverkoille samalla hiukan keskustellen päivien valmennuksesista.

22.4.2018 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia

Nyt pääsin vaihteen vuoksi valmentamaan Puhvia valjakon parissa, laatikset lähenevät ja kuumottelu lisääntyy! Edellisestä valjakkovalmennuksesta oli vierähtänyt jo tovi aikaa, mutta tartuin tilaisuuteen suurella mielenkiinnolla. Puhvi eteni yhtä reippaasti kärryjenkin edessä kuin edelliselläkin kerralla, ohjastaja joutui heti alkulämpöjenkin aikana hiukan hillitsemään ponin kaahotusta, mutta pikkuhiljaa tamma asettui ja ryhtyi työskentelemään. Treenattiin aluksi pelkästään käynnissä siirtymisiä pysähdys - peruutus - käynti, joka sujui oikein nätisti. Muutettiin käynti raviin, eikä harjoitus edelleenkään tuottanut pienintäkään ongelmaa. Volttien ja ympyröiden jälkeen nostettiin nopeat laukat suuntaansa ja siirryttiin päivän varsinaisen harjoituksen eli laukkakahdeksikon pariin. Puhvilla oli tapana oikoa reiteissä mikäli ohjastaja ei ollut jatkuvasti tarkkana, joten tämä harjoitus tuli varmasti suureen tarpeeseen. Haettiin uralla sopiva vauhti, jonka jälkeen lähdettiin suorittamaan kahdeksikkoa. Vauhti pysyi hyvänä, toiselle puoliskolle siirryttäessä vaihdettiin laukkaa käynnin kautta ja toiselle ympyrällä siirryttäessä reitti pysyi oikein hyvänä. Poni ei päässyt oikomaan eikä kaahottamaan - hienoa! Toistettiin harjoitus muutamia kertoja, jonka jälkeen treenattiin vielä alkutunnista tekemiämme siitymisiä, joihin lisättiin askelten laskemisia mukaan - tämä olikin ohjastajalle varsin tarpellinen harjoitus! Tältä päivältä päätettiin alkaa lopettelemaan, seuraava valmennuskerta häämöttääkin jo ihan näköpiirissä!

31.5.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Tänään lähdettiin sekä Puhvin että Nallen kanssa Valjakkoajojaoksen laatuarvostelun arviointitilaisuuteen ja jännitystasot olivat kyllä lähes pilvissä saakka! Ensimmäisenä arvioitavana ollut Puhvi sai rakenteesta kuusi pistettä kymmenestä, johon oltiin oikein tyytyväisiä kun kyseessä ei mikään näyttelyponi kuitenkaan ole. Kisa-, suku- ja jälkeläispisteistä saatiin ihan odotetustikin täydet kasaan ja niin kävi myös lisäpisteiden osalta, jee! Kun Puhvilla jo meni niin hyvin, ei osattu enää Nallea juurikaan sterssata - olihan Nalle jo voittanut nuorena Keilakunkussa ponien sarjan, joten tosi hyvä kärryttelijä meillä tässä on kyseessä. Nallekin sai ihan loistavat pisteet ja kumpikin poneista ylsi ykköspalkinnolle! Kyllä sitä jaksoi loppupäivän hymyillä kun kaksi omaa kasvattia kerää ihan tuosta noin vaan ykköspalkintoja ja Puhvi sai kyllä ihan luvan kanssa kotiin päästyämme käydä herkuttelemassa vihertävällä nurmella tallin nurkalla. Kyllä kumpainenkin sai vielä porkkanatkin iltapalaksi onnistuneesta käytöksestään!

1.8.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Saatiin heinäkuun alussa aika hullu idea - vietäisiin sekä Bon Bon Bear että Puhvi jälleen parivajlakkona laatuarvosteluihin! Tällä kertaa suunnattiin YLA:n arvosteluun, mikä ei todellakaan ole sieltä helpoimmasta päästä. Jälkeläisnäyttöjen uupuminen tiedettiin, mutta ehkä innostutaan myöhemmin palkintoa vielä korottamaan jos niikseen tulee. Arvostelupaikalla Puhvi käyttäytyi nätisti kuin mikä; tamma todellakin esiintyi edukseen ja oli helposti tuomarinkin käsiteltävissä! Luonteensa puolesta Puhvi saikin tuomareilta pistettä vajaa täydet, sukuosiossa vanhemmista rapsahti täydet pisteet, jälkeläiset jäivät odotetustikin vajaiksi. Loppujen lopuksi Puhvi keräsi yhteensä 90 pistettä, joka olisi jo ollut melko lähellä ykköspalkintoa! Melko varmasti voisi sanoa, että lähdetään tätä vielä myöhemmin korottamaan kunhan saadaan tammalle vielä pari astutusta suunniteltua. Seuraavaksi suunnataan vielä shettislaatiksiin, jonka jälkeen Puhvi saa kyllä vietellä rauhallisen syksyn ilman kiireitä!

Web design © Milja (taustakuva © http://www.amretasidik.com)
Tämä on virtuaalihevonen