Ziggy Stardust

SHLA-I & VVJ-I

♡ 1.6.2016 - 12.5.2018

Virallinen nimi: Ziggy Stardust, "Simo" Syntynyt: 01.06.2016 (8v. 10.06.2017)
Rek.nro: VH16-017-0357 Rotu & sukupuoli: Shetlanninponi, ori
Säkäkorkeus: 93 cm Väritys: Musta
Kasvattaja: dani VRL-03561 Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Valjakko, noviisi Saavutukset: SHLA-I, VVJ-I

Because of my ego!

Minitamma Wyat Diva By Blood eli Piippa oli kiinnittänyt huomioni jo sen tuhannen kertaa valjakko- sekä showkisoissa. Keväällä 2016 meille Vuornaan etsittiin uusi shetlanninponeja mielellään ulkopuolisilta kasvattajilta ja olin seota riemusta kun Piipan omistaja tarjosi tammaansa meidän käyttöön! Sopiva oriehdokas löytyi Yentel Poniesista, upea tukkajumala Yentel Starwulf, ja niin sai alkunsa meidän "Bowie-poni" Ziggy Stardust. Kun Simo oli kyllikseen kasvanut ja jo tarpeeksi iso poika muuttamaan meille Vuornaan, pisti se heti kaikkien luulot itsestään "suoisena ja pienenä pörröponina" koetukselle. Nuoren ponin kanssa sai olla jatkuvasti skarpina ja tarkkailla pienen touhottajan perään, mutta onneksi Simo on myös tarpeeksi nöyrä ottaakseen vastaan käskyjä ja kieltojakin. Pikkuhiljaa ponista muovautui ihan kunnollinen kansalainen ja nyt aikuisiällä se lukeutuu ehdottomasti suosikkiponieni joukkoon!

Kun yhdistää isäorin energisen ja erittäin toimeliaan persoonan emän isoon egoon ja temperamenttiin, ei voida ainakaan mitään täyttä herranenkeliä jälkikasvustakaan odottaa. Vaikka Simo kunnioittaa ihmistä (omalla tavallaan ainakin) ja kohtelee käsittelijäänsä yleensä oikein kiltisti, niin keksii se silti kernaasti myös erilaisia tapoja ajaa hoitajansa hulluuden partaalle. Iloinen persoona isolla egolla ja twistillä pippurista itseluottamusta - voilá, tässäpä meillä taas on kädet täynnä työtä! Taluttaessa Simo kannattaa pitää tiukasti narun päässä kiinni, sillä ori käyttää kaikki mahdollisuudet päästä kirmaamaan pitkin peltoja vapaana kuin villi preeriakoira. Onneksi ponin haaveet on helppo saada hälvenemään mielestä tiukalla komennuksella tai mehevällä porkkanalla.

Karsinassa Simo käyttäytyy kaikkien onneksi varsin maltillisesti ja nätisti. Poni antaa harjata itsensä ilman suun mutristamista ja kaviotkin se antaa katsoa oikein esimerkillisesti. Vaan kun valjastamisen aika tulee, haihtuvat kaikki kuvat Simosta maailman kilteimpänä ja ihanimpana ponina. Kun menohalut ottavat orissa vallan, niin eipä siinä hoitajalla ole paljoa sanomista - pitää vain koittaa pärjätä ja saada poni mahdollisimman sukkelasti valjaisiin ja matkaan. Jos tallikäytävällä hortoilee yksi työtön käsipari niin apua kannattaa tietysti aina pyytää, Simo kun pysyy huomattavasti paremmin aloillaan jonkun pitelemänä.

Vaikka Simon varsinainen käyttötarkoitus onkin toimia rusettihaina valjakkokisoissa, nin treenataan ja harrastetaan orin kanssa silti myös selästä käsin! Pieni ratsastustreeni valjakkopakerruksen väliin on aina hyvää vaihtelua niin mielelle kuin kropalle, eikä Simo ole koskaan näreissään saadessaan satulan selkäänsä. Aidatuissa tiloissa kentällä Simo on rauhallinen ja luotettava ratsastettava, mutta maastossa ponin selkään ei kannata aloittelijaa istuttaa. Energinen ja reipas ratsu, nopeaoppisuutensa turvin osaa hyvin helppoja koulujuttuja ja nauttii uuden oppimisesta!

Ajettaessa Simo on vähän sitä sorttia että sen voisi kuvitella huutavan "alta pois, mummot ja männynkävyt!" sen kipittäessä hurjaa tahtia eteenpäin. Ajajakseen Simo vaatii jonkun kokeneemman ja itsevarman ohjastajan, joka ei anna orin pöttöillä liikaa. Ohjastajan on tärkeä jatkuvasti pitää yllä ponille sopiva vauhti, sillä jos Simo saisi itse päättää, juoksisi se itsensä puhki heti ensimetreillä. Maraton on Simon vauhvuuksia reippaan tahdin ja voiman sekä hyvän jaksamisen takia, mutta samoin koulukoe sujuu lähes aina moitteetta. Tarkkuutta vaativilla osuuksilla Simo saattaa käydä hosumaan, joten tälläkin osa-alueella on ohjastajan ehdottomasti oltava valppaana.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Yentel Starwulf
Shetlanninponi, 100 cm, m
VVJ-I, SHLA-II, YLA1
ii. Wulf von Brandt
Shetlanninponi, 96 cm, rtpäist
iii. Wolfgang von Brandt
iie. Gratia von Wegberg
ie. Sweet Strawberry Kisses
Shetlanninponi, 97 cm, rt
SHLA-II, VVJ-II
iei. Kiss 'n Tell
iee. Sparkling Wine
e. Wyat Diva By Blood
Minishetlanninponi, 83 cm, rnhkko
SHLA-I, VVJ-I, YLA3
ei. Ch Bonham Razzberry
Minishetlanninponi, 82 cm, rtkrj
KTK-III, VVJ-I, SHLA-I
eii. Cranberryraz
eie. Atterberry Exotica
ee. Conway's Eloise
Minishetlanninponi, 83 cm, hrkko
VVJ-I
eei. Belham's Riley
eee. Conway's Elaine

Jälkeläiset

Ziggy astuu noin kaksipolvisia shetlanninponijalostukseen soveltuvia tammoja. Odotetaan periyttävän etenkin hyviä valjakkoponin ominaisuuksiaan sekä kekseliästä ja itsevarmaa luonnettaan.  

♡ 29.09.2016 t. Vuornan Peaches And Cream (e. Tiilikan Flirtti)
♡ 26.05.2017 t. Vuornan Lady Stardust (e. Pistacia)
♡ 07.06.2017 o. Vuornan Roaring Raffles (e. Päivärinteen Hilla)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

4.5.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Muutama päivä sitten saatiin meille Vuornaan riemupuhelu! Wyat Diva By Blood eli "Piippa" niminen minitamma josta meille on varattuna varsa, oli vihdoin varsonut! Pikkuisen isänä on todella upea standard-kokoinen nuori jannu nimeltä Yentel Starwulf. Kasvattajan kanssa olimme jo valmiiksi pyöritelleet mielessä muutamia nimiä ja kun varsa oli paljastunut oriksi, se ristittiin Ziggy Stardustiksi. Tänään kävin itse ensimmäistä kertaa vierailemassa varsan luona ja täytyy sanoa että se sai minut välittömästi pauloihinsa. Suloinen töppöjalka on pienikokoinen ja hauskanvärinen, mutta sen odotetaan kuitenkin todennäköisesti kasvavan minikoon ohi. Rohkea ja päättäväinen varsa, joka varmasti tulee perimään emänsä itsepäisyyttä rutkasti. Huoppuvat jalatkaan tuskin saivat pideltyä orivarsaa aloillaan, vaan se olisi jatkuvasti halunnut lähteä tutkimaan kaikkea jännittävää ja uutta. Onneksi emätamma sai pikkuisen hiukan kuulolle ja rauhoittumaan - välillä täytyy levätäkin että kasvaa isoksi ja terveeksi!

21.5.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tänään otettiin juoksutustreeniin meidän nuori Bowie-poni eli Simo jonka kanssa ollaan ahkeraan tahtiin tutustuttu ja kouluttauduttu niin kärryjen edessä kuin ratsain. Ratsastuskisoihin orin kanssa ei todennäköisesti tulla lähtemään, mutta ompa sekin hyvää ja mukavaa treeniä ponille! Liinassa Simon kanssa on menty jo runsaasti, joten homman idea on sille jo täysin tuttu. Tottuneesti ori alkoi liikkua kehää ympärilläni ja vaikka käynti meinasikin jatkuvasti nousta raviin (ja jos poni olisi saanut päättää niin varmasti myös samantien laukkaan) niin se kuunteli silti tarkasti ohjeita. Välillä Simon kärsivällisyys jaksaa ihmetyttää ja hymyttää - ponista huomaa selkeästi että mieli tekisi mennä ja kirmata vaan täysillä, mutta samaan aikaan se tietää mitä siltä pyydetään ja yrittää parhaansa mukaan hillitä itsensä. Ravissa Simo liikkuu tosi kauniisti ja reippaasti eteen, sillä on pieneksi poniksi tietysti melko lyhyt askel (jossa istuminen on muuten melkoista vääntöä), mutta muuten se liikkuu kauniisti. Aikamme ravailtua ja suunnanvaihdosten jälkeen poni sai nostaa laukan, joka olisikin jatkunut vaikka koko loppupäivän jos se olisi ollut Simosta kiinni. Juoksutuksen päätteeksi käytiin ponin kanssa vielä talutuskävelyllä ja pienellä juoksulla läheisillä maastopoluilla. Ihana Simo, toivottavasti pian päästään jo kisakentillekin!

6.6.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Kesä on meillä alkanut aika reippaissa merkeissä ja tänään otimme vuorostaan Simon hiukan tarkempaan syyniin. Ohjastajana toimi tänään Emmy, joka on Simon kanssa aiemminkin (onneksi) puuhastellut ihan reippaastikin. Ori oli heti valmennuksen alusta lähtien todella energisellä tuulella ja kipitti menemään sen minkä vaan suinkin pääsi. Emmy antoi ponin kulkea alkuunsa hiukan reippaammin, mutta alkoi säätelemään tempoa kun ryhdyimme ensimmäisiin tehtäviin. Aloittelimme käynnissä runsailla ympyröillä, pysähdyksillä ja peruutuksilla. Simo kuunteli ohjastajaa hyvin, teki nättejä ympyröitä ja pysähtyikin oikeaan aikaan. Peruutukset olivat alkuunsa hiukan vinoja, mutta kun Emmy paransi hiukan apujensa läpituloa, alkoi sekin tehtävä sujua! Siirryimme raviin ja jatkoimme samalla harjoituksella. Alkuunsa ympyrät olivat aivan liian isoja liian kovasta vauhdista johtuen, mutta Emmy sai nopeasti hommat jälleen hallintaansa, hienoa! Lopuksi teimme vielä kahdeksikoilla asetuksia ja hioimme muutenkin reittejä. Valmennus sujui edelleenkin todella hienosti ja Simo kuunteli ohjastajaa jo moitteettomasti. Kehuin valtavasti kaksikkoa ja sitä, miten meidän monsteriponista on tulossa niin hieno valjakkoponi kivisestä alusta huolimatta!

1.9.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Simon kanssa ollaan valmentautumisen suhteen pidetty pientä breikkiä, joten tänään kyllä hitusen jännitti että miten hommat tulisivat rullaamaan. Keskittyisimme tänään lähinnä tarkkuuteen ja ohjasapujen vastaanottoon sekä suoritusten kosmeettiseen hienosäätöön. Alkulämpöjen aikana Simo oli hiukan tahmea - ei vauhdin, vaan apujen vastaanottamisen suhteen - mutta alkoi toimia paremmin kunhan saimme sitä hiukan heräteltyä yhteistyöhön. Aloitimme käynnillä ja runsailla ympyröillä, joiden aikana tehtiin runsaasti pysähdyksiä ja peruutuksia. Simo kuunteli hienosti ohjastajaa ja ympyrät olivat oikein nättejä. Raviin siirryttäessä ori hiukan oikoi reittejä, joten aluksi keskityimme pelkkiin ympyröihin. Kun tehtävä alkoi sujua, lisäsimme mukaan myös pysähdykset ja lopulta peruutukset. Tehtävä oli kaksikolle helppo, mutta niinhän sen kuuluikin. Tämän jälkeen siirryimme kahdeksikolle ja keskityimme asetuksiin sekä reitteihin vielä enemmän. Huolellisuutta vaadittiin paljon, joten alkuunsa homma ei aivan sujunut oppikirjan mukaan. Fiksasimme hiukan ohjastajan apuja selkeämmiksi, jolloin Simo alkoi huomattavasti reippaammin noudattamaan pyyntöjä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan valmennus sujui hienosti ja tästä on taas hyvä jatkaa treenausta täydellä teholla!

30.9.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Eilen syntyi Simon ensimmäinen varsa! Meidän oma kimo tamma Tiilikan Flirtti astutettiin aiemmin Simolla ja vihdoinkin varsa syntyi, jee! Tomera ja topakka tammavarsa sai nimekseen Peaches And Cream, ja sille on jo kotikin tiedossa Sîr Angrenista, jonne varsa vartavasten suunniteltiinkin. Tammalla on varmasti oikein kiva uusi koti ja elämä edessään, vaikka tällä hetkellä sen tarvitseekin keskittyä pelkästään söpönä ja halittavana olemiseen. Simon kanssa otettiin tänään myös huomattavasti rennommin ja ori pääsi purkamaan paineita ja energiaa irtohypityksen merkeissä! Poni tykkää ihan valtavasti esteistä ja hyppäämisestä, vauhtia riittää joka kerralla vaikka muille jakaa ja orin riemu on tarttuvaa! Tänäänkin Simo pyyhälsi menemään niin että mutapaakut kavioista vaan lentelivät pitkin kenttää.

24.10.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Simo pääsi tänään taas valmennettavakseni, ponin kisaura on sujunut hienosti ja sijoituksia on kertynyt reippaalla tahdilla, mutta luokkavoittoja soisi olla enemmänkin. Simolle ei todellakaan ollut vauhti silmässä valmennuksen alussa ja Emmy saikin hoputtaa herraa minkä kerkesi (no, kerrankin näinkin päin). Hetken aikaa ehdittiin jo hiukan kummastella ja huolestuakin että onko ponilla jonkin hätänä kun tänään ei tavalliseen tapaan liikuta, mutta lopulta saimme taiottua löntystävän mammuttiponin alta meille huomattavasti mieluisamman persoonan ja liike alkoi sujua paljon nätimmin. Aloittelimme valmennuksen pujottelulla kartioita apuna käyttäen. Tehtävä aloitettiin käynnissä ja pitkällä sivulla tehtiin pysähdyksiä ja peruutuksia. Pujottelussa Emmy sai olla jälleen tarkkana vauhdin kanssa; Simo kiihdytti vauhdin saman tien liian kovaksi, jos ohjastaja erehtyi keskittymään pelkästään ohjaamiseen. Ravissa pujottelu sujui paljon paremmin, jonka kunniaksi nostimme laukan aina pitkällä sivulla. Laukka ei ollut lainkaan kaoottista vaan oikein polkevaa ja rytmikästä, hyvä! Teimme vielä hetken laukkatyöskentelyä jossa tarkoituksena oli väistää kentälle asettelemiani kartioita erilaisia reittejä käyttäen. Poni pysyi Emmyllä oikein hyvin hallinnassa, vauhti oli suhteellisen hyvä ja muutamia haparointeja lukuunottamatta he suoriutuivat tästäkin tehtävästä hienosti.

24.12.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Jouluaatto oli melkein sujua ihanan rauhallisissa ja rentouttavissa merkeissä, kunnes Simo päättä riuhtaista itsensä irti Pajun höllästä otteesta. Kaksikko oli matkalla tarhasta talliin, Paju (tapansa mukaan) ajatuksiinsa uppoutuneena. Simo käyttää mielellään hyväkseen kaikki mahdolliset tilaisuudet karata ja kirmata pitkin tallipihaa ja niin kävi nytkin. Paju yritti alkajaisiksi yksin saalistaa villiintynyttä ponia, mutta tovin yrityksen jälkeen tuli siihen tulokseen että pakko vaan nöyrtyä ja pyytää muilta apua. Tallimestari ja muut työntekijät olivat jo päässeet joulun viettoon perheidensä kanssa, joten ilta sujui meiltä kolmelta sitten rattoisasti juostessa pitkin pihaa. Vihdoin Simo väsyi ja suostui antautumaan iltakauroille. Huoh. Semmoinen aatto taas.

17.1.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tämänpäiväinen valjakkovalmennus on aamusta saakka lepatellut perhosina vatsassa; Simoa ohjastaa tänään ponille vieraampi tyyppi Jirka. Varustamisesta lähtien Simo on koettanut pomottaa käsittelijäänsä ja kun oltiin päästy kärryille ja liikkeelle, alkoi vasta kunnon vastarinta. Simo puski päätään kohti taivasta, pysähteli ja hypähteli vuoroin, sekä kieputti häntäänsä kiukkuisesti. Jirka vain hymähteli pikkuorin uhmalle ja teki parhaansa saadakseen ponin hallintaan. Kun tätä sielujentaistoa oli jatkunut useita minuutteja, alkoi Simo vihdoin ymmärtää että kiva treeni menisi ihan sivu suun pelkällä pelleilyllä. Aloitimme treenin pujottelutehtävällä. Valjakko tuli aluksi käynnissä ja tehtävä sujui alusta alkaen oikein kivasti. Jirkalla oli hyvä tuntuma poniin ja se kuunteli (aluksi tosin pienellä viiveellä) hyvin ohjastajansa apuja. Pujottelun jälkeen pyysin kaksikkoa tekemään aina ympyrän, joten pikkuhiljaa pienennettiin, ja uralle palattaessa pysähdyksen. Siirryimme suorittamaan samaista tehtävää ravissa. Ympyrä suoritettiin kuitenkin yhä käynnissä, mutta pysähdykseen lisättiin peruutus. Pujottelu sujui ravissa alkuunsa aika katastrofaalisesti - Simo porskutti menemään niin reippaasti, ettei Jirkalla ollut toivoakaan saada ponia kartioiden välistä. Toisella yrityksellä Jirka oli heti valmiina ja tällä kertaa pujottelu sujui jo hiukan paremmin, joskin kaksi viimeistä kartiota harpattiin yli. Toistojen jälkeen tehtävä viimein onnistui, samoin ympyrä ja peruutus. Kehuin kaksikkoa ja vielä muutaman onnistuneen suorituksen jälkeen oli jo aika lopettaa valmennus jotta puhtia ponilla jäisi vielä huomisellekin!

VVJ:n alaisissa vajakkoajokisoissa yhteensä 46 sijoitusta

01.06.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi – 01/40
02.06.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi – 04/40
04.06.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi – 05/40
06.06.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi – 03/40
08.06.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi – 04/40
13.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/40
15.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
11.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/40
13.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
17.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
23.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/40
26.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/40
28.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
21.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/22
01.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/40
02.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
11.11.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/50
11.11.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/50
15.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/40
16.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/40
19.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
23.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/19
12.02.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/30
27.06.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi – 05/28
29.08.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
01.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/40
01.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/40
05.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
07.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/40
11.09.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/40
04.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
10.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/40
13.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/40
14.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
16.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
18.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/40
18.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/40
19.10.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 05/40
19.11.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/50
17.11.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/30
21.11.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/30
09.12.2016 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 06/40
04.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 04/30
17.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 02/40
18.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 03/40
17.02.2017 VVJ Valjakkoajo kutsu Noviisi - 01/40

SHLA-Cupien sijoitukset
15.09.2016 SHLA-Cup (Valjakko) Yentel Noviisi - 01/39

Shetlanninponien laatuarvostelu 31.1.2018
Palkittu vuoden 2018 tammikuun Shetlanninponien laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla 29 + 16 + 30 + 20 + 10 + 20 + 1 = 126p. SHLA-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.4.2018
Ziggy palkittiin vuoden 2018 huhtikuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5p. VVJ-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015