Nargwaf Barb' Faraon

♡ KTK-II, KRJ-I & RHLA Prime Master & Best Stallion

Virallinen nimi: Nargwaf Barb' Faraon, "Barbi" Rekisterinumero: VH16-003-0208
Rotu, sukupuoli: Arabialainen täysiverinen (DOM), ori Painotus: Koulupainotteinen
Syntymäaika: 13.05.2016 (19v.) Koulutustaso: Vaativa B
Kasvattaja: Nargwaf Arabians Väri & Säkä: Rautiaankimo, 152 cm
Omistaja: Liia VRL-11284 Saavutukset: KTK-II & KRJ-I


Hevosten kantakirjatilaisuus 20.8.2019

Barbi kantakirjattiin Virtuaalisen Hevoskantakirjan tilaisuudessa toisella palkinnolla 70 pisteellä, KTK-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.6.2020

Barbi palkittiin kesäkuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 6,5 + 40 + 20 + 22 + 15 = 103,5p. KRJ-I

"Arabit ovat olleet rotuna mulle ja Pajulle aina melkoinen mysteeri.
Sitten ostettiin Barbi ja tuntui että mysteeri vain syveni entisestään."

Me ei Pajun kanssa oikeastaan asetettu mitään sen kummempia toiveita tai kuvitelmia ensimmäisen arabimme suhteen. Pajulla oli jälleen omat epäilyksensä tähänkin hankintaan liittyen, mutta onneksi saatoin (yhä edelleen) käyttää valttikorttinani Pajun taannoin aivan yllättäen ostamaa ahaltektammaa Aaryaa jonka ostossa ei edelleenkään ollut omasta mielestäni järjen hiventäkään. Arabia me voitaisiin sentään käyttää useiden hevos- ja ponirotujen jalostuksessa ja vaikka arabi ei rotuna olekaan urheiluratsu ihan parhaimmasta päästä niin ainakin kestävyyttä ja koreaa ulkomuotoa se tarjoaa. Nargwaf-siittolan kasvattimyynti-ilmoitus oli sitten ensimmäinen joka sai meidät heräilemään siinä määrin että lähetimme tallimestarimme Kyöstin matkaan. Muutaman päivän päästä saatiin puhelu että "täällä on tämmöinen hieno kimo ori". Tuon varsin informatiivisen kuvauksen jälkeen saatiin kuulla että Barb' Faraon polveutuu hienosta ratsusuvusta, sen vanhemmat ovat keränneet menestystä myös näyttelykehästä ja ori sijoittui juuri ja juuri budjettiimme. Tuntui melko pelottavalta väsätä faksattuja kauppakirjoja oudonrotuisesta hevosesta jota ei ollut päässyt näkemään, mutta lopulta tämäkin seikkailu osoittautui sitten ihan hyväksi hommaksi. Kivikkoisen alun jälkeen Barbi on osoittautunut todella hienoksi persoonallisuudeksi jonka taidot kouluradoilla ovat kyllä lyöneet ällikällä useammankin epäilijän. Alkuunsa mietettiin että eihän tämmöisen lahopään kanssa voi yhtään mitään tehdä mutta niin vaan mekin onnistuttiin löytämään se yhteinen sävel ja nykyään hommat sujuvat jo tosi hienosti!

Kai sitä ihan julkisestikin jo kehtaa myöntää että Barbi osaa tietyissä tilanteissa kyllä olla melkoinen lahopää eikä sen käsittely missään nimessä ole kovinkaan rentouttavaa puuhaa. Ihan löysin rantein orin kanssa ei voi koskaan olla, mutta onneksi Barbi tarjoaa itsestään välillä ihan hyvinkäyttäytyvääkin versiota. Ihmistä kohtaan ori käyttäytyy aina ystävällisesti- joskin komennot saisivat mahtua senkin pääkoppaan toisinaan hiukan paremmin. Tuttua käsittelijää ori kunnioittaa huomattavasti enemmän kuin täysin tuntematonta, mutta oikein energiselle tuulelle sattuessaan ei Barbia juurikaan jaksa kiinnostaa ketä se perässään riepottelee.

Hoidettaessa Barbi käyttäytyy yleensä melko esimerkillisesti ja se nauttii pitkistä harjaustuokioista. Aamuisin orissa riittää virtaa vielä niin paljon että silloin se kannattaa suosiolla sitoa kiinni ainakin varustamisen ajaksi. Talutus sujuu helpoiten kun on kuolain suussa mutta kyllä orille tuttu henkilö saa sen hallittua pelkällä narullakin. Kengittäjä on jo sanonut ettei enää edes yritä toimia Barbin kanssa ilman että sitä on vähintään yksi ihminen pitämässä aloillaan.

Ratsuna Barbi on todella miellyttävä hevonen. Jos sen selässä ei olisi niin mukava istua niin olisin varmasti lahjoittanut päävastuun orista jollekin työntekijöistä. Meillä pelaa Barbin kanssa kuitenkin tosi hienosti yhteen vaikka välillä orin kanssa saa kyllä toimia kieli keskellä poskea. Esteitä ei Barbin kanssa juurikaan hypätä paitsi ihan treeni- ja harrastusmielessä. Ennen estetuntia orin kanssa käytetään väsytystekniikkaa hyvin perusteellisesti hyväksi. Esteitä hypätään joko iltapäivällä aamutreenin jälkeen tai vasta kun on tehty kunnolliset alkuverkat. Ratsastajan täytyy olla kokenut ja Barbin jatkuvasti hyvin kuulolla sillä meno voi helposti äityä aivan liian vauhdikkaaksi ja sitä myöten jo hiukan pelottavaksikin. Ratana orin kanssa hypätään melko helppoja ja matalia ratoja, mutta yksittäisiä esteitä Barbi hyppää helposti yli metriinkin.

Melko ironista kyllä, Barbi loistaa ylivoimaisesti koulukentällä. Ori on parhaimmillaan todella potentiaalinen ja osaava ratsu, sillä on pehmeä ja kaunis askel sekä todella kevyt kulku. Barbin liihotellessa pitkin kenttää on vaikea kuvitella orista sellaista maanvaivaa kuin se toisinaan osaa olla. Toki Barbin kanssa vaaditaan lukemattomia tunteja tutstumista ja työntekoa ennen kuin hommat alkavat rullaamaan niin hyvin kuin suinkin mahdollista, mutta orissa on valtava määrä taitoa ja tahtoa kouluradan kiemuroita kohtaan.

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Palatgilar Ximo
Arabialainen täysiverinen (dom), 154 cm, rtkm
ii. Saklavy El-Kalif
ox, 154 cm, rt
iii. Arisse
iie. Sarancha
ie. Raróg' Kechfwa
ox, 151 cm, rnkm
iei. Jerozeth Ech Gailan
iee. G Jallabieh
e. Nargwaf Bairactar
Arabialainen täysiverinen (dom), 149 cm, rtkm
ei. Nahw Bonerglan
ox, 148 cm, prt
eii. Musoun
eie. Padolanka O'Gazan
ee. Hagar-Hamdani'dme
ox, 151 cm, rtkm
eei. Pakim Mowarda
eee. Rakeb

Palatgilar Ximo on Yhdysvalloissa syntynyt ja koko ikänsä viettänyt arabiori, jonka ensimmäinen jälkeläinen Barbi on. Ximo on näyttelykehissä keräämänsä menestyksen lisäksi kilpaillut myös koulu- ja esteratsastuksen parissa kahden eri ratsastajan kanssa. Nuorempana orin kisamenestys oli kohtalaista, mutta toiselle ratsastajalle siirryttyään Ximo pääsi täysin uuteen nousuun. Lopulta hevonen teki hienon kisauran etenkin kouluratsuna ja vanhemmiten siitä onkin riittänyt astutuskyselyitä niin poni- kuin hevostammoillekin. Luonteeltaan todella energinen ja orimainen hevonen, ratsuna vaatii käsittelijältään hiukan keskivertoa enemmän hevosmiestaitoja.

Nargwaf Bairactar eli Blair on Nargwaf-siittolan ensimmäisiä omia kasvatteja. Tamman kanssa on kierretty paljon näyttelyissä hyvällä menestyksellä, mutta sen lisäksi se on kilpaillut kouluratsastuksessa helpoissa luokissa. Todella hyvän työmoraalin omaava kevyt ratsu, joka tekee aina parhaansa. Blairilla on kaunis ja näyttävä askel, jota se on periyttänyt eteenpäin myös jälkeläisilleen. Barbi on tamman kolmas ja todennäköisesti viimeinen varsa ennen eläkkeelle siirtymistä.

ii. Saklavy El-Kalif oli raudikko kantakirjaori, joka kilpaili nuorempana paljon etenkin vaativan tason koululuokissa. Kalif starttasi muutamia kertoja myös rataesteillä, mutta menestys ei ollut kummoisempaa. Luonteeltaan energinen ja itsevarma hevonen, jonka ratsastajalta vaadittiin roppakaupalla vakautta ja päättäväistä asennetta; jos Kalifia ei joku asia huvittanut niin helpolla ei oria saanut taivuteltua. Ori sai elämänsä aikana yhteensä viisi jälkeläistä ennen kuin se menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin ollessaan 27-vuotias.
ie. Raróg' Kechfwa eli Chewie oli 151cm korkea ruunikonkimo tamma, joka polveutuu pitkältä koulupainotteisesta suvusta, mutta yllätti omistajansa jo nuorella iällä mahtavilla hyppääjän taidoillaan. Esteuran alkua jarruteltiin melko pitkälle, mutta loputa Chewie pääsi kisaamaan myös rataesteillä. Ratsuna tamma oli todella elastinen ja taipuisa, keskittymiskykyinen sekä motivoitunut. Chewie oli melko yksinkertainen ja omissa oloissaan viihtyvä hevonen, joka ei persoonansa puolesta juuri pääse säväyttämään. Kisauran päätyttyä se sai kaksi varsaa, joista kumpikin oli oreja.

ei. Nahw Bonerglan oli punarautias ori, joka syntyi pienen kasvattajan viimeisenä varsana ennen tilan lopettamista. Ori oli alunperin tarkoitus jättää kotiin kasvamaan ja kilpailemaan, mutta rahaongelmien vuoksi jostain piti luopua ja Bonesta oli useampikin ostaja kiinnostunut. Tulevan omistajansa luona Bone pääsi kilpailemaan niin kouluratsastuksessa - ori osoitti suurta potentiaalia lajiin jo nuorena. Todella kiltti ja yhteistyönhaluinen hevonen, joka mielellään tekee kaiken mitä ratsastaja pyytää ja melkein enemmänkin. Nykyään Bone viettää eläkepäiviään siitos- ja opetusratsun puuhissa.
ee. Hagar-Hamdani'dme eli Dani on jo edesmennyt todella potentiaalinen urheiluhevonen. Rautiaankimo 151 cm korkea tamma kantakirjattiin toisella palkinnolla ja kisauraa aloiteltiin melko aikaisessa vaiheessa kouluratsastuksen saralla. Omistajansa sanoin harvoin törmää Danin kaltaisiin kisaratsuihin ja tamman potentiaalista pyrittiinkin ottamaan kaikki irti. Dani kisasi menestyksekkäästi ja herätti arabipiireissä huomiota siinä määrin, että jälkeläisiä haluttiin varata jo ennen niiden syntymääkään. Tamma varsoi viisi kertaa ja sen kaikki jälkeläiset ovat menestyneet upeasti kisakentillä. Rauhallisen ja varman luonteensa ansiosta Dani ihastutti myös omistajiaan ja tammaa muistellaan yhä suurella lämmöllä.

Jälkeläiset

Barbi on rajoitetusti käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille hevos- ja ponitammoille.  

♡ 15.12.2017 t. Brunnby Poesi KRJ-I, VWY-II
♡ 26.2.2019 o. Brunnby Boston Sour

Kilpailutulokset (44 sijoitusta KRJ)

02.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 04/40
03.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 01/40
05.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 04/40
06.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 05/40
14.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/40
12.09.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 02/25
05.09.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 04/25
09.09.2016 KRJ Fiktio - Vaativa B - 01/25
10.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 07/60
15.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 01/60
30.10.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 02/30
01.11.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 05/30
03.11.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 05/30
05.11.2016 KRJ Rappadan - Vaativa B - 05/30
02.12.2016 KRJ Vähäpelto - Vaativa B - 05/40
11.02.2016 KRJ Ruuvalli - Vaativa B - 05/30
13.02.2016 KRJ Ruuvalli - Vaativa B - 03/30
14.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 08/71
16.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 07/71
19.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 08/71
04.03.2017 KRJ Teilikorpi - Vaativa B - 03/37
19.02.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 06/40
15.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 06/40
21.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 04/40
23.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 01/40
24.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 05/40
28.09.2016 KRJ Heljävirta - Vaativa B - 02/40
17.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 01/60
18.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 02/60
20.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 04/60
20.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 01/60
21.10.2016 KRJ Pirunkorpi - Vaativa B - 01/60
11.12.2016 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 02/22
12.12.2016 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 02/22
16.12.2016 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 04/22
17.12.2016 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 04/22
18.12.2016 KRJ Mörkövaara - Vaativa B - 03/22
17.02.2016 KRJ Ruuvalli - Vaativa B - 03/30
20.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 02/71
08.03.2017 KRJ Teilikorpi - Vaativa B - 05/37
26.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 01/40
27.03.2017 KRJ Fiktio - Vaativa B - 03/40
12.02.2017 KRJ Metsovaara - Vaativa B - 04/40
04.02.2017 KRJ Romilly - Vaativa B - 07/77

Näyttelymenestys

20.6.2019 NJ Susiraja : irtoSERT (pt. Lissu T.)

Päiväkirjamerkinnät & Valmennukset

25.7.2016 : Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tätä päivää oltiin odotettu hirveällä jännityksellä jo useita kuukausia. Aiemmin keväällä uskaltaudui vihdoin pitkällisen tutkimustyön jälkeen soitella Amerikkaan Nargwaf -siittolaan jossa oli myynnissä useita arabivarsoja. Arabista meillä on haaveiltu ikuisuuksia, mutta sopivaa yksilöä ei ole tuntunut löytyvän sitten niin millään. Tallimestarimme lähetettiin matkaan katsastamaan mahdollisia ehdokkaita ja sainkin häneltä innokkaan puhelun muutaman päivän kuluttua. Teimme tarjouksen Nargwaf Barb' Faraon -nimisestä nuoresta orista ja onneksemme kasvattaja oli halukas myymään hevonen meille. Pitkän odottelun jälkeen ori saapui vihdoin tänään Suomeen ja meidän pihaan. Barbiksi nimetty ori oli aivan yhtä komea kuin valokuvissa - ja aivan yhtä energinen ja temperamenttinen kuin sopi olettaakin. Muuttopäivä sujui melko hyvin, vaikka ori olikin täysin ymmärrettävästi hermostunut ympäristönmuutoksesta. Karsinassa se pyöri ympyrää ja hirnui korviahuumaavasti pitkälle iltaan saakka. Vasta yömyöhään ori saattoi seisahtua aloilleen ja pääsin ottamaan suojat pois sen jaloista. Barbi suhtautui minuun suurella mielenkiinnolla mutta kavahti kaikkia äkkinäisiä liikkeitä. Rauhallisella toiminnalla saatiin kuitenkin ori toimitettua yöpuulle. Toivottavasti päästään pikapuoliin orin kanssa tutustumaan paremmin ja jatkamaan koulutusta. Kasvattajan luona Barbi on peruskoulutettu ja se on osoittanut vanhempiensa tavoin potentiaalia etenkin koulukentille. Hyppääjänä ori on kuulemma turhan hätäinen ja helposti kuumuva, mutta kukapa sitä tietää vaikka saataisiin Barbi vielä estekentillekin koulutettua!

14.8.2016 : Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Barbin kanssa arki on lähtenyt rullaamaan juuri niin kuin aavistelinkin. Orin kanssa kiirettä pitää ja käsittelijöitä on tasan yksi - minä. Penna on hintelän hevosen selkään aivan liian raskas ja muut tallityöntekijät ovat jo muutenkin kaiken kiireen keskellä haluttomia ottamaan vaivoikseen enää uutta hevosta. Vaikka melkoiseen myllerrykseen Barbin kanssa onkin joutunut, niin onneksi ori on kuitenkin kieltämättä paljon fiksumpi kuin mitä se toisinaan antaa olettaa! Se oppii nopeasti ja on kieltämättä aika taitava kouluratsu - toivottavasti päästään kisakentille asti jo sykysllä. Kovaa työtä ja valmentautumistahan se meinaa, mutta kunhan orista leivotaan sopiva ratsu myös Pajullekin (tai Pajusta sopiva ratsastaja Barbille), niin varmasti kiire ja stressi hellittävät. Tänään otettiin vapaata kaikista tavoitteista ja otin Barbin talliin pestäväksi. Oli oikein mukava katsoa kun ruskea ja keltainen valui alas viemäriin ja kaiken moskan alta paljastui jälleen kauniin valkoisena hohtava komistus. Barbi oli koko toimituksen ajan sitä mieltä, että vettä ei saisi tulla piskoakaan hänen päälleen, joten pesuoperaatiossa kesti hiukan oletettua kauemmin.

6.12.2016 : Kouluvalmennus, valmentajana Penna (Liia)
Barbi liihotti pitkin kenttää Liia selässään ja menoa voisi kuvata vähintäänkin energiseksi. Orin kanssa oli vuoroin kisattu ja treenattu koko syksy ja ainakin tähän saakka hevonen oli kieltämättä pärjännyt yllättävän hyvin! Alkuverkat sujuivat oikein hyvin ja moitteetta, Barbinkin keksittymiskyky nousi kun se sai hiukan päästellä ylimääräisiä energioita ja kun aloitettiin avojen, sulkujen ja väistöjen parissa oli ori jo motivoitunut itsensä. Avot ja sulut ovat varmasti yksi parhainta Barbin osaamisalaa, eikä hevonen tälläkään kertaa tuottanut minkäänlaista pettymystä. Väistöjen kanssa oli aluksi ravissa pientä häikkää, mutta sekin oli nopeasti korjattu ihan vaan ratsastajan pienellä moitinnalla ja herättelyllä. Kolmikaarisella kiemurauralla otettiin laukanvaihtoja, joissa Barbi pääsi jo ihan käyttämään päätään. Vaihdot saatiin kuin saatiinkin nekin rullaamaan hyvin, jonka jälkeen kiusattiin ratsukkoa vastalaukalla. Vastalaukka on aina ollut Barbille se haasteellinen homma ja nostot täytyy tehdä kyllä tosissaan kieli keskellä suuta jotta onnistuttaisiin. Tähän tehtävään jäätiinkin junnaamaan hiukan pidemmäksi aikaa, kun ei nostoista meinannut tulla mitään! Väliin vauhtia oli liikaa ja väliin liian vähän, ratsastajan avut epäselkeitä ja Barbi vaan puski väkisin oikeaa laukkaa. Lopulta saatiin ratsukkon sellainen hyvä tekemisen meininki ja vastalaukka nousi ensimmäisen kerran, jonka jälkeen kaksikko tuntui saavan sellaisen "ahaa elämyksen" ja laukka nousi hienosti sen jälkeen! Huh, tähän tehtävään tullaan varmasti palaamaan jatkossakin!

9.7.2017 : Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia)
Oli ensimmäinen päivä pitkiin aikoihin jolloin aurinko ei paahtanut polttavan kuumana ja hiostavana, vaan keli viileän tallin ulkopuolellakin oli ihan siedettävä. Edellisen suunnitelman mukaan meidän piti Barbin kanssa käydä tänään maastoilemassa, mutta aamulla sain hassun idean viettää orin kanssa päivä esteiden parissa! Barbi oli poikkeuksellisesti todella raukealla tuulella ja tuntui, ettei ori hädin tuskin olisi jaksanut jalkaansa liikauttaa. Varustamisen aikana oriherra alkoi kuitenkin hiukan valpastua ja kun suunnattiin alkulämmöille läheiselle pellolle, alkoi Barbikin päästä vähän mukaan fiilikseen. Ravailtiin hyvän aikaa ja siirryttiin lopulta ulkokentälle johon Paju oli kasannut meille puomeja ja kavaletteja. Barbi oli ihan riemuissaan päästessään pitkästä aikaa muihinkin puuhiin kuin ainaiseen koulun pakertamiseen. Puomit ja kavaletit ylittyivät kivasti ja Barbi liikkui reippaasti eteen. Paju kokosi meille helpon radan ja nosti esteet noin kuuteenkymppiin. Rata oli todella helppo, mutta oripa on lomaillut ehdottomasti liian pitkään, joten hiukan esiintyi ongelmia heti alkuunsa kun vauhtia löytyi ja ihan liikaa. Laukkattiin orin kanssa pari kierrosta uralla ja etsittiin sopiva tempo, jonka jälkeen uusi yritys. Olin nyt paljon tarkkaavaisemmin mukana hypyissä ja autoin Barbia kaikin mahdollisin tavoin, jonka jälkeen hypyt alkoivat sujua paremmin, jes! Treenattiin hiukan erilaisia ratoja vielä ja Barbi oli aika riemuissaan (ja väsynyt) lopputunnista.

Web design © Milja (taustakuva © Pexels.com)
Tämä on virtuaalihevonen