Etusivu Orit Tammat Toiminta

Burleyham Madamie

♡ VIR MVA Ch, KTK-III, NFL-I, YLA1, KRJ-I & ERJ-II

Virallinen nimi: Burleyham Madamie, "Manta" Rekisterinumero: VH12-027-0329
Rotu, sukupuoli: Newforestinponi, tamma Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 12.04.2010 (4v. 12.08.2010 / 8v. 12.9.2011) Koulutustaso: ko Helppo A, re 100 cm
Säkäkorkeus: 147 cm Väri: Ruunikko
Omistaja: Liia VRL-11284 Roscoff Maahantuoja: Jenni T.

Ponitammojen kantakirjatilaisuus 25.11.2013, 18 + 15 + 15 + 19 = 67p., KTK-III
"Hyvät leimat, voisi olla aavistuksen ryhdikkäämpi. Etuosa eva, melko pystyt vuohiset, hyvä rotu- ja tammaleima, paksu kaula, hyvä runko, matala säkä, ej takanojoiset, lapa eva. Erinomaiset leimat, hieman pitkä runko ja vento selkä, jalat hyväasentoiset."
Palkittu vuoden 2015 joulukuussa Virtuaalisen newforestinponiyhdistyksen laatuarvostelussa palkinnolla NFL-I
Palkittu 2016 helmikuussa Virtuaalisen Yleislaatuarvostelun tilaisuudessa YLA1 & arvostelun 3. parhaana!
Palkittu vuoden 2016 joulukuussa Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla KRJ-I
Palkittu vuoden 2017 lokakuussa Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla ERJ-II
Virtuaalinen muotovalio ja Champion -arvonimet myönnetty 5.12.2018!

Hyvä onneni hevoskaupoissa puhkesi selkeästi kukkaan vuoden 2012 toukokuussa kun eräältä ostosreissulta matkaani tarttui newforestinponitamma Manta. Manta on yksi ensimmäisiä Burleyham -siittolan kasvattamia newforestinponeja, eikä todellakaan tuota minkäänlaista häpeää kasvattajalleen - päinvastoin! Erittäin hyväluonteinen ponitamma on taitava yleisratsu esteille ja kouluun; ompa se elämänsä aikana kisannut myös kentässä ja valjakossakin! Manta on kerännyt menestystä myös näyttelykehässä ja onnistunut hurmaamaan tuomareita ympäri maan. Kasvattajansa luota poni muutti Suomeen uudelle omistajalleen, jonka kanssa se pääsi kiertämään aktiivisesti kisakentillä. Omistajansa hyvin pitkälle panostama poni alkoi kuitenkin osoittaa hiipumisen merkkejä. Omistaja halusi jatkaa kilpailemista, eikä hänellä ollut mahdollisuutta pitää useampaa ratsua, joten Manta siirtyi myyntiin. Hienon tamman oli huomioinut useampikin kasvattaja ja ponien kanssa toimiva, joten en suinkaan ollut ainoa henkilö, joka Mantaa talliinsa havitteli. Onni oli kuitenkin puolellamme ja olin haljeta riemusta, kun upea tamma vihdoin seisoi tallipihallamme! Meidän luona Manta on ollut lähinnä jalostuskäytössä, mutta olemme hiljalleen kierrelleet vielä kisakentilläkin ennen tamman lopullista eläkkeelle vetäytymistä.

Luonteeltaan ystävällinen ja lempeä Manta on niin sympaattinen persoona, ettei sen seurassa puuhatessa yksinkertaisesti voi olla huonotuulinen. Manta on juuri sellainen poni, jonka harjaan voi painaa päänsä raskaan päivän päätteeksi ja jonka fiksuun käytökseen voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Muiden ponien seurassa Manta on omaksunut luotettavan ja rauhallisen johtohahmon aseman ja arkajalkaisemmatkin ponit usein tarkkailevatkin Mantan asennoitumista yllättäviin tilanteisiin. Manta onkin käypä poni kokemattomallekin käsittelijälle, eikä se hämmenny epäselvissäkään tilanteissa vaan on hyvin anteeksiaintavainen ja kärsivällinen. Tasaisesta luonteestaan huolimatta tammasta löytyy myös terve määrä tulista kilpailuhenkeä.

Tamman peruskäsittely on helppoa ja mukavaa; Manta tahtoo aina osallistua kaikkeen ja seurailee mielellään korvat hörössä hoitajansa hääräilyä. Taluttaessa Manta kulkee kiltisti hoitajansa vierellä, kunhan muistaa kevään ensimmäisten ruohotupsujen ilmestyessä pitää tamman kunnon otteessa - toisinaan mehevät ruohomättäät vetävät tammaa puoleensa enemmän kuin olisi tarpeen ja varomaton taluttaja saattaa seuraavassa hetkessä pyllähtää voikukkia suuhunsa hamuavan tamman viereen. Manta on siis hyvin perso ruoalle, eikä varmasti ole tilannetta johon sitä ei saisi houkuteltua porkkananpalan avulla. Kengitys ja satulointi ovat molemmat toimenpiteitä, joita kohtaan Mantalla ei ole sen suuremmin sanottavaa. Kunhan homma hoituu jouhevasti eteenpäin, seisoo Manta kiltisti aloillaan.

Koulukentillä Manta on jämäkästä ulkomuodostaan huolimatta yllättävän kevyt ratsastaa. Tammalla on miellyttävä askel mutta sitä on muistettava herätellä hyvin jo tunnin alkaessa - muulloin saa alleen tahmean ja löntystelevän ponitamman. Parhaimmillaan tamma kuuntelee herkästi ratsastajansa apuja ja kokoaa itsensä hyvin. Epäselvät avut hämmentävät ponia ja se saattaa hermostua. Tammalla on kaunis laukka ja laukkatyöskentely onkin osoittautunut yhdeksi tamman vahvuuksista - tamma liikkuu hyvin eteen, muttei koeta jatkuvasti lisätä vauhtia ja sen askeleissa on mukava istua.
Esteillä Manta on liikkuu yleensä hiukan reippaammin eteen, mutta kuuntelee silti hyvin ratsastajansa apuja eikä yritä rynnätä esteiden läpi. Tamma on varma hyppääjä, eikä se pelkää erikoisempiakaan esteviritelmiä. Hyppää hyvin metrin ratoja, mutta vaatii ratsastajaltaan kuitenkin hiukan apua etenkin lähestymisissä ja sarjojen välissä eikä ylitä esteitä pelkällä automaattiohjauksella.

Kun kisapäivä koittaa, Manta käyttäytyy yleensä rauhallisemmin kuin ratsastajansa. Hälinä ja toiset ratsut toki kiinnittävät jonkin verran tamman huomiota, mutta tottuneena kisakonkarina Mantan saa helposti unohtamaan ympärillä vallitsevan melskeen. Kisoissa Manta yleensä tuntuu jopa skarppaavan suoritustensa kanssa, sillä tamma omaa ripauksen lujaa voitontahtoa ja tositilanteen tullen ja ratsastajan jännityksen lauetessa, saa Manta aivan uudenlaista potkua suorituksiinsa!

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Bingo
Newofrstinponi, 146 cm, rn
ii. Kenton's Socketeer
Newforestinponi, 146 cm, rn
iii. Kenton's Sor
iie. Kenton's Kinnley
ie. Bonia
Newforestinponi, 144 cm, km
iei. Ernewood's Bentley
iee. Windy
e. Bantleys Madame Mia
Newforestinponi, 142 cm, vrt
ei. Killian
Newforestinponi, 143 cm, vrt
eii. Kochika
eie. Elanei
ee. Bantleys Caitlin
Newforestinponi, 141 cm, prn
eei. Bantleys Arrow
eee. Espan Wetta

Bingo on ruunikko, 146 cm korkea newforestinponiori, joka asuu kasvattajansa luona ja on hiljalleen jättäytymässä kokopäiväiselle eläkkeelle. Luonteeltaan rauhallinen ja viisas poni, joka ei turhista säpsähtele tai koeta saada käsittelijäänsä hermoromahduksen partaalle. Bingolla on varsin runsas ja pitkä kisaura takana ja se kilpailikin yleispainotteisesti niin koulun kuin esteidenkin parissa. Orilla on yhteens kahdeksan jälkeläistä, joille se on periyttänyt tasaista ja varmaa luonnettaan, sekä newforestinponille hyvin ominaista ulkonäköään.

Kenton's Socketeer on yksi Britannian käytetyimmistä newforestinponioreista. Erittäin komea 146 cm korkea ruunikko ori on kerännyt todella hyvää menestystä näyttelykehissä. Hyvän luonteensa sekä ratsastuttavuutensa ansiosta se on ollut käytetty jalostusponi aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Socketeer kilpaili yleispainotteisesti esteitä ja koulua ja sen jälkeläisetkin ovat osoittautuneet loistaviksi yleisponeiksi. Tällä hetkellä ori viettää ansaittuja eläkepäiviään ylpeän kasvattajansa luona.
Kenton's Sor oli hyvin rauhallinen, mustanruunikko 146 cm korkea oriherra, joka kilpaili koulupainotteisesti keräten useita sijoituksia. Ori oli mukava ratsastettava, mutta saattoi joskus lipsua jopa laiskuuden puolelle. Orilla on useita jälkeläisiä, joista monet ovat siirtyneet kisakentille.
Kenton's Kinnley oli 145 cm korkea ruunikko tamma, joka omasi energisen mutta ystävällisen luonteen. Tamma oli hyvin kaunisliikkeinen kouluponi, mutta eittämättä hyvin lahjakas myös esteradoilla! Kisakenttiä runsaasti kiertänyt ponitamma siirtyi vanhemmalla iällä jalostuskäyttöön, mutta menehtyi harmillisesti vaikean varsomisen seurauksena. Tamma ehti saada kuitenkin neljä hienoa varsaa, jotka kaikki ovat lahjakkaita urheiluponeja.

Bonia oli kimo, 144 cm korkea sympaattinen ponitamma, joka kilpaili nuorena esteillä ja koulussa, mutta siirtyi lopulta ratsastuskoulukäyttöön. Kohtalaista kisamenestystä kerännyt tamma varsoi lopulta muutamia kertoja tuoden harvinaisempia linjoja ponijalostukseen. Hyväluonteinen ja rohkea ponitamma, joka sopi hyvin myös nuoremmille ratsastajille.
Ernewood's Bentley starttasi nuorempana muutamissa kisoissa etenkin kouluratsastuksen saralla, mutta jättäytyi melko nopeasti sivuun toistuvan sairastelun vuoksi. Kimo, 145 cm korkea poni muutti lopulta yksityiseen harrastuskäyttöön erään perheen hoiviin, jossa se lopulta ruunattiin. Ennen ruunaamistaan ori ehti saada yhden jälkeläisen.
Windy oli kaunis 138 cm korkea kimo ponitamma, joka vietti lähes koko elämänsä harrasteratsuna muutamissa kisoissa kierrellen. Osaava ja energinen ponitamma, jolla olisi saattanut riittää kapasiteettia ahkerampaankin kisaukseen. Windy varsoi kaksi kertaa ja on periyttänyt molemmille jälkeläisilleen kauniin ulkomuotonsa ja värityksensä lisäksi myös hyvää luonnettaan.

Bantleys Madame Mia nostattaa helposti hymyn käsittelijänsä huulille; hyväntuulinen ja sympaattinen ponitamma jaksaa ilahduttaa vielä pitkän treeninkin jälkeen. Mia on todella seurallinen persoona, joka nauttii huomiosta yli kaiken! 142 cm korkea vaaleanrautias poni on etevimmillään etenkin kouluratsastuksen parissa, mutta myös rataesteet sujuvat hyvin matalissa luokissa. Tarkkaavainen ja kuuliainen ratsu, joka tekee ahkerasti kaikkensa mahdollisimman hyvän suorituksen eteen. Mia on siirtynyt pois kisakentiltä jalostus- ja harrastuskäyttöön ja se onkin varsonut jo yhteensä neljä hienoa varsaa, jotka ovat emänsä tavoin pärjänneet hyvin niin koulussa kuin esteillä kisaten.

143 cm korkea, vaaleanrautiasKillian on ulkomuodoltaan hyvin perinteikkään newforestin näköinen. Rauhallinen ja itsevarma poni kilpaili paljon esteillä ja jonkin verran myös koulussa - reippaan luonteensa ansiosta esteet sujuivat ponilta kuitenkin hiukan paremmin. Kisakenttien vilinän lisäksi oria käytettiin perheen nuorimpien lasten ratsuna, johon tasainen ja varma poni sopikin mainiosti. Nykyään herra viettää ansaittuja eläkepäiviään.
Kochika oli kimo, 140 cm korkea newforestinponiori, joka vietti suurimman osan elämästään yksityisenä kisaratsuna eräällä hyvin taitavalla juniorilla. Kun ratsastaja alkoi kasvaa pituuttaan, jäi Kochika edelleen omistajalleen mutta kilpaili vielä muutaman vuoden toisen ratsastajan kanssa. Luonteeltaan hyvin energinen ja innokas, mutta silti ystävällinen poni.
Punaruunikko 144 cm korkea Elanei päätyi omistajansa huomiin pakkohuutokaupasta. Vaatimattomiin oloihin tottunut tamma oli alkuunsa hiukan sulkeutunut ja ujo, mutta alkoi vähitellen rentoutua ihmisten seurassa. Luonteeltaan äärimmäisen kiltti ja nöyrä tamma, jonka kanssa kilpailtiin vielä myöhemmässä vaiheessa hiukan koulussa, jota kautta tamma saikin vähän nimeä itselleen.

Bantleys Caitlin on punaruunikko 141 cm korkea newforestinponitamma, joka on kilpaillut todella pitkän uran yleispainotteisesti esteillä ja koulussa. Luonteeltaan hiukan temperamenttinen ja tammamisen ailahtelevainen poni, joka kuitenkin ratsuna tuntui aina syttyvän uuteen intoon. Tammalla on runsaasti jälkeläisiä, jotka ovat myös kilpailleet menestyksekkäästi.
Bantleys Arrow on kasvattajansa ensimmäisiä kasvattamia poneja ja siksi sillä onkin ollut aina oma erityinen paikkansa tallin historiassa. Arrow oli ulkonäöltään hyvin komea, 143 cm korkea tummanruunikko ori, joka kiersi runsaasti näyttelykehissä. Rataesteet eivät olleet ponin ominta alaa, mutta kouluratsastus sujui hyvin. Luonteeltaan hyvin fiksu ja varma ratsu.
Espan Wetta oli harvinaisemmista sukujuurista tuleva punarautias, 138 cm korkea hyväluonteinen ponitamma, joka ei elämänsä aikana juurikaan kisakenttiä kierrellyt. Jalostusponina tamma oli kuitenkin hyvin arvokas ja useat sen jälkeläiset ovat etenkin myöhemmässä vaiheessa olleet kovassa huudossa ponijalostuksen saralla.

Jälkeläiset

Burleyham Madamie ei ole enää käytettävissä jalostukseen. Tamma on periyttänyt ponimaista ulkomuotoaan ja ystävällistä luonnettaan. Mantan jälkeläiset ovat pärjenneet hienosti niin koulu- kuin estekentillä.

♡ 24.07.2012 Topsyknoll's Pilow KTK-II, NFL-II
♡ 15.08.2013 Roscoff Paddington
♡ 05.10.2013 Vuornan Tweefluff
♡ 23.06.2014 Roscoff Millicent KTK-III
♡ 07.07.2015 Roscoff Magic Meadow KTK-II, NFL-I, ERJ-II
♡ 05.09.2015 VIR MVA Ch Roscoff Armani KTK-I
♡ 11.07.2016 Ch Roscoff Bourguebus KTK-II

Kilpailutulokset, 57 ERJ & 57 KRJ

20.09.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 08/80
22.08.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 03/60
19.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 80 cm - 01/70
14.12.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 07/100
13.11.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/30
27.09.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/96
18.09.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/40
12.09.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 07/39
31.07.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 04/40
28.06.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 01/30
28.03.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/40
24.03.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/37
07.02.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 07/60
29.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/49
24.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 07/50
22.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 06/50
20.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 05/50
19.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 02/50
13.10.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 90 cm - 03/49
10.07.2012 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/40
14.12.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/100
14.11.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/30
29.09.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/100
26.11.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/30
05.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/30
24.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/40
19.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
21.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/40
28.09.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/100
01.08.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/60
31.07.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/60
28.03.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/40
27.03.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/40
25.03.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/40
25.03.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/100
13.02.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/40
10.02.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/70
05.02.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/40
12.01.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/30
09.01.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/30
09.01.2011 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/30
31.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/33
21.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 07/50
20.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/50
19.12.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/50
13.11.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/60
08.11.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
23.10.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/60
18.10.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/50
15.10.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/41
01.10.2010 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/98
20.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/40
22.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
23.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
23.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/40
16.02.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/30
20.01.2012 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/100
09.04.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/40
25.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/50
22.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/50
07.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/40
06.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/80
03.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/40
03.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/40
03.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/40
02.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/40
01.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/30
01.03.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 08/100
21.02.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/40
20.02.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/50
20.02.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/50
18.02.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/40
16.02.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/40
13.02.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/56
02.01.2011 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/94
31.12.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/50
29.12.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/50
28.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 07/60
20.04.2013 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo C - 02/22
20.04.2013 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 05/25
24.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/60
21.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/50
19.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/50
18.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/50
14.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/60
13.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/50
10.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/50
02.11.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/50
21.10.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/40
19.10.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/40
19.10.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 07/60
18.10.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/60
15.10.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/60
13.10.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/50
24.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/40
23.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/50
23.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/40
22.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/40
22.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/40
21.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/40
20.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/40
12.09.2010 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 08/100
22.04.2013 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/25
12.09.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/30
13.09.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/30
16.09.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/30
01.10.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 07/60
02.10.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/60
08.10.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/60
22.11.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/50
23.11.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/50
24.11.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/50

Show Pony Circuit - Ponin oma pistearkisto

Riding
18.09.2016 Swildie Native Pony Show, 5. - 20p.
13.09.2016 Nerywick Native Pony Show, 3. - 30p.

Näyttelymenestys

11.04.2011 NJ Yeneva - LKV1, MVA-Sert (pt. Isla P.)
28.09.2012 NJ Nerian - LKV1, BIS4, MVA-Sert (pt. Shonna S.)
16.06.2013 VSN Wild Horse Ranch - RCH (37 p.)
9.5.2018 NJ Adina, irto-SERT (pt. Vaapu)
16.9.2018 NJ Huvitus, irto-SERT (pt. Jannica)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

27.05.2012 - Muuttopäivä (päiväkirja), kirjoittajana Liia
Ratsuponit ja welshit ovatkin olleet minulle jo tuttua kauraa, mutta on todella jännä juttu että lapsuusaikojen lempirotu newforestinponi on jäänyt moneksi vuodeksi täysin unholaan! Tämä seikka korjautui kuitenkin onneksi vihdoinkin kun Jenni T. kauppasi aivan upeaa tuontisukuista nyffitamaa Burleyham Madamieta eli tutummin "Mantaa". Pitkän jännityksen päätteeksi tamma lähti meidän mukaamme kohti uusia seikkailuja ja täytyy sanoa, että jo nyt olen täysin hullaantunut poniin! Meillä Manta pääsee jatkamaan kisauraansa koulussa ja esteillä ja vanhemmalla iällä poni pääsee ehdottomasti myös jalostuskäyttöön. Mantan muuttopäivä sujui kaikessa rauhallisuudessaan - vaikka tammaa selvästi jännittikin uudet paikat ja tyypit, osasi se käyttäytyä luonteelleen ominaisella tavalla. Karsinakin alkaa varmasti nopeasti jo tuntua kodilta, kunhan päästään kunnolla tekemään tuttuavuutta!

03.10.2012 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Mantalle syntyi ensimmäinen jälkeläinen viime kesänä ja todella suloinen Pilowksi ristitty ponineiti asuu ainakin vielä toistaiseksi omistuksessamme. Pilow on ahkerasti opetellut hyville tavoille, mutta selkeästi emänsä luonteenpiirteitä perineenä ponina kaikki uusi menee jakeluun hyvin nopeasti. Manta taas on jatkanut kivasti kisauraansa ja sille kaavaillaan jo toista jälkeläistä komeasta voikosta englannintäysiveriorista. Alkutalvi on saanut koko talliväen kuin johonkin harmaaseen horrokseen, eikä Mantakaan ole lokakuussa aivan parhaimmillaan - tamma torkkuisi mieluiten lämpimän karsinannurkassa kuin lähtisi ulosa treenaamaan. Onneksi tänään kuitenkin sain viettää ponin kanssa oikein makoisan lepopäivän ja aurinkokin suostui pilkahtamaan hetkeksi pilvien raosta! Aluksi kävimme Mantan kanssa rauhallisella kävelyllä pitkin tilan peltoja ja läheisiä metsiä. Tamma kulki kaulapitkällä ja korvat hörössä ja tuntui nauttivan täysin siemauksin tästä sunnuntaifiiliksestä! Tallille palattuamme annoin tammalle kunnon harjaustuokion ja siihen päälle käytin tammaa vielä koekaniinina hevoshieronta-taitojeni kartuttamiseen - eikä Manta vaikuttanut olevan lainkaan pahoillaan tästäkään viihdykeestä! Tamman pää vajosi yhä lähemmäs lattiaa ja silmät lerpahteilvat kiinni - ja kuinka suloisesti poni lopulta kiittikään minua päivästä painamalla päänsä harteilleni.

07.03.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana Tinz
Saavuin myöhässä paikalle ja näin ratsukon olevan jo täydessä touhussa. Aloitimme heti työnteon. Pyysin Liiaa tulemaan koko uraa pitkin ja tekemään voltin pitkän sivun alkuun, jatkavan avotaivutuksessa pitkän sivun ja tekemällä voltin loppuun. Tämä sujui todella hyvin. Manta oli todella kuuliainen eikä missään näyttänyt olevan parannettavaa. Päätin siis ryhtyä pilkunviilaajaksi ja pyysin Liiaa pyytämään Mantaa enemmän pohkeesta tuntumalle ja saamaan takajalat enemmän vatsan alle. Kun ravi oli jo lähes hienon puoliverisen ilmavaa askellusta, pyysin vaihtamaan tehtävän sulkutaivutukseen lävistäjällä. Tässä oli selkeästi hieman vaikeuksia pitää koko paketti kasassa ja mennä vielä kaikenlisäksi suoraa linjaa. Muutaman kerran jälkeen tämäkin sujui hyvin ja Manta jaksoi vielä kantaa itsensä hyvin. Liia halusi vielä itse mennä pari lisäystä loppuun sillä Manta tuntui niin hyvältä. Tämän jälkeen poni ei jaksanutkaan enää kantaa itseään joten pyysin Liiaa lopettamaan tältä päivältä. Tuntuu ettei tälle ratsukolle tarvitsisi edes pitää valmennuksia kun kaikki näyttää sujuvan. Hienoa!

20.06.2013 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tänään päätin pitkästä aikaa vähän viettää laatuaikaa meidän Manta-ponin kanssa! Olen tavattoman ylpeä tammasta ja kaikesta siitä, mitä sen kanssa (ja sen innoittamana) on saatu aikaan; nykyään Roscofissa pääkasvatusrotuna brittiläisten ratsuponien rinnalla nimittäin komeilevat newforestinponit, enkä varmasti koskaan olisi ilman Mantaa innostunut rotua kasvattamaan! Manta itse on tällä hetkellä oikein hyvässä terässä. Kisoissa on saavutettu todella hienoja suorituksia ja jopa luokkavoittoja. Myös Mantan jälkeläiset ovat pärjänneet hienosti kisakentillä, enkä oikein voisi olla enempää tyytyväinen upeaan poniini. Tästä kaikesta hyvillämielin lähdin hakemaan Mantaa tarhasta mielessäni kunnon puunaus ja mahdollisesti kevyt lenkki läheiselle rannalle. Mantan nähdessäni järvenranta kuulosti entistä paremmalta, sillä poni oli onnistunut kuraamaan itsensä niin pahasti, etteipuhdasta läikkääkään meinannut erottua sen kovettuneesta karvasta. Naurahdellen talutin Mantan heti aluksi harjattavaksi ja sen jälkeen pakkasin satulalaukkuun ja reppuun muutamia tarvikkeita pikaista pesuoperaatiota varten. Onneksi Manta nauttii uimisesta, eikä ollut temppu eikä mikään saada sitä järveen kastamaan itseään. Aikansa leikittyään sidoin ponin rannalla nököttävään kuuseen kiinni ja aloin ahkeroimaan mutapaakkujen kimpussa. Tovi ehti vierähtää ennen kuin kaiken lian keskeltä alkoi erottua kaunis ja suloinen ponitamma. Urakasta hiukan uupuneena lähdimme tallustamaan takaisin kohti tallia rauhallista tahtia - Manta kun on omanlaisensa superponi, joka tuntuu osaavan vaistota mielentilanikin ilman erityistä ohjeistusta!

30.08.2013 - Estevalmennus, valmentajana kizzie
Päivä alkoi kääntyä iltaan ja vileä tuuli oli jokaisella henkäisyllään vieläkin viileämpi. Olin pystyttänyt esteitä maneesiin jossa te odottelittekin minua jo valmiiksi hieman verkanneena. Alkukäynnit oli siis hoidettu jo kunnialla ennen saapumistani, joten aloitimme ravailulla. Hetken se jaksoi olla hieman tahmea ja vastahakoinen, mutta vauhtia saatiin pysyvästi lisää raipalla sekä aktiivisella pohkeella. Laukkatyöskentelykin sujui oikein mukavasti ja vauhtiakin oli kivasti! Ei liikaa, muttei liian vähääkään. Laukka oli myös tahdikasta ja poni oli hyvin hallinnassasi, mikä onkin tärkeää esteitä pomppiessa. Ensimmäiset esteet ylittyivät hieman tahmeasti, joten keskityimme eteenpäin ratsastukseen. Todella aktiivinen pohje ja raippa tuottivat tulosta todella nopeasti ja esteet ylittyivät kevyesti, hienoa! Kokonaista rataa emme tänään hyppäisi, mutta erilaisia ratsastusteitä ja esteiden lähestymisiä tulisi olemaan paljon. Manta oli todella reippaalla tuulella ja energiaa täynnä, joten esteet ylittyivät todella helpon näköisesti. Olit hyvin mukana hypyissä eikä ratsastusteissäkään ollut mitään valittamista. Loistavaa!

13.01.2013 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Manta on ilmoitettu joulukuun kantakirjatilaisuuteen ja tuloksia odotellaankin jo innokkaasti, saa nähdä millainen palkinto tilaisuudesta poimitaan! Omassa omistuksessani olevat varsat Eeva ja Pate ovat omalta osaltaan myös keränneet oikein hyvää menestystä niin koulu- kuin esteratsastuksessakin! Tamman myytyihinkin jälkeläisiin ollaan kisakentillä törmätty ja hienoja poneja on heistäkin kasvanut. Manta täytti muutama päivä sitten 15-vuotta ja tänään synttärijuhlat jatkuivat hierojan merkeissä. Mantalle hierontatuokiot ovat oikeaa mannaa ja tamma seisoskeli taas perin tyytyväisenä aloillaan koko toimenpiteen ajan. Tänään tamma on saanut olla lepopäivällä, joten hieronnan jälkeen puunasin ja kiillotin ponirouvaa ja sen varusteetkin saivat perusteellisen puhdistuksen. Kaiken hemmottelun vastapainoksi tarkistimme vielä tamman kaviot ja raspasimme hampaat, vaikkakin Manta näytti varsinkin jälkimmäisen toimenpiteen aikana hyvinkin karkeasti mieltään. Loppujen lopuksi karsinaan iltaheiniään mussuttamaan palasi kuitenkin kaikinpuolin huollettu ja puunattu terve ponitamma!

18.12.2014 - Kouluvalmennus Untuvapilven jouluriehassa
Alkukäyntien aikana Manta ei näyttänyt järin virkeältä tapaukselta, sillä se löntysteli vailla huolta huomisesta ja laahustaessaan meinasi pariin otteeseen napata kentän laidalla olevista puista oksia matkaansa mukaan. Alkuverryttelyissä poni ei näyttänyt sen enempää etenemishaluiselta, joten pyysin Liiaa kiinnittämään jo alkuverryttelyissä paljon huomiota siihen, että poni reagoi nopeasti kaikkiin apuihin. Alkuverryttelyissä voisi hyvin ottaa laukkaa kevyessä istunnassa pitkällä ohjalla niin reippaasti kuin suinkin uskaltaa ja sitä kautta lähteä hakemaan Mantaan enemmän liikettä. Poni olikin huomattavasti virkistynyt, kun aloitimme työskentelyosuuden. Olin ajatellut, että ratsukon kanssa kiinnittäisimme huomiota eteenpäinpyrkiväisyyteen siirtymisien kautta. Pyysinkin Liiaa tulemaan ponin kanssa ympärilleni ympyrälle ja ratsastamaan käynnissä pysähdyksiä. Aluksi Manta luisui kaula pitkänä pysähdyksiin, mutta napakalla ratsastuksella se nopeutui hiljalleen ja jätti vänkyröinnin vähemmälle. Melko pian siirryimme eri askellajien välisiin siirtymisiin. Mantassa oli havaittavissa ajoittaista hitautta erityisesti pohkeelle, jolloin se helposti luisui myös etupainoiseksi ja jätti niin sanotusti takajalat talliin, mutta kun se saatiin reagoimaan ratsastajansa apuihin nopeasti, keveni sen etupää huomattavasti ja poni alkoi kunnolla työntämään takaa eteen. Mantasta kuoriutui suorastaan uusi poni ja se liikkui todella näppärän näköisesti.
Loppuverryttelyissä poni liikkuikin elastisesti venyttäen hyvin eteen alas ja työskenteli tehokkaasti, vaikka jo hieman väsyneesti. Loppukäyntien aikana annoin ratsukolle hieman palautetta kuluneesta tunnista: ”Mantastahan kuoriutui lopulta todella kiva poni. Sen kanssa saat itse olla todella tarkkana sen suhteen, ettet päästä sitä liian vähällä, sillä ponisi selkeästi menee sieltä, missä aita on matalin. Kunhan vaadit Mantaa vastaamaan nopeasti apuihin, ei sen kanssa ole ongelmia ja se liikkuu todella nätisti ja kevyesti.”

09.07.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pieni nyffipuksumme Manta ilemisesti osaa myös yllättää! Eilinen on varmasti piirtynyt hyvin selvästi kaikkien tallilaisten mieliin, eivätkä ne meinanneet millään uskoa tapahtumia todeksi, jotka eivät itse niitä olleet näkemässä! Kaikki alkoi siitä, kun uusi tamma Mellu muutti talliin ja vieläpä Mantan seinäkaveriksi. Muuttopäivä meni alkujaan oikein hyvin. Hyväkäytöksisest tammat tulivat lähes heti juttuun ja haistelivat tuttavallisesti toisiaan karsinoiden ylitse. Omistaja oli tietenkin tyytyväinen kun ystävyyttä oltiin solmimassa niinkin nopeasti, mutta tämä ilo jäi varsin lyhyeksi kun koittivat yön pimeät tunnit. Jätimme Mantan Mellun seuraksi talliin, sillä uutta tammaa ei vielä uskaltanut päästää yöksi tarhaan laiduntamaan. Jotain yllättävää kuitenkin oli tapahtunut ja kasvattajakin oli unohtanut mainita yhden pikku seikan - Mellu nimittäin osaa avata karsinoiden hakasia! Aamulla tullessani katsomaan tammojen menoa, minua odotti käytäville sikinsokin heitellyt ämpärit ja pussit, porkkanakipon loppu oli enää vain täynnä kuolaa ja uudet hienot loimet oli kiskottu alas karsinoiden reunoilta ja tallottu lähes hajalle. Kaiken tämän sekasorron keskellä minua tapitti suurilla silmillään - Manta! Olin niin yllättynyt, etten edes ehtinyt yllättyä lisää, kun poni lähti tulemaan nopeata vauhtia minua kohti ja viuh vain, se oli jo ulkona ovesta. En kuunaan ollut voinut kuvitella näkeväni Mantan karkaavan, mutta niin vain kävi! Lopun aamusta jahtasimme tammaa ympäri tiluksia, mutta lopulta väsnyt poni antautui suosiolla. Vaikka kiehuinkin kiukusta tammaa kohtaan, oli kuitenkin mukava nähdä kuinka pieni irrottelu sai Mantan silmät tuikkimaan ponimaisen ilkikurisesti.

11.12.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meillä on Mantan kanssa takana jo pitkän pitä taival, jonka aikana on sattunut ja tapahtunut paljon kaikenlaista! Tamma muutti omistukseeni noin kolme ja puoli vuotta sitten ja vasta nyt olemme alkaneet valmistautua New forestien laatuarvosteluun! Joulukuun tilaisuus pidetään muutaman päivän kuluttua ja jännitystaso alkaa olla jo kohollaan! Vaikka olemmekin Mantan kanssa näin myöhään liikkeellä asian suhteen, niin uskon että parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Tänään kävimme tamman kanssa kevyen koulutunnin kera vähän perusjuttuja lävitse ja tamma toimi aivan loistavasti - se liikkui eteen kauniisti, tahti oli irtonaista ja avut menivät hyvin läpi. Treenin jälkeen olikin hyvin aikaa ruveta jo hiukan siistimään tammaa edessä häämöttävää tilaisuutta varten. Tosin kauniin tamman rinnalla tuntui että varusteet tarvitsisivat huomattavasti enemmän huoltoa, mutta koskaan ei voi kuitenkaan pelata liiaksi varman päälle. Manta tuntui nauttivan hurjan paljon saamastaan ekstra-huomiosta kun harjaustuokio tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan, enkä voinut olla jäämättä vielä silittelemään sen pehmoista turpaa illan päätteeksi. Muutamia kannustaviakin sanoja saatoin tamman korvaan kuiskata, että saataisiin mahdollisimman hyvin laatuarvostelu vietyä lävitse!

17.12.2015 - Estevalmennus Riikinnevassa
Mantan ja sen omistajan Liian alkuverryttelyt sujuivat lähinnä herättelyn merkeissä, sillä poni oli juuri sitä mieltä ettei tänään huvita liikkua. Skarppailin ja neuvoin ratsukkoa, miten saadaan vähän reippautta koko menoon. Onneksi Manta innostui hieman, kun ensimmäinen tehtävä - in-and-out -sarja oli vuorossa. Mitä korkeammalle esteitä korotettiin, sitä enemmän Manta intoutui ja samalla myöskin Liian rooli ratsastajana hieman hankaloitui. Esteiden hyppypaikat tuli todella tarkasti mitoittaa ettei lopputuloksena ole kasa puomeja ja tolppia. Tammalla oli selvästi kamppailu itsensä kanssa, että se malttaa kuunnella ratsastajaa. Loivalle kiemurauralle siirryttyä esteet olivat 80cm korkeita ja ratsukko suoriutui tästä tehtävästä moitteetta. Manta alkoi selvästi jo hieman väsyä, jonka ansiosta myös sen kuuliaisuus muuttui aivan uudelle tasolle. Aivan viimeiset, myös ne kaikista parhaimmat suoritukset tehtiin silloin, kun esteet olivat 100cm korkeita.

Web design © Milja (otsikon kuva © Efilpera)
Tämä on virtuaalihevonen