Etusivu Orit Tammat Toiminta

It's Fear Flaith

NFL-I

Virallinen nimi: It's Fear Flaith, "Pelle" Rekisterinumero: VH11-027-0212
Rotu, sukupuoli: Newforestinponi, ori Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 02.01.2011 (8v. 02.02.2013) Koulutustaso: ko Helppo A, re 110 cm
Säkäkorkeus: 139 cm Väri: Ruunikonkimo
Omistaja: Liia VRL-11284 Roscoff Maahantuoja: Nerian

Cute but deadly. Fear me.

Newforestien laatuarvostelu 25.2.2018
Pelle on palkittu vuoden 2018 helmikuun tilaisuudessa
ensimmäisellä palkinnolla yhteensä 144,5 pisteellä, NFL-I

Yksi meidän ensimmäisistä nyffeistä, kimo poniori Pelle, muutti meille Nerianista vuoden 2011 loppupuolella jolloin Roscofista ei vielä ollut tietoakaan. Järkevä ihminen olisi varmasti miettinyt tämän ponin kohdalla että "ei kannata" tai että "näitä meille ei ainakaan enää lisää tule". Tuittupäisestä luonteestaan ja kyseenalaisesta motivaatiostaan huolimatta Pelle tuli jäädäkseen - ja niin lähti kytemään myös innostus newforestinponeja kohtaan.

Hoidettaessa Pelle on varsinainen jästipää. Fiksuna ponin se keksii mitä ihmeellisempiä jekkuja käsittelijänsä pään menoksi eikä sen kanssa voi koskaan olla liian tarkkana! Kiinni Pelle kannattaa aina ehdottomasti sitoa ellei halua juosta ponin perässä ja keräillä pitkin pihaa viskottuja harjoja. Nuorempana pelkästään orin kanssa samaan karsinaan astuminen tuotti isoja ongelmia, eikä kukaan välttynyt luimistelevilta korvilta ja uhkaavasti louskuvilta hampailta. Pitkän koulutuksen päätteeksi voidaan vihdoin huokaista helpotuksesta kun Pellestä on vihdoin saatu kursittua kasaan ihan yhteistyökykyinen käsiteltävä. Välillä saattavat vanhojen aikojen kuuniaksi korvat liimaantua pitkin niskaa ja orin hammasrivistö ilmaantua naaman eteen "ihailtavaksi", mutta tositoimiin Pelle ei enää ryhdy - kunhan vaan pelottelee etenkin uusia käsittelijöitä. Muutoin Pelle on nykyään jo mukava hoidettava; se väistää kun pyydetään ja antaa hoitajansa tehdä askareet loppuu saakka. Satulointikin sujuu ilman sen kummempia niksejä, mutta taluttaessa kannattaa olla erittäin tarkkana; Pellellä on pieneksi poniksi julmetunlaiset voimat ja tästä seikasta se on vieläpä harmillisen tietoinen.

Kun Pellen selkään on päästy voi jo huokaista helpotuksesta; poniori on ratsuna tuhannesti miellyttävämpi ja yhteistyökykyisempi kuin maastapäin käsiteltäessä. Ponilla on pieni askel joka vaatii alkuunsa hiukan totuttelua, mutta Pelle liikkuu kuitenkin kauniisti ja rennosti. Kouluratsuna ori on erittäin taitava ja erilaiset liikkeet helppo A -tasolle saakka sujuvat kuin tanssi! Kentällä Pelle ei turhaan kiukuttele, vaan keskittyy tehtäväänsä huolella ja täydellä tarmollaan; Pelle liikkuu helposti eteen, se on kevyt ratsastaa ja avut menevät hyvin läpi. Pelle nauttii työskentelystä ja se on yllättävän kärsivällinen ratsu hiomaan samojakin liikkeitä yhä uudestaan ja uudestaan.

Ratsuna Pellen plussapuoliin voidaan ehdottomasti laskea myös sen rauhallinen ja stressitön käytös kisakentillä. Oudon paikan hulina ja hälinä ei saa ponia automaattisesti suunniltaan, vaan se käyttäytyy täsmälleen käsittelijänsä ohjaamalla tavalla. Jos Pellen käsittelijä on rauhallinen, voi luottaa poninkin olevan. Valitettavasti homma toimii myös päinvastoin, joten kovien jännittäjien kisaponi Pelle ei ehkä ole.

Kouluratsuna hämmästyttänyt Pelle jatkaa esteillä samaa linjaa; ori on monesti vetänyt maton epäilijöidensä jalkojen alta mallikkaalla ja fiksulla käyttäytymisellään. Esteilläkään Pelle ei kaahaa tai käyttäydy hölmösti, vaan jaksaa kuunnella ratsastajansa apuja varsin esimerkillisellä tavalla. Vaikkei Pelle ehkä sovikaan kaikkein kokemattomimmille ratsastajille, ei se silti ole vaikea hallittava. Ori hyppää hyvin ja varmasti, osaa ponnistaa lähes poikkeuksetta itsenäisesti oikeista kohdista ja pitäytyy hyvin ratsastajan määräämässä vauhdissa. Pelle on parhaimmillaan pitkien ja tarkkuutta vaativien ratojen parissa. Nopeat ja lyhyet radatkin onnistuvat orilta toki hyvin, mutta pienikokoinen Pelle ei välttämättä yllä aivan kilpakumppaniensa vauhdin tasolle.

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Acer PICA
NF, 139 cm, rnkm
Ei virtuaalimaailmassa
ii. Science Fiction
NF, 141 cm, trn
iii. 1928 Mitropa
iie. Bitter Tears
ie. We're No Angels
NF, 136 cm, rnkm
iei. Lights Go Out
iee. Star Theatre
e. It's All Fabulous
NF, 134 cm, trn
KRJ-II
ei. It's All Knight
NF, 140 cm, rt
eii. Russell
eie. It's All Julie
ee. It's All Sandy
NF, 136 cm, vrt
eei. Tiberius
eee. It's All Absolute

ISÄ Acer PICA on Briteissä, It's All Stablesissa, koko ikänsä asunut ruunikonkimo newforestinponiori, jonka yhteensä viidestä jälkeläisestä ainoastaan Pelle on lähtenyt myyntiin tallin ulkopuolelle. Acerin alkperäinen käyttötarkoitus omistajalleen siirtymisen jälkeen olivat näyttely- ja kouluratojen sisäpuolella, mutta yllättäen ori osoitti potentiaalia myös esteratsastuksen puolella. Näyttelyunelmista luovuttiin jo muutaman kerran jälkeen - palaute oli melko murskaavaa eikä lainkaan sellaista mitä omistaja olisi ponilleen toivonut. Kun näyttelykäyttö unohdettiin, saatettiin Acerin kanssa keskittyä täysin rinnoin ratsukoulutukseen ja valmentautumiseen - editystä otettiinkin hurjin askelin! Acer aloitti kisauransa helppo B -tasolla, mutta eteni lopulta vaativa B -tasolle. Rataesteet aloitettiin 80 cm korkeudesta mutta kisauraansa päättäessä ori hyppäsi jo 110 cm ratoja. Luonteeltaan energinen ja kovapäinen Acer haastoi käsittelijänsä, mutta taitavan ihmisen kanssa poni osasi aina laittaa työn kiukuttelun edelle. Nykyään Acer viettää jo lekoisia eläkepäiviä omistajansa luona!

II Science Fiction oli 141 cm korkea tummanruunikko poniori, joka muistetaan kaikkialla etenkin tulisieluisen käytöksensä, sekä näyttelykehässä keräämänsä upean menestyksen voimin. Fic ei ehdottomasti ollut mikään kaikkein helpoin ponipersoona käsittelyn suhteen, mutta sen ulkoiset ominaisuudet pelastivat sen ruunaukselta. Jälkeläisilleen Fic on periyttänyt vaihtelevasti loistavaa rakennettaan, mutta valitettavasti tuittupäisiä luonteenpiirteitään se on jaellut jälkeläisilleen huomattavasti anteliaammin. Näyttelykehän lisäksi oria nähtiin runsaasti kouluratsastuskisoissa, joissa se keräsi (ratsastajasta riippuen) mainittavaa menestystä. Korealiikkeinen Fic sai yhteensä kahdeksan jälkeläistä ennen eläkeikäänsä.
III 1928 Mitropa oli tummanruunikko poniori, säkäkorkeudeltaan 144 cm, jota käytettiin runsaasti jalostukseen aikanaan. Mitropan todella hyvä rakenne, kauniit liikkeet ja potentiaali kouluradoille tekivät siitä suositun jalostusponin. Luonteeltaan ori oli melko itsepäinen, mutta hyvin koulutettuna ja hyvän käsittelijän kanssa sen kanssa harvoin tuli ongelmia. Mitropan kisaura huipentui useisiin kultamitaleihin ja kisauran päätyttyä oli suosio jalostuskäyttöä kohtaan taattu. Yhteensä yhdeksänkymmentä jälkeläistä itselleen saanut Mitropa turvasi asemansa yhtenä aikansa tunnetuimmista newforestinponeista.
IIE Bitter Tears, 139 cm korkea rautias ponitamma pisti kovan metakan pystyyn missä ikinä sitten sattui olemaankaan. Tamman dramaattinen käytös kisapaikoilla alkoi saada jo huvittunutta julkisuutta aikoinaan ja poni pääsi television "uutiskevennykseksi" useammankin kerran. Vaikka käsittelijää Bitterin käytös ei varsinaisesti ilahduttanut, sai se ulkopuoliset huvittumaan. Pieni ponitamma kilpaili kouluratsastuksessa helpoissa luokissa hyvällä menestyksellä, esteitä sillä hypättiin kotioloissa lähinnä harrastuksen vuoksi. Rakenteeltaan todella sopusuhtainen ja kaunis tamma sai paljon palkintoja myös näyttelykehän puolella. Bitter varsoi kolme kertaa ennen eläkkeelle siirtymistään.

IE We're No Angels on yksi kasvattajansa silmäteristä; upea, ruunikonkimo newforestinponitamma, joka on pärjännyt loistavasti koulukentillä mutta näyttänyt osaamisensa myös esteiden parissa. Luonteeltaan energinen ja päättäväinen ratsu, joka suhtautuu ihmisiin erittäin ystävällisesti. Yleispainotteisen kisauran itselleen luonut ori Angel ei välttämättä ulkonäöllään häikäissyt, mutta luonteeltaan poni oli oikea helmi. Hyvin taitava ja monipuolinen kisakaveri, joka keräsi useita sijoituksia niin koulussa kuin esteillä.
IEI Lights Go Out oli 146 cm korkea hyvin näyttävä kimo yleisponi, joka on menestynyt niin esteiden kuin koulunkin parissa. Rataesteillä orilta löytyy hyvin kovat menohalut joten aivan aloitteleva ratsastaja orin kanssa ei välttämättä pärjää, mutta koulukentillä selkeästi rauhallisemmin ja fiksummin käyttäytyvä ratsu, jolla on näyttävät ja elastiset liikkeet. Luonteeltaan energinen sähläri, joka rakastaa kaikkia ja kaikkea. Lights Go Out asui kasvattajansa luona Birteissä ja se sai kaksikymmentä jälkeläistä elämänsä aikana. IEE Star Theatre on kasvattajansa omistuksessa koko ikänsä viettänyt 134 cm korkea rautias ponitamma, joka kisasi koulupainotteisesti helpoissa luokissa. Erittäin hyvän kisauran taakseen jättänyt tamma, jolla löytyi pienestä koostaan huolimatta uskomaton ponnistusvoima myös esteillä. Ketterä ja vauhdikas tamma, jolla oli myös kaunis ja keveä, joskin hiukan ponimainen askel. Luonteeltaan rauhallinen ja nöyrä työskentelijä, joka tarttui annettuihin tehtäviin aina yhtä suurella riemulla.

Jälkeläiset

It's Fear Flaith on rajoitetusti käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille tai yksipolvisille newforestinponitammoille.  

♡ 5.5.2012 o. Fear Kelvin LAC KTK-I, NFL-I, ERJ-I (e. Jefton's Kelsey)
♡ 7.11.2017 o. Roscoff Moonbeam (e. Ravenscroft Playpudding)

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa 40 sijoitusta

08.08.2011 KRJ kutsu Helppo C - 03/34
19.08.2011 KRJ kutsu Helppo C - 06/100
20.08.2011 KRJ kutsu Helppo C - 01/30
21.08.2011 KRJ kutsu Helppo C - 05/30
25.08.2011 KRJ kutsu Helppo C - 04/30
22.08.2011 KRJ kutsu Helppo B - 06/60
29.08.2011 KRJ kutsu Helppo B - 04/50
30.08.2011 KRJ kutsu Helppo B - 02/50
31.08.2011 KRJ kutsu Helppo B - 06/50
16.09.2011 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
21.11.2011 KRJ kutsu Helppo C - 06/44
21.11.2011 KRJ kutsu Helppo B - 04/80
22.11.2011 KRJ kutsu Helppo B - 05/80
02.12.2011 KRJ kutsu Helppo B - 02/50
20.02.2017 KRJ kutsu Helppo A - 03/86
12.03.2017 KRJ kutsu Helppo A - 04/100
02.05.2017 KRJ kutsu Helppo A - 09/85
02.05.2017 KRJ kutsu Helppo A - 06/85
12.05.2017 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
13.06.2017 KRJ kutsu Helppo A - 01/30
13.03.2012 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
12.03.2012 KRJ kutsu Helppo A - 05/40
18.03.2012 KRJ kutsu Helppo B - 05/40
28.03.2012 KRJ kutsu Helppo A - 06/60
02.04.2012 KRJ kutsu Helppo A - 05/50
04.04.2012 KRJ kutsu Helppo A - 02/50
05.04.2012 KRJ kutsu Helppo A - 04/50
09.04.2012 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
16.12.2012 KRJ kutsu Helppo A - 06/40
17.12.2012 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
18.12.2012 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
19.04.2013 KRJ kutsu Helppo C - 03/22
19.04.2013 KRJ kutsu Helppo B - 04/25
13.03.2017 KRJ kutsu Helppo A - 06/100
14.03.2017 KRJ kutsu Helppo A - 10/100
20.05.2017 KRJ kutsu Helppo A - 03/50
22.05.2017 KRJ kutsu Helppo A - 01/50
27.05.2017 KRJ kutsu Helppo A - 04/50
18.06.2017 KRJ kutsu Helppo A - 03/30
20.06.2017 KRJ kutsu Helppo A - 03/30

ERJ:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa 43 sijoitusta

20.08.2011 ERJ kutsu 80 cm - 01/30
22.08.2011 ERJ kutsu 80 cm - 02/30
18.09.2011 ERJ kutsu 100 cm - 01/23
01.09.2011 ERJ kutsu 80 cm - 01/18
04.09.2011 ERJ kutsu 80 cm - 01/18
05.12.2011 ERJ kutsu 110 cm - 08/100
06.12.2011 ERJ kutsu 110 cm - 02/100
16.12.2011 ERJ kutsu 100 cm - 02/50
17.12.2011 ERJ kutsu 110 cm - 06/50
06.03.2012 ERJ kutsu 100 cm - 02/50
07.03.2012 ERJ kutsu 100 cm - 03/50
12.03.2012 ERJ kutsu 110 cm - 06/60
16.03.2012 ERJ kutsu 110 cm - 02/40
27.05.2012 ERJ kutsu 100 cm - 03/40
02.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 02/40
04.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 04/40
05.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 03/40
06.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 06/40
07.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 01/40
09.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 01/40
11.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 02/40
17.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 06/40
18.06.2012 ERJ kutsu 100 cm - 01/40
05.10.2012 ERJ kutsu 100 cm - 05/40
19.10.2012 ERJ kutsu 110 cm - 06/60
14.10.2012 ERJ kutsu 110 cm - 07/50
16.12.2012 ERJ kutsu 110 cm - 07/50
17.12.2012 ERJ kutsu 110 cm - 02/50
18.12.2012 ERJ kutsu 110 cm - 02/50
19.12.2012 ERJ kutsu 110 cm - 03/50
21.12.2012 ERJ kutsu 110 cm - 03/50
22.12.2012 ERJ kutsu 110 cm - 07/50
20.12.2012 ERJ kutsu 100 cm - 01/50
04.02.2013 ERJ kutsu 100 cm - 01/50
11.02.2013 ERJ kutsu 100 cm - 04/50
12.02.2013 ERJ kutsu 100 cm - 07/50
01.11.2016 ERJ kutsu 100 cm - 03/31
12.11.2016 ERJ kutsu 100 cm - 01/30
15.11.2016 ERJ kutsu 100 cm - 01/30
18.11.2016 ERJ kutsu 100 cm - 05/30
18.11.2016 ERJ kutsu 100 cm - 02/30
20.11.2016 ERJ kutsu 100 cm - 02/30

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

23.11.2011 - Päiväkirjamerkintä, Liia
Pellen kanssa ollaan päästy oikein hienosti alkuun kaikissa tutustumispuuhissa; ollaan ihan rauhakseen totutettu oria meidän päivärutiineihin ja talliväkeen, joskin oria käsittelevät ihmiset on rajattu aivan minimiinsä. Nerianissa Pellen hiukan haastava luonne oli kyllä tullut esille useammankin kerran ja olemmekin saaneet Heiniltä kunnon nipun vinkkejä ponin kanssa toimimiseen. Karsinaansa Pelle ei vieläkään kovin helposti päästä, mutta hoitotoimenpiteet sujuvat hyvin käytävällä kiinnisidottuna tai ulkona katoksessa. Selässäkin ollaan jo käyty vaikka näiden parin viikon aikana suurin osa liikunnasta onkin ollut taluttaen tai liinassa; selkäänsäkään Pelle kun ei ihan ventovierasta ihmistä päästä. Niinä kertoina kun olen orin selkään saanut luvan kavuta olen kyllä aina ollut aivan ällikällä lyöty ja kaikki epäilykset orin ostamisen suhteen ovat haihtuneet siinä silmänräpäyksessä savuna ilmaan; Pelle on aivan uskomattoman hieno ratsu, joka toimii parhaansa mukaan annettujen apujen mukaisesti! Upeaa, toivottavasti päästään pian orin kanssa kunnolla valmentautumaan ja kisakentille jatkamaan entisen omistajan kanssa hyvin alkanutta uraa.

19.12.2011 - Estevalmennus JPR:n jäsenille
Osallistuimme Pellen kanssa JPR:n jäsenille tarkoitettuun estevalmennukseen. Kyseessä on meidän ensimmäinen yhteinen valmennus, joten perhosia oli kyllä vatsassa aamulla enemmän kuin tarpeeksikin. Matkanteko tuotti hiukan hankaluuksia kun Pelle ei millään olisi tahtonut traileriin ja saavuimmekin valmennukseen aivan viimetipassa. Koko ryhmä joutui odottelemaan meitä hetken ja aloittelimme hiukan muiden jälkeen jotta ehdittiin lämmitellä kunnolla. Valmennus sujui kuitenkin aivan hyvin (ainakin ensimmäiseksi yhteiseksemme) ja Pelle kuunteli apujani todella hienosti. Esteet joiden viereen oli aseteltu koristeita tai rekvisiittaa tuottivat alkuunsa hankaluuksia, mutta totuttelun jälkeen Pelle suostui jo ylittämään nämäkin riemunkirjavat esteet. Kotimatkalle lähdettiin kuitenkin hyvillä mielin; kyllä tästä meidän yhteistyöstä vielä hyvä on tuleva!
Valmentajamme kommentti: Harjoittelimme Pellen kanssa lyhyitä teitä esteeltä esteelle ja otin ihan huviksi vertailuajat 'normaalien' ja lyhyiden reittien välillä ja eroa syntyi. Kotona vähän tarkkuus treeniä ihan vaikka puolenmetrin esteillä. Hankaluuksia osoittautui este, johon olin tuonut kukkaruukkuja ympärille. Hetken katselun jälkeen nekin tuntuivat menevän.

9.1.2012 - Kouluvalmennus, Liia
Pellen kanssa on päästy mukavasti aluilleen etenkin kouluratsastuksen suhteen ja tänään valmennuduttiin taas helppo C -tasolla tulevan viikonlopun ratsastusmerkkiä varten. Vaikka Pellessä on edelleen rutkasti sellaista hiukan ärsyttävää varsamaista hötkyilyä ja saamattomuutta jäljellä, toimii poni oikein hyvin ratsailta kunhan se vaan jaksaa yrittää. Alkuverkoilla Pelle oli jo todella energisen oloinen, eikä se millään olisi viitsinyt (ratsastajan pyynnöistä huolimatta) hidastaa vauhtiaan tai keskittyä "tylsään pakertamiseen". Kaksikko lämppäsi ravissa ympyröiä ja kaikenmaailman kiekuroita jotta saatiin poni edes notkeaksi ja auki avuille. Pikkuhiljaa Pelle alkoi jälleen kiinnostua hommasta ja ryhtyi oikein keskittymään työhönsä. Ori liikkui kivasti eteen ja oli vastaanottavainen apujen suhteen. Kun lisäsimme pysähdykset ja lyhyet peruutukset tehtävään, saimme oriin vielä paremmin mukaan hommaan ja tarkkailemaan ratsastajaansa entistä kiinteämmin. Treenasimme myös hiukan asetuksia ympyröillä ja nekin sujuivat ongelmitta - ja onneksi, sillä ratsastusmerkin suorittamiseen ei ole enää montaakaan päivää jäljellä, eikä perushommissa ole nyt varaa epäonnistua! Seuraavaksi treenasimme pitkällä sivulla temmin lisäystä ravissa, josta siirryttiin lyhyellä sivulla käyntiin ja aina pysähdykseen saakka. Pysähdyksestä neljän askeleen peruutus, käynti, ja siirtyminen raviin pitkällä sivulla. Tehtävä sujui hyvin, joskin peruutuksessa askelten laskeminen osoittautui ongelmalliseksi ratsastajalle. Avitin laskemalla aluksi ääneen, jonka jälkeen homma rupesi sujumaan ratsastajalta itseltäänkin. Viimeisenä tehtävänä oli nostaa keskiympyrällä laukka molempiin suuntiin ja säilyttää se tasaisena kolmen kierroksen ajan. Pelle liikkui kaikki kierrokset nätisti ja reippaasti eteen, eikä ratsastajan juurikan tarvinnut ohjailla orin vauhtia. Jätin kaksikon loppuverkkaamaan ja kehuin suuresti Pelleä; kyllä tämän päivän perusteella voitaisiin ihan hyvin lähteä merkkiämme hakemaan!

17.6.2012 - Kouluvalmennus, Liia
Tänään päätimme alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ottaakin Pellen mukaan aamutreeniin yhden ulkopuolison ratsukon seuraksi. Pelle vaikutti todella energiseltä heti ratsastajan kavuttua selkään, eikä menoa tuntunut oikeastaan juurikaan rauhoittavan toinen ratsukko, joka koetti parhaansa mukaan olla välittämättä Pellen ärsyttävästä sätkyilystä. Pyysin ratsukkoja jatkamaan lämmittelyjä ravissa ja tekemään edelleen reippaasti voltteja ja ympyröitä. Pelle liikkui edelleen hyvin hanakasti eteen, mutta ratsastaja sai sen hienosti pidettyä hallinnassaan. Kehotin ratsukkoa ottamaan lämmittelyihin mukaan myös reilusti pysähtymisiä ja siirtymisiä, jolloin saataisiin Pelleä hiukan tarkkaavaisemmaksi avuille. Tehtävä toimi hienosti ja lopulta Pelle muisti selkeästi millaista on olla kunnon poni ja sekin ryhtyi oikeaan työhönsä. Ensimmäisenä tehtävänä annoin ratsukoille jokatoisella kierroksella kahdeksikon ja jokatoisella kierroksella nelikaarisen kiemurauran. Asetukset olivat tietenkin hyvin tärkeässä asemassa, samoin teiden loppuun ratsastaminen ja tarkkuus muutenkin. Kahdeksikot sujuivat Pelleltä loistavasti heti alkuunsa, mutta kiemurauralla oli hiukan ongelmaa kun ori oli oikomassa reittejä heti alkumetreilä. Ratsastaja toi apujansa voimakkaammin läpi ja kehotin häntä kiinnitämään huomiota erityisesti painoapuihin, jolloin ongelma alkoi jo hetkessä korjaantua. Ennen laukkoja treenasimme vielä hiukan keskikäyntiä sekä harjoitusravia. Tehtävä oli Pellelle helppo ja käynti sujui ongelmitta heti alusta saakka! Ratsastajalla oli harjoitusravissa kieli varmasti keskellä suuta, mutta kankean alun jälkeen suoritus näytti oikein nätiltä! Pyysin ratsukkoja vielä nostamaan keskiympyrällä laukat molempiin suuntiin, joihin haimme sopivan temmon ja pyöreyttä. Valmennus oli sujunut kaikenkaikkiaan todella hienosti ja annoin ratsukoille luvan siirtyä loppuverkoille!

24.1.2014 - Kouluvalmennus, Liia
Tänään valmensin meidän komeaa kimoa oriherraa Pelleä ja olikin mukava päästä pitkästä aikaa kentän keskeltä näkemään miltä ponin meno käytännössä näyttää. Pelle vaikutti heti alkuunsa hiukan tahmealta ja haluttomalta mihinkään ihmeellisempiin temppuihin, joten jouduimme ponin vänkyrää hiukan herättelemään työntekoon. Alkuverkoilla teimme paljon pysähdyksiä, siirtymisiä, ympyröitä ja voltteja ja pyrimme kaikin mahdollisin tavoin pitämään herran kiireisenä. Pikkuhiljaa Pellekin alkoi hiukan myöntyä päivän treeneille, joten saatoimme alkaa hioa avo- ja sulkutaivutuksia. Harjoitus alkoi hyvin, Pelle oli hienosti kuulolla ja avot menivät kaikinpuolin nappiin! Sulkujen kanssa Pellellä ja ratsastajalla oli aluksi hiukan erimielisyyksiä ja Pelle tuntui vänkäävän ihan omaksi huvikseen vastaan vaikka se tasan tarkkaan tiesikin mitä siltä odotettiin. Lopulta herra saattoi antaa periksi ja näytti varsin komeita sulkutaivutuksia. Laukkatyöskentelyssä keksityimme temponvaihteluihin ja näihin tehtäviin Pellekin lähti huomattavasti suuremmalla innolla mukaan ja tehtävä sujuikin yllättävän hyvin ottaen huomioon aiemmat kiukuttelut ja kuhnailut. Lyhyet sivut pyysin ratsukkoa kulkemaan kootussa laukassa ja pidemmillä taas pidennettyä laukkaa. Harjoituksen edetessä lisäsimme päätyihin vielä voltit. Pelle käyttäytyi aivan moitteettomasti ja se näkyi välittömästi suorituksessa; ori liikkui kauniisti ja vaivattomasti eteen, polki hyvin alleen ja kuunteli ratsastajan apuja tarkasti. Ratsukon menoa oli mukava seurata ja hyvin ylpeä heistä sietääkin olla!

5.1.2016 - Päiväkirjamerkintä, Liia
Oi oi, Pelle on ollut muutaman vuoden lainassa ruotsalaisella ponitallilla, jossa ori on lähinnä ollut opetusratsuna nuoremmille ratsastajille ja kilpaillut helpoissa luokissa. Tänään vihdoin saatiin poni takaisin meille kotiin ja täytyy sanoa että muutos sitten viimenäkemän on kyllä huikea; vaikka lihasmassaa oli ehkä hiukan häipynyt, niin luonteeltaan Pelle on paljon kuuliaisempi ponikansalainen kuin mitä sitten nuoruusvuosien! Toki jo Ruotsiin lähtiessään ori oli rauhoittunut hurjasti, mutta kehitystä näyttää edelleen tapahtuneen. Tallimestarimme ei tosin juurikaan suostunut laskemaan minkäänsortin kehityksen varaan, vaan totesi tuimasti Pelleä karsinaan taluttaessaan että kyseessä on varmasti vain matkanjälkeinen uupumus ja huomenna saataisiin taas todistaa Pellen perinteisiä luonteenpiirteitä. No, saapa nähdä, mutta ainakin muu talliporukka toivotti orin lämpimästi takaisin tervetulleeksi meidän pariin!

27.7.2017 - Päiväkirjamerkintä, Liia
Pelle se vaan hengailee ja relaa! Orilla ei juuri kiire mieltä paina ja kyllähän herra on jo niin kiitettävään ikään päässytkin että lomailu tulee jo tarpeeseen. Tulevaisuudessa Pellelle on tarkoituksena tehdä vielä ainakin pari jälkeläistä joista toinen jää tietysti tänne meille jatkamaan oriherran kaivonjäljissä, mutta Pellen luonteenomaiset piirteet huomioonottaen tammavalinta täytyy tehdä kyllä huolella. Tänään käytiin Pellen kanssa pitkästä aikaa maastossa kahdestaan kävelemässä ja kun kerran sää pitkästä aikaa helli, päätin oikein repäistä ja jättää satulan pois matkasta. Pellellä on onneksi oikein mukava ja pyöreä selkä jossa istuminen ei tuota ongelmaa, joten lenkki sujui ainakin tässä suhteessa hyvin. Energiaa Pellellä oli tietysti jälleen omasta takaa ihan riittävästi eikä sitä juuri tarvinnut eteen kannustaa, mutta hienosti vanhaherra malttoi apujanikin kaikessa tohinassaan kuunnella. Uimisesta Pelle ei juuri piittaa, joten läheisellä rannalla käydessämme tyydyttiin pelkästään pieneen laukkapätkään rantahietikolla. Pelle nautti täysin rinnoin, muutama ilopukkikin taisi siinä sivussa tulla!

Web design © Milja (otsikon kuva © Efilpera)
Tämä on virtuaalihevonen