Etusivu Orit Tammat Toiminta

Sweetbay Stareye

♡ NFL-I, KRJ-I & YLA1

Virallinen nimi: Sweetbay Stareye, "Indi" Rekisterinumero: VH13-027-0328
Rotu, sukupuoli: Newforestinponi, tamma Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 16.08.2013 (19v.) Koulutustaso: ko Helppo B, re 100 cm
Säkäkorkeus: 139 cm Väri: Rautias
Omistaja: Liia VRL-11284 Roscoff Kasvattaja: Sweetbay & Co.

♡ Palkittu New Forestien Laatuarvostelussa palkinnolla NFL-I (139.5p)
♡ Palkittu Yleislaatuarvostelussa palkinnolla YLA1 (97.5p)
♡ Palkittu Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa palkinnolla KRJ-I (104p.)

Indy on pikkuinen poni joka saa katsojansa poikkeuksetta suuren hämmennyksen valtaan esitellessään loistavia taitojaan kouluratsastuskentällä, eikä se persoonansakaan puolesta ketään surulliseksi tee! Mainio ja ystävällinen ponitamma, jonka kanssa puuhailusta voi todella nautiskella; kokoajan ei tarvitse olla varuillaan koska hampaat louskahtavat kiinni takapuoleen tai poni kauhistuu nurkissa ujeltavaa tuulta. Indy pärjää hienosti muidenkin eläinten kanssa, eikä se laumassa komentele tai anna muiden komennella itseään liian kanssa, vaan tamma on enemmänkin sellainen hiljaista kunnioitusta muissa lajitovereissa herättävä persoona.

Käsiteltävänä ja hoitotilanteessa rauhallinen ja hyväkäytöksinen Indy ei vaadi hoitajaltaan sen kummempaa kuin että harjaa viuhuu ja mahdollisimman pitkään! Tamma nauttii harjailusta suunnattoman paljon ja usein sen näkeekin nuokkumassa karsinassaan ahkerien ponityttöjen harjattavana. Varustaminen ja taluttamistilanteetkin sujuvat vaivatta, kunhan muistaa pitää tammaa kuitenkin sen verran silmällä ettei se ala haahuilemaan kohti meheviä ruohomättäitä. Vaikka Indy onkin kuin itse kuuliaisuus, on ponilla kuitenkin päässään sen verran älliä että se kyllä huomaa kaikki otolliset hetken mahansa täyttämiseen herkuilla!

Kouluratsuna Indyllä on hurjasti potentiaalia, mutta sen kaiken esiin kaivaminen on ollut vuosien saatossa kyllä varsinaisen työn ja tuskan takana. Perusluonteeltaan rauhallinen tamma koetteli nuorempana ratsastajansa hermoja löysällä lylleryksellään ja haluttomuudellaan. Paikoin ponissa pilkahti kuitenkin oikein nätisti itsensä kantava ja ryhdikäs ratsu, joten taistelua jatkettiin urheasti - ja ehdottomasti kaikki vaiva olikin sen arvoista! Parhaimmillaan Indy on rento ja tarkkaavainen ratsu, joka kantaa itsensä kauniisti ja ryhtyy työhönsä uutterasti. Käynti- ja ravityöskentely ovat ponin vahvuuksia, eikä laukkatyöskentelykään mitenkään huono ole; Indy vain vaatii silloin ratsastajaltaan hiukan enemmän huomiota ja keskittymistä. Avut menevät tammalla hienosti läpi ja se myötäilee tarmokkaasti ratsastajaansa.

Rataesteille Indyllä on aina ollut huomattavasti enemmän paloa kuin kouluratsastukseen. Tamma ei rakenteellisesti ole hyppääjä sieltä parhaasta päästä, mutta metrin radat hoituvat silti oikein hyvin! Indy hyppää tasaisesti ja varmasti, se pitää vauhdin hyvin yllä ja kuuntelee ratsastajansa apuja moitteetta. Alkuunsa vesiesteet tuottivat pienoista päänvaivaa, mutta vanhemmiten ponista on kuoriutunut oikea vesipeto, jota ei estekentilläkään veden roiskiminen haittaa!

Indyn kanssa on kisapaikoilla hyvä muistaa pitää tamma hiukan sivummalla kaikesta pahimmasta häslingistä, sillä vaikka poni onkin luonteeltaan varsin rauhallinen, saattaa sitä vieraassa paikassa kova hälinä ja hyörintä käydä stressaamaan. Indylle on hyvä tietysti pitää myös seuraa joko tutun käsittelijän tai ponikaverin kera. Lämmittelyihinkin kannattaa ehdottomasti varata reippaasti aikaa etenkin koulukisoissa; näin voi olla varma ainakin siitä ettei vahingossakaan Indyä pääse laiskottamaan.

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Sweetbay Starman
Newofrstinponi, 144 cm, trt
ii. Hamley's Starjet
Newforestinponi, 141 cm, rt
iii. Hamley
iie. Jenny Huxwill
ie. Killmarnoch Uma
Newforestinponi, 146 cm, rn
iei. Giggleswich Minister
iee. Killmarnoch Ultimate Viola
e. Sweetbay Bluet Opaleye
Newforestinponi, 134 cm, trn
ei. Mercy Johanney
Newforestinponi, 138 cm, m
eii. Mercy Hiawatha
eie. Mercy Silhouette
ee. Garwick Blue Poison
Newforestinponi, 130 cm, rnpäist
eei. Busy Black
eee. Garwick Anna-Bella

Katsaus Indyn sukulaisiin

Sweetbay Starman on tummanrautias newforestinponiori, joka kilpailee yleispainotteisesti este- ja kouluratsastuksessa. Rataesteitä ori hyppää 120 cm saakka ja koulua se kilpailee helppo B -tasolla. Starman on komean ulkomuodon omaava poniherra, joka on kantakirjattu II -palkinnolla. Luonteeltaan lempeä ja leppoisa ori, joka ratsuna käyttäytyy varsin lungisti. Oria saa toisinaan ajaa eteen aivan tosissaan, jottei jäätäisi junnaamaan paikoilleen. Kouluratsuna Starman ei häikäise ja meno on usein hiukan jähmeää, mutta hyvin liikkuessaan meno on ihan nättiä. Esteillä ori liikkuu huomattavasti helpommin ja hyppääkin oikein hyvin. Starman on vielä kevyessä kisakäytössä, mutta siirtynee pian viettämään eläkepäiviä siitosorin hommiin.

Hamley's Starjet on rautias, 141 cm korkea ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu newforestinponiori, joka on viettänyt eläkettään jo muutamia vuosia. Ori asuu kasvattajansa luona, jossa se onkin koko ikänsä asunut. Starjet kilpaili nuorempana koulussa helppo B-tasolla sekä rataesteillä metrin radoilla. Estekisoista ori keräsi huomattavasti parempaa menestystä kuin kouluradoilta, mutta sen jälkeläiset ovat silti menestyneet myös kouluratsuina. Kiltti ja ystävällinen poni, joka hurmaa ponimaisen ulkomuotonsa ja pitkänä huluavan harjansa kera. Starjetillä on yhteensä peräti yksitoista jälkeläistä!
144 cm korkea rautias ori Hamley oli yksi omistajansa hienoimmista poneista. Ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattu ori kisasi aktiivisesti rataesteillä todella hyvällä menestyksellä. Orin jälkeläiset ovat perineet isänsä esteratsun taitojen lisäksi myös ponin upeaa ulkomuotoa; kaikki orin jälkeläisistä ovat kantakirjattuja. Luonteeltaan Hamley oli energinen ja reipas, mutta kiltti kuin mikä. Poni lopetettiin vanhuuden vaivojen tähden 28-vuotiaana.
Jenny Huxwill oli kimo, 139 cm korkea nätti ponitamma todella suositulta kasvattajalta Huxwilliltä. Urheiluponimaisen ulkomuodon omaava Jenny kilpaili niin esteillä kuin koulussa. Tamma varsoi viisi kertaa ja sen kaikki jälkeläiset ovat pärjänneet moitteetta kisaurallaan. Lempeä, joskin hyvin aktiivinen tamma kuoli kuljetusonnettomuudessa ollessaan 24-vuotias.

Killmarnoch Uma on ulkonäöltään niin newforestinponi kuin vain olla voi! 146 cm korkea ruunikko tamma kilpaili nuorempana valjakossa ja koulussa, mutta on sittemmin jo siirtynyt kisaeläkkeelle. Uma varsoo keväällä viimeisen neljästä varsastaan, jonka jälkeen se pääsee viettämään leppoisia päiviä kotitilallaan. Luonteeltaan Uma on todella hyväkäytöksinen ja fiksu poni, joka oppii nopeasti ja käyttäytyy aina moitteetta. Ratsuna ja ajettaessa tamman vahvuuksia olivat etenkin reipas työskentely ja ketteryys.
Giggleswich Minister oli ruunikko 147 cm korkea poniori, joka suuresta koostaan huolimatta keräsi tuntuvaa menestystä etenkin näyttelykehissä. Todella komean ulkomuodon omaava poniherra menestyi myös kouluradoilla helppo A-tasolla. Orilla sai yhteensä kahdeksan jälkeläistä ennen kuin se lopetettiin jalkavaivojen vuoksi 22-vuotiaana.
Killmarnoch Ultimate Viola on ruunikonpäistärikkö 142 cm korkea tamma, jonka suvusta löytyy toinen toistaa upeampia poneja. Viola kilpaili nuoremmalla iällä valjakossa ja hiukan kouluratsastuksessakin. Tamma varsoi neljä kertaa ja kaikki sen jälkeläiset ovat pärjänneet hyvin kisakentillä. 26-vuotias tamma asuu yhä omistajansa luona ja viettää rentoja eläkepäiviä perheen lasten lemmikkiponina.

Sweetbay Blue Opaleye on pikkuinen, 134 cm korkea tummanrautias newforestinponitamma, joka kilpailee koulupainotteisesti helppo B -tasolla. Rataesteitä tammalla on hypätty lähinnä kotioloissa, mutta tamma hyppää ihan nätisti matalia ratoja. Luonteeltaan äärimmäisen kiltti ja lempeä poni, paneutuu työhönsä täydellä teholla ja käyttäytyy mallikkaasti tilanteessa kuin tilanteessa. Kouluratsuna ihan hyvin uran kiertänyt Opal siirtyi jalostuskäyttöön suhteellisen nuorena ja Stareye onkin jo tamman kolmas varsa. Opalia tullaan tulevaisuudessa käyttämään ainoastaan ratsuponijalostuksessa.

Mercy Johanney on kasvattajansa silmäterä; 138 cm korkea musta ori on Mercy-siittolan ensimmäinen kasvatti, jonka suvussa tallin omat ponit yltävät jopa kolmanteen polveen saakka. Johanney kilpailee kouluratsastuksessa helppo A-tasolla, sekä rataesteitä junioreiden kanssa 80 cm tasolla. Luonteeltaan fiksu ja rehti poni, jolla saattaa kyllä toisinaan riittää energiaa liiaksikin saakka. Orilla on yhteensä kuusi jälkeläistä, mutta sen odotetaan astuvan vielä muutamia tammoja ennen lopullista eläkettään.
Mercy Hiawatha, hauskan värinen mustanpäistärikkö poniori kilpaili yleispainotteisesti koulu- ja esteratsastuksessa mutta parhaiten 140 cm korkea pieni ori muistettiin näyttelykehästä; todella komean ulkomuotonsa ansiosta Hiawatha oli aikansa suosituimpia oreja newforestjalostuksessa. Energinen ja hiukan haastavakin poni nukkui pois 27-vuotiaana.
Mercy Silhouette oli vain 135 cm korkea ruunikko koulutamma, joka kilpaili helpoissa C ja B -luokissa. Tamma liikkui kauniisti ja oli muutenkin kelpo ratsu, mutta jännitti aina kovasti kisatilanteita. Silhouette kantakirjattiin kolmannella palkinnolla ja se varsoi elämänsä aikana yhteensä kolme kertaa.

Garwick Blue Poison on vain 130 cm korkea ruunikonpäistärikkö tamma, joka myytiin nuorella iällä erään todella lahjakkaan junioriratsastajan perheelle. Kaksikko valmentautui ja kisasi yhdessä useamman vuoden hyvällä menestyksellä etenkin helpoissa koululuokissa. Ponin käydessä ratsastajalleen liian pieneksi, etsivät omistajat Bluelle uuden kisaajan, jonka kanssa tamma valloitti myös estekenttiä. Todella osaava ja reipas ratsu, joka varsoi vain yhden kerran. Tällä hetkellä Blue viettää eläkepäiviään.
Busy Black oli energinen ja reipas ruunikonpäistärikkö oriherra, säkäkorkeudeltaan vain 134 cm. Busy Black oli ulkomuodoltaan todella ponimainen ja saikin erinomaisia lausuntoja niin kantakirjassa kuin näyttelyissä. Ponin kanssa kilpailtiin valjakossa sekä satunnaisesti koulukisoissa, mutta kärryjen edessä poni oli parhaimmillaan. Ennen kuolemaansa Busy Black sai peräti viisitoista jälkeläistä!
Garwick Anna-Bella oli ensimmäinen kasvattajilleen syntynyt newforestinponivarsa. Tamma polveutuu suhteellisen tuntemattomasta suvusta, mutta vanhempiensa tavoin tämä 139 cm korkea punaruunikko ponineiti loisti etenkin koulukentillä. Luonteeltaan todella herttainen ja rauhallinen, juuri sellainen kuin nuorten ratsastajien ponin kuuluukin!

Jälkeläiset

Sweetbay Stareye on käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille newforestoreille, sekä hyvin harkitusta ratsuponijalostukseen. Tamma periyttää ponimaista ulkomuotoaan ja ystävällistä luonnettaan.

♡ 11.10.2013 o. Roscoff Moonskye KRJ-I, NFL-I & ERJ-II
♡ 03.05.2014 t. Roscoff Magic Mimosa KTK-III, KRJ-II & ERJ-II
♡ 10.03.2015 o. Roscoff Suncrush KTK-III
♡ 02.03.2016 t. Roscoff Winklegold KTK-II

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa 41 sijoitusta

10.02.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/40
25.09.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 06/50
20.09.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/30
21.09.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/30
28.10.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 05/30
01.11.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 02/30
08.11.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/30
13.12.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/30
14.12.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/30
16.12.2014 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 05/30
29.09.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/50
23.09.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/30
13.09.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 06/40
13.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/40
14.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 05/40
14.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/40
15.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/40
20.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/40
20.11.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/25
28.12.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 02/80
03.02.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/30
10.08.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 02/32
15.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 05/60
14.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 02/55
17.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/55
01.05.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/54
05.05.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/54
09.05.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 07/54
10.05.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 07/54
24.09.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/30
27.09.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/30
30.09.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/30
04.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 06/40
05.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/40
06.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/40
02.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/30
06.10.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 04/30
02.11.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 01/30
05.11.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 03/30
10.02.2017 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo B - 05/30
31.03.2016 KRJ-Cup Kouluratsastus kutsu Helppo B - 24/369

ERJ:n alaisissa esteratsastuskisoissa 42 sijoitusta

18.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
22.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
25.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
26.12.2013 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/40
07.07.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/40
11.07.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/40
17.02.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/30
09.07.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/50
11.07.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/50
15.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/19
15.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/21
17.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/21
15.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 07/50
17.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/50
20.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/50
30.09.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/30
23.10.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 01/33
25.10.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/33
08.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/30
26.10.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/30
01.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/40
23.11.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/40
21.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/50
24.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/50
24.07.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/30
25.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/40
25.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
27.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/40
29.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
31.12.2014 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/40
23.10.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/30
17.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/30
20.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/30
03.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/39
04.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 02/39
08.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/40
08.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 06/40
09.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/40
10.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 03/40
14.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 05/40
15.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 100 cm - 04/40

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

27.11.2013 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Sweetbay Stareye muutti Roscofiin syksyllä 2013. Irlantilaiselta ponikasvattajalta meille matkustanut ponitamma on arvokas lisä jalostukseemme; tuontiponiemme joukko koostuu lähinnä meillä jo vuosikaudet asuneista tammoista, joten uudet linjat ovat ehdottomasti tarpeen! Yleispainotteisesti helpoissa luokissa kilpaileva Indi on mainio ratsu lajiin kuin lajiin; se rakastaa esteitä ja hyppää niitä suurella innolla, mutta pärjää hienosti myös koulukentillä. Toisinaan laiskaksi vetäytyvä Indi vaatii ratsastajaltaan hiukan reilummin tahdonvoimaa jotta kaikkein parhaaseen tulokseen päästäisiin, mutta vaiva on ehdottomasti sen arvoista. Indin kanssa valmistaudutaan ensimmäisiin estekisoihin tämän vuoden loppupuolella, mutta koulukentillä tamma nähdään todennäköisesti vasta 2014. Valmentauduttu ollaan kovalla tahdilla ja hienosti ponin kanssa ollaan päästy etenemäänkin. Odotetaan kyllä todella suurella mielenkiinnolla että mitä tulevaisuus tämän suloisen möhkäleponin kanssa tuo!

2.12.2013 - Estevalmennus, valmentajana Liia
Tänään päästiinkin Indyn kanssa keskittymään esteratsastuksen kiehtovaan maailmaan. Aloittelimme lämpöjen jälkeen yksinkertaisilla puomiharjoitteilla ja poni liikkui oikein nätisti. Koulutunneilla Indyä saa toisinaan polkea eteen naama hiessä, joten estetunneilla on kyllä tervetullutta vaihtelua että poni osaa kulkea omallakin mottorilla. Laukkapuomeilla askelten arviointi tuotti hiukan päänvaivaa, mutta opastin ratsastajaa hiukan lyhentämään ponin askelta. Kun ratsukko oli saatu hyvin lämmiteltyä ja vire oli kaikinpuolin kunnossa, saatettiin rakentaa yksinkertainen rata, jolla korkeimmat esteet olivat 80 cm. Radassa olellista oli lähinnä etäisyyksien arviointi ja oikea vauhdinsäätely. Parissa tiukassa kohdassa esteet olivat lyhyen välimatkan päässä toisistaan, joten ratsastajan täytyi kyetä arvioimaan välimatkat huolella. Ensimmäisellä kerralla ratsastaja käänsi poninsa pois erään lyhyen lähestymisen jälkeen ja se olikin hyvä päätös, sillä puomit olisivat todennäköisesti kolisseet. Ratsastaja yritti uudestaan ja este ylittyi tällä kertaa hyvin, mutta ongelmia toi puolestaan viimeinen sarja, jonka kaksi viimeistä estettä putosivat heittämällä maahan. Ratsukko oli tullut sarjalle aivan liian lyhyessä laukassa, eikä Indyn ponnistusvoima riittänyt. Ohjeistin ratsastajaa rohkeasti ajamaan tammaa eteen etenkin sarjalla ja parilla viimeisellä kerralla rata suoriutuikin oikein nätisti! Tästä tyytyväisenä saatoimme aloittaa loppuverkat, joiden aikana etenkin Indy näytti hyvin tyytyväiseltä ja rennolta.

23.12.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään treenattiin Indyn kanssa koulua oikein hikeen saakka! Tai ainakin ratsastaja oli hiestä läpimärkä, sillä tamma oli todella tahmea heti alusta saakka. Ponilla ei ole hetkeen kunnolla koulua mentykään kun on keskitytty lähinnä esteuran aloittamiseen, joten valmennus tuli todella tarpeeseen. Alusta saakka tammaa saatiin herätellä ihan kunnolla; teimme paljon siirtymisiä ja ympyröitä sekä voltteja, kulmat ratsastettiin heti alusta saakka aivan loppuun saakka ja kaiken tämän lisäksi ratsastajan täytyi myös pitää huoli hyvästä vauhdista. Kun rupesuimme lisäämään ravia ja sen jälkeen vuoron kokoamaan, alkoi hiki puskea. Indy oli todella haluton minkäänlaiseen yhteistyöhön ja se vain lyllersi valtavana jyränä eteen ilman minkäänlaista kokoamista lisäämisestä puhumattakaan. Useiden yritysten jälkeen saimme ponitamman suostumaan yhteistyöhön ja saimme aikaan oikein kivan suorituksen - tässä vaiheessa Indykin taisi muistaa että kyllähän tää kouluratsastus on ihan kivaa puuhaa, sillä se alkoi suhtautua valmennukseen aivan toisella tavalla. Laukkatyöskentelyssäkin keskityimme oikeaan tempoon, ratsastajan istuntaan ja eleettömään ratsastukseen. Kaksikko rupesi toimimaan oikein hyvin yhteen, eikä enää tuntunut niin kummalta että tälläkin ponilla todella on taitoja kouluratsastukseenkin.

18.1.2014 - Estevalmennus, valmentajana Liia
Vesiesteet ovat Indylle yksi suurimmista inhon kohteista, joten tänään ponitamma pääseekin kunnon siedätyshoitoon maneesiin. Meillä oli tarjolla kolmea eriversiota perinteisestä vesiesteestä, joihin Indy pääsi tutustumaan alkuverkoilta lähtien. Verkatessaankin tamma loi epäileviä silmäyksiä esteisiin, muttei silti saanut minkäänlaisia kohtauksia. Aloiteltiin kavaleteilla ja matalilla pystyillä, jotka ylittyivät oikein nätisti. Kun oltiin ylitetty esteitä laukassakin, pidettiin pieni hengähdystauko, jonka aikana Indy pääsi tutkimaan vesiesteitä ihan kosketusetäisyydelle halutessaan. Juurikaan ei poni turpaansa veteen kastanut ja sitä tuntui inhottavan ajatuskin saada viileää vettä kintuilleen. Ensimmäinen matala vesieste ylittyi hurjan loikan kera; Indy hyppäsi kyllä urheasti mutta suoritus oli lähinnä surkuhupaisan dramaattinen ja kaukana kauniisti hallitusta hypystä. Emme vielä puuttuneet suorituksen ulkonäköön; tärkeintä oli että tamma sentään hyppäsi. Toistojen jälkeen alettiin pikkuhiljaa vaatia ponilta jotain enemmänkin; ratsastaja teki runsaasti puolipidätteitä ja kokosi parhaansa mukaan hyppyjen välillä, keksi ponille paljon tekemistä ja pikkuhiljaa Indy saattoi välillä jo unohtaakin hurjat vesimöröt. Vajaan tunnin kuluttua oltiin edistytty jo niin hurjasti, että päästettiin väsynyt poni ratsastajineen jo loppuverkoille. Tyyliseikkoihin ja totutteluun ehditään palaamaan vielä myöhemminkin!

16.2.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Tänään valmentauduimme Indyn ja Peggyn kanssa ja kuten arvata saattoi, joutui ratsastaja varsin koville jo ennen valmennuksen alkuakaan. Indy oli hyvin tahmealla tuulella ja alkuverkoilla sitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään muu kuin pitkin kenttää kaula pitkällä lyllertäminen. Aluksi keskityimme ratsastajan apujen eleettömyyteen ja ylipäätään apujen läpi viemiseen. Teimme runsaasti ympyröitä ja kiemuraratoja käynnissä ja ravissa ja pikkuhiljaa Indykin alkoi lämmetä työnteolle. Kaksikko pelasi ihan hyvin yhteen, joten treenasimme pitkillä sivuilla siirtymisiä peruutuksesta raviin ja lyhyillä sivuilla keskikäyntiä. Keskikäynti ei koskaan ole ollut ongelmana Indylle, kuten ei nytkään. Seuraavaksi treenasimme vastalaukkaa kiemurauralla. Annoimme tamman laukata vapaasti muutaman kierroksen ennen kiemurauralle siirtymistä ja Indy alkoikin liikkua jo oikein kivasti. Laukka pysyi hyvässä temmossa ja poni kuunteli ratsastajaa moitteettomasti. Onnistumisesta riemastuneina päätimme jättää suuremmat treenailut sikseen ja kaksikko sai lopetella omaan tahtiinsa.

1.6.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Indyn kanssa ollaan kouluratsastuksen suhteen vihdoin päästy todella hyvään vireeseen! Tamma on kehittynyt hurjasti, eikä alkuaikojen lyllertävästä möhkäleestä paikoin ole tietoakaan! Tietysti on päiviä jolloin poni ei voisi treenaus vähempää kiinnostaa, mutta pääostin Indy toimii todella hienosti! Lämpöjen jälkeen valmennus alkoi väistöillä, jotka onnistuivatkin heti alusta saakka varsin näppärästi. Apujen eleettömyyteen olisi voinut hiukan paremmin paneutua. Teimme useita voltteja ja kiemurauria, jonka jälkeen kokeilimme samaa laukassa. Indyllä on hyvin hallittu laukka ja se polkee hienosti alleen. Kiemurauaralla vastalaukkakin tuli hienosti esiin. Ponilla oli selkeästi energiaa kovempaankin vauhtiin, mutta ratsastaja sai sen hienosti pidettyä rytmissä. Teimme vielä siirtymisiä keskilaukkaan, joka sujui loistavasti. Ravityöskentelykin sujui hyvin, vaikkakin alkuunsa Indy oli nostaa aina laukalle kun pyydettiin keskiravia. Teimme vielä muutamia tarkkaavaisuus- ja reagointiharjoituksia, joiden jälkeen kaksikko sai jäädä loppuverkkaamaan.

9.7.2014 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tänään päätin pitkästä aikaa vähän viettää laatuaikaa meidän Indy-ponin kanssa! Olen tavattoman ylpeä tammasta ja kaikesta siitä, mitä sen kanssa on saatu aikaan. Indy itse on tällä hetkellä oikein hyvässä terässä. Kisoissa on saavutettu todella hienoja suorituksia ja jopa luokkavoittoja. Myös Indyn jälkeläiset ovat pärjänneet hienosti kisakentillä, enkä oikein voisi olla enempää tyytyväinen upeaan poniini. Tästä kaikesta hyvillä mielin lähdin hakemaan Indyä tarhasta mielessäni kunnon puunaus ja mahdollisesti kevyt lenkki läheiselle rannalle. Indyn nähdessäni järvenranta kuulosti entistä paremmalta, sillä poni oli onnistunut kuraamaan itsensä niin pahasti, ettei puhdasta läikkääkään meinannut erottua sen kovettuneesta karvasta. Naurahdellen talutin Indyn heti aluksi harjattavaksi ja sen jälkeen pakkasin satulalaukkuun ja reppuun muutamia tarvikkeita pikaista pesuoperaatiota varten. Onneksi Indy nauttii uimisesta, eikä ollut temppu eikä mikään saada sitä järveen kastamaan itseään. Aikansa leikittyään sidoin ponin rannalla nököttävään kuuseen kiinni ja aloin ahkeroimaan mutapaakkujen kimpussa. Tovi ehti vierähtää ennen kuin kaiken lian keskeltä alkoi erottua kaunis ja suloinen ponitamma. Urakasta hiukan uupuneena lähdimme tallustamaan takaisin kohti tallia rauhallista tahtia - Indy kun on omanlaisensa superponi, joka tuntuu osaavan vaistota mielentilanikin ilman erityistä ohjeistusta!

14.3.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meillä on Indyn kanssa takana jo pitkän pitä taival, jonka aikana on sattunut ja tapahtunut paljon kaikenlaista! Tamma muutti omistukseeni noin kolme ja puoli vuotta sitten ja vasta nyt olemme alkaneet valmistautua New forestien laatuarvosteluun! Maaliskuun tilaisuus kolkuttelee jo oven takana ja jännitystaso alkaa olla kohollaan! Tänään kävimme tamman kanssa kevyen koulutunnin kera vähän perusjuttuja lävitse ja tamma toimi aivan loistavasti - se liikkui eteen kauniisti, tahti oli irtonaista ja avut menivät hyvin läpi. Treenin jälkeen olikin hyvin aikaa ruveta jo hiukan siistimään tammaa edessä häämöttävää tilaisuutta varten. Tosin kauniin tamman rinnalla tuntui että varusteet tarvitsisivat huomattavasti enemmän huoltoa, mutta koskaan ei voi kuitenkaan pelata liiaksi varman päälle. Indy tuntui nauttivan hurjan paljon saamastaan ekstra-huomiosta kun harjaustuokio tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan, enkä voinut olla jäämättä vielä silittelemään sen pehmoista turpaa illan päätteeksi. Muutamia kannustaviakin sanoja saatoin tamman korvaan kuiskata, että saataisiin mahdollisimman hyvin laatuarvostelu vietyä lävitse!

Web design © Milja (otsikon kuva © Efilpera)
Tämä on virtuaalihevonen