Shorties Lord Puccini

KTK-II, SHLA-I, VVJ-I & YLA1

Virallinen nimi: Shorties Lord Puccini, "Loiri" Syntynyt: 7.9.2016 (4v. 7.10.2016 & 8v. 7.10.2017)
Rek.nro: VH16-017-0530 Rotu & sukupuoli: Shetlanninponi, ori
Säkäkorkeus: 101 cm Väritys: Rautiaanpäistärikkö
Kasvattaja: Shorty Shetlands Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, vaativa & helppo C Saavutukset: KTK-II, SHLA-I, VVJ-I, YLA1

Kukaan ei voi kuvitella sitä kummastusta ja järkytystä kun Paju ilmoitti minulle löytäneensä meille sopivan shetlanninponin - niinpä, ponin! Paju on ollut hermot kireällä lukemattomia kertoja kaikkien poniostoksieni jälkeen, mutta ehkä hänkin alkaa salaa ja vaivihkaa tykästymään hevosten lisäksi myös näihin pienempiinkin koltiaisiin. Ja täytyy kyllä sanoa että Loiri onkin aivan loistava valinta tänne meille uusien sukujuuriensa ja kauniin värityksensä kera. Eikä ponin luonteessakaan ole kerta kaikkiaan mitään vikaa - päinvastoin! Vihdoin saatiin meillekin ihanan leppoisa shettisori!

Loiri on ihan omiaan hurmaamaan tallityttöjä tuuhean otsatukkansa alta pilkottavilla mantelisilmillään ja pehmeillä hörähdyksillään. Välillä tuntuu että ori on viettänyt aikaa kasvattajansa luona enemmänkin koirien kuin hevosten kanssa - Loiri muistuttaa luonteeltaan enemmänkin kilttiä noutajaa kuin shetlanninponia. Loiri seurailee ihmistänsä herkeämättä ja pysyy vapaanakin jatkuvasti messissä. Oria hoidettaessa ei tarvitse juuri tehdä mitään - hyvä ettei hevonen itse harjaa itseään. Onhan tietysti hyvä ominaisuus urheiluponilta ettei turhaan hötkyillä ja käytökseen voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Loirin kanssa ei siis todellakaan jouduttu vääntämään ja vänkäämään jokaisesta asiasta, vaan kaikki on sujunut alusta lähtien oikein rennolla otteella.

Loiri suhtautuu työhön suurella vakavuudella ja se onkin tasaisen varma suorittaja etenkin valjakkoajossa. Kotioloissa ponia käsitellään paljon myös selästä käsin, mutta kouluratsastuksen saralla ei kisakentille ole lähdetty. Ratsastettaessa Loiri ei apujen suhteen paljoa välitä käyttääkö ratsastaja enemmän ohjaa, pohjetta vai istuntaa; se toimii moitteetta kaikkiin pyyntöihin. Toki apujen on oltava selkeitä, sillä vaikka Loiri välillä tuntuukin ymmärtävän jo pelkällä ajatuksen tasolla mitä ratsastaja haluaa, niin ei tämäkään poni (uskokaa tai älkää) oikeasti osaa ajatuksiamme lukea. Tarkkaavaisena ja motivoituneena ratsuna Loirilla on kyllä välillä ikävänä ominaisuutena ennakoida, joten treeni kannattaa pitää monipuolisena ja ori valppaana runsaiden erilaisten harjoitusten avulla.

Valjakkoon Loiri on opetettu nuoresta pitäen ja vaikka sen kanssa ei alkuunsa pitänytkään sillä saralla mihinkään ihmisiin tähdätä, niin kisauralle päädyttiin kuitenkin. Kärryjen edessä Loiri on hiukan energisempi kuin selästä, mutta pysyy kyllä silti oikein hyvin ohjastajansa hallinnassa. Ori on melko kankea, joten tarkkuuta vaativilla osuuksilla täytyy olla tarkkana, sillä tiukat käännökset eivät ole ihan sitä Loirin parhainta antia, mutta täsmällisellä huolellisuudella ja ennen kaikkea kunnon lämmittelyillä nekin lopulta sujuvat hienosti. Kestävyys on tällä herralla kyllä ihan omaa luokkaansa, joten siltä osin ollaan kyllä päästy aika helpolla. Loiri jaksaisi varmasti jo pelkällä tahdonvoimallaan helposti maratonosuudet läpi, mutta lihasvoimaa ja kuntoakin piisaa riittämiin. Vauhdikkaammilla pätkillä Loiri suoriutuu hyvin, mutta välillä sitä saa ajaa hiukan eteenkin jos mielii ajallisesti kisoissa pärjätä parhaalla mahdollisella tavalla.

i. Lord Pewley v. Dymos
Shetlanninponi, 104 cm, rt
ii. Perrybon v. Dymos
Shetlanninponi, 102 cm, rt
iii. Prinz
106 cm, rn
iie. Cassobek Lyna
100 cm, m
ie. Hosemere Fflora
Shetlanninponi, 106 cm, rtkm
iei. Pol Passat
104 cm, rnkm
iee. Ariadne III
98 cm, rt
e. Shorties Prima Donna
Shetlanninponi, 95 cm, rtpäist
ei. Harold
Shetlanninponi, 90 cm, rtpäist
eii. Mutscho
88cm, m
eie. Quecke v. Utta
105 cm, rnpäist
ee. Shorties Pydie-Bell
Shetlanninponi, 98 cm, vrt
eei. Rumruck
100 cm, vrt
eee. Myst Teneé
95 cm, rt

Loirin vanhemmat

ISÄ Lord Pewley v. Dymos on rautias 104 cm korkea shetlanninponiori, joka suorastaan huokuu ulkomuodollaan nummia ja rosoista maaperää. Brittiläisissä ponipiireissä Pewiä pidetään melko normin mukaisena, mutta ainakin omaan silmään on kyseessä todella valloittava herra. Näyttelyissä todella menestyksekkäästi pärjännyt Pew kilpaili jonkin verran myös valjakkoa hiukan nuorempana, mutta siirtyi aika sukkelasti pelkkään jalostuskäyttöön vallattoman luonteensa vuoksi. Käsittelijältään poni vaatii pitkää pinnaa ja kokemusta, mutta rauhallisempien ponitammojen kanssa orin jälkeläisistä on tullut aivan kelvollisia käyttöponeja. Pewillä on yhteensä kuusi jälkeläistä, joista vain yksi - Shorties Lord Puccini - on ori.

EMÄ Shorties Prima Donna eli Donna on Briteissä asuva 95 cm korkea tamma, joka kilpailee yhä aktiivisesti valjakkoajossa. Loiri on tamman ensimmäinen jälkeläinen, mutta tulevaisuudessa tammalle kaavaillaan vielä ainakin paria jälkeläistä. Luonteeltaan Donna on todella rauhallinen ja miellyttämisenhaluinen, eikä sitä aina voisi shetlanninponiksi uskoakaan. Rakenteeltaan sopusuhtainen ja kaunis ponitamma on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Ajettaessa Donna sopii mainiosti pienempienkin lasten opettajaksi säyseän luonteensa ansiosta.

...sekä muut sukulaiset

II Perrybon v. Dymos on rautias äärettömän komean tukan omistava shetlanninponiori. Kasvattajallaan Briteissä asuva ori linjautuu melko vanhoihin ja suosittuihin brittiläisiin käyttöponeihin, eikä tämäkään herra ole kisakentillä pärjännyt lainkaan hassummin! Perrybonilla on useita luokkavoittoja valjakkoajossa, sekä lukuisia sijoituksia. Vanhemmiten kun orin vauhti alkoi jo hiukan hiipua rupesivat kisatuloksetkin laskemaan ja nykyään poni onkin puhtaasti jalostuskäytössä. Upealuonteinen ja varma poni, jolla on peräti yli kaksikymmentä jälkeläistä.
III Prinz on valjakkopainotteista kisauraa itselleen luonut isokokoinen shetlanninponiori. Ruunikko, 106 cm korkea Prinz herättää poikkeuksetta suurta ihastusta ulkonäkönsä turvin ja luonteeltaankin ori on todella sympaattinen ja rauhallinen. Nöyrä ja miellyttämisenhaluinen Prinz sopii valjakkoradoille kuin nenä päähän ja se onkin kerännyt hienoa kisamenestystä. Perrybon v. Dymos on toistaiseksi Prinzin ainoa jälkeläinen mutta jalostuskäyttöön ja kisaeläkkeelle siirtynyt oriherra saa tulevaisuudessa varmasti lisää jälkeläisiä.
IIE Cassobek Lyna on kaunis ja energinen musta shetlanninponitamma jolta löytyy säkäkorkeutta tasan 100 cm. Lyna kilpaili nuorempana niin kouluratsuna kuin valjakonkin edessä, keräten kumpaisessakin lajissa mainittavaa menestystä. Tamma on hyvin vilkas ja päättäväinen persoona, jonka käsittelyssä vaaditaan toisinaan hiukan kokeneempaa henkilöä. Kisaeläkkeelle siirryttyään Lyna varsoi kolme kertaa, mutta on jo jäänyt täysipäiväiselle eläkkeelle. Tamman varsat ovat kaikki menestyneet hyvin molemmissa emänsä painotuslajeissa!

IE Hosemere Fflora edustaa huomattavasti uudempia sukulinjoja, vaikka nummien henkeä on tämäkin poni kyllä pullollaan! Flora on luonteeltaan melko itsepäinen ja ailahtelevainen, mutta nuoremmatkin käsittelijät pärjäävät sen kanssa hyvin. Ajettaessa reipas ja halukas, keskittyy hyvin työhönsä ja liikkuu kauniisti. Flora aloitti kilpauransa melkoisella spurtilla ja pärjäsi oikein hienosti, mutta myöhemmän loukkaantumisen seurauksena tamman kisaura keskeytettiin melko pian. Siitosponina toimineella Floralla on neljä varsaa.
IEI Pol Passat on yksi omistajansa ensimmäisistä kasvateista, jotka ovat menestyneet kisaurallaan mainittavasti. Passat on myös kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, joten todella komea ja hieno poni kyseessä onkin. Luonteeltaan ahkera ja reipas Passat tekee työnsä huolella ja ilman vastahankaa, koulutreeni tuntuu jopa olevan yksi sen suosikkijutuista! Helppo B-tasolla kisannut ori on menestynyt todella hyvin eri ratsastajien kanssa ja nykyään se veittääkin jo kisaeläkettä. Orilla on yhteensä viisi jälkeläistä.
IEE Ariadne III on 98 cm korkea yleisponi, joka kilpaili nuorempana niin koulussa kuin valjakossa. Vahvasta rungostaan huolimatta Ariadne pärjäsi hienosti myös valjakkoponina, eikä sitä koulukisoissakaan turhaan kuskattu. Kisaura katkesi melko nuorena jalkavaivojen vuoksi, mutta tamman käyttö opetus- ja siitoshevosena jatkui aina eläkepäiville saakka. Ariadne varsoi yhteensä neljä kertaa.

EI Harold on asunut koko ikänsä kasvattajansa luona, jossa ori vietti nuoruusvuotensa omistajansa tyttären kisaponina valjakkoajossa. Myös ratsuksi koulutettu Harold on oikea monitoimiponi ja siltä sujuvat koulun lisäksi myös esteet, mutta valjakko oli ainoa laji jossa orilla kilpailtiin. Hienon kisauran jälkeen ori siirtyi lähinnä seura- ja harrasteponiksi suvun muille lapsille. Luonteeltaan energinen ja innokas, mutta äärettömän ystävällinen ja ihmisrakas. Harold on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja sillä on yhteensä kaksitoista jälkeläistä.
EII Mutscho, musta sheltanninponiori syntyi pienen kasvattajan viimeisenä varsana ennen tilan lopettamista. Ori oli alunperin tarkoitus jättää kotiin kasvamaan ja kilpailemaan, mutta rahaongelmien vuoksi jostain piti luopua ja Mutschosta oli useampikin ostaja kiinnostunut. Tulevan omistajansa luona poni pääsi kilpailemaan niin valjakossa kuin kouluratsastuksessakin - ori osoitti potentiaalia molempiin lajeihin. Todella kiltti ja yhteistyönhaluinen ori, joka mielellään tekee kaiken mitä ratsastaja pyytää ja melkein enemmänkin. Nykyään Mutscho viettää eläkepäiviään siitos- ja opetusratsun puuhissa.
EIE Quecke v. Utta on ruunikonpäistärikkö 105 cm korkea tamma joka syntyi Utta Shetlansin kasvattina, mutta muutti myöhemmin uudelle omistajalleen jonka kanssa tamma kilpaili kouluratsastuksessa. Kisaeläkkeelle jäätyään tamma on saanut viisi varsaa, joista kolme on rakentanut itselleen hienoa kisauraa. Luonteeltaan Quecke on säyseä tamma, toisinaan jopa laiskuuden tai uneliaisuudenkin puoleen uppoutuva haaveilija.

EE Shorties Pydie-Bell herätti laajalti kiinnostusta shetlanninponipiireissä jo nuorella iällä äärettömän kauniin ulkomuotonsa vuoksi. Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu vaaleanrautias ponitamma kilpaili myös jonkin verran valjakossa, mutta vauhti ei useimmitenkaan riittänyt merkittäville sijoille. Pydie on kivaluonteinen ja fiksu poni ja se nauttii suunnattomasti kaikesta tekemisestä. Kahdesti varsonut tamma astutetaan vielä kertaalleen, jonka jälkeen se pääsee ansaitulle eläkkeelle.
EEI Rumruck ei koko elonsa aikana juurikaan niittänyt mainetta saati kunniaa, mutta kivan rauhallisen luonteensa ja lähes voikkoon taittavan vaaleanrautiaan värityksensä ansiosta Rumruck oli melko suosittu jalostusponi ainakin joissain piireissä. Ori oli mainio opetusratsu nuorimmilekin harrastajille, mutta kovinkaan haastavia liikkeitä se ei kärryjen edessä saati selästä käsin hallinnut. Rumruck menehtyi vanhuudenvaivoihin ja jätti jälkeensä peräti kymmenen jälkeläistä - osa varsaoista kilpailee ja osa on harrasteratsuina.
EEE Myst Teneé oli kerrassaan upean kisauran valjakossa kisannut tamma, jonka omistajalla ei juurikaan ollut intoa jalostuspuuhiin. Tamma varsoi vain kaksi kertaa ja varsoista toinen, Shorties Pydie-Bell, syntyi ison kasvattajan nimen alle leasingin vuoksi. Toinen varsa jäi Teneén omistajalle jatkamaan emänsä jäljissä. Teneé oli kaunis rautias tamma, joka kiersi nuorempana näyttelyissä ja voitti useita rotukilpailujakin. Luonteeltaan ihanan lempeä ja rauhallinen poni.

Jälkeläisinfo

Loiri on rajoitetusti käytettävissä myös tallin ulkopuoliseen jalostukseen tuontisukuisille shetlanninponitammoille.

 

♡ 20.2.2017 o. Vuornan Cupcake Demon (e. Freytide Honeycukle)
♡ 29.5.2017 t. Vuornan Chickadee KTK-II (e. Choo Choo Polkachick)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

9.10.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Sillä aikaa kun olin ollut yllärisoppailulla maalaismarkkinoilla ja löytänyt meille aivan hurjan ihanan voikon shettistamman Cupcaken, oli Paju syventynyt ihan oikeisiin asioihin - tuontisukuista shettisoria meille kaivattiin nimittäin todella kipeästi. Paju bongasi brittien tuonnin, rautiaanpäistärikön komistuksen Shorties Lord Puccinin, joka oli juuri rantautunut Suomeen. Kävimme orista kiivasta sähköpostivaihtoa ja lopulta tänään lähdettiin käymään orin maahantuojan luona (trailerikin otettiin varoiksi - maahantuoja kun näytti vihreätä valoa). Kun tapasimme orin ensimmäisen kerran, olin aivan myyty; mikä ihana komistus meitä tallipiahalla odottelikaan. Puccini katseli meitä korvat hörössä otsatukkansa alta ja hörähti mielenkiinnon merkiksi. Kun taskuista ei löytynyt mitää syötävää, tyytyi poni pelkkiin rapsutuksiinkin. Pääsimme katselemaan kun nuori ori valjastettiin ja näytettiin hiukan mihin asti sen kanssa koulutuksen saralla oli päästy. Poni vaikutti oikein innokkaalta ja iloiselta, joskin turhan orimaiselta, mutta osan siitä voi varmasti pistää myös nuoren iän piikkiin. Pistettiin paperiasiat rullaamaan ja lastattiin poni meidän mukaan - huh, miten hienoja poneja tässä ollaankaan meidän laumaan muutaman päivän aikana saatu!

27.12.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Loiri on kotiutunut oikein hyvin tänne meille Vuornaan ja nyt kun on joulustakin jo selvitty, on aika alkaa paneutua tähän herraan hiukan paremmin. Ollaan tietysti tutustuttu ja puuhailtu yhdessä, mutta liinassa ei olla vielä kertaakaan koitettu liikkua. Niinpä talutin Loirin aitaukseen ja lähdettiin kokeilemaan miten yhteistyö tällä saralla pelasi. Loiri selvästi tiesi mitä siltä odotettiin ja se liikkuikin oikein nätisti eteen. Ravissa orilla on ajoittain hiukan turhankin paljon vauhtia, samoin kun päästin ympyrää isommaksi ja kannustin orin laukkaan. Loiri hypähti eteen sellaisella voimalla että hiukan jopa säikähdin. Huh, mikä yllätys! Rauhoittelin hiukan orin menoa kunnes sillä oli hyvä tempo päällä ja annoin sen hetken laukata energiaansa pois molempiin suuntiin. Juoksutuksen jälkeen sain mestarillisen idean päästää ori edellisen käyttäjän jäljiltä jääneen irtohypytyskujan pariin. Laskin hiukan esteitä turvallisemmalle tasolle ja pyysin Pajun avuksi oria lähettämään. Alkuunsa muisto oli hiukan ällikällä lyöty, mutta hetken korskunnan ja uuden yrityksen jälkeen se ymmärsi että ihan todella nyt ylitettäisiin esteitä. Ja hui millaisilla loikilla niitä mentiinkään! Silmä pyöreänä vahtasin orin hurjaa menoa ja totesin vain mielessäni että miten tuonne selkään edes uskaltaisi hypätä? Hypyt olivat todella eriskummallisia ja haparoivia, joskin kaikki esteet ylittyivät ihan turvallisesti eivätkä puomit pudonneet. Loirilla näytti kaikesta huolimatta olevan todella hauskaa, joten jatkettiin tätä huvittelua vielä hetki ennen kuin palattiin takaisin talliin kunnon harjaustuokion pariin!

9.1.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Valjakkovalmennukseen otettiin tänään orimme Loiri. Ohjastaja oli tällä kertaa orille hiukan tuntemattomampi, mutta ainakin aiemmin he ovat kuulemma pelanneet ihan hyvin yksiin. Loiri oli reippaalla tuulella, joten kehotin ohjastajaa tekemään heti alkuunsa reilusti ympyröitä ja pysähdyksiä, jotta saataisiin ajokki paremmin kuulolle. Aloittelimme siirtymisillä käynnin ja ravin välillä. Tehtävä sujui hyvin ja Loiri kuunteli hienosti ohjastajaa saadessaan vihdoin jotain muutakin tekemistä kuin pysähtelyt ja mälsät ympyrät. Jatkoimme tehtävää niin, että käyntiaskeleet tuli laskea aluksi kymmeneen ennen raviin siirtymistä ja sitten joka toisella kerralla kuuteen ja joka toisella kahdeksaan. Askelten laskeminen osoittautui haastavaksi, mutta pienten hapuilujen jälkeen tämäkin tehtävä lähti lopulta rullaamaan, hienoa! Laukkaan ei tänään sen suuremmin lähdettäisi puuttumaan ja siirryimme enemmänkin ravityöskentelyn pariin, jossa luvassa olisi temponlisäyksiä. Loiri lisäsi riemuissaan, mutta suoritus olikin sitten lähinnä kaoottista juoksemista kun ohjastaja ei pitänyt oriin kunnon tuntumaa. Muistutin ohjastajaa että toki suorituksesta tulisi huomattavasti nätimpi ja parempi kunnollisella keskittymisellä ja kun avut saataisiin kunnolla läpikin. Uudemmalla yrityksellä lisäykset sujuivat jo paremmin ja toistojen kautta oikein nätisti. Päätimme lopetella valmennuksen tähän ja kaksikko pääsivät tekemään loppuverkkojaan.

27.2.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Loirin kanssa on edetty tosi hienosti valjakkouralla ja ponilla on sijoituksiakin jo varsin vakuuttava määrä kasassa! Tänään treenattiin ponin kanssa erityisesti tarkkuusajoa, joka edellisissä kisoissa uuden ohjastajan kanssa oli syystä tai toisesta muita osa-alueita hiukan heikompi. Loiri liikkui ntäisti eteen, minkäänlaista haluttomuutta ei poni huokunut vaan se kuunteli ohjastajaansa innokkaasti. Korvat hörössä etenevä pikkuponi nostatti pienen hymyn huulille, mutta harjoitusten alkaessa täytyi välittömästi laskeutua alas pilvilinnoista. Pujottelut sujuivat käynnissä hyvin, ravissa ilmeni lähes heti ongelmia kun ohjastaja ei saanut ponia kääntymään ajoissa, vaan kartiot lentelivät pitkin kenttää. Pyysin ohjastajaa pitämään huolta myös ulkoavuista ja painotin huolellista valmistelua. Jo seuraavalla kerralla tulos oli parempi ja vaikka Loiri ei sieltä notkeimmasta päästä ole, niin kyllä totuttelulla taitava ohjastaja hoksaa oikeat jipot tämänkin möllykän kanssa. Treenattiin vielä useita kertoja erilaisia pujotteluja ja lähestymisiä, siirtymisiä ja ympyröitä ja reittejä; lopulta ohjastajallakin naksahti ja hän alkoi huomattavasti paremmin ymmärtää että miten tämän ponin kanssa toimitaan! Ennen kaksikon seuraavaa yhteistä kisastrattia vaaditaan kyllä vielä useita harjoituskertoja, lähdettiin ehkä hiukan hätiköiden liikkeelle edellisten kisojen suhteen.

4.3.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Kevät alkaa pikkuhiljaa saapua meille Vuornaankin ja etenkin ponit ovat olleet varsin vallattomalla tuulella jo muutaman päivän. Loirikin käyttäytyi tämän päivän valmennuksessa kuin mikäkin pikkuvarsa; ori tohotti menemään minkä koivistaan pääsi ja viskoi päätään riemuissaan aina raviin tai laukkaan nostettaessa. Muuten valmennus sujui melkoisen hyvin, korjattiin alkuunsa lähinnä ohjastajan ja groomin asentoja ja paneuduttiin lähinnä kosmeettiseen suoritukseen. Varsinaisessa valmennuksessa treenattiin lisäämistä ja kokoamista sekä laukkaympyröitä ja -kahdeksikkoa. Lisäykset sujuivat aluksi hirmuisessa kaahotuksessa kun Loiri vaan päästi menemään holtittomasti, mutta paremmalla tuntumalla ori suostui nopeasti yhteistyöhön ja unohti pelleilyt. Kokoamiset ovat Loirille aina helppoja ja se liikkuu ihanan vaivattoman ja ryhdikkään näköisesti. Laukkatyöskentely oli sekin alkuunsa turhan räjähtävää, mutta muutaman ympyrän jälkeen alkoi vauhti jo hiipua halutulle tasolle. Loiri on kyllä kerrassaan upea ja näyttävä valjakkoponi, jonka kanssa on aina ilo treenata ja viilata!

27.3.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Loirin kanssa hommat ovat kaikenkaikkiaan meillä Vuornassa lähteneet hyvin etenemään. Ori on sopeutunut talliin hienosti, eikä se pistä pahakseen edes toisinaan ärhenteleviä miniponeja. Viimeviikko on ollut tallilla aika hektistä aikaa, kun meidän GP-tason hepat ovat juosseet kisoista toisiin, eikä itselläni muille hevosille ole oikein ollut aikaa tarjota. Onneksi vihdoin tänään alkaa muutaman päivän kisatuko jonka aikana ehdin hyvin muistamaan myös meidän muitakin asukkeja - Loiri tietenkin heti kärkipäässä! Loiri on aina vain ajan kuluessa vahvistanut asemaansa yhtenä lemppariponeistani ja tänään päätin viettää koko päivän sen kanssa! Pitkän harjailutuokion jälkeen lähdimme ilman varusteita maastoon kävelemään. Loiri on myös yksi ensimmäisistä shettiksistä joiden kanssa varusteetta ratsastaminen on opittu niin nopeasti! Ori oli vireällä mutta leppoisalla tuulella. Käpsyttelimme pitkin lähipeltoja ja metsänreunaa, ylitimme yhdellä suurella harppauksella pienen puron ja hyppäsimme muutaman puunroungon yli. Maastossa liikkuminen on aina hyvää treeniä jo vanhenevalle hevoselle ja etenkin Loiria se piristää aina ihan huimasti! Kun oli aika kääntyä takaisin kotiin päin, laukkasimme vielä lyhyen matkaa pitkin peltoa ja Loiri vaikutti niin sympaattisen iloiselta etten voinut olla nauramatta ääneen orin suloisuudelle!

4.4.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Myhäilin tyytyväisenä kaaratessani jälleen autollani Vuornan pihaan. Tänään valmentaisin Liiaa ja shettisori Loiria, jota olinkin viime kerroillani ihastellut. Maneesiin saapuessani valjakko oli jo päässyt alkulämpöjen pariin. Seurailin hetken sivummalta ponia joka ravasi rennolla, pitkällä askeleella ja näytti eittämättä todella hyvältä. Tuttuun tapaan aloittelimme pysähdyksillä, volteilla ja siirtymisillä. Myöhemmin alettiin treenaamaan ravin nostoa suoraan pysähdyksestä, joka osoittautui lasten leikiksi Loirille; virheetön suoritus sai Liian myhäilemään tyytyväisenä ja minut kyhäilemään juoniani ohjastajan varalle sitten lopputunnista, hah! Treenasimme aikamme asetuksia, jotka sujuivat alkuunsa hiukan vaihtelevasi; ori oli selvästi viettänyt hetken lomaa, sillä se tuntui taipuvan mitä ihmeellisimpiin asentoihin asetusten aikana ja ohjeistin Liiaa kulloin minkäkin avun läpiviemisestä. Kun oltiin aikamme sotkettu niin ori liikkui jo oikein nätisti. Laukkatyöskentelyssä treenattiin keskilaukkaa. Alkuunsa jouduin huomauttamaan Liiaa myötäämään hiukan enemmän jotta Loiri saisi päätään hitusen laskettua. Huomasin, että ori laski laukan aika helposti raviin tehtävän aikana, joten kehotin Liiaa pitämään paremman tuntuman poniin. Treeniä ja treeniä, vihdoin tämäkin sujui todella hienosti, jes!

15.4.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Valmennettavaksi otettiin tänään taas meidän ihana Loiri-herra. Lämmöt hankittiin tekemällä reippaasti ympyröitä ja kiemuroita molempiin suuntiin. Aluksi treenasimme orin kanssa kulmia ja reittejä - Loirilla kun tuppaa olemaan paha tapa oikoa reiteissä ja ympyröilläkin se tuntuu jo etukäteen lopettavan homman kesken kun ura vain jo häämöttää turvan lähellä. Kulmatkin alkoivat sujua kun ohjastaja sai orin hiukan paremmin kuulolle. Energisestä tuulestaan johtuen Loiria oli tavallista hankalampi saada kuulolle, mutta toistojen jälkeen herra suostui työskentelemään hosumatta loppuun saakka. Seuraavaksi lisäsimme harjoitukseen hiukan asetuksia, joiden jälkeen treenasemme kolmikaarista. Aluksi ori kulki aivan vinossa viipottaen vaikka homma olikin sille aivan tuttua ja tuumimmekin sen jo leikkivän kustannuksellamme. Viekas rontti kaipasi selkeäsi vähän irrottelua ja vauhtia treeneihin, joten annoin ratsukolle luvan laukata keskiympyrällä pahimpia höyryjä pois. Loirin saatua ylimääräisiä energioitaan pois, alkoivat harjoitteetkin sujua vihdoin tavalliseen tapaan. Työskentelimme vielä hetken laukkaympyröillä asetusten ja reittien parissa kunnes ratsukko sai luvan alkaa loppuverkkaamaan. Huomenna jatkettaisiin ja silloin Loirillakin on toivottavasti ajatukset jo hiukan enemmän työnteossa kuin vauhdikkaassa irroittelussa!

16.4.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tänään päätimme alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ottaakin Loiri mukaan aamutreeniin yhden ulkopuolison valjakon seuraksi. Loiri vaikutti todella energiseltä heti kärryjen lähdettyä liikkeelle, eikä menoa tuntunut oikeastaan juurikaan rauhoittavan toinen valjakko, joka koetti parhaansa mukaan olla välittämättä Loirin sätkyilystä. Pyysin valjakkoja jatkamaan lämmittelyjä ravissa ja tekemään edelleen reippaasti voltteja ja ympyröitä. Loiri liikkui edelleen hyvin hanakasti eteen, mutta ohjastaja sai sen hienosti pidettyä hallinnassaan. Kehotin valjakkoja ottamaan lämmittelyihin mukaan myös reilusti pysähtymisiä ja siirtymisiä, jolloin saataisiin Loiri hiukan tarkkaavaisemmaksi avuille. Tehtävä toimi hienosti ja lopulta Loiri muisti selkeästi millaista on olla kunnon poni ja sekin ryhtyi oikeaan työhönsä. Ensimmäisenä tehtävänä annoin valjakoille jokatoisella kierroksella kahdeksikon ja jokatoisella kierroksella nelikaarisen kiemurauran. Asetukset olivat tietenkin hyvin tärkeässä asemassa, samoin teiden loppuun vieminen ja tarkkuus muutenkin. Kahdeksikot sujuivat Loirilta loistavasti heti alkuunsa, mutta kiemurauralla oli hiukan ongelmaa kun ori oli oikomassa reittejä heti alkumetreilä. Ohjastaja toi apujansa voimakkaammin läpi jolloin ongelma alkoi jo hetkessä korjaantua. Ennen laukkoja treenasimme vielä hiukan keskikäyntiä sekä lisättyä ravia. Tehtävä oli Loirille helppo ja käynti sujui ongelmitta heti alusta saakka! Ohjastajalla oli lisätyssä ravissa kieli varmasti keskellä suuta, mutta kankean alun jälkeen suoritus näytti oikein nätiltä! Pyysin valjakkoja vielä nostamaan keskiympyrällä laukat molempiin suuntiin, joihin haimme sopivan temmon ja pyöreyttä. Valmennus oli sujunut kaikenkaikkiaan todella hienosti ja annoin valjakoille luvan siirtyä loppuverkoille!

29.5.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Helmikuussa syntynyt Loirin ensimmäinen jälkeläinen Vuornan Cupcake Demon on varttunut varsin hienoksi nuoreksi oriherraksi. Alkuunsa meillä asunut nuorukainen muutti lopulta Vaajaman ratsutilalle, jossa se yhä on kisauraansa jatkanut. Tänään syntyikin sitten Loirin toinen jälkeläinen, tamma Vuornan Chickadee, joka on varattuna Wyat Shetlandsiin. Tälle varsalle on varmasti niinkin hienon omistajan luona tulossa upea tulevaisuus! Näistä upeista varsoista hullaantuneena olen itsekin jo aika kärsimättömästi etsiskellyt Loirille sopivaa tammaa jotta saataisiin meillekin talliin oma pikku-Loiri talliin. Ja eihän tässä vielä mikään kiire ehdi edes tulemaan - orihan on vasta parhaimmassa iässään ja vielä varmasti ehtii sattumaan ja tapahtumaan tämän herran kanssa! Tämän päiväisellä syysretkelläkin ori oli viskata minut lähimpään pöpelikköön matkallamme kotiin, kun naapuritilan ratsukko ilmestyi yllättäen pitkin tietä. Yleensä Loiri käyttäytyy rauhallisesti kaikissa tilanteissa, mutta tällä kertaa orissa oli kyllä aikamoinen pitely ja naapuritilalliset vilkuilivat meidän menoa huvittuneena. Pah, saavat kyllä vielä nähdä kuinka hieno ori meidän Loiri on - aloin mielessäni heti suunnitella pienimuotoista oripäivää, jonne naapurustokin saisi ilmaantua.

Kilpailumenestys (53 sijoitusta VVJ)

03.12.2016 VVJ Vähäpelto Vaativa - 04/30
05.12.2016 VVJ Vähäpelto Vaativa - 05/30
06.12.2016 VVJ Vähäpelto Vaativa - 02/30
15.12.2016 VVJ Vähäpelto Vaativa - 02/30
18.12.2016 VVJ Vähäpelto Vaativa - 01/30
11.02.2106 VVJ Vähäpelto Vaativa - 05/30
27.12.2016 VVJ Romilly Helppo C - 04/80
02.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 01/30
03.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 02/30
04.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 01/30
20.02.2017 VVJ Breandan Vaativa - 02/12
22.02.2017 VVJ Breandan Vaativa - 01/12
25.02.2017 VVJ Breandan Vaativa - 03/12
27.03.2017 VVJ Viisikko Vaativa - 04/40
29.03.2017 VVJ Viisikko Vaativa - 05/40
02.04.2017 VVJ Vähäpelto Vaativa - 05/30
07.04.2017 VVJ Vähäpelto Vaativa - 01/30
09.04.2017 VVJ Vähäpelto Vaativa - 04/30
17.04.2017 VVJ Wild Side Cobs Vaativa - 04/40
20.04.2017 VVJ Wild Side Cobs Vaativa - 05/40
22.04.2017 VVJ Tuiskula Vaativa - 03/50
22.04.2017 VVJ Karhumetsä Vaativa - 03/50
24.04.2017 VVJ Karhumetsä Vaativa - 07/50
21.04.2017 VVJ Mustasuo Vaativa - 04/50
23.04.2017 VVJ Mustasuo Vaativa - 03/50
24.04.2017 VVJ Mustasuo Vaativa - 07/50
19.04.2017 VVJ Fiktio Vaativa - 04/22
08.12.2016 VVJ Metsovaara Vaativa - 06/50
14.11.2016 VVJ Rappadan Vaativa - 02/25
16.11.2016 VVJ Rappadan Vaativa - 05/25
18.11.2016 VVJ Rappadan Vaativa - 05/25
12.02.2106 VVJ Vähäpelto Vaativa - 03/30
05.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 02/30
06.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 04/30
07.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 05/30
08.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 01/30
09.03.2016 VVJ Iowa Vaativa - 01/30
26.02.2017 VVJ Breandan Vaativa - 03/12
20.02.2017 VVJ Ventos Vaativa - 03/30
21.02.2017 VVJ Ventos Vaativa - 04/30
16.03.2017 VVJ Wild Side Cobs Vaativa - 05/33
10.04.2017 VVJ Vähäpelto Vaativa - 04/30
08.04.2017 VVJ KK Lapland Vaativa - 04/30
18.04.2017 VVJ KK Lapland Vaativa - 05/30
03.05.2017 VVJ Teilikorpi Vaativa - 02/40
12.05.2017 VVJ Teilikorpi Vaativa - 02/40
26.05.2017 VVJ Teilikorpi Vaativa - 02/40
24.04.2017 VVJ Mustasuo Vaativa - 01/50
25.04.2017 VVJ Mustasuo Vaativa - 04/50
26.04.2017 VVJ Mustasuo Vaativa - 05/50
21.04.2017 VVJ Delicate Vaativa - 07/50
29.04.2017 VVJ Delicate Vaativa - 04/50
30.04.2017 VVJ Delicate Vaativa - 03/50

Näyttelymenestys
24.12.2017 VSN Maybeck Stud - Shetlanninponiorit - 4/12, RCH
25.12.2017 VSN Maybeck Stud - Shetlanninponiorit - 3/12, RCH

Shetlanninponien laatuarvostelu 31.1.2018
Palkittu vuoden 2018 tammikuun Shetlanninponien laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla 29 + 16 + 30 + 20 + 6 + 11 = 112p. SHLA-I

Ponien kantakirjatilaisuus 20.2.2018
Kantakirjattu vuoden 2018 helmikuun Virtuaalisen ponikantakirjan tilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 18 + 18 + 19 + 19 = 74p., KTK-II

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 28.2.2018
Palkittu vuoden 2018 helmikuun Valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5p. VVJ-I

Virtuaalinen Yleislaatuarvostelu 30.3.2018
Loiri palkittiin vuoden 2018 maaliskuun tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 33 (17+16) - 27 (21+6) - 17 - 16 - 4 = 97p, YLA1

Shetlanninponien rotunäyttelyt
7.7.2018 Valyrian Shetlandsin rotunäyttelyissä Puccini osallistui
shetlanninponiorien luokkaan ja sai II-palkinnon!

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015