Villahaan Hermias

♡ KTK-II, KRJ-I & SLA-I

Virallinen nimi: Villahaan Hermias, "Heppu" Syntynyt: 6.2.2017 (23v.)
Rek.nro: VH17-018-0256 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 160 cm Väritys: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: Villahaan Suomenhevoset Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu, helppo A Saavutukset: KTK-II, KRJ-I & SLA-I

Hepun kanssa käytiin sen meille Vuornaan muuttaessa niin monen monta taistelua ja vääntöä tyttöihin liittyen, että se veti ehdottomasti pohjat kaikkiin meillä asuviin (tai asuneisiin) oreihin verrattaessa! Toki yrityksestä ja sen jälkeen toisesta yrityksestä ja niiden jälkeen vielä lukemattomista muista yrityksistä voi hakea jotain positiivista sanottavaa ja kuvailla Heppua vaikkapa sanalla; sinnikäs. Eikä sinnikkyydessä tietenkään mitään pahaa ole. Ainakaan kisakentillä!

Joskus tuntuu, että Hepun perusluonteen tosiaankin määrittää se kuinka pitkän matkan päässä seuraava tamma lymyää. Kun ori on rauhallinen oma itsensä sen kanssa sujuvat hommat oikein kivasti ja mukavasti, mutta heti ensimmäisen tamman vilahtaessa kulman takaa, muuttuu orista ärsyttävä pörhistelijä. Ruunaus on käynyt mielessä sen tuhat kertaa, mutta tiedettävästi siinä jäätäisiin lopulta vain tappiolle näin kivasukuisen hevosen kanssa. Varustaminen ja kaikennäköiset hoitotoimenpiteet sujuvat Hepun kanssa oikein jouheasti ja jos eivät suju, niin rääpäle vaan narulla kiinni käytävälle niin jo alkaa sujua! Kiinnisitomisella on Heppuun jokin maaginen vaikutus; sillä silmänräpäyksellä kun riimunnaru sitaistaan vaikka läpimätään oksankarahkaan, jähmettyy Heppu aloilleen täysin liikkumattomaksi. En tiedä mitä raukkaparka kiinnisitomisesta oikein kuvittelee, muttei kyllä tee mieli sitä käsitystä korjatakaan.

Meillä jo vuosikausia käynyt kengittäjä kuvailisi Heppua kuulemma sanoin "ikinä ei tiedä" ja hänen mukaansa orin tulkitsemiseen tarvittaisiin vähintäänkin kristallipalloa. Pakko myöntää, ettei Hepun kengitys omastakaan mielestä aina ole sitä suurinta herkkua - varsinkaan kun orin kaviot ovat rautalapion kokoluokkaa.

Vaikka Hepun suvusta löytyy sieltä täältä kourallinen myös yleispainotteisia ratsuja jotka ovat jopa kilpailleet este- ja kenttäratsastuksessa, ei Heppu ole perinyt itselleen mitään loistavia esteratsun kykyjä. Oikeammin orin suoritusta estetunneilla voisi kuvailla melko kaoottiseksi ja vähintäänkin jännittäväksi - ainakin ratsastajan kannalta. Heppu jännittää hyppäämistä ihan tosissaan ja jossain vaiheessa se saattaa paineen alla vain unohtaa miten niiden kinttujen pitikään mennä tai miten ylipäänsä laukataan. Ratsastajalla on yleensä työ ja tuska selvitä orin kanssa yhdestä tunnista ilman totaalista hermoromahdusta - tästä syystä Heppua ei päästetäkään puolta metriä korkeammille esteille ratsastaja selässään. Joskus ori hyppää esteitä myös irtona ihan vaan hauskuutuksen vuoksi ja tämä sujuukin jo edes hiukan paremmin, mutta kyllä niitä kummallisia harppauksia ja aasinhyppyjä irtonakin nähdään!

Kouluratsuna tästä kömpelyksestä kuoriutuu yllättävän sulavaliikkeinen ja komeasti etenevä ratsu! Täytyy myöntää, että selkäänsä Heppu vaatii kyllä melkoisen kokeneen ja osaavan kuskin, sillä herkkänä ja reaktiivisena hevosena Hepun kanssa täytyy olla hyvin tarkkana. Kun avut ovat selkeitä, ratsastaja käyttää pääosin istuntaa ja kaksikko on toisilleen vielä ennestään tuttukin, sujuvat kotioloissa vaativankin tason kouluratsastusliikkeet. Kisakentillä ollaan kuitenkin pitäydytty Helpolla A-tasolla, sillä näin ori on kaikkein varmimmillaan ja rennoimmillaan vieraallakin maaperällä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Vuornan Sokrates
Suomenhevonen, 160 cm, tprt
SLA-I, KRJ-I, YLA1
ii. Solmunen
160 cm, tprt
iii. Kultimo
KRJ-II, YLA2
iie. VIR MVA Ch Saili
KTK-II, YLA3
ie. Vuornan Ketunkehrä
160 cm, rt
KTK-III, SLA-I
iei. VSN Champion Klaus-Henrik
KTK-III, KRJ-II
iee. Revonheinä
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, YLA1
e. Mäkisuon Hilma
Suomenhevonen, 159 cm, rt
KTK-II, SLA-II, KRJ-III, Jälk. C
ei. Mäkisuon Junkkari
155 cm, rt
eii. Karusalon Julius
eie. Tinttarella
ee. Metsäkartanon Hilppa
160 cm, rn
KTK-II
eei. VIR MVA Ch Persian Prinssi
KTK-II
eee. Kultahippu

Jälkeläisinfo

Villahaan Hermias on rajoitetusti käytettävissä jalostukseen noin kolmepolvisille suomenhevostammoille. Periyttää potentiaalia kouluratsastukseen, sekä hyvää rakennettaan.

 

♡ 3.4.2019 t. Harmaasara KTK-II
♡ 22.5.2019 o. Vappulan Aurelius KTK-III
♡ 1.6.2020 t. Vuornan Hattarahuuli

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

6.2.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meidän omasta kasvatista Remusta on syntynyt jo kaksi upeata jälkeläistä maailmalle, mutta meille Vuornaan ei ole vielä ainoatakaan varsaa saatu. Taannoin törmäsimme Pajun kanssa Villahaassa asuvaan koulutammaan nimeltä Hilma. Hilma on Mäkisuon kasvatteja, kantakirjattu toiselle palkinnolle ja kaikinpuolin aivan upea - rauhallinen ja nöyrä luonnekin sopivat täydellisesti vastapainoksi Remun riehakkaaseen persoonaan. Onneksi tamman omistajalle astutus sopi ja siitä sitten alkoikin taas ikuisuuksia kestävä odottelu. Vihdoin tänään saatiin jo aamuvarhain puhelu innoissaan puhkuvalta Upelta, joka kertoi Hilman saaneen aamuyöstä terveen ja reippaan orivarsan! Paju hävisi väittelyssä ja joutui jäämään kotiin hoitamaan päivän askareita kun taas minä hyppäsin maasturiin ja kaahasin tuulispäänä kohti Villahakaa. Varsan nähtyäni oli hankala peittää liikutusta - niin kauan oli tätä varsaa odotettu ja siinä se nyt huojui pitkillä koivillaan. Hilma päästi meidät kernaasti karsinaan tervehtimään sitä ja orivarsaa, joka suhtautui asioihin suurella hämmennyksellä. Orivarsan pehmoista karvaa silitellessämme koitimme miettiä sopivaa nimeä. Isän mukaan joku kuuluisa filosofi se pitäisi olla tietenkin - ulkomuistista ei meistä kumpikaan osannut kovinkaan montaa nimeä heittää, joten pitkällisen googlettamisen ja kymmenien suomenhevosille täysin sopimattomien nimien jälkeen vastaan rullautui Hermias. Mutustelimme nimeä hetken kielen päällä kunnes yhteistuumin päätimme, että se varsan nimi olisi! Nyt täytyisi taas koittaa malttaa jättää varsa Villahakaan kasvamaan ja voimistumaan emänsä kanssa ennen kuin voidaan se meille Vuornaan lopullisesti kotiuttaa. Onneksi päästään varmasti Pajun kanssa oria katsomaan useaan otteeseen ennen muuttoakin!

18.5.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Hepun kanssa käytiin tänään todella pitkällä maastoretkellä kauniin kevätpäivän kunniaksi! Näin toukokuussa ovat kelit aina parhaimmillaan kun sää on aurinkoinen mutta paarmat ja hyttyset pysyttelevät vielä poissa. Heppu oli todella innoissaan päästessään välillä tekemään muutakin kuin sitä iän ikuista kentällä paahtamista ja vauhtia riitti melkoisesti heti ensimetreiltä lähtien! Orissa riitti ajoittain melkoisesti hommaa jotta se suostui ylipäänsä kävelemään, mutta kun päästiin pois tallin alueelta ja ehkä isoimmat menohalut oli saatu selätettyä, alkoi retki tuntua jo itsestäkin mukavalta ja ehkä hitusen rentouttavaltakin. Otettiin pitkiä ravipätkiä aina maaston salliessa ja hölkkäiltiin menemään jopa kaikki loivemmat mäet mitä vastaan tuli. Laukkapätkää kokeiltiin myös ja sekin sujui jopa ihan yllättävän hyvin! Kotiinpäin käännyttyämme Heppu malttoi käyttyäytyä jo oikein kärsivällisesti ja hienosti. Eiköhän me lähdetän kahdestaan uudemmankin kerran maastoon kun kerran meni tämäkin reissu aika kivasti!

18.5.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Jos Heppu jotain on isältään perinyt, niin ainakin äärettömän tarkan suhtautumisen ratsastajan apuihin. Tämä tuottaa aina välillä hiukan ongelmia uuden ratsastajan kanssa, joten tänään olinkin itse kentän keskellä valmentamassa ja Outi ratsasti Heppua. Alkutunti meni melko hyvällä fiiliksellä, joskin vauhtia Hepusta löytyi kuin pikajuoksijasta ja alkuverkkoihin käytettiinkin reilusti aikaa. Kehotin ratsastajaa tekemään reilusti voltteja ja pysähdyksiä sekä siirtymisiä käynnistä raviin ja takaisin käytiin, jotta saatiin oria paremmin kuulolle. Onneksi Heppu alkoi pikkuhiljaa lämmetä työnteolle ja saatettiin aloittaa valmennus helpoilla perustehtävillä. Alkuunsa keskityttiin pysähdykseen, peruutukseen ja kulmien sekä reittien ratsastukseen. Pysähdykset sujuivat yllättävän hyvin ja Heppu asetti jalkansa kauniisti, vaikutelma oli siisti sekä levollinen. Liikkeellelähtö sujui sekin oikein nätisti ja tahdikkaasti. Peruutuksissa orin takapää lähti viettämään toistuvasti uran sisäpuolelle, kehotin Outia voimistamaan myös sisäapua ja istumaan suoremmassa - tämä korjasi ongelman melko nopeasti ja Heppu peruutteli kuin mikäkin vanha tekijä! Kulmat, voltit ja ympyrät sujuivat melko ok, asetusta olisi voinut vielä hiukan voimistaa etenkin kulmissa jotta oltaisiin saatu nätimpi lopputulos. Ravityöskentelyssä Heppu liikkui todella nätisti eteen, Outi sai pidettyä hyvän tahdin eikä ori puskenut eteen. Laukoilla Heppu kuumui aluksi, mutta sen jälkeen ratsastaja sai oikein työstämällä työstää jotta laukka pysyisi yllä. Teimme yksinkertaista pääty-ympyrää ja molempiin suuntiin ja keksityimme lähinnä vauhdinsäätelyyn sekä asettamiseen ja hiukan kokoamiseenkin. Valmennus sujui kaikinpuolin yllättävän hyvin alkutuntiin nähden - ja varmasti työskentelemällä ahkerasti tästä ihan hyvä kouluratsu tuleekin! Päästin kaksikon loppuverkoille ja Heppu liikkui eteen rennosti kaula pitkällä tyytyväisyyttään puhisten.

1.3.2018 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Hepun edellisestä valmennuskerrasta on vierähtänyt jo ihan reilusti aikaa ja minua kiinnostaakin ihan hurjasti että miten ori liikkuu nykyään pienen loman jälkeen. Paju oli lämmitellyt Heppua itsenäisesti ja kun saavuin paikalle, ravaili kentällä oikein keskittyneen oloinen ratsukko. Heppu toimi hienosti ja oli vastaanottavainen apujen suhteen. Vauhtia oli juuri sopivasti, eikä edelliskerran pikujuoksusta ollut kaikkien onneksi tällä kertaa tietoakaan. Harjoiteltiin alkuunsa väistöjä jotka sujuivat käynnissä moitteetta, mutta ravissa tuli hiukan ongelmia. Heppu tiputti vauhdin niin matalaksi että ravia tuskin erotti ja kehotin Pajua ajamaan reippaammin eteen, jonka jälkeen taas itse väistö katosi lähes kokonaan. Aikamme venkslattua apujen kanssa Heppu sai vihdoin kiinni harjoitteesta ja raviväistö rupesi sujumaan, huh! Ennen laukkatyöskentelyä teimme kolmikaarista kiemurauraa ravissa ja käynnissä. Suoristus tultiin aina käynnissä ja keskivaiheilla tehtiin viiden askeleen peruutus. Harjoitus sujui hienosti! Laukkatyöskentelyssä tultiin kokorata leikkaata ja lisättiin, kulmat ratsastettiin koottua ja lyhyellä sivulla tehtiin laukkavoltit. Muutaman kierroksen jälkeen Heppu alkoi taas junnaamaan laukkaa ja volteissa putosi välillä raviin. Kun laukkatyöskentely saadaan vielä sujumaan yhtä hyvin kuin ravi, niin voidaan orista olla jo todella tyytyväisiä ja alkaa miettimään niitä laatuarvosteluitakin! Kaikinpuolin kuitenkin muuten todella näyttävä ja korea kouluratsu tästä meidän hooposta tuli.

Kilpailumenestys :: 40 sijoitusta KRJ

04.05.2017 Kärmenniemi Helppo A - 08/85
14.05.2017 Huvitutti Helppo A - 02/50
15.05.2017 Huvitutti Helppo A - 06/50
16.05.2017 Huvitutti Helppo A - 05/50
24.05.2017 Huvitutti Helppo A - 06/50
29.08.2017 Rósgarður Helppo A - 02/28
01.09.2017 Rósgarður Helppo A - 01/28
26.10.2017 Vuorna Helppo A - 05/30
08.11.2017 Teilikorpi Helppo A - 03/30
19.10.2017 Team J&K Helppo A - 06/40
20.10.2017 Team J&K Helppo A - 02/40
05.11.2017 Team J&K Helppo A - 04/40
08.11.2017 Team J&K Helppo A - 03/40
13.11.2017 Team J&K Helppo A - 03/40
14.11.2017 Team J&K Helppo A - 02/40
17.11.2017 Team J&K Helppo A - 04/40
24.11.2017 Rustvalla Helppo A - 03/30
25.11.2017 Rustvalla Helppo A - 04/30
26.11.2017 Rustvalla Helppo A - 01/30
29.11.2017 Rustvalla Helppo A - 03/30
19.06.2017 Cadogan Helppo A - 02/30
20.06.2017 Cadogan Helppo A - 02/30
21.06.2017 Cadogan Helppo A - 01/30
22.06.2017 Cadogan Helppo A - 02/30
01.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 04/30
12.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 01/30
16.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 03/30
10.11.2017 Teilikorpi Helppo A - 03/30
10.11.2017 Vuorna Helppo A - 05/30
16.11.2017 Vuorna Helppo A - 04/30
17.11.2017 Vuorna Helppo A - 02/30
17.11.2017 Team J&K Helppo A - 05/40
18.11.2017 Team J&K Helppo A - 01/40
19.11.2017 Team J&K Helppo A - 02/40
06.11.2017 Brunnby Helppo A - 02/30
24.11.2017 Brunnby Helppo A - 02/30
22.11.2017 Brunnby Helppo A - 03/30
28.11.2017 Brunnby Helppo A - 04/30
29.11.2017 Brunnby Helppo A - 05/30
30.11.2017 Brunnby Helppo A - 02/30

Näyttelymenestys
5.2.2018 NJ Susiraja - 3/12, irtoSERT (pt. Lissu T.)
31.7.2019 VSR Rotunäyttelyt : III-palkinto

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.3.2018
Kantakirjattu maaliskuun 2018 tilaisuudessa toisella
palkinnolla pistein 18 + 18 + 18 + 18 = 72p. KTK-II

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.4.2020
Hermias palkittiin huhtikuun 2020 tilaisuudessa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 14 + 20 + 25 + 20 + 13 = 92p. SLA-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.10.2020
Palkittu kouluatsujen laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p. KRJ-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015