Villahaan Tolstoi

♡ KTK-II, SLA-I & KRJ-I

Virallinen nimi: Villahaan Tolstoi, "Tollo" Syntynyt: 26.05.2016 (8v. 26.06.2017)
Rek.nro: VH16-018-2255 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevonen, ori
Säkäkorkeus: 140 cm Väritys: Musta
Kasvattaja: Villahaka Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu, vaativa B Saavutukset: KTK-II, SLA-I, SV-II, KRJ-I

What can better say “I love you” than a sweet teddy bear? Not this pony.

"Öh, ei kovinkaan iso, ehkä pikemminkin... Sellainen, no, keskikokoinen?", mutisin Pajun tuomitsevan katseen alla. Tässä sitä taas oltiin. Meidän piti hankkia Vuornaan uusia yksipolvisia suomenhevosia ja olin löytänyt unelmieni ponin ( siis "hevosen") Villahaan kasvattimyynnistä. Tolstoi on todella kivasukuinen, koulupainotteinen ja kaikinpuolin juuri sopiva meidän talliin. Paju tosin ei näe asiaa juuri sillä tavalla. Täytyy rehellisyyden nimissä myöntää, että lupasin ehkä tavallaan hankkia meille pari hevoskokoista suokkia, mutta kyllähän Tolstoikin on kuitenkin jo 140 cm korkea! Ja ehkä se kasvaa vielä sentin tai pari? Ja minkäs sitä ponityttö itselleen voi?

Vaikka Tollolla on omat päivänsä jolloin mikään ei oikein maistu tai huvita, osaa ori olla oikein mukava ja herttainenkin - tai ainakin mukava. Herttaista tästä ponista ei taida saada edes hyvällä tahdolla ja paketillisella vaaleanpunaisia rusetteja. Pienistä luonteenomaisista puutteista huolimatta Tollo on syystä tai toisesta ollut heti meille muutostaan saakka yksi lempiponeistani. Saahan orin kanssa vääntää ja kääntää, mutta jokin sen persoonassa kuitenkin viehättää. Tässä on ehdottomasi oma pikkumusta saturatsuni, juuri sellainen jota voi vaan vahdata päivät pitkät ihastuksesta huokaillen.

Karsina on ehdottomasti juuri sitä Tollon ominta reviiriä jonne ei niin vaan lampsita. Ovella täytyy muistaa antaa ponin rauhassa nuuhkaista ja puhista heinäiset terveiset naamalle ennen kuin on asiaa sisälle. Huonompina päivinä asiaa karsinaan ei orin mielestä saisi olla muutenkaan, mutta silloin vain täytyy ottaa härkää sarvista ja olla kovana. Tollo kyllä kunnioittaa ihmistä eikä sen isottelua tarvitse henkensä kaupalla pelätä. Parempina päivinä Tollolle riittää kunhan harja heiluu ja rapsutuksia saa mahdollisimman paljon. Varustaminen sujuu orin kanssa kivasti, korkeintaan siitä saattaa tulla hiukan kärsimätön tulevan ratsastuslenkin suhteen.

Heti alusta lähtien oli aivan selvää, että Tollosta tulee kouluratsuna vähintäänkin mahtava. Koulutusvaiheessa ori osoitti kiinnostuksensa ja intonsa työntekoa kohtaan, eikä tämä poni treeniä pelkää! Tollolla on kaunis ja ryhdikäs olemus, se työskentelee ihan luonnostaankin tasapainoisesti koko vartalollaan ja oikean ratsastajan kanssa se yltää helposti jopa Vaativalle B -tasolle. Suurella tarmolla ja tunnollisuudella työskentelevä Tollo on juuri sellainen hevonen, joka toimii ihan jokaisen ratsastajan kanssa - ja hyvin toimiikin. Rauhallisesta etenemisestään huolimatta Tollo ei missään nimessä ole laiska, vaan ratsastajan pyynnöstä se liikkuu eteen juuri sellaista vauhtia kuin toivotaan. Toki orilta onnistuu myös uraa pitkin mateleminen jos ratsastaja ei älyä yhtään enempää pyytää. Ori on todella älykäs ja nopeaoppinen, joten samoja liikkeitä harvemmin tarvitsee jankata viikkotolkulla, vaan heti homman sisäistettyään Tollolla alkaa omassakin päässä raksuttaa. Treenit kannattaa pitää monipuolisena, sillä ori saattaa helposti ennakoida ratsastajansa apuja.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Ojalan Torsten
Suomenpienhevonen, 138 cm, m
KRJ-I, SLA-II, Jälk. B
ii. Toikkari
Suomenhevonen, 150 cm, m
iii. Toikaroija
iie. Tuiskutyttö
ie. Ihkulinda
Suomenpienhevonen, 138 cm, rt
iei. Kulmaloiden Eetu
iee. Ihkuliini
e. Sipuliina
Suomenpienhevonen, 145 cm, rn
KTK-I & Jälk. AB
ei. Praamea
Suomenhevonen
eii. Ponne
eie. Huiskun Vilma
ee. Siprilla
Suomenhevonen
eei. Konsti
eee. Siiru

Jälkeläiset

♡ 8.4.2017 o. Vuornan Rusinaralli KTK-II, KRJ-II, Jälk. C & SV-III (e. Nokkela Nuotiopulla)
♡ 28.2.2018 o. Vuornan Tšaikovski KTK-I & VIR MVA Ch (e. Koistilan Surupulla)

28.7.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Villahaka on tietysti ollut tuttu talli meille jo pidemmältä ajalta, mutta vasta tämän vuoden keväänä meiltä muutti ensimmäinen kasvatti, Vinssi, Villahakaan ja vihdoin me saatiin itsellemmekin oma villahakalainen! Tolstoi on ihan huippusöpö piekkariori, joka muistuttaa ulkonäöltään lähinnä ylikasvanutta nallekarhua. Se tuo mieleeni lapsuuden lempiponini, pullean nyffiruunan, jonka takia Tolstoi viehätti minua hurjasti jo heti ensihetkistä lähtien. Ori sai meillä Vuornassa nopeasti kutsumanimen "Tollo", sillä vanhempiensa tapaan poni osaa olla todella kekseliäs (ja vaativakin) persoona. Huomiota pitäisi saada ihan jatkuvasti, eikä pelkkä nopea rapsutus riitä, vaan ruhnuttamaan pitäisi jäädä koko loppupäiväksi. Paju moittii minua jatkuvasti Tollon lellimisestä ja syyttää että siitä tulee kammottava hirviö takiani. Mutta minkäs sille voi? Ori vaan on niin suloinen ja nallemaisen halattava - silloin kun se ei kehitä erilaisia jekkuja tai iske hampaitaan takapuoleeni.

19.8.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tollon kanssa ollaan treenattu jo helppoja koulujuttuja ja esteitä lähinnä puomien muodossa. Koulutunnit sujuvat ihan kivasti orin kanssa; se on mukavan energinen ratsu, liikkuu kevyesti eteen ja on kiinnostunut. Toistoja on paljon ja ori hermostuu silloin kun sillä ei ole hajuakaan siitä mitä siltä odotetaan, mutta kun palaa hetkeksi juttuihin mitä ori varmuudella jo osaa ja antaa sen hiukan nollata päätään, alkaa se taas rauhoittua. Selkeästi tästä kasvaa kyllä vanhempiensa veroinen ratsu, pienestä koosta huolimatta ei varmasti tarvitse stressata etteikö potkua ja ruutia löytyisi ihan yllinkyllin! Pajukin on jo pikkuhiljaa alkanut lämmetä Tollolle eikä hän jaksa enää päivittäin valittaa kuinka "piekkarit valtaavat alaa". Ehkä valtaavatkin, mutta omasta mielestäni aivan ansaitusti!

4.9.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Syyssade valuu yli äyräiden alle asetetuista sangoista ja tekee hevosten tarhoista kuraista mössöä. Tolstoi ei pidä sateesta, se on selvästi tehnyt jo pääöksen ettei tästä päivästä ole tulossa ollenkaan kiva. Ori kävelee päättäväisesti sisään talliin, asettuu karsinan nurkkaan ja ryhtyy korvat kevyesti luimussa mököttämään. Sen musta karva valuu yhä vettä ja vaikka orin kiukkuinen olemus ei houkuta tippaakaan, astelen sisään karsinaan ja ryhdyn toimeen. Tollo tervehtii minua polkaisemalla maata, komennan sitä napakasti ja niskojaan nakellen se päästää minut vierelleen. Pienistä erimielisyyksistä huolimatta saan herran varustettua ja satulavyötä kiristäessäni alan jo katua, etten jättänyt treenipäivää hiukan paremmalle kerralle. Tollo osaa nimittäin olla myös oikein mukava hevonen, vaikka aina se koittaa hiukan pomottaa. Yleensä ori pitää huomiosta ja rapsutuksista, seisoo kiltisti hoitamisen ajan, eikä yritä näykätä edes satulavyötä kiristäessä. Tällä hetkellä joudun väistelemään orin lonksuvia hampaita, eikä se ota kieltojani kuuleviin korviinsa. Kun pääsen pienen mustan kiukkupyllyn kanssa kentälle, on meitä vastassa Paju tomera hymy huulillaan. Tollo vastaa hymyyn viskomalla päätään korvat luimussa. Alkutunnista ori on nahkea ja ratsastan hikipäässä, jossain vaiheessa huomaan Tollon antaneen hiukan siimaa ja toimivan jo huomattavasti höllemmin. Paju harjoittelee valmennustaitojaan ja välillä tuntuu, että Tolloa kiukuttaa kun Pjau tunkee ihan iholle kiinni selittämään asioitaan, mutta Tollon tuima katse saa miehen melko nopeasti ottamaan taas oman paikkansa. Valmennus sujuu loppujen lopuksi ihan hyvin Tollon känkkäränkkä-päivästä huolimatta, mutta toivon silti sormet ristissä että huominen olisi jo huomattavasti miellyttävämpi päivä...

5.9.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Paju (Liia)
Eilisen mökötys-valmennuksen jälkeen ainakin omassa mielessäni toivoin hartaasti, että maneesiin tallustaisi tänään huomattavasti iloisempi kaksikko. Eilen mutrussa olivat niin ratsun kuin ratsastajan naamat ja vaikka valmennus sujuikin loppua kohden ihan hyvin, niin kyllähän sitä mielummin harjoittelisi näitä omia valmennustaitojaankin vähän leppoisammassa seurassa. Kun musta pienhevosori Tollo kipitti kentälle, saatoin huokaista helpotuksesta - ori vaikutti rennolta ja raukealta, eivätkä korvat olleet vihaisesti taittuneina pitkin niskaa. Liiankin olemus vaikutti melko hyvältä, joten saatoin jo hihkaista mielessäni. Alkuverkoilla kaksikko pisti heti pyörät pyörimään ja keskittyminen oli täysi kymppi. Hommat tehtiin alusta loppuun hienosti, eikä huomautettavaa juuri jäänyt. Syvennyttiin lähinnä reenaamaan väistöjä eri askellajeissa, sekä kokamista ja lisäämistä. Väistöt menivät niin hienosti nappiin ettei ratsastajakaan voinut olla hymyilemättä tyytyväisyyttään. Lisäyksissä Tollo lähti helposti juoksemaan alta turhankin reippaasti, kehotin Liiaa istumaan syvemmälle satulaan ja puolipidättein ori saatiin liikkumaan kaunista ja ryhdikästä, pitkää askellusta. Kokoaminen sitä vastoi sujui alusta lähtien ilman takkuamista ja Tollo sai runsaasti kehuja osakseen. Laukassa Tollo tykkää aina vähän pröystäillä aina kun vain mahdollista ja niin se teki tänäänkin. Ensimmäiset nostot menivät turhassa sirkustelussa ja patsastelussa ennen kuin ori malttoi asettua ja liikkua niin kuin kunnon kouluponin kuuluukin.

18.12.2016 - Kouluvalmennuspäivä Villahaassa, kirjoittajina Liia & Uppe

Huh, jännitti kyllä ihan tolkuttomasti kun saavuttiin Villahaan pihaan trailerin kanssa. Villahaassa järjestettiin valmennuspäivät omille kasvateille ja saatiin Tollon kanssa lykättyä itsemme mukaan! Pihapiirissä pyöri jo muitakin valmennukseen sapauneita ratsukoita ja jännitys vain kasvoi kun huomasin toisten moitteettoman käytöksen. Talutin Tollon ulos trailerista ja ponipahanen pisti taas parastaan pyöriessään pitkin pihaa. Se korskahti muutaman kerran punaisin rusetein koristellulle joulukuuselle ja suurille tuohipukeille sen alla. Tunnelma oli mielestäni mitä ihastuttavin, pieniä jouluisia yksityiskohtia oli kätketty ympäri tallipihaa ja se loi kotoisaa tunnelmaa. Tollo yritti napata päänsä kokoisen kauralyhteen suuhunsa kun talutin orin vieraille varattuun pieneen tallisiipeen. Valmennukseen valmistautuessamme juttelimme kaikki keskenämme sekä tietysti myös Upen kanssa tulevista suunnitelmista. Itse kerroin kantakirjaustavoitteiden lisäksi myös hyvästä tuloksesta varsa-arvioinnista, sekä hyvin alkaneesta kisaurasta. Ensimmäinen jälkeläinenkin on jo Tollolle suunnitteilla ja ensivuoden aikana saadaan varmasti ponin kisaurakin päätökseen ja laatuarvosteluiden suunnittelu aluilleen! Roikuin Tollon kaulassa kiinni kuin mikäkin takiainen seuraavien minuuttien aikana. Poni ehti jo hiukan pahastuakin ylitsepursuilevasta huomiosta, mutta taisipa se itsekin olla aika vaikuttunut omista kyvyistään. Olin aivan äärettömän tyytyväinen valmennukseen ja täytyy kyllä vain todeta että herra taitaa kotopuolessa naruttaa meitä ihan 6-0 silloin kun hommat ei mukamas pelitä - tai sitten se vain on todella vieraskoreaa tyyppiä.

Valmentajan kommentti: "Villahaan kouluvalmennuspäivän toinen ryhmä työskenteli laukanvaihtojen ja ravitaivusten merkeissä. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että laukanvaihdot. Keskihalkaisijalta ratsukot tekivät alkutunnista myös raviväistöjä uralle ja uralta halkaisijalle. Pieni musta Tolstoi muistutti monessa asiassa isäänsä ja minulla meinasi jäädä ohjeistaminen aivan kakkoseksi keskittyessäni ponin näyttävään ja uljaaseen olemukseen. Tollo teki uutterasti töitä ja mikäli jossain asiassa tuli ongelmia, otit nopeasti kopin neuvoistani ja paransit heti työskentelyänne. Väistöt olivat sujuvia ja harvaan jäi ne kierrokset jolloin jouduin työskentelyyn erityisemmin puuttumaan. Laukanvaihtojen osalta teillä oli alkuun hieman erilainen käsitys siitä mitä ollaan tekemässä, mutta pienen ajatusten kokoamishetken jälkeen sait poniin taas otteen ja ori itsekin ymmärsi osaavansa tämänkin jutun kuin vettä vain."

13.3.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Maaliskuussa taivaalta oli huhtonut maahan ihan ennätymäärä vettä ja räntää, eikä loppua sateelle ollut näköpiirissä. Sadekausi oli meillä käytetty tehokkaasti hyödyksi kunnon tehotreenaukseen ja tänään otettiin vuorostaan Tollo maneesiin yksityisvalmennukseen. Tollolla ratsasti Mia, joka usein muutoinkin orin kanssa on puuhastellut. Kaksikolla lähti heti valmennuksen alusta hyvin hommat liikkeelle ja Tollo liikkui ihan hurjan hienosti eteen. Venkslattiin ponia molempiin suuntiin oikein antaumuksella niin se olisi kunnolla lämmennyt päivän työlle. Siirtymisissä viilattiin lähinnä ravinnostoa pysähdyksestä, sillä Tollolla oli etenkin nuorempana tapana väkisin änkeä muutama käyntiaskel nostoon. Nyt ei enää ollut merkkiäkään kyseisestä ongelmasta, vaan siirtymiset sujuivat hienosti kerta kerran jälkeen. Tollo otti avut hyvin vastaan eikä pyrkinyt kaahottamaan pitkin uraa. Väistöissä oli alkuunsa pientä eripuraa kun herra asetti kaulansa omituiselle mutkalle, eikä ollut mukamas yhtään tietävinään mitä siltä odotettiin. Aina ratsukkoa kentän keskeltä lähestyessäni alkoi Tollo kuitenkin toimia moitteetta kuin ihmeen kaupalla. Ilmeisesti orin tavoitteena oli saada minutkin liikkeelle kentän keskeltä. Laukkatyöskentelyssä keskityttiin lähinnä vaihtoihin kolmikaarista kiemurauraa sekä kahdeksikkoja apuna käyttäen. Kahdeksikko sujui todella hyvin heti alusta saakka, kiemuralla saatiin hiukan pidemmän aikaa työstää, mutta lopulta sekin sujui oikein hienosti.

21.6.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Ihana pikku-Tollo! Ori se vaan säilyttää ykkösasemansa lemppareitteni joukossa ja pikkumustan ihailemiseen voisi käyttää vuorokaudessa useammankin tunnin. Tollosta ei vieläkään ole meille kotiin jäänyt yhtäkään jälkeläistä, mutta toivottavasti tämä huutava vääryys saadaan mahdollisimman pian korjattua. Toisaalla asuvat Tollon jälkeläist, oripojat Rusinaralli ja Tšaikovski, ovat kumpikin tahoillaan pärjänneet aivan erinomaisesti. Rusinaralli on kantakirjattu ja palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluissa toisella palkinnolla ja sille on myönnetty jo jälkeläisarvostelustakin C-luokka! Tšaikovski eli Tsaari taas on huomattavasti nuorempi, mutta kisannut jo kourallisen sijoituksia ja kantakirjattu peräti ensimmäisellä palkinnolla! Tollo-herra itse viettelee nykyään melko lokoisia päiviä kun kisaura on jo taaksejäänyttä elämää, mutta laatuarvosteluihin aletaan jo valmistautua täyttä häkää ja tänään oli vuorossa orin kanssa pientä esittelytreeniä pitkästä aikaa. Käytiin nappaamassa kevään rotunäyttelyissä toinen palkinto, mutta Tollon käytös ei välttämättä ollut aivan ihailtavaa, joten laatuarvosteluita silmälläpitäen pieni treeni tuskin on pahitteeksi. Otettiin mukaan maneesiin meidän nuori oripoika Tomuturpa, jonka mielestä kaikki oli ihan hullun jännää ja kivaa - Tollo taas pyöritteli silmiään maneesin toisessa päässä vauhoavalle kaverille ja käyttäytyi tänään itse kuin mikäkin malliesimerkki. Leikkituomarina toiminut tallimestarimme sai rauhassa tutkiskella oria ja pällistellä vaikka miten pitkään ja mistä suunnasta - kaikki kävi! Tollo sai tietysti valtavasti kehuja käytöksestään, mutta poniorin tuntien saattaa jo seuraava harjoituskerta olla jo ihan katastrofaalinen.

Kilpailumenestys (49 sijoitusta KRJ)

07.10.2016 Ros Cirein Vaativa B - 02/40
08.10.2016 Ros Cirein Vaativa B - 02/40
24.11.2016 Ros Cirein Vaativa B - 05/40
26.11.2016 Ros Cirein Vaativa B - 02/40
29.11.2016 Ros Cirein Vaativa B - 06/40
01.11.2016 Fjellwind Vaativa B - 05/30
02.11.2016 Overload Vaativa B - 01/30
05.11.2016 Overload Vaativa B - 03/30
12.12.2016 Overload Vaativa B - 05/30
02.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 03/22
03.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 03/22
04.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 03/22
05.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 04/22
08.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 03/22
02.01.2016 Encore Vaativa B - 05/30
07.01.2016 Encore Vaativa B - 04/30
07.02.2017 Romilly Vaativa B - 04/77
04.02.2017 Kievarinkuja Vaativa B - 06/43
02.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 01/40
03.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 02/40
04.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 03/40
06.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 06/40
10.03.2017 Teilikorpi Vaativa B - 06/37
15.03.2017 Fiktio Vaativa B - 01/40
03.03.2017 Teilikorpi Vaativa B - 03/37
03.11.2016 Fjellwind Vaativa B - 05/30
13.11.2016 Ventos Vaativa B - 01/30
14.11.2016 Ventos Vaativa B - 02/30
14.11.2016 Ventos Vaativa B - 05/30
17.11.2016 Ventossu Vaativa B - 02/30
15.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 04/30
15.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 02/30
17.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 03/30
20.12.2016 Ros Cirein Vaativa B - 05/30
22.12.2016 Vähäpelto Vaativa B - 02/30
23.12.2016 Vähäpelto Vaativa B - 01/30
27.12.2016 Vähäpelto Vaativa B - 01/30
29.12.2016 Vähäpelto Vaativa B - 02/30
10.01.2016 Encore Vaativa B - 03/30
12.01.2016 Encore Vaativa B - 01/30
13.01.2016 Encore Vaativa B - 04/30
09.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 03/40
10.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 01/40
11.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 03/40
13.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 01/40
15.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 06/40
18.03.2017 Pirunkorpi Vaativa B - 05/40
17.03.2017 Fiktio Vaativa B - 01/40
19.03.2017 kutsu Vaativa B - 04/40

Näyttelymenestys
1.9.2016 VSN Huvitutti Suomenpienhevosorit - 05/12 (37p)
19.9.2016 NJ Eelinniemi Suomenhevosorit - 06/12, sertin arvoinen
31.5.2017 NJ Turmeltaja Suomen(pien)hevosorit - 03/12, irtoSERT

31.3.2018 VSR Rotunäyttely - II-palkinto

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus
Arvioitu 4-vuotiaana syyskuun 2016 tilaisuudessa pistein:
rakenne 7,4, suku 9, käytöskoe 15, ratsastuskoe 5,8 + 5, luonne 16 = 58,2, SV-II
Käytöskoe 65%, koulukoe (helppo B) 9/18

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.6.2017
Kantakirjattu Suomenhevosten kantakirjatilaisuudessa kesäkuussa 2017
toisella palkinnolla pistein 18 + 19 + 19 + 18 = 74p., KTK-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.7.2018
Tolstoi palkittiin ensimmäisellä palkinnolla SLA-I (94p)

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.10.2018
Tollo palkittiin ensimmäisellä palkinnolla KRJ-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015