Vuornan Aropas

♡ KTK-III & SLA-I

Virallinen nimi: Vuornan Aropas Syntynyt: 21.12.2017 (15v.)
Rek.nro: VH18-018-0044 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 157 cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Vuorna Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Vaativa B & 100 cm Saavutukset: KTK-III, SLA-I

Meidän ikioma liehulettimme Aropas syntyi ensimmäisen meille koskaan ostetun suomenhevostamman Nyytin viimeisenä jälkeläisenä. Orivarsan syntymä oli torpallamme kuin mikäkin jouluun verrattavissa oleva juhlapyhä, mutta Aropas ei tästäkään huolimatta ole koskaan onnistunut käyttäytymään arvolleen sopivalla tavalla. Tarhasta orin löytää yleensä kilometrinen tukka täynnä takiaisia tai heinänkorsia, punertava karva on sameana pölystä ja häntä hinkattu isoksi takkupalloksi tarhassa komeilevaa isoa koivua vasten. Orin huoleton ja varsin lungi elämänasenne tuntuu ajavan erityisesti meidän tallimestarin raivon partaalle, eikä hän koske oriin kuin vain pakollisissa tilanteissa.

Koska tallimestari olisi pistänyt Aropaksen myyntiin (tai makkaraksi) heti ensimmäisen tilaisuuden tullen, sysättiin orin tapakoulutus täysin minun harteilleni. Alkujaan olin niin nuoren orin pauloissa että hyvä kun osasin sille vastaan sanoa, mutta jossain vaiheessa ne teinivuodet vaan alkoivat ja romahdin alas pilvilinnoistani - Aropaksesta oli kasvanut ihan kamala kakara! Onneksi miellyttämisenhalua ja nöyryyttä oli kuitenkin peritty vanhemmilta niissä määrin, että orista saatiin vielä leivottua kunnon hevoskansalainen kivikkoisesta alusta huolimatta. Ja nykyään Aropas on jo niin hieno herra, että tallimestarikin sitä aina silloin tällöin varovasti kehaisee!

Vallitsevilla sääolosuhteilla ei ole Aropakselle kunnon suomenhevosen tapaan minkään valtakunnan väliä. Ihan sama sataako jääkylmää räntää vai porottaako taivaalta kuiva aurinko; hommiin lähdetään kuitenkin parhaan mukaan. Tarhasta haettaessa Aropas täytyy pitää hyvin kiinni etenkin jos vastaan saattaa tulla sille tuntemattomia hevosia. Karsinatavoiltaan Aropas on ihan moitteeton; se malttaa seisoskella aloillaan harjattavana vaikka maailmanloppuun saakka. Ei paljoa kiinnosta että mitä paikkaa milloinkin harjataan kunhan vaan suka käy! Kavioidenkin huoltaminen sujuu helposti, kengittäjä kehuu yhtenään oria miten hieno ja viisas hevonen se on.

Vaikka meillä nykyään painotetaan lähinnä koulu- ja valjakkopainotteisiin hevosiin, on Aropas vahvoilla myös rataesteillä ja sen kanssa lähdettiinkin kisauralle myös tässä lajissa. Emänsä tavoin rohkea ja innokas hyppäjä, joka ylittää mukisematta esteen kuin esteen - ja vieläpä korvat hörössä! Ratsastajalta vaaditaan tilannetajua ja välillä myös nopeita hoksottimia, sillä Aropas saattaa painaa oma-aloitteisesti välillä kaasun pohjaan ja silloin ei sovi jäädä ihmettelemään. Yleensä ori on kuitenkin hyvätapainen ja kuuntelee avut loppuun saakka mukisematta. Erilaiset esteet ylittyvät helposti, eikä ori jaksa säikähdellä liehuvia lippusia ja lappusia, vaan mielummin keskittyy siihen itse tekemiseen eli hyppäämiseen!

Useiden hevosten tavoin myös Aropas käyttäytyy koulukentällä hiukan hillitymmin kuin esteillä. Tasaiset ja mukavat askellajit omaava ori on miellyttävä ratsu, joka tosin vaatii melko pitkät lämmittelyt siihen kaikkein parhaimpaan suoritukseensa. Kisapaikoilla ollaan huomattu, että orin suoritus helposti laskee, mutta rauhallisella ja päättäväisellä ratsastuksella Aropaskin keskittyy sitten lopulta hommiinsa eikä jää ihmettelemään paikkoja. Harvalla lienee mitään negatiivista sanottavaa Aropaksesta ratsuna, sillä se toimii yhtä hyvin kokeneella kuin kokemattomallakin ratsastajalla.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Koistilan Aro
Suomenhevonen, 155cm, vkko
KTK-II & KRJ-I
ii. Ch Tasavalta
154 cm, vkko
iii. V.R Tosi-Visa
iie. V.S Unetta
ie. Ch Annikki
153 cm, vprt
KTK-III & KRJ-II
iei. Pikku-Petu
iee. Haliisa
e. Malkamäen Nyyti
Suomenhevonen, 157 cm, hprt
KRJ-I, ERJ-I & SLA-II
ei. Kesähessu
156 cm, prt
ERJ-II, SLA-II, YLA3 & KRJ-III
eii. Narisijan Nässy
eie. Kirsikan Tytsy
ee. Tähti-Emilie
159 cm, prt
YLA3, KRJ-III, ERJ-III, SLA-II, ERL-III, KERJ-III, KTK-III
eei. Huriikaani
eee. Mannan Tähti

Jälkeläisinfo

Aropas on koulua ja esteitä kilpaileva hevosori, joka on harkitusti käytettävissä jalostukseen. Periyttänee kaunista ulkomuotoaan ja kapasiteettia erityisesti kouluun.   25.7.2019 o. Vuornan Hattarakelmi KTK-II
7.9.2020 o. Vuornan Arope

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

21.12.2017 : Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Juuri ennen jouluaattoa syntynyt Aropas on meille todella tärkeän Nyytin todennäköisesti viimeiseksi jäävä jälkeläinen. Nyyti astutettiin aiemmin Koistilan omistamalla ja kasvattamalla Arolla, jolta hiukan toivottiin varsalle tulevan voikkoa väritystä. Aropas syntyi kuitenkin rautiaana kuten emänsä, mutta eipä se väri jaksanut harmittaa kun pikkukaveri oli täydellisen terve ja muutenkin ihana jässikkä. Aropas loikkasi aika nopeasti hoippumaan pitkille kintuilleen ja pyöri väkkärää emänsä jaloissa; Nyyti on ihanan rauhallinen ja huolehtiva emätamma, joten sitä ei jaksanut varsan poukkoilu ärsyttää. Nyyti pitää ihanasti huolen varsastaan ja Aropas saa kyllä parhaan mahdollisen alun elämälleen! Kaksikko saa nyt joulun pyhien ajan ihan vaan totutella omaan yhteiseloonsa ja katsotaan sitten myöhemmin miten meidän tutustuminen varsan kanssa lähtee liikkeelle!

5.2.2018 : Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Aropasta tutustutettiin tänään taas varusteisiin ja hiukan painoon selässä liinaa apuna käyttäen. Nuori ori kyseenalaistaa kyllä mielellään aivan kaiken, joten puuhaa sen kanssa on kyllä totisesti riittänyt! Liinassa Aropas liikkuu jo hyvin, mitä nyt välillä vauhtia on ihan liikaa ja takapää lentelee, mutta suurimman osan ajasta se ravaa kivasti ympyrällä. Käyntikin onnistuu, mutta siinä saa olla jo enemmän tarkkana, ettei ori keksi tehdä jotain omia hyppyjään yllättäen. Satula ja suitset on jo ihan tuttuja, tänään Paju kävi vähän nojailemassa orin selkää vasten eikä heppa ollut millänsäkään. Nojailun lisäksi Paju laittoi jalustimille hiukan painoa ja roikkui hevosen toisella puolella. Tämä sai Aropkasen jo hiukan liikauttamaan korvaansa epäilevästi, mutta ori käyttäytyi hyvin ja pysyi nätisti aloillaan. Piakkoin varmaan päästään ja kokeilemaan ensimmäistä käyntiä selässä ja jotenkin tuntuu, että se menee sujumaan varmasti oikein hyvin!

8.7.2018 : Estevalmennus, kirjoittajana Liia
Tänään lähdettiin Aropaksen kanssa aikaisin aamulla Kuninkaanhaan tilan estevalmennukseen jokusen kymmenen kilometrin päähän. Valmennukseen osallistui yksi toinenkin ratsukko, jossa oli nuori puoliveriruuna ratsuna. Aropas vielä hiukan jännittää uusilla paikoilla, mutta onneksi jokaisen matkakerran jälkeen seuraava tuntuu olevan aina hiukan helpompi. Tänäänkin ori pörräsi aikansa ja lämmittelyissä se kyttäili vähän joka puolelle. Valmentajan tultua kentälle, hän kehotti jatkamaan vielä lämmittelyjä omaan tahtiin ja pikkuhiljaa kun liikuttiin reippaasti, alkoi Aropas rentoutua. Toki ori oli pistänyt jo kentälle tullessamme merkille esteet kentäne keskellä, joten vauhtijalka oli hiukan tavallista herkempi. Aloiteltiin kavaleteilla ja puomeilla, joita olikin mukava pitkästä aikaa päästä tulemaan. Aropas toimi hyvin, kuunteli hienosti avut ja saatiin muutama kehukin oikein! Ensimmäiset esteet ylittyivät sitten melkoisella vauhdilla, mutta parin uusintakerran jälkeen Aropas päätti tyytyä hiukan hitaampaan tahtiin mitä siltä pyydettiinkin. Rata jota lähdimme harjoittelemaan oli melko tiukoilla käännöksillä varustettu, joten alkuunsa päätin tulla radan hyvin rauhallisesti läpi. Tämähän ei ihan automaattisesti Aropakselle sopinut, vaan ori koitti pistää lisää vauhtia jokaisen hypyn jälkeen. Valmentaja oli suu virneessä kentän keskellä ja naureskeli meidän menolle. Toinen ratsukko suoritti tietysti täysin hallittuja ja tyylipuhtaita ratoja, mutta tämähän sai vain itsellä kilpailuvietin päälle ja päätin, että kyllä mekin saadaan ainakin yksi täydellinen suoritus! Saatiin hyppyjen jälkeen palautetta ja pyrin ottamaan näistä mahdollisimman paljon oppia, lopputunnista suoritus alkoi sitten vihdoin olla sellainen, että ainakin itse olin tyytyväinen. Valmentajakin sanoi, että tosi hienosti meni ja selkeää parannusta alkutuntiin. Ja yhtään pudotusta ei tullut, jes!

11.4.2019 : Kouluvalmennus, kirjoittajana Liia
Kuntokuurilla ollut Aropas pääsi tänään minun valmennettavakseni Maksan kanssa. Koska kaksikko on toisilleen entuudestaan jo tuttua kauraa, ei jouduttu paljoakaan aikaa kuluttamaan tutustumiseen, vaan päästiin melkolailla heti hommiin. Vaikka Aropaksessa on edelleen rutkasti sellaista hiukan ärsyttävää nuorekasta hötkyilyä ja saamattomuutta jäljellä, toimii ori oikein hyvin ratsailta kunhan se vaan jaksaa yrittää. Alkuverkoilla ori oli jo todella energisen oloinen eikä se millään olisi viitsinyt (ratsastajan pyynnöistä huolimatta) hidastaa vauhtiaan tai keskittyä "tylsään pakertamiseen". Kaksikko lämppäsi ravissa ympyröitä ja kaikenmaailman kiekuroita jotta saatiin hevonen edes notkeaksi ja auki avuille. Pikkuhiljaa Aropas alkoi jälleen kiinnostua hommasta ja ryhtyi oikein keskittymään työhönsä. Ori liikkui kivasti eteen ja oli vastaanottavainen apujen suhteen. Kun lisäsimme pysähdykset ja lyhyet peruutukset tehtävään, saimme Aropaksesta vielä paremmin mukaan hommaan ja tarkkailemaan ratsastajaansa entistä kiinteämmin. Seuraavaksi treenasimme pitkällä sivulla temmon lisäystä ravissa, josta siirryttiin lyhyellä sivulla käyntiin ja aina pysähdykseen saakka. Pysähdyksestä neljän askeleen peruutus, käynti, ja siirtyminen raviin pitkällä sivulla. Tehtävä sujui hyvin, joskin peruutuksessa askelten laskeminen osoittautui ongelmalliseksi ratsastajalle. Avitin laskemalla aluksi ääneen, jonka jälkeen homma rupesi sujumaan ratsastajalta itseltäänkin. Viimeisenä tehtävänä oli nostaa keskiympyrällä laukka molempiin suuntiin ja säilyttää se tasaisena kolmen kierroksen ajan. Aropas liikkui kaikki kierrokset nätisti ja reippaasti eteen, eikä ratsastajan juurikan tarvinnut ohjailla ratsunsa vauhtia. Jätin kaksikon loppuverkkaamaan ja kehuin suuresti Aropasta; kyllä tämän päivän perusteella tästä vielä hyvä tulee!

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa 42 sijoitusta

10.02.2018 KRJ Ratsutalli Lilja Vaativa B - 1/30
11.02.2018 KRJ Ratsutalli Lilja Vaativa B - 4/30
14.2.2018 KRJ Raate Vaativa B - 5/30
15.2.2018 KRJ Raate Vaativa B - 3/30
7.3.2018 KRJ Hengenvaara Vaativa B - 7/93
9.3.2018 KRJ Hengenvaara Vaativa B - 6/93
12.3.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 3/50
1.3.2018 KRJ Rustvalla Vaativa B - 2/30
2.3.2018 KRJ Rustvalla Vaativa B - 1/30
4.3.2018 KRJ Rustvalla Vaativa B - 4/30
7.3.2018 KRJ Rustvalla Vaativa B - 1/30
22.3.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 7/50
23.3.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 6/50
25.3.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 7/50
17.3.2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 1/30
21.3.2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 5/30
21.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 3/30
12.3.2018 KRJ Shamrock Hill Vaativa B - 2/40
15.3.2018 KRJ Shamrock Hill Vaativa B - 4/40
17.3.2018 KRJ Shamrock Hill Vaativa B - 6/40
11.3.2018 KRJ Priton Vaativa B - 3/40
13.02.2018 KRJ Ratsutalli Lilja Vaativa B - 3/30
18.02.2018 KRJ Ratsutalli Lilja Vaativa B - 2/30
15.2.2018 KRJ Raate Vaativa B - 2/30
13.3.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 2/50
19.3.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 4/50
20.3.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 7/50
1.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 2/30
2.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 3/30
3.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 4/30
6.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 4/30
26.3.2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 2/30
27.3.2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 5/30
28.3.2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 4/30
13.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 4/30
14.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 3/30
16.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 1/30
29.3.2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 2/30
14.3.2018 KRJ Priton Vaativa B - 4/40
1.4.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 2/50
8.4.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 2/50
9.4.2018 KRJ Runoratsut Vaativa B - 5/50

ERJ:n alaisissa esteratsastuskisoissa 45 sijoitusta

9.2.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 100 cm - 5/50
3.2.2018 ERJ Teilikorpi 100 cm - 2/40
6.2.2018 ERJ Teilikorpi 100 cm - 1/40
16.2.2018 ERJ Teilikorpi 100 cm - 4/40
20.2.2018 ERJ Teilikorpi 100 cm - 2/40
17.2.2018 ERJ Holmberg 100 cm - 3/30
17.2.2018 ERJ Holmberg 100 cm - 4/30
18.2.2018 ERJ Holmberg 100 cm - 2/30
4.2.2018 ERJ Syrjän Ratsutalli 100 cm - 3/30
11.2.2018 ERJ Syrjän Ratsutalli 100 cm - 3/30
13.2.2018 ERJ Syrjän Ratsutalli 100 cm - 2/30
16.2.2018 ERJ Syrjän Ratsutalli 100 cm - 3/30
11.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 3/30
16.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 5/30
16.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 4/30
18.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 5/30
12.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 4/30
15.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 5/30
5.3.2018 ERJ Runoratsut 100 cm - 1/30
17.3.2018 ERJ Duán Stable 100 cm - 2/30
17.3.2018 ERJ Duán Stable 100 cm - 5/30
2.3.2018 ERJ Ruskavaara 100 cm - 1/30
3.3.2018 ERJ Ruskavaara 100 cm - 5/30
17.2.2018 ERJ Teilikorpi 100 cm - 3/40
18.2.2018 ERJ Teilikorpi 100 cm - 4/40
18.2.2018 ERJ Teilikorpi 100 cm - 3/40
12.2.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 100 cm - 5/30
13.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 2/30
17.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 3/30
19.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 3/30
20.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 2/30
19.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 3/30
20.2.2018 ERJ Ratsutalli Lilja 100 cm - 4/30
21.1.2018 ERJ Kontolan Ratsutalli 100 cm - 1/11
22.1.2018 ERJ Kontolan Ratsutalli 100 cm - 3/11
23.1.2018 ERJ Kontolan Ratsutalli 100 cm - 3/11
16.2.2018 ERJ Holmberg 100 cm - 1/40
17.2.2018 ERJ Holmberg 100 cm - 4/40
19.2.2018 ERJ Raate 100 cm - 4/30
7.3.2018 ERJ Hengenvaara 100 cm - 2/100
7.3.2018 ERJ Runoratsut 100 cm - 5/30
28.3.2018 ERJ Brunnby 90 cm - 4/30
30.3.2018 ERJ Brunnby 90 cm - 3/30
9.3.2018 ERJ Ruskavaara 100 cm - 3/30
18.3.2018 ERJ Ruskavaara 100 cm - 2/30

Näyttelymenestys
7.5.2018 NJ Einfall, irtoSERT (pt. Welby)

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 30.6.2018
Aropas kantakirjattiin kesäkuun tilaisuudessa kolmannella
palkinnolla pistein 18 + 17 + 17 + 17 = 69p., KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.11.2020
Aropas palkittiin marraskuussa
ensimmäisellä palkinnolla ja 93 pisteellä SLA-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015