Vuornan Kajas

SLA-II & KRJ-II

Virallinen nimi: Vuornan Kajas Syntynyt: 11.11.2014 (8v. 11.11.2016)
Rek.nro: VH15-018-1779 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 150 cm Väritys: Musta
Kasvattaja: Vuorna Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Koulu, Helppo A Saavutukset: SLA-II, KRJ-II

Unicorns Are Awesome, I Am Awesome - Therefore I Am A Unicorn!

Isältään kauniin mustan värityksen perinyt Kajas on Vuornan ensimmäinen suomenhevoskasvatti ja tästä syystä se onkin saanut nauttia melko ammoisista etuuksista koko ikänsä ajan. Varsana oria halittiin ja hellittiin minkä kerettiin ja porkkanoita tupsahteli suoraan sen turvan eteen harvasen päivä. Huomio ja rapsutukset sopivatkin orille oikein mainiosti, eikä huomionkipeä nuorukainen oikein enää osannut sopeutua kun rapsutusten ja herkkujen eteen täytyikin ruveta tekemään ihan oikeita töitä! Alkuunsa kaikki sujui melko kankeasti ja Kajas hanasi koulutushommissa vastaan kuin mikäkin muuli, mutta nöyrä ja energinen perusluonne ottivat kuitenkin lopulta vallan. Kun Kajas vihdoin ymmärsi että työnteko voi olla ihan kivaakin, kuoriutui siitä todella innokas ja aktiivinen hevonen.

Karsinassa ja muutenkin käsiteltäessä Kajas on aina osannut käyttäytyä hyvin ja fiksusti ihmistä kohtaan. Taluttaessa orin energinen luonne toki tulee nopean kulun ja kiirehdinnän puolesta esille, mutta karsinassa Kajas seisoo rauhallisesti aloillaan vaaditun ajan. Mahan alta ori kutisee melko helposti, joten etenkin keväällä kannattaa harjata reippain ja varmoin ottein - pientä hipsutusta ori ei oikein pysty sulattamaan. Varustaminen sujuu oikein nätisti, samoin kuin kengitys ja muutkin pakollisen hoitotoimenpiteet. Eipä sitä muuta voi kuin tyytyväisenä hymähtää että kyllä me ollaan hieno heppa tästäkin jästipäästä saatu aikaiseksi!

Vaikka Kajaksen emä onkin kova poni hyppäämään, eivät estetaidot ole tässä tapauksessa eteenpäin siirtyneet. Kajaksella riittää energiaa ja vauhtia estekentillä liiaksikin asti ja sen suoritukset ovat enemmänkin hallitsematonta vouhkausta kuin tasapainoista ja varmaa. Ratsastajalat vaaditaan ehdottomasti kokemusta ja taitoa, ketä tahansa ei orin selkään etenkään esteille päästetä. Melko kivasti Kajakselta kuitenkin ylittyvät helpot, vajaan metrin radat kotioloissa.

Kouluratsastus on ehdottomasti sitä Kajaksen ominta alaa. Turhat energiat täytyy päästää pelloille aina ennen varsinaista valmennusta tai suoritusta, mutta tämänä jalkeen alla on keskittymiskykyinen ja halukas ratsu. Kajas vaatii napakan ja päättäväisen ratsastajan, joka pitää orin pään mukana hommassa. Vaihtelevat harjoitukset ovat kaikkein parasta treeniä orille, mutta kyllä se jaksaa samojakin harjoitteita toistaa. Laukkatyöskentelyssä ori saa ratsastaa etenkin alkuunsa ihan tuntuvastikin eteen, jotta saadaan mahdollisimman ryhdikäs ja hyvä laukka esille.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Ahomaan Kuutti
Suomenhevonen, 152 cm, m
ii. Antero Vipunen
Suomenhevonen, 150 cm, m
iii. Risto Reipas
iie. Ullanlinna
ie. Tuonen Tytti
Suomenhevonen, 154 cm, prt
iei. Peukaloinen
iee. Karmalan Maija
e. Jängän Helmi
Suomenpienhevonen, 145 cm, rt
KRJ-I, ERJ-II, SLA-II
ei. Kurkiniemen Kasanova
Suomenhevonen, 153 cm, rtkm
eii. Hengenvaara AS
eie. Nurmelan Nomini
ee. Jängän Helina
Suomenpienhevonen, 144 cm, vprt
eei. Kuuran Hessu
eee. Tammiston Hertta

Jälkeläisinfo

Kajas on käytettävissä jalostukseen noin ykipolvisille suomenhevostammoille. Periyttänee energistä luonnettaan sekä ratsastettavuutta etenkin kouluun.

 

♡ 2.4.2016 t. Runon Kaisla SLA-I (e. Vuornan Kuura)
♡ 3.7.2016 o. Vuornan Knuutti (e. Aarian Rakas Ihme)
♡ 2.2.2017 o. Vuornan Einoleino (e. Kärmeniemen Pärlsmyg)
♡ 22.11.2017 t. Vuornan Ketunvala (e. Vuornan Ketunkehrä)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

11.11.2014 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pienhevostammamme Helmi varsoi tänään Vuornan ihkaensimmäisen suomenhevoskasvatin! Koko tallin väki odotti suurella jännityksellä ja innolla ensitapaamista tomeran orivarsan kanssa, joka osoittikin suurta päättäväisyyttä ja rohkeutta jo ensimmäisenä päivänään. Ori sai nimekseen Kajas ja ylpeydestä punehtuneena kelpasi kyllä tätä yksilöä esitellä naapureillekin. Toivottavasti varsasta tulee vanhempiensa tavoin osaava ja potentiaalinen yleisratsu kisakenttiä valloittamaan. Tai toivottavasti ainakin saadaan siitä kelvollinen kansalainen aikaiseksi - kyllähän nämä suomenhevoset vieläkin tuntuvat vähän erikoisilta kaikkien ponien jälkeen. Kajas taitaakin olla tällainen "koeyksilö" että tuleeko meille suomenhevoskasvatusta vai ei. Onneksi varsa ei ymmärrä tästä tuon taivaallista, muuten voisivat orilla paineet kasautua! Ei vaan, kunhan pikkumusta nyt vaan keskittyy kasvamiseen ja vahvistumiseen niin kaikki sujuu varmasti oikein hyvin!

28.12.2014 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Pakko myöntää, että Kajas on saanut koko nuoruusikänsä melkolailla ylitsepursuavaa huomiota. Nuoresta orivarsasta on kasvanut melko itseriittoinen ja hiukan uppiniskainenkin yksilö, jonka pieneen päähän ei millään mahdu että elämässä pitää tehdä myös töitä. Koulutus on ollut melkoista sotaa mikäli oria ei ole sattunut juuri sinä päivänä lainkaan kiinnostamaan treenaus. Tänään tuli taas todistettua Kajaksen itsepäisyyttä liinassa harjoitellessa. Ori liikkui eteen todella haluttomasti, se pysähteli ja vuoroin syöksähteli eteen, viskoi päätään ja teki omistuisia pomppuja. Kajaksen kanssa toimiessa tarvitaan kyllä rutkasti itsehillintää ja rautaisia hermoja, mutta kunhan ori sai taas päästeltyä höyryjä pihalle, alkoi homma hiukan helpottua. Ori liikkuu todella kauniisti kunhan sille vain yhteistyö sopii ja korkealla ovat kyllä meidän odotukset mikäli vaan saadaan siitä ihan kelvollinen ratsu joskus koulittua. Juoksutuksen jälkeen Kajas sai vielä hetken juosta vapaana maneesissa ja se vasta orille olikin mieleen!

3.2.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Huh, tänään valmensin ensimmäistä kertaa Vuornan suomenhevoskasvattia Kajasta, josta kaavaillaan kovaa tahtia tulevaa kouluratsua. Alkutunti meni silkassa kaaoksessa orin porskuttaessa hurjaa vauhtia eteen ja alkuverkkoihin käytettiin reilusti aikaa. Kehotin ratsastajaa tekemään reilusti voltteja ja pysähdyksiä sekä siirtymisiä käynnistä raviin ja takaisin käytiin, jotta saatiin ori kuulolle. Onneksi Kajas alkoi pikkuhiljaa lämmetä työnteolle ja saatettiin aloittaa valmennus helpoilla perustehtävillä. Alkuunsa keskityttiin pysähdykseen, peruutukseen ja kulmien sekä reittien ratsastukseen. Pysähdykset sujuivat yllättävän hyvin ja ori asetti jalkansa kauniisti, vaikutelma oli siisti sekä levollinen. Liikkeellelähtö sujui sekin oikein nätisti ja tahdikkaasti. Peruutuksissa orin takapää lähti viettämään toistuvasti uran sisäpuolelle, kehotin Liiaa voimistamaan myös sisäapua ja istumaan suoremmassa - tämä korjasi ongelman melko nopeasti ja Kajas peruutteli kuin mikäkin vanha tekijä! Kulmat, voltit ja ympyrät sujuivat melko ok, asetusta olisi voinut vielä hiukan voimistaa etenkin kulmissa jotta oltaisiin saatu nätimpi lopputulos. Ravityöskentelyssä Kajas liikkui todella nätisti eteen, Liia sai pidettyä hyvän tahdin eikä ori puskenut eteen. Laukoilla Kajas kuumui aluksi, mutta sen jälkeen ratsastaja sai oikein työstämällä työstää jotta laukka pysyisi yllä. Teimme yksinkertaista pääty-ympyrää ja molempiin suuntiin ja keksityimme lähinnä vauhdinsäätelyyn sekä asettamiseen ja hiukan kokoamiseenkin. Valmennus sujui kaikinpuolin yllättävän hyvin alkutuntiin nähden - ja varmasti työskentelemällä ahkerasti tästä ihan hyvä kouluratsu tuleekin! Päästin kaksikon loppuverkoille ja Kajas liikkui eteen rennosti kaula pitkällä tyytyväisyyttään puhisten.

9.6.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Kajaksen edellisestä valmennuskerrasta on vierähtänyt jo ihan reilusti aikaa ja minua kiinnostaakin ihan hurjasti että miten orin kanssa on edetty. Liia oli lämmitellyt ratsuaan itsenäisesti ja kun saavuin paikalle, ravaili kentällä oikein keskittyneen oloinen ratsukko. Kajas toimi hienosti ja oli vastaanottavainen apujen suhteen. Harjoiteltiin alkuunsa väistöjä, jotka sujuivat käynnissä moitteetta, mutta ravissa tuli hiukan ongelmia. Kajas tiputti vauhdin niin matalaksi että ravia tuskin erotti ja kehotin Liiaa ajamaan reippaammin eteen, jonka jälkeen taas itse väistö katosi lähes kokonaan. Aikamme venkslattua apujen kanssa Kajas sai vihdoin kiinni harjoitteesta ja raviväistö rupesi sujumaan, huh! Ennen laukkatyöskentelyä teimme kolmikaarista kiemurauraa ravissa ja käynnissä. Suoristus tultiin aina käynnissä ja keskivaiheilla tehtiin viiden askeleen peruutus. Harjoitus sujui hienosti! Laukkatyöskentelyssä tultiin kokorata leikkaata ja lisättiin, kulmat ratsastettiin koottua ja lyhyellä sivulla tehtiin laukkavoltit. Muutaman kierroksen jälkeen Kajas alkoi taas junnaamaan laukkaa ja volteissa putosi välillä raviin. Kun laukkatyöskentely saadaan vielä sujumaan yhtä hyvin kuin ravi, niin Kajas alkaa olla valmis kisakentille!

1.1.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Valmensin tänään meidän Kajasta ja ylläri ylläri Pajua! Pitkän suostuttelun päätteeksi saatiin mies taivuteltua Kajaksen selkään ja vieläpä koulutreeniin. Pajusta on kehkeytynyt oikein taitava ratsastaja ja Kajaskin pistää nykyään vaan parastaan, joten eiköhän tästä hyvä tunti tule. Alkuunsa keskityttiin ratsukon yhteistyöhön ja viestinnän vahvistamiseen - Pajulla oli Kajaksen makuun turhan höllät painoavut ja kättä liikaa, joten ohjeistin Pajua istuntaan ja pelkkien painoapujen läpiviemiseen. Harjoitusta jatkettiin yksinkertaisten ympyröiden, volttien ja kiemuraurien kautta, tehtiin reippaasti pysähdyksiä ja siirtymisiä, sekä lisäyksiä ja kokoamista. Kaksikko alkoi pikkuhiljaa toimimaan yhä paremmin yhteen ja Kajas otti hienosti avut vastaan, joskin pysähdyksissä Paju sai valmistella melko tarkkaan. Ori pysyi hienosti aloillaan ja lähti liikkeelle vasta Pajun käskystä. Kokoamisissa orin liike oli ryhdikäs, hyvä ja liikkeet näyttäviä. Alkkunsa lisäyksissä ryhti hiukan murtui ja Kajas pääsi juoksemaan liiankin huoletta, mutta Paju vei paremmin apunsa läpi ja ongelma korjautui sillä. Ravityöskentelyn päätteeksi kokeiltiin laukkaa alkuunsa molempiin suuntiin pitkin uraa. Laukka sujui hienosti, Kajas ei tänään himmaillut vaan liikkui hyvin eteen. Molempiin suuntiin laukattuamme siirryttiin pääty-ympyröille, joilla oli tarkoituksena koota parin kierroksen verran, siirtyä takaisin uralle ja lisätä pitkillä sivuilla. Harjoitus sujui loistavasti ja ratsukko pelasi hienosti yhteen. Olin hyvin ylpeä Pajusta ja Kajaksesta - nämä kaksikkohan olisivat kisoissakin hyvä pari! Loppuverkoilla kumpikin vaikutti yhtä iloiselta ja rennolta.

8.3.2016 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kajaksen kanssa on päästy jo hyvälle mallille kisauran suhteen ja orilta puuttuukin enää vain muutama hassu koulusija. Ensimmäiset jälkeläisetkin ovat jo suunnitteilla ja näit me odotetaan tietysti suurella innolla! Kevään tullen on ollut mukava huomata kuinka näillä meidän vähän vanhemmillakin hevosilla tuntuu taas olevan aika roimasti energiaa ihan kaikkeen ja Kajas onkin saanut toimia valmennusheppana muutamalle uudelle ratsastajalle - ja Kajashan kyllä todellakin nauttii päästessään "oman alansa hommiin". Tänään ori kävi yhdellä hiukan lyhyemmällä valmennuksella, jonka aikana keskityttiin lähinnä ratsastajan istuntaan, apujenkäyttöön ja asentoon, joten valmennuksen jälkeen vaihdettiin lennosta ratsastajaa ja lähdin orin kanssa tekemään loppuverkkoja maastoon. Sää oli hiukan tuulinen, mutta Kajas kulki reippaasti eteen eikä antanut havisevien oksien häiritä menoa. Ravailtiin melko runsaasti kun energiaa tuntui vielä hyvin löytyvän ja uskalsin antaa orille hiukan ohjaakin niin herra sai kaulaansa mukavasti venytettyä. Meno oli ihanan rentoa ja leppoisaa ja hiukan harmitti kun lopulta täytyi alkaa palailemaan takaisin tallia kohti. Onneksi näihin maastolenkkeihin Kajaksen kanssa on nykyään enemmän aikaa kun ei tarvitse enää vehdata kisajuttujen kanssa. Tallille takaisin päästyämme otin Kajaksen vielä kunno harjaukseen ja suin orista viimeisenkin pölypallon mikä sen tummassa karvassa oli. Harjan selvitin huolellisesti ja kaviotkin pyyhin oikein sienellä, ulkona oli mukavasti pieni pakkanen joten ravassa ori ei olisi ihan heti ainakaan tänään. Kun olin saanut orin puunattua ja vein harjat paikalleen, päätti ori sillä välin hinkata harjansa karsinan pielukseen ja piehtaroida itsensä jälleen pölyiseksi.

28.8.2016 Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kevään ja kesän aikana Kajakselle on syntynyt kaksi älkeläistä; tamma Kaisla ja ori Knuutti. Kaislan emä on Runoratsuissa asuva, meidän kasvattama Kuura, ja Kaisla itsekin asuu nykyään Runoratsuissa. Kaisla on ihana rautias tamma, aivan yhtä taitava kouluratsu kuin vanhempansakin. Knuutti taas asuu Kuuralehdossa ja sekin valmistautuu tulevaan kouluratsun uraansa. Näiden upeiden varsojen lisäksi halutaan tietysti meillekin oma mini-Kajas kunhan vain sopiva tamma löytyy tai omat tammamme hiukan vielä kasvavat. Onneksi vielä ei ole mikään kiire ja Kajaksen kanssa päästään rauhassa valmistautumaan nyt laatuarvosteluihin. Lähinnä odotellaan jälkeläisnäyttöjä ja katsellaan tietysti myös miten Kajaksen emä, Helmi, tulee pärjäilemään. Tänään pidettiin Kajaksen kanssa melko erikoinen iltapäivä irtohypityksen merkeissä! Nuoret esteratsut olivat aiemmin aamulla treenanneet irtona ja ajattelin että miksipä ei pitkästä aikaa Kajastakin päästäisi esteitä ylittämään. Ori riemastui ihan valtavasti heti esteet nähdessään ja vauhtia oli ainakin ihan hurjasti. Esteet ylittyivät valtavilla harppauksilla ja välillä meno näytti niin hurjalta että ihan hirvitti. Kajas pukitteli ja juoksi ypäri kenttää, hetken se sai juosta suurimpia intojaan ennen kuin ohjasin sen jälleen radalle. Esteet olivat 80 cm korkeita ja Kajas ylitti ne ihan leikiten, korkeutta ei tällä erää vain uskaltanut lisätä kun orin vauhti ei tuntunut hiipuvan sitten niin millään. Vihdoin Kajaskin alkoi jo väsyä ja sain sen helposti tulemaan luokseni ja takaisin kiinni. Taluttelin orie pitkin kenttää ja lopulta käveltiin vielä ilman varusteita läheisellä pienellä pellolla. Ori oli juossut itsensä hikeen, joten pitkän aikaa saatiin kyllä papparaisen kanssa pitkin peltoa tallustaa. Ihana Kajas, ikä ei kyllä orilta tunnu iloa ja riemua vievän!

Kilpailumenestys (52 sijoitusta KRJ)

16.11.2015 KRJ kutsu Helppo A - 04/50
18.11.2015 KRJ kutsu Helppo A - 01/50
19.11.2015 KRJ kutsu Helppo A - 07/50
19.11.2015 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
06.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 01/50
06.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 03/50
08.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
10.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 04/50
15.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 04/50
01.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
20.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 06/50
26.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 01/50
28.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 03/50
29.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 07/50
11.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 01/30
28.12.2015 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
02.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
15.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
18.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
04.04.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
21.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
22.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
30.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/44
30.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/44
20.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
20.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 06/40
21.01.2016 KRJ kutsu Helppo B - 01/30
06.02.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
06.02.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
11.02.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/30
12.02.2016 KRJ kutsu Helppo A - 01/30
10.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/50
12.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/50
15.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/50
17.01.2016 KRJ kutsu Helppo B - 04/30
18.01.2016 KRJ kutsu Helppo B - 05/30
01.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
02.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/40
03.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
04.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
06.01.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
05.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
06.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/30
09.04.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/30
11.04.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/30
24.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/40
26.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 03/40
29.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 02/40
01.04.2016 KRJ kutsu Helppo A - 04/44
03.04.2016 KRJ kutsu Helppo A - 01/44
23.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 05/40
24.03.2016 KRJ kutsu Helppo A - 01/40

VSR Cup-sijoitukset
31.10.2016 VSR-Cup Kouluratsastus Susiraja Helppo A - 08/154

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.11.2017
Kajas palkittiin marraskuun 2017 arvostelutilaisuudessa toisella palkinnolla
pistein 12 + 20 + 15,5 + 21 + 17 = 85,5p., SLA-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.1.2018
Kajas palkittiin tammikuun 2018 arvostelutilaisuudessa toisella palkinnolla
pistein 6,5 + 40 + 12,5 + 20 + 15 = 94 p. KRJ-II

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015