Vuornan Tomuturpa

KTK-II

Virallinen nimi: Vuornan Tomuturpa, "Tonttu" Syntynyt: 14.2.2018 (15v.)
Rek.nro: VH18-018-0584 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, ori
Säkäkorkeus: 154 cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Vuorna Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Vaativa B, 110 cm, Vaativa Saavutukset: KTK-II

Tonttu pitää huomiota itsestäänselvänä etuutena, johon se on oikeutettu mielestään jatkuvasti; tästä syystä oripojan pää pilkistääkin karsinasta aina sen kuullessa askeleita tallikäytävällä. Orin ollessa hellyydenkipeimmillään, se ottaa käyttöönsä taktisen hurmausvaihteen. Jos se kutsuvalla hörinällään ei saa huomiota osakseen, niin se ottaa rajummat konstit käyttöön ja vaikka sitten pelkällä seinien potkimisella vaatii huomion itseensä. Näinä hetkinä Tonttu on ehdottomasti kaikkein ärsyttävimmillään, mutta käsittelijän pitkät pinnat ja rauhallisuus palkitaan pitkässä juoksussa.

Tutun käsitelijän känssä Tonttu toimii oikein kivasti; se odottaa kuuliaisesti karsinassa hoitotoimenpiteiden ja varustamisen ajan, eikä se hermostu pidemmästäkään harjailusta. Karsinan ulkopuolella orilla on yleensä hiukan kaoottisempi meininki ja esimerkiksi taluttaessa täytyy olla todella tarkkana. Tammat saavat Tontun pasmat sekaisin oltiin sitten kotona tai kisapaikalla, joten ori on luonnollisestikin pidettävä hyvän välimatkan päässä vastakkaisesta sukupuolesta. Varsinaista kisasuoritusta ei hevostammojen läsnäolo rokota, vaan Tonttu osaa keskittyä olennaiseen.

Tonttu taitaa olla meidän viimeisiä kasvatteja joilla on lähdetty kisaamaan peräti kolmessa eri lajissa. Vanhempiensa tavoin ori taitaa vähän sitä sun tätä, mutta kyllä esteratsastus on tämänkin hevosen mielipuuhaa! Hyppääjänä Tonttu on rohkea ja osaava, mutta vaatii ratsastajalta horjumatonta huolellisuutta ja keskittymistä päästä orin kanssa parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. Kokemattoman ja huolimattoman ratsastajan kanssa virhepisteitä ja huonoja lähestymisiä tulee takuulla Tontun hosuessa menemään pää viidentenä jalkana. Avut ori ottaa kyllä hyvin vastaan, joten erityisen haastava ohjattava se ei kuitenkaan ole. Estetreenejä toki kannattaa harrastaa melko tiuhaan tahtiin, sillä aina pidemmän tauon päätteeksi tuntuu orin riemu olevan loppumaton!

Tasaisella maalla Tontun kanssa edetään yleensä huomattavasti rauhallisemmissa merkeissä ja koulutreenissä sen kanssa pärjää lähes kuka tahansa. Treenit on pidetty mahdollisimman monipuolisina ja tekemisiä on vaihdeltu tiuhaan, sillä hevosella on tapana ennakoida tehtävissä. Ravi ja laukka säiyvät tehtävissä hyvin ja ori kantaa itsensä moitteetta. Käynnissä saattaa olla enemmän työskenneltävää Tontun mielenkiinnon säilyttämiseksi, mutta runsaat tehtävät auttavat kyllä yleensä. Haastavinta kouluratsastuksessa orin kanssa on varmastikin pohkeenväistö, jonka opetteluun nuorempanakin meni melkoisesti aikaa. Ehdittiin jo manata että ei tästä tule kouluratsua millään, mutta lopulta saatiin väistötkin iskostettua herran päähän.

Kärryjen edessä Tontun kanssa on päästy oikeastaan jopa yllättävänkin helpolla ja tämäkin laji on hevoselle mieluisaa puuhaa. Joskus vauhti jää hiukan päälle, mutta yhtälailla tässäkin lajissa avut otetaan hyvin vastaan. Tarkkuutta vaativilla osioilla Tonttu vaatii ehkä eniten treeniä, mutta kouluosuus ja maraton sujuvat oikein hyvin. Tonttu on kestävä ja nopea valjakkohevonen, joka etenee varmasti erilaisissa maastoissa.

i. Havukuisma
SH, 158 cm, tprn
SLA-I, ERJ-I, KRJ-I & YLA2
ii. Tuovi
SH, 154 cm, rn
iii. Turina
iie. Myrttiina
ie. Piipon Havunen
SH, 153 cm, rn
iei. Tuohipukki
iee. Viikuna
e. Kirsikkapöly
SPH, 145 cm, prt
KTK-II, SLA-I, VVJ-I, KRJ-I & ERJ-I
ei. Pölypoika
SPH, 144 cm, vrn
eii. Nuohooja
eie. Tahmapusu
ee. Keksimetsän Nasu
SH, 150 cm, vprt
eei. Keksimonsteri
eee. Piparminttukarkki

Jälkeläisinfo

Tomuturpa on yleispainotteinen hevosori, joka on harkitusti käytettävissä jalostukseen.   15.9.2018 o. Vuornan Hattaraturpa KTK-III
10.1.2019 t. Vuornan Tutuna KTK-II & SV-III

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

14.2.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Aivan ihana ystävänpäivän yllätyslahja odotteli tänään Kikan karsinassa. Melkoisella varmuudella tiedettiinkin tamman varsovan parin päivän sisään, mutta kyllä sitä silti aina yllättyy kun varsa tallissa odottaa! Tallityöntekijämme Emma oli ollut partioimassa viime yön tallissa, mutta Kikalta oli varsominen sujunut oikein hyvin. Rautias oripoika oli jo hienosti oppinut hoippumaan ympäri karsinaansa, joten uusille omistajille jäi enää tehtäväksi ihastella varsan suloista ulkomuotoa. Eläinlääkäri kävi pikaisesti pyörähtämässä paikalla ja toteamassa kummankin terveeksi ja hyvinvoivaksi. Kikalla on entisen omistajan luona syntynyt jo yksi orivarsa, joten pienestä orista huolehtiminenkin sujui loistavasti! Tämä varsa on suunniteltu pitää meillä kotona, mutta saa nähdä astutetaanko Kikka ehkä vielä kertaalleen. Orivarsalle oli tietysti tuhat ja yksi erilaista nimivaihtoehtoa ja tapojemme mukaisesti joku niistä piti valita jo tämän saman päivän aikana. Päädyttiin lopulta yhteisymmärryksessä Tomuturpaan, josta varsa sitten sai lempinimen Tonttu. Voi että, suurella innolla odotellaan varsan kasvua ja tulevaisuutta! Mikäli vanhempien saavutuksia on katsominen, niin kyllä orista voisi oikein pätevää urheiluratsua povata.

8.1.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tontun koulutus on lähtenyt oikein hyvin liikkeelle. Orin kanssa harjoitellaan kovasti talutusta ja erilaisten hoitotoimenpiteiden tekemistä. Luonteeltaan Tonttu on välillä aikamoinen sählääjä, mutta se pistettäköön vielä nuoruuden piikkiin! Hiukan herkkähipiäiseksikin nuori hevonen on paljastunut, eikä se välttämättä lähde tuntemattoman ihmisen kanssa ihan suin päin tekemään hommia, vaan vaatii hiukan tutustumista käsittelijäänsä. Näin tuttujen kesken ori on kyllä oikein luottavainen ja uudetkin asiat sujuvat yleensä hyvin. Muiden nuorten orien seurasta Tonttu ei oikein välitä, vaan mielummin leikkii ja syö yksin. Ei sitä toisten läsnäolo sinänsä harmita, mutta se pysyttelee mielummin pois kosketusetäisyydeltä.

Otettiin tänään orin kanssa asiaksemme lyhyt juoksutustreeni, jonka päätteeksi kokeiltiin ihan matalaa kavalettisarjaa. Liinassa Tonttu osaa jo kulkea tosi hyvin ja sillä on melkoisen näyttävät askeleet nuoreksi hevoseksi. Vauhti välillä jää hiukan päälle, mutta yleensä ori malttaa kyllä ihan hyvin kuunnella ja hidastaa. Laukka on vielä vähän hakusessa ympyrällä mentäessä, mutta vapaana ollessaan ori laukkaa oikein hyvin. Irtohypytys jännitti ihan selkeästi Tonttua alkuunsa, mutta pienellä rohkaisulla se pompotti kavalettien yli. Ilmavaraa oli tietysti varmuudenvuoksi reilusti ja loikat olivat melkoista sirkusponeilua, mutta hauskaa orilla sitten lopulta kuitenkin oli - ja sehän nyt on vielä tässä vaiheessa kaikkein tärkeintä!

15.11.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tänään syntyi Tontun ensimmäinen jälkeläinen, ihana voikko orivarsa Hattaraturpa! Ori jää ainakin näillä näkymin meille asumaan, mutta katsotaan sitten myöhemmin joskos sille löytyisi jalostuskoti jostain muualta; varsan emänä on nimittäin meidän ihana Hattarakerma, jonka suku on jo entuudestaan oikein vahvasti edustettuna meidän tilauksilla. Jännittävää kuitenkin nähdä, millainen hevonen Tontun ensimmäisestä jälkeläisestä kasvaa! Ylpeä isäori puolestaan pääsi tänään maastoilemaan. Lopputalven runsaat sateet ovat kyllä voimalla saapuneet meille, joten kaikki on ikävän kuran ja moskan peitossa - onneksi meidän Tonttu onnistuu pitämään itsensä aina niin moitteettoman puhtaassa kunnossa, että kovaa puunausta ei jouduttu tekemään ennen lenkille lähtöä. Matkalla törmättiin muutamaan naapuritilan ravuritammaan, jotka kiinnostivat aivan tolkuttomasti Tonttua. Onneksi ori on sillä tavalla jo melko sivistyneessä iässä, ettei ole pakko aivan totaalisesti seota vastakkaisesta sukupuolesta. Tästäkin kohtaamisesta selvittiin ehjin nahoin. Laukkapätkiä ei tällä kertaa otettu ja edettiin mutaisilla poluilla muutenkin tosi hissukseen, mutta se tuntui passaavan myös Tontulle, joka lönkötti eteen korvat hörössä. Ihanaa pitää tällaisia rennompia päiviä aina välillä ja on kiva huomata, kuinka hevostenkin motivaatio sitten aina kasvaa vaihtelusta.

8.5.2019 - Kouluvalmennus, valmentajana Otto (Liia)
Myhäilin tyytyväisenä kaaratessani jälleen autollani Vuornan pihaan. Tänään valmentaisin Liiaa ja Tontuksi kutsuttua nuorte oria, jota olinkin viime kerroillani ihastellut. Aurinko paistoi ja keyvyt tuulenvire kutitteli poskilla. Maneesille saapuessani ratsukko oli jo päässyt alkulämpöjen pariin. Seurailin hetken sivummalta hevosta joka ravasi rennolla, pitkällä askeleella ja näytti eittämättä todella hyvältä. Tuttuun tapaan aloittelimme pysähdyksillä, volteilla ja siirtymisillä. Myöhemmin alettiin treenaamaan ravin nostoa suoraan pysähdyksestä, joka osoittautui lasten leikiksi Tontulle; virheetön suoritus sai Liian myhäilemään tyytyväisenä ja minut kyhäilemään juoniani ratsastajan varalle sitten lopputunnista, hah! Treenasimme aikamme väsitöjä, jotka sujuivat alkuunsa hiukan vaihtelevasi; ori oli selvästi viettänyt hetken lomaa, sillä se tuntui taipuvan mitä ihmeellisimpiin asentoihin väistöjen aikana ja ohjeistin Liiaa kulloin minkäkin avun läpiviemisestä. Kun oltiin aikamme sotkettu niin saatiin lopulta orista esille oikein nättejä väistöjä käynnissä. Ravissa ori liikkui aluksi turhan reippaasti eteen eikä väistöistä sen takia tullut mitään, mutta Liian hidastettua vauhtia alkoi tämäkin sujua. Laukkatyöskentelyssä treenattiin keskilaukkaa. Alkuunsa jouduin huomauttamaan Liiaa myötäämään hiukan enemmän jotta Tonttu saisi päätään hitusen laskettua. Huomasin, että hevonen laski laukan aika helposti raviin tehtävän aikana, joten kehotin Liiaa istumaan syvemmällä saulassa ja pitämään pohkeet jatkuvasti kiinni ratsun kyljissä. Treeniä ja treeniä, vihdoin tämäkin sujui todella hienosti, jes! Kun oli aika loppuverkkojen ilmoitin, että Liia voisi nostaa jalustimet kaulalle ja lämpimikseen mennä reipasta kevyttä ravia näinkin. Sain pahoja katseita osakseni, mutta ratsastaja teki kuten pyysin.

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa 44 sijoitusta

1.4.2018 Roscoff Vaativa B - 1/30
2.4.2018 Roscoff Vaativa B - 5/30
5.4.2018 Roscoff Vaativa B - 1/30
30.3.2018 Moana part breds Vaativa B - 1/30
12.4.2018 Runoratsut Vaativa B - 2/50
15.4.2018 Runoratsut Vaativa B - 2/50
21.4.2018 Rustvalla Vaativa B - 5/30
24.4.2018 Rustvalla Vaativa B - 2/30
25.4.2018 Rustvalla Vaativa B - 3/30
27.4.2018 Rustvalla Vaativa B - 3/30
13.5.2018 Oldfinion Vaativa B - 1/30
12.5.2018 Duren Vaativa B - 5/30
13.5.2018 Oldfinion Vaativa B - 1/30
12.5.2018 Duren Vaativa B - 5/30
21.5.2018 Duren Vaativa B - 5/30
25.4.2018 Brunnby Vaativa B - 5/26
3.5.2018 Kievarinkuja Vaativa B - 1/50
14.5.2018 Ratsutalli Lilja Vaativa B - 6/42
30.5.2018 Ratsutalli Lilja Vaativa B - 1/50
22.5.2018 Runoratsut Helppo A - 4/50
28.5.2018 Runoratsut Helppo A - 2/50
3.5.2018 Gestüt Seifenkraut Vaativa B - 4/35
16.4.2018 Runoratsut Vaativa B - 5/50
6.4.2018 Roscoff Vaativa B - 1/30
7.4.2018 Roscoff Vaativa B - 5/30
10.4.2018 Roscoff Vaativa B - 2/30
18.4.2018 Runoratsut Vaativa B - 7/50
3.5.2018 Rustvalla Vaativa B - 4/30
5.5.2018 Rustvalla Vaativa B - 5/30
9.5.2018 Rustvalla Vaativa B - 1/30
10.5.2018 Rustvalla Vaativa B - 5/30
21.5.2018 Duren Vaativa B - 5/30
1.5.2018 Ruuvalli Vaativa B - 1/30
4.5.2018 Ruuvalli Vaativa B - 3/30
9.5.2018 Brunnby Vaativa B - 3/26
9.6.2018 Duán Stable Helppo B - 3/50
10.6.2018 Duán Stable Helppo B - 2/50
11.6.2018 Huvitus Vaativa B - 4/30
16.6.2018 Huvitus Vaativa B - 5/30
21.6.2018 Huvitus Vaativa B - 3/30
24.6.2018 Huvitus Vaativa B - 5/30
13.6.2018 Villahaka Helppo B - 2/30
4.5.2018 Gestüt Seifenkraut Vaativa B - 2/35
6.5.2018 Gestüt Seifenkraut Vaativa B - 4/35

ERJ:n alaisissa esteratsastuskisoissa 50 sijoitusta

2.4.2018 Raate 110 cm - 3/30
3.4.2018 Raate 110 cm - 4/30
4.4.2018 Raate 110 cm - 5/30
5.4.2018 Raate 110 cm - 4/30
6.4.2018 Raate 110 cm - 3/30
10.4.2018 Raate 110 cm - 2/30
11.4.2018 Raate 110 cm - 2/30
4.4.2018 Ratsutalli Lilja 110 cm - 2/30
5.4.2018 Ratsutalli Lilja 110 cm - 5/30
6.4.2018 Ratsutalli Lilja 110 cm - 4/30
2.4.2018 Brunnby 110 cm - 4/30
12.4.2018 Hengenvaara 110 cm - 2/40
21.4.2018 Duán Stable 110 cm - 1/50
22.4.2018 Duán Stable 110 cm - 7/50
25.4.2018 Duán Stable 110 cm - 2/50
24.4.2018 Supernatural 110 cm - 5/50
29.4.2018 Supernatural 110 cm - 5/50
29.4.2018 Rustvalla 110 cm - 3/22
4.5.2018 Elohilja 110 cm - 2/50
11.5.2018 Oakhill 110 cm - 4/50
21.5.2018 Oakhill 110 cm - 2/50
21.5.2018 Oakhill 110 cm - 4/50
24.5.2018 Oakhill 110 cm - 5/50
26.5.2018 Oakhill 110 cm - 1/50
26.5.2018 Oakhill 110 cm - 1/50
11.4.2018 Raate 110 cm - 3/30
14.4.2018 Raate 110 cm - 3/30
15.4.2018 Raate 110 cm - 3/30
15.4.2018 Raate 110 cm - 4/30
16.4.2018 Raate 110 cm - 1/30
20.4.2018 Raate 110 cm - 2/30
6.4.2018 Brunnby 110 cm - 4/30
7.4.2018 Brunnby 110 cm - 3/30
9.4.2018 Brunnby 110 cm - 1/30
10.4.2018 Brunnby 110 cm - 5/30
16.4.2018 Hengenvaara 110 cm - 3/40
19.4.2018 Hengenvaara 110 cm - 3/40
25.4.2018 Duán Stable 110 cm - 4/50
26.4.2018 Duán Stable 110 cm - 7/50
4.5.2018 Rustvalla 110 cm - 4/22
5.5.2018 Rustvalla 110 cm - 1/22
6.5.2018 Rustvalla 110 cm - 1/22
29.5.2018 Oakhill 110 cm - 4/50
2.5.2018 KK Chermia 110 cm - 5/30
4.5.2018 KK Chermia 110 cm - 5/30
4.5.2018 KK Chermia 110 cm - 1/30
5.5.2018 KK Chermia 110 cm - 3/30
7.5.2018 KK Chermia 110 cm - 5/30
8.5.2018 KK Chermia 110 cm - 1/30
10.5.2018 KK Chermia 110 cm - 5/30

VVJ:n alaisissa valjakkokisoissa 40 sijoitusta

7.8.2018 Breandan Vaativa - 3/38
9.8.2018 Breandan Vaativa - 3/40
11.8.2018 Breandan Vaativa - 3/40
17.8.2018 Breandan Vaativa - 5/40
19.8.2018 Breandan Vaativa - 5/40
20.8.2018 Ristikallio Vaativa - 4/34
1.9.2018 Brunnby Vaativa - 3/34
3.9.2018 Brunnby Vaativa - 4/34
1.9.2018 Viisikko Vaativa - 3/46
9.9.2018 Viisikko Vaativa - 1/44
15.9.2018 Prime Sporthorses Vaativa - 3/22
18.9.2018 Prime Sporthorses Vaativa - 4/22
1.10.2018 Krooknäs Vaativa - 2/23
1.10.2018 Krooknäs Vaativa - 2/21
22.10.2018 Ristikallio Noviisi - 1/50
29.10.2018 Ristikallio Noviisi - 1/50
11.11.2018 Krooknäs Vaativa - 1/30
11.11.2018 Krooknäs Vaativa - 5/30
12.11.2018 Krooknäs Vaativa - 5/30
6.11.2018 Ristikallio Vaativa - 5/50
21.8.2018 Ristikallio Vaativa - 2/34
26.8.2018 Ristikallio Vaativa - 1/34
26.8.2018 Ristikallio Vaativa - 4/34
31.8.2018 Ristikallio Vaativa - 3/34
1.9.2018 Ristikallio Vaativa - 5/34
4.9.2018 Brunnby Vaativa - 4/34
4.9.2018 Brunnby Vaativa - 1/34
2.10.2018 Krooknäs Vaativa - 1/21
3.10.2018 Krooknäs Vaativa - 2/23
6.10.2018 Krooknäs Vaativa - 4/23
7.10.2018 Krooknäs Vaativa - 2/21
8.10.2018 Krooknäs Vaativa - 2/23
12.11.2018 Kaihovaara Noviisi - 3/30
17.11.2018 Kaihovaara Noviisi - 4/30
1.11.2018 Ristikallio Noviisi - 7/50
13.11.2018 Krooknäs Vaativa - 3/30
17.11.2018 Krooknäs Vaativa - 4/30
25.11.2018 Krooknäs Vaativa - 2/30
12.11.2018 Ristikallio Vaativa - 1/50
18.11.2018 Ristikallio Vaativa - 2/50

Näyttelymenestys
31.3.2018 VSR Rotunäyttely Varsat aikuiskuvilla - III-palkinto
7.5.2018 NJ Einfall, irtoSERT (pt. Welby)

VRS-Cupien sijoitukset
31.3.2018 VSR-Cup (Kouluratsastus) Susiraja Vaativa B - 4/89

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 30.6.2018
Tomuturpa kantakirjattiin kesäkuun tilaisuudessa toisella
palkinnolla pistein 19 + 18 + 18 + 17 = 72p., KTK-II

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015