Vuornan Wäinänen

♡ KTK-II, SLA-I & KRJ-I

Virallinen nimi: Vuornan Wäinänen, "Nekku" Syntynyt: 11.4.2017 (8v. 11.5.2018)
Rek.nro: VH17-018-0966 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevonen, ori
Säkäkorkeus: 142 cm Väritys: Punarautias
Kasvattaja: Vuorna Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Helppo A, re 90 cm, Noviisi Saavutukset: KTK-II, SLA-I & KRJ-I

Wäinänen on vähän kuin innokas pieni koiranpentu! Ori rakastaa huomiota ja seuraa, porkkanoita, silityksiä sekä tietysti kaikkea mahdollista puuhailtavaa. Varsaikäisenä Nekku vaati ihan hurjasti kaikkea tekemistä ja meinasipa ori siinä sivussa keksiä itselleen kaikkea vähemmän suotavaakin puuhailtavaa; harjaämpärit ja karsinan jokainen mahdollinen kolonen tutkittiin varsin perusteellisesti ja seikkailuja koitettiin metsästää karkailunkin avulla. Kun oivalsin että tässäpä meillä taas on tällainen tättähäärä-persoona ja keksin nuorelle koltiaiselle mahdollisimman paljon virikkeitä ja säännöllistä tekemistä, alkoi häiriökäyttäytyminen pikkuhiljaa karsiutua. Nykyään kun Nekku on jo hiukan vanhempi ja järkevämpi, on se alkanut arvostaa myös lepotaukoja eikä orin jatkuvasti tarvitse saada tehdä jotain.

Hyväluonteisena tapauksena Nekun käsittely sujuu tosi hienosti vaikka aloitteleviltakin heppailijoilta. Ori kulkee kauniisti vierellä eikä säpsähtele turhia, ohittaa rauhallisesti muutkin hevoset ja malttaa ruokahalunsa jopa herkullisten ruohomättäiden vierellä. Karsinassa Nekkua ei ole välttämätöntä sitoa kiinni, mutta uteliaisuuttaan ori saattaa hiukan vaellella ja tutkia hoitajansa tavaroita. Nekku onnistuu yleensä pitämään itsensä poikkeuksellisen puhtaana jopa syksyllä kun muut hevoset tuppaavat olemaan paksun mutakerroksen peitossa - tästäkin syystä Nekku on aika miellyttävä hoidettava.

Emästään poiketen Nekku on osoittautunut taitavaksi ratsuksi myös estekentille ja vaikka alkuunsa pidettiinkin hyvin epätodennäköisenä että orin kanssa kisakentille tässäkin lajissa lähdettäisiin, niin pokaalijahtiin päädyttiin lopulta kuitenkin! Kotona Nekku hyppää hiukan yli metriäkin, mutta kisapaikoilla on pidättäytyddy suosiolla matalemmissa luokissa. Vaikka ori onkin tarkka ja mukava hyppääjä, voivat haasteellisemmat radat alkaa hiukan jännittää ja silloin tulee huolimattomuusvirheitä tietysti helpommin. Ratsastajan on hyvä olla varma ja mitä osaavampi kuski, ehdottomasti sitä parempi suoritus. Kisapaikoilla Nekku ei koskaan ole sortunut liialliseen jännittämiseen, joten suoritukset ovat yleensä hyvin tasavahvoja.

Hyvä etten ollut riemuun haljeta kun Nekusta kuoriutui ihan loistoponi myös valjakkoajoon - kärryttely on ehdottomasti oma lempparilajini, joten mahtavaa saada sihen mukaan lisää suomenhevosia. Nekku liikkuu ajettaessa todella reippaasti eteen, eikä sitä välillä jotenkin meinaa edes todeksi uskoa millainen vauhtikavio siitä kuoriutuu. Yleensä vaaditaan kyllä alle ihan oikeasti kunnon alkuverkat, jotta ne pahimmat höyryt saataisiin purettua pois. Kun ori jaksaa keskittyä, se on todella huolellinen ja innokas ajettava. Lisäksi Nekun ura kouluratsuna tukee ihan valtavasti valjakkoa, joten tässä kyllä oikeasti potentiaalinen kaveri valjakkoon!

Hevoskokoisiin ratsuihin tottuneelle ratsastajalle Nekun töpöttävä ja hyvin ponimainen askel voi tulla aina pienoisena järkytyksenä, johon vaan täytyy tottua. Kaikki meidän ratsastajat ovat kyllä aina onnistuneet Nekunkin selässä viihtymään, joten vaikka alussa näyttäisikin toivottomalta niin ei kannata heittää hanskoja tiskiin heti kättelyssä. Kun pompotuksesta on päästy toipumaan, saa ratsastaja huomata Nekun olevan varsin miellyttävä ratsu; ori liikkuu helposti ja kevyesti, sitä ei tarvitse olla jatkuvasti korjaamassa tai kehottamassa ja tuntuupa myös siltä että se nauttii työnteosta päivänä minä hyvänsä! Laukkatyöskentely on takuulla orin vahvinta aluetta, mutta käynnissä ratsastaja saa olla hiukan enemmän valppaana, jotta ryhti säilyy ja takapääkin töyskentelee mukana yhtälailla.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Tuhatkauno
sph, 145 cm, vkko
KTK-II
ii. Valon Kaiko
sph
iii. Kaikuri
iie. Valokki
ie. Kaunokki
sph
iei. Sihvertti
iee. Unikko
e. Ch Vohvelisydän
sph, 137 cm, prt
KTK-II, SLA-I, VVJ-I, KRJ-I
ei. Pelimanni
sph, 143 cm, rn
eii. Tuoresmäen Pepe
eie. Mimosa
ee. Riimisydän
sph, 134 cm, prt
eei. Hektori
eee. Rusinariimi

Jälkeläisinfo

Wäinänen on rajoitetusti käytettävissä jalostukseen noin yksipolvisille suomenhevostammoille. Periyttänee kapasiteettia monipuolisesti eri lajeihin sekä mahdollisesti kaunista väritystään.   ♡ 19.5.2018 o. Vuornan Wänrik KTK-III
♡ 22.9.2018 o. Vuornan Wänkävirsu SV-I & KTK-II

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

27.4.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meidän supersöpön Vohvelisydämen ensimmäinen jälkeläinen Wäinänen eli Nekku on kasvanut ihan hurjasti (tai siis miten hurjasti pienhevonen nyt voi kasvaa) ja kaikeksi onneksi se on osoittautunut luonteeltaankin vähintään yhtä hurmaavaksi persoonaksi kuin vanhempansa. Nekun isä Tuhka asuu Tuulenpesän Kartanolla ja hurmasi minut kertaheitolla Vohvelisydämelle sopivaa oria metsästäessäni; lempeä ja säyseä oriherra ei jätä luonteellaan tai ulkonäöllään ketään kylmäksi! Vaikka Nekussa onkin toki vielä nuoruuden tuomaa kaahotusta ja intoa roppakaupalla, on ori perusluonteeltaan ystävällinen ja todella lempeä. Nuorukaisen mielestä kaikki mahdollinen puuhastelu niin ihmisten kuin muidenkin hevosten kanssa on ihan parasta ajanvietettä, eikä sitä koskaan tarvitse kahta kertaa pyytää mukaansa. Laitumellakin ori köpsyttelee jo korvat hörössä vastaan ja tahtoisi änkeä aina mukaan seikkailuihin - toki tämä on myös hiukan huono tapa, josta koitamme oria parhaillamme kouluttaa pois. Kohtapuoleen päästään Nekun kanssa jo traanaamaan varustamista ja muita "isojen heppojen" juttujakin ja luotto siihen että kaikki menee varmasti aivan erinomaisesti on kyllä melkoisen korkealla!

7.6.2018 - Estevalmennus, valmentajana Liia
Vähintäänkin jännitti ja melkein jopa kauhistutti ottaa nuori oripoika Nekku valmennettavaksi esteille. Emältään Nekku ei ole kyllä potentiaalia esteratsastuksen saralle perinyt sitten niin yhtään, mutta isä kyllä hyppää ratoja oikeinkin hienosti! Nekunkin on kyllä todettu olevan potentiaalinen lajia kohtaan, mutta toki nuoruusvimmoissaan se on hiukan haasteellinen ratsastettava. Tänäänkin oli vauhtia ja ori pyöritteli häntäänsä jo alkuverkoilla siihen malliin että ratsastaja sai olla kyllä ihan tosissaan tarkkana. Verkat sujuivat hyvin, tehtiin hiukan kokoamisia ja sen lisäksi paljon siirtymiä ja helppoja koululiikkeitä, niin saatiin ori auki avuille. Nekku kantaa itsensä jo tosi nätisti ja toivotaan että päästäisiin kisakentillekin pian! Aloiteltiin puomiharjoituksilla, jotka sujuivat kyllä ihan yllättävän hyvin; Nekku ei porhaltanut menemään kuten alunperin oltiin pelätty, vaan kuunteli edelleen ratsastajaansa lähes moitteetta. Kokosin kentälle muutamia matalia pystyjä, jotka oli tarkoitus tulla rauhallisessa laukassa tai vaikka ravissa jos siltä tuntui. Ratsastaja otti varmanpäälle ja ensimmäiset ylittyivät reippaasti ravaillen, mutta lopulta hänkin rohkaistui kokeilemaan laukassa. Nostossa Nekun peräpää hiukan nousi pelkästä riemusta, mutta parin laukkakierroksen jälkeen se näytti pystyvän jälleen keskittymään. Esteet ylittyivät rennolla ja varmalla tyylillä, kaksikko eteni oikein hienosti ja nostettiin pari estettä hiukan korkeammallekin tasolle. Nekku näyttää nauttivan ihan hurjasti hyppäämisestä ja kyllä se ainakin näillä matalemmilla radoilla esiintyy edukseenkin - täytyy katsoa mihin saakka orin kanssa lopulta päästään!

13.6.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Kääks! Tänään oli vuorossa jännittävä päivä kun lähdimme suorittamaan meidän nuorten hevosten kanssa ratsastusmerkkejä. Nekun kanssa tähdätään Helppo C -tason merkkiin ja viimeaikaisen kehityksen nojalla voin kyllä uskoa täysillä poniin! Orin kanssa ei ollakaan ennen kisapaikoilla pyöritty ja oli hauska huomata miten paljon huomiota komea piekkariori keräsi. Muutama pikkutyttö räpsäisi Nekusta myös kuvan ja silitteli ihastuksissaan sen turpaa. Kun oli aika siirtyä lämmittelemään, oli Nekku jo niin tohkeissaan, ettei se meinannut nahkoissaan pysyä. Orin pitämisessä oli aikamoinen homma ja ehdin jo hermoilla että mitähän tästäkin nyt tulee. Hengittelin hetken syvään ja koitin rauhoittaa myös Nekkua. Kun ori huomasi päättäväisemmän tatsini, alkoi sekin keskittyä enemmän hommiinsa kuin ympäriinsä suhaamiseen. Lämmittelyt rupesivat luistaa (hyvä!) ja enää ei tarvinnutkaan jännittää kuin itse suoritusta. Koitin pitää itseni peruslukemilla aina siihen saakka kun meidät kutsuttiin kentälle ja loppu tukeutuukin vain hatariin muistikuviin. Nekku käyttäytyi kaikkiaan aivan loistavasti jännittämisestäni huolimatta ja heti tervehdyksestä saakka sillä oli todella nätti asenne hommiin. Ori liikkui energisesti ja ryhdikkäästi eteen, se kuunteli avut ja teki hommansa muutenkin ihan täysillä. Ei siis ollut mikään kummastus suorituksemme jälkeen, että merkkihän sieltä meille ropsahti ja ihan leikiten! Jee!

10.8.2018 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Valjakkovalmennukseen otettiin tänään orimme Nekku. Ohjastaja oli tällä kertaa orille hiukan tuntemattomampi, mutta ainakin aiemmin he ovat kuulemma pelanneet ihan hyvin yksiin. Nekku oli reippaalla tuulella, joten kehotin ohjastajaa tekemään heti alkuunsa reilusti ympyröitä ja pysähdyksiä, jotta saataisiin ajokki paremmin kuulolle. Aloittelimme siirtymisillä käynnin ja ravin välillä. Tehtävä sujui hyvin ja Nekku kuunteli hienosti ohjastajaa saadessaan vihdoin jotain muutakin tekemistä kuin pysähtelyt ja mälsät ympyrät. Jatkoimme tehtävää niin, että käyntiaskeleet tuli laskea aluksi kymmeneen ennen raviin siirtymistä ja sitten joka toisella kerralla kuuteen ja joka toisella kahdeksaan. Askelten laskeminen osoittautui haastavaksi, mutta pienten hapuilujen jälkeen tämäkin tehtävä lähti lopulta rullaamaan, hienoa! Käyntiin ei tänään sen suuremmin lähdettäisi puuttumaan ja siirryimme enemmänkin ravityöskentelyn pariin, jossa luvassa olisi temponlisäyksiä. Nekku lisäsi riemuissaan, mutta suoritus olikin sitten lähinnä kaoottista juoksemista kun ohjastaja ei pitänyt oriin kunnon tuntumaa. Muistutin ohjastajaa että toki suorituksesta tulisi huomattavasti nätimpi ja parempi kunnollisella keskittymisellä ja kun avut saataisiin kunnolla läpikin. Uudemmalla yrityksellä lisäykset sujuivat jo paremmin ja toistojen kautta oikein nätisti. Päätimme lopetella valmennuksen tähän ja kaksikko pääsivät tekemään loppuverkkojaan.

29.9.2018 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Jokunen päivä sitten syntyi Nekun toinen jälkeläinen, tämäkin raudikko oripoika joka nimettiin Wänkävirsuksi. Saapa nähdä millainen hevospersoona tästä nuorukaisesta kasvaa - ori on jo varattuna Hiivurin Suomenhevosiin, jonne se muuttaa heti tarpeeksi ikää saatuaan. Nekun ensimmäinen jälkeläinen, Wänrik, viettää Villahaassa aktiivista elämää ja se on käynyt jo kantakirjattavanakin. Kisakentillä ori on näyttänyt kyntensä niin hyppääjänä kuin koulupuksunakin, joten täytyy toivoa myös tämän nuoremman varsan perivän vanhemmiltaan hyviä ratsunominaisuuksia. Nekku puolestaan pääsi tänään maastoilemaan! Syksyn sateet ovat kyllä voimalla saapuneet meille, joten kaikki on ikävän kuran ja moskan peitossa - onneksi meidän taikaponi Nekku onnistuu pitämään itsensä aina niin moitteettoman puhtaassa kunnossa, että kovaa puunausta ei jouduttu tekemään ennen lenkille lähtöä. Matkalla törmättiin muutamaan naapuritilan ravuritammaan, jotka kiinnostivat aivan tolkuttomasti Nekkua. Onneksi ori on sillä tavalla jo melko sivistyneessä iässä, ettei ole pakko aivan totaalisesti seota vastakkaisesta sukupuolesta. Tästäkin kohtaamisesta selvittiin ehjin nahoin. Laukkapätkiä ei tällä kertaa otettu ja edettiin mutaisilla poluilla muutenkin tosi hissukseen, mutta se tuntui passaavan myös Nekulle, joka lönkötti eteen korvat hörössä.

ERJ:n alaisissa esteratsastuskisoissa yhteensä 40 sijoitusta

06.09.2017 Raate 90 cm - 03/40
09.09.2017 Raate 90 cm - 05/40
10.09.2017 Raate 90 cm - 06/40
02.09.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
28.09.2017 Reiter 90 cm - 01/30
02.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
04.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
05.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
01.10.2017 Roscoff 90 cm - 05/30
06.10.2017 Roscoff 90 cm - 02/30
07.10.2017 Roscoff 90 cm - 05/30
12.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
12.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
17.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
19.10.2017 Vuorna 90 cm - 05/30
23.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/26
25.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/28
24.10.2017 Moana 80 cm - 05/40
25.10.2017 Moana 90 cm - 05/40
24.10.2017 Team J&K 90 cm - 06/39
04.09.2017 Vuorna 90 cm - 05/30
05.09.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
08.09.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
09.09.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
06.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
08.10.2017 Vuorna 90 cm - 05/30
09.10.2017 Vuorna 90 cm - 03/30
08.10.2017 Roscoff 90 cm - 04/30
09.10.2017 Roscoff 90 cm - 05/30
09.10.2017 Roscoff 90 cm - 03/30
10.10.2017 Roscoff 90 cm - 02/30
20.10.2017 Vuorna 90 cm - 05/30
23.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
26.10.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
29.10.2017 Vuorna 90 cm - 02/30
30.10.2017 Vuorna 90 cm - 05/28
23.11.2017 Vuorna 90 cm - 01/30
29.11.2017 Vuorna 90 cm - 04/30
25.10.2017 Team J&K 90 cm - 04/39
06.11.2017 al Najya 90 cm - 01/30

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa yhteensä 40 sijoitusta

06.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 04/30
10.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 05/30
15.10.2017 Vähäpelto Helppo A - 04/30
07.11.2017 Vuorna Helppo A - 01/30
02.11.2017 Vuorna Helppo A - 03/30
06.11.2017 Vuorna Helppo A - 04/30
24.11.2017 KK Chermia Helppo A - 02/30
26.11.2017 KK Chermia Helppo A - 04/30
29.11.2017 KK Chermia Helppo A - 04/30
18.11.2017 Team J&K Helppo A - 04/26
21.11.2017 Team J&K Helppo A - 03/26
24.11.2017 Team J&K Helppo A - 03/26
27.11.2017 Team J&K Helppo A - 01/26
02.12.2017 Team J&K Helppo A - 05/40
04.12.2017 Team J&K Helppo A - 01/40
05.12.2017 Team J&K Helppo A - 06/40
13.12.2017 Rustvalla Helppo A - 04/40
16.12.2017 Rustvalla Helppo A - 06/40
31.10.2017 KRJ Cup Helppo A - 13/321
30.10.2017 Vuorna Helppo A - 02/30
30.10.2017 Vuorna Helppo A - 04/30
02.11.2017 Vuorna Helppo A - 04/30
05.11.2017 Vuorna Helppo A - 05/30
07.11.2017 Vuorna Helppo A - 04/30
09.11.2017 Vuorna Helppo A - 03/30
27.11.2017 Team J&K Helppo A - 03/26
29.11.2017 Team J&K Helppo A - 01/26
01.12.2017 Rustvalla Helppo A - 04/40
06.12.2017 Rustvalla Helppo A - 03/40
07.12.2017 Rustvalla Helppo A - 02/40
10.12.2017 Rustvalla Helppo A - 05/40
16.12.2017 Rustvalla Helppo A - 01/40
19.12.2017 Rustvalla Helppo A - 02/40
17.12.2017 Rustvalla Helppo A - 05/40
19.12.2017 Rustvalla Helppo A - 05/40
21.12.2017 Rustvalla Helppo A - 03/40
24.12.2017 Rustvalla Helppo A - 04/40
15.12.2017 Brunnby Helppo A - 03/40

VVJ:n alaisissa valjakkokisoissa yhteensä 42 sijoitusta

21.7.2018 Wyat Shetlands Noviisi - 4/37
25.7.2018 Wyat Shetlands Noviisi - 4/37
24.8.2018 Viisikko Noviisi - 7/50
28.8.2018 Viisikko Noviisi - 1/50
1.9.2018 Brunnby Noviisi - 2/40
1.9.2018 Brunnby Noviisi - 5/40
2.9.2018 Brunnby Noviisi - 3/40
5.9.2018 Brunnby Noviisi - 1/40
7.9.2018 Brunnby Noviisi - 1/40
12.9.2018 Prime Noviisi - 4/30
17.9.2018 Prime Noviisi - 5/30
19.9.2018 Prime Noviisi - 2/30
1.10.2018 Hengenvaara Noviisi - 4/30
4.10.2018 Hengenvaara Noviisi - 1/30
1.10.2018 Krooknäs Noviisi - 2/30
4.10.2018 Krooknäs Noviisi - 1/30
15.10.2018 Kaihovaara Noviisi - 1/30
18.10.2018 Kaihovaara Noviisi - 5/30
23.10.2018 Ristikallio Noviisi - 5/50
28.10.2018 Ristikallio Noviisi - 1/50
2.11.2018 Ristikallio Noviisi - 3/50
2.9.2018 Viisikko Noviisi - 2/40
4.9.2018 Viisikko Noviisi - 2/40
5.9.2018 Viisikko Noviisi - 6/40
7.9.2018 Viisikko Noviisi - 3/40
9.9.2018 Viisikko Noviisi - 5/40
22.8.2018 Ristikallio Noviisi - 5/40
27.8.2018 Ristikallio Noviisi - 2/40
2.9.2018 Myyränkolo Noviisi - 6/50
8.9.2018 Myyränkolo Noviisi - 5/50
5.10.2018 Hengenvaara Noviisi - 2/30
7.10.2018 Hengenvaara Noviisi - 3/30
13.10.2018 Hengenvaara Noviisi - 5/30
15.10.2018 Hengenvaara Noviisi - 1/30
19.10.2018 Hengenvaara Noviisi - 5/30
22.10.2018 Kaihovaara Noviisi - 3/30
24.10.2018 Kaihovaara Noviisi - 4/30
28.10.2018 Kaihovaara Noviisi - 3/30
9.11.2018 Kaihovaara Noviisi - 1/30
11.11.2018 Krooknäs Noviisi - 4/30
27.11.2018 Krooknäs Noviisi - 1/30
29.11.2018 Krooknäs Noviisi - 1/30

Näyttelymenestys
31.3.2018 VSR Rotunäyttely - I-palkinto
30.11.2018 VSR Rotunäyttely - II-palkinto

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.1.2018
Nekku kantakirjattiin suomenhevosten omassa kantakirjatilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 18 + 19 + 18 + 18 = 73p. KTK-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.10.2018
Palkittu Suomenhevosten laatuarvostelussa kesäkuussa 2019
toisella palkinnolla pistein 13 + 24 + 23 + 20 + 15 = 95p. SLA-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.3.2020
Wäinänen palkittiin maaliskuussa ensimmäisellä
palkinnolla pistein 8 + 41 + 22 + 20 + 15 = 106p. KRJ-I

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - muu © Vuorna 2015