Bay Leaf Toffee

SHLA-I & VVJ-I
♡ 4.1.2016 - 27.11.2017

Virallinen nimi: Bay Leaf Toffee, "Tossu" Rekisterinumero: VH16-017-0138
Rotu, sukupuoli: Minishetlanninponi, ori Painotus: Valjakkopainotteinen
Syntymäaika: 04.01.2016 (8v. 04.02.2017) Koulutustaso: Noviisi
Maahantuoja: Walnut Grove Shetlans Väri & Säkä: Vaaleanpunarautias, 80 cm
Omistaja: Liia VRL-11284 Vuorna Saavutukset: SHLA-I, VVJ-I

The very best toffee in the country!

Helmikuun lopulla kun lunta oli tullut jo omasta mielestäni aivan riittämiin ja sen ylikin, saatiin meidän talliin uusi suloinen miniponi Tossu. Ori hurmasi meidät kaikki välittömästi viipottaessaan korkeassa hangessa ja puhistessaan kylmää ilmaa sieraimistaan. Tarmokkaasti Tossu mönki hangen läpi tekemään tuttavuutta meidän jokaisen kanssa ja viimeistään silloin sen suosio oli taattu! Luonteeltaan Tossu on ainakin useimmiten kiltti ja seurallinen, mutta silloin tällöin liiallinen lääppiminen saa ponin lähes hermoromahduksen partaalle. Tällöin ori kyllä osaa laittaa asiat kulkemaan siihen malliin, että käsittelijällä on varmasti kädet täynnä hommaa ponin kanssa.

Tossun karsinaan astuessa kannattaa varautua ainakin muutamaan seikkaan; ori tulee tutkimaan vieraan taskut ja takinliepeet äärimmäisen huolellisesti ja jos herkkupaloja ei ole saatavilla, saattaa se tuntemattomampaa vierasta hiukan ryhtyä komentelemaan. Koska Tossu on sisimmiltään oikein kiltti ja leppoisa persoona, on se helppo saada kuriin yhdellä komennuksella. Harvemmin Tossu jaksaa tästä enempää niuhottamistaan jatkaa, vaan asettuu kiltisti karsinaansa ja antaa hoitajan tehdä askareensa rauhassa.

Varustaessa kannattaa Tossun kanssa toimia mahdollisimman vikkelään. Ponin menohalut yleensä heräävät viimeistään siinä vaihessa kun se kuulee lähenevän kuolainten kilahtelun. Pienestä koostaan huolimatta Tossussa riittää voimaa ja tahtoa protestoida liian hidasta varustamista ja kaikkea mälsään odotteluun liittyvää - riehakkaan poniparan rauhoittelun välttääkin kaikkein parhaiten mahdollisimman nopealla ja tehokkaalla toiminnalla. Pihassa ponia kannattaa yleensä olla joku pitelemässä ellei sitten ole jo treenannut liikkuvaan kärryyn loikkaamista. (Ja tähän väliin on aina hyvä todeta että: ai niin mikä tapakoulutus?)

Tossun kanssa on lähinnä harrastettu kaikkea mitä miniponin kanssa nyt voikin; ollaan treenattu liinassa, irtohypytetty ja kokeiltu poniagilitya. Tossussa on se hyvä puoli että se kokeilee innoissaan aina kaikkea mahdollista uutta ja jännittävää, mutta valjakkoajo on ehdottomasti sen ominta alaa. Liinassa ori liikkuu suht hyvin, mutta sen mielenkiinto katoaa aina hetkessä, eikä sen pieneen pääkoppaan tunnu mahtuvan yhtään hyvää syytä miksi pitäisi tyytyä juoksemaan pienellä ympyrällä. Irtohypityksestä Tossu on aina todella innoissaan ja se hyppääkin vauhdikkaasti ja suurella riemulla pidempiäkin ratoja. Agilitykin saa Tossun lähes raivokkaan riemun valtaan, joten tallin pienemmät eivät ehdottomasti oria saa etenkään tänä aikana käsitellä.

Valjakon edessä Tossu on oikein mahtava kisakumppani; poni suhtautuu todella innokkaasti ja riemulla työhönsä, eikä se koskaan välttele kunnon treeniä. Ponin voi luottaa aina tekevänsä parhaansa, mutta samaa odotetaan kyllä ohjastajaltakin, sillä Tossussa on kyllä omat kinkkiset puolensa. Etenkin vauhdinsäätelyssä tulee olla tarkkana, sillä tarkkuutta vaativissa osuuksissa saattavat kartiota lennellä jos valjakkoa ei saakaan ajoissa käännettyä tai maratonosuuden loppupuolisko saattaa jäädä vain kaukana siintäväksi haaveeksi jos on antanut ponin surrata menemään hurjaa kipitystä alusta saakka. Kun ohjastaja tuntee ponin ja osaa tarkkailla sen energiaa, päästään jo pitkälle. Ohjasapvut menevät Tossulle hyvin läpi, mutta turha kiskominen ja nykiminen saa sen ärtymään. Apujen tulee olla hallittuja ja ponin täytyy todella tietää mitä siltä odotetaan. Kaikenkaikkiaan Tossu on kuitenkin varsin ketterä ja tarkkaavainen valjakkoponi, josta ei puhtia puutu!

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Clopton's Caramel Milkshake
82 cm, vrt
ii. Northwind Sweet Sailing
82, rt
iii. Saliero
iie. Northwinds Emmylis
ie. Clopton's Blueberry Taffy
80 cm, km
iei. Mihail v.d. Fittzberr
iee. Blueberrynug
e. Bay Leaf Tinka
79 cm, vprt
ei.Fitz v.h. Goedehof
85 cm, rtpäist
eii. Horbecks Hamilton
eie. Girlycutt v.d. Goedehof
ee. Tamara v.d. Spik
80 cm, vprt
eei. Tam-Ta-Dam
eee. April's Belladonna

Tossun sukututkimus

ISÄ ♡ Clopton's Caramel Milkshake on vaalearautias 82 cm korkea minishetlanninponi joka asuu Briteissä. Mickeyksi kutsuttu ori on vielä kisakäytössä ja kerää ahkerasti ruusukkeita valjakkokisoissa. Mickey on todella potentiaalinen valjakkoponi, joka on kerännyt huomattavasti mainetta useilla voitoillaan ja tavattoman komealla ulkomuodollaan. Luonteeltaan hyvätapainen ja ahkera, toisinaan hiukan jääräpäinenkin purnuttaja. Valjakon edessä Mickeysta on nähtävillä sen ehdottomasti parhaimmat ominaisuudet; se on ketterä, rohkea ja todella periksiantamaton kisaponi, jonka voitontahto ylittää helposti isommankin körilään. Orilla on kolme jälkeläistä jotka kaikki aloittelevat uraansa valjakkokisoissa.

♡ Northwind Sweet Sailing eli Northy on asunut koko ikänsä kasvattajansa luona Northwind-siittolassa. Rautias miniori lukeutuu ehdottomasti kasvattajansa suosikkiponien joukkoon, joten huomiota tämä herra on koko ikänsä saanut nauttia reippain mitoin! Northy on taitava valjakkoponi jonka koulutukseen nuorempana panostettiin todella kovasti - kilpailutahtoisena ja päättäväisenä persoonana Northy onkin onnistunut keräämään mainittavia saavutuksia oman lajinsa saralla. Tätä nykyä ori on siirtynyt kisaeläkkeelle ja se on enää satunnaisesti käytettävissä jalostukseen, vaikka innokkaita varsanhankkijoita kyllä riittäisi!
♡ Saliero on 84 cm korkea tummanrautias shetlanninponiori, joka myytiin nykyiselle omistajalleen vasta ponin kisauran päätyttyä. Omistajansa luona Saliero on ollut ahkerassa jalostuskäytössä ja sen useat jälkeläiset ovatkin keränneet vähintään yhtä hyvää menestystä valjakkokisoissa kuin ori itsekin. Luonteeltaan Saliero on energinen ja temperamenttinen, mutta vanhemmiten ponista on muuttunut hiukan enemmän mukavuudenhaluinen eikä aivan kaikesta enää jaksa olla tukkanuottasilla.
♡ Northwinds Emmylis on rautiaankimo 80 cm korkea tamma todella herttaisella ja nöyrällä luonteella. Tamma keräsi nuoremmalla iällä reilusti menestystä näyttelykehissä ja vanhemmiten sen jälkeläiset ovatkin olleet aika haluttuja. Emmylis kilpaili lyhyehkön uran valjakkoajossa ihan hyvällä menestyksellä, mutta voitontahtoa tammasta ei juurikaan tuntunut löytyvän, joten poni siirtyi lopulta opetus- ja jalostuskäyttöön. Nykyään tamma viettää täysipäiväistä eläkettä omistajansa perheen tilalla.

♡ Clopton's Blueberry Taffy on kimo tamma jonka nuoruus vierähti ahkerasti valjakkoajossa kilpaillen. Taffy keräsi todella hienoa menestystä lajissaan ja siirtyikin kisaeläkkeelle suhteellisen aikaisin. Jalostuskäytössä tamma oli neljän varsan verran, jonka jälkeen se on elänyt omistajiensa harrasteponina. Luonteeltaankin tamma on oikea kultakimpale; motivoitunut, innokas ja rohkea.
♡ Mihail v.d. Fittzberr muutti nykyisen omistajansa luoksi pakkohuutokaupan kautta. Mihail jäi helposti huutokaupassa hienojen puoliveristen varjoon, mutta oikeanlainen ostaja osasi bongata orissa todella hienon ja harvinaisen sukupuun. Ponin jalostusarvo on suvun puolesta aina ollut suhteellisen korkea, mutta vasta orin keräämä näyttelymenestys sai poni-ihmiset lopullisesti kiinnostumaan. Luonteeltaan rauhallinen ja fiksu ori, joka toimii kärryjenkin edessä oikein näppärästi!
♡ Blueberrynug on omistajansa sanojen mukaan oikea sähikäinen; jatkuvasti pitäisi olla jotain tekemässä ja kaikista mieluiten tietenkin juuri sitä mitä tamma itse haluaisi. Ulkomuodoltaan todella kaunis, näyttelykehissä menestystä niittänyt poni, joka on toiminut ikänsä lähinnä jalostus- ja harrasteponin virassa, mutta tamma siirtynee eläkkeelle seuraavan varsomisensa jälkeen.

EMÄ ♡ Bay Leaf Tinka on näyttely- ja jalostusponin virkaa toimittava minitamma Bay Leaf -siittolasta Briteistä. Vaalenapunarautias, 79 cm korkea tamma on luonteeltaan oikea viilipytty! Tamma osaa olla äärettömän laiska ja tahmea, mutta päättäväinen käsittelijä saa Tinkan kyllä taivuteltua työn touhuun. Kauniin rakenteensa ansiosta Tinka on pärjännyt näyttelyissä erinomaisesti, mutta valjakkopainotteisista sukujuuristaan huolimatta tamma ei koskaan osoittanut suurempaa potentiaalia kisakentillä vaikka kärryjen edessä poni toimiikin mainiosti.

♡ Fitz v.h. Goedehof on rautiaanpäistärikkö, 85 cm korkea miniponiori, joka kauniin värityksensä ja moitteettoman ulkonäkönsä turvin kiri tiensä yhdeksi kasvattajansa suosituimmista jalostusponeista. Fitz kilpaili hyvällä menestyksellä valjakossa, mutta ura jäi melko lyhyeksi. Luonteeltaan itsepäinen ja todella energinen poni suurella egolla!
♡ Horbecks Hamilton oli 87 cm korkea ruunikonpäistärikkö, jonka kanssa kilpailtiin ahkerasti valjakkoa. Hamiltonin kisaura alkoi ruusuisesti, mutta päättyi harmillisesti loukkaantumisen ja siitä seuranneiden jalkavikojen vuoksi. Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu poni sai yhteensä yhdeksän jälkeläistä, joille se periytti energisen luonteensa lisäksi myös ketteriä liikkeitään ja komeaa ulkomuotoaan!
♡ Girlycutt v.d. Goedehof vietti elämänsä lähinnä seuraponina. Tamma opetettiin ajolle, mutta se ei osoittanut suurempaa innostusta kilpailua kohtaan. Todella lempeäluonteinen, joskin hiukan arka tamma, joka kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Rautias, 84 cm korkea Girlycutt menehtyi kolmannen varsomisensa jälkeen tulleisiin komplikaatioihin.

♡ Tamara v.d. Spik oli pieni, vain 80 cm korkea, vaaleanpunarautias ponitamma. Tamara kiersi lähinnä näyttelyissä ja toimi jalostusponina erinomaisen sukupuunsa ansiosta. Tammalla on yhteensä viisi varsaa, jotka kaikki ovat emänsä tavoin pärjänneet hienosti näyttelykehässä. Luonteeltaan Tamara oli uskomattoman kiltti ja lempeä, etenkin lasten suosikkiponi!
♡ Tam-Ta-Dam on harvinaiselta kasvattajalta peräisin oleva rautias miniori, joka toimi näyttely- ja valjakkoponina melko vanhalle iälle saakka. Todella tarmokas ja iloinen veijari. Jälkeläisiä ori sai vain kolme kappaletta ennen menehtymistään.
♡ April's Belladonna oli todella taitava valjakkoponi, joka kilpaili reippaasti aina vanhoille päivilleen saakka! Bella oli reipas ja tarkka ajettava, sillä oli hurjasti voitontahtoa ja päättäväisyyttä, eikä se rakenteensakaan puolesta jäänyt kenenkään varjoon. Ennen eläkkeelle siitymistään Bella varsoi neljästi ja kaikki sen jälkeläiset ovat menestyneet erinomaisesti joko kisakentillä tai näyttelyissä.

Jälkeläiset

Bay Leaf Toffee on harkitusti käytettävissä jalostukseen tuontisukuisille shetlanninponitammoille.

♡ 2.5.2016 t. Wyat Coco Pommel KTK-III
♡ 13.6.2016 o. Vuornan Bon Bon Bear VVJ-I, SHLA-II, YLA2
♡ 8.10.2016 o. Vuornan Sweeney Toff KTK-III
♡ 27.5.2017 t. Vuornan Cuddle Cakes (e. Little Miss Cupcake)
♡ 29.10.2017 o. Vaniljavaaran Caramel Biscuit KTK-III

Kilpailumenestys (40 sijoitusta VVJ)

08.04.2016 VVJ Wyat Noviisi - 05/40
17.04.2016 VVJ Wyat Noviisi - 06/40
09.05.2016 VVJ Hengenvaara Noviisi - 06/60
20.05.2016 VVJ Wyat Noviisi - 05/30
02.06.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 03/40
19.05.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 03/26
12.08.2016 VVJ Wyat Noviisi - 03/40
24.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 04/40
30.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 01/40
22.09.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 01/48
11.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 04/40
14.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 05/40
19.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 05/40
20.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 05/40
12.09.2016 VVJ Dei Noviisi - 03/22
13.09.2016 VVJ Dei Noviisi - 04/22
18.09.2016 VVJ Dei Noviisi - 03/22
01.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 02/40
14.11.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 05/50
16.11.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 01/50
03.08.2016 VVJ Wyat Noviisi - 01/40
09.08.2016 VVJ Wyat Noviisi - 01/40
10.08.2016 VVJ Viisikko Noviisi - 06/60
13.08.2016 VVJ Viisikko Noviisi - 05/60
14.08.2016 VVJ Viisikko Noviisi - 02/60
22.08.2016 VVJ Breandan Noviisi - 03/20
23.08.2016 VVJ Breandan Noviisi - 03/20
01.09.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 04/50
07.09.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 02/50
21.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
23.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 06/40
25.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 04/40
27.09.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 04/40
04.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 05/40
07.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 01/40
11.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 02/40
19.10.2016 VVJ Ros Cirein Noviisi - 05/40
18.11.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 04/50
19.11.2016 VVJ Metsovaara Noviisi - 05/50
12.10.2016 VVJ Hengenvaara Noviisi - 01/30

Tossun päiväkirjamerkinnät & Valmennukset

24.2.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Voi että! Viimeksi marraskuussa meille muutti Walnut Groven miniponituonti Tiu, johon rakastuin täysillä hetkessä. Jälleen Walnut Grovessa vieraillessani eksyin uusien tuontiponien joukkoon ja sieltä bongasin aivan äärettömän valloittavan poniherran Bay Leaf Toffeen eli "Tossun". Oikeastaanhan meillä olisi ollut tarvetta standard-kokoiselle shettisorille, mutta Tossu oli niin suloinen etten vain voinut jättää sitä taakseni. Ponin muutto tänään sujui ilman sen suurempia vaikeuksia, mutta täytyy kyllä sanoa että tahtoa ja energiaa orista löytyy kokoonsa nähden melkoisen paljon! Ihan kaikkein pienimmille harrastajille Tossua ei ainakaan vielä uskalla antaa, mutta pohjimmiltaan poni on kyllä oikein kiltti ja varmasti nuoruuden tuoman kaahotuksen hiljalleen karistessa tulee tästäkin persoonasta vähintäänkin kelvollinen herrasmies. Uuteen karsinaansa Tossu tottui nopeasti, mutta naapureihin se pyrki kyllä tekemään turhankin läheistä tuttavuutta pomppimalla pitkin seiniä. Nyt vain jäädään hurjalla mielenkiinnolla odottelemaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan tämän karvapallon kanssa!

7.3.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Tänään pistettiin ranttaliksi Tossun kanssa ja tutustutettiin oria hiukan irtohypityksen jännittävään maailmaan. Puomeja ja pikkuruisia kavaletteja ollaan tietysti jo harjoiteltu, mutta tänään oli tarkoitus nostaa rimaa hiukan enemmänkin. Tossu oli tapojensa mukaisesti todella energinen ja innokas, kaiken olisi pitänyt tapahtua heti ja juuri sillä samalla sekunnilla. Lämmiteltiin liinassa aika pitkän aikaa, jotta ponista saatiin kaikki isoimmat energiat purettua, mutta tästäkin huolimatta hypytyskujalle päästyään poni sinkosi matkaan kuin raketti! Alkuunsa pidettiin puomit vielä ihan minimissään, mutta nostettiin niitä hiljakseen kun ori oli päässyt juoksemaan radan muutaman kerran läpi. Tossu nautti aivan hurjasti hyppäämisestä ja se loikkailikin esteiden yli oikein nätisti - ja korealla ilmavarallla. Ponia ei juurikaan tarvinnut ohjata tai kannustaa, vaan se hyppäsi ilman minkäänlaista epäröintiä. Oli aivan hurjan mukava katsella Tossun ilottelua ja aivan varmasti tullaan ottamaan ponin kanssa useamminkin tavaksi tämä hauskanpito!

22.3.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tämänpäiväinen valjakkovalmennus on aamusta saakka lepatellut perhosina vatsassa; Tossua ohjastaa tänään ponille huomattavasti vieraampi tyyppi Jasu. Alkulämmöt menivät kaksikon tutustuessa toisiinsa, mutta valjakko liikkui oikein kivasti, eikä ponikaan temppuillut mitään ihmeitä. Aloitimme treenin pujottelutehtävällä. Valjakko tuli aluksi käynnissä ja tehtävä sujui alusta alkaen oikein kivasti. Jasulla oli hyvä tuntuma poniin ja se kuunteli (aluksi tosin pienellä viiveellä) hyvin ohjastajansa apuja. Pujottelun jälkeen pyysin kaksikkoa tekemään aina ympyrän, jota pikkuhiljaa pienennettiin, ja uralle palattaessa pysähdyksen. Siirryimme suorittamaan samaista tehtävää ravissa. Ympyrä suoritettiin kuitenkin yhä käynnissä, mutta pysähdykseen lisättiin peruutus. Pujottelu sujui ravissa alkuunsa aika katastrofaalisesti - Tossu porskutti menemään niin reippaasti, ettei Jasulla ollut toivoakaan saada ponia kartioiden välistä. Toisella yrityksellä Jasu oli heti valmiina ja tällä kertaa pujottelu sujui jo hiukan paremmin, joskin kaksi viimeistä kartiota harpattiin yli. Toistojen jälkeen tehtävä viimein onnistui, samoin ympyrä ja peruutus. Kehuin kaksikkoa ja vielä muutaman onnistuneen suorituksen jälkeen oli jo aika lopettaa valmennus jotta puhtia ponilla jäisi vielä huomisellekin!

13.6.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Oii, tänään syntyi Tossun toinen jälkeläinen, Bon Bon Bear, jonka emä on meidän omistama minitamma Tiu. Tämäkin varsa on jäämässä meille kotiin asumaan kuten Tossun ensimmäinenkin jälkeläinen Wyat Coco Pommel. Syksylle on suunnitteilla Tossusta vielä astutus ja tämä varsa onkin sitten jo pakko raaskia laittaa myyntiin. Tänään Tossu joutui harmikseen kengittäjän pakeille kun kavioita vuoltiin ja uutta kenkää hankittiin. Kengittäjä kyllä muistaa minikokoisen Tossun aiemmiltakin kerroilta oikein hyvin (ehkä koska tässä tapauksessa lutuinen ulkomuoto kyllä pahasti pettää) ja osasikin varautua tarvittavalla tavalla. Takapuoli pidettiin jatkuvasti ponin hampaiden ulottumattomissa ja homma hoidettiin mahdollisimman ripeästi. Tossu rimpuili aluksi sen minkä kerkesi, pistipä se kerran dramaattisesti itsensä polvilleenkin, mutta kengittäjä vain hörähti huvittuneesti orin temppuilulle. Lopun aikaa seisoin Tossun vieressä ja se tuntui huomattavasti rauhoittavan ponia, joka käyttäytyikin sitten lopulta ihan hyvin. Ei heistä kengittäjän kanssa edelleenkään mitään bestiksiä ole tulossa, mutta yheteistyö on selvästi mahdollista. Ainakin jossain vaiheessa. Ja ainakin jossain määrin!

1.7.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Kesä on meillä alkanut aika reippaissa merkeissä ja tänään otimme vuorostaan Tossun valjakkovalmennukseen. Ohjastajana toimi tänään Jasu, joka on Tossun kanssa aiemminkin (onneksi) puuhastellut. Ori oli heti valmennuksen alusta lähtien todella energisellä tuulella ja kipitti menemään sen minkä vaan suinkin pääsi. Jasu antoi ponin kulkea alkuunsa hiukan reippaammin, mutta alkoi säätelemään tempoa kun ryhdyimme ensimmäisiin tehtäviin. Aloittelimme käynnissä runsailla ympyröillä, pysähdyksillä ja peruutuksilla. Tossu kuunteli ohjastajaa hyvin, teki nättejä ympyröitä ja pysähtyikin oikeaan aikaan. Peruutukset olivat alkuunsa hiukan vinoja, mutta kun Jasu paransi hiukan apujensa läpituloa, alkoi tämäkin tehtävä sujua! Siirryimme raviin ja jatkoimme samalla harjoituksella. Alkuunsa ympyrät olivat aivan liian isoja liian kovasta vauhdista johtuen, mutta Jasu sai nopeasti hommat jälleen hallintaansa, hienoa! Lopuksi teimme vielä kahdeksikoilla asetuksia ja hioimme muutenkin reittejä. Valmennus sujui edelleenkin todella hienosti ja Tossu kuunteli ohjastajaa jo moitteettomasti. Kehuin valtavasti kaksikkoa ja sitä, miten meidän monsteriponista on tulossa niin hieno valjakkoponi!

14.9.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Kuultuani Liian aivan turhankin helposta etenemisestä miniponi Tossun kanssa lähinnä valmentajan roolissa, en voinut olla tulematta paikan päälle varta vasten kaksikkoa valmentamaan (kiusaamaan). Minut nähdessäni Liia näytti heti hiukan paniikinomaiselta, mutta jatkoi silti Tossun kanssa lämmittelyä hyvään tahtiin. Vitsaillessani että seuraavaksi ohjastaja voisi siirtyä juoksemaan ponin vieressä, näytti Liian ilme pienen hetken syvästi järkyttyneeltä, ennen kuin hänkin pääsi kiinni vitsailuuni. Aloitimme kunnon lämpöjen jälkeen pujottelulla. Alkuunsa laitoin vain kolme kartiota, jotka kaksikko handlasikin ihan hyvin. Kun lisäsin kartioita ja välimatkat hiukan lyhenivät, alkoi hommassa tuntua selkeä yrityksen maku, jes! Liia ohjasi ponia kieli keskellä suuta, Tossu viskoi ärsyyntyneenä päätään ja kartiot pyörivät pitkin kenttää. Vähintään murtunut Liia kuunteli tarkasti ohjeistukseni, kiinnitti enemmän huomiota valmisteluun, asetukseen ja välimatkan arviointiin. Toisella yrityksellä harjoitus onnistui jo hiukan paremmin; alku meni hyvin, mutta sitten käännökset lähtivät taas liian ajoissa ja kärry kaatoi kartiot. Yritysten (ja taas yritysten) jälkeen saimme aikaan oikein hyvän suortuksen. Työskenneltiin vielä hetki ravissa ja ympyröitä sekä peruutuksia tehden, jonka jälkeen olin jo sitä mieltä, että voitaisiin jatkaa seuraavalla kerralla. Olihan tässä pakertamista jo ollutkin!

16.9.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Toissapäiväisen valmennuksen jäljiltä jatkettiin tänään, mutta nyt keskityttäisiin enemmänkin Tossun kestävyyteen ja vauhdinsäätelyyn kuin tarkkuuteen kartioiden kanssa. Tossu on etenkin siitä syystä vallan mainio poni että se lähtee kaikkeen tekemiseen innolla mukaan, eikä lintsaa tai löntystä puolta valmennusta. Nytkin poni tallusti kerrassaan riemuikkaan näköisenä radalla ja kuunteli hyvin ohjastajaansa. Lämmittelyjen aikana vauhti karkasi välillä liiankin reippaaksi, mutta pikkuhiljaa meno tasoittui ja keskityttiin radalla lämmittelyjen varjossa hiukan vesiesteen ylittämiseen. Tossua ei vesi hetkauta ja se teputtikin esteen komeasti kerta toisensa perää. Ohjastajaa sain hiukan neuvoa pitämään parempaa tuntumaa ajokkiinsa jotta lopputulos olisi hallitumpi. Kun lämmöt oli saatu hyvin alle, alettiin suorittaa maratonosuutta. Kaksikko lähti liikkeelle hyvällä tahdilla, puolivälin paikkeilla täytyi kyllä hiukan huomauttaa Liialle että jos hän päästää poniaan kulkemaan enää yhtään reippaampaa, loppumatka jää kyllä haaveeksi. Tossu on haka lisäämään salakavalasti nopeuttaan, joten ohjastajalta vaaditaan kyllä selkeästi panostusta myös vauhdinsäätelyyn. Loppupuoliskolla Tossulla oli vielä energiaa hyvin plakkarissa, mutta viimeinen nousu sai kyllä kaiken ylimääräisen ponista syötyä. Liia seurasi tarkkaan ponin jaksamista, mutta Tossulla riitti hyvin energiaa vielä viimeiseen spurttiinkin, hienoa! Ajallisesti parempi suoritus olisi varmaan vielä saatu hiukan isommalla energiavarauksella loppuun, mutta tämäkin aika riitti kyllä aivan mainiosti! Päästin kaksikon jäähdyttelemään oikein kunnolla ja Tossu vaikutti kyllä oikein tyytyväiseltä itseensä - mikä olikin kyllä aivan ansaittua!

2.11.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Harmiksemme ei olla Tossun kanssa saatua näyttelyistä vieläkään kantakirjakelpoisuutta (kaikkialta kyllä tuputetaan sertin arvoisuutta mutta itse sertit jäävät saamatta), mutta kantakirjahaaveiden sijaan aletaan pikkuhiljaa ponin kanssa keskittyä laatuarvosteluihin valmistautumiseen. Tähtäimessä ovat shetlanninponien oma laatuarvostelu sekä valjakkoajon laatuarvostelu. Tossun jälkeläisetkin ovat saaneet hyvää kisamenestystä urallaan, joten näistä ei ainakaan jää roikkumaan! Tänään treenattiin orin kanssa jo hiukan esiintymistä avostelutilanteessa ja vaikka paikallaan seisominen osoittautuikin Tossun mielestä aika mälsäksi ja ihmisten vahtaaminen ja hipelöinti oli selvästi hyvin vaivaannuttavaa, niin varmasti pienellä totuttelulla ja koulimisella saadaan Tossustakin ihan kelvollinen esiintyjä näihinkin tilanteisiin! Tänään jouduttiin kyllä Pajun kanssa monia kertoja oria hiukan komentamaan, kun se selvästi tiesi mitä siltä odotettiin mutta kiukuttelu ja asioiden hankaloittaminen nyt vain tuntui olevan huomattavasti viihdyttävämpää. Treenin jälkeen kävin Tossun kanssa vielä lyhyen lenkin kärryjen kanssa tallin läheisissä maastoissa. Tossu oli energisellä tuulella ja askelsi hyvin innokkaasti eteen, saipa sitä välillä hiukan rauhoitellakin!

27.2.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Huii, kevään laatuarvostelut lähestysvät ja toiveissa olisi mahduttaa Tossu jo parin kuukauden sisään tilaisuuksiin. Esittelyn suhteen ollaan treenattu hurjasti ja poni on kyllä jo siinä kunnossa että se kelpaisi esittää vaikka minkämoisessa tilaisuudessa! Ja tietysti aina kisapaikoilla Tossu on muutenkin käyttäytynyt moitteetta, samoin näyttelykehässä, joten kotioloissa esiintyvää niskoittelua tuskin olisi muutenkaan tarvinnut stressata. Onhan se vaan hyvä pelata aina varman päälle! Tossun kolmas jälkeläinen, Sweeney Toff, joka asuu Walnut Grovessa, on sekin jo päässyt hyvään tahtiin kisaurallaan ja kaikinpuolin kaikki tuntuu olevan ihan hyvin plakkarissa. Tänään Tossu aiheutti harmaita hiuksia minun sijasta Pajulle, joka oli ottanut aamulla asiakseen kuurata poni puhtaaksi kaikesta kurasta ja liasta jota Tossun turkkiin oli liimautunut kuluneen äärettömän kuraisen viikon aikana. Laitumelta haettaesa Tossu oli pinkaissut äkkiarvaamatta eteen kuin mikäkin pieni ydinpommi, eikä Paju ollut ehtinyt sanoa juuta eikä jaata kun ori jo kirmasi vapaana pitkin tallipihaa. Kiinniottaiseen menikin sitten oma aikanasa (itse olin autuaan tietämättömänä vallitsevasta katastrofista ulkoiluttamassa maastossa meidän vanhaa Muisto-herraa) mutta pitkällisen maanittelun ja houkuttelun jälkeen Tossu oli vihdoin antanut periksi ja suostunut Pajun taluttamana sisään talliin. Harjauksen aikana ori oli jatkanut levotonta käytöstään ja hankaloittanut Pajun toimia parhaansa mukaan ja takaisin tallille päästyäni minua oli vastassa riutunut mies ja itseensä äärettömän tyytyväinen pieni miniponi. Tossu on kyllä ehdottomasti painonsa verran kultaa, sanoi kuka mitä tahansa!

Näyttelymenestys
09.04.2016 NJ Moondance Shetlanninponiorit, 11/12, sertin arvoinen
30.06.2016 NJ Walnut Grove Minishetlanninponiorit, 04/06, sertin arvoinen
01.07.2016 NJ Bridgeroad Shetlanninponiorit, 10/15, sertin arvoinen
08.02.2016 NJ Yentel - Shetlanninponiorit - 07/12, sertin arvoinen

30.4.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu
♡ Tossu palkittiin vuoden 2017 huhtikuun Valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa
toisella palkinnolla pistein 6,5 + 40 + 15 + 20 + 15 = 96,5p, VVJ-II

20.4.2017 Shetlanninponien laatuarvostelu
♡ Tossu palkittiin vuoden 2017 huhtikuun Shetlanninponien laatuarvostelussa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 10 + 40 + 30 + 21 + 12 + 10 = 123p., SHLA-I
"Helppolukuinen luonne, jossa oli kivoja välihuomautuksia, jotka toivat huumoria mukaan ja auttoivat jaksamaan lukea pitkän luonteen tarkasti. Hoitotoimenpiteistä ei luonteessa ollut mainintaa, voisi lisätä vielä millainen on kengityksissä, eläinlääkärissä ja esim. kuljettaessa. Valjakkoajosta oli kerrottu suhteellisen kattavasti. Luonne sopi erittäin hyvin ponin kuvaan, tuollaiseksi minäkin sen olisin kuvan perusteella kuvitellut, luonne sopi myös ponin käyttötarkoitukseen hienosti."

Web design © Milja ((taustakuva © http://www.amretasidik.com)
Tämä on virtuaalihevonen