Vuornan Bon Bon Bear

♡ VVJ-I, SHLA-II, YLA2 & Nalle on vuoden 2016 ponien Keilakunkku-voittaja!

Virallinen nimi: Vuornan Bon Bon Bear, "Nalle" Rekisterinumero: VH16-017-0356
Rotu, sukupuoli: Minishetlanninponi, ori Painotus: Valjakkopainotteinen
Syntymäaika: 13.06.2016 (8v. 13.07.2017) Koulutustaso: Noviisi
Kasvattaja: Vuorna Väri & Säkä: Rautias, 80 cm
Omistaja: Liia VRL-11284 Saavutukset: VVJ-I, YLA2, SHLA-II

Truffles, bonbons, and bears - Best of all!

Meidän eka miniponi-kasvatti Nalle on aivan mahtava lisä pilalle rapsuteltavien ja halittavien minien joukkoon. Joskus Paju heittää kiusoillaan kommenttiä että Nalle jäi meille koska ei poniparkaa kehdannut eteenpäinkään laittaa, mutta kyllä Pajukin oikeasti Nallesta tykkää. Pakko myöntää että hiukan itseäkin alkuunsa huolestutti kun katselin nuoren poniorin hortoilua tarhassa emästä vieroituksen jälkeen. Tuntuu että poni peri vanhempiensa epäedullisimmat luonteenpiirteet, mutta ulkomuodoltaan Nalle on niin syötävän söpö että ei se loppujen lopuksi edes haittaa! Ja kyllähän meillä on näihin kenkkuileviin poneihin jo päästy tottumaan.

Perusluonteeltaan Nalle on tosi innokas ja rehti. Tietysti sillä virtaa suonissa shetlanninponeille ominainen tarve luoda karkailusta, kerjäämisestä ja kepposista omanlaistaan taidetta, muttei Nalle kuitenkaan ole mikään barbaarimainen rambo vaikka hermot sen kanssa kyllä tasaisin väliajoin menee. Kaiken hölmöilyn alta aika ajoin paljastuu sellainen paljasjalkainen romantikko ettei todeksi meinaa uskoa. Suurimman osan ihmisistä Nalle kuitenkin tutustuttaa ainakin aluksi jääräpäiseen nahkarotsi-persoonaansa.

Harjattavana Nalle jaksaisi seistä vaikka maailman loppuun saakka mikäli vaan seura on herralle mieluisaa. Joidenkin tallilaisten (ja Pajun) kanssa ori pistää aina temppuiluksi, mutta toisten kanssa se taas seisoo nätisti ja hievahtamatta aloillaan. Varustaessa poni kannattaa kuitenkin kaikkien jo sitoa kiinni niin homma käy huomattavasti jouhevammin. Meidän kengittäjän kanssa Nalle on onneksi oikein hyvää pataa, mutta eläinlääkärit saavat aina tuta Nallen äksyilyn. Herkkujen kanssa lahjontaa kannattaa toki aina kaikissa tilanteissa hyödyntää, sillä Nallekin on niin kova herkkusuu että vaikka kuinka ärsyttää niin kyllä pari porkkanaa tilanteen korjaa!

Nalle on energinen ja aktiivinen poni, joka mielellään kaipaa vaihtelua päiviinsä ja tästä syystä ollaankin keksitty harrastaa orin kanssa myös maastakäsin erilaisia temppuja sekä agilityä! Nalle nauttii ihan tavattoman paljon etenkin agilitystä, mutta kyllä se innokkaana ja kekseliäänä persoonana lähtee riemulla suorittamaan ihan mitä tahansa sille osoitettua tehtävää. Maastapäin käsiteltynä Nalle on itseasiassa aika helppo ja mutkaton, sen voi melko huoletta antaa hiukan kokemattomammallekin henkilölle ja luottaa siihen, ettei poni kirmaa seuraavassa hetkessä pitkin pihaa. Näistä harrastuksista on ollut hurjasti hyötyä myös nuorempana kisapaikoilla jännittävälle ponille, joka nykyään ei jaksa hälinästä tai vieraista stressata - tärkeintä on vaan päästä tekemään sitä omaa juttua eli vetämään valjakkoa!

Valjakkoajo on Nallen se varsinainen työhomma, jota se suorittaakin oikein mielellään ja täysin rinnoin! Nallesta löytyy aina puhtia ja intoa oli sää sitten millainen hyvänsä. Ajettaessa Nalle vaatii tarkkaa ohjastajaa joka pitää vauhdin ruodussa ja estää poniparkaa juoksemasta itsensä henkihieveriin heti alkumatkasta. Nalle on luotaisesti hyvin notkea ja energinen sekä varma valjakkoponi, joten erilaiset tarkkuutta ja nopeutta vaativat tehtävät sujuvat siltä tosi hienosti. Maraton on ollut haaste alusta lähtien, mutta fiksusti ohjastettuna Nalle jaksaa alusta loppuun saakka tasaisella tahdilla. Lyhyistä koivistaan huolimatta Nalle kulkee eteen hämmästyttävää vauhtia, eikä sitä haittaa lainkaan onko vastaantulevalla esteellä hirmuinen viirikyhäelmä vai julmettu määrä vettä - kaikki suoritetaan rohkeasti ja varmasti!

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Bay Leaf Toffee
80 cm, vprt
SHLA-I & VVJ-I
ii. Clopton's Caramel Milkshake
82 cm, vrt
iii. Northwind Sweet Sailing
iie. Clopton's Blueberry Taffy
ie. Bay Leaf Tinka
79 cm, vprt
iei. Fitz v.h. Goedehof
iee. Tamara v.d. Spik
e. Mossbank Satin Shambles
81 cm, vkkkrj
KTK-III, SHLA-I, YLA1 & VVJ-II
ei. Mossbank Satin Throne
84 cm, vkkkrj
eii. Mossbank Velvet
eie. Balsdean Magnolia Symphony
ee. Walden Park Blackberry
80 cm, rtkrj
eei. Hugo of Northwind
eee. Bousta Rose Petal

II ♡ Clopton's Caramel Milkshake on vaalearautias 82 cm korkea minishetlanninponi joka asuu Briteissä. Mickeyksi kutsuttu ori on vielä kisakäytössä ja kerää ahkerasti ruusukkeita valjakkokisoissa. Mickey on todella potentiaalinen valjakkoponi, joka on kerännyt huomattavasti mainetta useilla voitoillaan ja tavattoman komealla ulkomuodollaan. Luonteeltaan hyvätapainen ja ahkera, toisinaan hiukan jääräpäinenkin purnuttaja. Valjakon edessä Mickeysta on nähtävillä sen ehdottomasti parhaimmat ominaisuudet; se on ketterä, rohkea ja todella periksiantamaton kisaponi, jonka voitontahto ylittää helposti isommankin körilään. Orilla on kolme jälkeläistä jotka kaikki aloittelevat uraansa valjakkokisoissa.
III ♡ Northwind Sweet Sailing eli Northy on asunut koko ikänsä kasvattajansa luona Northwind-siittolassa. Rautias miniori lukeutuu ehdottomasti kasvattajansa suosikkiponien joukkoon, joten huomiota tämä herra on koko ikänsä saanut nauttia reippain mitoin! Northy on taitava valjakkoponi jonka koulutukseen nuorempana panostettiin todella kovasti - kilpailutahtoisena ja päättäväisenä persoonana Northy onkin onnistunut keräämään mainittavia saavutuksia oman lajinsa saralla. Tätä nykyä ori on siirtynyt kisaeläkkeelle ja se on enää satunnaisesti käytettävissä jalostukseen, vaikka innokkaita varsanhankkijoita kyllä riittäisi!
IIE ♡ Clopton's Blueberry Taffy on kimo tamma jonka nuoruus vierähti ahkerasti valjakkoajossa kilpaillen. Taffy keräsi todella hienoa menestystä lajissaan ja siirtyikin kisaeläkkeelle suhteellisen aikaisin. Jalostuskäytössä tamma oli neljän varsan verran, jonka jälkeen se on elänyt omistajiensa harrasteponina. Luonteeltaankin tamma on oikea kultakimpale; motivoitunut, innokas ja rohkea.

IE ♡ Bay Leaf Tinka on näyttely- ja jalostusponin virkaa toimittava minitamma Bay Leaf -siittolasta Briteistä. Vaalenapunarautias, 79 cm korkea tamma on luonteeltaan oikea viilipytty! Tamma osaa olla äärettömän laiska ja tahmea, mutta päättäväinen käsittelijä saa Tinkan kyllä taivuteltua työn touhuun. Kauniin rakenteensa ansiosta Tinka on pärjännyt näyttelyissä erinomaisesti, mutta valjakkopainotteisista sukujuuristaan huolimatta tamma ei koskaan osoittanut suurempaa potentiaalia kisakentillä vaikka kärryjen edessä poni toimiikin mainiosti.
IEI ♡ Fitz v.h. Goedehof on rautiaanpäistärikkö, 85 cm korkea miniponiori, joka kauniin värityksensä ja moitteettoman ulkonäkönsä turvin kiri tiensä yhdeksi kasvattajansa suosituimmista jalostusponeista. Fitz kilpaili hyvällä menestyksellä valjakossa, mutta ura jäi melko lyhyeksi. Luonteeltaan itsepäinen ja todella energinen poni suurella egolla!
IEE ♡ Tamara v.d. Spik oli pieni, vain 80 cm korkea, vaaleanpunarautias ponitamma. Tamara kiersi lähinnä näyttelyissä ja toimi jalostusponina erinomaisen sukupuunsa ansiosta. Tammalla on yhteensä viisi varsaa, jotka kaikki ovat emänsä tavoin pärjänneet hienosti näyttelykehässä. Luonteeltaan Tamara oli uskomattoman kiltti ja lempeä, etenkin lasten suosikkiponi!

EI ♡ Mossbank Satin Throne Satin Shambles peri kauniin voikonkirjavan värityksensä. Satin Throne asuu yhä kasvattajansa luona, jossa ori on päässyt aktiiviseen käyttöön keirtelemään valjakkokisoja sekä näyttelyitä. Komea miniori, jolla riittää ihailijoita missä ikinä poni sitten liikkuukin. Luonteeltaan Satin Throne on energinen ja vilkas, mutta silti ystävällinen ja seurallinen. Ori on mukava käsitellä ja ajaa, eikä sen kanssa tarvitse jatkuvasti olla kieli keskellä suuta. Satin Thronella on yhteensä yhdeksän jälkeläistä, joista Tiun lisäksi yksi asuu Suomessa.
EII ♡ Mossbank Velvet on voikko miniponiori, yksi omistajansa ensimmäisiä kasvattamia minishetlanninponeja. Orin kanssa ei kisakentille koskaan lähdetty, mutta leppoisan ja rauhallisen luonteen omaava Velvet oli ahkerassa harrastekäytössä. Toisella palkinnolla kantakirjaan päässyt ori keräsi paljon menestystä näyttelykehissä, jonka johdosta se on ollut hyvinkin suosittu jalostusponina.
EIE ♡ Balsdean Magnolia Symphony siirtyi Mossbank-siittolan omistukseen jo 17-vuoden ikäisenä. Nuorempana tamma kilpaili paljon valjakkoajossa sekä leikkimielisesti poniagilityssä, joissa kummassakin Symphony pääsi osoittamaan sekä energistä ja nöyrää luonnettaan, että ketteriä ja kauniita liikkeitään. Näyttelyponina Symphony keräsi myös hyvää mainetta, kantakirjassa se jäi pisteen päähän kakkospalkinnosta. Symphony viettää nykyään jo leppoisia eläkepäiviä ja kaikki sen yhteensä kolme jälkeläistä ovat osoittautuneet mitä mainioimmiksi urheiluponeiksi!

EE ♡ Walden Park Blackberry on hyvää mainetta niittäneen Walden Parkin kasvattama miniponi hiukan harvinaisemmasta suvusta. Kaunis rautiaankirjava tamma on saanut tunnustusta etenkin näyttelykehässä, mutta valjakossakin poni on pärjännyt oikein hyvin. Osaltaan hiukan kipakan luonteen omaava tamma, jonka käsittely ei aina ole pelkkää iloa ja auvoa. Tiu on juuri jalostuskäyttöön siirtyneen tamman ensimmäinen jälkeläinen. Jalostuskäyttöön siirtynyt tamma on vielä kevyessä harjoituskäytössä nuorempien kisaajien valjakkoponina
EEI ♡ Hugo of Northwind oli 82 cm korkea rautias ori, jonka olemassaolon huomasi varsin persoonallisesta syystä; poni oli nimittäin aivan ylettömän äänekäs tapaus; siellä missä Hugo, siellä korviariipivä melu! Nuorempana ori kävi jonkin verran valjakkokisoissa, mutta jatkuva huutaminen ja kisakumppaneihin hyvin suuren osan keskittymisestä heittävä herra ei lopulta osoittanut mainittavia taitoja lajia kohtaan. Myöhemmin lähinnä omistajiensa lemmikkiponina toiminut Hugo sai elämänsä aikana pari varsaa.
EEE ♡ Bousta Rose Petal oli ehdottomasti yksi kasvattajiensa suursuosikki! Tamma niitti mainetta etenkin näyttelykehissä, mutta kilpaili hyvällä menestyksellä myös valjakossa ja tämä näkyi etenkin ruusukkeita ja pokaaleja pursuilevista palkintokaapeista. Tammalla on useita jälkeläisiä, joista kasvattajan tuntui myöskin olevan hyvin vaikea luopua. Todella hyväluonteinen ja kiltti tamma, kuin halittava pieni pehmolelu!

Jälkeläiset

Nalle astuu yksipolvisia shetlanninponitammoja. Odotetaan periyttävän etenkin hyviä valjakkoponin ominaisuuksiaan sekä fiksua ja reipasta luonnettaan.   ♡ 15.4.2017 o. Vuornan Teddy&Bear KTK-III (e. Vuornan Fluffy Puff Tutu)
♡ 20.8.2018 t. Vuornan Tickleberry (e. Huvin Little Tickle)

Kilpailumenestys 40 sijoitusta VVJ

23.09.2016 Breandan Noviisi - 03/30
01.10.2016 Metsovaara Noviisi - 02/50
03.10.2016 Metsovaara Noviisi - 03/50
09.10.2016 Metsovaara Noviisi - 06/50
16.09.2016 Breandan Noviisi - 04/30
01.12.2016 Metsovaara Noviisi - 04/50
02.12.2016 Metsovaara Noviisi - 05/50
04.12.2016 Metsovaara Noviisi - 02/50
14.02.2016 Hengenvaara Noviisi - 03/40
18.02.2016 Hengenvaara Noviisi - 03/40
17.02.2016 Pirunkorpi Noviisi - 03/30
19.02.2016 Pirunkorpi Noviisi - 01/30
28.02.2016 Pirunkorpi Noviisi - 05/30
04.03.2017 Pirunkorpi Noviisi - 01/30
07.03.2017 Pirunkorpi Noviisi - 02/30
08.03.2017 Pirunkorpi Noviisi - 03/30
18.02.2017 Breandan Noviisi - 02/19
22.02.2017 Breandan Noviisi - 03/19
17.03.2017 Fiktio Noviisi - 02/24
29.03.2017 Viisikko Noviisi - 03/40
25.09.2016 Breandan Noviisi - 02/30
29.09.2016 Breandan Noviisi - 04/30
22.10.2016 Metsovaara Noviisi - 01/50
23.10.2016 Metsovaara Noviisi - 07/50
24.10.2016 Metsovaara Noviisi - 01/50
05.12.2016 Metsovaara Noviisi - 06/50
06.12.2016 Metsovaara Noviisi - 05/50
10.12.2016 Metsovaara Noviisi - 05/50
18.02.2016 Hengenvaara Noviisi - 06/40
19.02.2016 Hengenvaara Noviisi - 01/40
10.03.2017 Pirunkorpi Noviisi - 03/30
11.03.2017 Pirunkorpi Noviisi - 03/30
17.02.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 01/40
19.02.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 01/40
20.02.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 06/40
06.03.2017 Fiktio Noviisi - 03/20
15.03.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 06/40
19.03.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 05/40
30.03.2017 Viisikko Noviisi - 06/40
27.03.2017 Wild Side Cobs Noviisi - 03/40

26-28.8.2016 Keilakunkku
27.08.2016 VVJ Keilakunkku Osakilpailu 2 - Noviisi, ponit - 01/52
28.08.2016 VVJ Keilakunkku Finaali - Noviisi, ponit - 01/10

Show Pony Circuit- Ponin oma pisteprofiili

28.07.2016 - Timanttisöpikset, tuom. Sinte
Luokkansa toinen 02/15
"Eikä mikä ihanuus tuuhean, lumenvalkean harjan alta minua tuijottikaan!
Aivan käsittämättömän tuuhea harja ja karvapeite,
äärimmäisen suloinen otus - ja ne nappisilmät, olen myyty!"

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.5.2018
Nalle palkittiin toukokuussa 2018 Valjakkoajojaoksen laatuarovstelussa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 6 + 41 + 25 + 20 + 15 = 107p., VVJ-I

Virtuaalinen Yleislaatuarvostelu 30.7.2018
Nalle palkittiin Yleislaatuarvostelun heinäkuun tilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 32,5 (20+12,5) - 24 (21+3) - 17 - 8 - 5 = 86,5p., YLA2

Shetlanninponien laatuarvostelu 20.8.2018
Nallelle myönnettiin elokuun 2018 tilaisuudessa toinen
palkinto pistein 18 + 6 + 20 + 30 + 30 + 17 = 121p., SHLA-II

22.6.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Ihana ja pörröinen ponivarsa Nalle kasvaa kasvamistaan! Tai siis tietenkin miniponin puitteissa. Hyvin utelias ja kekseliäs varsa, joka tarttuu useimmiten hetken vietäväksi. Tänään kävimme kävelemässä emätamman ja Nallen kanssa tallin ympäristössä ja treenasimme samalla hiukan myös taluttamista. Alku oli varsalle varsin hämmentävää, eikä se voinut ymmärtää jääneensä yhtäkkiä sidoksiin hitaasti kulkevaan kaksijalkaiseen jättiläiseen, vaan poukkoili pitkin pihaa mielenosoituksellisesti. Nallen alettua hiukan rauhoittua, alkoi lenkki jo sujuakin aivan hyvin! Ympärillä oli kuitenkin niin paljon kaikkea jännittävää, että taluttaja jäi lopulta toiseksi ja huomio kiinnitettiin kaikkeen muuhun mahdolliseen. Takaisin tallille päästyämme pikkuori oli jo niin pyörällä päästään että hyvä kun ei nukahtanut pystyyn heti karsinaan päästyään. Nalle on kyllä ihan hurjan suloinen ilmestys, joka tulee varmasti nauttimaan koko ikänsä ihan erityistä huomiota - onhan se meidän ensimmäinen kasvattama minishettis ikinä!

28.7.2016 - Söpöstelyä, kirjoittajana Liia

Tänään osallistuttiin neljän ponin voimin Sinten järjestämiin Timanttisöpiksiin. Toiseen, jo konkareiden luokkaan, meiltä osallistuivat Nuttu ja Touko, vasta-alkajien luokkaan taas Nalle ja Rontti. Kaikenkaikkiaan onnistuimme keräämään oikein hyvää menestystä söpöläistemme kanssa, mutta parhaiten pärjäsi Nalle, joka sijoittui luokkansa toiseksi! Jee! Poni onnistui lyömään minutkin ällikällä loistavalla käyttäytymisellään esittelykehässä, vaikkakin heti tapahtuman jälkeen kotona väsynyt poni pisti taas kunnolla ranttaliksi. Kun purettiin koko lasti trailerista, pinkaisi Nalle niin vauhdikkaasti alas, että sitä taluttaneen tallitytön ote kirposi ja seuraavassa hetkessä poni kirmasti jo niin kaukana että vain pieni piste sen takapäästä erottui. Niin sitä sitten lähdettiin koko porukalla hakemaan ja saatiin oikein mukavasti vierähtämään reipas tunti "nallemetsällä". Useampaan otteeseen orinpahanen jäi seisokelemaan aivan hilkulle, niin että siihen juuri ja juuri olisi voinut osua, mutta lähti pinkomaan ilakoiden pakoon juuri kun sormet olivat koskettaa sen riimunnarua. Ärsyttävä pikku-voro, jonka Paju kirosi taas aivan pohjamutiin! Kun poni oli aikansa saanut meitä kiusata ja kirmata vapaana, antautui se lopulta ihan suosiolla ja käveli sisään talliin kuin ei mitään. Ah, tätä elämää näiden ponien vietävänä. Eipä taas tarvitse pariin päivään miettiä lenkkeilyä tai salilla käyntiä kun aikansa kirmaa Nallen perässä. Voisi ainakin luulla että tänään tulee nukuttua sikeästi läpi yön meidän kaikkien - erityisesti toki tämän meidän mini-sankarin...

9.9.2016 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia

Nallen kanssa ollaan kovaa häkää alettu valmistautumaan tulevaa valjakkouraa varten ja ori onkin osoittautunut oikein potentiaaliseksi kärryttelijäksi. Tänään valmensin Juliaa ja Nallea ja hommat aloiteltiin pujottelulla kartioita apuna käyttäen. Käynnissä tehtävä sujui huolellisesti ja varmasti, eikä huomautettavaa juuri ollut. Ravissa sama tehtävä tuotti hiukan enemmän ongelmaa ja kehotinkin Juliaa huolellisempaan valmisteluun ennen käännöksiä - muutaman kerran avut tulivat liian myöhään, jolloin valjakko ei ehtinyt kääntyä tarpeeksi nopeasti ja kartiot kaatuivat. Kun pujottelukin alkoi sujua, siirryttiin treenaamaan kahdeksikkoa ravissa. Toiselle ympyrälle siirryttäessä tehtiin viiden sekunnin pysähdys kun valjakko oli ehtinyt suoristua. Ympyröillä Nalle koetti alkuunsa oikoa, mutta Julia oli tarkkana. Suoristus sujui hyvin, mutta pysähdys ei ottanut onnistuakseen ihan ensimmäisillä avuilla, vaan Julia sai toistaa pyyntönsä, ennen kuin Nalle pudotti käyntiin ja siitäkin vasta useamman askeleen jälkeen pysähtyi. Pyysin valjakkoa aloittamaan koko homman alusta ja käynnissä. Käynnissä tehtävä sujui ok, mutta ravissa Nalle vitkasteli taas pysähtymistään, joskin se sujui jo paljon paremmin. Seuraavalla kerralla Julia oli selvästi kerännyt aimo annoksen itseluottamusta ja alkoi valmistelemaan pysähdystä jo hyvillä ajoin ja onnistui vihdoin saamaan orin aloilleen vaadituksi ajaksi ja vieläpä oikein nätisti. Kehuin hurjasti ohjastajaa ja tästä eteen päin tehtävä alkoikin sujua hienosti - tiesin kyllä itsekin, että pysähdykset ovat Nallen kanssa välillä hiukan hankalia, mutta huolellisuudella ja periksiantamattomuudella asiat alkavat kyllä rullata. Valjakko sai vielä laukata pari kertaa molempiin suuntiin ennen valmennuksen päättymistä.

15.4.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia

Tänään syntyi Nallen ja Puhvi-tamman ensimmäinen yhteinen jälkeläinen! Ponivarsa on tarkoitus laittaa myyntiin myöhemmin, mutta tuntuu kyllä jo nyt siltä, ettei me siitä saateta luopua. Rautias orivarsa muistuttaa hurjasti isäänsä pörheän tukkansa ja turkkinsa kanssa, mutta toivottavasti käytösmallia elämään otetaan myös emältä. Nalle ei kyllä vaikuta todellakaan miltään isä-ponilta viipottaessaan pää korkealla kohti taivasta ja jekkuillessaan minkä ehtii. Tuntuu, ettei tästä ponista kasva aikuista sitten niin millään, mutta siinähän se pikkuponien viehkeys osittain varmasti piileekin. Tänään saatiin taas kunnon naurut tallilaisten kanssa kun seurattiin Pajun ja hänen arkkivihollisensa Nallen päivittäistä taistelua tarhastahaun merkeissä. Nalle ei hevillä Pajua usko, kiusoittelee aina viimeiseen saakka ja ajaa miesparan hulluuden partaalle. Ja niin kävi taas tänäänkin! Paju lompsi tarhaan, käveli itsevarmoin askelin kohti ponia ja juuri kun oli kurottamassa kohti sen pörheää harjaa, Nalle ampaisi karkuun. Tätä leikkiä jatkui kohtuuttoman kauan, aina siihen saakka, kunnes Paju kasvot raivosta punehtuneina huusi meidät muut (jälleen kerran) apuun. Voi Nallea, se kyllä piristää totisesti sateisimmankin arjen!

17.4.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia

Pitkästä aikaa alkoi olla jo niin suojaisa kevätkeli että päästiin treenaamaan valjakkoheppoja maastoon! Ensimmäisenä otettiin syyniin Nalle, joka puhkuikin intoa pitkän koulurupeaman jälkeen. Ohjastajalla oli täysi työ ja tohina saada ori pidettyä hyvässä vauhdissa, mutta alkulämpöjen aikana Nalle alkoi vähitellen rauhoittua. Teimme runsaasti siirtymisiä ja paljon ympyröitä joiden avulla hevonen saatiinkin hyvin kuulolle ohjastajansa avuille. Aloittelimme pienellä tarkkuustreenillä ensin kevyiden kartioiden kanssa, joista oli tarkoitus sitten vähitellen lähteä siirtymään maastoesteisiin. Kartiot pysyivät hienosti aloillaan kun kärryt viuhahtelivat ohi; ohjastaja sai välillä kyllä olla kieli keskellä suuta kun Nalle olisi mielellään ottanu pari vähän isompaakin riskiä. Hienosti ori kuitenkin pysyi aisoissa ja jatkettiin isommille maastoesteille. Maasto oli hiukan epätasaista ja se loi omaa jännitettään tehtävään. Eipä Nallea silti paljon epätasaisuus näyttänyt vaivaavan, vaan meno oli aivan yhtä huoletonta ja helpon näköistä kuin aina ennenkin, hienoa! Kun siirryimme vihdoin maratonin pariin, oli ori saanut oikein hyvät lämmöt päälle ja turhat energiatkin purettua. Alku lähti valjakolta kuitenkin hiukan turhan reippaassa tahdissa ja hiukan kyllä jännitti miten loppuradan kävisi. Vesieste sai Nallen epäilemään pieneksi hetkeksi, mutta rohkeasti hevonen ylitti senkin ohjastajan kannustuksella! Loppusuoran nousussa ori alkoi hiukan hyytyä, mutta jaksoi silti koko radan moitteetta läpi! Huomautin ohjastajalle vielä vauhdinsäätelystä ja liian reippaasta tahdista radan alussa, mutta muuten suoritus oli ollut oikein mainio.

18.7.2017 - Valjakkovalmennus, valmentajana Liia

Valjakkovalmennukseen otettiin tänään miniorimme Nalle. Ohjastaja oli tällä kertaa ponille hiukan tuntemattomampi, mutta ainakin aiemmin he ovat kuulemma pelanneet ihan hyvin yksiin. Nalle oli reippaalla tuulella, joten kehotin ohjastajaa tekemään heti alkuunsa reilusti ympyröitä ja pysähdyksiä, jotta saataisiin ajokki paremmin kuulolle. Aloittelimme siirtymisillä käynnin ja ravin välillä. Tehtävä sujui hyvin ja Nalle kuunteli hienosti ohjastajaa saadessaan vihdoin jotain muutakin tekemistä kuin pysähtelyt ja mälstä ympyrät. Jatkoimme tehtävää niin, että käyntiaskeleet tuli laskea aluksi kymmeneen ennen raviin siirtymistä ja sitten joka toisella kerralla kuuteen ja joka toisella kahdeksaan. Askelten laskeminen osoittautui haastavaksi, mutta pienten hapuilujen jälkeen tämäkin tehtävä lähti lopulta rullaamaan, hienoa! Laukkaan ei tänään sen suuremmin lähdettäisi puuttumaan ja siirryimme enemmänkin ravityöskentelyn pariin, jossa luvassa olisi temponlisäyksiä. Nalle lisäsi riemuissaan, mutta suoritus olikin sitten lähinnä kaoottista juoksemista kun ohjastaja ei pitänyt oriin kunnon tuntumaa. Muistutin ohjastajaa että toki suorituksesta tulisi huomattavasti nätimpi ja parempi kunnollisella keskittymisellä ja kun avut saataisiin kunnolla läpikin. Uudemmalla yrityksellä lisäykset sujuivat jo paremmin ja toistojen kautta oikein nätisti. Päätimme lopetella valmennuksen tähän ja kaksikko pääsivät tekemään loppuverkkojaan.

Web design © Milja (taustakuva © Mary Vican (CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen