Inkiväärivirsu

♡ KTK-III, KRJ-I, ERJ-I & SLA-II

➺   Suomenpienhevosori (6.3.2018 (10v) vkk 148cm
➺   Yleispainotteinen, ko Vaativa B, re 100cm, Vaativa valjakko

➺   Omistaja VRL-11284, Vuorna
➺   Kasvattaja Valiolan Suomenhevoset
➺   VH18-018-0730

Meillä on tallissa hevosia ympäri Suomen, mutta vasta nyt saatiin ihan ehtaa pohjanmaalaista talliin! Inkiväärivirsu iski silmään heti ensimmäisenä nuorten suomenhevosten myynti-tapahtumassa. Inkkari liikkui sulavasti ja sirosti kuin mikäkin herrasmies ja käyttäytyi muutenkin aivan moitteetta. Myöhemmin saatiin kasvattajalta siunaus kaupoille ja niin oltiin taas Pajun kanssa iloisia uuden suomenhevosen omistajia - tai ainakin minä olin iloinen, Paju ehkä hymyili vain silkasta pakosta, sillä meidän oritalli ammottaa tyhjyyttään ja uusiakin hevosia täytyi hankkia. No, tästä voikkopullasta saadaan taas uutta puhtia Vuornan vanhenevaan hevoslaumaan!

Inkkarin hankinta oli siinä mielessä kuin sikaa säkissä ostaisi, ettei meillä lopulta ollut minkäänlaista käryä orin luonteesta. Melko nopeasti kävi ilmi ainakin se seikka, että Inkkari on tosi ahne. Eikä sillä ole juurikaan käytöstapoja ruoka-aikoina. Toinen asia mikä saatiin havaita parin ensimmäisen päivän aikana oli se, että Inkkari karkailee. Ori kirjaimellisesti etsii tilaisuuksia karkaamiseen ja taatusti käyttää jokaisen eteensä ilmaantuvan mahdollisuuden. Vapaana pitkin tallipihaa kirmaava Inkkari ei ollut mitenkään erikoinen näky ensimmäisten viikkojen aikana, mutta orin ja käsittelijöiden tapakoulutuksella kerrat ovat vähentyneet hyvin satunnaisiin pieniin seikkailuretkiin.

Hoitotilanteissa Inkkari malttaa hienosti olla aloillaan kunhan vaan harja heiluu rivakkaan tahtiin; ori tykkää hirveästi harjauksesta ja etenkin mahanalusen rapsuttelu saa sen onnensa kukkuloille. Kun hoitaja saa harjausurakan päätökseen, muuttuu Inkkarin käytös samantien; varustaminen on aika tuskallista mikäli oria ei sido kiinni ja tällöinkin yleinen häiriköinti jatkuu niin pitkälle kuin käsittelijä vain suo. Inkkarin kanssa täytyy ehdottomasti olla topakkana ja tarkkana eikä antaa orin pompotella käsittelijäänsä ihan miten sattuu. Kun varustaminen on ohi, voi jo huokaista helpotuksesta; orilla on yleensä niin kova kiire treeneihin, ettei se malta enempää kenkkuilla.

Alkuunsa suunniteltiin Inkkarista ihan puhtaasti pelkkään kouluratsastukseen painottuvaa, simppeliä hevosta. Sitten nähtiin se hyppäämässä ja päätettiin sitten laajentaa sen käyttöä myöskin rataesteille. Kasvattaja alkoi hönkiä niskaan ja kyseli joko Inkkarilla on aloitettu valjakko ja miten se pärjää kun vanhemmatkin kerran ovat niin taitavia kärryttelijöitä. Kyselyihin kyllästyneenä pistettiin Inkkari sitten myös kärryjen eteen ja sillekin tielle lopulta jäätiin. Kovasti sitä toivoisi jo vihdoin omistavansa suomenhevosia jotka painottuisivat vain yhteen lajiin ja Inkkari saa kyllä olla yksi viimeisistä meidän sekametelisopistamme!

Kärryt saavat Inkkarin aina jotenkin niin suloiseksi ilmestykseksi, että lähes poikkeuksetta sitä ohjastaa naama leveässä virneessä oleva ihminen. Voikko takapuoli keinuen ja paksu tukka hulmuten Inkkari jolkottaa menemään vailla huolen häivää ja pärjää aivan loistavasti niin tarkkuutta kuin kestävyyttäkin vaativilla osuuksilla. Vauhdikkaaksi ajettavaksi Inkkaria ei oikeastaan voi sanoa, mutta kyllä se liikkuu eteen ja oikein nätistikin kunhan vaan muistaa sitä orilta pyytää.

Ratsuna Inkkari on mitä mainioin ratsu oikeastaan ihan kelle tahansa! Nuoremmatkin harrastajat voivat kavuta orin selkään ilman pelkoa ja Inkkari takuulla pysyy ymmärtäväisenä vaikka avut eivät aina olisikaan juuri oikein. Ori on hyvin ymmärtäväinen ja kärsivällinen, koulukentillä se tekee töitä mielellään ja petraakin aina kun siihen vain on tarvetta! Orilla on mukavat askellajit kunhan se liikkuu kunnolla alleen. Laukkatyöskentelyssä ratsastajan tulee kiinnittää erityisesti huomiota vauhtiin, jotta suoritus pysyisi hyvänä ja tasapainoisena.

Ulkomuotoonsa nähden Inkkari kyllä ehdottomasti yllättää rataesteillä - sen voisi veikata hyppäävän huojuen ja horjuen maksimissaan kahdeksaakymppiä, mutta Inkkaripa suorittaa metrin ratoja leikiten! Esteillä vauhtiakin löytyy automaattisesti hiukan enemmän kuin ihan sileällä, joten Inkkari on oikeastaan todella helppo hypättävä. Sarjoilla ratsastajan täytyy kyllä pitää huolta huolellisista lähestymisistä, sillä ori alkaa epäröimään jos tilanne näyttää hiukankaan kriittiseltä.

Sukutaulu

Valiovirsu
145cm, vrt
Valiovärtti
141cm, rt
Vänrikki
Ruusulan Emmy
Virnassi
141cm, prt
Virtavilla
Hiirenvirna
Inkivääriina
158cm, vkk
Jaavoikko
161cm, vkk
Jaava
Soopelisäde
Tyynen Tuikku
154cm, vkk
Titan
Tyynen Tuike

Jälkeläiset

    ➺   4.10.2018 t. VIR MVA Ch Vuornan Inkiväärisumu KTK-III, SLA-I, KRJ-III, KERJ-III, ERJ-II   emä Kirsikkapöly
    ➺   7.5.2019 t. VIR MVA Ch Vuornan Inkivärttinä KTK-I   emä Pihkapyörre
    ➺   20.10.2023 t. Kedon Sointusatiiri   emä Turmiotarina

ISÄ ♡ Valiovirsu oli vaaleanrautias 142 cm korkea pellavapäinen pienhevosori, joka ihastutti omistajiaan vallan lempeällä ja ystävällisellä luonteellaan peräti kolmenkymmenen vuoden ajan! Valiovirsun suvussa on useita melko pitkäikäisiä hevosia, joten täytyy toivoa että tämä on suvussa periytyvä ominaisuus josta myös Inkiväärivirsu saisi osansa. Valiovirsun isälinja polveutuu Vänrikistä, jota pidetään varmasti yhtenä valjakkosuomenhevosten kärkinimistä yhä tänäkin päivänä. Valjakkoon löytyy potentiaalia Valiovirsultakin, mutta sen lisäksi ori on kilpaillut helpoissa luokissa myös koulua ja rataesteitä. Kisaura loppui orin kerättyä melko hyvää menestystä ja hiukan varttuneemmalla iällä se kävi vielä kantakirjassa nappaamassa kolmannen palkinnon. Eläkepäivillään ori oli tietenkin myös jalostuskäytössä ja sen varsoista reilusti yli puolet oli oreja.

II ♡ Valiovärtti eli Vertti oli ensimmäinen Vänrikin jälkeläisistä, joka kilpaili myös muissa lajeissa kuin valjakkoajossa. Jo nuorena raudikko pikkuori osoitti suurta intoa etenkin hyppäämiseen ja koulukentilläkin ori enemmän kuin kotonaan. Ajettaessa Vertti oli varma ja osaava hevonen, jonka kanssa pärjäsi vähemmänkin kärrytellyt ohjastaja. Ratsuna ori taas oli hiukan haastavampi ja vaati selkäänsä ehdottomasti osaavan kuskin. Kisaurallaan Vertti menestyi hienosti kaikissa kolmessa lajissa, mutta valjakossa se kieltämättä oli kaikkein parhaimmillaan aivan kuten isänsäkin. Luonteeltaan hiukan orimainen mutta kuitenkin kiltti ja ystävällinen herra astui eläkepäivillään useita tammoja ja sen jälkeläisistä iso osa siirtyi kisakentille.
IE ♡ Virnassi ei koskaan ollut varsinaisesti kovin ahkerassa kisakäytössä missään lajissa, mutta valjakkoajossa se starttasi useamman kerran. Koulukentilläkin tamma pyörähti muutama juniori selässään, mutta mainittavaa kisamenestystä ei juuri tullut. Keskinkertaisista ratsunominaisuuksista huolimatta tamma oli ahkerassa jalostuskäytössä upean ulkomuotonsa vuoksi; punarautias pienhvostamma kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla ja se menestyi näyttelykehässä loistavasti läpi elämänsä. Virnassi oli luonteeltaan rauhallinen ja käyttäytyi moitteettomasti tilanteessa kuin tilanteessa. Sen järkevään käytökseen saattoi aina luottaa ja tästä syystä se opettikin elämänsä aikana monta heppatyttöä lajin pariin!

EMÄ ♡ Inkivääriina oli isokokoinen voikko tamma, jolta Inkiväärivirsu peri kauniin värityksensä. Luonteeltaan tammamaisen ärhäkkä Inka ei juuri piitannut turhanpäiväisestä paijailusta, vaan vietti päivät mielummin omassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Kisaurallaan tamma menestyi lähinnä kouluratsuna, eikä muista lajeista lähdetty tavoittelemaan suurempia, vaikka valjakkoakin tamma kyllä kisasi. Selästäkäsin huomattavasti miellyttävämpi Inka on menestynyt myös näyttelykehässä, mutta kantakirjaan sitä ei ole hyväksytty. Inkiväärivirsu on tamman toinen jälkeläinen, mutta se astutetaan todennäköisesti vielä ainakin kertaalleen. Tamma asuu yhä omistajillaan ja on yhä kevyessä ratsastuskäytössä!

EI ♡ Jaavoikko oli 161cm korkea voikko kouluratsu, jota alan harrastajat saivat katsella kisakentillä lähes kyllästymiseen saakka. Jaakko menestyi loistavasti kisaurallaan ja ratsuna reipas, aktiivinen ja kilpailuntahtoinen hevonen oli kuumaa kamaa jalostuskäyttöön siirryttyään. Toki Jaakon hiukan haastava luonne oli tiedossa, joten tammojen omistajat kyllä miettivät pari kertaa astutusta orin nähtyään. Tutun ihmisen kanssa Jaakko oli kuitenkin melko hyvä käsitellä, eikä se itsevarman ihmisen käsissä ollut niin mahdoton mitä juorut väittivät. Ori menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin 24-vuotiaana, mutta jälkeläisiä se ehti saada elinaikanaan peräti kolmekymmentä kappaletta! Varsoista iso osa päätyi kisakentille, mutta joukkoon mahtuu myös tavallisia harrasteratsuja.
EE ♡ Tyynen Tuikku on pienelle hevoskasvattajalle syntynyt voikko tamma, joka siirtyi omistajansa kanssa kisakentille jo hyvin nuorella iällä. Luonteeltaan todella fiksu ja rauhallinen hevonen, joka on ihan jokaisen käsiteltävissä. Tuikun vahvinta osaamisalaa oli ehdottomasti kouluratsastus, eikä sen kanssa juurikaan esimerkiksi hypätty. Ajettaessa turhankin rauhallinen, eikä Tuikku satunnaisia startteja lukuunottamatta valjakossa kisannutkaan. Tamma varsoi kaksi kertaa ja näistä varsoista toinen, Jaavoikko, myytiin ulkopuoliselle omistajalle ja tamma, Tyynen Tuima, jäi emänsä tavoin asumaan kasvattajalleen.

Kilpailutulokset

VVJ:n alaisissa valjakkoajokisoissa 42 sijoitusta

26.11.2018 Half Moon Vaativa - 3/13
3.1.2019 Breandan Noviisi - 6/47
5.1.2019 Breandan Noviisi - 4/43
6.1.2019 Breandan Noviisi - 1/43
6.1.2019 Breandan Noviisi - 6/48
24.8.2019 Fellbury Stud Noviisi : 4/39
25.8.2019 Fellbury Stud Noviisi : 2/38
26.8.2019 Fellbury Stud Noviisi : 5/38
3.9.2019 Fellbury Stud Noviisi : 1/19
4.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 1/19
6.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 2/19
9.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/19
12.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 4/19
13.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/19
18.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/21
20.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/21
21.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 1/21
21.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/21
25.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 2/21
28.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 4/21
30.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 4/21
9.1.2019 Breandan Noviisi - 1/48
3.1.2019 Heroic Team Vaativa - 4/28
5.1.2019 Heroic Team Vaativa - 5/28
7.1.2019 Heroic Team Vaativa - 3/28
13.1.2019 Heroic Team Vaativa - 5/28
3.9.2019 Fellbury Stud Noviisi : 1/15
4.9.2019 Fellbury Stud Noviisi : 2/15
5.9.2019 Fellbury Stud Noviisi : 2/19
2.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 2/32
3.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/32
4.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 5/32
5.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/32
7.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 1/32
9.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 1/32
9.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 4/32
10.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 1/32
16.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/32
21.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/32
22.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/32
28.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 3/32
29.11.2019 Fellbury Stud Noviisi : 4/32

KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa 42 sijoitusta

23.4.2018 Brunnby Vaativa B - 2/26
23.4.2018 Brunnby Vaativa B - 1/26
27.4.2018 Supernatural Vaativa B - 1/50
13.5.2018 KK Stewart Helppo A - 1/30
15.5.2018 KK Stewart Helppo A - 2/30
15.5.2018 KK Stewart Helppo A - 3/30
18.5.2018 KK Stewart Helppo A - 1/30
19.5.2018 KK Stewart Helppo A - 1/30
20.5.2018 KK Stewart Helppo A - 3/30
20.5.2018 KK Stewart Helppo A - 2/30
21.5.2018 KK Stewart Helppo A - 5/30
6.5.2018 Cefnmoor Helppo A - 4/50
8.5.2018 Cefnmoor Helppo A - 3/50
9.5.2018 Cefnmoor Helppo A - 3/50
12.5.2018 Cefnmoor Helppo A - 2/50
14.5.2018 Cefnmoor Helppo A - 4/50
24.5.2018 Cefnmoor Helppo A - 4/50
30.5.2018 Cefnmoor Helppo A - 3/50
7.5.2018 Kastanjapolku Helppo A - 6/50
7.5.2018 Vaalama Helppo A - 6/50
9.5.2018 Vaalama Helppo A - 1/50
26.4.2018 Brunnby Vaativa B - 1/26
28.4.2018 Brunnby Vaativa B - 1/26
26.5.2018 KK Stewart Helppo A - 3/30
1.6.2018 KK Stewart Helppo A - 5/30
3.6.2018 KK Stewart Helppo A - 4/30
11.6.2018 KK Stewart Helppo A - 5/30
17.6.2018 KK Stewart Helppo A - 4/30
18.6.2018 KK Stewart Helppo A - 2/30
24.6.2018 KK Stewart Helppo A - 1/30
25.6.2018 KK Stewart Helppo A - 4/30
30.6.2018 KK Stewart Helppo A - 4/30
23.5.2018 Kastanjapolku Helppo A - 2/50
4.5.2018 Loitsulähde Helppo A - 7/50
7.5.2018 Loitsulähde Helppo A - 3/50
14.5.2018 Loitsulähde Helppo A - 4/50
18.5.2018 Loitsulähde Helppo A - 1/50
28.5.2018 Loitsulähde Helppo A - 7/50
31.5.2018 Loitsulähde Helppo A - 4/50
5.5.2018 Vaalama Helppo A - 2/50
5.5.2018 Vaalama Helppo A - 2/50
27.5.2018 Runoratsut Vaativa B - 2/50

ERJ:n alaisissa esteratsastuskisoissa 42 sijoitusta

24.11.2018 Koistila 80 cm - 5/30
28.11.2018 Koistila 80 cm - 5/30
2.12.2018 Koistila 80 cm - 5/30
4.12.2018 Koistila 80 cm - 1/30
6.12.2018 Koistila 80 cm - 2/30
8.12.2018 Koistila 80 cm - 2/30
2.12.2018 Routapirtin Tila 80 cm - 5/30
24.11.2018 Hiivuri 90 cm - 1/30
28.11.2018 Hiivuri 90 cm - 5/30
30.11.2018 Hiivuri 90 cm - 5/30
20.11.2018 Half Moon 70 cm - 3/28
23.11.2018 Half Moon 80 cm - 4/30
2.12.2018 Koistila 100 cm - 2/30
6.12.2018 Koistila 100 cm - 4/30
7.12.2018 Koistila 100 cm - 3/30
11.12.2018 Koistila 100 cm - 2/30
18.12.2018 Koistila 100 cm - 5/30
12.12.2018 Ruskavaara 100 cm - 2/30
17.12.2018 Ruskavaara 100 cm - 5/30
18.12.2018 Ruskavaara 100 cm - 4/30
19.12.2018 Ruskavaara 100 cm - 3/30
4.12.2018 Routapirtin Tila 80 cm - 2/30
5.12.2018 Routapirtin Tila 80 cm - 1/30
5.12.2018 Routapirtin Tila 80 cm - 4/30
7.12.2018 Routapirtin Tila 80 cm - 1/30
11.12.2018 Routapirtin Tila 80 cm - 3/30
16.12.2018 Routapirtin Tila 80 cm - 4/30
25.11.2018 Half Moon 80 cm - 2/30
16.11.2018 Riemunkirjava 100 cm - 7/50
16.11.2018 Riemunkirjava 100 cm - 5/50
19.11.2018 Riemunkirjava 100 cm - 1/50
22.11.2018 Riemunkirjava 100 cm - 4/50
25.11.2018 Riemunkirjava 100 cm - 4/50
19.12.2018 Koistila 100 cm - 3/30
22.12.2018 Koistila 100 cm - 1/30
26.12.2018 Koistila 100 cm - 4/30
28.12.2018 Koistila 100 cm - 2/30
30.12.2018 Koistila 100 cm - 4/30
4.1.2019 Lupsakka 100 cm - 4/30
4.1.2019 Lupsakka 100 cm - 4/30
5.1.2019 Lupsakka 100 cm - 2/30
6.1.2019 Lupsakka 100 cm - 5/30

Cupit ja muut sijoitukset

30.8.2018 NJ Turmeltaja, irtoSERT (pt. VP)
31.7.2019 VSR Rotunäyttelyt : III-palkinto
28.8.2019 VVJ Keilakunkku Husgård Stud Vaativa tarkkuuskoe : 3/30
30.8.2019 VVJ Keilakunkku Husgård Stud Vaativa yhdistetty : 4/24
30.9.2019 VVJ-Cup Wyat Shetlands Vaativa yhdistetty : 2/43

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.9.2018

Voikkopullamme kantakirjattiin syyskuun 20.päivä 2018
kolmannella palkinnolla pistein 65p. KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.2.2020

Inkiväärivirsu palkittiin helmikuun tilaisuudessa
toisella palkinnolla pistein 89p. SLA-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 29.2.2020

Inkkari palkittiin helmikuun tilaisuudessa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 101p. ERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.4.2020

Inkkari palkittiin huhtikuun tilaisuudessa
ensimmäisellä palkinnolla pistein 101,5p. KRJ-I

Päiväkirjamerkinnät

13.4.2018 : Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Valiolan tilalta meille muutti tänään aivan uskomattoman kiva otus; piekkariori Inkiväärivirsu eli Inkkari. Ihanan valloittava voikko herrasmies on meidän ensimmäinen hiukan vaaleammansävyinen piekkari ja rakastuin kyllä oriin heti ihan täysillä. Se on niin suloinen pieni taskuunmenevä möllykkä ettei mitään rajaa! Pajukin vaikutti aika ihastuneelta nähdessään orin tepastelevan ulos trailerista ja luulen, että tällä kertaa hänellekin on aivan okei että "tuhlaan rahojani miniversioon". Täytyy kaiketi odottaa hetki ennen kuin uskallan kertoa mitä kaikkea minulla on suunnitteilla Vuornalle ja senmuille suomenhevosen "miniversioille". Inkkarin muuttopäivä sujui kaikenkaikkiaan hyvin rauhallisesti ja poni käyttäytyi lähes moitteetta; edes meidän muut nuoret orit eivät saaneet Inkkaria sortumaan huonon käytöksen puolelle. Karsinassaan Inkkari vaikutti viihtyvän oikein loistavasti ja heinäkin maistui, joten varmasti voidaan Pajun kanssa jättää ori hyvillä mielin totuttelemaan uuteen kotiinsa. Sormet kyllä jo syyhyävät päästä orin kanssa treenaamaan ja valmentautumaan, meillä on muiden hevosten kanssa nyt ollutkin aika hiljaista kun isolla osalla on kisaura jo päättynyt. Inkkarin muutto tuli siis juuri sopivaan aikaan ja siihen riittää loistavasti aikaa panostaa vaikka millä mitalla!

8.5.2018 : Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Inkkari on kotiutunut meille aivan erinomaisesti! Ollaan treenailtu kaikessa rauhassa koulua ja hiukan jo valjakkoakin, mutta otetaan tietysti ihan hissukseen näin alussa. Inkkari on tosi innostunut valjakosta, joten elätellään kyllä melkoisesti toiveita että voitaisiin päästä emätamman tavoin kisakentille siinäkin lajissa! Inkkari on tosi miellyttävä ajettava ja vaikka ollaankin pitäydytty vielä ihan yksinkertaisissa jutuissa, vaikuttaa se myös äärettömän tarkalta ja nopealta reagoimaan. Ratsunakin ori toimii tietenkin todella loistavasti, mutta hiukan ponimaisen askeleensa vuoksi etenkin ravissa on aina alkuunsa hiukan haastava istua. Pajun vatsa tuntuu menevän sekaisin jo pelkästään orin menoa katsellessa, eikä häntä saa istutettua Inkkarin selkään edes lahjomalla. Tänään meillä kävi eläinlääkäri katsomassa yhtä tiineetä tammaa ja siinä sivussa hän teki pienet perustarkastukset nuoremmille hevosille. Inkkarikin pääsi syynäykseen ja sai aivan erinomaiset arvioinnit lääkäriltä; kuulemma täysin terve ja terhakka nuori ori joka liikkuu vaivatta eikä paikkoja tunnu kolottavan. Nassukin oli kunnossa, joten Inkkarin suhteen eläinlääkärikäynti meni hienosti!

16.9.2018 : Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Tänään oli valjakkoon valmennusvuorossa Inkkari, jonka suoritusta olin kyllä innolla odottanutkin. Tänään olin itse valmentajan roolissa, mutta kärryissä istuva Minttu on Inkkarin kanssa todella paljon treenannut, joten hyvissä käsissä poni ehdottomasti oli. Alkutunnista Inkkari eteni tosi reippaasti, se ei meinannut oikein ottaa kuuleviin korviinsakaan Mintun pidätteitä, vaan paahtoi vaan menemään pitkin uraa. Tuntui omistuiselta, että ori oli niin uppiniskaisella tuulella, mutta lämppäyksen aikana se hiukan jo rauhoittui ja tultiin siihen tulokseen, että orilla vaan oli takanaan turhan pitkä rupeama pelkkää koulutreeniä, ettei se meinannut innoltaan kyetä keskittymään. Aloiteltiin treenaamalla ravivoltteja ja Inkkari alkoi vertyä työnteolle ihan tosissaan; se liikkui rauhallisesti mutta eteenpäinpyrkivästi ja kaikki näytti oikein hienolta. Sisällytettiin treeniin myös temmonvaihtelut ja nekin menivät hienosti! Kun lähdettiin treenaamaan peruutuksia, muuttui Inkkarin mood hiukan ja tekemiseen tuli ryppyjä. Ohjastaja ei millään meinannut saada Inkkaria astumaan askeltakaan taaksepäin, jouduttiin oikein kunnolla vääntämään ja kääntämään ennenkuin Inkkari suostui yhteistyöhön. Päätäni puistellen ihmettelin mikä kumma oria vaivasi, mutta selkeästi se oli päättänyt että tänään ei ilman tappelua peruutella. Lisättiin harjoitukseen myös ravivoltit, joiden jälkeen pysähdys ja peruutus - tämä helpotti Inkkarin mielestä tehtävää hiukan ja peruuttelu taittui jo paremmin. Otettiin vielä loppuun kiemurauraa, joka suoritettiin aluksi käynnissä. Asetukset ja suoristukset menivät hyvin läpi, mutta ravissa homma oli hiukan haasteellisempi. Pienellä ohjauksella kaksikko sai tämänkin tehtävän vietyä kuitenkin kunnialla loppuun ja vaikka Inkkari olikin tänään muutaman kerran osoittanut mieltään, sujui valmennus pääosin oikein hienosti!

9.11.2018 : Kouluvalmennus, valmentajana Oona (Liia)
Tänään ryhdyttiin alkulämpöjen jälkeen hommiin ratsukolle varsin tutuissa merkeissä. Ensin treenasimme siirtymisiä käynti - pysähdys - peruutus ja myöhemmin käynti vaihtui raviin. Harjoitus sujui ongelmitta ratsukolta ja pysähdys oli virheetön. Tämän harjoituksen jälkeen siirryttiin kokoamaan ja lisäämään ravissa ja treenattiin myös ympyröillä ja kiemuraurilla reippaita asetuksia. Tehtävä sujui tasaisesti ja varmasti, mutta ohjeistin Liia rohkeasti pyytämään Inkkarilta vielä reippaammin taivutusta. Tämä veikin liikkeet tavallaan aivan uuteen ulottuvuuteen ja selvästi jopa ratsukko huomasi kuinka positiivisesti ohjeistus oli vaikuttanut. Pistettiin ratsukkoon välillä hiukan vauhtia uusien lisäysten ja lyhyiden laukkatehtävien parissa. Varsinainen laukkaharjoitus liittyi kolmikaariseen kiemurauraan, jolla oli tarkoituksena tulla kaksi kaarta myötälaukkaa ja yksi vastalaukkaa. Suoritus oli helppoa ja hallittua, puutuin lähinnä ratsastajan apujen eleettömyyteen ja reittien säilymiseen. Treenattiin vielä siirtymiä suoraan käynnistä ja pysähdyksestä laukkaan. Pysähdyksestä nostettu laukka oli Inkkarille alkuunsa ihan turhan riemukas juttu, ja ori meinasi jatkuvasti ampaista liikkeelle kuin tykinsuusta. Kehotin Liiaa napakampiin apuihin, jotka menivät läpi yllättävän helposti. Pitkän puurtamisemma jälkeen annoin kaksiolle vihdoin luvan siirtyä loppuverkoille samalla hiukan keskustellen päivien valmennuksesista.

3.8.2019 : Valjakkovalmennus, valmentajana Liia
Edellisestä valmnnuskerrastani Inkkarin kanssa olikin jo ehtinyt vierähtää melkoisesti aikaa, mutta vaihdoin pääsin itse poistumaan kärryistä kentän keskelle. Ohjaksiin istui Minttu, joka hänkin suhtautui tehtävään suurella mielenkiinnolla - Inkkaria hän ei ollut ohjastanut aikapäiviin, joten varmasti tuntui jännittävältä nähdä millainen ajettava orista on tullut. Inkkari eteni yhtä reippaasti kärryjenkin edessä kuin ratsailta, ohjastaja joutui heti alkulämpöjenkin aikana hiukan hillitsemään orin kaahotusta, mutta pikkuhiljaa se asettui ja ryhtyi työskentelemään. Treenattiin aluksi pelkästään käynnissä siirtymisiä pysähdys - peruutus - käynti, joka sujui oikein nätisti. Muutettiin käynti raviin, eikä harjoitus edelleenkään tuottanut pienintäkään ongelmaa. Volttien ja ympyröiden jälkeen nostettiin nopeat laukat suuntaansa ja siirryttiin päivän varsinaisen harjoituksen eli ravikahdeksikon pariin. Inkkarilla oli tapana oikoa reiteissä mikäli ohjastaja ei ollut jatkuvasti tarkkana, joten tämä harjoitus tuli varmasti suureen tarpeeseen. Haettiin uralla sopiva vauhti, jonka jälkeen lähdettiin suorittamaan kahdeksikkoa. Vauhti pysyi hyvänä, toiselle puoliskolle siirryttäessä vaihdettiin käyntiin ja toiselle ympyrällä siirryttäessä reitti pysyi oikein hyvänä. Inkkari ei päässyt oikomaan eikä kaahottamaan - hienoa! Toistettiin harjoitus muutamia kertoja, jonka jälkeen treenattiin vielä alkutunnista tekemiämme siitymisiä, joihin lisättiin askelten laskemisia mukaan - tämä olikin ohjastajalle varsin tarpellinen harjoitus! Tältä päivältä päätettiin alkaa lopettelemaan, seuraava valmennuskerta häämöttääkin jo ihan näköpiirissä kun naapuritilan Manta tulee meitä rääkkäämään. Ja mielellään Inkkaria kyllä esitteleekin ulkopuoliselle valmentajalle kun siitä kerran on tullut näin hieno valjakkomestarin alku!

1.9.2019 : Estevalmennus, valmentajana Liia
Ou nou, istutettiin Inkkarin selkään Paju estevalmennukseen, eikä miestä olisi voinut vähempää kiinnostaa koko puuha. Paju on aina koittanut vältellä Inkkarilla ratsastusta ihan viimeiseen saakka, mutta kesällä hänetkin saatiin houkuteltua orin selkään useampia kertoja. Kaksikko on alkanut toimia ihan hyvin yhteen sileällä, joten miksipä ei kokeiltaisi toistakin lajia! Lisäksi Inkkarilla on edessään laatuarvostelut, joten kyllä pieni treeni tekee aina poikaa. Alkulämmöt menivät ihan yllättävänkin hyvin ratsukon osalta, eikä aina olisi voinut ihan uskoa että selässä istui murjottava Paju. Inkkari innostui heti kun se vain saikin ensimmäisen esteen näköpiiriinsä, eikä sen rauhoittamisesta ollut tulla mitään. Annettiin orin laukata pari kierrosta isoimpia virtoja pois ennen kuin Paju edes koittikaan ohjata oria ensimmäiselle esteelle. Tuttuun tapaan ylitettiin ensin yksittäisiä pystyjä ja ristikoita, joilta sitten myöhemmin siirryttiin ratojen pariin. Yksittäiset esteet ylittyivät hienoisten ilopukkien kera ja Pajun tiukat suupielet menivät entisestään mutruun; mies ei mitään niin paljon inhonnut kuin turhasta pelleileviä hevosia. Inkkarin ilo oli silmiinpistävää ja esimmäisestä radasta tiesi jo etukäteen, että vauhtia olisi melkoisesti. Ja sitähän oli! Paju sai orin loppupuoliskolla hyvin kuulolle ja liikkumaan niin että menossa oli edes jotain järkeä ja silloin työskentely näytti ajoittain oikein kivaltakin. Valmennus sujui oikeastaan sopivaa tempoa hakiessa ja kaksikon toisiaan mittaillessa, mutta eiköhän sitä toisella kerralla jo mene hiukan paremmin!