Revonheinä

KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, YLA1 & JÄLKELÄISLUOKKA C

♡ 14.6.2015 - 29.11.2017

Virallinen nimi: Revonheinä, "Reetta" Syntynyt: 14.06.2015 (8v. 14.07.2016) 15v.
Rek.nro: VH15-018-1783 Rotu & sukupuoli: Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus: 158 cm Väritys: Tummanrautias
Kasvattaja: Arja Mallas Omistaja: Liia VRL-11284 & Vuorna
Painotus ja taso: Yleis, Helppo A & 110 cm Saavutukset: KTK-III, SLA-I, ERJ-I, YLA1 & Jälk. C

Gas prices rising and a good deal hard to find - you have to get Foxy.

Revonheinä on kaunis rautias hevostamma, jota voisi kuvata varsin kekseliääksi ja älykkääksi persoonallisuudeksi. Tamma muutti meille Vuornaan syksyllä 2015 Riikinnevan tuontihevosten kautta useiden kuukausien etsintöjen jälkeen. Reetta hurmasi meidät niin kauniin ulkomuotonsa kuin eloisan luonteensakin puolesta. Vaikka Reetta onkin perusluonteeltaan kiltti ja ystävällinen, saattaa sen käsitteleminen olla toisinaan hiukan hankalaa. Ilkeäksi tammaa ei missään nimessä kannata erehtyä luulemaan, vaikka se laitumella saattaakin juoksuttaa kiinniottajaansa tai selkäännoustessa pyöriä villiä ympyrää - tamma vain kaipaa paljon viihdykettä ja seuraa, eikä sen mielestä lähes mikään ole yhtä mukavaa kuin hoitajan härnääminen. Ruoankin suhteen Reetta on osoittanut huikeat kykynsä, sillä tamma syö mitä vain, milloin vain ja kuinka paljon vain. Herkut on tamman kanssa laskettu minimiin ja kaikki ruoaksi sopimatonkin on pidettävä poissa sen turvan ulottumattomista; eipä olisi ensimmäinen kerta kun sen kidasta noukitaan puhelimia tai lompakoita.

Vaikka Reetta ei välttämättä sovikaan kaikkein pienimpien käsiteltäväksi karsinan ulkopuolella, käyttäytyy se kiinnisidottuna hoitotoimenpiteiden ajan kuin suoraan opaskirjasta. Irti ollessaan saattaa tamma käyttää luppoaikansa temppuiluun, joten ihan hoitajan mielenrauhaa ajatellen kiinnisitominen on aina suotavaa. Kengittäjän naama on Reettan kanssa toimittaessa enemmän mutrulla kuin missään muussa tilanteessa, joten tällöin kannattaa kyllä tarjota kaikki mahdollinen apu. Varustamisenkin aikana saattaa tamma käyttäytyä melko ärsyttävästi kun liikkeelle pitäisi päästä jo ennen kuin satula on edes selässä. Ominaisuuksistaan huolimatta tamman kanssa pärjää kuitenkin ihan hyvin jos käsittelijä vain omaa hiukan pidemmän pinnan ja on tottunut ympäriinsä häärääviin energiapakkauksiin.

"Näyttävä ja nopeaoppinen ratsu joka maastapäin vaatii itselleen hiukan jämäkämmän käsittelijän. Luonteeltaan ystävällinen mutta kaipaa paljon tekemistä ja puuhaa."

Koulukentillä Reetta on mukava ja herkkä ratsu. Sillä on kaunis ja lennokas askel ja se suhtautuu työhönsä aina suurella innolla ja riemulla, eikä se kyllästy samankaan liikkeen hiomiseen. Väistöt ja lisäykset ovat tamman ominta alaa, mutta kulmat täytyy muistaa ratsastaa aina loppuun saakka sillä Reetta on herkkä oikaisemaan reiteissä. Ravityöskentely on todennäköisesti tamman vahvinta alaa ja se liikkuu todella kauniisti ja ryhdikkäästi eteen. Laukkatyöskentelyssä ratsastaja saa olla vauhdinsäätelyssä tarkkana, mutta kunhan tämä homma on hanskassa niin voi kyllä luottaa että tässäkin askellajissa työskennellään vähinäänkin yhtä hienosti! Kisapaikoilla Reetta käyttäytyy oikein esimerkillisesti ja hommat hoidetaan niin kuin kuuluukin ja tasan kuten on treenattu.

Esteillä Reetan ominta alaa ovat nopeat radat; tamma on etevä tiukoissa käännöksissä kunhan ratsastaja vain on kyllin taitava ja rohkea pysymään kyydissä. Kisapaikoilla Reetta yleensä käyttäytyy rauhallisemmin kuin kotikentällä, jolloin se saattaa irrotella hiukan liikaakin muutaman ilopukin kera. Ratsastajalta vaaditaan tamman kanssa työskennellessä kylmää päätä ja vakaata kättä. Reetta ei siedä jos hypyissä jäädään suuhun roikkumaan, eikä tammaa myöskään pidä pitää liian lyhyellä ohjalla. Jos ohjastuntuma on liian tiukka, kärsii hyppyjen ulkonäkö, sillä Reetta tykkää yleensä venyttää kaulaansa melko pitkäksi hypyissä. Lähestymiset ovat ratsastajan osalta myös tarkka kohta ettei tamma pääse lähestymään liian reippaassa vauhdissa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Ketunhäntä
Suomenhevonen, 155 cm, rt
ii. Ovela Repo
Suomenhevonen, 152 cm, prt
iii. Ottomaani
iie. Reetan Pauhu
ie. Hillevi
Suomenhevonen, 158 cm, rt
iei. Kiun Jura
iee. Hilja
e. Heinililja
Suomenhevonen, 156 cm, vrt
ei. Neponen
Suomenhevonen, 155 cm, rt
eii. Nessu-Oskari
eie. Piukkapaula
ee. Amaryllis
Suomenhevonen, 158 cm, prt
eei. Keräkuun Turo
eee. Ametisti

Sukututkimus

ISÄ ♡ Ketunhäntä on etenkin kouluratsastuksen saralla kunnostautunut 155 cm korkea rautias suomenhevosori, jolta Reetta on suurin osin perinyt ulkonäkönsä. Ketunhäntä periytyy kasvattajalleen tärkeästä orista Ovelasta Revosta, joten ori on ollut omistajalleen hyvin tärkeässä asemassa koko elämänsä ajan. Luonteeltaan Ketunhäntä on todella energinen ja tätä myöten myöskin hiukan hankala käsiteltävä. Ratsuna ori tarvitsee paljon monipuolista treeniä jotta pahimmasta häseltämisestä päästään yli. Koulukentillä Ketunhäntä on niittänyt oikein hyvää menestystä ja lisäksi se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Reettan lisäksi orille on syntynyt kaksi jälkeläistä sen siirryttyä jalostuskäyttöön.

II ♡ Ovela Repo on erään menestyneen hevoskasvattajan kasvattama sekä omistama suomenhevosori, joka kilpaili yleispainotteisesti koulu- ja estekisoissa. Todella hienon kisauran suorittanut Repo on kerännyt paljon palkintoja matkansa varrelta ja sen jälkeläisetkin ovat pärjäneet hienosti etenkin kouluradoilla. Luonteeltaan lempeä ja sympaattinen ori rakastaa herkkuja yli kaiken, muttei mutrista suutaan koulutreenillekään. Rauhallisena ratsuna Repo vaatii kunnon herättelyt, jotta treenistä saataisiin jotain irtikin.
III ♡ Ottomaani syntyi sekä isänsä että emänsä ensimmäisenä jälkeläisenä ja vastoin villeimpiäkään odotuksia se keräsi elämänsä aikana todella suurta menestystä niin kisakentillä kuin näyttelykehissä. Ori kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja se julistettiin yhdeksi aikansa maineikkaimmista kouluratsuista suomenhevosten saralla. Luonteeltaan Ottomaani oli rauhallinen, nöyrä ja rehellinen ratsu. Ennen kuolemaansa ori sai yhteensä kahdeksan jälkeläistä, jotka kaikki myöhemmin ovat olleet todella haluttua jalostusmateriaalia.
IIE ♡ Reetan Pauhu on suhteellisen tuntemattomasta suvusta tuleva tamma, joka kisauransa aikana kuitenkin teki heti alusta saakka selväksi oman arvonsa. Todella hyvällä menestyksellä koulua ja esteitä kisannut Paukku varsoi ennen eläkeikäänsä neljä kertaa. Luonteeltaan tamma oli ystävällinen mutta todella energinen, joten käsittelijältä vaaditiin hiukan enemmän kokemusta etenkin kisakentillä.

IE ♡ Hillevi on rautias hevostamma joka on kilpaillut lukuisia startteja kouluratsastuksessa helppo A -tasolla hienolla menestyksellä. Luonteeltaan Hillevi on yksikseen viihtyvä, hiukan pidättyväinen tamma, jonka luottamuksen eteen täytyy nähdä hiukan enemmän vaivaa. Potentiaalinen kouluratsu joka tutun ratsastajan kanssa toimii todella hyvin ja on nöyrä sekä kuuliainen. Tammalla on yhteensä kuusi jälkeläistä jotka myös ovat pärjänneet koulukentillä erinomaisesti!
IEI ♡ Kiun Jura kilpaili melko hyvällä menestyksellä kouluratsuna ennen uudelle omistajalleen siirtymistään. Uusi omistaja tahtoi ruunata Juran, mutta sitä ennen ori astui kaksi tammaa sukulinjan säilymiseksi. Jura vietti loppuikänsä omistajansa tyttärien ratsuna hyvän ja kärsivällisen luonteensa ansiosta. Kisakentille se palasi vain satunnaisesti, mutta rento elämäntyyli sopi rauhalliselle ruunalla oikein mainiosti. Jura menehtyi vanhuuden vaivoihin saavutettuaan kunnioitettavan 28-vuoden iän.
IEE ♡ Hilja oli kaunis rautias suomenhevostamma, joka hyväksyttiin kantakirjaan toisella palkinnolla. Näyttelykehien lisäksi tamma tunnettiin myös kouluradoilta, mutta esteitä Hiljalla ei juurikaan hypätty paitsi kotioloissa. Ujopiimän maineen saanut tamma lopetti kisauran melko lyhyeen ja siirtyi viettämään rauhallisempaa elämäntyyliä. Tamma varsoi kolme kertaa ja sen kaikki jälkeläiset ovat kisanneet enemmän tai vähemmän lähinnä kouluratsastuksen parissa. Hilja lopetettiin vanhuuden tuomien jalkavaivojen vuoksi 22-vuoden ikäisenä.

EMÄ ♡ Heinililja on vaaleanrautias 156 cm korkea, jo eläkeikään ennättänyt suomenhevostamma, jonka viimeiseksi jälkeläiseksi Reetta jäi. Yhteensä viisi kertaa varsonut tamma kilpaili nuorempana koulu- ja esteratsastuksessa, molemmissa keräten oikein hyvää menestystä. Esteillä tamman vahvuutena pidettiin etenkin sen rohkeutta ja pitkää kestävyyttä, mutta molemmissa lajeissa se on saanut kiitosta myös kauniista liikkeistään. Heinililja on todella kiltti hevonen joka toimii hyvin vähin avuin ja herkästi. Tätä nykyä tamma saa viettää ansaitsemiansa eläkepäiviä omistajansa luona paijattavana ja lellittävänä.

EI ♡ Neponen on hyvin vahvatahtoinen ja itsenäinen hevonen. 155 cm korkea rautias ori on todella näyttävä ratsu niin koulu- kuin estekentilläkin kunhan sen selkään vain istutetaan tarpeeksi taitava ratsastaja. Haastava hevonen, joka osaa asiat kunhan siltä osaa niitä pyytää. Myöskin näyttelykehistä tutuksi tullut Neponen on vanhemmalla iällä tullut suosituksi jalostushevoseksi ja sillä onkin useita jälkeläisiä, joista mainittava osa on nähty myös kisakentillä.
EII ♡ Nessu-Oskari on ravisukuinen kuumapää, joka osoitti jo hyvin nuorella iällä kapasiteettia ravikenttien sijaa ratsuna. Ori kilpaili alkuunsa harvakseltaan helpoissa koululuokissa, mutta eteni aina Helppo A-tasolle saakka keräten hyvää menestystä. Luonteeltaan haastava mutta päättäväinen ja todella osaava oikean ratsastajan kanssa. Oskari viettää eläkettään omistajansa luona ja se on yhä harvakseltaan jalostuskäytössä; joskin todella harkitusti vain menestyneille tammoille.
EIE ♡ Piukkapaula kuuluu menestyneiden kisaratsujen sukuun, minkä kyllä tamman kisamenestyksestä huomaa. 157 cm korkea isokokoinen kimo on kilpaillut sekä koulussa että esteillä ja satunnaisesti myös kentässä. Kaunisliikkinen tamma, joka kyllä koulukenttiä parempaa menestystä keräsi esteiltä. Paula varsoi yhteensä kuusi kertaa ennen siirtymistään eläkkeelle. Kolmannelle palkinnolle kantakirjattu tamma on periyttänyt varsoilleen myös hyvää rakennettaan ja sen jälkeläisistä iso osa onkin päässyt kantakirjaan.

EE ♡ Amaryllis on punarautias suomenhevostamma joka kisakenttiä paremmin muistetaan lempeästä luonteestaan ja kauniista ulkomuodostaan. Vaikka tamma ei olekaan suurempia saavutuksia kisakentiltä niittänyt, ovat sen jälkeläiset kuitenkin olleet kaunisrakenteisia ja selväpäisiä käyttöhevosia. Tamma asuu yhä kasvattajansa luona ja on nykyään eläkepäiviensä ratoksi käytettävissä lähinnä perheen pienimpien ratsuna sekä opetushevosena.
EEI ♡ Keräkuun Turo oli suurikokoinen, peräti 160 cm korkea kimo ori, joka toimi koko ikänsä lähinnä harrasteratsuna. Nuorempana orilla oli tarkoitus lähteä kisakentille estepainotteisesti, mutta jykevä ori loukkasi jalkansa pahoin kuljetusonnetomuudessa heti ensimmäisissä kisoissa. Huonon onen saattelemana ori siirtyi kuitenkin jalostushevosen asemaan astuen muutamia tammoja elämänsä aikana.
EEE ♡ Ametisti on kivasukuinen vanha tamma, joka viettää yhä eläkettään kasvattajansa luona. Nuorena tamma kilpaili rennolla otteella niin koulussa kuin esteilläkin, mutta lähinnä junioreiden kanssa. Todella hyväluonteinen Ametisti varsoi kolme kertaa ja kaikki sen jälkeläiset ovat myöhemmin jatkaneet tamman hiukan harvinaisempia sukujuuria.

Jälkeläiset

♡ 21.12.2015 t. Vuornan Ketunkehrä (i. Klaus-Henrik) omistaa Vuorna
♡ 29.02.2016 t. Vuornan Kuura KRJ-I (i. Mahonki) oistaa Runoratsut
♡ 06.06.2016 t. Vuornan Myrskyhelmi KTK-II (i. Myrskyviikate) omistaa Helmiaho
♡ 27.11.2016 o. Vuornan Kaamos (i. Havukuisma) omistaa Villahaka
♡ 26.9.2017 o. Vuornan Pontius Pilatus (i. Vienolan Priimus) omistaa Vuorna

20.08.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Vuornaan on ollut iät ja ajat hakusessa tuontisukuinen suomenhevostamma Helmin rinnalle. Vihdoinkin sitten Riikinnevan tuontihevosten joukosta löytyi aivan täydellinen yksilö meillekin; suurikokoinen rautias tamma nimeltä Revonheinä eli Reetta. Reettaa kuvattiin nopeaoppiseksi ja näyttäväliikkeiseksi ja ainakin näyttäväliikkeisyys on jo tullut esille tamman tutustuessa uuteen tarhaansa. Hyvin älykkään ja valppaan oloinen tamma, jonka kanssa sormet jo syyhyävät päästä puuhastelemaan! Pajukin on yllättävän mielissään tammasta; välillä tuntuu että hänen täytyy tutstua meidän uusimpiin tulokkaisiin kuukausi (tai vuosi) tolkulla ennen pientäkään lämpenemistä. Reettan kanssa Paju on jo ensimmäisen viikon aikana touhunnut ihan historiallisia määriä. Välillä olen hiukan jännittyneenäkin kaksikkoa seuraillut kun Pajun hevosmiestaidot eivät vielä aivan huipussaan ole, mutta hienosti hän on kookkaan tamman kanssa pärjännyt. Ehkäpä tästä ratkeaa uusi ja kestävä ystävyyssuhde!

17.10.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
"Mikä kettu", on yleensä aika peruslause jota kuulee Reettan kanssa toimivien ihmisten hokevan; koko lauseesta on tullut tallin sisäinen vitsi ja Reettan lempinimikin on vaihtunut joidenkin suussa Ketuksi. Tamma jatkaa hyvin samaan ilkikuriseen tapaansa, mutta osaa onneksi myös vakavoitua kaiken leikin keskellä. Kisakenttiä on tamman kanssa hiljakseen jo kahlattu ja sijoituksiakin saatu - tamma tuntuu olevan etenkin rataesteillä kovinkin lahjakas menijä. Ensimmäistä varsaa ollaan kaavailemassa (kettu-teemaista tietenkin) ja jännityksellä on sopivia orivaihtoehtoja jo tutkailtu - kaksi Reettaa samassa tallissa saattaa tarkoittaa suurta fiaskoa, joten oriehdokkaan olisi kyllä hyvä olla hiukan tasaisempi luonteeltaan. Paju on ehdottomasti ottanut Reetan yhdeksi lellikeistään ja saneleekin aika ankaria mielipiteitä orivalintojen suhteen. Välillä yllättävä kiinnostus orin etsintää kohtaan jopa ärsyttää, mutten uskalla juurikaan poikkisuuntaisia sanoja sanella kun Paju kerrankin suhtautuu näin suurella mielenkiinnolla asiaan! Ja ehkä Reettan varsasta saadaan Pajulle ihkaoma ratsu sitten tulevaisuudessa!

21.12.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Ehdittiin jo jännittämään että pitääkö jouluaattokin viettää tänä vuonna tallissa päivystäen meidän Reetta-tamman varsomista, mutta kaikkien onneksi hurjan suloinen pikkutamma putkahtikin maailmaan meitä riemastuttamaan juuri muutama päivä aattoa ennen! Varsan isäksi valikoitui tiukan seulonnan (ja Pajun hyväksynnän) jälkeen Seljasaaren omistama upea Klaus-Henrik, josta varsaa olen jo pidemmän aikaa hamuillutkin. Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää ettei suunnitelma mennyt ihan nappiin kaikilta osin, sillä Klaus-Henrik ei todellakaan ole se rauhallinen ja tasainen orivalinta mitä Reettalle alkuunsa kaavailtiin. Tulevaisuudessa meitä varmasti odottaa aikamoinen tapakoulutus tämän varsan kanssa, mutta upea kisaratsu siitä varmasti tulee mitä on vanhempia katsominen! Varsominen oli Reettan ensimmäinen, joten oltiin Pajun kanssa molemmat kyllä ihan superjännittyneitä - ja lopulta sitten helpottuneita kun kaikki sujuikin niin hyvin! Reetta oli tietenkin aivan mielettömän väsynyt kaiken jälkeen, mutta hoivasi pikkuista liikuttavalla tarmolla. Tamma päästi minut ja Pajun melko helposti kaksikon tarkastamaankin, mutta tallimme eläinlääkäri olisi Reettan mielestä voinut pysytellä mahdollisimman kaukana. Aivan ihana joululahja saatiin kuitenkin tänä vuonna meille Vuornaankin!

7.3.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Kuntokuurilla ollut Reetta-tamma pääsi tänään minun valmennettavakseni Birgitan kanssa. Koska kaksikko on toisilleen entuudestaan jo tuttua kauraa, ei jouduttu paljoakaan aikaa kuluttamaan tutustumiseen, vaan päästiin melkolailla heti hommiin. Vaikka Reettassa on edelleen rutkasti sellaista hiukan ärsyttävää nuorekasta hötkyilyä ja saamattomuutta jäljellä, toimii tamma oikein hyvin ratsailta kunhan se vaan jaksaa yrittää. Alkuverkoilla tamma oli jo todella energisen oloinen, eikä se millään olisi viitsinyt (ratsastajan pyynnöistä huolimatta) hidastaa vauhtiaan tai keskittyä "tylsään pakertamiseen". Kaksikko lämppäsi ravissa ympyröitä ja kaikenmaailman kiekuroita jotta saatiin tamma edes notkeaksi ja auki avuille. Pikkuhiljaa Reetta alkoi jälleen kiinnostua hommasta ja ryhtyi oikein keskittymään työhönsä. Tamma liikkui kivasti eteen ja oli vastaanottavainen apujen suhteen. Kun lisäsimme pysähdykset ja lyhyet peruutukset tehtävään, saimme Reettan vielä paremmin mukaan hommaan ja tarkkailemaan ratsastajaansa entistä kiinteämmin. Seuraavaksi treenasimme pitkällä sivulla temmon lisäystä ravissa, josta siirryttiin lyhyellä sivulla käyntiin ja aina pysähdykseen saakka. Pysähdyksestä neljän askeleen peruutus, käynti, ja siirtyminen raviin pitkällä sivulla. Tehtävä sujui hyvin, joskin peruutuksessa askelten laskeminen osoittautui ongelmalliseksi ratsastajalle. Avitin laskemalla aluksi ääneen, jonka jälkeen homma rupesi sujumaan ratsastajalta itseltäänkin. Viimeisenä tehtävänä oli nostaa keskiympyrällä laukka molempiin suuntiin ja säilyttää se tasaisena kolmen kierroksen ajan. Reetta liikkui kaikki kierrokset nätisti ja reippaasti eteen, eikä ratsastajan juurikan tarvinnut ohjailla ratsunsa vauhtia. Jätin kaksikon loppuverkkaamaan ja kehuin suuresti Reettaa; kyllä tämän päivän perusteella tästä vielä hyvä tulee!

4.4.2016 - Estevalmennus, valmentajana Eliel (Liia)
Tämän päivän estetreeniin saapui isokokoinen suomenhevostamma Reetta, joka varmaan pystyisi harppaamaan kentälle asettelemani esteet yli ilman vauhtiakaan. Tamma liikkui alusta alkaen eteen energisesti ja halukkaasti, alkuverkkojen aikana ratsastaja sai hiukan toppuutellakin tamman menoa. Saapuisin myöhemmin valmentamaan tammaa koulussa, joten tutkailin sen menoa hyvin tarkasti. Aloitettiin valmennus puomeilla ja kavaleteilla, jotka sujuivat oikein näitsti. Laukkapuomeilla vauhtia oli paikoin turhankin paljon, jolloin askeleet pääsivät aika pitkiksi ja tamma kolisutteli hiukan puomeja mennessään, mutta Liia sai tamman hyvin hallintaansa. Harjoittelimme lähestymisiä ja askeleiden laskemista suht helpolla radalla. Reetta kuunteli ratsastajaansa todella hyvin, eikä ryntäillyt enempää esteille. Lähestymisissä Liia käänsi tamman toistuvasti liian aikaisin, jolloin lähestyminen jäi vinoksi ja hiukan hitaaksi. Neuvoin malttamaan vähän pidempään ja tämä tepsi; suorituksesta saatiin pois joitakin sekunteja näinkin helpolla kikalla! Nostin lopussa esteet Reettan tasolle metriin ja kymmeneen senttiin ja kellotettiin aika. Pari ensimmäistä kertaa Liia himmaili tamman vauhtia, mutta kolmannella kerralla hän jo antoi mennä ja ratsukko suoriutuikin radasta oikein vakuuttavassa ajassa, mahtavaa!

10.6.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia
Taas jännän äärellä näiden vuornalaisten kanssa... Tänään kentällä odotti suokkitamma Reetta jonka sähäkkään luonteeseen olen kyllä koulutuksen aikana saanut aiemminkin tutustua. Tamma vaikutti aika energiseltä ja se olisi heti alkuunsa jo halunnut pistää kovemman vaihteen päälle mutta ratsastaja sai tamman hyvin pidettyä. Kun alkuverkat oli hoidettu ja tamma saatu jotakuinkin rauhoittumaan, aloiteltiin kiemurauran harjoittelu. Aluksi tultiin muutama kerta käynnissä ja harjoitus sujui hyvin - tamma suoristui nätisti ja reitit olivat huolellisia. Ravissa tamma pyrki hiukan oikomaan ja Liia saikin työskennellä aika ahkerasti niin sisä- kuin ulkopohkeenkin kanssa jotta reitti pysyi ja tamma ehti suoristua. Seuraavaksi tehtiin pitkillä sivuilla temmon vaihteluita ja lyhyillä isot ympyrät, jonka jälkeen uralle tultaessa tehtiin pysähdys ja jatkettiin taas suoraan raviin. Pysähdyksissä alkuunsa tuli väliin turhankin monta käyntiaskelta, mutta liikkeellelähtö sujui moitteetta. Tamma alkoi olla jo sillä mallilla että kaahotus oli jäänyt taakse ja kuuliaisuutta löytyi, joten otettiin laukassa hiukan harjoituksia pääty-ympyrällä. Etsittiin sopivaa tempoa ja pyrittiin saamaan tamma liikkumaan hyvässä muodossa ja työskenetelemään koko ruumiillaan. Laukka sujuikin yllättävän hyvin, eikä Reetta edes pyrkinyt lisäämään vauhtia nostojen jälkeen vaan meno oli mukavan siistiä ja hallittua. Mukavan rento perusvalmennus, jonka jälkeen on hyvä taas huomenissa jatkaa.

11.6.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Eliel (Liia
Toisena valmennuspäivänä Reetta oli edelleen oma energinen itsensä ja lämmiteltiin taas huolella. Ensimmäisenä tehtävänä annoin ratsukoille joka toisella kierroksella kahdeksikon ja joka toisella kierroksella nelikaarisen kiemurauran. Asetukset olivat tietenkin hyvin tärkeässä asemassa, samoin teiden loppuun ratsastaminen ja tarkkuus muutenkin. Kahdeksikot sujuivat Reettalta loistavasti heti alkuunsa, mutta kiemurauralla oli hiukan ongelmaa kun tamma oli oikomassa reittejä heti alkumetreilä. Ratsastaja toi apujansa voimakkaammin läpi ja kehotin häntä kiinnitämään huomiota erityisesti painoapuihin, jolloin ongelma alkoi jo hetkessä korjaantua. Seuraavaksi treenasimme aikamme väsitöjä, jotka sujuivat alkuunsa hiukan vaihtelevasi; tamma oli selvästi viettänyt hetken lomaa, sillä se tuntui taipuvan mitä ihmeellisimpiin asentoihin väistöjen aikana ja ohjeistin Liiaa kulloin minkäkin avun läpiviemisestä. Kun oltiin aikamme sotkettu niin saatiin lopulta tammasta esille oikein nättejä väsitöjä käynnissä. Ravissa Reetta liikkui aluksi turhan reippaasti eteen, eikä väsitöistä sen takia tullut mitään, mutta Liian hidastettua vauhtia alkoi tämäkin sujua. Laukkatyöskentelyssä huomasin, että Reetta laski laukan aika helposti raviin tehtävän aikana, joten kehotin Liiaa istumaan syvemmällä saulassa ja pitämään pohkeet jatkuvasti kiinni tamman kyljissä. Treeniä ja treeniä, vihdoin tämäkin sujui todella hienosti, jes! Kun oli aika loppuverkkojen ilmoitin, että Liia voisi nostaa jalustimet kaulalle ja lämpimikseen mennä reipasta kevyttä ravia näinkin. Sain pahoja katseita osakseni, mutta ratsastaja teki kuin pyysin.

24.7.2016 - Estevalmennus, valmentajana Liia
Tänään olikin tarjolla harvinaista herkkua kun sain valmentaa yhtä tallimme ratsastajista, joka ratsasti meidän energiahullulla Reettalla. Alkulämmittelyjen aikana saapuessani paikalle en yllättynyt lainkaan kun tamma liihotti pitkin kenttää iloisena kuin mikä ja ratsastaja koetti parhaansa mukaan pitää yllä edes hitusen järkevää vauhtia. Lämmittelyt saivat jatkua vielä hyvän aikaa ja pyysin ratsukkoa laukkaamaan reilusti molempiin suuntiin ennen kuin siirtyisimme edes matalille pystyille, jotka olin asetellut jo paikoilleen. Tallilla on yleisessä tiedossa että Reetta on haka tiukoissa käännöksissä, mutta tänään päätin kiusata niin ratsastajaa kuin ratsuakin; rata vaatii tiukat käännökset, mutta ne on ehdottomasti suoritettava suhteellisen hitaassa temmossa jotta seuraavan esteen ylittäminen ja tasapainon säilyttäminen onnistuisivat. Aloittelimme tutustumalla rataan kun Reetta oli jo reilusti rauhoittunut. Kaksikko hyppäsi matalat esteet ihan hyvin ilman tiukkoja käännöksiä vielä tässä vaiheessa. Nostin hiukan esteitä, 90 cm saakka, ja pyysin tällä kertaa tulemaan myös käännökset. Ensimmäisellä kerralla kävi kuten olin toivonutkin; vauhtia oli liikaa ja jo ensimmäisen käännöksen jälkeen Reetta oli kieltää esteelle tultaessa, mutta käytti sitten taianomaisia hyppääjänkykyjään ja loikkasi ratsastajalle varsin epämukavan näköisesti esteen yli. Loppurata sujui joten kuten, mutta totta kai tiesimme kaikki pystyvämme parempaankin. Muutaman uusintakierroksen jälkeen meno alkoi olemaan oikein nättiä ja hallittua, joten nostin esteitä paikoitellen metriin. Esteiden nostaminen toi tehtävään selkeästi lisähaastetta, mutta yksikään puomi ei silti pudonnut. Hioimme suoritusta vielä paremmaksi ja kun vihdoin saatoimme ylpeinä lopettaa valmennuksen, oli edessäni loistavasti radan suorittanut, väsynyt parivaljakko!

15.2.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Kirsiina
Tänään saavuin Vuornaan valmentamaan kauniin väristä Reettaa. Reetta ja Liia olivat jo maneesissa lämmittelemässä. Ilmeisesti raudikolla on ollut pari vapaapäivää, sillä se näytti olevan vauhdikkaalla päällä. "Tällainen se on aina", huuteli Liia. Hän taivutteli Reettaa ravissa ja tamma näyttikin olevan pikku hiljaa paremmin kuulolla. Aloitin valmennuksen siirtymisillä ravista ja laukkaan, ja laukasta käyntiin. Nämä näyttivät sujuvan ratsukolta hyvin, vaikkakin ensimmäisellä kerralla laukan ja käynnin välissä tamma yritti siirtyä raviin. Toistoilla kuitenkin sujui täydellisesti. "Ratsasta se paremmin kulmaan", toistelin, kun Reetta selkeästi tahtoi oikoa. "Käytä pohkeita!" Pian Reetta myöntyi ja taipui kulmissakin niin kuin pitikin. Annoin ratsukon hidastaa käyntiin ja Liia antoi hevoselleen pitkät ohjat. Tyytyväisenä tamma ojenteli kaulaansa ja pärskähteli, eikä se ollut juurikaan hionnut. Hevonen oli kuulemma tuntunut loppuvaiheessa aina vain paremmalta, joten päätin päättää valmennuksen. Tarkoituksena olikin vain hieman treenata jo tuttuja asioita.

1.5.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Vapun kunniaksi pistettiin Vuornassa käyntiin oikea tehotyöskentelypäivä! Reettan kanssa ollaan kovaa vauhtia valmistauduttu laatuarvosteluihin ja nyt kun suomenhevosten omasta arvostelusta saatiin ensimmäinen palkinto, on hyvä jatkaa koulu- ja estelaatuarvosteluihin. Tänään syvennyttiin taas tarkemmin treenaamaan tamman kouluratsun taitoja. Päivä oli hiostava ja lämmin, Reetta vaikutti alkuunsa melko tahmealta ja sitä sai hiukan jopa patistaa liikkumaan eteen. Alkulämmöillä kehotin ratsastajana toimivaa Saanaa ajamaan tammaa ihan reippaasti eteen, kyllä Reettakin taas lopulta virkoaisi! Ensimmäisenä tehtävänä oli käynnissä ja ravissa temmon vaihtelut sekä asetukset ja kulmien ratsastaminen. Reetta oikoo kulmat ja reitit mikäli ratsastaja ei tee työtään tarkasti loppuun saakka. Saana on tammalla lukemattomia kertoja ratsastanut, joten kaksikolle tämä harjoitus oli kyllä vallan tuttu. Kulmat sujuivat oikein hienosti, samoin temmon vaihtelut; etenkin ravissa Reetta alkoi vihdoin heräillä ja esitellä kaunista askellustaan! Virkoamisesta riemastuneina päätimme jatkaa työskentelyä ravissa ja siirtyä seuraavaksi treenaamaan väistöjä sekä kahdeksikkoja ja kolmikaarista. Vetreänä tammana mikään asetetuista tehtävistä ei osoittautunut Rettalle lainkaan haastavaksi, vaan se liiteli tehtävästä toiseen ilman minkäänlaista ongelmaa. Saanakin työskenteli täysin moitteettomasti, ratsukkoa oli puhdas ilo seurata! Ja kyllä sitä olikin paljon työskennelty että tähän pisteeseen oli vihdoin päädytty! Treenasimme vielä laukkanostoja suoraan käynnistä ja pysähdyksestä. Pysähdyksestä laukka nousi parilla ensimmäisellä kerralla hiukan kankeasti, mutta kunnon avuin Saana sai avitettua ratsuaan tekemään oikein näitin noston. Laukka pysyi hienosti yllä, eikä Saanan juurikaan tarvinnut ajaa Reettaa eteen. Todella hieno valmennus, tällä saralla voisi ainakin sanoa että pärjätään kyllä aivan mahtavasti!

2.6.2017 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Liia
Meidän vanhustamma Reetta on nyt ollut useampaankin otteeseen kiillotettavana ja treenattavana kun sekä este- ja koulujaosten laatuarvostelut lähenevät! Kesäkuun estelaatiksessa ainakin ollaan mukana, toivottavasti mahduttiin mukaan myös heinäkuussa järjestettävään koululaatikseen. Olen seuraillut kovasti Reettan jälkeläisiä ja aivan kuten meilläkin asuva Kerttu, ovat muutkin varsat pärjänneet kisakentillä erinomaisesti! Hiukan olen pyöritellyt ajatuksella jättää tammasta meille vielä kotiin yksi orijälkeläinen, mutta täytyy tutkailla tilannetta ja ryhtyä etsimään sopivaa oria. Kesäkuun alku on sujunut mukavissa keleissä ja Reettakin tuntuu muuttuneen vallan herttaiseksi sydänkäpyseksi kun auringon paahteessa tuskin jaksaa päätään heilauttaa. Tänään kävin tamman kanssa rennolla maastokävelyllä ja läheisellä rannalla testaamassa veden lämpötilaa. Reetta marssi oikopäätä veteen vilvottelemaan mutta pysyi onneksi niin matalalla etteivät omat jalkani päässeet kastumaan. Reetta tuntui saavan uutta intoa ja energiaa vedessä vilvoittelusta, sillä kotimatka taittui huomattavasti reippaammalla tahdilla!

Kilpailumenestys (43 sijoitusta KRJ & 45 ERJ)

12.11.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/50
19.11.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 07/50
20.11.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/50
11.12.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/50
12.12.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/50
28.12.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/40
29.12.2015 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/40
01.01.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/40
05.01.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/40
02.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/30
04.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/30
06.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/30
08.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/30
02.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/30
03.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/30
04.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/30
06.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/30
09.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/30
11.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/30
21.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/40
25.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/40
26.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/40
29.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/40
21.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/40
22.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/40
26.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/40
26.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/40
29.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/40
21.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/40
28.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/40
29.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/44
30.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/44
30.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/44
31.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/44
02.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 03/44
03.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/44
04.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 01/44
25.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/40
29.03.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/40
09.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 02/49
10.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 04/49
10.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 06/49
09.04.2016 KRJ Kouluratsastus kutsu Helppo A - 05/55
28.09.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/27
28.09.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 05/33
29.09.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 02/33
14.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/50
15.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/50
17.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/50
18.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 06/50
29.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 05/30
02.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
06.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
07.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
08.12.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 05/30
15.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/40
19.11.2015 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 06/40
08.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
13.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
13.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
14.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/30
17.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/30
22.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/30
27.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/30
28.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 05/28
29.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/28
22.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 05/30
24.03.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/30
02.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 05/30
02.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
03.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/30
05.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
06.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/30
10.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
24.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/40
27.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/40
28.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 05/40
28.05.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/40
12.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 06/40
13.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/40
17.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/40
18.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/40
11.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
13.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
13.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
14.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 04/30
18.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 01/30
19.06.2016 ERJ Esteratsastus kutsu 110 cm - 03/30

Näyttelymenestys
15.08.2016 VSN Turmeltaja - Suomenhevostammat - 04/12, RCH
02.08.2016 NJ Overload - Suomenhevostammat - 07/12, sertin arvoinen
03.09.2016 VSN Loitsulähde - Suomenhevoset - 04/12, irtoSERT
19.09.2016 NJ Eelinniemi - Suomenhevostammat - 06/12, sertin arvoinen

Suomenhevostammojen kantakirjatilaisuus 30.9.2016
Kantakirjattu vuoden 2016 syyskuun kantakirjatilaisuudessa kolmannella palkinnolla
pistein 17 + 16 + 16 + 19 = 68p, KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.4.2017
Vuoden 2017 huhtikuun Aikuisten suomenhevosten laatuarvostelussa myönnetty ensimmäinen palkinto
pisteillä 12 (3-3-3-3) + 19 + 19 + 20 + 20 = 90 p., SLA-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.6.2017
Vuoden 2017 huhtikuun Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa myönnetty ensimmäinen palkinto
pisteillä 6,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101,5p., ERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.7.2017
Vuoden 2017 heinäkuun Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa myönnetty toinen palkinto
pisteillä 0 + 40 + 18 + 22 + 15 = 95 p., KRJ-II ("kuvat eivät toimineet")

Yleislaatuarvostelu 30.8.2017
Vuoden 2017 elokuun Yleislaatuarvostelussa myönnetty ensimmäinen palkinto
pisteillä 35 (19+16) - 33 (21+12) - 17 - 15 - 4 = 104p., YLA1, AP1
Palkittu arvostelun parhaana!

Kouluratsastusjaoksen uusintatilaisuus 25.10.2017
Vuoden 2017 lokakuun Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelun uusintatilaisuudessa myönnetty
ensimmäinen palkinto pisteillä 8 + 40 + 18 + 22 + 15 = 103 p. , KRJ-I

10.1.2018 Suomenhevosten Jalostusarvostelussa myönnetty Jälkeläisluokka C

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
ulkoasu © Cery 2015 - otsikon kuvat © scirlin & Sanna H. (farleighacres1@gmail.com) - piirretty grafiikka © www.amretasgraphics.com
muu © Vuorna 2015